Dit liveblog is gesloten. Het nieuwe liveblog vind je hier.
Nederlanders zijn vorig jaar beduidend minder beboet vanwege wildplassen. Het aantal boetes voor dit vergrijp halveerde vergeleken met een jaar eerder. Dat meldt datapersbureau LocalFocus na een analyse van cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).
In 2020 werden 8000 boetes uitgedeeld aan mensen die in het openbaar hun behoefte deden, tegen circa 17.000 een jaar eerder. Door de uitbraak van het coronavirus waren horecazaken een groot deel van het jaar gesloten. De politie noemt het "heel aannemelijk" dat het aantal boetes voor wildplassen of -poepen daardoor is gedaald.
Colombia heeft woensdag de grenzen weer geopend, met uitzondering van die met Venezuela. Het Zuid-Amerikaanse land hield de grenzen meer dan een jaar gesloten vanwege de coronapandemie.
Hoewel Colombia in een derde golf van besmettingen zit, heropende de overheid de grenzen met Brazilië, Ecuador, Panama en Peru toch uit economische overwegingen, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De grens met Venezuela blijft dicht omdat Colombia met dat land geen diplomatieke of commerciële relaties meer onderhoudt. Er zijn wel verschillende illegale grensovergangen, die gecontroleerd worden door smokkelaars en gewapende bendes.
De resultaten van de zogenoemde Field Labs, waarbij is geëxperimenteerd met evenementen zoals concerten en festivals, zijn positief. Dat zei staatssecretaris Mona Keijzer woensdag bij het RTL-programma Beau. Met aanvullende maatregelen, zoals testen vooraf, zouden dit soort evenementen in de nabije toekomst veilig georganiseerd kunnen worden.
Keijzer benadrukte dat daarvoor eerst nog wel overleg moet plaatsvinden met het Outbreak Management Team. Pas als het OMT ook zegt dat het veilig kan, kan er worden gekeken of concerten en evenementen weer mogelijk zijn met volledig publiek.
Ook moeten de besmettingen en de ziekenhuisbezetting eerst verder dalen, tot het tweede niveau, 'zorgelijk'. Dat houdt in dat er per 100.000 inwoners 35 tot 100 besmettingen in een week worden gemeld. In de ziekenhuizen mogen op weekbasis niet meer dan 16 opnames zijn. Die beide waarden liggen nu nog een stuk hoger.
© ANP — Bij een dance-festival op het Lowlands-terrein in Biddinghuizen wordt de temperatuur van een bezoeker gemeten. Waylon, Trijntje Oosterhuis, Kenny B, Danny Vera en andere artiesten komen in actie voor Giro555, waar geld wordt ingezameld voor de bestrijding van corona in arme landen. Mensen die een donatie doen op het nieuwe platform 555Live.nl kunnen exclusieve beelden zien die de verschillende artiesten aanbieden.
Zo heeft Trijntje Oosterhuis een speciaal nummer opgenomen om de actie te ondersteunen. Het ingezamelde geld van de landelijke actie is bedoeld voor coronaslachtoffers en om vaccineren mogelijk te maken. Daarnaast wordt met het ingezamelde geld voorlichting gegeven over het belang van vaccineren en om desinformatie te bestrijden.
Het platform biedt meer dan muzikale streams. Zo is onder meer Guido Weijers op het platform te zien met een masterclass Geluk. Cabaretière Martine Sandifort geeft een anti-stresssessie. Het is voor het eerst dat Giro555 een fondsenwervend platform lanceert.
David Hartskamp van Lead Healthcare uit Baarn zit zaterdag met gemengde gevoelens in het publiek bij de finale van het Eurovisie Songfestival. Zijn bedrijf maakte het mogelijk dat 3500 man aanwezig kon zijn bij het evenement. Maar aan de verdere heropening van Nederland levert Lead Healthcare geen bijdrage meer.
Bovendien claimt het bedrijf nog een smak geld te moeten krijgen van de Stichting Open Nederland (SON), die in opdracht van VWS pilots met Testen voor Toegang opzette. ,,Aan de ene kant ben ik trots dat we het Songfestival mede mogelijk hebben gemaakt”, zegt Hartskamp. ,,Maar dat we nu al het moois dat we hebben opgebouwd weer af moeten breken, is een grote teleurstelling.”
Vanaf januari was Lead Healthcare in de weer om in april de eerste pilots mogelijk te maken. Het Baarnse bedrijf werd daarvoor gevraagd door de SON. Lees hier het volledige artikel.
Facebook heeft naar eigen zeggen meer dan 18 miljoen misleidende coronaberichten verwijderd van zijn platforms als Facebook en Instagram. De berichten zouden het Covid-19-beleid van het techconcern hebben geschonden. Facebook wil namelijk niet dat er desinformatie op zijn platforms circuleert.
Het bedrijf kreeg eerder kritiek op de manier waarop zijn sociale platforms werden gebruikt om angst over vaccins en desinformatie over het virus te verspreiden. Daarop nam Facebook een aantal maatregelen om te voorkomen dat valse informatie wordt gedeeld. Recidivisten werden daarbij van de platforms geweerd. Ook verwees Facebook gebruikers door naar een centraal Covid-19-informatiecentrum.
De cijfers over de periode tot april werden woensdag vrijgegeven als onderdeel van een regulier rapport over het handhaven van de gemeenschapsnormen in het eerste kwartaal.
Facebook zei in dat rapport dat het 8,8 miljoen keer optrad tegen gevallen van pestgedrag en intimidatie op Facebook. Op Instagram ging het om 5,5 miljoen vergelijkbare voorvallen.
De Tweede Kamer wil dat Nederlandse vakantiegangers die deze zomer naar het buitenland willen gaan en nog niet ingeënt zijn een gratis PCR-coronatest kunnen krijgen. Dat wil de Europese Commissie ook, maar het demissionaire kabinet van premier Mark Rutte voelt daar niet voor.
"Als Europa in de zomer veilig opengaat mag er geen tweedeling ontstaan. Een gezin met drie kinderen dat nog niet gevaccineerd is wordt dan op grote kosten gejaagd. Dat is oneerlijk en onjuist, daarom moeten de vereiste PCR-testen gratis verstrekt worden", aldus Sjoerd Sjoerdsma (D66).
Tom van der Lee van GroenLinks vindt het standpunt van het kabinet "onbegrijpelijk" en "onaanvaardbaar", zei hij in een debat met premier Mark Rutte over de komende EU-top. Als er geen gratis test komt, zijn de jongeren volgens Van der Lee de pineut en kunnen ze niet op vakantie naar het buitenland.
Andere partijen die een gratis test willen zijn in elk geval CDA, SP, Volt, ChristenUnie, PvdA en DENK. In andere EU-landen worden wel gratis PCR-testen aangeboden aan reizigers deze zomer. Volgens Sjoerdsma kan het kabinet het geld voor de testen betalen uit het Europees coronaherstelfonds.
Coronapas
Vanaf 21 juni moeten reizigers in EU-landen een coronacertificaat laten zien waarmee zij kunnen aantonen dat ze zijn ingeënt, negatief getest of antistoffen hebben door een eerdere besmetting. Het kabinet hoopt dat rond 1 juli in Nederland iedereen boven 18 jaar die dat wil is gevaccineerd.
Coronaminister Hugo de Jonge zei eerder het onwenselijk te vinden dat de belastingbetaler aan iemands vakantie meebetaalt. Hij denkt ook dat de prijs voor een PCR-test nog zal dalen. De kosten van een coronatest bij een commercieel bedrijf liggen nu tussen de 89 euro en 140 euro.
Premier Rutte zei in het debat woensdag dat het kabinet zich nog moet beraden over de gratis PCR-testen voor vakantiegangers. Minister De Jonge zou daarover over twee weken meer duidelijkheid geven.
Goedkope PCR-testen
Eerder vandaag werd bekend dat een groot commercieel bedrijf in coronatesten en reisorganisatie TUI PCR-testen voor 49 euro per stuk gaan aanbieden aan ongevaccineerde reizigers die een test moeten doen om op vakantie te kunnen. Op dit moment is de prijs van zo'n coronatest 89 euro.
Het Europees Parlement riep eerder op om de PCR-tests voor een Europees reiscertificaat gratis te maken. Ook de reisbranche wil dat, maar coronaminister Hugo de Jonge wil niet aan de oproep toegeven. Volgens hem zou de belastingbetaler niet moeten bijdragen aan iemands vakantie. Bovendien, zei hij maandag, gaan PCR-tests in prijs dalen.
Vakantiegangers die een trip boeken bij TUI, de grootste reisorganisatie van Nederland, kunnen met een kortingscode een PCR-test doen bij Spoedtest.nl. Voor mensen die zonder een externe partij op vakantie gaan blijft de prijs 89 euro.
De coronaregels in de Tweede Kamer gelden voor iedereen. Dat benadrukt voorzitter Vera Bergkamp in een brief aan de leden van het parlement, waarin een nieuwe set huisregels uiteen wordt gezet. Iedereen wordt geacht anderhalve meter afstand houden en een mondkapje is verplicht in de openbare gedeelten van het Kamergebouw, aldus Bergkamp.
De brief lijkt een boodschap aan het adres van de parlementariërs van Forum voor Democratie. Medewerkers van de Kamer hadden zich beklaagd over het gedrag van leden van de partij, die het nut van mondkapjes betwisten en die niet willen dragen. Ook bewaren ze geen anderhalve meter afstand tot anderen.
Bergkamp stuurt de brief namens het Presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer. Aanleiding voor de huisregels "zijn de zorgen van het Presidium - die ook door verschillende Kamerbewoners en publiek zijn geuit - over het niet goed genoeg naleven van de maatregelen", schrijft ze.
Kamerbewoners die zich niet aan de regels houden, zullen daarop worden aangesproken. "Bij herhaaldelijke overtredingen volgt een schriftelijke waarschuwing", aldus Bergkamp. "Indien het nodig is om anderen te beschermen, in het bijzonder de medewerkers van de Kamer", kunnen diensten van bodes of bijvoorbeeld restaurantmedewerkers worden aangepast of afgeschaald.
© Hollandse Hoogte / ANP — Kamervoorzitter Vera Bergkamp. De internationale kunst- en antiekbeurs Tefaf Maastricht zal dit jaar alleen online plaatsvinden. De organisatie heeft besloten de fysieke beurs in september af te gelasten vanwege het coronavirus. Het wordt het tweede jaar dat de Tefaf virtueel plaatsvindt.
De beurs is gepland van 9 tot en met 13 september. Tefaf Maastricht, die normaal in maart plaatsvindt, was al verplaatst naar september in de hoop dat er dan meer kans was op een fysieke variant.
Tefaf trekt normaal zo'n 70.000 bezoekers naar Maastricht. De beurs hoopt in maart 2022 weer een echte editie te kunnen organisatie. Het evenement viert dan zijn 35e verjaardag.
© ANP — Hygienemaatregelen bij de hoofdingang van de kunstbeurs The European Fine Art Fair Maastricht (TEFAF), in juni vorig jaar. De verruimde openingstijd voor de terrassen van horecazaken verloopt tot dusver goed, al werkt het weer niet mee. Dat zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Volgens de brancheorganisatie is met die verruiming een vervolgstap richting de heropening van de horeca gezet. Nu is het volgens KHN tijd voor het kabinet om door te pakken en de horeca per 2 juni volledig te heropenen.
