De Amerikaanse staat Ohio heeft zijn eerste vaccin-miljonair. Een vrouw uit de buurt van Cincinnati won woensdag als eerste de 'Vax-a-Million'-loterij, waar de inwoners van Ohio alleen aan kunnen meedoen als ze gevaccineerd zijn. Een andere winnaar was een tiener uit de regio Dayton, die zijn volledige studie van de staat vergoed krijgt.
De loterij is een poging van de overheid om de vaccinatiegraad te verhogen, meldt The Washington Post. En volgens de Republikeinse gouverneur Mike DeWine is de actie een doorslaand succes. Met ongeveer 45 procent van de bevolking die een eerste prik heeft gehad, ligt Ohio onder het landelijk gemiddelde, maar volgens het gezondheidsministerie van de staat zou dat cijfer lager zijn geweest als de loterij niet in het leven was geroepen.
Voor afgelopen maandag hadden zo'n 3 miljoen inwoners zich voor de loterij ingeschreven. De komende weken krijgen nog eens vier mensen een miljoen dollar en vier jongeren een volledige studiebeurs.
DeWine kreeg na de bekendmaking van zijn loterijplan flink wat kritiek te verduren uit zowel Democratische als Republikeinse hoek. Publiek geld kan beter op een andere manier ingezet worden om de coronacrisis te bestrijden, menen critici.
Ook in andere delen van het land proberen de overheden mensen te stimuleren om een prik te laten zetten. Zo kunnen gevaccineerden in de stad Memphis een auto winnen en worden in New York studiebeurzen verloot aan gevaccineerden in de leeftijdsgroep 12 tot en met 17 jaar.
Facebook erkent dat het debat over de herkomst van het coronavirus weer is opgelaaid na recente berichtgeving in The Wall Street Journal en zal niet langer berichten verwijderen waarin wordt gesteld dat het virus mogelijk een laboratorium is ontwikkeld. Dat laat het bedrijf weten aan de nieuwssite Politico.
,,Naar aanleiding van lopende onderzoeken naar de oorsprong van Covid-19 en in overleg met volksgezondheidsexperts, zullen we niet langer de bewering dat Covid-19 door de mens is gemaakt uit onze apps verwijderen", aldus een woordvoerder. Facebook probeert zo ‘de veranderende aard van de pandemie bij te benen’ en op de hoogte te blijven van ‘feiten en trends’.
Facebook stond sinds februari geen berichten meer toe waarin staat dat mensen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het virus. Maar sinds kort wordt deze bewering weer tegen het licht gehouden, nadat The Wall Street Journal meldde dat drie wetenschappers werkzaam bij het Wuhan Institute of Virology in de gelijknamige Chinese stad, waar de uitbraak begon, al in 2019 in het ziekenhuis werden opgenomen met klachten die overeenkomen met coronasymptomen.
Het laboratorium in kwestie ontkent dat medewerkers destijds ziek zijn geworden als gevolg van een mogelijke uitbraak van het coronavirus. Een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO wees eerder uit dat het virus waarschijnlijk niet uit een laboratorium afkomstig is, maar uit het dierenrijk. Een geïnfecteerd dier heeft het overgedragen op mensen, die vervolgens anderen hebben geïnfecteerd, aldus WHO.
In de Amerikaanse staat New York maken vijftig jongeren kans op een gratis studiebeurs, inclusief behuizing. Om in aanmerking te komen, moeten ze zich laten inenten met tenminste één dosis van een coronavaccin. Dat heeft de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo bekendgemaakt.
Het initiatief moet 12- tot 17-jarigen in de peperdure stad een extra duwtje in de rug geven om zich te laten vaccineren. Sinds midden mei is het vaccin van Pfizer/BioNTech in de VS goedgekeurd voor tieners vanaf 12 jaar.
Het gaat om vijftig plekken aan universiteiten CUNY en SUNY. Winnaars krijgen naast collegegeld en behuizing ook boeken en maaltijden vergoed. Wie uit eigen zak betaalt voor zo'n all-in studieplek, is per jaar tienduizenden dollars kwijt.
Meer dan de helft van de volwassenen in de staat New York, die zowat 19 miljoen inwoners telt, is inmiddels volledig gevaccineerd. Wel verliest de vaccinatiecampagne er, net als op veel andere plekken in de VS, aan vaart.
Frankrijk legt vanaf 31 mei extra reisbeperkingen op aan reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. Parijs wil met de maatregel voorkomen dat de zeer besmettelijke Indiase virusvariant die in het Verenigd Koninkrijk rondwaart ook in Frankrijk om zich heen grijpt.
De maatregel zal de toegang beperken van iedereen die geen Franse burger of ingezetene is. Mensen die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Frankrijk reizen moeten een duidelijke reden kunnen geven waarom zij naar het land moeten reizen, aldus Parijs.
Alle passagiers die uit het Verenigd Koninkrijk aankomen, zullen ook een negatieve Covid-19-test moeten laten zien die niet meer dan 48 uur oud is. Na aankomst geldt ook een quarantaineplicht van zeven dagen.
Vermoeidheid, kortademig, spierpijn, hoofpijn en hartkloppingen. Dat is een greep uit het scala aan klachten dat long covid met zich meebrengt, de nasleep van het virus. Twintig meiden (van wie vier uit Brabant) vragen aandacht en begrip voor dit probleem bij jongeren met een filmpje op Facebook, Instagram en TikTok.
,,De nasleep is extreem groot in ons geval. Allemaal hebben we verschillende soorten klachten gehad na onze besmetting”, vertelt de 21-jarige Manouk van der Heijden. In haar geval waren dat hartkloppingen, vergeetachtigheid, spierpijn, kortademigheid, pijn aan haar middenrif en slechtziende ogen.
Inmiddels is er een petitie gestart waarin wordt gevraagd naar meer gecoördineerd onderzoek en behandeling van langdurige covid. Op het Instagramaccount ‘Plek voor herstel’ delen de jonge vrouwen af en toe hun persoonlijke verhalen.
De minister-president van Sint Maarten, Silveria Jacobs, is woensdag in Nederland aangekomen om demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) zover te krijgen dat hij toch geld voor een lening van bijna 19 miljoen euro overmaakt. Volgens Jacobs respecteert Knops de overeenkomst niet die de twee landen 26 april sloten om Sint Maarten een vijfde lening te geven, om de financiële gevolgen van de coronapandemie op te kunnen vangen.
Knops heeft de lening 'on hold' gezet omdat hij vindt dat het land in gebreke blijft bij de controle op het bestuur van de luchthaven van Sint Maarten. Hij bezocht Sint Maarten vorige week nog en heeft daar toen de kwestie besproken. Hij gaf aan dat hij de verdere acties van Sint Maarten afwacht, voordat er opnieuw over het overmaken van de lening kan worden gesproken.
Jacobs noemde het overleg later in het parlement 'niet vruchtbaar'. Volgens haar stelt Knops aan de ene kant dat hij begaan is met het lot van de bevolking van Sint Maarten, maar is zijn handelwijze volstrekt tegengesteld. Ze plaatst vraagtekens bij de werkelijke motieven van Knops.
Verschillende partijen in de Tweede Kamer hebben met verbazing gereageerd op het besluit van Knops om voorlopig geen extra coronasteun aan Sint-Maarten uit te betalen. Onder meer de ChristenUnie en de PvdA vragen zich af of dit wel legitiem is.
Bij Hezemans Indoor Karting zijn ze ziedend op de gemeente Eindhoven. Toezichthouders dwongen de kartbaan zondagmiddag te sluiten omdat ze dachten dat die vanwege de coronamaatregelen niet open mocht. Ten onrechte, bleek later. Het verlies van drie lucratieve racedagen, gaat Hezemans claimen bij de gemeente.
Vaccinatiemedewerkers van de GGD krijgen regelmatig te maken met agressie en geweld. Een woordvoerder van GGD GHOR Nederland bevestigt die signalen binnen te krijgen vanuit meerdere regio's.
De GGD regio Utrecht gaf dinsdag aan dat agressie en uitspattingen van fysiek geweld in meerdere gevallen heeft geleid tot aangiftes, zo zei coronamanager Tessa Rijntalder tegen RTV Utrecht. Precieze aantallen heeft ze niet, het gaat volgens haar om 'een of twee handen vol'.
Ook de landelijke GGD GHOR heeft geen cijfers over hoe vaak medewerkers hiermee te maken krijgen, maar herkent de geluiden uit Utrecht. ,,Mensen zijn boos als ze denken op locatie een ander vaccin te kunnen regelen dan waarvoor ze komen en dat niet lukt'', zegt de woordvoerster.
Andere aanleidingen voor agressie en geweld zijn volgens Rijntalder onvrede over openingstijden en locaties van de GGD en mensen die eerder een prik willen dan dat ze aan de beurt zijn. De agressie beperkt zich niet tot vaccinatielocaties, want ook bij teststraten en telefonisch bij de callcenters lopen de emoties soms hoog op, zo zei Rijntalder. Bij vaccinatielocaties zijn beveiligers aanwezig.
Russische dierenklinieken zijn begonnen met het toedienen van coronavaccins aan dieren, melden Russische media op gezag van de autoriteiten. Het middel zou besmettingen tussen mensen en dieren kunnen voorkomen en ervoor zorgen dat het virus minder snel muteert.
Rusland keurde in maart het eerste vaccin ter wereld tegen Covid-19 bij dieren goed. Dat gebeurde nadat testen hadden uitgewezen dat honden, katten, vossen en nertsen na een prik antilichamen hadden opgebouwd tegen de ziekte.
Eind april waren de eerste 17.000 doses van het zogeheten Carnivac-Cov-vaccin geproduceerd. Meerdere landen zouden interesse hebben getoond.
Burgemeester Cees van den Bos van de gemeente Urk is positief getest op corona. De gemeente meldt op haar website dat de afspraken en openbare verplichtingen van Van den Bos gedurende zijn isolatieperiode zijn geannuleerd. Twee collega's van Van den Bos laten zich uit voorzorg testen, zegt een woordvoerster.
De burgemeester bezocht zaterdag nog de Urkerdag, die bestond uit vier kleine, losse activiteiten in de openbare ruimte. ,,Hij was daar kort, had geen rol en heeft zich, zoals bij alle andere openbare activiteiten waar hij wel als burgemeester of als inwoner aanwezig is, aan de coronamaatregelen gehouden", laat de woordvoerster weten. Onduidelijk is of Van den Bos de besmetting daar heeft opgelopen of daar anderen heeft besmet.
Dinsdagochtend kreeg de burgemeester een positieve uitslag nadat hij zich vanwege klachten had laten testen. Zelf zegt Van den Bos op Twitter er 'flink ziek' van te zijn. ,,Dit is overduidelijk iets anders dan een gewoon griepje", twittert hij. De burgemeester is na de positieve uitslag direct met zijn vrouw en kinderen in quarantaine gegaan en de GGD doet bron- en contactonderzoek, zegt de woordvoerster.
© ANP — Burgemeester Cees van den Bos Veel spelers van het Nederlands elftal zijn in aanloop naar het EK inmiddels gevaccineerd tegen het coronavirus, zo heeft bondscoach Frank de Boer woensdag verklapt. Het grootste deel van de selectie wilde de prik, maar toch zijn er ook enkele spelers die daar niet voor kozen. ,,Ik kan niemand dwingen.”
