Dit liveblog is gesloten. Het nieuwe liveblog vind je hier.
Nederlanders zijn vorig jaar beduidend minder beboet vanwege wildplassen. Het aantal boetes voor dit vergrijp halveerde vergeleken met een jaar eerder. Dat meldt datapersbureau LocalFocus na een analyse van cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).
In 2020 werden 8000 boetes uitgedeeld aan mensen die in het openbaar hun behoefte deden, tegen circa 17.000 een jaar eerder. Door de uitbraak van het coronavirus waren horecazaken een groot deel van het jaar gesloten. De politie noemt het "heel aannemelijk" dat het aantal boetes voor wildplassen of -poepen daardoor is gedaald.
Colombia heeft woensdag de grenzen weer geopend, met uitzondering van die met Venezuela. Het Zuid-Amerikaanse land hield de grenzen meer dan een jaar gesloten vanwege de coronapandemie.
Hoewel Colombia in een derde golf van besmettingen zit, heropende de overheid de grenzen met Brazilië, Ecuador, Panama en Peru toch uit economische overwegingen, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De grens met Venezuela blijft dicht omdat Colombia met dat land geen diplomatieke of commerciële relaties meer onderhoudt. Er zijn wel verschillende illegale grensovergangen, die gecontroleerd worden door smokkelaars en gewapende bendes.
De resultaten van de zogenoemde Field Labs, waarbij is geëxperimenteerd met evenementen zoals concerten en festivals, zijn positief. Dat zei staatssecretaris Mona Keijzer woensdag bij het RTL-programma Beau. Met aanvullende maatregelen, zoals testen vooraf, zouden dit soort evenementen in de nabije toekomst veilig georganiseerd kunnen worden.
Keijzer benadrukte dat daarvoor eerst nog wel overleg moet plaatsvinden met het Outbreak Management Team. Pas als het OMT ook zegt dat het veilig kan, kan er worden gekeken of concerten en evenementen weer mogelijk zijn met volledig publiek.
Ook moeten de besmettingen en de ziekenhuisbezetting eerst verder dalen, tot het tweede niveau, 'zorgelijk'. Dat houdt in dat er per 100.000 inwoners 35 tot 100 besmettingen in een week worden gemeld. In de ziekenhuizen mogen op weekbasis niet meer dan 16 opnames zijn. Die beide waarden liggen nu nog een stuk hoger.
© ANP — Bij een dance-festival op het Lowlands-terrein in Biddinghuizen wordt de temperatuur van een bezoeker gemeten. Waylon, Trijntje Oosterhuis, Kenny B, Danny Vera en andere artiesten komen in actie voor Giro555, waar geld wordt ingezameld voor de bestrijding van corona in arme landen. Mensen die een donatie doen op het nieuwe platform 555Live.nl kunnen exclusieve beelden zien die de verschillende artiesten aanbieden.
Zo heeft Trijntje Oosterhuis een speciaal nummer opgenomen om de actie te ondersteunen. Het ingezamelde geld van de landelijke actie is bedoeld voor coronaslachtoffers en om vaccineren mogelijk te maken. Daarnaast wordt met het ingezamelde geld voorlichting gegeven over het belang van vaccineren en om desinformatie te bestrijden.
Het platform biedt meer dan muzikale streams. Zo is onder meer Guido Weijers op het platform te zien met een masterclass Geluk. Cabaretière Martine Sandifort geeft een anti-stresssessie. Het is voor het eerst dat Giro555 een fondsenwervend platform lanceert.
David Hartskamp van Lead Healthcare uit Baarn zit zaterdag met gemengde gevoelens in het publiek bij de finale van het Eurovisie Songfestival. Zijn bedrijf maakte het mogelijk dat 3500 man aanwezig kon zijn bij het evenement. Maar aan de verdere heropening van Nederland levert Lead Healthcare geen bijdrage meer.
Bovendien claimt het bedrijf nog een smak geld te moeten krijgen van de Stichting Open Nederland (SON), die in opdracht van VWS pilots met Testen voor Toegang opzette. ,,Aan de ene kant ben ik trots dat we het Songfestival mede mogelijk hebben gemaakt”, zegt Hartskamp. ,,Maar dat we nu al het moois dat we hebben opgebouwd weer af moeten breken, is een grote teleurstelling.”