Sinds vandaag mogen horecazaken buiten eten en drinken serveren tussen 06.00 uur en 20.00 uur. In alle gevallen blijven de coronaregels van kracht, zoals afstand houden. Volgens KHN is een aantal horecaondernemers om 06.00 uur open gegaan met een ludieke actie.
,,Het is nooit te vroeg voor bier ", vonden Maarten van Kraay (21) en Ryan Lenssen (19) uit Helmond woensdagochtend. Dus als de terrassen dan toch om 06.00 uur open mogen, gaan ze er zitten ook.,,Niet verwacht dat er zoveel animo voor zou zijn", aldus eigenaar Hugo van De Vijfhoeck in Helmond.
Een geintje op Facebook betekende vanochtend om 06.00 uur een bomvol terras bij de Ierse pub van Melany Murray (41) uit Spijkenisse. Een goede gelegenheid voor sommige gasten om de dag - in badjas - met een Guinness te beginnen.
Kun je om 6.00 uur open? Dan ga je ook om 6.00 uur open. Dat moet de gedachtegang bij café-restaurant Nielz in Almelo woensdagochtend vroeg zijn geweest. En niet voor niets. Vlak voor openingstijd stond er al een meterslange rij mensen te wachten.
Passanten, die woensdagochtend over de Boulevard in Bergen op Zoom richting werk gingen, keken er wel even van op: al om acht uur was het behoorlijk druk op het terras van restaurant Saus.
Het RIVM heeft vandaag de officiële richtlijnen op haar website aangepast, en stelt nu expliciet dat mensen via aerosolen over grotere afstand besmet kunnen raken met het coronavirus. Ook stelt het rijksinstituut niet langer dat verspreiding via grote druppels belangrijker is dan via kleine druppels. Een woordvoerder zegt dat er geen sprake is van een koerswijziging.
Tot gisteren schreef het RIVM op de website dat het ‘niet duidelijk is of de kleine druppels (aerosolen) die in de lucht blijven hangen een rol spelen bij de verspreiding van het virus’. ‘Mochten ze een rol spelen in de verspreiding, dan is dit een minder belangrijke verspreidingsroute dan van de grotere druppels. Het lijkt erop dat het virus wel in de fijne kleine druppeltjes kan zitten, maar dat de hoeveelheid virus daarin meestal niet voldoende is om iemand te infecteren.’ Lees hier het volledige artikel.
© EPA — Wetenschappers tijdens een onderzoek naar aerosolen in sportinrichtingen, in december in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Alexander Klöpping gaat ervoor zorgen dat een Twitter-gesprek tussen de Belgische viroloog Marc van Ranst en Viruswaarheid-voorman Willem Engel wordt afgedrukt en in bushokjes komt te hangen. In het gesprek wijst Van Ranst, op dit moment ondergedoken, Engel terecht op het feit dat hij geen viroloog is en daarom "geen flying fuck" geeft om wat hij "uitkraamt".
Klöpping, oprichter van het journalistieke platform Blendle, vroeg na het zien van het gesprek aan zijn volgers op Twitter wie er zou meedoen als hij een crowdfundingcampagne zou opzetten om het gesprek op zogenoemde abri's te zetten. Daar werd dusdanig enthousiast op gereageerd dat hij de daad bij het woord voegde. Het streefbedrag van 2000 euro werd binnen ongeveer een half uur tijd gehaald.
In het gesprek op Twitter, dat volgens Klöpping "het grootst mogelijke publiek" verdient, zegt Engel dat Van Ranst een aandeel heeft in de "angstpandemie". De viroloog zit met zijn gezin ondergedoken omdat een voortvluchtige extreemrechtse beroepsmilitair hem heeft bedreigd. Hoewel Engel geen voorstander is van het bedreigen van wie dan ook, stelt hij dat Van Ranst het zo bont heeft gemaakt "dat hij nu extreem gehaat is".
Van Ranst reageert vervolgens op Engel: "Wanneer we ooit geconfronteerd worden met een salsapandemie, ga ik met veel plezier luisteren naar wat jij als dansleraar te zeggen hebt." Maar op dit moment zegt de Belg niets te geven om wat Engel uitkraamt "en Nederland zou dat best ook niet doen", aldus de Belg.
In India is de afgelopen 24 uur weer een recordaantal coronadoden geregistreerd. Het gaat om 4.529 overlijdens. Het aantal nieuwe besmettingen bedroeg 267.334. Het land telt in totaal nu 25,5 miljoen coronagevallen - alleen in de Verenigde Staten zijn het er meer (33 miljoen) - en 283.248 sterfgevallen als gevolg van het virus. Dat blijkt uit gegevens van het Indiase ministerie van Volksgezondheid.
Het ministerie van Volksgezondheid neemt extra stappen om twijfelaars te overtuigen zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Met flyers in verschillende talen, filmpjes in wachtkamers bij huisartsen en in ziekenhuizen alsook voorlichtingsbijeenkomsten hoopt het ministerie twijfelaars over de streep te trekken.
De voorlichtingspakketten gaan woensdag al naar 1750 huisartsenpraktijken, apotheken en ziekenhuizen. Volgende week komen daar nog 3600 locaties bij. De voorlichtingsbijeenkomsten worden gegeven door personen die een belangrijke rol in hun gemeenschap spelen. De eerste bijeenkomsten worden aan het einde van de week gehouden.
Het streven van de overheid is dat uiteindelijk 85 procent van de Nederlanders zich laat inenten tegen corona. Maar volgens de cijfers op het coronadashboard ligt de vaccinatiebereidheid momenteel op 72 procent. Onder de oudste Nederlanders is de bereidheid het hoogst, boven de 90 procent. Hoe jonger, hoe minder mensen aangeven zich te willen laten prikken. In de groep van 16 tot 39 jaar wil 65 procent zich laten vaccineren.
,,Er zijn bepaalde groepen mensen die meer twijfelen dan anderen, zoals laaggeletterden, mensen met een migratie-achtergrond en dak- en thuislozen", aldus coronaminister Hugo de Jonge. "Zij willen, naast informatie vanuit de Rijksoverheid, ook graag kunnen overleggen met iemand in de buurt, met de huisarts of met iemand anders die ze vertrouwen. De komende weken spannen veel verschillende partijen zich daarom in om mensen die minder goed bereikt worden met de algemene publiekscampagnes te benaderen en hen te helpen bij de keuze rondom vaccinatie."
Ziekenhuizen in Den Haag en omgeving maken plannen voor het inhalen van uitgestelde operaties en reguliere zorg nu het aantal coronapatiënten daalt. Maar ze waarschuwen dat het nog steeds heel druk is en dat inhalen niet in één keer kan.
De ziekenhuizen merken dat het idee leeft dat door het dalen van het aantal opgenomen coronapatiënten de reguliere zorg direct weer kan worden opgestart. ,,Helaas is dat nog niet het geval. De crisis is nog niet voorbij”, zegt een woordvoerder van de samenwerkende ziekenhuizen in de regio, het ROAZ, waarin ook HMC en Haga in Den Haag, het Lange Land in Zoetermeer en het Reinier de Graaf in Delft zitten.
Ook al laten de landelijke cijfers een daling zien van het aantal ziekenhuisopnames met Covid-patiënten, liggen de ziekenhuizen in de regio Haaglanden en Hollands Midden nog steeds vol, waarschuwt de ziekenhuisvereniging. Lees hier het volledige verhaal.
In Berlijn is de Indiase coronavariant tot nu toe 26 keer vastgesteld bij besmette personen. In zes gevallen was er een verband met reizen naar India, meldde een woordvoerder van de met Volksgezondheid belaste afdeling van de deelstaatregering. Het Duitse RIVM schatte het aandeel van de virusmutatie op het totale aantal besmettingen in Duitsland onlangs op minder dan twee procent maar dat percentage stijgt.
Het totale aantal besmettingen met de Indiase variant in Duitsland is niet bekend. In Velbert tussen Essen en Wuppertal zitten 189 bewoners van twee flatgebouwen sinds zondag in quarantaine nadat 19 leden van vier families positief waren getest op het coronavirus. Bij een van hen ging het om de Indiase variant. In middels zijn 26 bewoners van zes families positief getest. Woensdag was nog niet bekend of er gevallen van de Indiase mutatie tussen zitten.
Volgens de Frankfurtse viroloog Sandra Ciesek kan de Indiase variant het effect van de coronavaccinatie verzwakken maar de bescherming ervan niet uitschakelen.
In het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels 2967 besmettingen met de Indiase variant geregistreerd. Dat is een stijging van 28 procent vergeleken met maandag toen het om ruim 2300 gevallen ging, maakte de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock woensdagmiddag bekend.
De deskundigencommissie die de Britse regering adviseert, acht het 'realistisch' dat deze variant tot 50 procent besmettelijker zou kunnen zijn dan de Britse variant. Die geldt als zeer besmettelijk.
Van het tiendaagse Utrechtse kunstfestival Spring dat donderdag begint, is ruim de helft van de kaarten verkocht. Dat zegt de organisatie tegen het ANP. Het festival is het enige culturele testevenement dat deze maand op de planning staat.
In totaal zijn er verspreid over tien dagen 3500 kaarten beschikbaar voor het culturele testevenement dat met een negatief sneltestbewijs kan worden bezocht. In onder meer theaters, een kerk en in poppodium Tivoli treden internationale kunstenaars op.
Het kabinet buigt zich zaterdag over de vraag of het voortgezet onderwijs weer helemaal open kan, zonder dat leerlingen 1,5 meter afstand hoeven te bewaren. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge woensdag.
Leerlingen in het voortgezet onderwijs krijgen nu nog beperkt fysiek les. Alleen voor eindexamenleerlingen zijn de beperkingen van de baan, de rest van de scholieren kunnen nog maar beperkt naar school.
Aan het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd of op middelbare scholen, en onder welke voorwaarden, de nog geldende restricties kunnen worden opgeheven. Dat advies ligt er als het goed is aan het einde van de week, zodat er zaterdag over kan worden gesproken, aldus De Jonge.
De volgende stap in het openingsplan van het kabinet is voorzien voor 9 juni. De Jonge erkent dat de cijfers nu fors dalen, maar waarschuwt voor al te veel optimisme. Vergeleken met andere Europese landen "staan we er nog niet al te best op", aldus de minister. Daarnaast moeten er de komende tijd nog veel uitgestelde operaties worden ingehaald. ,,Als we een zorgeloze zomer willen, moeten de cijfers heel rap blijven dalen."
In het afgelopen etmaal zijn 4613 nieuwe coronagevallen gemeld aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit betekent dat de uitbraak verder afneemt.
De voorbije zeven dagen werden 33.354 positieve tests gemeld. Dit komt neer op een gemiddelde van 4765 nieuwe gevallen per dag. Dat is het laagste niveau sinds 11 maart. Het gemiddelde daalt voor de tiende achtereenvolgende dag.
In Rotterdam kregen 308 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Amsterdam telde 174 nieuwe gevallen en in Den Haag werden 159 positieve tests geregistreerd. Daarna volgen Utrecht (109) en Tilburg (88).
