Zuid-Afrika scherpt de maatregelen tegen corona aan om de opmars van de zeer besmettelijke Delta-variant een halt toe te roepen. Alle bijeenkomsten, of ze nu binnen of in de buitenlucht plaatsvinden, worden verboden. De verkoop van alcohol gaat ook in de ban.
Dat heeft president Cyril Ramaphosa zondag laten weten. Hij noemde de verspreiding van de Delta-variant ‘zeer serieus’. Vanaf woensdag gaan scholen dicht. Stranden en parken blijven open. Er komt een avondklok van 21.00 tot 04.00 uur. De strenge maatregelen gelden voor twee weken.
Sinds eind mei wordt Zuid-Afrika overspoelt door een nieuwe coronagolf. Afgelopen zaterdag werden er bijna 18 duizend nieuwe besmettingen geconstateerd.
De Luxemburgse premier Xavier Bettel is positief getest op corona, kort na zijn aanwezigheid op een Europese top in Brussel. Maar geen van de andere EU-leiders die daar donderdag en vrijdag bij waren, heeft nauw contact gehad met Bettel, heeft zijn staf verklaard.
Bettel, die een keer gevaccineerd is, gaat nu tien dagen in quarantaine. Hij heeft lichte symptomen als koorts en hoofdpijn, maar kan vanuit huis blijven werken.
Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen begin juni is het erg druk bij de huisartsenposten. Dat merken de telefooncentrales in Zeist, Nieuwegein en Den Bosch. Waar de twee posten in een weekend normaal gesproken zo’n 800 tot 900 telefoontjes in een weekend binnen krijgen, ligt dat aantal nu zo rond de 1200. De wachttijd aan de telefoon kan soms oplopen tot drie kwartier. Daarmee komt de spoedzorg in gevaar.
Triagist Barbet Floors: ,,Het lijkt wel of mensen niet meer ziek willen zijn. Ze willen meteen een oplossing. Dan krijg je een telefoontje van iemand die zegt: ‘Ik heb sinds een kwartier buikpijn…’, of belt er op zondagavond iemand met een zere pink. Dat kan ook wachten tot maandag als de eigen huisarts er weer is.”
Voor de tweede dag op rij zijn er minder dan 600 mensen positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen zaterdagochtend en zondagochtend 522 meldingen van nieuwe coronagevallen. Een dag eerder waren dat er 563.
Het aantal positieve tests ligt ruim onder het weekgemiddelde van 625 besmettingen. Het laat zien hoe hard het aantal besmettingen daalt. Vorige week zondag meldde het RIVM 716 positieve tests, de zondag ervoor 1043 en nog een zondag eerder 1596.
Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met 1. Een dag eerder werden er voor het eerst sinds september geen nieuwe coronadoden gemeld bij het RIVM. Dat betekent niet met zekerheid dat er die dag ook daadwerkelijk geen enkel persoon is overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
In de afgelopen zeven dagen zijn 4377 positieve tests geregistreerd. Daarmee is Nederland terug op het niveau van begin september, bijna tien maanden geleden. Dat was aan het begin van de tweede golf.
In Amsterdam testten 31 inwoners positief. Rotterdam telde 26 nieuwe gevallen en in Den Haag kregen 20 mensen te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Daarna volgen Utrecht (12) en Hilversum (11).
Farmaceutisch bedrijf AstraZeneca is begonnen met een test voor een aangepaste versie van zijn coronavaccin. In totaal moeten 2250 mensen in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië en Polen aan die test meedoen. Het gaat zowel om mensen die eerder al gevaccineerd zijn als mensen die nog niet eerder een vaccin kregen.
Het nieuwe vaccin is aangepast op basis van de betavariant van het coronavirus, die als eerste opdook in Zuid-Afrika. Dat had een iets andere versie van het zogenoemde spike-eiwit dat het virus gebruikt om menselijke cellen binnen te dringen. Veel andere varianten hebben volgens AstraZeneca vergelijkbare mutaties.
De eerste resultaten van de test worden later dit jaar verwacht. Daarna is AstraZeneca van plan om het vaccin als een extra boost goedgekeurd te krijgen.
Autoriteiten in Oman, een sultanaat in West-Azië, hebben een recordaantal coronabesmettingen en doden gemeld in de afgelopen 72 uur.
Ruim 5.500 mensen raakten besmet met het coronavirus, daarnaast overleden nog eens 119 mensen.
De prijzen van vliegvakanties zijn afgelopen week flink gedaald omdat veel Nederlanders nog afwachtend zijn met boeken. Reiswebsite Zoover meldt dat de prijzen met zo'n 13 procent daalden. De reisbranche heeft veel ruimte in hotels ingekocht met de verwachting dat Nederlanders zitten te springen om vakantie. De onduidelijkheid over vakantieregels en de onzekerheid over het verloop van de coronapandemie maakt mensen echter voorzichtig.
De laatste weken wordt vooral gezocht naar autovakanties naar landen als Frankrijk en Italië. Terwijl vorig jaar Nederland het populairste land was voor de vakantie, is dat nu weer Frankrijk. Bijna een derde van de zoekopdrachten bij Zoover betreft dat land, terwijl dat vorige maand nog minimaal was.
Ook België laat vanaf vandaag de teugels nog meer vieren omdat het de goede kant uitgaat met het aantal besmettingen. In de horeca mogen nu groepen van maximaal acht mensen aan één tafel zitten. De sluitingstijd voor de cafés verschuift van 23:30 naar 01:00 uur. Wie door de zaak loopt moet nog wel een mondkapje dragen. In winkels gelden de coronaregels niet meer, afgezien van het verplichte mondkapje.
De Russische hoofdstad Moskou heeft vandaag melding gemaakt van 144 sterfgevallen door het coronavirus. Niet eerder heeft een Russische stad in een dag tijd zo'n forse stijging genoteerd van het dodental door het virus.
Het grimmige record stond voorheen op naam van Sint-Petersburg, de tweede stad van het land. Daar waren een dag eerder 107 sterfgevallen geregistreerd. In die metropool wordt vrijdag een kwartfinale gehouden van het EK-voetbal. Dan worden duizenden supporters verwacht.
Het coronavirus grijpt in Rusland de laatste weken weer snel om zich heen. Dat komt volgens de autoriteiten door de zeer besmettelijke Delta-variant. Er speelt mee dat de vaccinatiegraad in Rusland relatief laag is in vergelijking met westerse landen.
Landelijk overleden in een etmaal 599 mensen. Ook registreerden de autoriteiten ruim 20.000 nieuwe besmettingen. Moskou wordt gezien als het epicentrum van de corona-uitbraak. Burgemeester Sergej Sobjanin zei zaterdagavond dat in zijn stad dagelijks 2000 coronapatiënten opgenomen moeten worden in het ziekenhuis.
U-Needle en de Universiteit Leiden zoeken met spoed minimaal 50 jongeren van 18 tot 30 jaar die zich uiterlijk vrijdag met het Moderna-vaccin willen laten vaccineren. U-Needle heeft een vaccinatienaald ontwikkeld waarmee slechts een vijfde van de hoeveelheid vaccin nodig is om hetzelfde resultaat te bereiken. Er waren 800 proefpersonen aangemeld, maar die vielen bijna allemaal af omdat de reguliere vaccinaties zo snel gaan. Daardoor dreigt het onderzoek in het water te vallen. Wie meedoet krijgt een vergoeding van 210 euro. Er wordt geprikt in Leiden.
Tennisser Frederik Nielsen heeft zich noodgedwongen moeten terugtrekken van Wimbledon nadat hij in nauw contact is geweest met een persoon die is besmet met het coronavirus. De organisatie van het grandslamtoernooi in Londen maakte bekend dat de Deense dubbelspecialist en oud-winnaar van Wimbledon volgens de richtlijnen van de Britse regering 10 dagen in isolatie moet.
De 37-jarige Deen won in 2012 de dubbeltitel op Wimbledon met de Britse tennisser Jonathan Marray. Hij zou dit jaar in actie komen met de Kroaat Franko Skugor.
China, waar de pandemie begon, heeft inmiddels 1,2 miljard vaccinaties gezet. Het land meldt dat op het vasteland gisteren 14 nieuwe corona-infecties werden ontdekt. Volgens de autoriteiten waren deze besmettingen het gevolg van reizen buiten China. Volgens officiële cijfers zijn in land 91.732 coronagevallen geweest. 4,636 mensen overleden aan de gevolgen ervan.
Overheden in de Verenigde Staten worstelen met de vraag of jongeren zelf mogen beslissen of ze zich laten inenten tegen het coronavirus. In sommige staten wordt gewerkt aan wetgeving die tieners de mogelijkheid geeft om zich te laten vaccineren zonder toestemming van hun ouders, terwijl de regels volgens The New York Times op andere plaatsen juist worden aangescherpt.
Uit een recente peiling kwam naar voren dat slechts drie op de tien ouders van tieners vanaf 12 jaar het prima vinden als hun kinderen zich meteen laten inenten. Veel andere mensen nemen een afwachtende houding aan, bijvoorbeeld omdat ze meer informatie willen over mogelijke langetermijneffecten. De VS hebben het coronavaccin van Pfizer/BioNTech goedgekeurd voor jongeren vanaf 12 jaar.
Op de priklocaties van de GGD is het mondkapje nog altijd de norm. Zowel personeel als de mensen die voor een eerste of een tweede prik komen dragen er een. 'Het zou gek zijn om hier geen mondkapje te dragen. Wie hier komt is immers nog niet helemaal gevaccineerd'', aldus een medewerkster van een priklocatie in Nieuwegein.
Naast Australië is ook Nieuw-Zeeland alert op nieuwe oplevingen van het virus. Het alarmniveau in de hoofdstad Wellington wordt met twee dagen verlengd.
Een Australische toerist die afgelopen weekend een bezoek bracht aan de stad werd bij thuiskomst positief getest op het corona. Hij had de besmettelijke Delta-variant waar een kleine uitbraak van is in Australië.
De maatregel betekent dat er regels voor social distancing zullen gelden in de stad, maar dat kantoren, scholen en bedrijven open mogen blijven.
Ook stopt Nieuw-Zeeland met et quarantainevrij reizen vanuit Australië voor drie dagen.
Nederlanders die naar Duitsland gaan, hoeven zich niet meer aan te melden en ze hoeven geen negatieve coronatest of vaccinatiebewijs meer te tonen om het land in te mogen. Vanaf zondag geldt Nederland niet meer als risicogebied voor Duitsland, waardoor deze maatregelen zijn afgeschaft. In Duitsland zijn nog wel coronamaatregelen van kracht.
Friesland, Groningen en Zeeland werden eerder al op 'groen' gezet door de Duitse overheid. Die provincies zijn erg populair bij Duitse toeristen. Nu Nederland niet meer als risicogebied geldt, mogen Duitsers ook weer ons land binnen, zonder dat ze bij thuiskomst een negatieve coronatest moeten hebben of in quarantaine moeten. Duitsland gold al langere tijd niet meer als risicogebied voor Nederland.
Voor zondag waren de regels redelijk streng en moest er van tevoren een test worden afgenomen, met negatief resultaat, een vaccinatiebewijs zijn of een bewijs van genezing na een recente corona-infectie. Dat moest worden aangegeven via een digitale aanmelding. Als dat niet gebeurd was, was er een verplichte quarantaine van vijf dagen met een test op de vijfde dag of tien dagen, zonder test.