Volgens De Boer hebben vijf of zes internationals een prik geweigerd. ,,Dat moeten ze zelf weten'', zei hij. ,,Maar ik denk dat een aantal van hen ook al corona heeft gehad."
Wout Weghorst heeft al meerdere keren aangegeven dat hij en zijn gezin zich niet willen laten vaccineren. Bondscoach De Boer neemt wel een prik. ,,Ik heb tegen iedereen gezegd dat ik het zou doen, net als onze dokter. Maar iedereen moet dat zelf weten.''
Het ministerie van VWS staat achter de beslissing om de voetballers van Oranje te laten vaccineren.
Verscheidene seniorenverenigingen willen dat de gemeenschaps- en buurthuizen volledig opengaan. Dat meldt KBO Brabant. Gevaccineerde thuiswonende senioren willen volgens de organisatie meer vrijheden om elkaar te ontmoeten. De organisatie zegt te spreken namens de ouderenorganisaties ANBO, KBO-PCOB, NOOM en Koepel Gepensioneerden.
,,De vrijwilligers van de lokale seniorenverenigingen staan te popelen om de ontmoetingsactiviteiten in gemeenschaps- en buurthuizen weer op te starten. Zij zien in de praktijk wat de langdurige thuisisolatie betekent voor senioren; velen zijn er jaren ouder door geworden'', zegt KBO Brabant.
,,Onlangs is besloten dat bibliotheken open mogen, maar over buurthuizen geen woord. De gemeenschapshuizen en daarmee de thuiswonende senioren trekken aan het kortste eind, terwijl voor die laatsten de eerste én meest beperkende maatregelen golden in deze pandemie.''
Het is volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) waarschijnlijk dat vrij reizen in Europa toch pas weer mogelijk wordt als iemand volledig is gevaccineerd. In dat geval zal het kabinet zorgen voor een gratis PCR-test voor mensen die op vakantie willen naar het buitenland.
Omdat vermoedelijk nog niet iedereen op de drempel van de vakantie twee prikken heeft 'lijkt het logisch' om een test dan gratis aan te bieden, zei de demissionair minister na coronaoverleg. De twee prikken zijn nodig voor het Europees certificaat dat reizen in de vakantieperiode mogelijk moet maken.
Alleen van het vaccin van Janssen is maar één prik nodig om volledig gevaccineerd te zijn.
Ongeveer 150.000 Nederlanders hebben het coronavaccin van Janssen gekregen, maar er zijn nog geen gevallen bekend van bloedstolsels (trombose) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Bijwerkingencentrum Lareb heeft daar nog geen meldingen over ontvangen.
Het Janssen-vaccin werd op 21 april, iets meer dan een maand geleden, voor het eerst toegediend in Nederland. In de bijsluiter staat dat mensen na de prik met het Leidse vaccin last zouden kunnen krijgen van de zeldzame en gevaarlijke bijwerking. Diezelfde bloedklachten waren in andere landen reden om het middel niet meer te gebruiken.
De bijwerking kan ook ontstaan bij het coronavaccin van AstraZeneca. Daarvan zijn tot nu toe zestien meldingen binnengekomen bij het Lareb, op 1,9 miljoen gezette prikken. Twee van de zestien mensen zijn overleden.
In totaal zijn nu 351 mensen overleden na coronavaccinatie. Dat ze na de prik stierven, wil niet automatisch betekenen dat ze ook door het vaccin zijn overleden. De meeste meldingen gaan over het vaccin van Pfizer en BioNTech, dat vooral aan ouderen wordt toegediend. Bij de vorige update, twee weken geleden, had het Lareb 320 meldingen van sterfgevallen na vaccinatie gekregen.
Dominic Cummings, een oud-adviseur van premier Boris Johnson, heeft vandaag harde uitspraken gedaan over het handelen van de overheid van het Verenigd Koninkrijk.
Nederland krijgt minder Janssen-vaccins geleverd dan verwacht. Deze week worden 156.000 doses bezorgd bij de centrale opslaglocatie in Oss. Volgens het Coronadashboard van de Rijksoverheid zouden deze week 223.200 Janssen-vaccins geleverd worden. Dat betekent dat op korte termijn 67.000 mensen minder kunnen worden ingeënt dan gepland.
Afgelopen week zijn 96.000 doses Janssen geleverd, aldus het RIVM. ,,Ook dat is iets minder dan beloofd’', zegt een woordvoerder. ,,We hebben nog geen zicht op de aantallen die komende weken geleverd worden.’’ Omdat van het Janssen-vaccin maar één prik nodig is, kunnen de geleverde doses direct volledig worden weggeprikt. Er hoeft geen voorraad te worden aangehouden zoals voor de andere vaccins, waarbij wel een herhaalprik nodig is.
In het Belgische Beerse liggen al weken 2,4 miljoen doses coronavaccins van Janssen voor Europese landen opgeslagen. Die zijn uit voorzorg geblokkeerd, omdat een partij in een Amerikaanse fabriek vervuild bleek met ingrediënten van een ander vaccin. Naar verwachting komt de Amerikaanse toezichthouder FDA deze week met een rapport over wat er is misgegaan. Als er groen licht komt van de FDA zal het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) de partijen waarschijnlijk vrijgeven.
Vanwege de problemen ligt de Amerikaanse fabriek waar het mede door Leidse onderzoekers ontwikkelde Janssen-vaccin wordt geproduceerd, al meer dan een maand stil. De fabriek in Baltimore, Emergent BioSolutions, is één van de drie wereldwijd waar onder de vlag van Johnson & Johnson de basis voor het Janssen-vaccin wordt geproduceerd. De andere twee zijn die van Janssen in Leiden en een fabriek in India.
De leegloop op de corona-afdelingen van ziekenhuizen houdt aan. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1618 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 5 december.
De ziekenhuizen zagen afgelopen etmaal 63 bedden vrijkomen. Het is de negende achtereenvolgende dag waarop de bezetting afneemt. In die negen dagen daalde het aantal opgenomen patiënten met 565.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 1059 coronapatiënten. Dat zijn er 43 minder dan op dinsdag. Het is het laagste aantal sinds 12 oktober. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde afgelopen etmaal met twintig naar 559.
Ziekenhuizen nemen steeds minder nieuwe coronapatiënten op. In de afgelopen 24 uur belandden 108 mensen met corona op een verpleegafdeling of ic. In de afgelopen zeven dagen zijn 946 mensen opgenomen, wat neerkomt op gemiddeld zo'n 135 per dag. Dat is het laagste peil sinds half oktober, toen het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begon met het delen van die gegevens.
Doordat het aantal opgenomen coronapatiënten daalt, krijgen ziekenhuizen meer ruimte voor de behandeling van mensen met andere aandoeningen. Zo steeg het aantal niet-coronapatiënten op de ic's afgelopen etmaal van 441 naar 507.
Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk moeten vanaf woensdag verplicht in quarantaine als ze aankomen in Frankrijk. De Franse regering heeft de maatregel genomen om verspreiding van de Indiase variant van het coronavirus tegen te gaan.
De Britten zijn in hoog tempo alle mensen aan het inenten, maar tegelijkertijd doet de Indiase mutatie van het virus er ook de ronde. Andere landen, zoals Duitsland, hebben eerder ook al inreisbeperkingen ingevoerd voor het Verenigd Koninkrijk.
Een woordvoerder van de Franse regering zei dat er woensdagmiddag meer bekend wordt gemaakt over de maatregel.
Nederland heeft geen plannen om net zoals België een leeftijdsgrens in te stellen voor het coronavaccin van Janssen. Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat de inzet van het vaccin opnieuw wordt overwogen als de instanties die erover gaan hun advies wijzigen.
Het oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is voor Nederland leidend. Verder laat het kabinet zich over het gebruik van de verschillende vaccins adviseren door de Gezondheidsraad en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). ,,We houden natuurlijk in de gaten wat er om ons heen gebeurt. Dat doen EMA, CBG en Gezondheidsraad ook", zegt een woordvoerder van het ministerie.
In België wordt het Janssen-vaccin uit voorzorg niet meer gegeven aan inwoners van 40 jaar en jonger, met een uitzondering voor daklozen en mensen zonder verblijfspapieren. De regering heeft dit besloten nadat een jongere vrouw die met het middel was ingeënt was overleden. In uiterst zeldzame gevallen kan het vaccin van Janssen een combinatie van ernstige trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes veroorzaken.
Eerder besloten de Belgen al het vaccin van AstraZeneca alleen nog toe te dienen aan mensen boven de 40 jaar vanwege zeldzame bijwerkingen. In Nederland ligt de leeftijdsgrens voor AstraZeneca bij 60 jaar.
De Europese Unie wil een flinke compensatie voor de vertraagde leveringen van het AstraZeneca-vaccin zien. De advocaat eiste vandaag in de rechtbank 10 euro per dosis per dag vertraging, plus tenminste 10 miljoen euro aan boetes.
© EPA — Advocaat van de Europese Commissie Rafael Jafferali in de rechtszaal in Brussel. De GGD Amsterdam heeft na bron- en contactonderzoek 16 coronabesmettingen gevonden die gelinkt kunnen worden aan de viering van het kampioenschap van Ajax op 2 mei, meldt burgemeester Femke Halsema.
Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal coronabesmettingen die een link hebben met de viering hoger. Door het gebruik van zelftesten zijn niet alle besmettingen bij de GGD gerapporteerd. Ook zal niet iedereen hebben gemeld bij de viering te zijn geweest.
Polen start een loterij voor mensen die al ingeënt zijn tegen het coronavirus om anderen aan te sporen hun voorbeeld te volgen en zich te laten vaccineren. De winnaars kunnen geldprijzen tot 1 miljoen złoty - zo'n 223.000 euro - of een nieuwe hybride auto tegemoet zien. Ook gemeenten die een vaccinatiegraad van 75 procent halen maken kans op een geldbedrag van 22.000 euro.
Mensen die meer vet in en tussen hun spieren hebben, lopen 20 procent meer kans om te overlijden aan Covid-19 dan personen met een vergelijkbaar, maar minder vet, postuur, zo blijkt uit onderzoek van UMC Groningen en Amsterdam UMC. De verdeling van vet bij mensen met overgewicht speelt een belangrijke rol.
De wetenschappers van de twee academische ziekenhuizen onderzochten de vetverdeling van 215 Covid-patiënten. Uit de analyse kwam naar voren dat mensen met precies dezelfde BMI (Body Mass Index) een aanmerkelijk hogere sterftekans hadden als zij meer vet in en tussen de spieren hadden. Een sluitende verklaring is er nog niet.
,,Mensen met dezelfde BMI-waarde hebben in totaal evenveel vet, maar de verdeling hiervan verschilt per persoon. Van mensen die meer vet rond de buikorganen hebben, weten we dat ze meer kans hebben op allerlei aandoeningen. Mogelijk is het vet in en tussen de spieren een afspiegeling van het vet rond de buikorganen'', klinkt het.
