Wij sluiten die coronaliveblog af en starten een nieuwe op. Eens in de zoveel tijd doen we dat, omdat het oude liveblog te groot wordt en daardoor steeds trager inlaadt. Hieronder kunt u het liveblog nog teruglezen. Het nieuwe coronaliveblog treft u hier.
Mensen mogen er binnenkort voor kiezen het coronavaccin van Janssen te krijgen. Het komt vanaf 21 juni beschikbaar als keuzemogelijkheid, liet minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten. Wie dit vaccin graag krijgt, kan dat aangeven bij de GGD.
'Mensen mogen er binnenkort voor kiezen het coronavaccin van Janssen te krijgen. Wie dit vaccin graag krijgt, kan dat aangeven bij de GGD. Ze hoeven dan maar één prik te krijgen', meldt het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vrijdagmiddag. 'Het Janssen-vaccin is een veilig en effectief vaccin, met als praktisch voordeel dat één prik voldoende is om volledig gevaccineerd te zijn.'
Volgens het ministerie zijn er vanaf de week van 21 juni circa 75.000 Janssen-vaccins beschikbaar. 'In de week van 28 juni 125.000, afhankelijk van leveringen.'
Er zijn 1417 nieuwe positieve tests in het afgelopen etmaal, dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal nieuwe coronabesmettingen sinds 15 september.
In de afgelopen week zijn 11.401 mensen positief getest, gemiddeld 1629 per dag. Ook dat is het laagste peil sinds september.
Den Haag telde de meeste nieuwe gevallen. Daar kregen 88 inwoners te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Rotterdam heeft 84 bevestigde besmettingen. In Amsterdam werden 52 mensen positief getest. Voor de hoofdstad is dat het laagste aantal sinds 22 augustus vorig jaar. Daarna volgen Utrecht (51) en Venlo (23). Goeree-Overflakkee had 22 nieuwe gevallen, naar verhouding behoorlijk veel.
In maar liefst 88 gemeenten testte helemaal niemand positief. Daaronder zijn Leiderdorp, Veenendaal, Houten en Diemen. Verder waren er 60 gemeenten waar maar één nieuw geval aan het licht kwam, waaronder Nieuwegein, Aalsmeer, Wageningen, Kerkrade, Landgraaf en Meppel.
Het aantal sterfgevallen steeg met drie. Het gaat om inwoners van Amsterdam, Rotterdam en Haarlemmermeer. Dat wil niet zeggen dat deze drie mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, kan het soms een tijdje duren voordat dit is geregistreerd.
Sinds het begin van de uitbraak zijn 1,67 miljoen Nederlanders positief getest. Van meer dan 17.700 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.
Festivalgangers hebben er lang op moeten wachten, maar vanaf juli kunnen ze eindelijk weer feestvieren in de zomer. De coronacijfers gaan zo rap de goede kant op dat festivals buiten kunnen doorgaan zonder anderhalve meter afstand, besloot het kabinet vanmiddag.
De inwoners van Duitsland mogen vanaf 1 juli weer naar veel landen reizen. Het gaat om bijna honderd landen wereldwijd waar het risico op een coronabesmetting laag is. Ook omdat steeds meer Duitsers zijn gevaccineerd, kan de regering het reisverbod voor een reeks landen en regio's opheffen, kondigde buitenlandminister Heiko Maas aan.
De algemene reiswaarschuwing vervalt voor risicogebieden waar het aantal infecties onder een bepaalde grens ligt. Na lange maanden van lockdown zal ook het reizen geleidelijk weer iets normaler worden, aldus de minister. Het verdwijnen van een reiswaarschuwing betekent echter niet 'een uitnodiging om zorgeloos te zijn', waarschuwde hij in Duitse media.
De criteria voor de 'coronakaart' van het Europese RIVM (ECDC) worden binnenkort versoepeld. Dat betekent dat er vanaf volgende week meer landen 'groen' worden en dus als veilig worden bestempeld. Nederland is op dit moment nog steeds rood, wat betekent dat het gevaar op besmetting niet is geweken. Wie komt vanuit een 'groen' land, zou zonder restricties kunnen reizen. Voor oranje is reizen mogelijk met een negatieve test of bijvoorbeeld volledige vaccinatie.
Volgens de Europese Commissie zijn 100 miljoen van de ongeveer 350 miljoen volwassenen in de EU inmiddels volledig ingeënt.
Ziekenhuizen behandelen nog 729 coronapatiënten. In de afgelopen 24 uur zijn 54 bedden op de speciale coronavleugels vrijgekomen. Het is de vierde dag op rij dat het totale aantal opgenomen patiënten met meer dan vijftig daalt.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 448 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dit zijn er 38 minder dan op donderdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalt voor de negentiende dag op rij. Intensivisten en verpleegkundigen behandelen daar nog 281 mensen, 16 minder dan op donderdag.
De leegloop van de ziekenhuizen is al een paar weken aan de gang. Eind april behandelden de ziekenhuizen meer dan 2700 coronapatiënten.
Overheden grijpen op sommige plaatsen in Zuidoost-Azië naar verregaande maatregelen om druk uit te oefenen op mensen die zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus. Die lopen uiteen van het stopzetten van salarisbetalingen tot het verplicht dragen van bordjes met doodshoofden.
De Pakistaanse provincie Punjab maakte vandaag bekend dat ze mobiele telefoons wil laten afsluiten van vaccinweigeraars. Die maatregel moet nog wel worden uitgewerkt. Ook de provincie Sindh voert de druk op. Daar zei het provinciehoofd deze maand dat ambtenaren die zich niet laten vaccineren vanaf juli geen salaris meer krijgen.
Het 220 miljoen inwoners tellende Pakistan heeft tot dusver pas een fractie van de bevolking gevaccineerd. Er zouden ongeveer 10 miljoen prikken zijn gezet. Veel Pakistanen zijn huiverig om zich te laten inenten. Dat komt volgens het hoofd van een doktersorganisatie onder meer doordat veel geruchten en onjuiste informatie over vaccins worden verspreid.
Ook in het zuidelijke buurland India kunnen vaccinweigeraars het aan de stok krijgen met de autoriteiten. De politie liet niet-gevaccineerde mensen in landelijke gebieden in provincie Madhya Pradesh bordjes dragen met een afbeelding van een doodshoofd en botten: het universele symbool van gevaar.
Het coronavaccin van AstraZeneca kan in een enkel geval leiden tot lekkages in haarvaten, kleine adertjes. Mensen die daar al eerder last van hebben gehad, mogen dit vaccin dus niet krijgen. Dat heeft de Europese toezichthouder EMA vastgesteld. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) deed al onderzoek naar de mogelijke bijwerking en concludeert nu dat er waarschijnlijk een verband is. De zeer zeldzame bijwerking moet daarom op de bijsluiter komen te staan.
Meer dan 78 miljoen mensen in Europa hebben het vaccin van AstraZeneca gekregen. Zes van hen hebben last gekregen van het zogeheten systemisch capillair leksyndroom. Het gebeurde vooral bij vrouwen en binnen vier dagen na vaccinatie. Drie van de zes mensen hadden al eerder last gehad van dezelfde klachten. Een van die drie is overleden.
