Het zit erop. Dit liveblog stopt, maar je kunt het hieronder nog eens rustig teruglezen.
De moties van Heerma (CDA) en Asscher (PvdA) over coronatests worden door alle partijen gesteund. De hele Tweede Kamer wil daarmee dat het kabinet al het nodige doet om te zorgen dat het tekort aan coronatests in Nederland snel wordt opgelost.
Ook andere moties, onder meer voor uitbreiding van de IC-capaciteit, worden aangenomen.
De stemming over de moties begint. Kamervoorzitter Arib geeft 50Plus-Kamerlid Van Otterloo een standje, omdat hij te dicht bij een collega-Kamerlid zit.
Het debat is afgelopen. Maar we zijn nog niet klaar: om 16.20 uur wordt er gestemd over de ingediende moties.
Het debat gaat verder. Minister De Jonge geeft nu zijn oordeel over alle ingediende moties. Hij benadrukt nog eens dat 'we volgende week genoeg capaciteit hebben' op de IC's in Nederland.
De minister kan niet garanderen dat alle zorgverleners volgende week genoeg beschermingsmiddelen - zoals mondkapjes - hebben.
Premier Mark Rutte verlaat nu het debat. Hij moet weg voor een telefonisch overleg met Europese leiders.
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zal zometeen namens het kabinet een reactie geven op de zojuist ingediende moties. Kamervoorzitter Arib schorst het debat tot 15.40 uur.
Een botsing tussen Baudet (Forum voor Democratie) en Jetten (D66).
Jetten verwijt Baudet dat hij gisteren niet meedeed aan een online overleg tussen alle fractievoorzitters. Maar Baudet was daar wél bij, reageert hij meteen. Hij had problemen met zijn microfoon. De D66-fractievoorzitter neemt zijn woorden terug.
PvdA'er Lodewijk Asscher wil dat - indien nodig - testfabrikant Roche wordt gedwongen om het recept voor coronatesten aan Nederland te leveren. Hij dient daarvoor een motie in die wordt gesteund door de voltallige oppositie.
CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma wil dat er heel snel meer coronatesten in Nederland bijkomen. Hij dient een motie in die door alle partijen in de Tweede Kamer wordt gesteund.
Geert Wilders (PVV) dient een motie in waarin staat dat het kabinet alles uit de kast moet trekken om de komende periode te zorgen voor genoeg IC-bedden in Nederland. De motie is door alle oppositiepartijen ondertekend.
De eerste termijn van het debat is klaar. Nu begint de tweede termijn. Kamerleden krijgen de gelegenheid om moties in te dienen. Daarna zal het kabinet reageren.
SP'er Lilian Marijnissen wil opheldering over het stopzetten van de thuiszorg op veel plekken in Nederland. ,,Veel ouderen worden niet meer gedoucht.''
Minister de Jonge 'krijgt die signalen ook', zegt hij. Dat komt vooral door ziekte van thuiszorgmedewerkers. De Jonge is bezig met een plan om dit probleem op te lossen.
© ANP — Lilian Marijnissen (SP) Minister De Jonge vertelt dat er steeds meer beschermingsmiddelen - zoals mondkapjes en desinfectiemiddelen - binnenkomen. ,,Maar we zijn er nog niet'', zegt hij. Nederland gaat zelf ook beschermingsmiddelen produceren, maar daarmee is het volgens de minister niet mogelijk om de productieaantallen in China te halen.
Kamervoorzitter Arib maant de Tweede Kamer en minister De Jonge nu tot spoed. Het debat, dat gepland stond tot 14.00 uur, loopt flink uit.
Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) wil weten van welk scenario het kabinet nu precies uitgaat voor de komende week.
,,Per 1 april kan worden opgeschakeld naar 1600 IC-bedden'', zegt minister De Jonge. Een deel van die bedden is bedoeld voor reguliere IC-patiënten, voor mensen zonder corona dus. Het lijkt daarmee te lukken om volgende week genoeg IC-bedden beschikbaar te hebben.
Ondertussen is het ruim na 14.00 uur. Het is de Tweede Kamer niet gelukt om het coronadebat binnen vier uur af te handelen, zoals wel gepland was.
Het coronadebat van vorige week duurde zo'n tien uur, wat achter de schermen tot veel kritiek leidde. Zo zakte VVD'er Bruno Bruins in elkaar. Hij nam een dag later ontslag. Ook daarom moest het debat vandaag 'kort en bondig' blijven.
GroenLinks-leider Jesse Klaver is boos op de Zwitserse fabrikant Roche, dat weigert om zijn recept voor coronatesten vrij te geven. Minister De Jonge is momenteel in gesprek met Roche om het recept los te krijgen. De Jonge: ,,Dit is een bedrijf wat we hard nodig hebben in deze tijd. Laten we de uitkomsten van dit gesprek afwachten.''
Klaver baalt van de macht van de farmaceutische industrie. ,,Dit toont maar weer eens hoe verrot het systeem is'', zegt hij.
© ANP — Jesse Klaver (GroenLinks) Minister De Jonge wil voorlopig nog geen dwanglicentie inzetten om fabrikanten te dwingen om meer coronatesten te leveren, zoals een groot deel van de Tweede Kamer vraagt. ,,De snelste weg is volgens mij toch gewoon de telefoon'', zegt de minister. Dat werkt beter dan fabrikanten te dwingen, denkt De Jonge.
Het gaat nu over het tekort aan coronatesten. ,,Er moet zo snel mogelijk eigen productie van testen in Nederland worden opgebouwd'', zegt minister De Jonge. ,,We hebben namelijk meer testcapaciteit nodig." Daarom is een 'speciale gezant' door het kabinet benoemd.
De kritiek op minister De Jonge neemt toe. Wilders (PVV) vindt dat het kabinet 'te laat' heeft gehandeld om te zorgen voor genoeg IC-bedden. Kamerleden Asscher (PvdA), Marijnissen (SP), Jetten (D66) en Van der Staaij (SGP) vrezen ook dat er volgende week te weinig IC-bedden zijn.