,,Een andere mogelijkheid is dat de ademhalingsspieren minder goed functioneren door het vet ertussen, of dat het vet ontstaan is door verval van spierweefsel'', zegt onderzoektleider en radioloog Alain Viddeleer van het UMCG. Naar de precieze oorzaak van het verhoogde overlijdensrisico moet nader onderzoek worden gedaan.Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 60.301 meldingen over bijwerkingen na een coronavaccinatie ontvangen. Hiervan gaan er 49.600 over de eerste vaccinatie en 10.701 over de tweede prik.
De meldingen betreffen ongeveer 8,5 miljoen gegeven vaccins en gaan voornamelijk over klachten als 'hoofdpijn, je niet lekker voelen, spierpijn en reacties op de prikplek'. Tot nu toe zijn er 351 meldingen van overlijden na coronavaccinatie.
Naar schatting - gebaseerd op het coronadashboard van de overheid - gaat het om ongeveer 5,9 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech (Comirnaty), 1,9 miljoen van AstraZeneca (Vaxzevria), 600.000 van Moderna en 150.000 van Janssen.
Op de 1,9 miljoen gegeven AstraZeneca-prikken kwamen in totaal 16 meldingen over de zeldzame bijwerking van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes binnen. De klachten ontstonden 7 tot 20 dagen na vaccinatie.Het gaat om 13 vrouwen en 3 mannen. Hiervan waren er 5 personen tussen 20 en 40 jaar, 3 personen tussen 40 en 60 jaar en 8 personen ouder dan 60 jaar. Twee mensen zijn overleden. Er zijn tot nu toe geen meldingen van deze bijwerking op het Janssen-vaccin.
Franse influencers zouden geld aangeboden hebben gekregen om negatieve berichten over het Pfizer/BioNTech-vaccin op sociale media te plaatsen. YouTuber Léo Grasset met meer dan een miljoen volgers is één van hen. Hij zou naar eigen zeggen zijn benaderd door reclamebureau Fazze.
Grasset werd een groot bedrag geboden om een filmpje van 45 tot 60 seconden te maken waarin hij beweerde dat de sterfte onder mensen die Pfizer kregen drie keer hoger ligt dan bij AstraZeneca. Ook anderen werden benaderd om hun 'onafhankelijke mening' via Instagram, YouTube en TikTok, te ventileren.
Het reclamebureau zou zich in het Verenigd Koninkrijk bevinden, maar volgens Grasset zijn er links met Rusland. ,,De LinkedIn-profielen van enkele werknemers tonen aan dat ze daar hebben gewerkt.” Die zijn inmiddels verwijderd. De Franse minister voor Volksgezondheid Olivier Véran noemt de gang van zaken 'zielig, gevaarlijk en onverantwoord'.Er moet meer aandacht komen voor de nasleep van Covid onder jonge mensen, vindt de 25-jarige Tizita van Brunschot. Zij maakte een video met jongeren, die allemaal last hebben van de langdurige gevolgen van corona.
België stopt met het inenten met het Janssen-vaccin van mensen van 40 jaar en jonger, nadat een vrouw in een Belgisch ziekenhuis was overleden. Het zou gaan om een vrouw met een buitenlandse nationaliteit, die in het buitenland werd gevaccineerd met het vaccin van het Leidse Janssen, bevestigt de Vlaamse minister voor Volksgezondheid Wouter Beke.
Volgens Beke 'wordt er een verband gelegd tussen het overlijden en het vaccin'. ,,Het gaat om een vrouw jonger dan 40, daarom hebben we nu advies gevraagd aan het EMA om de zaak verder te onderzoeken", zegt Beke tegen VRT Nieuws. ,,Maar voor de brede bevolking hebben we beslist om het vaccin van Janssen voorlopig niet meer toe te dienen aan mensen die 40 jaar of jonger zijn."
De eerste veertigers kunnen vanaf vandaag een afspraak maken voor hun coronaprik. Wie geboren is in 1971 is als eerste aan de beurt, laat coronaminister De Jonge weten.
In afwachting van een Amerikaanse inspectie liggen in het Belgische Beerse miljoenen doses van het Janssen-vaccin uit voorzorg in opslag. De EU rekende erop de 2,4 miljoen doses in mei te kunnen gebruiken. Een vervuilde partij van het vaccin in een Amerikaanse fabriek gaf echter aanleiding voor een onderzoek van toezichthouder FDA, waarbij gekeken wordt of andere partijen ook zijn aangedaan.
Volgens de Europese medicijntoezichthouder EMA zou het FDA-rapport eind deze week beschikbaar moeten zijn. ,,Dat rapport, daarop zitten wij te wachten. Wanneer er groen licht komt van de FDA zullen de autoriteiten waarschijnlijk de partijen vrijgeven'', zegt Noël Wathion van het EMA. Naast de voor Europa bestemde vaccins liggen er nog 30 miljoen doses te wachten op 'vrijlating'.De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet die toegangstesten mogelijk maakt. Ook de quarantaineplicht voor reizigers uit landen met een zeer hoog coronarisico haalde het in de senaat. De kabinetsplannen konden na een marathondebat, dat tot in de nacht duurde, mede met dank aan GroenLinks op een meerderheid rekenen.
Zuid-Koreanen die minstens één keer gevaccineerd zijn, hoeven vanaf juli niet langer een mondkapje te dragen als ze naar buiten gaan. De maatregel is bedoeld om ouderen aan te zetten tot het halen van hun coronaprik. De Zuid-Koreaanse regering wil dat rond september zeker 70 procent van alle 52 miljoen inwoners immuun zijn voor het longvirus. Op dit moment is slecht 7,7 procent van de Zuid-Koreanen ingeënt.
© AFP — Jerome Kim, directeur van het Zuid-Koreaanse vaccininstituut, laat zien welke kant het op moet met de coronaprikken in zijn land. De Amerikaanse farmaceut Moderna stelt vast dat zijn coronavaccin effectief is bij jongeren tussen de 12 en 17 jaar. Bij klinische test deden zich geen grote, of nieuwe, bijwerkingen voor, aldus de vaccinmaker. Als de Amerikaanse medicijn- en gezondheidsautoriteiten het middel noodtoestemming verlenen is het daarmee het tweede middel dat bij jongeren in de VS kan worden ingezet. Eerder werd het vaccin van Pfizer/BioNTech al goedgekeurd voor gebruik vanaf 12 jaar.
Taiwan meldt vandaag 633 coronagevallen, waaronder 331 besmettingen die eerder werden vastgesteld maar nog niet werden geregistreerd. Tot nu toe heeft Taiwan 5.456 coronabesmettingen vastgesteld en 35 overlijdens ten gevolge van het virus.
De Japanse fabrikant van medische apparatuur Nipro Corp heeft een deal gesloten met farmaceut AstraZeneca om diens coronavaccin te gaan afvullen en verpakken voor de Japanse markt.
Basisscholen moeten voor groep 8 ook dit jaar nog een ander afscheid verzinnen dan het traditionele slotkamp. Dat is het dringende advies van de GGD Gelderland-Midden. Aanleiding is een corona-uitbraak in een kampeerboerderij in Otterlo tijdens een Rhedens jeugdkamp.
Ruim de helft van alle volwassen Amerikanen (131.078.608) is inmiddels volledig ingeënt tegen het coronavirus, laat het Witte Huis weten. Ongeveer één op de twee Amerikanen (164.378.258) heeft in elk geval één dosis gehad. President Biden wil dat op 4 juli - de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag - zeker 70 procent van de volwassen bevolking één coronaprik heeft gekregen. Met nog zes weken te gaan, proberen de federale en staatsautoriteiten het aantal inentingen daarom op te voeren, door Amerikanen die nog geen vaccinatie hebben gehaald zover te krijgen. Goede informatie over de vaccins moet angst en twijfel bij hen wegnemen.
De Verenigde Arabische Emiraten stellen vanaf 6 juni een vaccinatiebewijs verplicht voor iedereen die sport-, cultuur- of kunstevenementen wil bijwonen. Deelnemers moeten daarnaast een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder is dan 48 uur, meldt het ministerie voor Volksgezondheid.
De Emiraten kennen een van de snelste vaccinatiecampagnes ter wereld, waarbij tot nu toe al 78 procent van de bevolking boven de 16 jaar is ingeënt. Van iedereen boven de 60 jaar is ruim 84,5 procent gevaccineerd. Bij de cijfers wordt niet vermeld of het om één of twee prikken gaat.Het aantal mensen dat aangeeft géén vaccin te willen, is fors gedaald. Twijfelaars gaan bijvoorbeeld overstag omdat vaccinaties blijken te werken of omdat zij sociale druk ervaren uit hun omgeving. Ook vrezen zij ‘geen kant op te kunnen zonder vaccin’.
Het aantal coronabesmettingen in India komt vandaag weer boven de 200.000 uit. Het Indiase ministerie voor Volksgezondheid meldt 208.921 positieve tests. Gisteren werd met 196.427 het laagste aantal sinds 14 april genoteerd.
Het totale aantal besmettingen in India heeft inmiddels de 27 miljoen bereikt. Daarmee staat het land op plek twee wereldwijd. Alleen in de VS zijn meer mensen positief getest op Covid-19. Daar werden ruim 33 miljoen mensen positief getest.
Het aantal geregistreerde sterfgevallen in India als gevolg van het coronavirus steeg de afgelopen 24 uur met 4157. In totaal zijn nu 311.388 mensen overleden. Alleen in de VS en Brazilië zijn meer coronadoden. Brazilië bereikte dinsdag de 450.000 doden.De Indiase variant van het coronavirus is tot nu toe vastgesteld in zeker 53 gebieden. Dat staat in een woensdag uitgebracht rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Daarnaast zegt de organisatie informatie te hebben ontvangen van onofficiële bronnen dat de mutatie in nog eens zeven andere gebieden is aangetroffen.
Coronavariant B.1.617 werd vorig jaar voor het eerst waargenomen in India. De mutatie lijkt verantwoordelijk te zijn voor de coronagolf die in de afgelopen weken veel problemen heeft veroorzaakt in Zuid-Azië. Eerder was al bekend dat de variant ook in zeker 43 andere landen is waargenomen, waaronder in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
De WHO verklaarde de stam eerder deze maand als 'wereldwijde zorg'. Meerdere landen hebben het vliegverkeer vanuit India inmiddels grotendeels stilgelegd en laten passagiers uit het land slechts onder strenge voorwaarden binnen.
Oostenrijk weert vanaf 1 juni ook toeristen uit het Verenigd Koninkrijk, omdat de Indiase coronavariant daar rondgaat. Om dezelfde reden besloot Duitsland vorige week al om alleen nog Duitsers of inwoners van Duitsland vanuit het VK toe te laten. Zij moeten na aankomst twee weken verplicht in quarantaine.
De Japanse krant Asahi Shimbun, een officiële partner van de Olympische Spelen in Tokio, heeft woensdag in een artikel opgeroepen om het sportevenement deze zomer af te gelasten. Volgens de krant zijn de risico's voor de publieke veiligheid en de druk die de Spelen op de zorg leggen vanwege de coronapandemie te groot.
,,Wij vragen premier Yoshihide Suga om de situatie rustig en objectief te beoordelen en te beslissen om het evenement voor deze zomer niet door te laten gaan", staat in het artikel met de kop 'Beslissing om af te gelasten'. Woensdagochtend (lokale tijd) was de kop van het artikel al meer dan 21.000 keer getweet.