Vanaf januari was Lead Healthcare in de weer om in april de eerste pilots mogelijk te maken. Het Baarnse bedrijf werd daarvoor gevraagd door de SON. Lees hier het volledige artikel.
Facebook heeft naar eigen zeggen meer dan 18 miljoen misleidende coronaberichten verwijderd van zijn platforms als Facebook en Instagram. De berichten zouden het Covid-19-beleid van het techconcern hebben geschonden. Facebook wil namelijk niet dat er desinformatie op zijn platforms circuleert.
Het bedrijf kreeg eerder kritiek op de manier waarop zijn sociale platforms werden gebruikt om angst over vaccins en desinformatie over het virus te verspreiden. Daarop nam Facebook een aantal maatregelen om te voorkomen dat valse informatie wordt gedeeld. Recidivisten werden daarbij van de platforms geweerd. Ook verwees Facebook gebruikers door naar een centraal Covid-19-informatiecentrum.
De cijfers over de periode tot april werden woensdag vrijgegeven als onderdeel van een regulier rapport over het handhaven van de gemeenschapsnormen in het eerste kwartaal.
Facebook zei in dat rapport dat het 8,8 miljoen keer optrad tegen gevallen van pestgedrag en intimidatie op Facebook. Op Instagram ging het om 5,5 miljoen vergelijkbare voorvallen.
De Tweede Kamer wil dat Nederlandse vakantiegangers die deze zomer naar het buitenland willen gaan en nog niet ingeënt zijn een gratis PCR-coronatest kunnen krijgen. Dat wil de Europese Commissie ook, maar het demissionaire kabinet van premier Mark Rutte voelt daar niet voor.
"Als Europa in de zomer veilig opengaat mag er geen tweedeling ontstaan. Een gezin met drie kinderen dat nog niet gevaccineerd is wordt dan op grote kosten gejaagd. Dat is oneerlijk en onjuist, daarom moeten de vereiste PCR-testen gratis verstrekt worden", aldus Sjoerd Sjoerdsma (D66).
Tom van der Lee van GroenLinks vindt het standpunt van het kabinet "onbegrijpelijk" en "onaanvaardbaar", zei hij in een debat met premier Mark Rutte over de komende EU-top. Als er geen gratis test komt, zijn de jongeren volgens Van der Lee de pineut en kunnen ze niet op vakantie naar het buitenland.
Andere partijen die een gratis test willen zijn in elk geval CDA, SP, Volt, ChristenUnie, PvdA en DENK. In andere EU-landen worden wel gratis PCR-testen aangeboden aan reizigers deze zomer. Volgens Sjoerdsma kan het kabinet het geld voor de testen betalen uit het Europees coronaherstelfonds.
Coronapas
Vanaf 21 juni moeten reizigers in EU-landen een coronacertificaat laten zien waarmee zij kunnen aantonen dat ze zijn ingeënt, negatief getest of antistoffen hebben door een eerdere besmetting. Het kabinet hoopt dat rond 1 juli in Nederland iedereen boven 18 jaar die dat wil is gevaccineerd.
Coronaminister Hugo de Jonge zei eerder het onwenselijk te vinden dat de belastingbetaler aan iemands vakantie meebetaalt. Hij denkt ook dat de prijs voor een PCR-test nog zal dalen. De kosten van een coronatest bij een commercieel bedrijf liggen nu tussen de 89 euro en 140 euro.
Premier Rutte zei in het debat woensdag dat het kabinet zich nog moet beraden over de gratis PCR-testen voor vakantiegangers. Minister De Jonge zou daarover over twee weken meer duidelijkheid geven.
Goedkope PCR-testen
Eerder vandaag werd bekend dat een groot commercieel bedrijf in coronatesten en reisorganisatie TUI PCR-testen voor 49 euro per stuk gaan aanbieden aan ongevaccineerde reizigers die een test moeten doen om op vakantie te kunnen. Op dit moment is de prijs van zo'n coronatest 89 euro.