Een dag nadat de Australische miljoenenstad Sydney voor twee weken in lockdown is gegaan, hebben de autoriteiten van New South Wales zondag dertig nieuwe coronagevallen gemeld. Daarmee komt het aantal besmettingen als gevolg van een uitbraak met de zeer besmettelijke Delta-variant op 110. Een dag eerder werden 29 positieve testresultaten gemeld. Er zijn ongeveer 52.000 mensen getest in de grootste stad van Australië.
,,Gezien hoe besmettelijk deze stam van het virus is, verwachten we dat het aantal gevallen in de komende dagen waarschijnlijk zal toenemen tot boven wat we vandaag hebben gezien. Omdat we zien dat mensen die in thuisisolatie zitten helaas anderen al hebben besmet met wie ze contact hebben gehad'', vertelde staatspremier Gladys Berejiklian van New South Wales, waar Sydney onder valt, op een persconferentie.
Zaterdag gingen de vijf miljoen inwoners van Sydney en omliggende regio's in lockdown om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
Oranjefans kunnen zondag op verschillende plekken in het land op terrassen en in kroegen het Nederlands elftal voor het eerst sinds lange tijd weer op grote schermen zien spelen. Tijdens de EK-wedstrijd tegen Tsjechië hoeven voetbalfans bovendien geen anderhalve meter afstand meer van elkaar te houden, als ze een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien.
Bij restaurant en evenementenlocatie Strandzuid in Amsterdam bijvoorbeeld, zijn 1500 mensen welkom. In één gedeelte van de gelegenheid kunnen tachtig mensen op 1,5 meter afstand van elkaar zittend naar de wedstrijd kijken. De overige Oranjefans mogen in een ander gedeelte genieten van het duel zonder afstand te houden. Deze mensen moeten een coronatoegangsbewijs laten zien. Dat kan een bewijs van een negatieve testuitslag of een bewijs van volledige vaccinatie zijn. De mensen met en zonder toegangsbewijs blijven van elkaar gescheiden door onder meer een muur.
De wedstrijd Nederland-Tsjechië begint zondag om 18.00 uur en wordt gespeeld in Boedapest.
Braziliaanse autoriteiten melden 64.134 nieuwe coronabesmettingen in het afgelopen etmaal. Daarnaast zijn 1.593 mensen overleden door het coronavirus.
Sinds het begin van de pandemie heeft Brazilië meer dan 18,3 miljoen besmettingen met het coronavirus gemeld. Het dodental staat inmiddels op ruim een half miljoen: 512.735.
In Apeldoorn is het alsof oud en nieuw opnieuw wordt gevierd, nu de clubs en cafés weer open mogen voor een 'ouderwetse' stapavond. Met een negatieve testuitslag paraat zijn heel wat jongeren klaar om de nacht door te halen.
Door de versoepelingen die vanaf in zijn gegaan is het weer mogelijk om een paar uurtjes zonder de verplichte anderhalve meter afstand te feesten. Lees hier het hele verhaal.
Alle locaties van het Ostrea Lyceum in Goes moeten dicht vanwege tientallen coronabesmettingen. Leerlingen en personeelsleden zijn besmet geraakt met het coronavirus. Eén docent is opgenomen op de intensive care in het ziekenhuis. ,,Gezondheid en veiligheid staan voorop”, zegt rector Eric Boerhout. De locaties blijven minstens tot en met woensdag gesloten.
Een week geleden moest de vmbo-afdeling van de school al overschakelen op online onderwijs, vanwege coronabesmettingen. Die afdeling zou eigenlijk maandag weer open kunnen, maar de besmettingen hebben zich uitgebreid naar andere afdelingen.
Lees hier het hele verhaal.
Vanaf vandaag gelden de eerder aangekondigde versoepelingen. Zo is een mondkapje niet meer verplicht in de supermarkt. Maar waar de één geniet van het boodschappen doen zonder mondmasker, vindt de ander het nog onwennig. ‘Is het niet te druk binnen?’ Of: ‘Ben ik de enige die het nog wel op wil?’ De eerste mondkapjesloze boodschappendag is een feit. Lees hier meer.
Bijna 179 miljoen mensen in de Verenigde Staten hebben een eerste coronaprik gehad, meldt het Amerikaanse Centrum voor ziektecontrole en Preventie (CDC). Nog eens ruim 152 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd tegen het coronavirus.
De meeste van de 100.000 afspraken die voor zaterdag waren gemaakt bij Testen voor Toegang, zijn afgehandeld. Er was in de ochtend nog vertraging, door eerdere technische problemen die het gevolg waren van een hackpoging. Daardoor kwamen e-mails met de testuitslag later aan. Maar alles werkt weer naar behoren, meldt de Stichting Open Nederland.
,,Verreweg het grootste deel van de 100.000 mensen heeft hun testuitslag ontvangen en ook de supporters voor de wedstrijd Denemarken-Wales zijn op tijd binnengekomen bij de ArenA met hun testuitslag. Voor enkele duizenden mensen wordt de achterstand nog weggewerkt. Wij werken er hard aan om dit op te lossen maar wij kunnen helaas niet garanderen dat iedereen vanavond nog hun testresultaat krijgt. Sommige resultaten volgen mogelijk pas in de nacht of morgenochtend. Wij vragen hiervoor begrip", aldus Open Nederland.
Vanaf vrijdagnacht om 00.00 uur zijn de coronaregels voor clubs, discotheken en cafés versoepeld. Mensen met een negatieve toegangstest kunnen zich weer in het uitgaansleven begeven zonder dat ze 1,5 meter afstand hoeven te houden.
Matt Hancock, de Britse gezondheidsminister, stapt op nadat er een rel is ontstaan toen bekend werd dat hij de coronaregels heeft overtreden. Hancock heeft toegegeven dat hij de coronarichtlijnen van zijn eigen ministerie heeft gebroken door een medewerkster te kussen en dat zorgt voor grote verontwaardiging. Lees hier meer.
In het Verenigd Koninkrijk is het hoogste aantal besmettingen in één etmaal vastgesteld sinds 5 februari 2021. Het aantal positieve testen kwam uit op 18.270. Daarnaast overleden 23 mensen aan de gevolgen van corona.
De deltavariant, die in India voor het eerst werd vastgesteld, zorgt ervoor dat het aantal besmettingen al een maand toeneemt in het Verenigd Koninkrijk.
Inmiddels heeft bijna 84 procent van de Britten een eerste vaccinatie gehad, 61 procent is volledig gevaccineerd.
Autoriteiten op het Spaanse eiland Mallorca zijn een onderzoek gestart naar een uitbraak van het coronavirus onder meer dan 600 mensen. Studenten vierden het einde van het schooljaar.
Alle studenten die positief testten op het coronavirus waren Spaans en kwamen vanuit verschillende delen van het land naar Mallorca. Minstens 1.000 studenten moeten in zelfisolatie.
Eftelingmedewerkers hebben hun mondkapje ‘ritueel verbrand’ voor de versoepelingen van zaterdag. Het pretpark is niet blij met de beelden die de medewerkers maakten en nu op sociale media rondgaan. ,,Dit is echt niet handig van ze.” Lees hier meer.
Ook in Zuid-Afrika is de deltavariant van het coronavirus bezig aan een opmars. Uit nieuwe cijfers blijkt dat de mutatie die voor het eerst in India ontdekt werd in rap tempo om zich heen grijpt.
Zuid-Afrika is het land dat het hardst getroffen is door het coronavirus op het continent Afrika, als het gaat om gemelde besmettingen en coronadoden. Ruim een derde van de besmettingen en meer dan veertig procent van de doden zijn gemeld in Zuid-Afrika.
In het afgelopen etmaal meldde Zuid-Afrika nog eens 18.000 nieuwe besmettingen en 215 doden.
Vijf miljoen Nederlanders zijn volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat meldt demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge. Daarnaast zijn er nog eens vier miljoen mensen die hun eerste prik hebben gehad. Inmiddels zijn er 15 miljoen prikken gezet.
Het RIVM meldt dat er de afgelopen 24 uur geen coronadoden zijn geregistreerd. Dat is voor het eerst sinds begin september. Er kwamen tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 569 meldingen binnen van nieuwe coronabesmettingen. Dat is minder dan het weekgemiddelde van 655 coronagevallen.
Het aantal besmettingen daalt de afgelopen tijd hard. Vorige week zaterdag meldde het RIVM bijna 700 positieve tests, de zaterdag ervoor 1240 en nog een zaterdag eerder 2160. In de afgelopen zeven dagen zijn 4587 positieve tests geregistreerd. Daarmee is Nederland terug op het niveau van begin september, bijna tien maanden geleden. Dat was aan het begin van de tweede golf.
De veelbesproken deltavariant van het coronavirus verspreidt zich snel over Portugal. In meer dan 70 procent van de besmettingsgevallen in de regio Lissabon gaat het al om de virusmutatie die voor het eerst in India werd vastgesteld. De autoriteiten maken zich zorgen over de snelle opmars van de besmettelijker variant.
Ook in andere delen van het land steekt de deltavariant inmiddels de kop op. Inmiddels gaat het om 51 procent van het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen in het land, meldt de Portugese gezondheidsdienst. In de populaire vakantieregio Algarve is het reproductiegetal al opgelopen naar 1,34. Wat inhoudt dat 100 mensen 134 anderen aansteken.
Het aantal nieuwe infecties bedroeg gisteren 1604, het hoogste aantal sinds 19 februari toen Portugal nog in lockdown was. Portugal heeft officieel in totaal 871.483 coronabesmettingen vastgesteld en 17.081 sterfgevallen. Om het virus de pas af te snijden, versnelt Portugal nu de vaccinatiecampagne. Zo'n 30 procent van de bevolking is momenteel volledig ingeënt.Uit angst dat jongeren een clubavond laten schieten, willen nachtclubs zo snel mogelijk af van de verplichte coronatesten. Ook maken ze zich druk over de testcapaciteit. Is die wel voldoende als straks het festivalseizoen weer losbarst.
Na zestien maanden gesloten te zijn geweest mogen de clubs sinds dit weekend onder voorwaarden weer open. Op dit moment kan een club alleen open als bezoekers een coronatoegangsbewijs hebben, zegt brancheclub Nachtbelang.
Veel jongeren zullen zich er volgens Nachtbelang niet bewust van zijn dat er een test nodig is van een speciale testlocatie. ,,We sluiten niet uit dat er jongeren zijn die met negatieve test of vaccinatiebewijs gewoon toegang denken te kunnen krijgen.''
Er zijn ook locaties waar je meer dan een half uur moet rijden om bij een aangewezen testlocatie te komen. Volgens Nachtbelang is het onzeker of alle bezoekers dat voor een clubavond over hebben. ,,Het is oprecht een uitdaging.''Het ministerie voor Volksgezondheid meldt dat er de komende weken nog eens 175.000 Janssen-vaccins beschikbaar voor mensen die liever deze prik krijgen dan het vaccin van Moderna of Pfizer. Deze vaccins komen bovenop de 200.000 extra Janssen-vaccins die beschikbaar waren. Van de eerste lading waren gisterenavond nog zo'n 15.000 Janssen-vaccins over.
