Wij sluiten die coronaliveblog af en starten een nieuwe op. Eens in de zoveel tijd doen we dat, omdat het oude liveblog te groot wordt en daardoor steeds trager inlaadt. Hieronder kunt u het liveblog nog teruglezen. Het nieuwe coronaliveblog treft u hier.
Mensen mogen er binnenkort voor kiezen het coronavaccin van Janssen te krijgen. Het komt vanaf 21 juni beschikbaar als keuzemogelijkheid, liet minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten. Wie dit vaccin graag krijgt, kan dat aangeven bij de GGD.
'Mensen mogen er binnenkort voor kiezen het coronavaccin van Janssen te krijgen. Wie dit vaccin graag krijgt, kan dat aangeven bij de GGD. Ze hoeven dan maar één prik te krijgen', meldt het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vrijdagmiddag. 'Het Janssen-vaccin is een veilig en effectief vaccin, met als praktisch voordeel dat één prik voldoende is om volledig gevaccineerd te zijn.'
Volgens het ministerie zijn er vanaf de week van 21 juni circa 75.000 Janssen-vaccins beschikbaar. 'In de week van 28 juni 125.000, afhankelijk van leveringen.'
Er zijn 1417 nieuwe positieve tests in het afgelopen etmaal, dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal nieuwe coronabesmettingen sinds 15 september.
In de afgelopen week zijn 11.401 mensen positief getest, gemiddeld 1629 per dag. Ook dat is het laagste peil sinds september.
Den Haag telde de meeste nieuwe gevallen. Daar kregen 88 inwoners te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Rotterdam heeft 84 bevestigde besmettingen. In Amsterdam werden 52 mensen positief getest. Voor de hoofdstad is dat het laagste aantal sinds 22 augustus vorig jaar. Daarna volgen Utrecht (51) en Venlo (23). Goeree-Overflakkee had 22 nieuwe gevallen, naar verhouding behoorlijk veel.
In maar liefst 88 gemeenten testte helemaal niemand positief. Daaronder zijn Leiderdorp, Veenendaal, Houten en Diemen. Verder waren er 60 gemeenten waar maar één nieuw geval aan het licht kwam, waaronder Nieuwegein, Aalsmeer, Wageningen, Kerkrade, Landgraaf en Meppel.
Het aantal sterfgevallen steeg met drie. Het gaat om inwoners van Amsterdam, Rotterdam en Haarlemmermeer. Dat wil niet zeggen dat deze drie mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, kan het soms een tijdje duren voordat dit is geregistreerd.
Sinds het begin van de uitbraak zijn 1,67 miljoen Nederlanders positief getest. Van meer dan 17.700 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.
Festivalgangers hebben er lang op moeten wachten, maar vanaf juli kunnen ze eindelijk weer feestvieren in de zomer. De coronacijfers gaan zo rap de goede kant op dat festivals buiten kunnen doorgaan zonder anderhalve meter afstand, besloot het kabinet vanmiddag.
De inwoners van Duitsland mogen vanaf 1 juli weer naar veel landen reizen. Het gaat om bijna honderd landen wereldwijd waar het risico op een coronabesmetting laag is. Ook omdat steeds meer Duitsers zijn gevaccineerd, kan de regering het reisverbod voor een reeks landen en regio's opheffen, kondigde buitenlandminister Heiko Maas aan.
De algemene reiswaarschuwing vervalt voor risicogebieden waar het aantal infecties onder een bepaalde grens ligt. Na lange maanden van lockdown zal ook het reizen geleidelijk weer iets normaler worden, aldus de minister. Het verdwijnen van een reiswaarschuwing betekent echter niet 'een uitnodiging om zorgeloos te zijn', waarschuwde hij in Duitse media.
De criteria voor de 'coronakaart' van het Europese RIVM (ECDC) worden binnenkort versoepeld. Dat betekent dat er vanaf volgende week meer landen 'groen' worden en dus als veilig worden bestempeld. Nederland is op dit moment nog steeds rood, wat betekent dat het gevaar op besmetting niet is geweken. Wie komt vanuit een 'groen' land, zou zonder restricties kunnen reizen. Voor oranje is reizen mogelijk met een negatieve test of bijvoorbeeld volledige vaccinatie.
Volgens de Europese Commissie zijn 100 miljoen van de ongeveer 350 miljoen volwassenen in de EU inmiddels volledig ingeënt.
Ziekenhuizen behandelen nog 729 coronapatiënten. In de afgelopen 24 uur zijn 54 bedden op de speciale coronavleugels vrijgekomen. Het is de vierde dag op rij dat het totale aantal opgenomen patiënten met meer dan vijftig daalt.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 448 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dit zijn er 38 minder dan op donderdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalt voor de negentiende dag op rij. Intensivisten en verpleegkundigen behandelen daar nog 281 mensen, 16 minder dan op donderdag.