Het Europees Parlement riep eerder op om de PCR-tests voor een Europees reiscertificaat gratis te maken. Ook de reisbranche wil dat, maar coronaminister Hugo de Jonge wil niet aan de oproep toegeven. Volgens hem zou de belastingbetaler niet moeten bijdragen aan iemands vakantie. Bovendien, zei hij maandag, gaan PCR-tests in prijs dalen.
Vakantiegangers die een trip boeken bij TUI, de grootste reisorganisatie van Nederland, kunnen met een kortingscode een PCR-test doen bij Spoedtest.nl. Voor mensen die zonder een externe partij op vakantie gaan blijft de prijs 89 euro.
De coronaregels in de Tweede Kamer gelden voor iedereen. Dat benadrukt voorzitter Vera Bergkamp in een brief aan de leden van het parlement, waarin een nieuwe set huisregels uiteen wordt gezet. Iedereen wordt geacht anderhalve meter afstand houden en een mondkapje is verplicht in de openbare gedeelten van het Kamergebouw, aldus Bergkamp.
De brief lijkt een boodschap aan het adres van de parlementariërs van Forum voor Democratie. Medewerkers van de Kamer hadden zich beklaagd over het gedrag van leden van de partij, die het nut van mondkapjes betwisten en die niet willen dragen. Ook bewaren ze geen anderhalve meter afstand tot anderen.
Bergkamp stuurt de brief namens het Presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer. Aanleiding voor de huisregels "zijn de zorgen van het Presidium - die ook door verschillende Kamerbewoners en publiek zijn geuit - over het niet goed genoeg naleven van de maatregelen", schrijft ze.
Kamerbewoners die zich niet aan de regels houden, zullen daarop worden aangesproken. "Bij herhaaldelijke overtredingen volgt een schriftelijke waarschuwing", aldus Bergkamp. "Indien het nodig is om anderen te beschermen, in het bijzonder de medewerkers van de Kamer", kunnen diensten van bodes of bijvoorbeeld restaurantmedewerkers worden aangepast of afgeschaald.
© Hollandse Hoogte / ANP — Kamervoorzitter Vera Bergkamp. De internationale kunst- en antiekbeurs Tefaf Maastricht zal dit jaar alleen online plaatsvinden. De organisatie heeft besloten de fysieke beurs in september af te gelasten vanwege het coronavirus. Het wordt het tweede jaar dat de Tefaf virtueel plaatsvindt.
De beurs is gepland van 9 tot en met 13 september. Tefaf Maastricht, die normaal in maart plaatsvindt, was al verplaatst naar september in de hoop dat er dan meer kans was op een fysieke variant.
Tefaf trekt normaal zo'n 70.000 bezoekers naar Maastricht. De beurs hoopt in maart 2022 weer een echte editie te kunnen organisatie. Het evenement viert dan zijn 35e verjaardag.
© ANP — Hygienemaatregelen bij de hoofdingang van de kunstbeurs The European Fine Art Fair Maastricht (TEFAF), in juni vorig jaar. De verruimde openingstijd voor de terrassen van horecazaken verloopt tot dusver goed, al werkt het weer niet mee. Dat zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Volgens de brancheorganisatie is met die verruiming een vervolgstap richting de heropening van de horeca gezet. Nu is het volgens KHN tijd voor het kabinet om door te pakken en de horeca per 2 juni volledig te heropenen.
Sinds vandaag mogen horecazaken buiten eten en drinken serveren tussen 06.00 uur en 20.00 uur. In alle gevallen blijven de coronaregels van kracht, zoals afstand houden. Volgens KHN is een aantal horecaondernemers om 06.00 uur open gegaan met een ludieke actie.
,,Het is nooit te vroeg voor bier ", vonden Maarten van Kraay (21) en Ryan Lenssen (19) uit Helmond woensdagochtend. Dus als de terrassen dan toch om 06.00 uur open mogen, gaan ze er zitten ook.,,Niet verwacht dat er zoveel animo voor zou zijn", aldus eigenaar Hugo van De Vijfhoeck in Helmond.