Wie ermee gevaccineerd wil worden, kan bellen naar nummer 0800 1295. De afgelopen dagen werd het afsprakennummer platgebeld. Het vaccin is populair omdat één prik genoeg is. Wel wijst het ministerie op de zeer zeldzame kans op een ernstige bijwerking van ernstige trombose in combinatie met lage bloedplaatjes op jongere leeftijd bij het Janssen-vaccin en de betere bescherming van Pfizer en Moderna.Het mondkapje kan af in de supermarkt, de hele familie mag weer langskomen op een verjaardag en koren mogen weer voluit zingen. Vanaf vandaag worden de coronaregels in Nederland verder versoepeld. En zal het aantal mensen dat een sneltest moet doen, gaan toenemen. Dit zijn alle versoepelingen op een rijtje.
RIVM-voorman Jaap van Dissel ziet het inenten van jongeren in de leeftijd van 12 tot 17 jaar als belangrijk middel in de strijd tegen de deltavariant van het coronavirus. Hij zegt in een interview met de NOS dat wie de virumutatie oploopt binnen zijn of haar gezin 15 procent van de andere gezinsleden aansteekt. Voor contact met niet-gezinsleden is dat 7 procent, volgens Van Dissel. ,,De deltavariant is zeker besmettelijker.''
Niet iedereen is al gevaccineerd en de kans bestaat dat mensen die wel hun coronaprik hebben gehad de variant bij zich dragen, niet ziek worden maar het wel doorgeven. De OMT-voorzitter ziet daarom graag dat de anderhalvemeterregel nog even overeind blijft. Gebieden waar veel ongevaccineerde mensen bijeen zijn, zoals op scholen, vormen een risico. Van belang is zeker dat mensen hun tweede inenting ook halen.
,,Juist vanwege de deltavariant, want één prik beschermt daar duidelijk minder tegen.'' Het OMT ziet het inenten van 12- tot 17-jarigen als belangrijk middel om de deltavariant onder controle te houden. Van Dissel: ,,In de meeste gunstige scenario's, zonder de deltavariant, ligt het reproductiegetal in de winter rond de 1. Met de deltavariant komt het zelfs in de meest optimistische scenario's hoe dan ook boven die 1.''
Het coronavirus grijpt in België steeds minder hard om zich heen. Onze zuiderburen registreerden in de periode van 16 tot 22 juni gemiddeld 358 nieuwe besmettingen per dag. Een daling van 41 procent op weekbasis, volgens gezondheidsinstituut Sciensano. België heeft sinds het begin van de coronacrisis melding gemaakt van 1,1 miljoen coronagevallen.
Het aantal coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen heeft het laagste punt bereikt sinds september. Het gaat nog om 380 patiënten, waarvan er nog 157 op de intensive care liggen. Er overlijden in België gemiddeld nog zo'n 5 coronapatiënten per dag, een afname van 12 procent op weekbasis. Er zijn tot nu toe ruim 25.000 sterfgevallen door toedoen van het virus.
De Australische miljoenenstad Sydney gaat wegens een uitbraak van de zeer besmettelijke deltavariant van het coronavirus twee weken volledig in lockdown. Gisteren werd al besloten vier delen van de stad, waaronder het centrum en Bondi Beach, vanaf middernacht voor een week op slot te doen. Die maatregel raakt een miljoen inwoners. Vandaag werden 29 lokale besmettingen gemeld, de grootste stijging van het aantal infecties sinds het eerste geval afgelopen woensdag in Bondi werd ontdekt.
Er moet nog anderhalve meter afstand bewaard worden, maar verder kan bijna alles weer als vanouds. Vandaag worden veel coronamaatregelen versoepeld. Zo lang mensen niet te dicht bij elkaar komen, zijn er nauwelijks nog regels van kracht. Op plekken waar afstand houden niet lukt, gelden wel nog wat regels.
Alle publiek toegankelijke locaties mogen weer open, kondigde het kabinet vorige week aan. Om afstand te kunnen bewaren geldt er afhankelijk van het vloeroppervlak een maximaal aantal gasten. Als het niet mogelijk is om afstand te bewaren, zijn de regels strenger.
In het openbaar vervoer, de taxi, op stations en luchthavens geldt een mondkapjesplicht. Hetzelfde geldt voor het voortgezet onderwijs. Nachtclubs mogen ook weer open, maar dan alleen als de aanwezigen een test- of vaccinatiebewijs kunnen laten zien. Overigens kunnen ook andere horecagelegenheden ervoor kiezen om alleen mensen binnen te laten met zo'n bewijs als ze de anderhalve meter willen loslaten. Dit alles binnen de reguliere openingstijden, die ook weer gelden voor de verkoop van alcohol in de winkel.
Thuis noch buiten gelden regels voor maximale groepsgroottes, er mogen weer amateursportwedstrijden gehouden worden en wie kan thuiswerken, hoeft dat nog maar de helft van de week te doen. Zingen, blazen en schreeuwen kan weer als vanouds. Evenementen waar een vergunning voor nodig is, moeten wachten tot woensdag voor ze weer van start kunnen.
De versoepelingen, die om middernacht ingingen en deels al vanaf 22.00 uur vrijdagavond werden gedoogd, zijn volgens het kabinet mogelijk omdat het virus minder rondgaat. Deels komt dat door het warmere weer, waar het virus minder goed in gedijt, en deels door de vaccinatiecampagne die behoorlijk gevorderd is. Volgens het Coronadashboard zijn er bijna 15 miljoen prikken gezet.
Duitsland heeft vrijdag Portugal en Rusland toegevoegd aan de lijst met 'covid-variant'-landen. Daardoor zullen er vrijwel geen reizigers uit die landen binnen worden gelaten op Duits grondgebied.
Vanaf dinsdag mogen alleen Duitse staatsburgers of mensen met een Duitse verblijfsvergunning het grondgebied vanuit deze twee landen betreden. Voor andere reizigers uit Portugal en Rusland is het verboden om via het spoor, de lucht, de weg of de zee naar Duitsland te komen.
Mensen uit deze landen die toch naar Duitsland reizen, moeten gedwongen een quarantaineperiode van veertien dagen uitzitten, zelfs met bewijs van een negatieve coronatest.
Portugal en Rusland kampen met een forse toename van het aantal besmettingen, voornamelijk met de deltavariant.
Duitsland heeft momenteel veertien landen op de lijst met hoog risico staan, waaronder Groot-Brittannië, India en Brazilië.
Bangladesh gaat vanaf maandag opnieuw in lockdown om de toename van het aantal coronabesmettingen in te perken. Dat heeft de regering vrijdag bekendgemaakt.
Kantoren en vervoersdiensten, met uitzondering van hulpdiensten, blijven volgens de aankondiging voor een periode van zeven dagen gesloten.
Het aantal coronabesmettingen steeg na een geleidelijke opheffing van de coronamaatregelen. De komst van de deltavariant en een gebrek aan vaccins hebben de situatie de afgelopen maand verergerd.
Bangladesh moest eind april de vaccinatiecampagne pauzeren toen India de export van vaccins stopte. Op 20 juni werd het programma hervat, dankzij meer dan 1 miljoen Sinopharm-vaccins geleverd door de Chinese overheid.
Het land telde vrijdag 108 coronadoden, het hoogste aantal sinds 12 april. Tot dusver zijn er 872.935 besmettingen vastgesteld, 13.868 mensen overleefden het virus niet.
Een spetterende muziekshow begeleidde honderden jongeren vanavond de vaccinatiestraten van de Utrechtse Jaarbeurs in. Daar kregen de gelukkigen een prik. Ze konden daarna al even warmdraaien, ook al werkt de prik pas na enkele dagen.
Daphne uit Breukelen vierde na haar prik al een klein feestje in de wachtruimte van de vaccinatielocatie. ,,Dit is top”, aldus de 22-jarige. ,,Ik ben zo blij en het geeft me een goed gevoel. Ik kan straks lekker op vakantie naar Italië. Helemaal weer vrij.”
De Nederlandse farmaceut Janssen mag nog een fabriek gaan gebruiken voor de productie van zijn coronavaccin. Een installatie in het Italiaanse Anagni is goedgekeurd door de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam.
De goedkeuring betekent dat de fabriek van Catalent Anagni meteen betrokken kan worden bij de vaccinproductie, zodat Janssen vaccins aan Europese landen kan blijven leveren.
Nederland heeft ruim 11 miljoen vaccindoses besteld bij de fabrikant uit Leiden, genoeg om evenveel mensen te vaccineren. Het kabinet gebruikt het vaccin sinds vrijdag als keuzemogelijkheid. Mensen kunnen zelf een afspraak maken voor het vaccin.
Ongeveer 185.000 mensen hebben dat inmiddels gedaan, meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Dat betekent dat er op vrijdag zo'n 31.000 vaccinaties zijn ingepland. Dat is aanzienlijk minder dan de eerste twee dagen dat mensen konden bellen.
Er zijn 200.000 prikken te vergeven. Dat betekent dat er nu nog plek is voor ongeveer 15.000 mensen.
Met ingang van zaterdag gaan in heel Nederland nieuwe versoepelingen in. Ook de mondkapjesplicht vervalt, maar dat geldt niet voor alle ziekenhuizen. In het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis hoeven bezoekers vanaf morgen geen mondkapje meer te dragen - behalve in kleine ruimtes - en mogen patiënten weer twee bezoekers per dag ontvangen. Het IJsselland Ziekenhuis en het Erasmus MC versoepelen ook de bezoekersregeling, maar stellen mondkapjes nog wel verplicht.
Ook op bepaalde plekken in het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda en het St. Antonius Ziekenhuis in Woerden blijven mondkapjes nog verplicht. Dat geldt met name voor ruimtes waar geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden, zoals de lift, in wachtruimtes van poli’s en dagbehandelingen en bij afspraken.
Ongeveer één miljoen mensen hebben een vaccinatiebewijs aangemaakt in de app CoronaCheck. Ze kunnen daarmee vanaf dit weekend naar plekken waar een coronatoegangsbewijs voor nodig is. De enorme drukte sinds de lancering van de mogelijkheid in de app is volgens het ministerie van Volksgezondheid afgenomen.
De capaciteit is inmiddels verhoogd van 25 aanvragen naar 30 per seconde, ruim 100.000 per uur. Niet alleen de drukte zit mensen die een code willen aanmaken in de weg, ook de techniek hapert nog. Het ligt vooral ingewikkeld bij mensen die niet bij de GGD maar door hun huisarts of in een instelling zijn geprikt.
Voor zover de gevaccineerden toestemming hebben gegeven, wordt een deel van de prikken nog in de systemen van de app verwerkt. Daar is nog tot 1 juli voor uitgetrokken. Mensen die geen toestemming hebben gegeven, kunnen dat vanaf die datum ook aanpassen.
Op het coronadashboard van de Rijksoverheid is sinds nu ook te zien welke varianten van het virus het meest rondgaan. ,,Het is belangrijk om de varianten in Nederland goed in de gaten te houden, zodat we voorbereid zijn om eventueel in te grijpen wanneer dat nodig is'', aldus demissionair zorgminister Hugo de Jonge.
Op het coronadashboard worden allerlei gegevens over het coronavirus bijgehouden. Zo is er te zien dat het R-getal (het aantal anderen dat iedere Nederlandse coronapatiënt gemiddeld aansteekt) ruim onder de 1 zit, en er bijna vijftien miljoen coronavaccins zijn gezet.