In een groot deel van Japan, waaronder in gaststad Tokio, geldt op dit moment de noodtoestand vanwege een toename in het aantal coronabesmettingen. Naar verwachting wordt de noodtoestand eind deze maand, minder dan twee maanden voor het begin van het sportevenement, opnieuw verlengd. Uit veel peilingen blijkt dat het merendeel van de Japanners niet wil dat de Olympische Spelen deze zomer doorgaan.
In Brazilië zijn sinds maart vorig jaar 450.000 coronadoden gevallen, meldt het ministerie van Volksgezondheid op dinsdag. In werkelijkheid ligt dit cijfers waarschijnlijk nog hoger, aldus deskundigen. Epidemiologen vrezen voor een derde golf van besmettingen.
Het land met 212 miljoen inwoners, na de Verenigde Staten het land met de meeste slachtoffers ter wereld, testten inmiddels ook zeker 16 miljoen mensen positief. Hoewel het aantal dagelijkse doden sinds april is gedaald, stijgt het aantal besmettingen sinds begin mei gestaag. De stijging houdt mogelijk verband met het feit dat in verschillende Braziliaanse staten sinds een maand de coronaregels zijn versoepeld.
Ongeveer 42,7 miljoen mensen in Brazilië hebben inmiddels één dosis van een vaccin gekregen, wat neerkomt op zo'n 20 procent van de bevolking, en 21 miljoen mensen hebben twee doses gekregen.
De dreiging van een derde golf lijkt de conservatieve president Jair Bolsonaro niet te verontrusten. Hij leidde zondag in Rio de Janeiro een optocht van enkele duizenden motorrijders, gevolgd door een mensenmassa zonder mondkapjes. Volgens Bolsonaro bevindt Brazilië zich 'aan het einde van de pandemie'. Ook hekelde hij door gouverneurs van individuele staten opgelegde coronamaatregelen.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet die toegangstesten mogelijk maakt. Ook de quarantaineplicht voor reizigers uit landen met een zeer hoog coronarisico haalde het in de senaat. De kabinetsplannen konden na een marathondebat, dat tot in de nacht duurde, mede met dank aan GroenLinks op een meerderheid rekenen.
Hoewel de maatregelen al door de Tweede Kamer zijn, moest het kabinet zich nog inzetten om de senaat te overtuigen. Verschillende partijen, waaronder de PVV en de PvdA, vinden dat met name de wet voor toegangstesten nog te veel ruimte laat voor interpretatie.
Het aantal coronabesmettingen dat eventueel onder het publiek heeft plaatsgevonden tijdens het Eurovisie Songfestival wordt later wél bekendgemaakt. Dat gebeurt echter pas na het bron- en contactonderzoek van de GGD, zo laat een woordvoerder van Fieldlab Evenementen weten.
Eerder liet de woordvoerder van de organisatie die de testevenementen organiseert weten dat de cijfers niet worden gedeeld. Volgens de zegsman zou dat tot gevolg hebben dat alle berichtgeving alleen nog maar daarover ging en niet over de rest van het onderzoek.
,,Op social media is er enige ophef ontstaan over het feit dat wij geen cijfers over mogelijke besmettingen rondom het Eurovisie Songfestival geven. Die nemen we wel mee in onze rapportage, maar dat is pas het geval na eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD", laat Fieldlab Evenementen dinsdagavond weten. Dat onderzoek neemt zo'n drie weken in beslag.
Bezoekers van het Eurovisie Songfestival moesten zich vooraf verplicht laten testen. Er zijn in totaal 28249 bezoekers getest, waarvan 31 mensen een positieve uitslag kregen. Hen is de toegang geweigerd. Iedereen is gevraagd zich binnen vijf dagen na het evenement te laten testen, zoals bij eerdere evenementen, maar dat is niet verplicht. Bij andere evenementen deed ongeveer 80 procent dat.
Bij eerdere testevenementen, zoals het concert van André Hazes jr. en de theatervoorstelling van Guido Weijers, werden cijfers wel al voor het bron- en contactonderzoek gedeeld. In de zogenoemde tweede fase van het onderzoek, waar ook de 3FM Awards en sportevenement Mud Masters onder vallen, gebeurt dat niet meer direct.
Het is nu niet nodig om opnieuw een vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk in te stellen vanwege de Indiase coronavariant die daar rondgaat. Dat zei minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) dinsdag tijdens een debat in de Eerste Kamer. Zij baseert zich op advies van het RIVM.
Volgens het RIVM is er nu geen verhoogd risico voor reizen vanuit het Verenigd Koninkrijk, onder meer omdat de coronacijfers daar op het moment laag zijn en de kans klein is dat het virus meereist. Wel moeten reizigers zich laten testen en krijgen ze het dringende advies bij aankomst in quarantaine te gaan.
Duitsland beschouwt het Verenigd Koninkrijk wel als een hoogrisicogebied vanwege de besmettelijkere Indiase variant daar. Daarom mogen alleen Duitsers of inwoners van Duitsland nog terugvliegen vanuit het gebied. Zij moeten daarna twee weken in quarantaine, ook als ze met de trein of bus aankomen. Ook Oostenrijk weert vanaf 1 juni Britse toeristen vanwege het Indiase virus. Alleen Oostenrijkers of regelmatige bezoekers van het land mogen Oostenrijk nog binnen vanuit het Verenigd Koninkrijk.
Van Nieuwenhuizen zegt contact te houden met het ministerie van Volksgezondheid, het RIVM en de Duitse tegenhanger het Robert Koch Instituut. ,,We houden voortdurend de vinger aan de pols."
Eerder gold al eens een vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk vanwege de Britse coronavariant. Dat verbod werd opgeheven, nadat die coronamutatie ook in Nederland dominant was geworden.
De senaat debatteert dinsdag over onder meer de quarantaineplicht. Die moet als alternatief gaan dienen voor de vliegverboden die nu voor verschillende gebieden gelden, zoals Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Van Nieuwenhuizen noemt een quarantaineplicht "effectiever" dan een vliegverbod. Een verplichte quarantaine geldt immers ook voor reizigers die Nederland binnenkomen met de auto of bus. Maar ook met de quarantaineplicht kan een vliegverbod nog steeds worden ingezet als ergens een nieuwe mutant rondgaat, zegt Van Nieuwenhuizen. Dat wordt dan besloten in overleg met het RIVM of het OMT.
Hugo de Jonge vindt het achteraf 'ongelukkig' dat de cultuursector in de wetgeving voor het toegangstesten is omschreven als niet-essentieel. De demissionair minister van Volksgezondheid zei tijdens een debat in de Eerste Kamer dat die term uit een advies van de Gezondheidsraad komt, maar dat het overnemen daarvan 'voer voor misverstanden' is geweest.
De Jonge begreep in eerste instantie de ophef in de cultuursector niet over de term niet-essentieel, omdat zijn woorden uit de context gehaald zouden zijn. ,,Dan worden er drie columns over geschreven en is een halve sector boos, verdrietig en beledigd, maar dat bedoelde ik niet zo." Een column van Maxim Februari in NRC bracht hem op andere gedachten, zo zei de bewindsman.
Februari schreef dat door de minister straks bij wet wordt vastgelegd dat kunst niet-essentieel is. De term niet-essentieel voor de kunst is nu blijvend, waarschuwde de columnist.
De minister zei vandaag in de senaat die column 'vrij treffend' gevonden te hebben. ,,Natuurlijk is cultuur essentieel, we kunnen niet zonder culturele uitingen." Volgens De Jonge is het werk van kunstenaars en theatermakers 'wat het leven mooi maakt' en hebben mensen het ook nodig om optredens te kunnen bijwonen in 'zo groot mogelijke zalen'. Daar verbond hij overigens verder geen consequenties aan.
© ANP — Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) tijdens de plenaire vergadering in de Eerste Kamer. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de oproep van minister Grapperhaus om thuis de EK-voetbalwedstrijden te kijken in plaats van in de kroeg 'heel raar'. ,,De afgelopen maanden is duidelijk geworden dat de besmettingen thuis plaatsvinden en niet in een gecontroleerde omgeving zoals de horeca. Met deze oproep laat de minister zien dat hij ver van de realiteit af staat", aldus voorzitter van de branchevereniging Robèr Willemsen. Horecaondernemer Johan de Vos uit Breda roept de minister op het kijken van voetbalwedstrijden in de buitenlucht te faciliteren.
De Bredase horecaondernemer Johan de Vos, uitbater van café Boerke Verschuren, noemt de uitspraken van de minister 'het domste wat je kunt doen als je weet dat de besmettingen thuis plaatsvinden'. De Vos, die ook voorzitter is van de Bredase KHN-tak, zegt dat het samenkomen van voetbalfans en mensen in het algemeen nu steeds meer mensen gevaccineerd worden niet te voorkomen is. Hij verwijst naar recente voetbalwedstrijden waarbij fans massaal samenkwamen bij stadions. ,,Kap met verbieden en ga reguleren. Want je houdt het toch niet meer tegen", aldus De Vos.
De Vos adviseert de minister dan ook om het voetbal kijken in de buitenlucht te faciliteren. ,,Pak een groot plein, zet er tafels en stoelen op 1,5 meter in terrasvorm neer en laat mensen daar zoveel mogelijk voetbal kijken. Niemand gaat thuis met zijn tweeën een EK-wedstrijd kijken. Ja, hij misschien, omdat hij niet van voetbal houdt."
De branchevereniging zei eerder al niet te verwachten dat het EK voetbal de horeca nog wat extra's zou kunnen brengen. Dat komt door het beperkte aantal gasten dat de horeca mag ontvangen. Als mensen niet in cafés naar de wedstrijden kunnen komen kijken dan dreigt een nieuwe financiële domper voor de horeca, zo waarschuwden horecaondernemers al eerder.
De Franse politie heeft afgelopen weekend een einde gemaakt aan een besloten feest in een kasteel in de Loire-streek. De coronamaatregelen werden er op grote schaal overtreden en ook de avondklok van 21.00 uur werd niet nageleefd. De organisator, volgens Franse media de zoon van de kasteeleigenaar, sprak van een ‘familiefeest’ maar de ruim vierhonderd gasten uit Frankrijk, Nederland en Duitsland bleken elkaar niet te kennen.
© AFP — Foto ter illustratie. Franse agenten controleren automobilisten tijdens de avondklok. Avondklok geschrapt, terrassen open. Nu de coronamaatregelen langzaam afgebouwd worden, krijgen we steeds meer vrijheid. Maar hoelang duurt het verbod op de verkoop van alcohol na 20.00 uur nog?
Lees het antwoord hier (Premium).
Kijk voetbalwedstrijden thuis en niet op grote videoschermen in de kroeg. Die oproep deed minister Ferd Grapperhaus vandaag na afloop van het Veiligheidsberaad. De minister is bang dat de schermen te veel mensen aantrekken, waardoor de coronabesmettingen weer kunnen toenemen. Hij roept iedereen op verstandig te zijn.