Het aantal coronadoden steeg afgelopen etmaal met vijftien. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, duurt het een tijdje voordat dit is geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn 89 sterfgevallen geregistreerd, het laagste aantal sinds 6 oktober.
Vooral in zorginstellingen keldert het aantal coronagevallen. Bewoners en medewerkers waren in januari als eersten aan de beurt om te worden gevaccineerd. In verpleeghuizen worden nu per dag ongeveer twintig bewoners positief getest. Eind december ging het dagelijks om meer dan 300 nieuwe gevallen onder bewoners. Het aantal sterfgevallen in de locaties is gedaald van ongeveer zestig per dag rond de jaarwisseling naar hooguit nog een enkeling nu. Minder dan 140 verpleeghuizen kampen met een recente besmetting, het laagste aantal sinds eind september.
In de gehandicaptenzorg worden slechts een paar bewoners per dag positief getest. Daar zijn nog maar dertig locaties die onlangs een besmetting binnen de muren hebben gehad. Ook dat is het laagste aantal sinds september. In bijna twee maanden tijd zijn in heel Nederland maar vijf bewoners van een instelling voor gehandicaptenzorg overleden aan corona.
Sinds het begin van de uitbraak is het coronavirus vastgesteld bij ruim 1,6 miljoen Nederlanders. Amsterdam telt in totaal bijna 86.000 gevallen, Rotterdam ging woensdag door de grens van 75.000 positieve tests en Den Haag staat op ruim 50.000 gevallen. Van net iets minder dan 17.500 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. Rotterdam telt 945 coronadoden, het hoogste aantal van het land.
De werkelijke aantallen besmettingen en sterfgevallen liggen hoger.
Burgemeester Halsema heeft namens gemeente Amsterdam 7500 euro gedoneerd aan Giro555. Ze deed dat in de Giro555-bus bij de GGD-vaccinatielocatie AFAS Live. Via Giro555 wordt geld ingezameld voor de actie 'Samen in actie tegen corona'. De opbrengst gaat naar de bestrijding van corona in arme en kwetsbare landen.
Halsema noemt de actie 'van groot belang om mensen in de meeste kwetsbare gebieden wereldwijd tegen het virus te beschermen'. De actie startte vorige week. De komende weken rijdt de 'collectebus' van Giro 555 in alle provincies langs priklocaties om in te zamelen. Meestal zijn er ook optredens van bekende Nederlanders.,,Ik zeg liever sorry voor een heleboel te veel dan dat we sorry hadden moeten zeggen voor een tekort'', zegt minister voor Medische Zorg Tamara van Ark in reactie op het rapport van de Algemene Rekenkamer dat vandaag verscheen. In het rapport wordt gewezen op de overdreven grote voorraden aan medische beschermingsmiddelen.
Normaal gesproken wordt een voorraad voor zes maanden aangehouden, maar nu ligt er voor zeker tien jaar in opslag. Het kabinet kocht aan het begin van de coronacrisis bewust meer in dan nodig, omdat koste wat kost voorkomen moest worden dat de zorg zonder kwam te zitten, aldus Van Ark.
Eerder waren die tekorten er wel en herhaling moest voorkomen worden. Volgens de minister werd 'alles op alles gezet' om zoveel mogelijk naar Nederland te halen. Spullen die nu in opslag liggen, en waarvan bijvoorbeeld de houdbaarheid tijdelijk is, worden verkocht of weggegeven aan organisaties en landen die ze hard nodig hebben.Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is met 147 gedaald, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Dat is de grootste afname sinds 1 januari. De vorige keer dat de druk op de ic’s in één dag zo fors verminderde was vorig jaar op 3 juni, in de nasleep van de eerste golf. In totaal liggen er nu nog 2002 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis. De meesten liggen op verpleegafdelingen. Op de intensive cares zijn nu nog 637 coronapatiënten opgenomen, 9 minder dan gisteren.
In Rotterdam zwaaiden de deuren van Diergaarde Blijdorp vandaag weer open voor het publiek. Net als in Artis zijn alleen de buitengedeelten toegankelijk en blijven de binnenruimten nog gesloten voor bezoekers. Ook zijn de komende weken alleen abonnementshouders welkom. Het regent inmiddels aanmeldingen.
De komende dagen zijn er al dik 40.000 reserveringen gedaan. ,,Tot en met komende maandag zitten we praktisch al vol", zegt een woordvoerster. Om te zien hoe de bezoekersstromen zich verdelen door de dierentuin laat Blijdorp per dag 2500 gasten toe. Als alles goed gaat, wordt dat aantal langzaam verhoogd.© EPA — Vanaf vandaag zijn bezoekers weer welkom in Diergaarde Blijdorp. Toeristen van buiten Europa zijn weer welkom in de 27 EU-landen, op voorwaarde dat ze volledig zijn ingeënt tegen het coronvirus. De ambassadeurs van de Europese deelstaten hebben ingestemd met een aanbeveling van de Europese Commissie om de voorwaarden te versoepelen en meer reizigers toe te laten.
De lidstaten kunnen snel ingrijpen als het in een buitenland misgaat, bijvoorbeeld door nieuwe, gevaarlijke virusvarianten. Met een 'noodrem' moet het reisverkeer vanuit dat land dan samen aan banden worden gelegd. Toeristen die naar de EU willen komen, moeten zijn geprikt met een van de vaccins die de unie heeft goedgekeurd.
De ambassadeurs bepalen vrijdag met welke landen de huidige lijst van een tiental 'veilige landen' wordt uitgebreid. De drempel om een niet-EU-land groen licht te geven, wordt verlaagd, zoals het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in twee weken. Nu zijn dat er 25, maar dat gaat naar 75.
Persoonsgegevens van meer dan 18.000 reizigers die vorig jaar aan het begin van de coronacrisis in het buitenland strandden en wilden terugkeren, bleken voor alle medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken in te zien. Het ging onder meer om bank- en verzekeringsgegevens, telefoonnummers en e-mailadressen. Bij het ministerie werken meer dan 5200 mensen.
Nadat het mogelijke datalek bij Buitenlandse Zaken werd ontdekt heeft het ministerie de toegang tot de gegevens in het computersysteem beperkt, schrijft de Algemene Rekenkamer in zijn onderzoek naar de uitgaven over het afgelopen jaar van het departement. Later bleek uit technisch onderzoek dat de informatie van de reizigers niet door onbevoegden was ingezien.Vanaf juni mogen vijf nieuwe bedrijven sneltesten afnemen voor de Stichting Open Nederland. De testen geven toegang tot allerlei evenementen, activiteiten en attracties. Samen met een Duitse bedrijf Ecolog dat in Midden-Nederland al gratis sneltesten verzorgt, moeten zij garant staan voor 105.000 testen per dag. In totaal kunnen er vanaf juni dan dagelijks 225.000 sneltesten worden afgenomen.
De nieuwe aanbieders zijn Alegria Health (Noord-Nederland), Esculink (Oost-Nederland, deel Noord-Holland), Speed Covid Test (Haaglanden, Hollands Midden), Virusspeedcheck (deel Brabant, deel Gelderland, Limburg) en Hestia (deel Brabant, Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid). Er reageerden 22 partijen op de openbare aanbesteding, waarvan er veertien aan de voorwaarden voldeden.
Morgen gaan na maandenlange coronasluiting ook de bibliotheken weer open. Wie op een regenachtige dag een goed boek wil uitzoeken, moet dat wel doen voorzien van mondkapje en met een 'boekenmandje' in de hand. ,,We kunnen één persoon per 25 vierkante meter toelaten'', zegt Toon Kets van de Vereniging Openbare Bibliotheken.
De bibliotheken houden zich strikt aan de regels nu de deuren weer open kunnen. Zijn de mandjes op, dan kan er niemand meer bij. ,,We willen niet dat er in een bibliotheek een corona-uitbarsting komt", aldus Kets.
Om een boek uit te kiezen hoeft niet gereserveerd te worden. Snuffelen door de boekenkasten kan zonder. Wie in de bieb wil studeren zal een van te voren een plek moeten bespreken. Eenmaal op de studeerplek kan het mondkapje af. Kets: ,,We zijn hartstikke blij dat we weer open kunnen!'',,Het is nooit te vroeg voor bier ", vonden Maarten van Kraay (21) en Ryan Lenssen (19) uit Helmond vanochtend. Dus als de terrassen dan toch om 06.00 uur open mogen, gaan ze er zitten ook. Met bier, cocktails en een gebakken eitje. ,,Niet verwacht dat er zoveel animo voor zou zijn", aldus eigenaar Hugo van De Vijfhoeck.
Het kabinet heeft vorig jaar zo'n 9 miljoen euro uitgegeven aan coronaspotjes op radio, televisie en online. Daarmee was de overheidscampagne 'Alleen samen krijgen we corona onder controle' de duurste van het afgelopen jaar. In totaal werd er 33,2 miljoen euro aan 27 voorlichtingscampagnes besteed. Nu er coronaregels zijn versoepeld, komt de Rijksoverheid vanaf vandaag met nieuwe spots. Die draaien vooral om het naleven van de basisregels: handen wassen, afstand houden, thuisblijven en testen bij klachten.
Rusland meldt de afgelopen 24 uur 7920 nieuwe coronabesmettingen te hebben vastgesteld. Nog eens 390 Russen kwamen te overlijden aan de gevolgen van een infectie met het longvirus, waarmee de officiële totaalcijfers respectievelijk op 4.965.676 en 116.965 uitkomen. Statistici becijferden dat het werkelijke sterftecijfer sinds april vorig jaar rond de 250.000 moet liggen.
Ieland hoopt het gros van de volwassen bevolking voor het einde van september ingeënt te hebben, zegt vicepremier Leo Varadkar. Voor het eind van volgende maand moet zeker 80 procent van de Ieren een eerste prik heeft gehad. ,,We hopen dat de overgrote meerderheid van de volwassenen eind juni een eerste vaccinatie heeft ontvangen en dat iedereen eind september volledig is ingeënt.''
Een geintje op Facebook betekende vanochtend om 06.00 uur een bomvol terras van de Ierse pub van Melany Murray (41) uit Spijkenisse. Een goede gelegenheid voor sommige gasten om de dag met een Guinness te beginnen.
© Melany Murray — De vroege gasten werden beloond met een Iers ontbijt. De Indiase variant van het coronavirus is tot dusver acht keer in Nederland aangetroffen, meldt het RIVM. Bij de laatste melding waren het er vier. Wekelijks onderzoekt het rijksinstituut zo'n 1500 willekeurige monsters uit heel Nederland. In totaal zijn 20.175 steekproeven geanalyseerd. Het overgrote deel van die monsters bevatte de Britse variant. De Braziliaanse coronavariant dook tot nu toe 169 keer in Nederland op. De Zuid-Afrikaanse mutatie 394 keer.
De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt deze gemuteerde virusversie sinds deze week als 'zorgwekkend'. Varianten krijgen dat predicaat wanneer ze besmettelijker zijn, mensen zieker maken of aan immuniteit kunnen ontsnappen. ,,Dat het virus in India zo snel om zich heen grijpt, kan betekenen dat het besmettelijker is. Maar het kan ook aan de omstandigheden in India liggen'', aldus het RIVM. Nader onderzoek is daarom nodig. Dierproeven in India wijzen erop dat de variant ook zieker maakt.