In de recent toegevoegde tabellen en grafieken is te zien dat de zogenoemde Alpha-variant, die als eerste in het Verenigd Koninkrijk is vastgesteld, veruit de meeste mensen besmet. De deltavariant uit India en de Gamma-variant uit Brazilië groeien het sterkst, maar zijn nog maar goed voor 2 tot 3 procent van alle coronabesmettingen. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de cijfers voor deze week nog niet volledig zijn.
De deltavariant baart het RIVM en het Outbreak Management Team momenteel de meeste zorgen. Hij komt in grote steden al vaker voor dan daarbuiten. In Amsterdam is al ongeveer 40 procent van de coronabesmettingen met deze mutatie, schatte de GGD eerder deze week. Als er dit najaar een nieuwe opleving van het virus komt, komt dat volgens de deskundigen waarschijnlijk door deze mutatie.
Voor de 360.000 inwoners van IJsland gelden vanaf zaterdag geen coronamaatregelen meer. Na ruim vijftien maanden neemt het land afscheid van afstand houden, mondkapjes en andere voorschriften die het coronavirus moesten indammen.
De regering bracht het nieuws vrijdag nadat op het eiland ruim een week geen nieuwe besmettingen waren gemeld. ,,Het is een beetje een bizar gevoel, na vaak voor u te hebben gestaan om een verscherping van de maatregelen aan te kondigen, maar vandaag is de dag dat we ze gaan opheffen'', zei premier Katrin Jakobsdottir.
Met de vaccinaties gaat het ook voortvarend. Bijna negen op de tien IJslanders boven de zestien jaar hebben minstens een vaccindosis gehad.
Vijftien maanden lang zijn ze dicht geweest, maar de clubs mogen dit weekeinde eindelijk weer open. Tony Bonsink, een van de eigenaars van Club Maggy in Utrecht, kan niet wachten, zo vertelt hij in onderstaande video:
Voor de vierde dag op rij zijn ongeveer 700 mensen positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 659 meldingen van nieuwe gevallen.
Het laat zien hoe hard het aantal besmettingen daalt. Op vrijdagen en zaterdagen worden doorgaans de meeste gevallen binnen een week ontdekt. Vorige week vrijdag meldde het RIVM bijna 900 positieve tests, de vrijdag ervoor bijna 1400 en nog een vrijdag eerder bijna 2400.
In de afgelopen zeven dagen zijn 4725 positieve tests geregistreerd. Daarmee is Nederland terug op het niveau van begin september, bijna tien maanden geleden. Dat was aan het begin van de tweede golf.
Zowel in Rotterdam als in Amsterdam testten 46 inwoners positief. Den Haag telde 24 nieuwe gevallen en in Vlaardingen kregen 16 mensen te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Daarna volgen Breda (13) en Utrecht (11).
In 151 gemeenten testte geen enkele inwoner positief, waaronder plaatsen als Almelo, Oss, Assen en Lelystad. Het aantal sterfgevallen door corona steeg met vijf. Dat is het hoogste aantal in twee weken tijd, maar het wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen dag zijn overleden.
De hoogste leider van Iran heeft vrijdag een eerste dosis gekregen van het in Iran ontwikkelde COVIran Barekat-vaccin. Beelden van de prik voor de 81-jarige ayatollah Ali Khamenei werden uitgezonden op de staatstelevisie en verspreid via sociale media.
Het door de overheidsstichting Setad gemaakte middel kreeg op 14 juni noodgoedkeuring. In het land worden nog vier andere Iraanse vaccins tegen Covid-19 getest.
Van de landen in het Midden-Oosten is Iran het hardst getroffen door de coronapandemie, met volgens officiële cijfers meer dan 83.500 doden en 3,1 miljoen besmettingen. De werkelijke aantallen liggen vermoedelijk hoger.
Sinds in februari een inentingscampagne begon, hebben 4,4 miljoen mensen een eerste prik gehad en ruim 1,1 miljoen ook een tweede. Er wordt onder meer geprikt met Chinese en Russische vaccins, maar ook met AstraZeneca-vaccins uit Italië en Zuid-Korea die via het internationale Covax-programma zijn geleverd.
Door Amerikaanse sancties is het volgens de islamitische republiek lastig buitenlandse vaccins te importeren voor de 83 miljoen Iraniërs. Khamenei had bovendien in januari een verbod ingesteld op vaccins die in de VS en het Verenigd Koninkrijk zijn gemaakt omdat die het land zouden kunnen 'besmetten'.
Minister De Jonge zei na de ministerraad vrijdag een "paar boze burgemeesters" aan de telefoon te hebben gehad. Volgens hem is er sprake van een "misverstand". De bewindsman benadrukte dat de waardering van het kabinet voor de rol van de burgemeesters tijdens de pandemie "juist heel groot" is.
Hij wilde in het debat aangeven dat er twee lessen te leren zijn van vorig jaar. Als er een regionale opleving van het coronavirus in het najaar komt, moet in de eerste plaats sneller worden opgeschaald naar landelijke maatregelen. En ten tweede moeten regionale maatregelen toch landelijk worden genomen om daarmee te laten zien dat kabinet en lokale overheden samen optrekken. "Het is geen kritiek op de burgemeesters."
In diverse steden staan vandaag lange rijen voor de locaties waar sneltesten kunnen worden afgelegd. De wachttijden lopen op omdat veel mensen zich willen laten testen en omdat bij diverse teststraten technische problemen zijn. Lees hier het hele verhaal.
Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen. Artsen en verpleegkundigen behandelen momenteel nog 363 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 29 minder dan donderdag. In een week tijd zijn 170 ziekenhuisbedden vrijgekomen.
Het gemiddelde ziekenhuis behandelt nu nog 3 coronapatiënten, maar dat is niet gelijkmatig verdeeld over het land. Meerdere ziekenhuizen hebben hun coronavleugels kunnen sluiten.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 216 coronapatiënten. Dat zijn er 18 minder dan op donderdag. Het aantal patiënten op de intensive cares daalde met 11 naar 147. Met beide cijfers is Nederland terug op het niveau van eind september, aan het begin van de tweede golf.
De meeste Amsterdamse nachtclubs en discotheken zijn er klaar voor om dit weekend hun deuren weer te openen. Clubs als Bitterzoet en Paradiso, die vrijdagnacht openen, en Chicago Social Club en NYX, die zaterdag beginnen, zijn op de eerste avonden helemaal uitverkocht.
,,De clubs die nu open willen gaan, hebben hun personeelsbestand op orde en zijn er klaar voor", zegt Pieter de Kroon van het Overleg Amsterdamse Clubs, en eigenaar van de Chicago Social Club aan het Leidseplein. Zelf is hij in 'de Soos' nog de laatste dingen aan het opruimen. ,,We kunnen niet wachten om die deuren zaterdag weer open te gooien. Het is heel gek dat we nu opeens zoveel werk hebben, en ook spannend om na veertien maanden eindelijk weer te beginnen."
Het kabinet maakte vorige week bekend dat discotheken en nachtclubs vanaf 26 juni weer op volle capaciteit open mogen. Bezoekers hoeven binnen geen 1,5 meter afstand te houden, maar moeten bij de ingang wel een coronatoegangsbewijs laten zien. Via testen voor toegang kunnen ze zich laten testen.
Door een storing in de CoronaCheck-app krijgen mensen die al een besmetting hebben doorgemaakt en daarna één prik hebben gehad momenteel geen groen vinkje te zien als ze hun vaccinatiebewijs in de app laden. Volgens coronaminister Hugo de Jonge wordt het probleem vrijdag nog opgelost.
Het gaat volgens de minister om een opstartprobleem. ,,Als je met zo'n ongelofelijk groot project start, waarbij zoveel systemen aan elkaar gekoppeld moeten worden, dan kunnen er dingen als je net begint nog niet helemaal lukken." Om te zorgen dat de servers achter de app niet overbelast raken, kan een beperkt aantal mensen per dag inloggen om het vaccinatiebewijs in de app te laden.
Mensen die al een coronabesmetting hebben doorgemaakt kunnen als ze willen alsnog een tweede prik krijgen. Maar voor een groen vinkje in de app is één prik na een doorgemaakte besmetting in principe genoeg. Het gaat om mensen die een coronavaccin van Pfizer/BioNTech, AstraZeneca of Moderna krijgen. Wie het Janssen-vaccin krijgt, heeft ook zonder een doorgemaakte besmetting aan één prik genoeg.
KLM ziet af van een plan om parttimers bij het grondpersoneel een extra dag naar het werk te laten komen. De luchtvaartmaatschappij wilde de uren van deeltijders meer spreiden over de hele week, om zo minder uitzendkrachten in te huren en tot 7,5 miljoen euro te besparen. Na veel verzet bij het personeel ziet KLM nu af van die roosterplannen, bevestigt het bedrijf na berichtgeving van NH Nieuws.
Medewerkers vreesden dat de roostermaatregel hun privéleven overhoop zou gooien. Vakbond FNV liet deze maand al weten dat de animo voor stakingen wegens de kwestie hoog was. Een woordvoerder van KLM kan niet aangeven of die actiedreiging de aanleiding is geweest om de omstreden plannen stop te zetten.
KLM moet aanzienlijk snijden in de kosten wegens de coronacrisis.
Een aantal burgemeesters is boos op demissionair coronaminister Hugo de Jonge, die donderdag in de Tweede Kamer heeft gezegd dat de burgemeesters te lang hebben gewacht met regionale maatregelen toen een nieuwe coronagolf zich aandiende. Het kabinet zou bij een volgende uitbraak zelf de regie in de regio willen pakken, omdat de regio's dat 'spannend' zouden vinden. "Een gemakkelijk en compleet onterecht verwijt", zegt de Gelderse commissaris van de Koning John Berends vrijdag namens de drie veiligheidsregio's in zijn provincie.
Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van de burgemeesters en zelf burgemeester van Nijmegen, heeft de minister vrijdag direct telefonisch om opheldering gevraagd over zijn "ongelukkige uitspraak." Daaruit zou gebleken zijn dat De Jonge niet heeft bedoeld dat de burgemeesters of gemeenten hebben gefaald. Bruls is zelf ook voorstander van een landelijk overzicht, omdat Nederland te klein is voor alleen regionale maatregelen.
De Nederlandse evenementen en festivals zijn zeer alert op "overcompensatie" door bezoekers de komende zomer. Dat laat Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), weten in een reactie op het verhaal dat deze site vanochtend bracht. ,,We zijn zeer alert op inhaalgedrag door jongeren die het gevoel hebben dat ze misschien nog net iets harder moeten feesten dan normaal", stelt Schans
De leden van zijn koepelorganisatie hebben van het Trimbos-instituut een overzicht ontvangen van de risico's op dit gebied tijdens de doorstart van de evenementensector. ,,Ieder festival zal van tevoren zijn eigen risico-inventarisatie maken en indien nodig de normale procedure daarop aanpassen. We gaan daar heel professioneel mee om."
Schans beklemtoont dat er op festivals in Nederland ook voor corona "streng werd gecontroleerd op het gebruik van alle soorten middelen". Verslavingsexperts zijn niet alleen bang dat bezoekers wellicht meer stimulerende middelen kunnen gebruiken dan zij voor corona deden. Maar ook de fysieke tolerantie op het gebied van drugs ligt na anderhalf jaar zonder festivals of feestjes bij veel frequente partybezoekers lager dan voorheen.