In Nederland is één geval van dit leksyndroom bekend. Het ging om iemand die het coronavaccin van Janssen had gekregen. Dit was een man van tussen de 50 en 60 jaar oud en hij is eraan overleden. In Nederland is deze bijwerking niet gemeld bij mensen die het vaccin van AstraZeneca hebben gekregen. Over het coronavaccin van Janssen zegt het EMA niets.
De Noorse koning Harald denkt dat de pandemie zijn einde nadert en dat mensen zich mogen verheugen. Meerdere leden van het Noorse koningshuis werden tijdens de coronacrisis preventief onder quarantaine geplaatst en officiële taken werden afgezegd of digitaal verricht. De functie van de vorst is dan weliswaar grotendeels ceremonieel, maar het viel hem duidelijk zwaar zo blijkt tijdens de viering van Grondwetsdag.
,,We zien veel minder van jullie dan normaal gesproken'', zegt Harald de Vijfde verwijzend naar zijn eega koningin Sonja. Noorwegen heeft een van Europa's laagste besmettingsgraden. Dat komt door de dunne populatie in het Scandinavische land, maar ook omdat de Noren de regels goed opvolgen. Tot nu toe stelde Noorwegen 127.676 besmettingen met het longvirus vast en slechts 789 sterfgevallen.Een voorstel van de Europese Commissie om volledig ingeënte personen vrij te laten reizen binnen de 27 Europese lidstaten is vandaag goedgekeurd, meldt de NOS. Wie volledig is beschermd tegen het coronavirus - laatste prik minstens twee weken eerder gezet - hoeft zich niet meer te laten testen of in quarantaine.
Onder 'volledig' worden twee prikken met Pfizer, Moderna of AstraZeneca of één met het Janssen-vaccin verstaan. Reizigers vanaf 12 jaar die niet volledig zijn ingeënt, moeten wel een coronatest doen. Tenzij er tussen twee landen wordt gereisd waar de virusuitbraak volledig onder controle is, de zogenoemde 'groene landen'.Nederland is nog steeds rood, wat betekent dat het gevaar op besmetting niet is geweken. Volgens de Europese Commissie zijn 100 miljoen van de ongeveer 350 miljoen volwassenen in de EU inmiddels volledig ingeënt. Vanaf 1 juli treedt in de EU een systeem met een Covid-19-certificaat in werking om vaccinatie aan te tonen.
'Niet lullen, maar poetsen', was het motto van Frits Smit en zijn collega-militairen. Maandenlang hielpen ze mee op de corona-afdeling van het UMC Utrecht om vanuit het hele land zoveel mogelijk Covid-patiënten op te kunnen nemen. Nu de coronacijfers dalen, zal het 'groen’ deze week uit de gangen van het UMC verdwijnen. Het einde van een heftige periode, maar de militairen zullen óók gemist worden. „Hun humor maakte de dagen leuker.”
Japan gaat zo'n 18.000 medewerkers van de Olympische Spelen vanaf volgende week inenten tegen het coronavirus. Scheidsrechters, dopingscontroleurs en medewerkers van het olympisch Dorp. Ook wordt een deel van de 70.000 vrijwilligers gevaccineerd. ,,We vaccineren de mensen die regelmatig contact zullen hebben met de atleten", zegt voorzitter Seiko Hashimoto van het organisatiecomité. Naar planning moet iedereen voor de openingsceremonie op 23 juli een tweede prik hebben gehad.
De zomer komt eraan en veel Nederlanders kunnen niet wachten. De boekingen stromen binnen bij dierenpensions in de regio, nu honden-en kattenbaasjes deze zomer weer massaal vakantie gaan vieren na een lange lockdown. Wie nog een plekje wil moet snel zijn. Eigenaren van dierenpensions moeten al ‘nee’ verkopen.
Tot nu toe zijn meer dan 11 miljoen eerste en tweede prikken gezet, laat het coronadashboard van de overheid zien. Het kabinet hoopt dat voor half juli elke volwassene die dat wil een eerste vaccinatie heeft gehad. De laatste lichting die daarbij aan de beurt komt, is geboren in 2003.
De eerste twintigers zijn aan de beurt voor hun coronaprik, twittert minister De Jonge zojuist. Wie geboren is in 1991 kan een online afspraak maken. Voor de prik kun je terecht bij een van de 140 GGD-vaccinatielocaties. Net als de groep uit 1990 die gisteren werd uitgenodigd, krijgen zij het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. Volgende week valt ook de uitnodigingsbrief op de mat, waarmee een telefonische afspraak gemaakt kan worden.
Rusland noteert vandaag het hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds eind februari. De afgelopen 24 uur werden er 12.505 nieuwe corona-infecties vastgesteld. Dat is een toename van 25 procent ten opzichte van maandag. Bijna de helft van de nieuwe coronagevallen doet zich voor in hoofdstad Moskou: 5853.
In totaal zijn sinds het begin van de pandemie nu 5.180.454 Russen besmet geraakt. Ook worden er 396 nieuwe overlijdensgevallen gemeld. Het officiële dodental ten gevolge van Covid-19 in Rusland staat nu op 125.674.De Britse vaccinatieminister Nadhim Zahawi laat via omroep BBC weten dat het Verenigd Koninkrijk op koers ligt om voor 21 juni iedereen boven de vijftig een eerste coronaprik aan te bieden. In een tweet bedankt hij iedereen die een aandeel heeft in de vaccinatiecampagne. Hij zegt hen extra gelden en hulp toe. ,,Iedereen moet zijn prik krijgen'', schrijft Zahawi.
China heeft op het moment ruim 845,3 miljoen coronavaccins toegediend, meldt de nationale gezondheidscommissie in het land. Gisteren werden er een duizelingwekkende 20,4 miljoen prikken gezet.
Thailand is er in geslaagd een bestelling voor 20 miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin te plaatsen, meldt de minister voor Volksgezondheid Anutin Charnvirakul. De levering zal nog voor het einde van het jaar plaatsvinden. Wanneer precies hangt nog even af van de Thaise voedsel- en medicijnautoriteit die het coronavaccin nog moet goedkeuren voor gebruik. De verwachting is dat dit komende maand gebeurt.
Thailand is van plan dit jaar ook nog vijf miljoen doses van het Janssen-vaccin in te kopen. De grootscheepse vaccinatiecampagne in Thailand, die afgelopen week begon, was tot nu toe afhankelijk van het vaccin van AstraZeneca, maar dat leverde de Thaise regering forse kritiek op van de oppositie. Het doel is nu om voor het einde van het jaar een voorraad van 100 miljoen doses van diverse makelij te hebben. Van de ruim 66 miljoen Thais hebben tot nu toe zo'n 4,1 miljoen mensen een eerste coronaprik gehad.Veel Amsterdammers brengen hun huisdieren die ze in de lockdown in huis hebben gehaald weer naar het asiel. Het aantal binnengebrachte dieren in Amsterdamse asielen is de afgelopen maanden aanzienlijk hoger dan vorig jaar, meldt het Parool. Het asiel in de hoofdstad krijgt dagelijks ‘coronahuisdieren’ terug.