In Amsterdam heeft beschermvrouwe prinses Margriet vanochtend stadsdierentuin Artis heropend. Ze werd daarbij geholpen door de 7-jarige Sieb. Artis was vijf maanden dicht, maar ontvangt vanaf vandaag weer publiek. ,,Ondanks de regen was er een goede sfeer'', laat een woordvoerder weten.
Voor een bezoek aan het buitengedeelte Artis - de binnenruimte zijn nog niet toegankelijk - moet wel van te voren worden geboekt en een starttijd worden aangegeven. Om de veiligheid van bezoekers, medewerkers en dieren, te garanderen zijn de nodige aanpassingen verricht.
Per 10 vierkante meter is slechts één bezoeker toegestaan, daardoor er per dag 5000 gasten kunnen worden ontvangen. Er zijn al 20.000 reserveringen voor een dagje Artis binnen. ,,De bezoekers zijn heel blij dat ze het park weer in mogen. Na vijf maanden sluiting is dat een verademing'', klinkt het.© Brunopress — Beschermvrouwe prinses Margriet, de 7-jarige Sieb en Artis-directeur Rembrandt Sutorius. Ruim 113.000 bedrijven hebben vanwege de coronacrisis een vergoeding voor hun vaste lasten in het eerste kwartaal van dit jaar aangevraagd. Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).
De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is bedoeld voor bijvoorbeeld kroegen, restaurants maar ook kledingwinkels, die door de lockdownmaatregelen nauwelijks omzet maakten. Met de regeling krijgen ze een fors deel van hun vaste lasten vergoed. Het gaat dan bijvoorbeeld om de huur en de internetrekening.
In totaal is er is een bedrag van twee miljard euro voor deze periode toegekend. Van de aanvragen is inmiddels 97 procent afgehandeld. 11.597 aanvragen zijn afgekeurd of ingetrokken omdat deze niet aan de voorwaarden voldeden. Bijna een vijfde van alle aanvragen werd gedaan door ondernemers uit de horeca.
Nederlanders gebruikten sinds de eerste lockdown in maart vorig jaar drie keer minder het openbaar vervoer vergeleken met de periode voor corona. Dat komt naar voren uit cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink.
Vanaf het begin van de coronacrisis noteerden de openbaar vervoersbedrijven in totaal bijna 570 miljoen check-ins. In normale tijden waren dat er zo'n 1,47 miljard geweest. Tijdens de eerste weken van de coronacrisis nam het aantal ov-reizen af met ruim 80 procent.
Door de afname van het aantal passagiers hebben vervoersbedrijven forse omzetverliezen gemaakt. Daarnaast is door de coronacrisis 'het reisgedrag blijvend veranderd', volgens een woordvoerder van de NS. Het bedrijf verwacht dat het aantal passagiers ook in de toekomst lager blijft, onder meer omdat mensen vaker blijven thuiswerken. Hoewel de NS de aankomende vier jaar bijna anderhalf miljard euro moet besparen om weer financieel gezond te worden, 'mag de prijs van een treinkaartje wat ons betreft niet stijgen door de coronacrisis'.
© ANP — Eindelijk mogen ze weer! Efteling-fans Jeroen Zuidam (42), Wendy Romunde (33) en hun 1-jarige dochtertje Jaylinn stonden vanochtend al vroeg voor de poort van de ingang.
Het jonge gezin was er ook op 15 december, de laatste dag dat de Efteling open was. En bij de heropening, 155 dagen later, daar moesten ze als abonnementhouders natuurlijk ook bij zijn. ,,Voor de sfeer en alles eromheen. Geweldig”, zegt hij. Zij: ,,We zijn hier normaal gesproken twee keer per week.”
Lees hier het hele verhaal.
© Paul Driessen — Jeroen Zuidam, Wendy Romunde en hun dochter Jaylinn voor de poort van de Efteling De autoriteiten in Maleisië hebben het afgelopen etmaal 6075 nieuwe besmettingen geregistreerd, een nieuw record. Het vorige record werd eind januari gevestigd, met 5729 besmettingen in een dag.
Naast de terrassen zijn ook de sportscholen weer open. Maximaal dertig personen per ruimte, altijd 1,5 meter afstand en tijdslots. Het blijkt knokken voor een plekje, blijkt uit een rondgang in Utrecht.
© William Hoogteyling — Nieuwegein Sportschool kan zijn fitnissapparatuur weer binnen zetten. /William Hoogteyling Je wekker een uurtje (of twee) vroeger zetten dan normaal. Dat had een groepje vroege vogels wel over voor een kopje koffie en een vers ontbijtje op het terras. Om 6.00 uur ‘s morgens welteverstaan. We gingen langs en spraken met de vroege vogels.
,,Het was best vroeg ja. Maar toen ik het voorbij zag komen op social media dacht ik, laten we dat gewoon doen. In alle gekkigheid van deze tijd moet je soms zelf een beetje gek mee doen, om de balans een beetje goed te houden he'', zegt een van hen. Lees hier het hele verhaal.
© Jeffrey Groeneweg/Qphoto © Jeffrey Groeneweg/Qphoto Van alle 20.000 coronatesten die zijn afgenomen onder het personeel van Rotterdam Ahoy, alle journalisten en landendelegaties om Ahoy binnen te mogen voor het Eurovisie Songfestival waren er tien testen positief. ,,Geen van de besmettingen hebben binnen Ahoy plaatsgevonden, dus het strenge testregime werkt tot nu toe goed'', meent uitvoerend producent van het songfestival Sietse Bakker.
Volgens Bakker ging het bij de positief geteste personen vooral om personeel, zoals een beveiliger, standbouwer of chauffeur die voor het eerst kwam werken of bijvoorbeeld weekendshifts draait.
Onder die tien positieve testen vallen ook de al eerder bekendgemaakte gevallen binnen de Poolse en IJslandse delegaties. Twee leden van deze delegaties blijven nog wel in quarantaine, de rest heeft een negatieve PCR-test gekregen. Uit voorzorg worden beide delegaties vandaag en morgen opnieuw getest.
De Maltese en Roemeense delegaties, die in hetzelfde hotel verblijven als de Polen en IJslanders, gingen uit voorzorg in quarantaine. Inmiddels hebben ook zij een negatieve uitslag gekregen.
© Brunopress — Presentatoren Edsilia Rombley, Chantal Janzen, Jan Smit & Nikkie de Jager Fotograaf: Brunopress/Pool/ Sander Koning Rotterdam - Eurovison Song Contest in Ahoy. First semi final. On photo: presentors Edsilia Rombley, Chantal Janzen, Jan Smit & Nikkie de Jager Het Indiase ministerie van Gezondheid meldt vandaag 4529 nieuwe coronadoden, het hoogst aantal doden door het virus in een etmaal in het land tot nu toe. Ook heeft India 267.334 nieuwe besmettingen vastgesteld.
Het totale dodental komt met de nieuwe cijfers op 283.248. De besmettingen zijn de 25,5 miljoen gepasseerd. India ging dinsdag voorbij de 25 miljoen besmettingen. Het land telt het op één na hoogste aantal bevestigde besmettingen ter wereld, na de Verenigde Staten. Het dodental is het op twee na hoogste, na de Verenigde Staten en Brazilië.
Experts vermoeden dat het werkelijke aantal besmettingen en sterfgevallen aanzienlijk hoger ligt dan wordt gemeld. Ziekenhuizen in India staan zwaar onder druk sinds de uitbraak van de tweede coronagolf in het land. Tegelijkertijd zijn ook begraafplaatsen en crematoria overbelast.
© AFP — Het Rode Kruis begint een voorlichtingscampagne in zes talen om mensen die niet of nauwelijks Nederlands spreken beter te informeren over corona. De informatie over testen, vaccins en preventie is in eerste instantie bedoeld voor arbeidsmigranten, vluchtelingen en migranten zonder papieren. Uit onderzoek van de hulporganisatie komt naar voren dat mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal extra kwetsbaar zijn tijdens deze coronapandemie.
,,Iedereen in Nederland heeft recht op een vaccin. Maar niet iedereen krijgt dezelfde informatie. Op deze manier proberen we betrouwbare informatie toegankelijk te maken voor alle mensen'', zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis Nederland.
De informatie komt op speciale internetpagina's met animaties in het Engels, Turks, Arabisch, Portugees, Chinees en Pools. Op deze pagina's staan ook nummers van WhatsApp-hulplijnen in deze talen. Via de mobiele telefoon kunnen mensen die informatie makkelijk aan elkaar doorgeven.
Vanaf vandaag mogen in Nederland de terrassen langer open, mensen kunnen weer naar sportscholen en zwembaden en zogenoemde doorstroomlocaties in de buitenlucht, zoals pretparken, mogen weer gasten ontvangen. Ook sekswerkers mogen weer aan de slag. Het is de tweede stap van het openingsplan van het kabinet, die vorige week werd aangekondigd.
In de eerste stap van het openingsplan mochten terrassen nog alleen van 12.00 tot 18.00 uur open, dat wordt nu verruimd naar 06.00 tot 20.00 uur. Muziek- en danslessen binnen worden ook weer mogelijk.
Het kabinet hield vorige week nog een slag om de arm. De versoepelingen zouden alleen doorgaan als de cijfers over de coronabesmettingen en de ziekenhuisbezetting genoeg zouden dalen. Dat is gebeurd, concludeerde de regering maandag.
Bibliotheken maakten in eerste instantie geen deel uit van de versoepelingen van deze week, maar op aandringen van de Tweede Kamer gaan die ook deze week open. De bibliotheken moeten wel een dagje langer wachten, omdat de procedure voor deze stap later in gang werd gezet.
© Bart Hoogveld — Volle terrassen in de Rotterdamse Oude Haven. Vanaf vandaag mogen de terrassen langer open. Een van de vijf werknemers ontvangt deze maand mogelijk geen vakantiegeld, omdat het bedrijf waar ze werken financieel is verzwakt door de coronapandemie. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Lees hier verder.
De Franse regering geeft vandaag gas in het programma om de coronabeperkingen stap voor stap op te heffen. De avondklok begint twee uur later en start dan om 21.00 uur en terrassen en niet-essentiële ondernemingen gaan weer open. Dat is weliswaar met beperkingen wat het aantal mensen en de beschikbare oppervlakten betreft.
Musea, bioscopen, bibliotheken, theaters, casino's en concertzalen openen ook de deuren na bijna een half jaar gesloten te zijn geweest. Ze moeten wel werken op 35 procent van de normale capaciteit. Recreatieparken en dierentuinen ontsluiten ook. Er gelden maximale aantallen bezoekers of deelnemers, achthonderd mensen binnen of duizend buiten. Die maxima gelden ook voor sportevenementen.
De cafés en restaurants kunnen vanaf 9 juni onder voorwaarden ook binnen weer open en het aantal mensen dat bij sportwedstrijden of culturele evenementen en voorstellingen bijeen mag zijn gaat naar 5000. Voorts gaan overdekte sportgelegenheden ook weer open, kunnen er weer tentoonstellingen worden gehouden en mogen gezonde toeristen komen. De laatste dag van juni vervalt de avondklok helemaal en worden ook andere beperkingen van het samenzijn in publieke ruimten afgeschaft.