De burgemeesters in het Veiligheidsberaad hebben het kabinet geadviseerd om één lijn te trekken voor heel het land en nergens televisieschermen toe te staan. Zowel binnen als buiten niet. Niet in de horeca en niet op marktpleinen. ,,De ervaring van eerdere EK's en WK"s leert dat mensen voor de schermen samenklonteren. Dan wordt het te druk. Dan wordt de 1,5 metermaatregel overtreden en dan heb je een ander probleem", zegt voorzitter Hubert Bruls in een reactie.
Het kabinet hoopt dat in juni rond het EK de cafés en de restaurants weer open kunnen, maar Grapperhaus vindt het dan nog te vroeg voor 'live-entertainment en videoschermen'. Het kan volgens Bruls zelfs zo zijn dat als Oranje de finale bereikt er dan wel schermen zijn toegestaan, omdat die wedstrijd in juli wordt gespeeld. ,,Dan is er misschien weer meer mogelijk."
© ANP — Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) komt aan bij het Veiligheidsberaad. De Britse man die in december als tweede persoon ter wereld het Biontech-Pfizer-vaccin kreeg toegediend, is overleden. De 81-jarige Bill Shakespeare bezweek donderdag aan de gevolgen van een beroerte, melden de University Hospitals Coventry en Warwickshire NHS Trust. De voormalige Rolls Royce-medewerker, tevens gemeenteraadslid, kreeg zijn coronaprik vlak na de 91-jarige Margaret Keenan.
'Oma Margaret' was de eerste wereldwijd die zich in het kader van een vaccinatieprogramma met het middel van Pfizer liet inenten tegen het coronavirus. Ze sprak van ‘het beste vroege verjaardagscadeau’ dat ze zich kon wensen, een week voor haar 91ste verjaardag.
Shakespeare was volgens zijn weduwe Joy (53) "enorm trots" dat hij als een van de eersten werd ingeënt met het vaccin. ,,Bill was zo dankbaar dat hij de kans kreeg om een van de eerste mensen ter wereld te zijn die het vaccin kreeg. Het was iets waar hij enorm trots op was - hij vond het geweldig om de berichtgeving in de media te zien en het positieve verschil dat hij kon maken in de levens van zo velen. Hij praatte er vaak met mensen over en moedigde iedereen wanneer hij maar kon aan om zich te laten inenten."
Shakespeare laat naast zijn vrouw hun twee volwassen zonen en kleinkinderen achter. Coventry-raadslid Jayne Innes, een vriend van Shakespeare, zei dat "het beste eerbetoon aan Bill is om ook ingeënt te worden".
Burgemeesters van het Veiligheidsberaad hopen op snellere versoepelingen. ,,Wij willen allemaal zo snel mogelijk van alle maatregelen af, maar het moet wel kunnen", zegt burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht voorafgaand aan de bijeenkomst van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.
,,Iedereen snakt (...) naar meer vrijheden, ook in Den Haag", zegt burgemeester Jan van Zanen van de hofstad. Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden ziet het rooskleurig in. ,,Het gaat de goede kant op met de coronacijfers." Aboutaleb denkt eveneens dat het kabinet zich kan beroepen op 'afspraken die eerder zijn gemaakt' om sneller te versoepelen nu de 'trend onmiskenbaar dalende' lijkt.
Het verschil tussen het RIVM en het kabinet is volgens hem maar vier dagen. Het RIVM adviseert het kabinet om nog even pas op de plaats te maken. Het kabinet wil juist met een paar dagen versnellen. ,,Als de discussie gaat over het aantal dagen, dan zijn we al een heel eind gekomen", vat Jack Mikkers van Den Bosch positief samen.
© ANP — Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. Koning Willem-Alexander heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan het Radboudumc. Daar vroeg hij zich onder andere af of het geen goed idee zou zijn een speciaal kenniscentrum over Covid-19 op te richten:
Toegangstesten zullen voorlopig nodig zijn om grote evenementen - openluchtfestivals of concerten in muziekzalen - te laten doorgaan. Als de vaccinatiegraad na de zomer hoger is, kan de entreetest pas geschrapt worden.
Dat zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vanavond in debat met de Eerste Kamer. ,,Op korte termijn hebben we toegangstesten nodig. Anders komen er geen festivals, of kunnen er maar heel kleine groepen in zalen en theaters.” Grote muziekfestivals of indoor-concerten zouden anders langer moeten wachten, schetst De Jonge. ,,Maar we passen toegangstesten alleen toe als we meer mogelijk kunnen maken dan zònder het toegangstesten.”
Later vanavond stemt de Senaat over een reeks coronawetten. De verlenging van de Tijdelijke wet coronamaatregelen (tot 1 september) en de quarantaineplicht voor reizigers lijken te kunnen rekenen op een meerderheid, maar op de wet voor toegangstesten klinkt felle kritiek. Diverse partijen beschouwen het instrument als nogal dure mosterd na de maaltijd, nu het virus op z'n retour is. Lees hier het volledige artikel.
© ANP — Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA). Basisscholen moeten voor groep 8 ook dit jaar nog een ander afscheid verzinnen dan het traditionele slotkamp. Dat is het dringende advies van de GGD Gelderland-Midden. Aanleiding is een corona-uitbraak in een kampeerboerderij in Otterlo tijdens een Rhedens jeugdkamp.
Tijdens het jeugdkamp van de Protestantse Gemeente Rheden in het weekend van Hemelvaart raakten 15 van de 37 deelnemers besmet met Covid-19; drie begeleiders en twaalf kinderen. Basisschool Rheder Enk in Rheden moest daardoor afgelopen week twee groepen leerlingen naar huis sturen, De Holtbanck vijf klassen.
De coronaregels staan een jeugdkamp toe. ,,Kinderen hoeven onderling geen afstand te houden”, legt GGD-arts Patrick van Schelven uit. ,,Maar ons advies is toch: gebruik je gezonde verstand en doe het niet. De kans op besmettingen tijdens zo’n kamp is groot. Er is meer onderling contact en er zijn meer reisbewegingen.” Lees hier het volledige artikel.
In Nederland wordt iedereen in gelijke gevallen gelijk behandeld. Behalve feestende voetbalsupporters, die mogen ook in coronatijd massaal bijeenkomen, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar.
© DG — NEC promoveert naar de Eredivisie na een zege op NAC. Nog een bandlid van de IJslandse songfestivalinzending Daði og Gagnamagnið is besmet met het coronavirus. Woensdag werd een van de bandleden al positief getest. Maandag werd ook Árný, de vrouw van frontman Daði Freyr Pétursson, positief getest na terugkeer in IJsland.
"Laten we dit avontuur beëindigen met nog een verfrissende Covid-infectie!", schrijft de zwangere Árný onder haar foto op Instagram. "Bij deze zwangere en gevaccineerde vrouw werd vandaag de diagnose Covid gesteld." Ze laat weten geen klachten te hebben.
Door de coronabesmetting van het eerste bandlid kon de groep tijdens de finale niet naar Rotterdam Ahoy komen, maar moesten ze zowel de tweede halve finale als de finale vanuit hun hotel volgen. Met een opgenomen optreden behaalde Daði og Gagnamagnið zaterdag in de finale de vierde plaats.
De Stichting Fitness Is Medicijn spant een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. ,,We eisen volledige heropening omdat de situatie nu disproportioneel is, zeker gezien de aanstaande versoepelingen", laat juridisch adviseur Karim Aachboun weten. Op de basiscoronaregels na, wil de stichting geen verdere voorwaarden voor de sportscholen.
Volgens Aachboun is het jongste kabinetsbesluit om de sportscholen onder voorwaarden te openen genomen op basis van een medisch advies van het Outbreak Management Team. Dat mag door de rechter getoetst worden op basis van een volledige belangenafweging, zegt hij. In Nederland zijn de sportscholen sinds woensdag 19 mei weer onder voorwaarden open. Bij binnensportlocaties mogen maximaal 30 mensen aanwezig zijn en moet iedereen 1,5 meter afstand houden. Buiten geldt ook het maximumaantal van 30 mensen voor sporten in groepen. De stichting wil van deze coronaregels af.
Daarnaast is Aachboun van mening dat de reisbewegingen, die volgens het kabinet een belangrijk argument zijn om de sportscholen voor een flink deel gesloten te houden, met heropening juist beter gemonitord kunnen worden. ,,Als je naar de sportschool gaat, moet je met een pasje binnenkomen. Buiten sporten wordt juist niet geregistreerd. Daarnaast zullen de reisbewegingen niet toenemen, omdat de meeste mensen sporten in de buurt van waar ze wonen."
Fitness.be, de beroepsvereniging voor de Belgische fitness- en wellnessindustrie, steunt de eis en spant met hulp van de stichting ook een soortgelijk kort geding aan tegen de Belgische staat. Deze zaak dient woensdag 26 mei bij de rechtbank in Brussel. De zaak tegen de Nederlandse staat wordt donderdag 27 mei behandeld bij de rechtbank in Den Haag. Er wordt geen financiële vergoeding geëist, benadrukt Aachboun. "Dit omdat iedere branche schade heeft geleden, dit is een rekening die we met zijn allen moeten betalen."
In België mogen fitnessclubs vanaf 9 juni 2021 onder voorwaarden weer gedeeltelijk open. Volgens Fitness.be moeten sportscholen gezien worden als onderdeel van de oplossing om het coronavirus in te dammen, omdat "het Belgische volk daardoor een beter afweersysteem kan opbouwen". De Nederlandse branchevereniging voor sportscholen, NLActief, deed eerder een soortgelijke oproep dat sportscholen als 'essentieel' bestempeld zouden moeten worden, omdat ze mensen fit en vitaal kunnen houden in coronatijd.
Het ingooien van een ruit van de Eindhovense stationsrestauratie tijdens de avondklokrellen komt een inwoner van Breda duur te staan. Zo’n ding kost ruim zestig mille en dat bedrag moet hij nu ophoesten.
Het is een van de hoogste claims tot nu toe tijdens de rechtzaken over de rellen van januari. De jongeman kreeg ook acht maanden cel waarvan drie voorwaardelijk.
Zijn tweelingbroer (19) was er ook bij, maar kwam weg met drie maanden geheel voorwaardelijke straf. Wel komt hij op de lijst van mensen die gezamenlijk tien mille aan de Jumbo moeten terugbetalen wegens de plunderingen aldaar, plus dertien mille voor vernielde stationsdeuren. Lees hier het volledige artikel.
© Kees Martens/DCI Media — Tijdens de avondklokrellen sneuvelden heel wat ruiten van de Stationsrestauratie op de eerste verdieping. Dat is speciaal op maatgemaakt glas met een prijskaartje van ruim zestig mille. © Kees Martens/DCI Media Vanwege coronabesmettingsgevaar zijn er dit jaar minder vrijwilligersklussen tijdens NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Dat meldt organisator Oranje Fonds. Voor dit weekend zijn ruim 5500 projecten aangemeld.
Om coronabesmettingen te voorkomen moeten vrijwilligers zoveel mogelijk buiten aan de slag waardoor er minder dan normaal mogelijk is. In 2019 werden nog ruim 8000 vrijwilligersacties aangemeld, een jaar eerder zelfs bijna 10.000. Vorig jaar kon het evenement niet doorgaan vanwege het coronavirus.
De zeventiende editie van NLdoet was eigenlijk gepland op 12 en 13 maart. Omdat de coronabesmettingscijfers volgens de organisatie nog te hoog waren en Nederland nog in een lockdown zat werd het evenement verplaatst naar aankomend weekend.