De leegloop van de ziekenhuizen is al een paar weken aan de gang. Eind april behandelden de ziekenhuizen meer dan 2700 coronapatiënten.
Overheden grijpen op sommige plaatsen in Zuidoost-Azië naar verregaande maatregelen om druk uit te oefenen op mensen die zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus. Die lopen uiteen van het stopzetten van salarisbetalingen tot het verplicht dragen van bordjes met doodshoofden.
De Pakistaanse provincie Punjab maakte vandaag bekend dat ze mobiele telefoons wil laten afsluiten van vaccinweigeraars. Die maatregel moet nog wel worden uitgewerkt. Ook de provincie Sindh voert de druk op. Daar zei het provinciehoofd deze maand dat ambtenaren die zich niet laten vaccineren vanaf juli geen salaris meer krijgen.
Het 220 miljoen inwoners tellende Pakistan heeft tot dusver pas een fractie van de bevolking gevaccineerd. Er zouden ongeveer 10 miljoen prikken zijn gezet. Veel Pakistanen zijn huiverig om zich te laten inenten. Dat komt volgens het hoofd van een doktersorganisatie onder meer doordat veel geruchten en onjuiste informatie over vaccins worden verspreid.
Ook in het zuidelijke buurland India kunnen vaccinweigeraars het aan de stok krijgen met de autoriteiten. De politie liet niet-gevaccineerde mensen in landelijke gebieden in provincie Madhya Pradesh bordjes dragen met een afbeelding van een doodshoofd en botten: het universele symbool van gevaar.
Het coronavaccin van AstraZeneca kan in een enkel geval leiden tot lekkages in haarvaten, kleine adertjes. Mensen die daar al eerder last van hebben gehad, mogen dit vaccin dus niet krijgen. Dat heeft de Europese toezichthouder EMA vastgesteld. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) deed al onderzoek naar de mogelijke bijwerking en concludeert nu dat er waarschijnlijk een verband is. De zeer zeldzame bijwerking moet daarom op de bijsluiter komen te staan.
Meer dan 78 miljoen mensen in Europa hebben het vaccin van AstraZeneca gekregen. Zes van hen hebben last gekregen van het zogeheten systemisch capillair leksyndroom. Het gebeurde vooral bij vrouwen en binnen vier dagen na vaccinatie. Drie van de zes mensen hadden al eerder last gehad van dezelfde klachten. Een van die drie is overleden.
In Nederland is één geval van dit leksyndroom bekend. Het ging om iemand die het coronavaccin van Janssen had gekregen. Dit was een man van tussen de 50 en 60 jaar oud en hij is eraan overleden. In Nederland is deze bijwerking niet gemeld bij mensen die het vaccin van AstraZeneca hebben gekregen. Over het coronavaccin van Janssen zegt het EMA niets.
De Noorse koning Harald denkt dat de pandemie zijn einde nadert en dat mensen zich mogen verheugen. Meerdere leden van het Noorse koningshuis werden tijdens de coronacrisis preventief onder quarantaine geplaatst en officiële taken werden afgezegd of digitaal verricht. De functie van de vorst is dan weliswaar grotendeels ceremonieel, maar het viel hem duidelijk zwaar zo blijkt tijdens de viering van Grondwetsdag.
,,We zien veel minder van jullie dan normaal gesproken'', zegt Harald de Vijfde verwijzend naar zijn eega koningin Sonja. Noorwegen heeft een van Europa's laagste besmettingsgraden. Dat komt door de dunne populatie in het Scandinavische land, maar ook omdat de Noren de regels goed opvolgen. Tot nu toe stelde Noorwegen 127.676 besmettingen met het longvirus vast en slechts 789 sterfgevallen.Een voorstel van de Europese Commissie om volledig ingeënte personen vrij te laten reizen binnen de 27 Europese lidstaten is vandaag goedgekeurd, meldt de NOS. Wie volledig is beschermd tegen het coronavirus - laatste prik minstens twee weken eerder gezet - hoeft zich niet meer te laten testen of in quarantaine.
Onder 'volledig' worden twee prikken met Pfizer, Moderna of AstraZeneca of één met het Janssen-vaccin verstaan. Reizigers vanaf 12 jaar die niet volledig zijn ingeënt, moeten wel een coronatest doen. Tenzij er tussen twee landen wordt gereisd waar de virusuitbraak volledig onder controle is, de zogenoemde 'groene landen'.Nederland is nog steeds rood, wat betekent dat het gevaar op besmetting niet is geweken. Volgens de Europese Commissie zijn 100 miljoen van de ongeveer 350 miljoen volwassenen in de EU inmiddels volledig ingeënt. Vanaf 1 juli treedt in de EU een systeem met een Covid-19-certificaat in werking om vaccinatie aan te tonen.
