1. 16/11/2019

  Pietenparade

  Na het afzeggen van de demonstratie tijdens de intocht staat er nog wel een andere actie van Kick Out Zwarte Piet op stapel in Eindhoven. De tegenstanders van zwarte Piet willen demonsteren tijdens de Pietenparade op 30 november. 

  Of er dan weer zoveel politie-inzet als zaterdag nodig is, wil burgemeester John Jorritsma nog niet zeggen. ,,Maar als er een aanvraag voor een demonstratie binnenkomt, zullen wij ons daar zorgvuldig op prepareren.'' 

 2. 16/11/2019

  Twee mensen hadden zich moeten melden

  Een groep van zestien mensen had zich zaterdag bij de politie moeten melden als strafmaatregel voor de rellen van vorig jaar. Veertien mensen deden dat netjes, maar twee zijn niet komen opdagen. ,,Zij kunen nog een uitnodiging van het Openbaar Ministerie verwachten'', aldus burgemeester Jorritsma. 

 3. 16/11/2019

  Jorritsma baalt van laat afzeggen KOZP

  Het feit dat Kick Out Zwarte Piet pas vrijdagavond liet horen niet te komen demonsteren is bij burgeester Jorritsma in het verkeerde keelgat geschoten. ,,Ik vind dat bizar'', zegt hij tegenover het Eindhovens Dagblad. De voorbereiding en politie-inzet heeft een hoop geld gekost en er is in Eindhoven niets wezenlijks veranderd in het standpunt over Zwarte Piet. 

  KOZP zegde af omdat duidelijk werd dat Eindhoven volgend jaar de landelijke lijn wil volgen, dus hoogstwaarschijnlijk met roetveegpieten. Maar dat was volgens Jorritsma al twee weken bekend. Jorritsma: ,,Als zo'n demonstratie dan ter elfder ure wordt afgezegd... Dat had ook een week eerder gekund, denk ik.'' 

 4. 16/11/2019

  Politie: feestelijk verlopen

  De intocht in Eindhoven is volgens de politie buiten de twee aanhoudingen zonder noemenswaardige incidenten verlopen. 'De inzet van de politie was gericht op een veilige en ongestoorde intocht van Sinterklaas, zowel voor deelnemers, publiek als demonstranten. 

  Er werden veel agenten ingezet. Hoeveel precies willen de overheden niet zeggen. Als de gemeente eerder had geweten dat Kick Out Zwarte Piet niet zou komen, waren er volgens de burgemeester minder agenten nodig geweest. 

 5. 16/11/2019

  Twee aanhoudingen

  De politie heeft zaterdagmiddag twee mensen aangehouden op Kanaaldijk-Noord. ,,Zij zijn meegenomen omdat zij óf een bevel niet opvolgden, óf dat ze op een plek stonden waar ze niet mochten staan", laat een politiewoordvoerder weten.