Kom naar China voor een coronaprik! Taiwan heeft pas zo'n drie procent van de 23 miljoen tellende bevolking ingeënt tegen het coronavirus, maar de eilandstaat zit niet te wachten op hulp uit China. Door China aangeboden vaccins worden geweigerd uit wantrouwen voor de motieven van Peking, dat Taiwan als afvallige provincie beschouwt.
Aanvankelijk had Taiwan ook geen haast met vaccineren, omdat het vorig jaar lange tijd lukte het virus grotendeels buiten de deur te houden. Nu grijpt het longvirus sneller om zich heen en is de noodzaak om in te enten een aanzienlijk groter. Taiwan heeft miljoenen vaccindoses besteld en neemt ook vaccins aan die worden gedoneerd door andere landen.
Japan heeft al ruim een miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin gestuurd. De Verenigde Staten hebben nog eens 750.000 vaccindoses toegezegd. Die moeten nog arriveren. China op zijn beurt zegt nu dat Taiwanezen naar het Chinese vasteland mogen reizen om zich te laten inenten tegen het coronavirus.
De Chinese overheidsdienst die gaat over Taiwanese Zaken zegt dat eind mei al zo'n 62.000 Taiwanezen werden gevaccineerd in China. ,,Het kan aantrekkelijk zijn voor sommige mensen'', zegt een Taiwanese veiligheidsfunctionaris. ,,Maar'', wijzend op de reiskosten en verplichte quarantaine, ,,voor veel personen zal het te duur zijn''.China wil tegen het eind van het jaar 80 procent van de bevolking hebben ingeënt tegen het coronavirus, maar om dat doel te halen moeten mogelijk tientallen miljoenen kinderen hun mouwtjes oprollen. De medicijnautoriteiten hebben daartoe de afgelopen week een eerste stap gezet, door het Sinovac-vaccin goed te keuren voor gebruik bij kinderen vanaf drie jaar. Wanneer er begonnen wordt met prikken, is nog niet gezegd.
Hoewel kinderen minder snel besmet raken en ziek worden dan volwassenen zijn experts het er wel over eens dat ze het virus kunnen verspreiden. Als een land naar groepsimmuniteit toe wil, zullen ze ook jongeren moet vaccineren, klinkt het. ,,Het inenten van kinderen is een belangrijke stap voorwaarts'', zegt Jin Dong-yan, viroloog aan de medische universiteit van Hongkong. Vaccintekorten en terughoudendheid bij ouders kunnen echter roet in het eten gooien.
Zelfs in landen waar voldoende vaccins zijn, blijkt het al lastig om volwassenen over te halen tot het laten zetten van een prik. Ook moeten de vaccins in de meeste landen nog worden goedgekeurd voor gebruik bij jongeren. In Nederland is deze week besloten tot het vaccineren van jongeren met een medische indicatie vanaf 12 jaar. De vraag is nog of ook gezonde kinderen worden ingeënt.Er zijn dit jaar wereldwijd al meer mensen aan de gevolgen van Covid-19 overleden dan in heel 2020, becijferde The Wall Street Journal op basis van gegevens van de Johns Hopkins-universiteit. Dit jaar overleden in minder dan zes maanden tijd ruim 1,88 miljoen mensen na een coronabesmetting. Dat is iets meer dan het dodental van vorig jaar.
De cijfers tonen volgens de krant aan dat de pandemie nog lang niet over is. Het virus verspreidt zich ongelijkmatig over de wereld. Armere landen worden later getroffen dan westerse landen, die dankzij massale vaccinatiecampagnes nu lage besmettingscijfers noteren. Delen van Azië en Latijns-Amerika kampen nu met een forse toename in het aantal infecties en sterfgevallen.
Het totale aantal geregistreerde doden wereldwijd komt volgens de Johns Hopkins-universiteit uit op 3,7 miljoen. Het aantal geregistreerde besmettingen sinds het begin van de pandemie staat op 174 miljoen. Naar alle waarschijnlijkheid liggen de aantallen hoger, omdat niet elk land de cijfers goed bijhoudt. Gisteren werden werden wereldwijd 14.010 nieuwe sterfgevallen en 429.466 nieuwe infecties geregistreerd.Is het een evenement? Er staan partytenten en statafels en er klinkt gitaarspel op het achterplein van de GGD IJsselland in Zwolle. Maar nee, het is ‘afstempelspreekuur’. Wie hongert naar een coronavaccinatiestempel in z’n gele boekje kan langskomen. En dat gebeurt massaal. Gestaag vormen zich rijen bij de vier partytenten waar alleen maar het geluid van stempels klinkt. En: ,,Prettige vakantie!”
Van de tien grootste gemeenten in Nederland telt Rotterdam relatief gezien de meeste coronabesmettingen sinds het virus zijn intrede in ons land deed. De Maasstad nam tot nu toe 78.554 positieve tests af. Amsterdam had er met 88.235 mee, maar afgezet tegen het aantal inwoners staat Rotterdam bovenaan de lijst met 121 per duizend. Amsterdam komt op 101 per 100 inwoners. Respectievelijk 12 en 10 procent, becijferde NU.nl.
,,Sinds de vorige zomer zitten we vaak aan de hoge kant", zegt Ewout Fanoy, arts infectieziektebestrijding bij GGD Rotterdam-Rijnmond. Dat is volgens Fanoy niet toe te schrijven aan één specifieke factor, omdat gedurende het jaar verschuivingen plaatsvonden tussen de groepen mensen in de stad die relatief vaak positief werden getest op het virus.Het kabinet besluit vrijdag onder welke voorwaarden evenementen weer kunnen doorgaan, nadat de volgende stap van het zogeheten openingsplan wordt gezet. Dan wordt een groot aantal coronamaatregelen versoepeld en kunnen bijvoorbeeld festivals weer worden georganiseerd.
Volgens bronnen praten de ministers onder meer over het al dan niet handhaven van anderhalve meter afstand of het loslaten van die maatregel dankzij toegangstesten. Belangrijk hierin is het standpunt van de 25 burgemeesters die samen het veiligheidsberaad vormen. Zij spraken donderdag over de handhaving van coronaregels en de voorwaarden waaronder evenementen mogen worden georganiseerd.
Het kabinet besluit hier nu al over zodat organisatoren op tijd een vergunning kunnen regelen. De burgemeesters willen dat de voorwaarden zo snel mogelijk duidelijk worden, zodat er snel zoveel mogelijk duidelijkheid is.
Ook overlegt de ministersploeg over het al eerder zetten van de volgende stap van het openingsplan. Die staat vooralsnog gepland voor 30 juni, maar mogelijk wordt deze al op 26 juni gezet. Mensen krijgen vanaf dan het advies om maximaal acht bezoekers per dag te ontvangen, de maximale groepsgrootte binnen gaat naar honderd en er wordt meer mogelijk voor sport, cultuur en horeca. Ingewijden benadrukken dat er nog geen overeenstemming over is in het kabinet en er pas later over wordt besloten.
