Er zijn dit jaar geen nieuwe tweesterren- en driesterrenrestaurants bijgekomen.
Ook Inter Scaldes continueert drie sterren.
De Librije van Thérèse en Jonnie de Boer behoudt haar derde ster.
Acht nieuwe eensterrenrestaurants. Vier van deze restaurants komen uit Brabant. Alle tweesterrenrestaurants hebben hun sterren behouden.
Vooral Brabantse nieuwkomers
De laatste nieuwe ster gaat naar een Amsterdams restaurant.
Ster voor Zout & Citroen uit Oosterhout
Eerste ster voor Zout & Citroen van Bram en Patricia Helleman. "Zonder zout en citroen geen keuken. Dat zijn de belangrijkste smaakmakers."
Ster voor Noble Kitchen
Nog een sterrenrestaurant erbij in Brabant. Noble Kitchen van Tom Schoonus en Edwin Kats uit Cromvoirt ontvangt een eerste ster. "We willen mensen wat bieden." Het restaurant zit op een golfbaan, maar mensen komen vooral van buiten.
Ster voor Versaen
Eerste ster voor restaurant Versaen uit Ravenstein. Chefkok is Hans Derks. Derks had een Bib Gourmand. We zijn een klein restaurantje en een Michelinster was nooit de bedoeling geweest. Vorig jaar verloor het restaurant de Bib Gourmand, maar daar komt nu een Michelinster voor in de plaats. "Bij het verliezen van de Bib Gourmand waren we teleurgesteld. Dat kan twee dingen betekenen of je doet iets goed of je doet iets verkeerd."
Michelin maakt eerst de restaurants met nieuwe sterren bekend.
Ster voor restaurant Eden uit Valkenswaard
Restaurant Eden met chefkok Herman Cooijmans en sommelier Robin Groos. Cooijmans zoekt bijzondere combinaties op, zoals aardbeien en rog.
De vrouw en dochter van afgelopen kerst overleden Lucas Rive (57) nemen onder luid applaus de eerste Michelingids in ontvangst.
Dan komt nu de onthulling waar iedereen voor is gekomen.
Michelin Service Award
Deze gaat naar Peter Bruins van Bokkedoorns uit Overveen.
Michelin Sommelier Award
Deze gaat naar Koen van der Plas van Kasteel Heemstede in Houten. Voorheen werkte hij bij Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen.
Michelin Award voor de jonge chef
De award voor de jonge chef is een nieuwe prijs. Deze gaat dit jaar naar Cas Pikaar (23) van restaurant Doyy in Eindhoven. Hij is vereerd met de prijs.
Jean-Noël Delaunois van Michelin presenteert de gouden plak. Deze gaat later dit jaar naar het restaurant dat de mooiste en meest bijzondere Instagrampost plaatst.
Hoe is de Michelin Gids dé autoriteit geworden?
In Clermont-Ferrand staat eind negentiende eeuw een van de broers Édouard en André Michelin. De broers beginnen met de fabricatie van autobanden, en aangezien nog heel weinig mensen zo'n automobiel hebben, komen de broers in 1900 met 35.000 gratis exemplaren van hun Guide Michelin pour les chauffeurs et les vélocipédistes: een gids die autorijden en toerisme promoot. Ze hopen erdoor meer banden te gaan verkopen.
De topkoks hebben inmiddels plaats genomen in de zaal en krijgen een film over Michelin voorgeschoteld.
Vorig jaar kwamen er in Brabant een paar nieuwe sterrenrestaurants bij. Zo kreeg O&O in Sint-Willebrord een ster en ook Monarh in Tilburg mocht een ster aan de gevel hangen.
De zaal loopt langzaam vol.
Live meekijken? Op de facebookpagina van Michelin kan vanaf 10.30 uur live worden meegekeken.
Spannende dag voor chef-koks
Een spannende dag voor onze topchefs! Vanaf 10.30 uur maakt de Franse bandenfabrikant Michelin in Amsterdam bekend hoe de beroemde sterren worden verdeeld. Welk restaurant behoudt een Michelinster? Wie krijgt er een bij en welke chef moet een ster inleveren?