© AFP — Met het beeld van de Franse president Emmanuel Macron op de achtergrond, wordt het wassenbeeld van de Amerikaanse president Joe Biden onthuld in het wassenbeeldenmuseum Musee Grevin in Parijs. Het museum mag vanaf woensdag weer open. Argentinië meldde dinsdag een dagrecord in het aantal coronadoden, namelijk 745 sterfgevallen door Covid-19. Het land zit in een tweede coronagolf en meldt ook 35.543 bevestigde besmettingen. Ook dat is een record, nog nooit registreerde het land meer dan 30.000 besmettingen op één dag.
In totaal telt Argentinië momenteel 71.771 coronadoden en ruim 3,3 miljoen besmettingen.
President Alberto Fernández zei tegen lokale media dat de stijging in besmettingen komt doordat ,,mensen zich gedragen alsof er niets aan de hand is''. Hij riep de bevolking op om zich beter aan de maatregelen te houden en dus vaker mondkapjes te dragen of afstand te houden.
Enkele weken geleden ondertekende Fernández nog een pakket maatregelen voor meer beperkingen bij het verlaten van het huis en schafte hij fysieke schoollessen af in gebieden met veel besmettingen. Dit pakket loopt vrijdag af maar wordt mogelijk verlengd.
© REUTERS — De Argentijnse president Alberto Fernández (rechts) vorige week op het Elysee in Parijs tijdens een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron. Scholen en overheidsinstellingen in de Amerikaanse staat Texas mogen binnenkort geen mondkapjesplicht meer opleggen, op straffe van een mogelijke boete tot 1000 dollar. De Republikeinse gouverneur Greg Abbott gaf dinsdag de opdracht aan het eind van de week de plicht om neus en mond te bedekken te beëindigen. Publieke scholen mogen mondkapjes nog tot 5 juni blijven eisen.
Abbot stelt dat het coronavirus afdoende wordt bestreden met vaccins, medicijnen en bijvoorbeeld afstand houden. Hij wil de inwoners van zijn staat niet langer de vrijheid ontzeggen zelf te kiezen of ze wel of niet een mondkapje dragen. Net als veel andere partijgenoten van oud-president Trump heeft Abbot met tegenzin een mondkapjesplicht ingevoerd toen de ziekenhuizen werden overweldigd door het aantal coronapatiënten.
Texas nam al eerder afscheid van de plicht, maar raakte verzeild in een rechtszaak toen ambtenaren in de hoofdstad Austin zich daartegen hadden verzet. Een overheidsfunctionaris die vanaf vrijdag mensen toch nog verplicht een mondkapje te dragen, kan een boete tot 1000 dollar tegemoetzien. Sommige gevangenissen en ziekenhuizen zijn uitgezonderd van de maatregel. Scholen krijgen dus iets meer tijd, maar de lerarenvereniging van Texas vindt dat Abbot te snel gaat, melden lokale media.
Dak- en thuislozen die vanwege de coronacrisis in Amsterdam ondergebracht worden in extra noodopvang, krijgen voorrang bij het vaccineren. Dat heeft de Amsterdamse wethouder Zorg Simone Kukenheim weten in een brief aan de gemeenteraad.
Vorige week liet het kabinet weten dat dak- en thuislozen vanaf eind mei aanspraak maken op een vaccinatie, op aandringen van de Tweede Kamer. Dit vanwege onder meer de besmettingsrisico's in opvanglocaties. De groep wordt uitgenodigd voor een prik met het Janssen-vaccin, waar maar één inenting van nodig is om effectief te zijn tegen corona.
Het Belgische biotechbedrijf Ziphius, dat een kandidaat-coronavaccin ontwikkelt, haalt 24,2 miljoen euro op bij privé-investeerders. Dat heeft het bedrijf bevestigd aan De Tijd.
Net als Pfizer-BioNTech en Moderna werkt Ziphius met de mRNA-techiek. Maar Ziphius zou een 'verbeterde' mRNA-variant gebruiken, die een veel sterkere reactie uitlokt. De eerste klinische tests op mensen starten ten vroegste dit jaar.
De drukbezochte Koningsdag in Amsterdam heeft geleid tot ten minste 483 coronabesmettingen. Driekwart van de gevonden besmette personen was tussen de 19 en 30 jaar oud. Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse GGD.
De resultaten van het onderzoek van de gemeentelijke organisatie kwamen in delen naar buiten. Zo sprak demissionair minister-president Mark Rutte er al over tijdens de persconferentie van 11 mei.
En ook Anja Schreijer, hoofd infectieziektebestrijding van de GGD Amsterdam-Amstelland, liet diezelfde avond haar licht schijnen over de massale schending van de coronaregels op Koningsdag 2021. ,,Dit is slechts het topje van de ijsberg,” zei Schreijer naar aanleiding van de 466 besmettingen die toen waren vastgesteld.
Een week later komen daar dus 17 besmettingen bij, maar waarschijnlijk ligt het aantal besmettingen hoger. ,,Het exacte aantal zullen we uiteindelijk nooit helemaal kunnen achterhalen, omdat niet iedereen aangeeft waar hij die dag aanwezig was en niet iedereen laat zich testen,” zo meldt het persbericht van de GGD.
De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman heeft vandaag laten weten dat Saoedi Arabië Afrikaanse landen blijft steunen in de covid-pandemie.
,,Het Saudi Development Fund zal leningen en subsidies beschikbaar stellen ter waarde van 1 miljard dollar, ten behoeve van de economische ondersteuning van Afrikaanse landen om herstel na de coronacrisis te bevorderen", aldus Prins Mohammed in een toespraak op landelijke tv.
Het Belgische biotechbedrijf Ziphius, dat een kandidaat-coronavaccin ontwikkelt, haalt 24,2 miljoen euro op bij privé-investeerders. Dat heeft het bedrijf bevestigd aan De Tijd.
Net als Pfizer-BioNTech en Moderna werkt Ziphius met de mRNA-techiek. Maar Ziphius zou een "verbeterde" mRNA-variant gebruiken, die een veel sterkere reactie uitlokt. De eerste klinische tests op mensen starten ten vroegste dit jaar.
De Belgische politie is op zoek naar een zwaarbewapende man die virologen zou bedreigen. Een van de bekendste virologen van het land is met zijn gezin in veiligheid gebracht, melden Belgische media. De Nederlandse politie is alert nadat ze door de Belgische autoriteiten is ingelicht. Lees hier het hele verhaal.
Vanaf vrijdag zullen in Denemarken bijna alle voorzieningen in het land die tot dusver gesloten waren heropenen. Enkel nachtclubs en discotheken blijven nog gesloten.
De nieuwe versoepelingen lopen samen met enkele voorwaarden. De 1,5 meter regel blijft van kracht en op veel plaatsen zal ook een coronapaspoort voorgelegd moeten worden. Met dat coronapaspoort kunnen Denen negatieve coronatests, vaccinaties en besmettingen aantonen.
Restaurants, bars en sportscholen zijn bij eerdere versoepelingen al geopend. De meeste Deense studenten mogen sinds enige tijd opnieuw voltijds naar school. Vanaf vrijdag zullen studenten ook voltijds naar universiteiten kunnen terugkeren, hetzelfde geldt voor avond- en muziekscholen.
Zelfs sauna’s, badplaatsen en binnenruimtes van dierentuinen en pretparken mogen opnieuw open. Ook andere sport-, vrijetijds- en verenigingsactiviteiten zullen weer mogelijk zijn. Het thuiswerk zal in drie fasen worden teruggeschroefd, zodat alle Denen vanaf 1 augustus voltijds naar de werkvloer kunnen.
Het verbod op bijeenkomsten wordt verhoogd van 25 naar 50 deelnemers voor evenementen die binnen plaatsvinden. Buiten zullen de Denen met maximaal 100 mogen samenkomen. Verder zijn de regering en de partijen overeengekomen om de regels rond het dragen van een mondmasker en het tonen van een coronapaspoort geleidelijk aan af te schaffen. Een plan hiervoor zal in juni ingediend worden.
Een 75-jarige vrouw uit Wanneperveen die gisteren in de GGD-vaccinatiestraat in Zwolle was voor haar tweede Pfizer-prik is per ongeluk met AstraZeneca gevaccineerd. GGD IJsselland betreurt de ‘menselijke fout’ en zegt dat een extra check wordt ingebouwd om verwisseling voortaan te voorkomen.
De fout werd bij thuiskomst pas opgemerkt, zegt dochter Susanne Schieving, ,,In het registratiebewijs stond AstraZeneca. We hoopten eerst nog op een typefout, maar de GGD bevestigde dat er een fout is gemaakt door een medewerker. En ook dat dit vaker is gebeurd.” De familie is geschrokken. ,,We zijn bang voor bijwerkingen bij mijn moeder en vragen ons af of ze nu goed beschermd is met twee verschillende vaccins.’’
Christine de Ruiter bevestigt namens GGD IJsselland dat de vrouw in de verkeerde priklijn terechtgekomen is en dat ,,dit echt niet had mogen gebeuren. We hebben mevrouw meteen gebeld om onze excuses aan te bieden en haar ervan te verzekeren dat er geen medisch risico is door het toedienen van twee verschillende vaccins.’’ Ze bevestigt dat het ‘een enkele keer eerder’ is voorgekomen, maar kan niet zeggen hoe vaak. In maart gebeurde hetzelfde bij de GGD in Amsterdam, die toen ook aanscherping van de procedures toezegde.
Ondanks gebruik van twee verschillende vaccins is de moeder van Schieving voldoende beschermd volgens de GGD, ook al is daar nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs voor. ,,Maar daar gaan we wel van uit. Er zijn zelfs landen waar men twee verschillende vaccins geeft, als dat zo uitkomt.”
Marc van Ranst, een van de bekendste virologen van België, is met zijn gezin ondergebracht op een anonieme, bewaakte locatie vanwege aanhoudende bedreigingen. De Belgische politie is al enkele uren op zoek naar een mogelijk gewapende man, een beroepsmilitair uit de Belgische provincie Limburg. Hij heeft vermoedelijk één machinegeweer en een kogelwerend vest bij zich.
De gezochte man veroorzaakte eerder deze maand al problemen met een vuurwapen, en wordt sindsdien gezocht, weet de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Toen de politie hem eerder vandaag opmerkte in de buurt van de Leopoldsburg in de Belgische provincie Limburg, werd een klopjacht opgezet. Daar wordt ook een helikopter bij gebruikt.
De man heeft in de afgelopen weken bedreigingen geuit aan het adres van meerdere prominenten, onder wie viroloog Marc Van Ranst. Die werd nu samen met zijn gezin op een veilige locatie ondergebracht. Op welke manier hij Van Ranst bedreigd heeft, is niet duidelijk. Het gaat volgens De Standaard om een militair die meerdere zware wapens zou hebben buitgemaakt.
Van Ranst, die de regering adviseert over het coronabeleid en door honderden televisie-optredens afgelopen jaar in België een vertrouwd gezicht is geworden, wordt al geruime tijd bedreigd en daarom beveiligd.