Een ander punt van discussie is het opheffen van bepaalde basismaatregelen, zoals het verplicht dragen van een mondkapje in winkels of het openbaar vervoer. Vooralsnog vervallen deze maatregelen pas als de laatste stap van het openingsplan wordt gezet. Hiervoor staat nog geen datum, maar demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei eerder dat dit waarschijnlijk op zijn vroegst in september zal zijn. Ook hierover wordt vrijdag nog geen besluit genomen, aangezien ook hier nog geen overeenstemming is.
Fulltime werknemers van Facebook mogen nog zeker zes maanden thuiswerken als hun werk dat toelaat. Dat heeft topman Mark Zuckerberg bekendgemaakt. De hoogste baas van de netwerksite kondigde aan dat hij zelf ook nog zeker een half jaar vanuit huis zal werken. Lees hier verder.
Twee passagiers van een Amerikaans cruiseschip dat momenteel ligt aangemeerd op Curaçao, zijn donderdag positief getest op het coronavirus. Iedereen aan boord - zowel de 650 bemanningsleden als de 600 gasten - is volledig gevaccineerd.
De twee passagiers delen een kamer van de Celebrity Millennium, meldt de Amerikaanse cruisemaatschappij Royal Caribbean in een verklaring. Het tweetal moet voorlopig aan boord in quarantaine blijven. De testen werden afgenomen omdat komende zaterdag de cruise weer bij Sint Maarten eindigt. Het tweetal is volgens Royal Caribbean niet ziek.
Het is een van de eerste grote cruises voor Amerikanen sinds de uitbraak van de coronapandemie wereldwijd alle cruiseschepen stillegde. De Celebrity Millennium is het eerste cruiseschip dat Curaçao aandoet sinds het begin van de pandemie. Eerder deze week meerde het al aan op Aruba.
Door de reisbeperkingen kwamen ruim een jaar geleden alle cruisereizen te vervallen en nog steeds liggen vrijwel alle schepen voor pleziervaarten voor anker. Door het coronavirus liep de cruisebranche ook reputatieschade op. Op het schip de Diamond Princess greep het virus in februari 2020 snel om zich heen en zaten opvarenden wekenlang vast op het schip.
De Britse premier Boris Johnson verwacht dat de zeven grote industrielanden die dit weekend in zijn land bijeenkomen voor een G7-top, zeker 1 miljard vaccins beschikbaar zullen stellen aan minder welvarende landen. De Britten dragen daar zelf met zo'n 100 miljoen doses aan bij en de Verenigde Staten kondigden donderdag al aan 500 miljoen coronavaccins te gaan kopen en doneren.
,,Door het succes van de Britse vaccinatiecampagne zijn we nu in de gelegenheid om een deel van ons overschot te delen met hen die het nodig hebben'', aldus Johnson. ,,Door dit te doen, zetten we een grote stap in het voorgoed verslaan van de pandemie.'' De Britse premier spreekt in een verklaring de hoop uit dat ook andere G7-landen eenzelfde toezegging doen en verwacht dat de wereldleiders gaan aankondigen om ,,ten minste 1 miljard doses vaccin tegen het coronavirus aan de wereld te leveren''.
Van de 100 miljoen Britse doses zullen 5 miljoen vaccins voor het einde van september zijn gedoneerd. De overige 95 miljoen zal voor een groot deel in 2022 volgen. Ongeveer 80 procent van de vaccins gaat naar het internationale programma Covax, dat moet zorgen voor een wereldwijde verdeling van de coronavaccins.
Vrijdag begint in Carbis Bay in Cornwall de top van de G7. Daar nemen de leiders van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan en de Europese Unie aan deel. Naast de toezegging van de Verenigde Staten van 500 miljoen doses, hebben ook de EU-landen in mei besloten 100 miljoen doses tegen het einde van het jaar te doneren. Zowel Frankrijk als Duitsland levert daarvan 30 miljoen vaccins.
Voor het eerst sinds eind april overleden vorige week meer mensen dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Lange tijd was het coronavirus de veroorzaker van hoge sterftecijfers, maar dat lijkt nu niet het geval. Onderzoekers hebben op dit moment geen zicht op een andere oorzaak en denken dat het ook om een toevallige fluctuatie kan gaan.
Vorige week overleden naar schatting bijna 3000 mensen. Dat zijn er 200 meer dan verwacht. Dat hebben de statistici ingeschat op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische trends. Het is normaal dat het aantal overlijdens soms wat hoger is en soms wat lager. Maar als dit cijfer veel hoger ligt dan normaal, spreken onderzoekers van oversterfte. Het sterftecijfer ligt nu net iets boven die grens. De toename is zowel te zien bij mensen onder de 65 als daarboven.
,,We hebben geen verklaring voor wat er nu gebeurt'', zegt CBS-socioloog Tanja Traag. ,,Want de 'usual suspects' van corona en warm weer lijken geen rol te spelen.'' RIVM-cijfers laten geen stijging zien in de coronasterfte. De gegevens van RIVM zijn weliswaar incompleet, maar geven wel een eerste indicatie van waar de trend naartoe gaat. CBS kan later in het jaar pas precies nagaan waaraan mensen zijn overleden.
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft laten weten dat minister van Gezondheid Marcelo Queiroga een maatregel voorbereidt waarbij mensen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, of het virus al hebben gehad, niet langer meer mondkapjes hoeven te dragen. Bolsonaro maakte dat bekend op een bijeenkomst waar nieuwe toeristische actieprogramma's werden gepresenteerd.
,,Mondkapjes zijn nuttig voor mensen die besmet zijn'', aldus Bolsonaro, die daaraan toevoegde dat ,,quaraintaines voor geïnfecteerden zijn en niet voor mensen die niet ziek zijn''. De Braziliaanse president is al sinds het begin van de coronapandemie fel tegenstander van beperkende maatregelen tegen het virus zoals lockdowns en mondmaskers.
Queiroga probeerde de woorden van Bolsonaro later iets te temperen en zei dat de president hem had gevraagd om onderzoek te doen naar het gebruik van mondkapjes in Brazilië.
Specialisten reageerden kritisch op het plan van Bolsonaro. Ook wie gevaccineerd is of al besmet is geweest met het coronavirus, kan opnieuw worden geïnfecteerd en het virus overdragen, zeggen ze. Ook is het aantal gevaccineerden in Brazilië nog niet voldoende om de beschermende maskers niet meer te hoeven gebruiken. Nog geen kwart van de 212 miljoen Brazilianen kreeg een eerste prik, iets meer dan 11 procent de tweede.