Tijdens NLdoet kunnen mensen proeven aan vrijwilligerswerk. Geïnteresseerden kunnen onder meer speeltuinen en buurthuizen opknappen, op afstand taallessen geven en tuinen aanleggen. Volgens het Oranje Fonds is het evenement voor vrijwilligersorganisaties een goede manier om nieuwe mensen te vinden.
Het Outbreak Management Team (OMT) sluit een vierde coronagolf komende winter niet uit, zo wordt duidelijk uit het jongste advies dat de deskundigen naar het kabinet hebben gestuurd. In een "optimistische situatie" waarin 75 procent van de bevolking is gevaccineerd, zou het zogeheten reproductiegetal van het virus "net onder de 1" kunnen blijven, schat het OMT in. Een nieuwe uitbraak kan echter wel degelijk weer mogelijk worden als er bepaalde tegenvallers zijn.
Het reproductiegetal geeft weer hoe snel het virus zich verspreidt. Onder de 1 is er weinig aan de hand als maar weinig besmettelijke mensen rondlopen. Boven de 1 worden steeds meer mensen ziek. Dat zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren als de mate waarin vaccins beschermen in de loop der tijd vermindert, nieuwe besmettelijkere varianten opduiken óf als in bepaalde specifieke groepen minder mensen zijn gevaccineerd. Dat noemt het OMT "heterogeniteit in de vaccinatiegraad".
De belangrijkste corona-adviseurs van het kabinet schrijven dat "dit suggereert dat naast het huidige vaccinatieprogramma (aanvullende) basismaatregelen nodig zullen blijven". Ze voegen eraan toe dat de prognoses voor de langere termijn onzeker zijn.
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft dit tweede gedeelte van het advies woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd. In het eerste deel, dat afgelopen weekend verscheen, raadt het OMT het kabinet af de volgende stap in de versoepelingen naar voren te halen. Het kabinet overweegt de derde stap al op 2 juni te zetten, in plaats van op 9 juni.
In combinatie met het volledig openen van het voortgezet onderwijs, dat het OMT onder voorwaarden wel ziet zitten, zou het vervroegen van verdere versoepelingen uiteindelijk kunnen leiden tot tienduizenden extra besmettingen, waarschuwen de gezondheidsexperts. "Daarom adviseert het OMT om stap 3 uit het openingsplan niet te vervroegen."
Polen begint een loterij voor mensen die al ingeënt zijn tegen het coronavirus om zo mensen aan te sporen zich te laten vaccineren. De winnaars kunnen geldprijzen krijgen tot 223.000 euro of een auto.
Tot dusver hebben 18,3 miljoen Polen, op een bevolking van ruim 37 miljoen, een inenting gekregen. 5,6 miljoen van hen zijn al volledig ingeënt. De regering hoopt veel meer mensen aan te moedigen de prik te nemen door hun kans op een prijs te bieden. Voor de campagne is 31 miljoen euro uitgetrokken.
De loterij gaat op 1 juli van start. Iedere tweeduizendste deelnemer ontvangt voor de loterij begint al 110 euro.
Dat 8.000 supporters zondagavond afkwamen op het spontane promotiefeest van NEC voor het Gofferstadion, is niet bij iedereen in het goede keelgat geschoten. Zo vreest Alma Tostmann, epidemioloog bij het Nijmeegse Radboudumc, dat de samenkomst zomaar voor een nieuwe coronagolf in de regio Nijmegen kan zorgen.
‘Aan alle blije mensen: doe de aankomende week verstandig en heb even geen of minder contacten’, zegt zij op Twitter. ‘Een soort quarantaine dus.’
Volgens haar is de kans op besmettingen buiten weliswaar veel kleiner dan binnen, maar zorgt het dicht op elkaar staan en zingen weer voor meer risico’s. Daarnaast is een deel van de bevolking nog niet gevaccineerd en moeten vaccins eerst een aantal dagen inwerken, aldus Tostmann. Lees hier het volledige artikel.
Iets meer dan een miljoen Nederlanders zijn vorige week gevaccineerd tegen het coronavirus. Voor het eerst komt het aantal prikken boven die grens uit. Het aantal toegediende vaccins steeg met 1.009.988, volgens gegevens die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wekelijks verstrekt.
In totaal zijn nu 6,15 miljoen Nederlanders gevaccineerd. Van hen hebben 2,3 miljoen ook al de herhaalprik gekregen. Tussen maandag 17 en zondag 23 mei kregen ruim 491.000 mensen de eerste prik. Dat is minder dan in de vier weken ervoor. Daar staat tegenover dat meer dan 517.000 mensen de tweede inenting ontvingen. Dat is bijna evenveel als de twee voorgaande weken bij elkaar. Niet eerder kregen in één week tijd zoveel mensen de herhaalvaccinatie.
De grootste groep gevaccineerden bestaat uit 50-plussers. In die groep hebben ruim 3,5 miljoen mensen hun eerste prik gekregen. Van hen hebben bijna 1,6 miljoen ook hun herhaalprik al gehad. In de afgelopen week zijn ruim 640.000 50-plussers ingeënt.
De zogeheten vaccinatiegraad is het grootst onder 80- tot 84-jarigen. Meer dan 90 procent van hen heeft de eerste prik gehad en 84 procent ook al de tweede prik. Ook 75- tot 79-jarigen gaan veel in op de uitnodigingen. Onder 90-plussers blijft dit achter. Bijna driekwart heeft de eerste dosis ontvangen en twee derde de herhaalprik. Iets meer dan duizend 90-plussers zijn vorige week gevaccineerd.
Uitbreiding capaciteit
De GGD'en breiden op dit moment hun capaciteit uit, zodat ze binnenkort 2 miljoen prikken per week kunnen zetten. Volgens een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland is het zetten van zoveel vaccinaties geen enkel probleem. 18 van de 25 GGD-regio's staan al helemaal klaar om op te schalen zodra de leveringen van de vaccins dat toelaten. Zeven regio's zoeken nog naar bijvoorbeeld extra EHBO'ers of hosts, maar de woordvoerster benadrukt dat het werven "heel rap" gaat. Hoeveel mensen er nog worden gezocht kan ze niet zeggen, "want het gaat zo snel, dat zou over een uur alweer veranderd kunnen zijn".
Wel weet ze dat er van de duizend extra artsen die er nodig waren nu "een paar honderd" zijn aangenomen. Ook zijn lopende contracten met extra uren uitgebreid. Daarnaast staan er ongeveer duizend militairen klaar om te helpen. Wanneer die precies worden ingezet is volgens de GGD-woordvoerster nog niet duidelijk.
Een bijzondere primeur voor Vlieland: op het Waddeneiland krijgen vandaag en morgen alle volwassen 60-minners die dat willen hun eerste coronaprik. Veel Vlielanders zien het als ‘het begin van het einde van de crisis’.
Bianca Kikstra (38) is om twaalf uur de eerste jonge eilandbewoner die een shot Pfizer-vaccin krijgt ingespoten. Kikstra, medewerkster in een appartementencomplex en yogadocente, nam de prik vol overtuiging, zegt ze achteraf. ,,Ik wil dat we met zijn allen zo snel mogelijk groepsimmuniteit bereiken, zodat we deze rotperiode achter ons kunnen laten.”
Hoewel er op Vlieland tot dusver niemand overleed aan corona, is de prikbereidheid onder de ruim duizend eilanders hoog. Van de ouderen liet bijna niemand zijn of haar uitnodiging schieten, bij de 60-minners is de opkomst 80 procent, stelt Nils van Mourik, kwartiermaker bij de GGD Fryslan, opgetogen. ,,Daar zijn we natuurlijk heel tevreden over.” Lees hier het volledige artikel.
Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 2531 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds begin februari, toen de teststraten dicht waren vanwege extreem winterweer. Het is niet duidelijk of het lage aantal positieve tests van dinsdag komt doordat minder mensen zich tijdens het pinksterweekeinde hebben laten testen. Op maandagen en dinsdagen ligt het aantal nieuwe gevallen sowieso al lager dan later in de week.
Rotterdam telde de meeste positieve tests. In de Maasstad kregen 155 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. In Amsterdam kwamen 120 besmettingen aan het licht. Daarna volgen Den Haag (79), Utrecht (57) en Tilburg (44).
Het aantal sterfgevallen door corona steeg met dertien. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, duurt het even voordat dit is geregistreerd.
Sinds het begin van de uitbraak, ruim een jaar geleden, zijn meer dan 1,6 miljoen Nederlanders positief getest. Van meer dan 17.500 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.
Het RIVM registreerde de afgelopen week 25.255 coronagevallen. Dat zijn er 28 procent minder dan week eerder toen er 35.142 besmettingen werden geregistreerd.
Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna is twee weken na de tweede prik '100 procent effectief' bij tieners, meldt het bedrijf. Bij het onderzoek naar de effectiviteit bij 12- tot 17-jarigen in de Verenigde Staten kreeg geen van de deelnemers nog het coronavirus na de tweede prik. Na de eerste prik was de effectiviteit 93 procent.
Moderna deed onderzoek bij 3732 mensen tussen de 12 en 17 jaar oud. Twee derde kreeg een echt vaccin en de rest een placebo. Vier mensen binnen de placebogroep werden besmet na de tweede prik. Het middel helpt tegen ziekteverschijnselen, maar helpt ook een besmetting voorkomen, zegt de Franse directeur Stéphane Bancel.
De farmaceut zegt dat er geen ernstige bijwerkingen zijn vastgesteld. Een aantal mensen kreeg hoofdpijn of werd moe na de tweede prik.
© Mohssen Assanimoghaddam/dpa — Het vaccin van Moderna. De coronadrukte in de ziekenhuizen blijft dalen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1681 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 11 december. In vergelijking met maandag daalde het totale aantal opgenomen patiënten met veertien. Het is de achtste achtereenvolgende dag waarop de bezetting daalt.
Eind april behandelden de ziekenhuizen meer dan 2700 coronapatiënten. Dat betekent dat er binnen een maand meer dan 1000 bedden zijn vrijgekomen.
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde verder. Op die afdelingen liggen nu 579 mensen met corona. Ook dat is het laagste aantal sinds half december. De ic-artsen en -verpleegkundigen zagen negentien bedden vrijkomen.
Op de verpleegafdelingen steeg het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met vijf naar 1102, maar de lijn daar gaat nog steeds omlaag. Sinds vorige week dinsdag zijn op die zalen 401 bedden vrijgekomen.
De druk op de ziekenhuizen neemt af doordat steeds minder coronapatiënten worden opgenomen. De uitstroom is groter dan de instroom. In de afgelopen 24 uur belandden 123 mensen met corona op een verpleegafdeling of ic. In de afgelopen zeven dagen zijn 1025 mensen opgenomen, wat neerkomt op gemiddeld zo'n 146 per dag. Dat is het laagste peil sinds half oktober, toen het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begon met het delen van die gegevens.