'Niet lullen, maar poetsen', was het motto van Frits Smit en zijn collega-militairen. Maandenlang hielpen ze mee op de corona-afdeling van het UMC Utrecht om vanuit het hele land zoveel mogelijk Covid-patiënten op te kunnen nemen. Nu de coronacijfers dalen, zal het 'groen’ deze week uit de gangen van het UMC verdwijnen. Het einde van een heftige periode, maar de militairen zullen óók gemist worden. „Hun humor maakte de dagen leuker.”
Japan gaat zo'n 18.000 medewerkers van de Olympische Spelen vanaf volgende week inenten tegen het coronavirus. Scheidsrechters, dopingscontroleurs en medewerkers van het olympisch Dorp. Ook wordt een deel van de 70.000 vrijwilligers gevaccineerd. ,,We vaccineren de mensen die regelmatig contact zullen hebben met de atleten", zegt voorzitter Seiko Hashimoto van het organisatiecomité. Naar planning moet iedereen voor de openingsceremonie op 23 juli een tweede prik hebben gehad.
De zomer komt eraan en veel Nederlanders kunnen niet wachten. De boekingen stromen binnen bij dierenpensions in de regio, nu honden-en kattenbaasjes deze zomer weer massaal vakantie gaan vieren na een lange lockdown. Wie nog een plekje wil moet snel zijn. Eigenaren van dierenpensions moeten al ‘nee’ verkopen.
Tot nu toe zijn meer dan 11 miljoen eerste en tweede prikken gezet, laat het coronadashboard van de overheid zien. Het kabinet hoopt dat voor half juli elke volwassene die dat wil een eerste vaccinatie heeft gehad. De laatste lichting die daarbij aan de beurt komt, is geboren in 2003.
De eerste twintigers zijn aan de beurt voor hun coronaprik, twittert minister De Jonge zojuist. Wie geboren is in 1991 kan een online afspraak maken. Voor de prik kun je terecht bij een van de 140 GGD-vaccinatielocaties. Net als de groep uit 1990 die gisteren werd uitgenodigd, krijgen zij het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. Volgende week valt ook de uitnodigingsbrief op de mat, waarmee een telefonische afspraak gemaakt kan worden.
Rusland noteert vandaag het hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds eind februari. De afgelopen 24 uur werden er 12.505 nieuwe corona-infecties vastgesteld. Dat is een toename van 25 procent ten opzichte van maandag. Bijna de helft van de nieuwe coronagevallen doet zich voor in hoofdstad Moskou: 5853.
In totaal zijn sinds het begin van de pandemie nu 5.180.454 Russen besmet geraakt. Ook worden er 396 nieuwe overlijdensgevallen gemeld. Het officiële dodental ten gevolge van Covid-19 in Rusland staat nu op 125.674.De Britse vaccinatieminister Nadhim Zahawi laat via omroep BBC weten dat het Verenigd Koninkrijk op koers ligt om voor 21 juni iedereen boven de vijftig een eerste coronaprik aan te bieden. In een tweet bedankt hij iedereen die een aandeel heeft in de vaccinatiecampagne. Hij zegt hen extra gelden en hulp toe. ,,Iedereen moet zijn prik krijgen'', schrijft Zahawi.
China heeft op het moment ruim 845,3 miljoen coronavaccins toegediend, meldt de nationale gezondheidscommissie in het land. Gisteren werden er een duizelingwekkende 20,4 miljoen prikken gezet.
Thailand is er in geslaagd een bestelling voor 20 miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin te plaatsen, meldt de minister voor Volksgezondheid Anutin Charnvirakul. De levering zal nog voor het einde van het jaar plaatsvinden. Wanneer precies hangt nog even af van de Thaise voedsel- en medicijnautoriteit die het coronavaccin nog moet goedkeuren voor gebruik. De verwachting is dat dit komende maand gebeurt.
Thailand is van plan dit jaar ook nog vijf miljoen doses van het Janssen-vaccin in te kopen. De grootscheepse vaccinatiecampagne in Thailand, die afgelopen week begon, was tot nu toe afhankelijk van het vaccin van AstraZeneca, maar dat leverde de Thaise regering forse kritiek op van de oppositie. Het doel is nu om voor het einde van het jaar een voorraad van 100 miljoen doses van diverse makelij te hebben. Van de ruim 66 miljoen Thais hebben tot nu toe zo'n 4,1 miljoen mensen een eerste coronaprik gehad.