,,Wat Bolsonaro wil, heeft geen enkele logica'', zei Munir Ayub, lid van het Braziliaanse Comité voor Immunologie en Infectiologie en professor aan de universiteit van ABC in São Paulo. ,,In het huidige stadium van de pandemie is dit onbestaanbaar. Het is een politieke aanbeveling zonder enige medische onderbouwing. Zolang het virus nog steeds op dit hoge niveau rondwaart, kan het niet. Op dit moment zou het roekeloos zijn.''
Donderdag registreerde het Braziliaanse ministerie van Gezondheid 2504 doden als gevolg van het longvirus. In totaal zijn meer dan 482.000 mensen overleden aan Covid-19, wereldwijd het hoogste dodental na de Verenigde Staten. De afgelopen 24 uur kwamen er ruim 88.000 nieuwe besmettingen bij. Meer dan 17 miljoen Brazilianen zijn geïnfecteerd of geïnfecteerd geweest met het virus.
Wie in 1990 geboren is kan vanavond al een afspraak maken voor een vaccinatie tegen corona. 'Een mooie verrassing', noemt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid het in een tweet. 'Vanavond kun je al je prikafspraak maken. Rond 20:30 uur staat de website open. Dus #PlanDePrik online en deel het met anderen.'
Duizenden patiënten uit kwetsbare groepen die in ziekenhuizen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, kunnen geen stempel in hun gele vaccinatieboekje krijgen.
Onder meer het Erasmus MC en het UMC Utrecht zien het niet zitten om deze patiënten in de komende weken nogmaals te ontvangen. ,,Het gaat bij ons om tegen de tienduizend mensen'', legt een woordvoerster van het Erasmus MC uit. ,,Je moet er niet aan denken dat zo'n grote groep ineens over de vloer komt.''
Het ziekenhuis geeft eigen medewerkers die er zijn gevaccineerd wel een stempel als ze daar om vragen.
Meer dan de helft van de volwassen bevolking van de Europese Unie, ofwel ongeveer 175 miljoen mensen, heeft minstens een prik tegen Covid-19 gehad. En 100 miljoen EU-burgers zijn al volledig ingeënt, twittert de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.
'We zijn goed onderweg om ons doel te bereiken en genoeg doses te leveren om 70 procent van de Europese volwassenen volgende maand te hebben gevaccineerd', aldus de Duitse.
Die doelstelling is gebaseerd op de veronderstelling van deskundigen dat een vaccinatiegraad van minstens 70 procent genoeg zou zijn voor zogeheten groepsimmuniteit.
Medewerkers van GGD'en hebben op meerdere plaatsen te maken gekregen met dreigementen en scheldpartijen van mensen die een stempel eisen in hun gele vaccinatieboekje. ,,Ongekend dat dit gebeurt'', reageert een woordvoerster van GGD GHOR Nederland. ,,Gedraag je alsjeblieft. Onze medewerkers werken zich met bloed, zweet en tranen uit de naad. En we doen wat we kunnen.''
Sinds begin deze week kunnen mensen die eerder door de GGD zijn gevaccineerd tegen het coronavirus daar alsnog een aantekening, stempel of sticker van krijgen in het gele boekje. Dat heeft voor coronavaccinaties weliswaar geen officiële status, maar het is in de praktijk goed genoeg om diverse landen binnen te komen, waaronder Duitsland.
Als mensen die eerder hun prikken hebben gehaald zo'n bewijs willen, moeten ze zich wel houden aan de instructies van de lokale GGD. Niet iedereen lijkt dat te begrijpen. ,,Sommige mensen komen met hun camper of caravan naar een vaccinatielocatie en verwachten dan meteen een stempel of sticker'', schetst de woordvoerster. Als dan blijkt dat het zo niet werkt, gaan sommige mensen schelden of dreigen. De woordvoerster van GGD GHOR schat dat dit 'een tiental keer per dag' voorkomt. Precieze cijfers heeft brancheorganisatie GGD GHOR niet voorhanden.
Minister De Jonge (Volksgezondheid) laat zijn ongenoegen op Twitter blijken: 'Bedreiging en intimidatie om een stempeltje in je gele boekje. Zó absurd dit, doe even normaal! Bij de GGD wordt met man en macht gewerkt om ons uit de crisis te halen. Een diepe buiging, dát is op z’n plaats.'
De Amerikaanse fabrikant Moderna wil dat zijn coronavaccin ook kan worden toegediend aan tieners van 12 tot 17 jaar. Het concern heeft de Amerikaanse waakhond FDA gevraagd dat mogelijk te maken voor 'gebruik in noodgevallen', dus via een snellere procedure.
Het nieuws komt kort nadat de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC ouders dringend heeft geadviseerd hun tieners te laten inenten tegen corona. Er is een forse toename van het aantal jongeren dat met verontrustende Covid-19-verschijnselen in het ziekenhuis belandt.
Jongeren tussen de 12 en 17 jaar worden in de Verenigde Staten al ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Volgens recente cijfers zijn ruim 2,2 miljoen 16- en 17-jarigen volledig ingeënt. In de categorie 12-15 jaar hebben ruim 3 miljoen tieners een eerste prik gehad.
De ziekenhuizen stromen leeg, het aantal besmettingen en patiënten daalt rap, de temperatuur stijgt tot tropische hoogten en zomerevenementen worden opgestart. Maar in Dordrecht weten ze nu al dat de Kerstmarkt dit jaar niet doorgaat. Wéér niet. De situatie is nog te onzeker om de markt te laten doorgaan, zeggen de gemeente en organisatie.
Normaal gesproken is het in december drie dagen drommen geblazen in de Dordtse binnenstad als het evenement daar zijn tenten opzet. Honderdduizenden mensen komen naar de grootste kerstmarkt van Nederland.
De organisatie wil vasthouden aan vrije toegang zonder testen. Wethouder Piet Sleeking baalt. ,,Iedereen snakt naar levendigheid in onze binnenstad, de inwoners, de bedrijven en ongetwijfeld de bezoekers. Het is jammer, maar onontkoombaar dat de Kerstmarkt niet kan doorgaan.
Het aantal positieve coronatests blijft dalen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 1607 nieuwe coronagevallen geregistreerd. In de afgelopen week zijn 12.407 mensen positief getest, gemiddeld 1772 per dag. Dat is het laagste peil sinds september.
Het RIVM kreeg minder meldingen dan op woensdag, terwijl het aantal positieve tests doorgaans juist iets oploopt gedurende de week. Vorige week donderdag meldde het RIVM bijna 2800 positieve tests, de week ervoor bijna 3400 en nog een week eerder meer dan 4600.
Rotterdam telde de meeste nieuwe gevallen. In de Maasstad kregen 81 inwoners te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Daara volgen Den Haag (71), Amsterdam (63), Enschede (28), Amersfoort (26), Nijmegen en Den Bosch (elk 22) en Utrecht (21).
In 63 gemeenten testte helemaal niemand positief. Daaronder zijn Vlissingen en Heerenveen. Verder waren er 63 gemeenten waar maar één nieuw geval aan het licht kwam, waaronder Sittard-Geleen.
Het aantal sterfgevallen steeg met vijf. Het gaat om inwoners van Amsterdam, Capelle aan den IJssel, Diemen, Castricum en Tholen.