Een geintje op Facebook betekende vanochtend om 06.00 uur een bomvol terras bij de Ierse pub van Melany Murray (41) uit Spijkenisse. Een goede gelegenheid voor sommige gasten om de dag - in badjas - met een Guinness te beginnen.
Kun je om 6.00 uur open? Dan ga je ook om 6.00 uur open. Dat moet de gedachtegang bij café-restaurant Nielz in Almelo woensdagochtend vroeg zijn geweest. En niet voor niets. Vlak voor openingstijd stond er al een meterslange rij mensen te wachten.
Passanten, die woensdagochtend over de Boulevard in Bergen op Zoom richting werk gingen, keken er wel even van op: al om acht uur was het behoorlijk druk op het terras van restaurant Saus.
Het RIVM heeft vandaag de officiële richtlijnen op haar website aangepast, en stelt nu expliciet dat mensen via aerosolen over grotere afstand besmet kunnen raken met het coronavirus. Ook stelt het rijksinstituut niet langer dat verspreiding via grote druppels belangrijker is dan via kleine druppels. Een woordvoerder zegt dat er geen sprake is van een koerswijziging.
Tot gisteren schreef het RIVM op de website dat het ‘niet duidelijk is of de kleine druppels (aerosolen) die in de lucht blijven hangen een rol spelen bij de verspreiding van het virus’. ‘Mochten ze een rol spelen in de verspreiding, dan is dit een minder belangrijke verspreidingsroute dan van de grotere druppels. Het lijkt erop dat het virus wel in de fijne kleine druppeltjes kan zitten, maar dat de hoeveelheid virus daarin meestal niet voldoende is om iemand te infecteren.’ Lees hier het volledige artikel.
© EPA — Wetenschappers tijdens een onderzoek naar aerosolen in sportinrichtingen, in december in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Alexander Klöpping gaat ervoor zorgen dat een Twitter-gesprek tussen de Belgische viroloog Marc van Ranst en Viruswaarheid-voorman Willem Engel wordt afgedrukt en in bushokjes komt te hangen. In het gesprek wijst Van Ranst, op dit moment ondergedoken, Engel terecht op het feit dat hij geen viroloog is en daarom "geen flying fuck" geeft om wat hij "uitkraamt".
Klöpping, oprichter van het journalistieke platform Blendle, vroeg na het zien van het gesprek aan zijn volgers op Twitter wie er zou meedoen als hij een crowdfundingcampagne zou opzetten om het gesprek op zogenoemde abri's te zetten. Daar werd dusdanig enthousiast op gereageerd dat hij de daad bij het woord voegde. Het streefbedrag van 2000 euro werd binnen ongeveer een half uur tijd gehaald.
In het gesprek op Twitter, dat volgens Klöpping "het grootst mogelijke publiek" verdient, zegt Engel dat Van Ranst een aandeel heeft in de "angstpandemie". De viroloog zit met zijn gezin ondergedoken omdat een voortvluchtige extreemrechtse beroepsmilitair hem heeft bedreigd. Hoewel Engel geen voorstander is van het bedreigen van wie dan ook, stelt hij dat Van Ranst het zo bont heeft gemaakt "dat hij nu extreem gehaat is".
Van Ranst reageert vervolgens op Engel: "Wanneer we ooit geconfronteerd worden met een salsapandemie, ga ik met veel plezier luisteren naar wat jij als dansleraar te zeggen hebt." Maar op dit moment zegt de Belg niets te geven om wat Engel uitkraamt "en Nederland zou dat best ook niet doen", aldus de Belg.
In India is de afgelopen 24 uur weer een recordaantal coronadoden geregistreerd. Het gaat om 4.529 overlijdens. Het aantal nieuwe besmettingen bedroeg 267.334. Het land telt in totaal nu 25,5 miljoen coronagevallen - alleen in de Verenigde Staten zijn het er meer (33 miljoen) - en 283.248 sterfgevallen als gevolg van het virus. Dat blijkt uit gegevens van het Indiase ministerie van Volksgezondheid.