© BELGA — Marc Van Ranst Nu vakanties naar het buitenland sinds 15 mei niet meer sterk worden afgeraden, willen veel mensen zo snel mogelijk een zomervakantie boeken. Onderzoek laat zien dat meer dan de helft van de vakantiegangers kiest voor vakantie in eigen land. Lees hier het hele verhaal.
De PCR-coronatest die ongevaccineerde vakantiegangers moeten afnemen bij een commerciële testaanbieder worden goedkoper. Dat zeggen drie testbedrijven tegen het ANP. Doordat steeds meer vakantiegangers een testafspraak inplannen, gaan de kosten per test omlaag.
Vanuit het Europees Parlement kwam de oproep om de PCR-tests voor een Europees reiscertificaat gratis te maken. Ook de reisbranche wil dat, maar coronaminister Hugo de Jonge wil niet aan de oproep toegeven. Hij vindt het onwenselijk dat de belastingbetaler aan iemands vakantie meebetaalt en wil het verdienmodel van commerciële testbedrijven beschermen. Bovendien, zei hij maandag, gaan PCR-tests in prijs dalen.
Nu variëren de kosten van een coronatest bij een commercieel bedrijf tussen de 140 euro en 89 euro. Commerciële aanbieders maken de meeste kosten bij de laboratoria waar de monsters worden getest, maar zijn ook geld kwijt aan de testafname, het vervoer van de tests en marketing.
© EPA — Hugo de Jonge Het is onacceptabel als Nederlandse bioscopen nog drie weken de deuren gesloten moeten houden. Het water staat de ondernemers aan de lippen, zegt Gulian Nolthenius, directeur van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF). Nolthenius vindt het vreemd dat attractieparken en sportscholen morgen weer bezoekers mogen ontvangen, maar bioscopen en filmtheaters niet. Lees hier het hele verhaal.
© ANP — Een bezoeker desinfecteert haar handen in een bioscoop van Pathe Bijna een miljoen mensen zijn vorige week gevaccineerd tegen het coronavirus. Van maandag 10 tot en met zondag 16 mei zijn 986.433 prikken gezet, blijkt uit de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Niet eerder waren er in één week zo veel vaccinaties.
In de week van 5 tot en met 11 april waren 919.926 mensen gevaccineerd.
Bijna 5,7 miljoen mensen hebben nu hun eerste prik gehad. Dat zijn er ruim 670.000 meer dan vorige week. Van al die mensen hebben bijna 1,8 miljoen ook de tweede prik al gehad, ruim 315.000 meer dan een week geleden. Dankzij die tweede prik zouden ze in elk geval voorlopig beschermd moeten zijn tegen het coronavirus. In totaal zijn nu bijna 7,5 miljoen prikken gezet.
Over de lange termijn blijft de instroom van coronapatiënten op de ic's dalen. In de afgelopen zeven dagen belandden volgens de LCPS-cijfers 1445 coronapatiënten op een intensive care of verpleegafdeling, gemiddeld 206 opnames per dag. Dat is het laagste niveau sinds 1 maart. Voor de dertiende achtereenvolgende dag daalt de gemiddelde instroom. Sinds de piek eind april is het aantal nieuwe opnames met 34 procent gedaald, aanzienlijk beter dan de 20 procent die het kabinet als voorwaarde stelde om de volgende versoepelingen door te kunnen laten gaan.
Kuipers benadrukt steevast dat dagkoersen niet heel veel zeggen. Hij kijkt liever naar meerdaagse gemiddelden. Die zien er nu al veel beter uit dan eind april, toen het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen piekte. Het gemiddelde aantal opnames lag toen ruim boven de 300 per dag. De afgelopen drie dagen werden nog gemiddeld 178 mensen per dag met Covid-19 opgenomen op een ic of verpleegafdeling.
Alle leden van de songfestivaldelegaties van Roemenië en Malta hebben een negatieve uitslag gekregen na een PCR-coronatest. Dat heeft de European Broadcasting Union (EBU) bekendgemaakt.
Beide delegaties werden uit voorzorg getest omdat zij in hetzelfde hotel verblijven als Polen en IJsland. Binnen die bubbels werd afgelopen weekeinde iemand positief getest en het hotel was mogelijk de bron van besmetting. Roemenië en Malta bleven zondag uit voorzorg weg van de openingsceremonie. Een dag later waren ze wel van de partij bij de repetities voor de eerste halve finale van vanavond.
Lees ook: Goed nieuws voor Songfestival: artiesten Polen en IJsland testen allemaal negatief
Tussen maandagochtend en dinsdagochtend registreerde het RIVM 5396 positieve coronatests. Dat cijfer valt hoog uit doordat gisteren minder meldingen konden worden doorgegeven door een technische storing.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu telde maandag 2877 nieuwe positieve tests, het laagste aantal in maanden, maar dat kwam door een computerprobleem bij de GGD. Volgens het RIVM zijn de ontbrekende aantallen van maandag opgenomen in het dagcijfer van dinsdag.
Het gemiddeld aantal coronagevallen neemt al weken gestaag af. In totaal werden afgelopen woensdag tot en met dinsdag 35.142 mensen positief getest. In de week daarvoor waren het er nog meer dan 49.000.
In Amsterdam hoorden afgelopen etmaal 281 mensen dat ze positief zijn getest op corona. In Rotterdam waren dat er 227 en in Den Haag 200. In Tilburg en Utrecht kregen respectievelijk 126 en 117 mensen een positieve uitslag.
Het RIVM registreerde 17 sterfgevallen door Covid-19 tussen maandag en dinsdag. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.
Een 75-jarige vrouw die gisteren in de GGD-prikstraat in Zwolle was voor haar tweede Pfizer-prik is per ongeluk met AstraZeneca gevaccineerd. GGD IJsselland betreurt de ‘menselijke fout’ en zegt dat een extra check wordt ingebouwd om verwisseling voortaan te voorkomen.
,,We hoopten eerst nog op een typefout, maar de GGD bevestigde dat er een fout is gemaakt door een medewerker. En ook dat dit vaker is gebeurd.” De familie is geschrokken. ,,We zijn bang voor bijwerkingen bij mijn moeder en vragen ons af of ze nu goed beschermd is met twee verschillende vaccins.’’Bijna dertig jaar lang was de currywurst met afstand het meest gegeten fastfoodmaal in Duitse bedrijfskantines, maar de glorietijd is voorbij, zo melden Duitse media. Door de coronacrisis zijn veel kantines tijdelijk gesloten en het eetgedrag is aan het veranderen.
© Shutterstock / Christin Klose Het aantal Belgen dat het coronavirus oploopt, in het ziekenhuis of op de ic belandt of zelfs overlijdt, daalt boven verwachting snel. Als het zo doorgaat, zijn de intensivecareafdelingen eind mei al zover leeggestroomd dat bijvoorbeeld de cafés weer open kunnen, net als sportscholen bioscopen.
Er is ,,alleen maar goed nieuws te melden", zegt viroloog Steven Van Gucht van het Belgische coronacrisiscentrum. ,,Alle cijfers blijven dalen, en dat volgens de meest optimistische voorspellingen." Hij waarschuwt wel dat Hemelvaartsdag, een dag waarop weinig tests worden afgenomen, de cijfers waarschijnlijk wat drukt.
Voor de verdere versoepelingen die de regering voor 9 juni heeft aangekondigd, moeten de ic's minder dan 500 coronapatiënten tellen. Zover is het volgens Van Gucht al eind mei.
Commerciële coronateststraten zien een toename van afspraken voor een PCR-test sinds het demissionair kabinet heeft aangekondigd dat reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk is. Voor zo'n reis hebben vakantiegangers een testbewijs en reisdocument nodig, dat alleen te verkrijgen is bij een commercieel lab.
Die test mag niet ouder zijn dan 48 tot 72 uur. Het lijkt erop dat reizigers alvast een plekje bij de teststraten boeken voor de zomervakantie, zodat ze gegarandeerd zijn van hun trip, zegt Rasmus Emmelkamp, mede-oprichter van Spoedtest.nl.
Bij Spoedtest.nl werden maandag bijna 9000 afspraken geboekt. ,,Vanaf 1 juli wordt het echt druk", zegt Emmelkamp tegen het ANP. ,,Dan begint de vakantieperiode."
Ook Abdel Ali El Bouzzaidi, directeur van CoronaPCRtesten, ziet een stijging. ,,De afgelopen week zijn er 40 procent meer afspraken gemaakt", zegt hij. ,,We verwachten dat de drukte de komende weken gaat toenemen. Dat gebeurt de afgelopen maanden telkens nadat er tijdens een persconferentie versoepelingen worden aangekondigd."
De werknemers van Snellecoronatest testen ongeveer 500 mensen per dag, vertelt een woordvoerder. De aanbieder van coronatesten heeft, net als de andere twee bedrijven, meerdere teststraten door het hele land. Ook hij ziet dat er sinds afgelopen zaterdag steeds meer reserveringen bijkomen.
© Hollandse Hoogte / ANP Het RIVM heeft de afgelopen week 35.142 coronabesmettingen vastgesteld. Dat is een daling van 25 procent ten opzichte van een week eerder. Ruim 272.000 mensen gingen afgelopen week naar de teststraat van de GGD. Dat is 23 procent minder dan vorige week. Ruim 12 procent van de tests viel positief uit, ongeveer net zoveel als een week eerder.
De ‘R’ schiet fors onder de 1, wat betekent dat de epidemie krimpt. Op 3 mei, de meest recente datum waarvoor het reproductiegetal berekend kan worden, bedroeg de waarde 0,89.Jongeren met hoge medische risico's die thuis wonen krijgen vanaf dinsdag een uitnodiging voor een coronaprik, maakte het RIVM vandaag bekend. Het gaat om jongeren geboren in 2003, 2004 en 2005.
Jongeren met een neurologische aandoening die niet naar de GGD kunnen komen, krijgen thuis een vaccinatie via een mobiel vaccinatieteam.Volgens het RIVM gaat het in totaal om ongeveer 2500 jongeren. Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer. Jongeren uit deze groep die in een instelling wonen hebben afgelopen weken al een eerste vaccinatie gehad.
De jongeren, met een ernstig aangetast immuunsysteem of een neurologische aandoening waardoor de ademhaling is aangetast die het betreft hebben een extra hoog risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus. Jongeren met het syndroom van Down of morbide obesitas zijn eerder al via de huisarts uitgenodigd.
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares van de Nederlandse ziekenhuizen is in 24 uur tijd met 35 afgenomen, van 681 tot 646. Dat is de grootste daling in tijden. De vorige keer dat de druk op de ic's in één dag zo fors verminderde was vorig jaar op 3 juni, in de nasleep van de eerste golf van de coronapandemie.
Op verpleegafdelingen maakte het aantal coronapatiënten een pas op de plaats. Het zijn er nu 1503, één meer dan maandag, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).© ANP — Medewerkers op de speciale Covid-ic van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Eén prik is straks voldoende om een coronapaspoort te krijgen, melden ingewijden rond de EU-onderhandelingen. Het Europees Parlement en de EU-landen zijn het daar over eens geworden, klinkt het. Zo'n inentingscertificaat moet het reizen binnen de Europese Unie eenvoudiger maken.