Het is 'ongekend druk' op de telefoonlijnen van de huisartsenposten. Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld en het mooie weer lonkt, slaan mensen aan het bewegen. Al die sportiviteit leidt soms tot blessures. ,,Op dit moment bellen opvallend veel mensen voor zaken die geen spoed hebben'', zegt koepelorganisatie voor eerstelijnszorg InEen.
Op een aantal locaties liep de wachttijd afgelopen weekend op tot een uur. Dat willen de zorgverleners komend weekend graag voorkomen. 'Bel alleen in geval van spoed', klinkt het. Huisartsenposten zijn er alleen voor dringende zorg buiten de openingstijden van huisartsenpraktijken, maar als de zorg kan wachten tot na het weekend is het bellen van de post niet de bedoeling.
,,Het lijkt een combinatie van minder coronamaatregelen, meer naar buiten en weer sporten.'' Ook wordt er veel gebeld met vragen over coronavaccinaties, waarvoor de huisartsenpost alleen maar kan doorverwijzen naar de GG. Mensen die lang in de wacht staan, gaan zelfs het spoednummer bellen, waardoor mensen die direct zorg nodig hebben de dienst niet kunnen bereiken. Met alle risico's van dien.Zodra mensen met hun klacht naar hun eigen huisarts worden verwezen, ontstaat irritatie. Huisartsenposten en InEen vragen 'met klem' om de mensen achter de telefoon en op de huisartsenposten met respect te behandelen. Wie gezondheidsklachten heeft, kan eerst op de websites thuisarts.nl of moetiknaardedokter.nl kijken.
De dagelijkse besmettingscijfers in Rusland liggen vandaag net als gisteren opnieuw boven de 20.000. De gezondheidsdienst in het land meldt 20.393 nieuwe infectiegevallen, waarvan 7916 in de hoofdstad Moskou. Het officiële aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie staat nu op 5.409.088. De afgelopen 24 uur overleden 601 Russen aan de gevolgen het virus. 98 in Moskou. In totaal stierven 132.064 mensen door toedoen van corona.
De gevreesde deltavariant van het longvirus, dat in India voor het eerst werd vastgesteld, zou de oorzaak van het toenemende aantal besmettingen zijn. Maar ook het vaccinatietempo ligt laag in Rusland. De gezondheidsautoriteiten proberen mensen over te halen tot laten zetten van een prik, alleen staan de Russen niet te trappelen. Bars en restaurants in Moskou mogen nu alleen nog mensen bedienen als zij een vaccinatiebewijs of negatieve test kunnen laten zien.
De Duitse minister voor Volksgezondheid Jens Spahn zegt dat de deltavariant deze zomer de overhand zal krijgen in zijn land. De virusmutatie zou zich, volgens de gezondheidsautoriteiten, erg snel verspreiden. Voornamelijk onder mensen die nog niet zijn ingeënt tegen het longvirus.
Vandaag is de laatste dag dat de Spanjaarden ook in de buitenlucht een mondkapje moeten dragen. Het afschaffen van die plicht moet meehelpen de toeristen weer naar het land van de costa’s te trekken. Daar zijn ze klaar voor de bezoekers.
Een storing in de CoronaCheck-app zorgt ervoor dat mensen die al besmet zijn geweest en daarna één prik hebben gehad geen groen vinkje te zien krijgen als ze hun vaccinatiebewijs in de app laden. Het probleem wordt vandaag nog opgelost, zegt coronaminister De Jonge. Een 'opstartprobleem' volgens de minister.
,,Als je met zo'n ongelofelijk groot project start, waarbij zoveel systemen aan elkaar gekoppeld moeten worden, dan kunnen er dingen als je net begint nog niet helemaal lukken." Om te zorgen dat de servers achter de app niet overbelast raken, kan een beperkt aantal mensen per dag het vaccinatiebewijs in de app laden.
Mensen die corona hebben gehad zijn in principe met één prik al volledig gevaccineerd. Als het vandaag niet lukt om een groen vinkje in de app te krijgen, moet je het volgens De Jonge 'gewoon morgen nog eens proberen. We zijn daar vandaag mee bezig en ik verwacht ook wel dat het vandaag wordt opgelost'.
Eigenlijk gaat de versoepeling van de coronaregels voor de horeca pas zaterdag in, maar minister Grapperhaus vindt het geen ramp als cafés vanavond tussen 22.00 uur en middernacht open blijven. De horecaversoepeling gaat eigenlijk zaterdag pas in, alleen ziet de minister er geen probleem in als de burgemeesters daar mild mee omgaan. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb riep gisteren dat horecazaken met een nachtontheffing open mogen blijven, anders moeten ze voor twee uurtjes de tent sluiten. ,,We zijn natuurlijk een land waar we af en toe wel eens iets gedogen", zegt Grapperhaus.
Miljoenen Nederlanders hebben inmiddels al een coronaprik gehad, maar een deel wacht nog. Hoe staat het met de doelstelling om elke volwassen Nederlander voor half juli een vaccinatie aan te bieden? En welk effect heeft dat op de virusverspreiding in Nederland? Het uitgebreide antwoord vind je hier, aan de hand van een reeks grafieken.
Israël voert de mondkapjesplicht op binnenlocaties weer in nu het aantal nieuwe coronabesmettingen toeneemt. In de afgelopen week zijn meermaals honderd besmettingen per dag gemeld en gisteren waren dat er meer dan tweehonderd, het hoogste dagcijfer in ruim twee maanden. De autoriteiten denken dat dit waarschijnlijk door de deltavariant van het coronavirus komt.
De mondkapjesplicht binnen werd op 15 juni als een van de laatste coronamaatregelen opgeheven, nadat het aantal besmettingen dankzij een voortvarende vaccinatiecampagne flink was gedaald. Meer dan 55 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd. Meer dan 840.000 mensen in Israël zijn positief getest. Het coronavirus heeft er meer dan 6400 mensen het leven gekost.Japan doneert nog eens twee miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin aan Taiwan en Vietnam. Ook treft het land voorbereidingen om Thailand, Maleisië, Indonesië en de Filipijnen, elk nog een miljoen doses te sturen. Beide landen kregen deze maand elk al ruim een miljoen doses.
De vrijgevigheid van Japan vergroot de diplomatieke invloed in Azië en het land geeft ermee gehoor aan de oproep van de internationale vaccinalliantie Covax om een tekort van 200 miljoen doses op te vullen. Dat is nodig, omdat dichtbevolkte en armere landen als broedstoof voor gevaarlijker varianten van het coronavirus werken.
In sommige van de allerarmste landen is naar schatting minder dan 1 procent van de bevolking gevaccineerd. Japan heeft Covax daarom, naast de directe donaties, een miljard dollar en nog eens 30 miljoen doses toegezegd. Het land haalt de AstraZeneca-vaccins uit de eigen voorraad, omdat er momenteel niet mee wordt geprikt wegens internationale zorgen over mogelijk ernstige bijwerkingen.Farmaceut Pfizer zegt dat zijn coronavaccin hoogst effectief is tegen de deltavariant van het coronavirus. De mutatie van het virus, die voor het eerst in India werd ontdekt, is wereldwijd de meest voorkomende versie van het virus aan het worden, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Onderzoek naar de effectiviteit van twee Chinese coronavaccins op de deltavariant toon echter aan dat deze minder goed werken. Hoewel het afweersysteem na vaccinatie nog wel steeds optreedt tegen de mutatie doet het dat slechter dan bij andere coronavarianten, aldus Chinese staatsmedia.
Vanavond, om één minuut over twaalf, barst na vijftien maanden het feest los en mogen we weer naar de discotheek. Wat moet je doen om weer eens lekker te kunnen stappen? En: kun je, net als vroeger, naar binnenglippen? De woordvoerder van minister Hugo de Jonge geeft antwoord.
SARS-CoV-2 zou volgens wetenschappers van de universiteit van Kent al twee maanden voor het eerste besmettingsgeval in de Chinese stad Wuhan werd ontdekt, kunnen zijn uitgebroken. Daarmee zou het het virus dat Covid-19 veroorzaakt al in oktober van 2019 de kop op hebben gestoken.
De onderzoekers gebruikten een methode uit de conservatiewetenschap - onderzoek dat kijkt naar biologische veranderingen - waarmee ze konden inschatten dat het coronavirus zich voor het eerst in begin van de oktobermaand liet zien. China's eerste officiële coronageval deed zich voor in december 2019 en werd gelinkt aan de Huanan-vismarkt. Sommige vroege ziektegevallen hielden echter geen verband met de markt, wat erop duidt dat het virus al rondging voor het de vismarkt bereikte.Een gezamenlijke studie van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en China bevestigde in maart dat er sporadisch infecties waren voor de uitbraak in Wuhan. Genetisch onderzoek door het Hutchinson Cancer Research Center in Seattle toont dat het bij die vroege gevallen om een voorloper ging en dat Sars-Cov-2 zoals die in Wuhan werd ontdekt hiervan een latere variant was.
Vandaag worden de eerste tienduizenden mensen die daar bewust voor kozen gevaccineerd met het Janssen-vaccin. Ze konden daartoe de afgelopen dagen een speciaal telefoonnummer bellen, 0800-1295.
Ook vandaag kan er worden gebeld. Er zijn voorlopig genoeg doses beschikbaar om zo'n 200.000 mensen te vaccineren. Op woensdag en gisteren wisten 154.000 mensen een prikafspraak te maken, wat betekent dat er nog plek is voor zo'n 46.000 mensen.In de Jaarbeurs in Utrecht wordt vandaag een priknacht gehouden. Mensen kunnen van 21.00 uur 's avonds tot 01.00 uur 's nachts terecht voor een prik met Janssen. Een deejay draait muziek. Ook volgende week woensdag en donderdag zijn er priknachten.
Door de versoepelingen van de coronamaatregelen is de Britse autoproductie in mei fors gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De afgelopen maand rolden volgens handelsorganisatie SMMT bijna 55.000 wagens van de band, een jaar eerder waren dat er slechts 5314. In 2019 lag het aantal echter twee keer zo hoog als nu. SMMT klaagt dat een wereldwijd tekort aan onderdelen zoals halfgeleiders het herstel van de industrie in de weg staat.
Hoofd Mike Hawes van de handelsorganisatie riep op tot meer inzet van de regering. ,,Als het Verenigd Koninkrijk competitief wil blijven, moet het een wereldwijd aantrekkelijk politiek kader bieden voor zowel de productie van voertuigen als de toeleveringsketens'', zei Hawes. Investeringen in onderzoek en ontwikkeling en in laadinfrastructuur zouden moeten worden gestimuleerd om de emissiedoelstelling te halen.
Volgens SMMT werden in de eerste vijf maanden van 2021 in totaal 429.826 auto's geproduceerd in Groot-Brittannië, ruim 105.000 meer dan in 2020, maar 22,9 procent minder dan in dezelfde periode van 2019. Iets meer dan elke vijfde auto heeft een alternatieve aandrijving, elke zestiende wagen is een puur elektrisch exemplaar. De Britse auto-industrie moet het van de export hebben, meer dan een op de vier voertuigen wordt naar het buitenland verscheept. Ondanks de brexit blijft de EU met 53,6 procent de belangrijkste klant, vóór de VS (18,3 procent) en China (7,3 procent).