De 27 EU-leiders zijn op hun top in Brussel overeengekomen nog voor eind dit jaar minstens 100 miljoen coronavaccins aan arme landen te schenken. Door de tegenvallende leveringen van farmabedrijven AstraZeneca en Johnson & Johnson was de EU aanvankelijk terughoudend om zich te verbinden aan een ambitieuze gift omdat eerst de eigen bevolking zo snel mogelijk moet worden gevaccineerd.
De lidstaten verwachten echter met de beloofde leveringen van Pfizer/BioNTech en Moderna, plus vooral ook toekomstige vaccins van CureVac, Sanofi/GSK en Novavax, voldoende vaccins te hebben om ook doses naar het buitenland te sturen.
De vaccinfabrikanten Pfizer, Moderna en Johnson & Johnson, het moederbedrijf van het Leidse Janssen, hebben beloofd aan landen met een midden- of laag inkomen dit jaar en volgend jaar ongeveer 3,5 miljard doses te leveren. Dat doen ze tegen kostprijs of met korting, zeggen ze. Pfizer zegde 2 miljard doses toe, Moderna tot 95 miljoen en Johnson & Johnson tot 500 miljoen.
Alleen Australische sporters die zich hebben laten vaccineren tegen het coronavirus mogen meedoen aan de Paralympische Spelen in Tokio. Die eis geldt niet voor de Australiërs die enkele weken daarvoor naar Japan gaan voor de Olympische Spelen. Volgens Kate McLoughlin, chef de mission van de paralympische ploeg, lopen de sporters uit haar team gezondheidsrisico’s als ze ongevaccineerd naar Tokio gaan. De Paralympische Spelen beginnen op 28 augustus, drie weken na afloop van de Olympische Spelen.
Wie is wanneer aan de beurt voor een coronavaccinatie? Check het in onze Prikwijzer!
Mensen die in 1969 of 1970 geboren zijn, kunnen nu ook op grond van hun leeftijd gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Ze krijgen vanaf vrijdag een brief met een uitnodiging. Daarmee kunnen ze telefonisch een prikafspraak inplannen, maar deze mensen kunnen nu alvast online een afspraak maken. Het gaat volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om ruim 520.000 mensen. Zij krijgen het coronavaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. Daarvoor kunnen ze terecht bij 136 vaccinatielocaties van de GGD'en.
De vaccinatiegraad in de Biblebelt en achterstandswijken van grote steden blijft duidelijk achter bij de rest van Nederland. In één streng-christelijke gemeente is maar 35 procent van de thuiswonende 65-plussers een prik gaan halen bij de GGD, zo blijkt uit het meest recente OMT-advies.
Koning Willem-Alexander heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan het Radboudumc. Daar vroeg hij zich onder meer af of het geen goed idee zou zijn een speciaal kenniscentrum over Covid-19 op te richten. Ook sprak de vorst op de Covid-nazorgpoli in Groesbeek met drie coronapatiënten, waaronder de 30-jarige Marjanne Piena. Die kreeg al in maart vorig jaar corona en werd zó ziek dat ze zes maanden lang helemaal niets kon. ,,Pas daarna kon ik voorzichtig een beetje gaan revalideren.’’
De kinderen in groep 8 van de basisschool die dit jaar de Centrale Eindtoets hebben gedaan, haalden daar een gemiddelde score van 535 op. Dat is het laagste resultaat in vijf jaar tijd. De scores lopen van 501 tot 550.
Volgens het College voor Toetsen en Examens is er sprake "van een kleine, maar aantoonbare leervertraging vanwege de coronamaatregelen". Het college heeft daar rekening mee gehouden in de adviezen aan de kinderen welk soort middelbare school het beste bij ze past. De grenzen zijn iets verschoven. Zo krijgt een kind met een score van 539 nu een advies havo/vwo. Twee jaar geleden zou een kind met die score een vmbo-tl/havo-advies hebben gekregen. Een kind met een score van 544 krijgt geen havo/vwo-advies, maar vwo.
Eerder gaven de basisscholen al een advies aan leerlingen en hun ouders welk type brugklas het beste bij het kind zou passen. Als het kind beter scoort op de eindtoets, moet de school opnieuw naar het eerdere advies kijken. Het kan zijn dat de school dan alsnog een hoger advies geeft.
De eindtoets ging vorig jaar niet door vanwege de coronacrisis. Het jaar ervoor, in 2019, scoorden de achtstegroepers gemiddeld 536,1. In 2017 en 2018 was de gemiddelde score 535,6, in 2016 534,9.
Door het coronavirus zijn de laatste twee schooljaren van de achtstegroepers in het water gevallen. Scholen moesten daarom andere manieren bedenken om kinderen een goed advies voor de middelbare school te geven. Een op de drie scholen keek naar "zachte leerlingkenmerken", zoals motivatie, werkhouding en gedrag. Een op de vijf scholen hechtte meer belang dan anders aan wat leerlingen in de afgelopen jaren hebben laten zien, komt naar voren in een onderzoek dat de Inspectie van het Onderwijs heeft uitgevoerd. Een op de drie scholen kiest er bij twijfel vaker dan voorheen voor om het advies hoger uit te laten vallen.
De lockdown hakt er in bij ons gebit. Dat zien tandartsen en mondhygiënisten uit deze regio. Door de scholensluiting misten kinderen hun vaste tandenpoetsmoment én aten ze meer tussendoortjes. Ouderen gaan pas langzaamaan weer naar de tandarts nu ze een prik hebben. ,,We schrikken weleens hoe groot een gaatje is geworden, dat er eerst niet of nauwelijks zat.”
De coronacrisis heeft ook gevolgen voor de bouw van de Sagrada Familia in Barcelona. De voltooiing van het architectonische meesterwerk - waar Antoni Gaudi van 1883 tot aan zijn dood in 1926 zelf aan werkte - stond gepland voor 2026 ter ere van de honderdste verjaardag van de 'architect van God'. Alleen gooit het coronavirus flink roet in het eten van de basiliekbouwers.
,,We hadden gedacht het werk in 2026 af te krijgen'', zegt Sagrada-directeur Xavier Martines. ,,Het kan 2030 worden, of 2035, 2040. Ik zou liegen als ik een precieze datum noem.'' De bouw van de kunstzinnige kerk draait voornamelijk op giften en de inkomsten van toerisme. Alleen ging de Sagrada Familia in april vorig jaar dicht voor bezoekers en daarmee droogde de inkomstenstroom grotendeel op.
In 2019 kwamen 4,5 miljoen mensen naar het bouwwerk kijken, waarvan ruim 90 procent toeristen uit het buitenland. Dat leverde de bouw 60 miljoen euro op. Vorig jaar daalde dat naar zo'n 600.000 bezoekers en kwam er slechts 15 procent van de opbrengsten van een jaar eerder binnen. Maar daar komt op 29 mei hopelijk verandering in. Dan gaan de souvenirwinkeltjes weer open en mogen geïnteresseerde zich in het weekend weer vergapen aan Gaudi's droom.
Hoofdarchitect Jordi Fauli heeft goede hoop dit jaar een 172,5 meter hoge toren ter ere van Christus aan de kerk toe te voegen. ,,De Sagrada Famila heeft meer moeilijke momenten gekend'', zegt Fauli. Waaronder de Spaanse burgeroorlog en de daaropvolgende Tweede Wereldoorlog. ,,De bouwers hebben altijd de wil gehad om door te gaan en de problemen te overwinnen. Ons doel is om Gaudi's prachtige project een realiteit te maken.''© Edwin Winkels — Weinig toeristen in het park voor de Sagrada Familia in Barcelona. Het officiële aantal Russen dat besmet is geraakt met het coronavirus is vandaag met 7884 gestegen naar 5.017.795. De afgelopen dagen overleden nog eens 393 mensen in Rusland aan de gevolgen van het longvirus, waarmee het dodental op 119.194 komt. Een eigen telling van het Russische bureau voor statistiek komt of een aantal van 250.000 sterfgevallen tussen april vorig jaar en maart van dit jaar.
De Amerikaanse gouverneur Kay Ivey, van de staat Alabama, heeft een wet getekend die bedrijven en publieke instanties verbiedt om vaccinatiepaspoorten voor coronavaccins te vragen aan bezoekers. Ivey zegt dat hij hiermee wil verzekeren dat het krijgen van een vaccinatie vrijwillig blijft. De gouverneur voegt toe dat hij zelf ook is gevaccineerd en alle inwoners van zijn staat aanmoedigt dat ook te doen.
Onderwijsinstellingen in Alabama mogen van studenten wel vragen om bewijzen van vaccinaties, maar niet specifiek voor een Covid-19-vaccin. Het gaat alleen specifiek om vaccinaties die een institutie al op 1 januari 2021 vereiste, zoals inentingen tegen de mazelen en polio. Studenten die om medische of religieuze redenen niet zijn gevaccineerd, zijn uitgezonderd van die regel.
Oostenrijk laat opnieuw geen directe vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk meer toe, meldt persbureau APA. Eerder deed Oostenrijk dat vanwege een snel oplopend aantal besmettingen of gevallen die door een bepaalde virusvariant werden veroorzaakt.
Een nieuwe corona-uitbraak in de Australische deelstaat Victoria is aanleiding om de komende anderhalve week opnieuw extra maatregelen te nemen. In twee dagen zijn in Victoria negen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. De geïnfecteerde personen behoren tot drie huishoudens van dezelfde familie.
De besmettingen zijn terug te leiden naar een van hen, aldus de autoriteiten, maar het is niet duidelijk hoe die persoon besmet is geraakt. Hij verbleef in het buitenland, maar testte pas positief na de quarantaine. In Melbourne en de rest van Victoria moeten daarom weer mondkapjes worden gedragen in hotels, restaurants en binnenlocaties. Ook het aantal bezoekers thuis en van privébijeenkomsten is beperkt.
Duizenden mensen hebben een oproep ontvangen in quarantaine te gaan en zich te laten testen. De zogenoemde reisbubbel tussen Nieuws-Zeeland en Victoria is de komende drie dagen gepauzeerd. Door de grenzen te sluiten en strenge maatregelen in te voeren, zoals verplichte quarantaines, zijn in Australië maar iets meer dan 30.000 besmettingen en 910 sterfgevallen.Maleisië meldt vandaag het recordaantal van 7289 nieuwe coronagevallen. In totaal raakten sinds het begin van de uitbraak 525.889 Maleisiërs besmet met het longvirus.
Het aantal coronagevallen in Taiwan blijft stijgen. Vandaag rapporteert het land 542 nieuw vastgestelde besmettingen, waaronder 261 gevallen die afgelopen week niet waren meegeteld. Tot nu toe is slechts 1 procent van de Taiwanese bevolking ingeënt, maar de overheid weigert om vaccins uit China te importeren.
De Taiwanese regering heeft de coronamaatregelen, waaronder een verbod op samenkomsten en sluiting van de scholen, verlengd tot 14 juni. Omstreeks die tijd moeten er twee miljoen doses coronavaccin in het land aankomen. Tegen het einde van augustus komen daar volgens de autoriteiten nog eens 10 miljoen doses bij.© REUTERS — Taiwanezen vragen de overheid coronavaccins uit China toe te staan. ,,Wij willen vaccins, over iets anders valt niet te praten'', leest de boodschap. De VS heeft gisteren zijn burgers afgeraden naar Japan te reizen, waar deze zomer de Olympische Spelen worden gehouden, vanwege de risico's verbonden aan de coronapandemie. ,,Reis niet naar Japan, vanwege Covid-19", schreef het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het verhoogde de reiswaarschuwing tot het maximale niveau. Japans topambtenaren verwachten niet dat het Amerikaanse reisadvies gevolgen zal hebben voor de Olympische Spelen in Tokio en zeggen dat ook de steun vanuit de VS voor de Spelen onveranderd is.