Een reiziger is daarmee nog niet verzekerd van vrije toegang tot alle EU-lidstaten. Een land kan mensen die pas een van hun twee prikken hebben gekregen, vragen om een test te ondergaan of in quarantaine te gaan. Het is nog onduidelijk of een lidstaat dat van plan is. De meeste landen willen juist zo min mogelijk obstakels opwerpen.
Een groot deel van de EU-burgers krijgt nog geen tweede dosis voor de zomer aanbreekt. Het is de EU er juist veel aan gelegen om reizen in de zomervakantie al mogelijk te maken. Bovendien biedt de eerste prik van Pfizer, Moderna en AstraZeneca ook al bescherming, zeggen onderzoekers.
Het Grieks verkeersbureau laat aan RTL Nieuws weten dat Griekenland vanaf vandaag alle Nederlandse vakantiegangers toelaat die volledig zijn ingeënt. Om dat aan te tonen is een vaccinatiebewijs van de GGD of het ziekenhuis voldoende. Ook Nederlanders die een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud kunnen laten zien, mogen het land in. Het ministerie voor Volksgezondheid liet afgelopen weekend nog weten dat Nederland nog geen officieel vaccinatiepaspoort of -bewijs heeft dat op reis kan worden gebruikt. Het gele vaccinatieboekje zou niet voldoen als officieel bewijs van inenting.
Personen van zestig met hart- en vaat- of suikerziekte, lopen twee keer zoveel risico om met coronaklachten in een ziekenhuis te belanden dan leeftijdgenoten die voornoemde kwalen niet hebben. Onderzoek door het UMC Utrecht en Amsterdam UMC heeft dat aan het licht gebracht, meldt initiatiefnemer en financier de Hartstichting. Dat chronisch zieken meer kans op een ernstig verloop van Covid-19 hebben, was al langer bekend.
Hoe groot het verschil is, wordt nu pas duidelijk. Voor het onderzoek werden de gegevens van ruim 22.000 coronapatiënten geanalyseerd. Daaruit bleek dat ook relatief jonge mensen met hart- en vaat- of suikerziekte, een ernstiger corona-infectie doormaken. Iemand van 45 met een van deze aandoeningen loopt net zoveel kans op een ziekenhuisopname als een gezond iemand van 60.
Eén op de 20 coronapatiënten uit de studie werd zo ziek dat opname in een ziekenhuis noodzakelijk was. De gemiddelde leeftijd van de onderzoeksgroep was 48 jaar. Mannen lopen meer risico dan vrouwen. De Hartstichting benadrukt hoe belangrijk voorrang bij de vaccinaties is voor mensen die lijden aan hart- en vaatziekten of diabetes.Oostenrijk stopt, vanwege de slechte reputatie en leveringsproblemen, met de inzet van het AstraZeneca-vaccin. Door het risico op zeldzame maar ernstige trombosebijwerkingen van het vaccin is onder Oostenrijkers terughoudendheid ontstaan om ermee geprikt te worden. De huidige voorraad wordt opgemaakt.
,,We zullen de eerste doses tot begin juni blijven toedienen, daarna houden we ermee op", aldus minister voor Volksgezondheid Wolfgang Mückstein. Eerder hebben Noorwegen en Denemarken soortgelijke beslissingen genomen. Mückstein benadrukt wel dat het gaat om een veilig vaccin dat een hoge bescherming biedt.De Duitse gezondheidsautoriteiten hebben in de plaats Velbert, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, twee flatgebouwen onder quarantaine gesteld nadat een aantal bewoners positief testte op de Indiase variant van het coronavirus. ,,Er zijn momenteel meerdere infecties met de Indiase variant in Velbert'', zegt een woordvoerder van het stadsdeel Birth.
Het zou gaan om 19 besmette personen, waarvan ook de familieleden nu worden getest. De families zouden nauw met elkaar omgaan. In totaal zou het om zo'n 200 mensen gaan. Allen hebben zich geïsoleerd en krijgen hulp en voedsel via het Rode Kruis. De virusvariant heeft zich nog niet wijd verbreid in Duitsland. Eind april werd de mutatie aangetroffen in Keulen, begin mei in Gladbeck en Dorsten, anderhalve week geleden in Düsseldorf en een paar dagen geleden in Werl.In België zijn 77 besmettingen met de voor het eerst in India vastgestelde coronavariant ontdekt, meldt viroloog Steven Van Gucht. ,,Waarschijnlijk zijn het er meer dan dat, maar dat zijn de officiële meldingen die we kennen. Het blijft daarmee nog een zeldzame variant.'' Volgens de viroloog zijn er geen echte aanwijzingen dat de huidige vaccins minder zouden beschermen tegen de mutatie van het virus.
Beperkte laboratoriumonderzoeken zouden aantonen dat niet alle antistoffen in de vaccins de Indische variant herkennen, tot 50 procent. ,,Niet zo bijzonder'', aldus Van Gucht. ,,dat kennen we ook van andere varianten, zoals de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse variant en hoeft niet altijd een probleem te zijn.'' De viroloog wijst erop dat immuniteit veel breder is dan antistoffen alleen. ,,Er zijn ook T-cellen. Virussen hebben het veel moeilijker om aan die immuniteit te ontsnappen.''© BELGA — Viroloog Steven Van Gucht. De verplichting om voor vertrek een negatieve coronatest te tonen en een sneltest te ondergaan blijft overeind voor iedereen die vanuit een risicogebied naar Nederland afreist. Actiegroep Viruswaarheid eiste dat de verplichting zou vervallen, maar de rechter bepaalde vandaag anders.
Ook de eis dat het gerechtshof de Staat zou verbieden om het coronabeleid te baseren op de uitkomsten van de veelgebruikte PCR-testen werd afgewezen. Het hof ging ook niet in op de eis van Viruswaarheid dat de overheid verplicht zou worden om de communicatie over het coronavirus aan te passen.De afgelopen 24 uur zijn in Rusland 8183 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, melden de Russische gezondheidsautoriteiten. 2430 van de nieuwe gevallen deden zich in hoofdstad Moskou voor. Het officiële totaal qua besmettingen staat nu op 4.957.756. Het voorgaande etmaal verloren 364 Russen het leven aan Covid-19, waarmee het totale aantal virusdoden op 116.575 komt te staan. Een telling van het staatsstatistiekbureau komt uit op 250.000 doden sinds april vorig jaar.
De Duitse minister voor Volksgezondheid Jens Spahn laat weten dat vanaf 7 juni iedereen in Duitsland zich kan laten inenten. Het huidige vaccinatiebeleid, waarbij de meeste kwetsbare groepen als eerste worden gevaccineerd, komt dan te vervallen. ,,Dat betekent niet dat iedereen binnen een paar dagen een afspraak kan maken'', zegt Spahn erbij. ,,Maar, iedereen die ingeënt wil worden, krijgt een aanbod.''
Volgens de gezondheidsminister heeft de Duitse inentingscampagne de afgelopen weken flink vaart gemaakt, waardoor tegen het eind van deze maand zo'n 40 procent van alle Duitse inwoners tenminste één doses vaccin heeft ontvangen. Van iedereen boven de 60 jaar is 70 procent zeker één keer geprikt. Een kwart van hen heeft ook al een tweede vaccinatie gekregen en is volledig beschermd.Van alle 83 miljoen Duitsers is op dit moment ongeveer de helft een keer gevaccineerd. Ongeveer 9 miljoen van onze oosterburen zijn compleet ingeënt. Na maanden onder lockdown te hebben gelegen, lopen de besmettingscijfers in Duitsland nu flink terug. In een aantal deelstaten kan weer in restaurants worden gedineerd en zijn de diverse mogelijkheden om te winkelen verruimd.
© Kay Nietfeld/dpa — De helft van alle Duitsers heeft inmiddels een coronaprik gehad, Spahn zelf ook. ___
De kans dat India weer snel coronavaccins gaat exporteren, is heel klein. Zeker tot oktober heeft het land, dat een van de grootste medicijnproducenten ter wereld is, de vaccins nodig om de pandemie in eigen land het hoofd te bieden. India had de afgelopen maanden te kampen met een enorme toename aan besmettingen en sterfgevallen door toedoen van het coronavirus.
Na in de voorliggende maanden ruim 66 miljoen doses vaccin te hebben gedoneerd of verkocht aan andere landen staakte India vorige maand leveringen. Landen als Bangladesh, Nepal, Sri Lanka en veel Afrikaanse staten, werden daardoor met tekorten geconfronteerd.
Het verdere uitstel van leveringen vergroot het probleem voor de landen die hun vaccins kregen via de internationale vaccinalliantie Covax. Zeker 140 miljoen doses die tegen eind mei werden verwacht, blijven nu in India. De Wereldgezondheidsorganisatie en Covax zeggen India alle steun toe, maar doen daarnaast een beroep op andere farmaceuten om hen van extra vaccins te voorzien.Als de Gezondheidsraad adviseert om het AstraZeneca-vaccins toch weer aan vijftigers te geven, dan zou dat wel eens te laat kunnen zijn voor deze leeftijdsgroep om er gebruik van te maken. Bijna elke twee dagen komen nu mensen uit een volgend geboortejaar aan de beurt om een afspraak te maken.
Op dit moment kunnen zij die geboren zijn in 1965 een prikafspraak maken. Tegen de tijd dat het advies er ligt, zijn alle vijftigers mogelijk al ingeënt, meldt De Volkskrant. De Gezondheidsraad wil voor het advies, waartoe coronaminister De Jonge had verzocht, eerst de uitkomst van enkele onderzoeken afwachten.
,,De commissie is aan de slag, maar is gewoon nog niet klaar" zegt een woordvoerder van de raad tegen de krant. ,,We zijn een wetenschappelijk instituut. Als we klaar zijn, zijn we klaar.'' Vanwege zeer zeldzame, maar ernstige bijwerkingen werd eerder geadviseerd AstraZeneca alleen nog toe te dienen aan personen boven de 60 jaar.© AP — Lege flesjes van het AstraZeneca-vaccin. De Nederlandse economie is, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek, in een in een recessie beland. De economie kromp in het eerste kwartaal van 2021 met 0,5 procent, na ook al een minieme krimp in het slotkwartaal van 2020.
Als er twee kwartalen op rij sprake is van economische neergang is technisch sprake van een recessie. In het eerste kwartaal lag het bruto binnenlands product 3,4 procent onder het niveau van voor de crisis.De consumptie door huishoudens daalde. Door de coronamaatregelen bleven cafés en restaurants gesloten. Ook golden er veel beperkingen voor onder andere winkels, bioscopen en musea.
Consumenten gaven ook minder uit aan vervoer, kleding, schoenen, woninginrichting, auto's en motorbrandstoffen. Daartegenover stonden extra uitgaven aan voedingsmiddelen, drank, tabak en energie.Er werd in totaal door huishoudens 3,5 procent minder uitgegeven in vergelijking met een kwartaal eerder. Op jaarbasis ging het zelfs om 8,5 procent. Verder daalden de overheidsuitgaven op kwartaalbasis met 1,5 procent.