Enkele wijken in de Australische miljoenstad Sydney gaan vanaf vrijdag middernacht een week in lockdown vanwege een uitbraak met de zeer besmettelijke deltavariant van het coronavirus. De inwoners van vier delen van de stad, waaronder het centrum en Bondi Beach, hebben opdracht gekregen alleen in dringende gevallen hun huizen te verlaten, vertelde premier Gladys Berejiklian van de staat New South Wales vrijdag aan verslaggevers.
Mensen mogen hun woning alleen verlaten voor essentieel werk, onderwijs, boodschappen of buiten sporten. ,,We willen niet dat deze situatie nog weken aanhoudt, we zouden graag zien dat deze situatie eerder vroeger dan later stopt'', zei Berejiklian.
Vrijdag werden 22 lokale besmettingen gemeld, de grootste stijging van het aantal infecties sinds het eerste geval afgelopen woensdag in Bondi werd ontdekt. Een limousinechauffeur raakte besmet toen hij een bemanning van een overzeese luchtvaartmaatschappij vervoerde.
Het totale aantal infecties in Sydney staat nu op zestig terwijl het virus zich verspreidt over de stad, de thuisbasis van een vijfde van de 25 miljoen inwoners van Australië.
Door corona was het even weg, maar het aantal meldingen van het RS-virus is de afgelopen weken hoger dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar, aldus het RIVM. Omdat er in de tweede week van juni 21 meldingen werden gedaan en afgelopen week 37, is er zelfs sprake van een epidemie. Vooral baby's en peuters kunnen erg last hebben van het virus. Lees hier verder.
Terugkerende vakantiegangers moeten zich op Schiphol kunnen laten testen op het coronavirus, vinden D66 en VVD. Het gaat om vooral jongere reizigers die (nog) niet volledig gevaccineerd zijn. Ze kunnen dan meteen maatregelen nemen voordat het virus zich in Nederland verspreidt.
Volgens D66-Kamerlid Jan Paternotte en zijn VVD-collega Aukje de Vries moet deze testlocatie op Schiphol en mogelijk nog op andere reisknooppunten laagdrempelig zijn. Mensen moeten niet te ver hoeven lopen, vindt Paternotte. Bij de luchthaven is al een testlocatie maar die staat op parkeerterrein P4, wat volgens hem een eind weg is. Aanleiding voor de motie van de twee coalitiepartijen is dat veel jongeren onlangs besmet zijn geraakt tijdens hun vakantie in Albufeira, Mallorca en Ibiza, waarvoor een geel reisadvies van kracht is.
Demissionair minister Hugo de Jonge is niet negatief over het idee maar wil niet dat "bij elke slurf" een testlocatie komt. Hij wil eerst over het voorstel praten met Schiphol om te kijken of en hoe dit kan worden georganiseerd.
De Tweede Kamer wil dat het kabinet zich inzet om vrijwilligers die gestopt zijn tijdens de coronacrisis weer terug te krijgen. Een ruime meerderheid onderschrijft een oproep daartoe van ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker.
,,Het afgelopen jaar heeft het vrijwilligerswerk wel een klap gekregen. Daarom wil ik dat het kabinet vrijwilligerswerk in de zomer stimuleert en juist ook bij werkgeversorganisaties onder de aandacht brengt."
Tijdens de coronacrisis zijn veel mensen met vrijwilligerswerk gestopt, aldus Bikker in een motie die zij donderdag heeft ingediend tijdens het coronadebat. Dat geldt "in het bijzonder" voor vrijwilligerswerk dat mensen deden tijdens werktijd bij een werkgever. Daarom wil Bikker dat de regering stimuleert en er ook aandacht voor vraagt bij werkgeversorganisaties. Bovendien kan de rijksoverheid "het goede voorbeeld" geven, zo staat in de motie. Daarbij kan bijvoorbeeld ook gedacht worden aan een campagne om vrijwilligerswerk te stimuleren.
Ongeveer 154.000 mensen hebben inmiddels een prikafspraak voor het Janssen-vaccin weten te maken. Dat betekent dat zo'n 76.000 mensen donderdag een datum prikten tegen circa 78.000 op woensdag.
Het is de tweede dag dat mensen kunnen bellen met het speciale telefoonnummer 0800-1295. Op woensdag kreeg het callcenter 5,3 miljoen telefoontjes van ongeveer 222.000 bellers. Dat betekent dat de gemiddelde beller meer dan twintig pogingen deed om het callcenter aan de lijn te krijgen. Op donderdag was het aanzienlijk rustiger. Er kwamen 606.000 telefoontjes van 103.000 mensen. De bellers deden gemiddeld dus nog maar zes pogingen om een afspraak te maken bij een van de 3500 callcentermedewerkers..
Er zijn vooralsnog 200.000 prikken te vergeven. Dat betekent dat er nu nog plek is voor ongeveer 46.000 mensen. Als alle afspraken zijn volgeboekt, komen de mensen die daarna bellen op een wachtlijst. Als Janssen nieuwe doses heeft geleverd, krijgen ze een sms dat ze alsnog een afspraak kunnen maken. Het is niet bekend hoelang ze moeten wachten en daarom raadt de GGD mensen aan om in elk geval een afspraak te maken voor een ander vaccin, zodat ze in elk geval zeker weten dat ze een middel toegediend krijgen.
Het is de eerste keer dat mensen kunnen kiezen voor een bepaald coronavaccin. De eerste mensen die nu een afspraak hebben gemaakt, worden vrijdag gevaccineerd. Met die ene prik zijn ze klaar. Met de andere vaccins hebben mensen twee inentingen nodig.
India heeft een nieuwe coronavariant bestempeld als "zorgwekkend". Het gaat om de zogenaamde delta plus-variant - ook bekend als AY.1 - die zich gemakkelijker verspreidt, nóg gemakkelijker bindt aan longcellen en mogelijk weerstand kan bieden tegen onze antilichamen. Dat is volgens het Indiase ministerie van Volksgezondheid gebleken uit onderzoek. Ze noemt het nog te vroeg om te kunnen zeggen of de nieuwe variant een significante bedreiging vormt.
Delta plus werd voor het eerst geïdentificeerd in Europa en is verwant aan de deltavariant, die vorig jaar voor het eerst werd geïdentificeerd in India en verantwoordelijk zou zijn voor de dodelijke tweede besmettingsgolf in het land.
De deltavariant is ook bij ons aan een opmars bezig is. Waar de oorspronkelijke deltavariant intussen al in zeker tachtig landen opgedoken is, werd de nieuwe delta plus-variant nog maar in tien landen gesignaleerd: India, het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Zwitserland, Polen, de Verenigde Staten, Japan, Nepal, Rusland en China.
Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat de delta plus-variant, die in april voor het eerst in India werd gevonden, is aangetroffen in ongeveer 40 monsters uit zes districten in drie staten: Maharashtra, Kerala en Madhya Pradesh. Minstens 16 van deze monsters werden gevonden in Maharashtra, een van de staten die het zwaarst door de pandemie zijn getroffen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) denkt dat gevaccineerden mogelijk elke twee jaar een 'boosterprik' moeten krijgen om hun bescherming tegen het coronavirus en zijn varianten op peil te houden. Voor kwetsbare groepen, zoals ouderen, zou dat wel eens elk jaar nodig kunnen zijn. In het ergste scenario zou dat voor de hele bevolking gelden.
Die inschattingen staan in een intern document dat persbureau Reuters heeft ingezien. Het wordt donderdag besproken in een vergadering van de internationale organisatie Gavi, die samen met de WHO het Covax-programma leidt om vaccins naar armere landen te krijgen. Genoemde periodes kunnen nog wijzigen.
Vaccinmakers Pfizer/BioNtech en Moderna hebben al vaker aangegeven dat na de eerste twee prikken extra injecties nodig zullen zijn, maar daar is vooralsnog geen hard bewijs voor aangedragen.
In het voorlopige document staat dat nieuwe varianten zullen blijven opduiken, waardoor mensen een 'vaccinupdate' nodig zouden hebben. Er staat verder in dat volgend jaar in het meest waarschijnlijke scenario 12 miljard vaccindoses zullen worden geproduceerd, iets meer dan de 11 miljard die fabrikanten tot nu toe verwachten.
Wel worden problemen verwacht bij de productie en goedkeuring van aangepaste vaccins, waardoor de productie sterk kan achterblijven. In het document wordt niet duidelijk gemaakt of bepaalde vaccintechnologieën de voorkeur krijgen, zoals de EU heeft gedaan. Het landenblok kiest vooral voor de zogeheten mRNA-techniek die Pfizer/BioNTech en Moderna hanteren, ten koste van AstraZeneca en Janssen van Johnson & Johnson.
Wereldwijd zijn nu zo'n 2,5 miljard doses toegediend. In rijke landen is soms de helft van de bevolking al (een eerste keer) ingeënt, maar in veel andere landen is dat pas 1 op de 100 of nog minder. Die kloof kan nog groter worden als de noodzaak voor boostershots arme landen achteraan de rij duwt, is de vrees.
In een optimistisch scenario krijgen alle vaccins die nu nog in de pijplijn zitten goedkeuring en kan de productie worden opgevoerd naar 16 miljard dosis per jaar, die eerlijk over de wereld zouden kunnen worden verdeeld. Boosters zouden daarin niet nodig zijn omdat de bestaande vaccins langdurig en krachtige bescherming bieden.
Het contactonderzoek na positieve coronatests wordt binnenkort afgeschaald. Huisgenoten en contacten van positief geteste personen hoeven niet meer in quarantaine wanneer ze gevaccineerd zijn. Het Outbreak Management Team vindt dit verantwoord en het kabinet neemt het over, meldt de NOS.
RIVM en GGD werken nog aan de uitwerking van de plannen, die waarschijnlijk volgende week ingaan. De GGD gaat nog wel onderzoeken waar iemand besmet is geraakt, maar het is aan de positief geteste persoon zelf om mensen te informeren die mogelijk door hem of haar zijn besmet.
Mensen die langer dan 14 dagen geleden hun laatste benodigde prik hebben gekregen, hoeven niet meer in quarantaine wanneer een bekende positief test. Dit geldt ook voor mensen die minder dan een half jaar geleden zelf corona hebben gehad. De groep bestaat uit ongeveer 4 miljoen mensen.
De verkoop van alcohol in winkels en cafetaria's op de Amsterdamse Wallen is vanaf komend weekend opnieuw verboden in de late avonduren. De maatregel geldt vanaf 22.00 uur van donderdag tot en met zondag. Ook mogen tussen 16.00 en 22.00 uur geen gekoelde alcoholisch dranken worden verkocht in dit deel van de binnenstad, maakte burgemeester Femke Halsema bekend. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van 1200 euro.
Nu steeds meer coronamaatregelen verdwijnen, neemt ook de drukte in Amsterdam weer toe. Dat leidt tot meer overlast. "We zien dat vooral in steegjes en smalle straten bezoekers te weinig afstand van elkaar houden", schrijft Halsema in een brief aan de raad. "Daarnaast houdt een deel van de bezoekers zich niet aan het alcoholverbod dat in de openbare ruimte geldt. Personen onder invloed van alcohol zijn vaak minder alert op het houden van minimaal 1,5 meter afstand. Hierdoor ontstaan risico's voor de volksgezondheid van Amsterdammers en bezoekers."