Na 31 juli moet er op Sint Maarten betaald worden voor een coronavaccinatie en kan de prik alleen nog op afspraak worden gehaald. De Pfizer-vaccins zijn gratis door Nederland beschikbaar gesteld, maar mensen moeten gaan betalen voor het toedienen. Hoeveel dat gaat kosten, is nog niet bekend.
Wel is duidelijk dat een prikafspraak pas doorgaat als er dezelfde dag minstens vijf anderen worden gevaccineerd. De overheid hoopt zo meer mensen over te halen tot inenting. Van de bijna 52.000 volwassen bewoners hebben in totaal ruim 16.000 mensen één of twee prikken gehad. Doel blijft nog steeds om 85 procent van de volwassen bevolking twee keer te vaccineren. Dat zijn 44.101 mensen.India meldt vandaag 196.427 nieuwe coronabesmettingen, het laagste aantal sinds 14 april. Het totale aantal besmettingen in India is gestegen naar bijna 27 miljoen. De afgelopen 23 uur werden 3511 sterfgevallen ten gevolge van Covid-19 geregistreerd, waarmee het totale dodental op 307.231 uitkomt.
Alle volwassen inwoners van de vier Friese Waddeneilanden kunnen zich de komende dagen laten vaccineren tegen het coronavirus. Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn de eerste gemeenten waar alle volwassenen een prik kunnen halen.
De leeftijd van coronapatiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen schiet omlaag. De meeste patiënten die in mei in het ziekenhuis belandden zijn vijftigers. IC-voorman Diederik Gommers: ,,De mensen die je in mei in het ziekenhuis en op de ic krijgt, zijn de niet-gevaccineerden.’’
© ANP — IC-baas Diederik Gommers. Het aantal nieuwe coronagevallen blijft snel dalen, blijkt uit de cijfers van het RIVM. De afgelopen week zijn mogelijk minder dan 30.000 positieve tests gemeld, wat neerkomt op een halvering van het weekcijfer in een maand tijd. Vandaag komt het rijksinstituut met de exacte aantallen in de wekelijkse update.
Eind vorige maand kreeg het RIVM in zeven dagen tijd ruim 55.000 meldingen van positieve tests binnen. Dat was toen de laagste coronapiek. Twee weken geleden daalden de weekcijfers al tot 47.108. Vorige week dook het cijfer onder de 40.000 met 35.142 nieuw vastgestelde besmettingen.
In de zes dagen na de laatste update zijn 22.764 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Gemiddeld zijn dat er bijna 3800 per dag. Dat betekent dat het weekcijfer kan uitkomen op ongeveer 27.000. Het zou het laagste aantal sinds half februari zijn. Het RIVM meldt vandaag ook het nieuwe reproductiegetal, dat afgelopen vrijdag op 0,86 stond.De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 pleiten voor meer voorlichting over vaccineren en opschaling in de levering van vaccins aan Afrika. Ze wijzen erop dat in veel Afrikaanse landen door grote schaarste aan vaccins nog amper of geen prik is gezet. Oeganda en Ethiopië prikten bijvoorbeeld tot dusverre nog maar respectievelijk 0,9 en 1,3 procent van hun bevolking.
Ook heerst er de nodige achterdocht over het vaccineren. ,,In Malawi doen de verminderde populariteit van AstraZeneca, misvattingen over vaccinatie en complottheorieën het vaccineren geen goed. De afgelopen week werden in dat land op last van de overheid zelfs 19.000 vaccins vernietigd, omdat deze over de datum waren geraakt'', aldus Giro555. Terwijl die vaccins volgens de WHO tot half juli veilig gebruikt konden worden.
Ook de bevolking in Oeganda kijkt volgens Giro555 met de nodige scepsis naar de noodzaak van vaccineren. Dat ziet de Nederlandse ondernemer Inez van Oord, die lang in het land heeft gewoond en iedere zes weken voor haar bedrijf naar Oeganda reist. ,,Het vaccineren komt slecht op gang omdat er veel onwetendheid en misinformatie is. Mensen denken dat ze een chip ingespoten krijgen of dat je er onvruchtbaar van wordt. Juist daarom is het zo belangrijk om nu te investeren in goede voorlichtingscampagnes.''
© AFP — In Malawi werden op last van de overheid 19.000 vaccins vernietigd, omdat ze over de datum waren geraakt. De regering van Aruba heeft een einde gemaakt aan de avondklok die sinds 29 december vorig jaar was ingesteld. Ook de gebiedsverboden, onder meer voor het strand, worden opgeheven. Dat heeft minister-president Evelyn Wever-Croes bekendgemaakt.
Restaurants en uitgaansgelegenheden moeten wel nog steeds om 23.00 uur de deuren sluiten, alleen casino's mogen openblijven tot 01.00 uur.
Het aantal coronabesmettingen op Aruba is fors gedaald in de afgelopen weken. Op zaterdag kende het eiland, met zo'n 100.000 inwoners, 70 actieve coronabesmettingen. Daarvan waren er 54 onder de lokale bevolking en 16 onder toeristen.
Het eiland heeft de grenzen eerder dit jaar geopend en trekt vooral weer veel Amerikaanse toeristen. In april bezochten bijna 60.000 bezoekers het eiland.
Om toekomstige pandemieën of andere gezondheidscrises goed te kunnen bestrijden, is een nieuwe, landelijk aangestuurde crisisorganisatie nodig. Daarvoor pleit GGD GHOR Nederland, de vereniging van de 25 regionale GGD-directeuren, in een brief aan informateur Mariëtte Hamer.
Volgens dagblad NRC vragen de GGD's in de brief om structurele investeringen van 600 miljoen euro per jaar van een volgend kabinet. Volgens voorzitter André Rouvoet zijn zij decennialang financieel "uitgekleed".
Rouvoet zegt dat de landelijke crisisstructuur, inclusief de GGD's, "niet toegerust en voorbereid" waren op een pandemie. De regionaal georganiseerde GGD's moesten vorig jaar plotseling een nationale crisis bestrijden en dat ging moeizaam. De GGD kreeg veel kritiek op de trage uitbreiding van de testcapaciteit en het al snel moeten stoppen van het volledige bron- en contactonderzoek. Volgens Rouvoet hadden zij te kampen met de gevolgen van jarenlange bezuinigingen. Desondanks klaarden de GGD's volgens hem "een megaoperatie".
© ANP — Voorzitter GGD GHOR Andre Rouvoet tijdens de nationale actie van Giro 555 om corona te bestrijden in arme en kwetsbare landen. De dreiging tegen kranten- en televisiebedrijf DPG Media in Antwerpen kwam van Nederlandse rechts-extremisten, schrijven Belgische media op basis van bronnen bij de politie. Het zou gaan om een groep die zich ‘FreedomFighters The Netherlands’ noemt. Een commando zou vanuit Nederland naar Antwerpen komen om een aanslag te plegen. De Belgische politie zou door Nederlandse collega's zijn gewaarschuwd.
De prijzen van allerlei diensten en goederen gaan flink stijgen als de coronapandemie achter de rug is. Dat zeggen economen van ING, Rabobank en ABN AMRO tegen BNR. Dat de consument waarschijnlijk dieper in de buidel moet tasten zou komen omdat de vraag dan fors zal toenemen. Ook speelt mee dat er schaarste aan bepaalde producten is én dat bedrijven een slecht jaar goed moeten maken.
Volgens Hugo Erken, econoom bij Rabobank, spelen de tekorten aan onder meer grondstoffen nu al op, waardoor onder meer computerchips schaarser worden en containers duurder worden. ,,Je ziet dat de waardeketens op dit moment flink verstoord zijn. De grondstofprijzen stijgen dit jaar alleen al in de eurozone met 25 procent." Veel producenten krijgen met die hogere kosten te maken en zullen een deel daarvan doorberekenen aan de consument, denkt Erken.
De toename van het aantal infecties onder kinderen en hun ouders door de volledige heropening van de scholen, zonder de anderhalve meter, vlak vóór de zomervakantie (en de verplichting om in quarantaine te gaan) kan negatieve gevolgen hebben voor geplande vakanties. Dat schrijft het Outbreak Management Team in het nieuwste kabinetsadvies. Leerlingen die positief getest worden gaan in isolatie, hun ouders en verdere gezinsleden gaan in quarantaine. Voor de betreffende leerlingen leidt dit tot schoolverzuim (in een periode met veel proefwerken) en voor de ouders noodzakelijkerwijs tot werkverzuim (voor zover niet thuis gewerkt wordt), constateren de experts.
© ANP — Een demonstratie tegen de coronamaatregelen en het kabinet maandagmiddag in Apeldoorn is rustig verlopen, zegt een gemeentewoordvoerder. Een groep van 350 tot 400 mensen kwam op het Zwitsal Terrein voor een aangekondigde demonstratie, daarna liep een afsplitsing van zo'n 200 mensen een onaangekondigde mars rondom het centrum.
De demonstratie van 14.00 uur tot 16.00 uur op het evenemententerrein werd georganiseerd door Nederland in Verzet. Op beelden is te zien dat mensen zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Toch mocht de mars doorgaan. ,,Het is zoeken naar de balans om het goed te laten verlopen en de houdbaarheid van de maatregelen", zegt de woordvoerder. Er is niemand aangehouden en boetes zijn niet uitgedeeld, laat de politie weten.
Het kabinet heeft al honderden miljoenen uitgegeven om 1 juni van start te gaan met ‘testen voor toegang’. Het RIVM en het OMT ontkennen betrokkenheid bij de opzet, schrijft Follow the Money. Epidemiologen en artsen trekken het nut ernstig in twijfel nu de besmettingsaantallen snel dalen. ,,Dit is geld over de balk smijten en draagt niet bij aan het voorkomen van IC-opnames." Momenteel ligt er een wetsvoorstel in de Senaat voor testen bij evenementen en in de horeca.
Een groep van 60 sportscholen, ondersteund door in de sport- en fitnessbranche actieve bedrijven, heeft een kort geding aangespannen tegen de Staat . De sportscholen willen de overheid dwingen de sportscholen weer helemaal open te laten gaan. Tevens willen ze compensatie voor alle schade, waaronder de (omzet-)verliezen die zij door de sluiting hebben geleden.
Nu mag er binnen slechts beperkt en individueel worden getraind en groepslessen zijn verboden. ,,Het overgrote groot deel van de sportscholen in de (vecht)sport- en fitnessbranche staat op omvallen, de conditie van honderdduizenden mensen verslechtert met de dag. En de regering blundert maar door met een zwabberend beleid dat gebaseerd is op onkunde en angst. De regeltjes worden ad hoc bedacht en missen wetenschappelijke onderbouwing. We moeten, in ieders belang, weer gewoon open. En open blijven!", aldus de clubs.
De zitting wordt gehouden in de rechtbank Den Haag, op 27 mei.