Bij buurtbemiddelingsorganisaties zijn vorig jaar zo’n 20.000 conflicten tussen buren gemeld, circa 2500 meer dan in 2019. Geluidsoverlast was het grootste probleem. Er kwamen vooral klachten binnen over luidruchtig spelende kinderen, harde muziek en lawaai door verbouwingen. ,,Je gaat je ergeren aan geluiden die er altijd al waren.''
Ziekenhuizen merken dat de druk op de ic's en coronaverpleegafdelingen ietsjes afneemt nu het aantal Covid-patiënten daalt. Toch is het op veel plekken nog te druk om de reguliere zorg te hervatten. ,,We zitten met het aantal ic-bedden nog altijd boven onze normale capaciteit.’’
Brutaal voordringen voor een coronavaccin blijkt kinderlijk eenvoudig. Terwijl zestigplussers nog wachten op een prik, hebben tal van jonge mensen dankzij een leugentje of een kleine list al wel een eerste prik gekregen.
Het officiële aantal actieve en nieuwe coronabesmettingen in India lijkt te dalen, maar het land noteert vandaag wel een nieuw sterfterecord. Nadat er gisteren voor het eerst in weken minder dan 300.000 nieuwe besmettingen werden vastgesteld, worden er vandaag 263.533 infecties gemeld.
4329 Indiërs overleden aan de gevolgen van een besmetting met het longvirus. In totaal raakten 25,23 miljoen mensen besmet en overleden 278.719 van hen, aldus het ministerie voor Volksgezondheid. India is na de Verenigde Staten het tweede land ter wereld dat de grens van 25 miljoen besmettingen gepasseerd is.Zowel het aantal coronabesmettingen als sterfgevallen worden door experts als 'zwaar onderschat' beschouwd. Vooral op het platteland, waar minder wordt getest, zou het virus veel slachtoffers maken. Vooral de in India voor het eerst waargenomen virusvariant zou besmettelijker zijn en snel om zich heen grijpen.
De Amerikaanse president Biden heeft ingestemd met de export van 20 miljoen doses coronavaccin. Het is voor het eerst dat de Verenigde Staten vaccins deelt die eigenlijk voor eigen gebruik waren bedoeld. Eind juni worden de vaccins geleverd.
Eerder zegde hij het buitenland al 60 miljoen doses van het in de VS niet goedgekeurde AstraZeneca-vaccin toe, maar nu gaat het om Pfizer, Moderna en Janssen. Nu de pandemie in Amerika aan kracht verliest, lijkt het Witte Huis de vaccins als diplomatiek gebaar te willen aanwenden.
,,We weten dat Amerika nooit helemaal veilig zal zijn zolang de pandemie die over de wereld raast niet onder controle is'', sprak Biden. ,,Ons land zal het vaccinarsenaal voor de rest van de wereld worden.'
Volgens de president zal Washington de vaccinleveringen niet, zoals Rusland en China, gebruiken om gunsten van andere landen veilig te stellen. Welke landen er in aanmerking komen voor de vaccins uit de VS is nog niet bekend.De Chinese medicijnmaker Clover Biopharmaceuticals zegt dat de aangepaste versie van zijn coronavaccin een sterke afweerreactie laat zien bij muizen. Het middel, dat nog moet worden goedgekeurd, geeft zowel bij de originele versie als bij de Zuid-Afrikaanse, Braziliaanse en Britse varianten van het virus een immuunrespons.
De afgelopen week is het aantal coronadoden in de Verenigde Staten gedaald tot het laagste in bijna veertien maanden tijd. Ook het aantal besmettingen daalt al vijf weken gestaag, blijkt uit een analyse van persbureau Reuters.
Tussen 10 en 16 mei overleden 4165 Amerikanen aan de gevolgen van Covid-19. Het laagste aantal sinds maart vorig jaar, toen er 2293 sterfgevallen werden gemeld. Het dagelijks gemiddelde ligt nu op 600 overlijdens per dag. In januari lag de piek grotendeels op meer dan 3000 per dag.In de VS zijn inmiddels 274.411.901 vaccinaties verricht. 157.827.208 mensen hebben een eerste dosis ontvangen. 123.828.224 zijn volledig ingeënt. Er zijn tot nu toe 344.503.595 doses vaccin gedistribueerd in het land.
De enige Palestijnse locatie die coronatesten uitvoerde in Gaza ligt stil na een Israëlische luchtaanval afgelopen maandag. Dat melden lokale autoriteiten. Voordat het geweld vorige week in Gaza oplaaide werden er dagelijks zo'n 1600 mensen getest op corona.
De kliniek met een coronalab in de stad Al-Rimal is bij de luchtaanval verwoest. Ook het ministerie van Volksgezondheid is geraakt. Daarbij is medisch personeel van het ministerie gewond geraakt, van sommigen is de toestand kritiek, aldus plaatsvervangend minister van Volksgezondheid Yousef Abu al-Rish.
Gaza heeft tot nu toe 122.000 doses coronavaccins ontvangen op 2 miljoen inwoners. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO is de helft van de vaccins nog niet toegediend. De WHO zegt dat 103.000 mensen positief zijn getest op coronavirus in Gaza, van wie er meer dan 930 zijn overleden.
De spanningen in Gaza liepen vorige week op toen Palestijnen uitgezet dreigden te worden om plaats te maken voor Joodse kolonisten. Sindsdien vuurt Hamas raketten af op Israël en heeft Israël al 1500 doelwitten in de Gazastrook gebombardeerd, daarbij werden zeker 212 mensen gedood.
Terwijl Thailand weer is opengesteld voor gevaccineerde vakantiegangers, kampt het land met een derde golf van besmettingen. Dinsdag meldde het Aziatisch land een recordaantal van 35 sterfgevallen op één dag door corona.
Ook het aantal besmettingen loopt op. Dinsdag kwamen er 2.473 nieuwe gevallen bij, waaronder 680 gevallen onder gevangenen. Dat brengt het totale aantal besmettingen in Thailand op 113.555. Sinds de start van de epidemie overleden 649 mensen aan de gevolgen van corona.
Het plan is dat gevaccineerden die naar het populaire eiland Phuket reizen, niet meer in quarantaine hoeven vanaf juli. Vanaf oktober zou dit voor meer locaties gaan gelden.
© REUTERS — Lege stranden op het Thaise eiland Phuket. Na de Poolse songfestivaldelegatie zijn ook alle leden binnen de IJslandse bubbel negatief getest op het coronavirus. Dat laat frontman Daði Freyr van Daði og Gagnamagnið weten op Twitter.
Zowel binnen de Poolse als IJslandse bubbel werd afgelopen weekeinde iemand positief getest. Beide delegaties moesten daarna in quarantaine en een PCR-test doen.
De delegaties van Malta en Roemenië bleven zondag uit voorzorg weg van de openingsceremonie omdat zij in hetzelfde hotel verblijven als Polen en IJsland. Vermoedelijk was het hotel de bron van de besmetting.
Oostenrijk laat vanaf woensdag weer mensen uit tientallen landen toe zonder dat ze verplicht in quarantaine moeten. Minister van Gezondheid Wolfgang Mückstein zei maandag dat de regels worden versoepeld voor mensen uit onder meer Duitsland, België, Frankrijk, Italië en Zwitserland. Voor een vijftal landen met een hoger risico, waaronder Nederland, blijven de strenge regels nog van kracht. Die mensen moeten een negatief testbewijs kunnen laten zien en dan vijf dagen in quarantaine. Op de vijfde dag worden ze getest en als die uitslag negatief is, mogen ze uit quarantaine.
De Verenigde Staten gaan nog eens 20 miljoen doses van coronavaccins delen met andere landen. Dat aantal komt bovenop de 60 miljoen AstraZeneca-vaccins die zoals eerder aangekondigd, worden geëxporteerd.
De 20 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en Janssen worden eind juni verzonden. Deze vaccins zijn in tegenstelling tot die van AstraZeneca goedgekeurd voor gebruik in eigen land. Het is nog niet duidelijk waar ze allemaal naartoe gaan. De details worden in de komende dagen bekendgemaakt, aldus het Witte Huis.
Biden ervaart druk om Amerikaanse vaccins te delen. De prikcampagne in zijn land loopt zo voortvarend, dat inmiddels bijna 60 procent van de volwassenen een eerste inenting heeft gehad. Dat is flink meer dan landen zoals Brazilië en India, waar de vraag naar vaccins groot is vanwege de vele besmettingen met het coronavirus.
Vanaf woensdag mogen medewerkers in alle contactberoepen hun werk weer uitoefenen. Dat betekent dat ook de laatste categorie, de sekswerkers, de deuren weer mag openen. Wij gingen langs bij club House of Dreams in Amersfoort en spreken met gastvrouw Evelyn Kager: 'De telefoon staat roodgloeiend'. Lees hier meer.
Op de eerste dag van de eindexamens voor scholieren zijn er bij de actiegroep LAKS maandag ruim 14.000 klachten binnengekomen. Dit aantal is ongeveer 'in lijn met voorgaande jaren', zegt een woordvoerster. Onder meer werd erover geklaagd dat bij de examens de 1,5 meter afstand niet altijd in acht werd genomen. In de sportzalen stonden de tafeltjes wel op voldoende afstand, maar in de kleedkamers lukte dit niet altijd bij het ophangen van de jassen, aldus de woordvoerster.
Verder waren er veel leerlingen die klaagden dat de stof te moeilijk was of de examens te lang duurden. Het is niet duidelijk of de vragen echt te moeilijk waren of dat het een gevolg was van het coronavirus, aldus LAKS. Dit geldt waarschijnlijk wel voor vmbo'ers die examen Nederlands moesten doen, aldus de woordvoerster. Door corona konden de vmbo'ers zich niet goed voorbereiden. Bovendien sloten de vragen niet aan bij de leerstof en waren sommige onderwerpen niet eens behandeld.
LAKS zei eerder al te vrezen dat meer kandidaten dan gebruikelijk zullen zakken, omdat scholieren zich minder goed konden voorbereiden wegens corona. Om de eindexamenkandidaten tegemoet te komen, mogen ze hun vakken nu spreiden waardoor ze meer voorbereidingstijd hebben. Kandidaten krijgen nu ook de mogelijkheid om een extra vak te herkansen.
© ANP — Leerlingen van Atheneum College Hageveld in Heemstede buigen zich over hun eindexamen wiskunde. Charlotte (29) is proefkonijn bij covidonderzoek van het LUMC naar vaccineren in de huid in plaats van in de spier.
Sinds de inenting moet ze twee weken lang een dagboek bijhouden. ,,Ik moet me dagelijks temperaturen en dat opschrijven, maar ook bijhouden of ik pijn heb op de injectieplek, zwellingen, roodheid, misselijkheid of braken. Eigenlijk moet ik iedere scheet aangeven. Zo had ik donderdagochtend een klein beetje hoofdpijn en dat moet ik dan ook melden.”
Doel van internist-infectioloog Anna Roukens is om te onderzoeken wat de werking en veiligheid is van vaccinaties in de huid. Het vaccineren gebeurt met een veel kleinere dosis, waardoor er meer mensen gevaccineerd kunnen worden met dezelfde hoeveelheid Moderna.