Het verkoopverbod geldt niet voor cafés en restaurants. Vorige zomer trof de gemeente vergelijkbare maatregelen om de overlast op de Wallen te beperken en ervoor te zorgen dat mensen in het gebied voldoende afstand van elkaar konden houden.
Naast het niet aanbieden van gekoelde alcoholische dranken, mogen eigenaren van winkels dit ook niet promoten in hun etalage. De maatregelen gelden tot 31 augustus.
Zeven keer opgenomen in het ziekenhuis, 42 positieve PCR-tests, 305 dagen besmet met Covid-19, vijf keer de begrafenis voorbereid. Als de 72-jarige Dave Smith uit Bristol niet het wereldrecord heeft van langstdurig met het coronavirus besmette persoon, dan moet hij toch aardig in de buurt komen.
De 72-jarige Brit Dave Smith uit Bristol raakte vorig jaar al besmet tijdens de eerste coronagolf in het Verenigd Koninkrijk. Hij was niet alleen, maar wel uniek. De meeste patiënten kregen het virus na enkele weken uit hun lijf, zelfs wie ‘long covid’ had, maar Smith niet. Zijn infectie blééf maar aanhouden. Smith testte tien maanden lang positief, tot nu toe de langst geregistreerde besmetting met Covid-19. Lees hier zijn volledige verhaal.
Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) noemt de kleuraanpassing voor Nederland op de Europese coronakaart een positieve ontwikkeling. De Europese gezondheidsdienst ECDC maakte bekend dat Nederland van rood naar oranje gaat en dat Friesland en Groningen zelfs naar groen gaan.
,,Dit is heel positief. We verwachten dat veel mensen uit buurlanden de weg naar Nederland weer weten te vinden", zegt een woordvoerster van NBTC. ,,We hebben al veel vragen gekregen van Duitsers die graag naar Nederland willen komen."
Vooral de Nederlandse kust lijkt in trek bij Duitsers, zegt de NBTC-woordvoerster. ,,Dat kan ook met de auto en dat is nu aantrekkelijker dan met het vliegtuig."
Reisbrancheorganisatie ANVR noemt het ook een "goede zaak" dat Nederland een oranje kleurcode heeft. ,,Wij zijn op de goede weg", zegt een woordvoerster. ,,Als andere landen Nederlanders nu eerder toegang geven, gaat het de goede kant op. Dat is goed voor de reiziger en de branche."
De kaart van de ECDC, de evenknie van het Nederlandse RIVM, is gebaseerd op het aantal positieve tests in de afgelopen veertien dagen. De organisatie kijkt ook naar het percentage positieve tests van het totaal aantal uitgevoerde tests. Landen bepalen uiteindelijk zelf de voorwaarden voor mensen om een land te bezoeken.
Oranje betekent dat er in de afgelopen veertien dagen tussen de 50 en 75 besmettingen per 100.000 inwoners zijn vastgesteld en dat 4 procent of meer van de tests positief was. Om naar groen te gaan, moeten er minder dan 50 vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners zijn en minder dan 4 procent van de tests moet positief zijn. Nederland gaat ook naar groen bij tussen de 50 en 75 vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners en als minder dan 1 procent van de tests positief is.
Restaurants, cafés en winkels in Lissabon en omgeving moeten voortaan in het weekeinde al om 15.30 uur sluiten. Ook moet iedereen die de Portugese hoofdstad en omliggende regio verlaat of betreedt een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs bij zich hebben. De maatregelen worden ingevoerd vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen.
Van het toenemende aantal mensen dat in het hoofdstedelijk gebied positief test op het coronavirus, is 60 procent besmet met de zorgwekkende deltavariant. De toename wordt door de autoriteiten toegeschreven aan deze extra besmettelijke mutatie.
Het aantal besmettingen stijgt sinds Portugal een maand geleden de grenzen weer opende voor toeristen. Het land waarvan de economie zeer afhankelijk is van de toerismesector meldde donderdag 1556 nieuwe gevallen. Dat is het hoogste dagcijfer sinds eind februari. Toen gold in het land een lockdown.
De deltavariant is ook in Nederland aan een opmars bezig. Het RIVM verwacht dat de variant - die als eerste opdook in India - in de loop van de zomer de meest voorkomende in ons land zal zijn. Maar het is niet de verwachting dat het oprukken van de variant op korte termijn zal leiden tot hogere ziekenhuisopnames. Ook zijn de versoepelingen in juni en juli niet in gevaar, stelt het RIVM. ,,Vaccins bieden bescherming: ook tegen de deltavariant.’’ Lees hier het volledige artikel.
Het percentage bloeddonoren met antistoffen tegen het coronavirus is gestegen van 54 procent (eind mei) tot 69,5 procent. De stijging is vooral te danken aan de vaccinaties, meldt de research-afdeling van Sanquin Bloedvoorziening.
De vaccinatiestrategie is volgens de non-profitorganisatie duidelijk terug te zien in de leeftijdscategorieën van de donors. Boven de 61 jaar heeft ruim 90 procent antistoffen en bij donoren tussen de 51 en 60 jaar is het percentage gestegen tot boven de 80 procent.
De grafieken laten voor elk van de leeftijdsgroepen een sterke stijging zien vanaf het moment dat zij gevaccineerd konden worden. Sanquin gebruikt een test om verschillende corona-antistoffen te onderscheiden, om zo vast te stellen of iemand door vaccinatie of door een infectie antistoffen heeft ontwikkeld.
Het verhoogde vaccinatietempo is terug te vinden in deze meting. Met de nieuwe, besmettelijker, varianten van het virus in omloop, is nu niet zeker welk percentage mensen met antistoffen nodig is om de circulatie van het virus te onderdrukken. Als het vaccinatieproces echter doorgaat zoals gepland (er speelt natuurlijk veel mee: ononderbroken aanvoer van vaccins, opkomst, en zo meer), dan zouden we in juli al bij 80% van de donors antistoffen kunnen aantreffen.
De Sanquins Vinger aan de Pols (VAP)-studie onderzoekt wekelijks een steekproef van ongeveer 2.000 bloeddonors op corona-antistoffen, in samenwerking met het RIVM. Het meten van antistoffen bij donors geeft inzicht in de verspreiding van COVID-19 en de mate van vaccinatie in Nederland. Sanquin doet dit in opdracht van het ministerie van VWS.
Vanaf zaterdag 26 juni hoeven geen mondkapjes meer gedragen te worden in de publieke ruimten van de gerechtsgebouwen in Nederland. Dat meldt Rechtspraak NL. In de zittingszalen blijft de mondkapjesplicht van kracht bij het verlaten van de zitplaats.
Nederland is niet langer oranje/rood op de Europese coronarisicokaart. Het European Centre for Disease Prevention and Control heeft de status vanmiddag aangepast. Nederland kleurt nu geel op de kaart en het noorden van het land zelfs groen, daar zijn gezien de besmettingscijfers van de laatste twee weken geen noemenswaardige besmettingsrisico's meer, stelt het ECDE - het Europese RIVM.
Lees hier meer over de nieuwe status en de gevolgen daarvan voor reizigers.
Het afgelopen etmaal zijn 716 nieuwe coronagevallen gemeld. Het is de derde dag op rij dat het cijfer rond de 700 zit.
Het gemiddelde peil blijft hard dalen. In de afgelopen zeven dagen zijn 4980 positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Begin september, dus bijna tien maanden geleden, bleef het weekcijfer voor het laatst onder de grens van 5000.
Rotterdam telde de meeste positieve tests. In de Maasstad kregen 54 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Amsterdam volgt met 44 positieve tests. In Den Haag zijn 26 besmettingen bevestigd en in Utrecht 21. Daarna komt de gemeente Goeree-Overflakkee met 18 positieve tests, relatief veel gezien het aantal inwoners. Het Zuid-Hollandse eiland heeft meer positieve tests dan bijvoorbeeld Enschede (16) en Tilburg (15).
In 150 gemeenten testte geen enkele inwoner positief. Dat aantal is gelijk aan woensdag, maar aanmerkelijk hoger dan in de afgelopen maanden. Onder die gemeenten zijn niet alleen de gebruikelijke namen als Schiermonnikoog en Vlieland, maar ook plaatsen als Almelo, Nieuwegein, Gorinchem, Doetinchem. Verder zijn er 80 gemeenten met maar één nieuw coronageval.
Het aantal sterfgevallen steeg met één. Het gaat om een inwoner van Den Haag. Dat het overlijden in de afgelopen 24 uur is geregistreerd, wil niet zeggen dat deze man of vrouw in het afgelopen etmaal is overleden. Het duurt soms een tijdje voordat een sterfgeval is verwerkt. In de afgelopen week zijn slechts vijftien sterfgevallen geregistreerd, gemiddeld zo'n twee per dag. Daarmee is Nederland terug op het niveau van half augustus vorig jaar, vlak voor het begin van de tweede golf.
De Tweede Kamer debatteert op dit moment weer over de coronamaatregelen. Zaterdag gaat het land grotendeels van het lockdown-slot, maar sommige partijen vrezen dat het te snel gaat nu de deltavariant oprukt.
Maar de oprukkende deltavariant kan een vrije zomer bedreigen, vrezen deskundigen en enkele partijen in de Tweede Kamer. Het RIVM verwacht dat de variant - die als eerste opdook in India - in de loop van deze zomer de meest voorkomende coronavariant in ons land zal zijn. Volg hier live het coronadebat.
Het is nu al te druk in de CoronaCheck-app. Gebruikers krijgen een foutmelding als ze hun QR-code willen ophalen: 'Sorry, het is op dit moment te druk'. (88 kB). De drukte is niet het enige probleem, blijkt.
In de app ontbreken zo'n 300.000 vaccinaties, bevestigt de GGD tegenover RTL Nieuws. Het zou onder andere gaan om prikken met het Janssen-vaccin. ,,We verwachten vrijdag in de loop van de dag dat deze vaccinaties wel zichtbaar zijn in de app", zegt een woordvoerder. In totaal zijn 455.000 mensen ingeënt met het vaccin.
Met de vaccinatiebewijzen kunnen mensen na volledige vaccinatie, net na als een negatieve test, toegang krijgen tot evenementen en andere plekken waar coronatoegangsbewijzen worden gevraagd. Vanaf 1 juli kan het vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app bovendien fungeren als Digitaal Corona Certificaat om mee te reizen binnen de EU.
Vanaf vandaag is de nieuwe versie van de CoronaCheck-app te downloaden, die moet voor miljoenen gevaccineerde óf geteste Nederlanders het toegangsbewijs voor een buitenlandse vakantie worden.
Veel horecazaken gaan vanaf dit weekend de voetbalwedstrijden van het Europees Kampioenschap op schermen uitzenden op het terras. Eigenaars van zaken door het hele land zien dat er veel animo voor is.
Nanda Koopmans heeft drie horecazaken op de Grote Markt van Breda, bij twee gaat ze zondag Oranje laten zien. ,,Als we enigszins iets met Oranje kunnen doen, dan doen wij dat ook meteen." Bezoekers moeten zich op de terrassen wel aan een aantal regels houden. Zo moeten mensen 1,5 meter afstand van elkaar houden en moeten ze blijven zitten en niet te wild juichen en opspringen na een goal. ,,Wij willen voorkomen dat we problemen krijgen. Daarom gebruiken we ook televisies en geen grote schermen."