Het ministerie van Volksgezondheid neemt extra stappen om twijfelaars te overtuigen zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Met flyers in verschillende talen, filmpjes in wachtkamers bij huisartsen en in ziekenhuizen alsook voorlichtingsbijeenkomsten hoopt het ministerie twijfelaars over de streep te trekken.
De voorlichtingspakketten gaan woensdag al naar 1750 huisartsenpraktijken, apotheken en ziekenhuizen. Volgende week komen daar nog 3600 locaties bij. De voorlichtingsbijeenkomsten worden gegeven door personen die een belangrijke rol in hun gemeenschap spelen. De eerste bijeenkomsten worden aan het einde van de week gehouden.
Het streven van de overheid is dat uiteindelijk 85 procent van de Nederlanders zich laat inenten tegen corona. Maar volgens de cijfers op het coronadashboard ligt de vaccinatiebereidheid momenteel op 72 procent. Onder de oudste Nederlanders is de bereidheid het hoogst, boven de 90 procent. Hoe jonger, hoe minder mensen aangeven zich te willen laten prikken. In de groep van 16 tot 39 jaar wil 65 procent zich laten vaccineren.
,,Er zijn bepaalde groepen mensen die meer twijfelen dan anderen, zoals laaggeletterden, mensen met een migratie-achtergrond en dak- en thuislozen", aldus coronaminister Hugo de Jonge. "Zij willen, naast informatie vanuit de Rijksoverheid, ook graag kunnen overleggen met iemand in de buurt, met de huisarts of met iemand anders die ze vertrouwen. De komende weken spannen veel verschillende partijen zich daarom in om mensen die minder goed bereikt worden met de algemene publiekscampagnes te benaderen en hen te helpen bij de keuze rondom vaccinatie."
Ziekenhuizen in Den Haag en omgeving maken plannen voor het inhalen van uitgestelde operaties en reguliere zorg nu het aantal coronapatiënten daalt. Maar ze waarschuwen dat het nog steeds heel druk is en dat inhalen niet in één keer kan.
De ziekenhuizen merken dat het idee leeft dat door het dalen van het aantal opgenomen coronapatiënten de reguliere zorg direct weer kan worden opgestart. ,,Helaas is dat nog niet het geval. De crisis is nog niet voorbij”, zegt een woordvoerder van de samenwerkende ziekenhuizen in de regio, het ROAZ, waarin ook HMC en Haga in Den Haag, het Lange Land in Zoetermeer en het Reinier de Graaf in Delft zitten.
Ook al laten de landelijke cijfers een daling zien van het aantal ziekenhuisopnames met Covid-patiënten, liggen de ziekenhuizen in de regio Haaglanden en Hollands Midden nog steeds vol, waarschuwt de ziekenhuisvereniging. Lees hier het volledige verhaal.
In Berlijn is de Indiase coronavariant tot nu toe 26 keer vastgesteld bij besmette personen. In zes gevallen was er een verband met reizen naar India, meldde een woordvoerder van de met Volksgezondheid belaste afdeling van de deelstaatregering. Het Duitse RIVM schatte het aandeel van de virusmutatie op het totale aantal besmettingen in Duitsland onlangs op minder dan twee procent maar dat percentage stijgt.
Het totale aantal besmettingen met de Indiase variant in Duitsland is niet bekend. In Velbert tussen Essen en Wuppertal zitten 189 bewoners van twee flatgebouwen sinds zondag in quarantaine nadat 19 leden van vier families positief waren getest op het coronavirus. Bij een van hen ging het om de Indiase variant. In middels zijn 26 bewoners van zes families positief getest. Woensdag was nog niet bekend of er gevallen van de Indiase mutatie tussen zitten.
Volgens de Frankfurtse viroloog Sandra Ciesek kan de Indiase variant het effect van de coronavaccinatie verzwakken maar de bescherming ervan niet uitschakelen.
In het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels 2967 besmettingen met de Indiase variant geregistreerd. Dat is een stijging van 28 procent vergeleken met maandag toen het om ruim 2300 gevallen ging, maakte de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock woensdagmiddag bekend.
