1. 13/12/2019

  Provincie treurt

  ,,We betreuren het enorm", zegt provinciebestuurder Christophe van der Maat (VVD) over het afhaken van CDA. Hij roept alle partijen op om Brabant bestuurbaar te houden. De gedeputeerde wil in het nieuwe jaar goed kijken hoe de coalitie en het provinciebestuur verder moet. En tot die tijd: ,,Gewoon ons werk doen omdat Brabant daarom vraagt."

 2. 13/12/2019

  CDA: 'We konden onvoldoende voor de boeren betekenen'

  Op Twitter komt CDA Brabant met een korte verklaring: ,,In deze coalitie kon het CDA onvoldoende voor de Brabantse boeren betekenen. We hebben het debat na debat, voorstel na voorstel, geprobeerd, maar kregen helaas geen ruimte. Daarom trekken we deze conclusie."

 3. 13/12/2019

  Terugblik op hét moment van de avond

  Het moment waarop CDA-fractieleider Ankie de Hoon bekendmaakte dat haar partij uit de coalitie stapt kwam alsnog als een verrassing. Ze deed dat tijdens de stemming over een eigen voorstel om de deadline 'flexibel' te maken. De motie kreeg geen steun van de politieke meerderheid, maar eigenlijk wachtte De Hoon de stemming niet eens helemaal af. ,,Wij moeten tot onze spijt concluderen dat er onoverbrugbare verschillen zijn tussen ons en de andere coalitiepartijen. Op basis hiervan trekken wij de conclusie."

  Instanews image
  © Jan Zandee — Ankie de Hoon
 4. 13/12/2019

  Een schorsing

  Er volgt een schorsing van tien minuten. Je zou het ook uit kunnen leggen als een adempauze.

 5. 13/12/2019

  CDA stapt uit de coalitie

  De crisis is compleet. Na de cruciale stemming laat CDA weten uit de coalitie te gaan stappen.