Het aantal weer te gebruiken operatiekamers blijft stijgen nu de coronacrisis in hevigheid afneemt. Van het normaal beschikbare aantal operatiekamers is inmiddels 79 procent weer in gebruik. Vorige week was dat nog 76 procent, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Wel zeggen vijftien ziekenhuizen de zorg die binnen zes weken moet plaatshebben om gezondheidsschade te voorkomen, nog slechts deels volgens planning te kunnen bieden. Daar moet binnen die termijn mee worden geschoven. Vijf zeggen er de norm van zes weken voor een aantal ingrepen helemaal niet te halen.
Planbare zorg (zoals een knie-, heup- of staaroperatie) wordt in 12 procent van de ziekenhuizen niet geleverd. Dit was vorige week in 22 procent
Het aantal verwijzingen dat huisartsen voor patiënten uitschrijven naar specialisten, ligt nu op 96 procent van wat normaal zou zijn. Het aantal verwijzingen naar de geestelijke gezondheidszorg ligt, net als de voorafgaande weken, iets boven het niveau dat zonder coronacrisis zou worden verwacht.
De corona-afdelingen van ziekenhuizen worden leger en leger. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen is donderdag gedaald tot onder de 500 en de intensive cares behandelen nu minder dan 300 coronapatiënten. Daarmee kwam het totale aantal patiënten uit onder de 800, voor het eerst sinds begin oktober.
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde voor de achttiende dag op rij. Intensivisten en verpleegkundigen hebben nu nog 297 patiënten onder hun hoede, zeven minder dan op woensdag. Het aantal patiënten op de verpleegafdelingen daalde met 44 naar 486. In totaal liggen er dus 783 mensen in het ziekenhuis vanwege In de afgelopen 24 uur zijn 51 bedden vrijgekomen.
Precies een maand geleden, op 10 mei, lagen bijna 2500 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Meer dan 1700 bedden zijn vrijgekomen.
De leegloop betekent ook dat artsen en verpleegkundigen op andere afdelingen aan het werk kunnen worden gezet om te helpen bij de reguliere zorg. Op de intensive care liggen nu 554 mensen met andere aandoeningen, 23 meer dan op woensdag en 38 meer dan op dinsdag.
De Amerikaanse fabrikant Moderna wil dat zijn coronavaccin ook kan worden toegediend aan tieners van 12 tot 17 jaar. Het concern heeft de Amerikaanse waakhond FDA gevraagd dat mogelijk te maken voor 'gebruik in noodgevallen', dus via een snellere procedure.
Het nieuws komt kort nadat de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC ouders dringend heeft geadviseerd hun tieners te laten inenten tegen corona. Er is een forse toename van het aantal jongeren dat met verontrustende Covid-19-verschijnselen in het ziekenhuis belandt.
Jongeren tussen de 12 en 17 jaar worden in de Verenigde Staten al ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Volgens recente cijfers zijn ruim 2,2 miljoen 16- en 17-jarigen volledig ingeënt. In de categorie 12-15 jaar hebben ruim 3 miljoen tieners een eerste prik gehad.
Eerder diende Moderna al bij onder meer de Europese toezichthouder EMA een aanvraag in voor toelating bij tieners.
In Alphen aan den Rijn kregen 150 mensen twee maanden terug een dubbele dosis van het AstraZeneca-vaccin. Hoe dat kwam is inmiddels ook duidelijk: een gebrek aan menskracht.
Huisarts Ruud Gebel vertelt dat er die dag onverwachts meerdere mensen uitvielen. ,,Daardoor is het vier-ogenprincipe niet toegepast.” Normaal staat er altijd iemand mee te kijken om te checken of alles goed gaat. Die personen ontbraken nu dus.
Alle mensen die twee maanden geleden die dubbele dosis ontvingen, werden daar vrijwel meteen over ingelicht. Zij moeten nog wel een tweede prik halen voor optimale bescherming.
Economen van ING verwachten dat de gevreesde 'faillissementengolf' onder bedrijven als gevolg van de coronacrisis mee zal vallen. Dat komt doordat de economie goed aantrekt en omdat ondernemingen verder uitstel hebben gekregen om hun belastingschuld terug te betalen. Het aantal faillissementen zal naar verwachting nog wel toenemen maar duidelijk lager uitvallen dan tijdens de kredietcrisis.
Het aantal faillissementen is tijdens de coronacrisis aanhoudend laag geweest en dat heeft te maken met de coronasteunpakketten vanuit de overheid, waardoor ook bedrijven die eigenlijk niet meer levensvatbaar zijn voorlopig in leven blijven. Verder houden rechters rekening met de impact van de coronacrisis op bedrijven die mogelijk wel een toekomst hebben. Dat leidt ertoe dat rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan.
Naast die factoren wijst ING erop dat bedrijven de hoeveelheid personeel sneller hebben afgebouwd dan tijdens de kredietcrisis. Dat kan doordat de arbeidsmarkt flexibeler is geworden. Daarnaast worden door de coronapandemie sectoren getroffen met in totaal minder bedrijven. ,,Het verlies aan inkomen voor bedrijven is al met al veel kleiner dan bij de financiële crisis en heel geconcentreerd bij een relatief kleine groep bedrijven", aldus ING.
De Europese Unie bedankt voor de koop van 100 miljoen Janssen-vaccins, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters. Nog eens 100 miljoen doses zouden mogelijk wel worden aangekocht, maar vervolgens aan armere delen van de wereld worden geschonken.
De EU heeft met fabrikant Johnson & Johnson, het moederbedrijf van het Leidse Janssen dat het vaccin ontwikkelde, afgesproken dat het 200 miljoen doses sowieso levert. Brussel kreeg een optie op nog eens 200 miljoen. Maar de hoge verwachtingen van het vaccin zijn wat bekoeld. Net als bij het AstraZeneca-vaccin bleek er een, weliswaar minieme, kans op een gevaarlijke bijwerking. En de aanvoer verloopt moeizaam door onder meer een vergissing in een Amerikaanse fabriek.
De EU maakt daarom volgens de bronnen van Reuters geen gebruik van de optie, die zij nog tot eind juni kan lichten.
Onderzoekers naar de oorsprong van het coronavirus moeten overal kunnen rondkijken, vindt ook de EU. En "alle inspanningen om helderheid te krijgen" kunnen op de steun van de unie rekenen, zegt EU-kopstuk Charles Michel. Daarmee lijkt de EU zich aan te sluiten bij de Verenigde Staten, die nieuw onderzoek bepleiten omdat China het vorige te veel beperkingen zou hebben opgelegd.
Wetenschappers van de Wereldgezondheidsorganisatie, onder wie de Nederlandse Marion Koopmans, waren begin dit jaar al in China voor onderzoek naar het ontstaan van het virus. Maar veel vragen bleven onbeantwoord, volgens critici ook omdat China de onderzoekers te weinig ruimte gaf. Koopmans zelf pleit voor nader onderzoek en mogelijk zelfs een inspectie, maar China voelt daar vooralsnog weinig voor.