De deskundigencommissie die de Britse regering adviseert, acht het 'realistisch' dat deze variant tot 50 procent besmettelijker zou kunnen zijn dan de Britse variant. Die geldt als zeer besmettelijk.
Van het tiendaagse Utrechtse kunstfestival Spring dat donderdag begint, is ruim de helft van de kaarten verkocht. Dat zegt de organisatie tegen het ANP. Het festival is het enige culturele testevenement dat deze maand op de planning staat.
In totaal zijn er verspreid over tien dagen 3500 kaarten beschikbaar voor het culturele testevenement dat met een negatief sneltestbewijs kan worden bezocht. In onder meer theaters, een kerk en in poppodium Tivoli treden internationale kunstenaars op.
Het kabinet buigt zich zaterdag over de vraag of het voortgezet onderwijs weer helemaal open kan, zonder dat leerlingen 1,5 meter afstand hoeven te bewaren. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge woensdag.
Leerlingen in het voortgezet onderwijs krijgen nu nog beperkt fysiek les. Alleen voor eindexamenleerlingen zijn de beperkingen van de baan, de rest van de scholieren kunnen nog maar beperkt naar school.
Aan het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd of op middelbare scholen, en onder welke voorwaarden, de nog geldende restricties kunnen worden opgeheven. Dat advies ligt er als het goed is aan het einde van de week, zodat er zaterdag over kan worden gesproken, aldus De Jonge.
De volgende stap in het openingsplan van het kabinet is voorzien voor 9 juni. De Jonge erkent dat de cijfers nu fors dalen, maar waarschuwt voor al te veel optimisme. Vergeleken met andere Europese landen "staan we er nog niet al te best op", aldus de minister. Daarnaast moeten er de komende tijd nog veel uitgestelde operaties worden ingehaald. ,,Als we een zorgeloze zomer willen, moeten de cijfers heel rap blijven dalen."
In het afgelopen etmaal zijn 4613 nieuwe coronagevallen gemeld aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit betekent dat de uitbraak verder afneemt.
De voorbije zeven dagen werden 33.354 positieve tests gemeld. Dit komt neer op een gemiddelde van 4765 nieuwe gevallen per dag. Dat is het laagste niveau sinds 11 maart. Het gemiddelde daalt voor de tiende achtereenvolgende dag.
In Rotterdam kregen 308 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Amsterdam telde 174 nieuwe gevallen en in Den Haag werden 159 positieve tests geregistreerd. Daarna volgen Utrecht (109) en Tilburg (88).
Het aantal coronadoden steeg afgelopen etmaal met vijftien. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, duurt het een tijdje voordat dit is geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn 89 sterfgevallen geregistreerd, het laagste aantal sinds 6 oktober.
Vooral in zorginstellingen keldert het aantal coronagevallen. Bewoners en medewerkers waren in januari als eersten aan de beurt om te worden gevaccineerd. In verpleeghuizen worden nu per dag ongeveer twintig bewoners positief getest. Eind december ging het dagelijks om meer dan 300 nieuwe gevallen onder bewoners. Het aantal sterfgevallen in de locaties is gedaald van ongeveer zestig per dag rond de jaarwisseling naar hooguit nog een enkeling nu. Minder dan 140 verpleeghuizen kampen met een recente besmetting, het laagste aantal sinds eind september.
In de gehandicaptenzorg worden slechts een paar bewoners per dag positief getest. Daar zijn nog maar dertig locaties die onlangs een besmetting binnen de muren hebben gehad. Ook dat is het laagste aantal sinds september. In bijna twee maanden tijd zijn in heel Nederland maar vijf bewoners van een instelling voor gehandicaptenzorg overleden aan corona.
Sinds het begin van de uitbraak is het coronavirus vastgesteld bij ruim 1,6 miljoen Nederlanders. Amsterdam telt in totaal bijna 86.000 gevallen, Rotterdam ging woensdag door de grens van 75.000 positieve tests en Den Haag staat op ruim 50.000 gevallen. Van net iets minder dan 17.500 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. Rotterdam telt 945 coronadoden, het hoogste aantal van het land.
De werkelijke aantallen besmettingen en sterfgevallen liggen hoger.