,,De wereld heeft het recht te weten wat er precies is gebeurd", zegt voorzitter Charles Michel van de raad van EU-regeringsleiders. ,,Daarom steunen we inderdaad alle inspanningen om transparantie te krijgen en de waarheid te kennen." Onderzoekers moeten daarbij "volledige toegang" krijgen tot "wat er ook maar nodig is om echt de bron van deze pandemie te vinden", vindt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. "De teams hebben toegang nodig tot de informatie én de plaatsen."
Europa is nog lang niet in rustiger vaarwater als het om de coronapandemie gaat, ondanks het feit dat de coronacijfers overal de goede richting uitgaan. Dat heeft Hans Kluge - de Belgische arts die de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) leidt - vanmorgen gezegd tijdens een persmoment in Kopenhagen.
,,Al twee maanden op rij zien we het aantal gevallen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen omlaag gaan”, aldus Kluge. ,,Vorige week werden 368.000 nieuwe besmettingen gerapporteerd, een vijfde van wat we zagen tijdens de meest recente piek in Europa in april. Voor het eerst sinds afgelopen najaar bleef het aantal nieuwe overlijdens onder de 10.000 vorige week. In de 53 gebieden die bij de WHO onder Europa vallen, heeft 30 procent van de bevolking een eerste prik gekregen, 17 procent is volledig gevaccineerd.”
Daartegenover staat wel dat sinds deze week 36 van de 53 Europese landen hun coronamaatregelen afbouwen als gevolg van de dalende cijfers. ,,We moeten de vooruitgang die we in de meeste landen in Europa gemaakt hebben zeker erkennen, maar ook dat we nog lang niet met de voeten van het ijs zijn", gaat hij verder. ,,Met een toename aan sociale contacten, een grotere mobiliteit van de bevolking en enkele grote festivals en sportwedstrijden de komende dagen en weken, roept de WHO/Europa op tot voorzichtigheid.”
Volgens Kluge is er immers nog altijd sprake van grootschalige transmissie in de gemeenschap. ,,De nieuwe deltavariant die makkelijker overdraagbaar lijkt te zijn en ons immuunsysteem toch een beetje kan omzeilen, lijkt voet aan de grond te krijgen terwijl heel wat kwetsbare mensen boven de 60 nog niet beschermd zijn. We zijn al eens op dit punt geweest. Afgelopen zomer steeg het aantal gevallen langzaam bij jonge leeftijdsgroepen en sprong dan over naar oudere groepen. Dat droeg bij tot een enorme opstoot, lockdowns en overlijdens in de herfst en de winter van 2020. Laat ons die fout niet nog eens maken.”
Er zijn in de Europese regio van de WHO sinds de start van de coronapandemie 55 miljoen bevestigde gevallen van COVID-19 vastgesteld, 1,2 miljoen mensen zijn overleden aan het virus.
De mondkapjesplicht blijft in Nederland voorlopig onverminderd van kracht. Pas als de effecten van de vaccinaties en recente versoepelingen duidelijker zijn, overweegt de overheid om deze maatregel te schrappen. ,,Er zijn nu nog te veel onzekerheden", liet een landsadvocaat donderdagochtend weten tijdens een kort geding in de rechtbank in Den Haag.
De spoedprocedure was aangespannen door de Stichting Bewust Nederland. De organisatie eiste een verbod op de mondkapjesverplichting.
De advocaat van Bewust Nederland betoogde bij de voorzieningenrechter dat met de draagplicht "grondrechten van burgers worden geschonden". ,,Mensen snappen de maatregel niet. Juist dan zou wetenschappelijk onderzoek helderheid moeten bieden, maar dat onderzoek is er niet", aldus de raadsman.
Hij vergeleek de mondkapjesplicht met "een klamboe van kippengaas tegen muggen". ,,Het werkt niet, het gaat er doorheen." Volgens de stichting zouden mensen door deze "schijnveiligheid" belangrijker maatregelen als de verplichte 1,5 meter afstand negeren, wat volgens hem veel gevaarlijker is.
De landsadvocaat verweet de stichting dat het "selectief plukte uit adviezen van het Outbreak Management Team" om haar punt te maken.
Het loslaten van basismaatregelen als het masker komt volgens de landsadvocaat pas in de laatste afbouwfase aan de orde. Een mogelijke datum daarvan kon ze niet noemen.
De voorzieningenrechter doet op 17 juni om 16.00 uur uitspraak.
De 'organisatie voor de menselijke verbinding' Police for Freedom demonstreert zaterdag in Apeldoorn. Burgemeester Ton Heerts van die gemeente heeft onder strikte voorwaarden toestemming gegeven voor de mars van ongeveer 6 kilometer. De organisatie is verantwoordelijk voor de veiligheid, de ordelijkheid en het naleven van de geldende coronamaatregelen, aldus de gemeente.
De demonstratie begint om 12.00 uur bij sportpark Orderbos en eindigt op de Jachtlaan. Police for Freedom verwacht 5000 tot 15.000 deelnemers, maar bij vorige bijeenkomsten kwamen er niet zoveel mensen. Het is de eerste keer dat de actiegroep toestemming krijgt om te demonstreren. Eerder dook de groep onverwacht op in Barneveld, nadat demonstraties in Hilversum en in Apeldoorn waren verboden. Ook in Barneveld maakte de gemeente met een noodverordening een einde aan de bijeenkomst.
Police for Freedom is niet onomstreden, omdat de meeste deelnemers zich niet aan de coronaregels houden en bijvoorbeeld meestal geen mondkapjes dragen.
Corona teistert Suriname. Code zwart is afgegeven, een van de ergste codes die een ziekenhuis kan treffen. Misschien wel de ergste: er zijn niet meer genoeg bedden beschikbaar op de Intensive Care. Wie krijgt er dan wel een bed? Nederlandse deskundigen bieden sinds vorige week hulp. Onder hen twee Nijmeegse artsen. Lees hier het hele verhaal.
Wie in 1989 is geboren, kan vanaf vandaag een afspraak maken voor vaccinatie tegen het coronavirus. Deze mensen zijn 31 of 32 jaar oud. Bij de prik krijgen ze het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. Hierna komen de eerste mensen uit de jaren 90 aan de beurt.
Het kan zijn dat sommige mensen uit 1989 al zijn gevaccineerd omdat ze in de zorg werken of omdat ze een medisch risico lopen en dus voorrang hebben gekregen. Zij kunnen de nieuwe uitnodiging weggooien.
Twee weken geleden konden mensen uit 1969 tot en met 1978 een afspraak maken. Vorige week werden mensen uit 1979 tot en met 1984 al uitgenodigd. Eerder deze week volgden de mensen uit 1985, 1986, 1987 en 1988.
De GGD heeft 140 vaccinatielocaties geopend waar mensen terechtkunnen voor een prik. Het kabinet hoopt dat voor half juli elke volwassene die dat wil een eerste prik heeft gehad. De laatste lichting die daarbij aan de beurt komt, is geboren in 2003. Tot nu toe zijn iets meer dan 11 miljoen eerste en tweede prikken gezet. Eind juni moeten de eerste kwetsbare kinderen van 12 jaar en ouder worden uitgenodigd. Het kabinet besloot woensdag dat zij ook in aanmerking komen voor vaccinatie.
Om na de coronacrisis beter voorbereid te zijn op een volgende crisissituatie, moet de overheid in de eerste plaats ervan uitgaan dat zo'n crisis er hoe dan ook een keer komt. Die conclusie trekken drie adviesorganen van het kabinet in een gezamenlijk stuk. ,,Voorbereid zijn betekent dus niet alleen alles in het werk stellen om een crisis te voorkomen, maar de realisatie dat die volgende crisis er gáát komen", aldus de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), de Gezondheidsraad (GR) en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB).
Aanpassingsvermogen, samenwerking tussen verschillende disciplines en een goede verdeling van verantwoordelijkheden zijn cruciaal om een volgende crisis het hoofd te bieden, aldus de raden. ,,Hoe, wat en wanneer kunnen we niet weten", schrijven ze. Daarom is het belangrijk om ook buiten crisistijd te oefenen en samen te werken.
Een belangrijke les van het afgelopen jaar is volgens de organisaties het belang van "openheid en het expliciet benoemen van risico’s en onzekerheid". Dat draagt bij aan transparantie en vertrouwen, vinden ze, ook al brengt het ook "een zekere kwetsbaarheid met zich mee". Bestuurders kunnen wellicht kwetsbaarder zijn voor kritiek als ze onzekerheden eerlijk benoemen, maar volgens de raden ontstaat zo ook "een cultuur waarin geaccepteerd wordt dat gemaakte keuzes soms later moeten worden bijgesteld, in plaats van een cultuur gericht op risicobeheersing".
Tijdens de coronacrisis "hebben we duidelijk de kracht en het belang gezien van wetenschappelijke kennis", schrijven de adviesraden. Ze noemen bijvoorbeeld de snelle ontwikkeling van coronatests en -vaccins. ,,Maar we hebben ook beperkingen gezien, zoals de persistente onzekerheden, de onvoorspelbaarheid en regelmatig het gemis van eenduidige adviezen met betrekking tot hoe te handelen", voegen ze eraan toe.
Martin en Jolanda van Duin, een kermisechtpaar uit Apeldoorn. Al meer dan een jaar staat hun attractie stil. Maar dat er geen kermissen zijn, betekent niet dat ze stilzitten. Om toch brood op de plank te krijgen, zijn ze vorig jaar een kringloopwinkel gestart. ,,Wij zijn overlevers.” Lees hier het hele verhaal.
Huisartsen in Brabant krijgen de mogelijkheid om de tweede prik met AstraZeneca een maand eerder te geven. De levering van vaccins wordt versneld. Patiënten kunnen echter niet bij iedere huisarts terecht.
De tweede prik met AstraZeneca mag zes weken na de eerste prik gegeven worden aan mensen in de leeftijdsgroep van 60 tot en met 64 jaar. Dat heeft de Gezondheidsraad eind mei bekend gemaakt. Eerder werd tussen de twee prikken een periode van 12 weken aanbevolen. Het gevolg is dat sommige mensen al een maand eerder gevaccineerd kunnen worden.
Volgens huisarts in Bosschenhoofd en Zegge, Frans Sturm, voorzitter van de LHV-kring West Brabant, lukt het niet bij alle huisartsen om de planning om te gooien. Sturm: ,,Het beeld is wisselend. Huisartsen die nog geen datum voor de tweede prik hebben vastgelegd, kunnen hun schema in de meeste gevallen wel omgooien. Zij zijn op dit moment flexibeler. Bij Het Huisartsenteam Midzomerplein hebben we het open gehouden uit angst voor leveringsproblemen. Als de mensen langskomen en je hebt niks, dan sta je met je mond vol tanden. Nu er sneller vaccins komen, kunnen wij daar ook snel op inspelen en de mensen eerder gaan vaccineren dan verwacht.”
Om meer medewerkers voor de zorg te behouden lanceren diverse organisaties een plan waarin zij binnen vier jaar voor een kwart minder uitval en ongewenste uitstroom van zorgmedewerkers willen realiseren. Uitvoering van dit preventieplan levert volgens stichting IZZ in potentie 11.000 extra handen op voor de zorg en een besparing van maar liefst 1 miljard euro.
De initiatiefnemers roepen demissionair minister Tamara van Ark op om dit preventieplan te steunen en onderdeel te maken van het Nationaal herstelplan voor de zorg. ,,Met dit preventieplan staan we in de startblokken om het huidige verzuim en ongewenste verloop in de zorg flink terug te dringen”, zegt Roland Kip, algemeen directeur van IZZ. ,,Het is een mijlpaal dat verschillende relevante organisaties nu hun krachten en data bundelen om samen écht werk te maken van een gezonde zorgsector. Een gezonde zorgsector is goed voor de patiënt én voor de zorgverlener.”'
Het Europees Parlement roept op tot een tijdelijke opheffing van intellectuele eigendomsrechten voor coronavaccins. In een resolutie die werd aangenomen met 355 stemmen stelt het Parlement voor om onderhandelingen te starten voor een tijdelijke ontheffing om de mondiale toegang te verbeteren tot betaalbare medische coronaproducten. ,,Daarnaast moet de ontheffing leiden tot het aanpakken van de wereldwijde productieproblemen en bevoorradingstekorten", valt te lezen in een persbericht.
De Verenigde Staten hebben bevestigd dat ze 500 miljoen coronavaccins gaan kopen en doneren aan minder welvarende landen. Het gaat volgens het Witte Huis om een "historisch" besluit dat een flinke impuls moet geven aan de "wereldwijde strijd tegen het coronavirus".
Het gaat om vaccins van Pfizer/BioNTech die worden geproduceerd in de VS. De bedrijven hebben bevestigd dat ze meedoen aan het initiatief van de regering van Joe Biden en zeggen daarmee geen winst te zullen maken. Er moeten 200 miljoen doses worden geleverd en 2021 en nog eens 300 miljoen in de eerste helft van 2022.
,,Het gaat om de grootste aankoop en donatie van vaccins door een enkel land", schrijft het Witte Huis in een verklaring. De middelen gaan naar 92 landen en de Afrikaanse Unie. Er moeten de komende dagen "verdere stappen" worden aangekondigd, aldus de regering-Biden.
De VS hebben zelf al een groot deel van de bevolking ingeënt. Meer dan 60 procent van de volwassen Amerikanen heeft in ruim vier maanden tijd minstens één dosis van een coronavaccin gehad. Washington zegt nu ook de rest van de wereld te willen helpen de pandemie te "verslaan" en maakte eerder al bekend voor eind juni 80 miljoen vaccins te willen doneren.
Tweede Kamerlid Jan Paternotte van D66 stelde een vliegverbod vanuit India voor in talkshow Op1. Hij wil zo de verspreiding van een veel besmettelijkere coronavariant indammen.