In Breda belooft het druk te worden, zegt Koopmans. ,,Wij doen niet aan reserveringen, maar ik krijg al veel vragen over het uitzenden van Oranje."
Ook bij Café Forum in Maastricht worden veel mensen verwacht. ,,Wij hebben een televisiescherm op het terras. De verwachting is wel dat het vol zit, met alle afstandsregels die worden nageleefd."
Bij café Kuijper in Amsterdam-Oost, dat eerder door Fox Sports werd uitgeroepen tot leukste voetbalkroeg van Noord-Holland, is de wedstrijd ook buiten te zien. Op het terras is plek voor enkele tientallen mensen. Een medewerkster verwacht dat het druk wordt. ,,Mensen mogen eindelijk weer en dan is het ook nog op zondag. We zijn er helemaal klaar voor en hebben er heel veel zin in." Aan vooraf een plekje reserveren doen ze niet. ,,Dus kom op tijd en vol is vol."
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw afgenomen. Er liggen nu 392 mensen met coronaklachten in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Dat zijn er 33 minder dan een dag eerder, toen 425 mensen met coronaklachten in het ziekenhuis lagen. 158 patiënten liggen op de ic, tegenover 170 gisteren.
In de afgelopen 24 uur belandden slechts twaalf mensen vanwege Covid-19 op een verpleegafdeling of ic. Dat is het laagste aantal sinds oktober, toen het Landelijk LCPS begon met het delen van gegevens daarover.
Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft gereageerd op de overbelaste telefoonlijn voor het maken van een afspraak voor het Janssen-vaccin. ,,We hadden 3500 mensen klaargezet achter de Janssen-lijn. Dat is wel een levensgroot callcenter toch? Maar zelfs dan kan je vijf miljoen belletjes niet aan. Mensen probeerden het soms 100, 200, 300 keer. Daar is geen callcenter tegen opgewassen. En overigens: blijf kalm, we hebben 200.000 vaccins te verdelen, uiteindelijk kom je er wel een keer door."
Woensdag belden 222.000 mensen meerdere keren naar de Janssen-lijn. In totaal waren zij goed voor 5,3 miljoen telefoontjes. 78.000 mensen slaagden erin een prikafspraak te maken, het eerste deel daarvan krijgt morgen hun prik. Vandaag werd bekend dat inmiddels 100.000 mensen een afspraak gemaakt hebben. Tevens staat de telefoon, net als gisteren, roodgloeiend.
,,De Janssen-lijn is een prima optie", zegt De Jonge over de drukbezette lijn. ,,Dat er veel mensen bellen is helemaal prima. Zie het als een festivalticket: als je lang in de rij hebt gelegen geniet je extra van het festival. Als je lang hebt gewacht op de Janssen-prik geniet je extra van de zomer."
De Franse president Emmanuel Macron heeft voorafgaand aan de EU-top andere landen gewaarschuwd om waakzaam te zijn over de Indiase deltavariant van het coronavirus. Hij benadrukte dat de variant aan een opmars bezig is. Ook pleit hij ervoor om op een goed gecoördineerde wijze toeristen van buiten de Europese Unie te laten komen.
,,We moeten op onze hoede zijn voor de deltavariant", aldus Macron. ,,Deze variant verspreidt zich sneller en treft mensen die nog niet zijn gevaccineerd of slechts één dosis hebben gehad.
De Britse premier Boris Johnson heeft donderdag gezegd dat hij niet uitsluit dat hij tijdens zijn vakantie naar het buitenland gaat. De Britse regering overweegt om reizen naar het buitenland makkelijker te maken voor mensen die volledig gevaccineerd zijn.
,,Ik denk dat het proces van de dubbele vaccinatie ons vooruitzicht biedt om reizen naar het buitenland beter mogelijk te maken", aldus Johnson. Zelf weet hij nog niet of hij tijdens zijn vakantie in Groot-Brittannië blijft of toch een reis naar een ander land maakt.
Het is momenteel extreem druk in de CoronaCheck-app. Gebruikers krijgen een foutmelding als ze hun bewijs willen ophalen: 'Sorry, het is op dit moment te druk'.
Met de CoronaCheck-app kunnen bezoekers laten zien dat ze gevaccineerd zijn. Als dat nog niet het geval is, moet er een negatief testbewijs meegenomen worden naar de ingang.
Minister Hugo de Jonge roept gebruikers op het rustig aan te doen. ,,Download hem als je hem nodig hebt; op tijd, maar niet allemaal tegelijk. Zo houden we de wachtrij kort."
In de app kunnen twee verschillende QR-codes worden geladen. Een daarvan is direct bruikbaar voor toegang tot binnenlandse evenementen. Deze QR-code kan worden geladen als iemand volledig is gevaccineerd of een negatieve coronatest heeft gehad. De minister roept mensen die pas één prik hebben gehad, dan ook op nog niet met de update van de app aan de haal te gaan.
Inmiddels zijn in totaal 100.000 afspraken gemaakt voor een coronaprik met het vaccin van Janssen. Belangstellenden kunnen sinds woensdagmorgen een speciaal nummer bellen en doen dat ook donderdag weer volop.
De GGD ziet dat vooral veel twintigers zich aanmelden, aldus een woordvoerster. Er zijn in totaal vooralsnog 200.000 prikken te vergeven. Met Janssen is de gevaccineerde in één keer klaar. Van andere vaccins zijn twee prikken nodig.
Het nummer, 0800-1295, was woensdag nauwelijks bereikbaar door de grote belangstelling. Toch lukte het toen 78.000 mensen om een afspraak te maken voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Daar zijn er nu dus 22.000 bijgekomen.
Coronaminister Hugo de Jonge heeft donderdag de update van de CoronaCheck-app symbolisch gelanceerd op het ministerie van Volksgezondheid. Wie is gevaccineerd, kan met de update van de app een vaccinatiebewijs inladen. ,,Het startpunt van een mooie zomer", stelde de Jonge tevreden vast.
In de app kunnen twee verschillende QR-codes worden geladen. Een daarvan is direct bruikbaar voor toegang tot binnenlandse evenementen. Deze QR-code kan worden geladen als iemand volledig is gevaccineerd of een negatieve coronatest heeft gehad.
De andere code is vanaf 1 juli bruikbaar voor reizen naar EU-landen. Die code kan al worden geladen na één vaccinatie, maar in veel landen heb je twee prikken nodig om binnen te komen, of moet er na de laatste prik zelfs nog een aantal weken worden gewacht. Reizigers moeten volgens het ministerie van Volksgezondheid dan ook zelf goed opletten welke eisen het land van bestemming stelt aan het vaccinatiebewijs.
De QR-codes worden automatisch gemaakt wanneer de vaccinatie is opgenomen in het centrale register van het RIVM. Dat is nog niet voor alle prikken het geval. Van sommige vaccinaties is de registratie in het centrale RIVM-systeem nog niet goed verwerkt.
Indonesië heeft het grootste aantal coronabesmettingen in één etmaal gemeld. In de afgelopen 24 uur testten 20.574 mensen positief op het coronavirus. In totaal zijn er nu meer dan twee miljoen besmettingen gemeld.
In het laatste etmaal overleden 355 mensen door het virus. In totaal stierven ruim 55.000 mensen. Indonesië is in Zuidoost-Azië het land met het hoogste aantal besmettingen en doden.
In Brazilië is een recordaantal coronabesmettingen in één etmaal gemeld. In de afgelopen 24 uur zijn 115.228 mensen positief getest op het virus. Daarnaast overleden 2.392 mensen als gevolg van het virus. Dat meldt het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid.
Het Zuid-Amerikaanse land heeft na de Verenigde Staten het hoogste aantal coronadoden ter wereld; ruim 500.000.
Zwangere vrouwen en vrouwen die pas zijn bevallen van een baby, hebben tijdens de coronapandemie aanmerkelijk minder contact gehad met de huisarts dan voordat het virus Nederland bereikte. Als ze wel contact hadden met de huisarts, ging het vaker om psychische klachten dan een jaar eerder, meldt onderzoeksinstituut Nivel.
,,Deze verandering kan komen doordat zwangeren en pas bevallen vrouwen zorg mijden uit angst voor een coronabesmetting", schrijven de onderzoekers. Het zou ook kunnen dat de vrouwen om wie het gaat vaker direct contact zochten met verloskundigen of gynaecologen. Contacten met de huisarts verliepen veel vaker telefonisch dan fysiek.
Horecazaken in Rotterdam, Utrecht en Den Haag mogen de wedstrijden van het EK-voetbal vanaf zaterdag uitzenden op een groot scherm op het terras. Het Nederlands elftal speelt zondag om 18.00 uur in de achtste finale tegen Tsjechië. Lees hier meer.
In Rusland zijn er in het afgelopen etmaal 20.182 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds eind januari van dit jaar. Autoriteiten laten weten dat het grootste aandeel van de besmettingen komt door de Indiase deltavariant van het virus.
De Russische overheid meldt ook dat er in de laatste 24 uur 568 mensen zijn overleden door het coronavirus. In Moskou en Sint-Petersburg zijn de meeste doden in een dag gevallen sinds het begin van de pandemie.
Alweer duizenden mensen hebben sinds donderdag 08.00 uur het speciale telefoonnummer gebeld voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Het is ontzettend druk, aldus de GGD, maar de lijn ligt niet plat. Er worden volop afspraken gemaakt, aldus een woordvoerster.
Het nummer, 0800-1295, was woensdag nauwelijks bereikbaar door de grote belangstelling. Ook nu moeten mensen waarschijnlijk soms meerdere pogingen doen om contact te krijgen.
Het is woensdag, de eerste dag dat het kon, 78.000 mensen gelukt een afspraak te maken voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Het telefoonnummer kreeg 5,3 miljoen telefoontjes van 222.000 bellers. Dat betekent dat de gemiddelde beller ruim twintig keer heeft geprobeerd een medewerker van het callcenter aan de lijn te krijgen.
De eerste mensen die een afspraak hebben gemaakt, worden vrijdag gevaccineerd. Met die ene prik zijn ze klaar. Met andere vaccins hebben mensen twee inentingen nodig.
Diederik Gommers heeft een kanttekening geplaatst bij de stormloop op het Janssen-vaccin. Het OMT-lid twijfelt of mensen die dat vaccin nemen wel genoeg beschermd zijn tegen de deltavariant uit India.
"We weten uit prognoses dat de deltavariant de overhand gaat krijgen, hij gaat het overnemen van de Britse variant en dat gaat waarschijnlijk al in deze vakantie gebeuren", vertelde Gommers woensdagavond in het radioprogramma Dit is de dag.
Woensdag opende de GGD een speciaal telefoonnummer waar mensen een vaccinatie met Janssen kunnen inplannen. De lijnen raakten overbelast, nadat 222.000 bellers ruim 5 miljoen telefoontjes pleegden. Uiteindelijk wisten 78.000 mensen een afspraak te maken. Er zijn nog 122.000 Janssen-vaccins over.
Het coronavirus kan hersencellen infecteren, maar de overdracht van het virus tussen de cellen stopt snel waardoor de schade beperkt blijft. Niettemin leidt de infectie tot een ontstekingsreactie die mogelijk bijdraagt aan de neurologische en psychische klachten waarmee veel mensen kampen die corona hebben (gehad). Dat meldt het Erasmus MC, dat onderzoek heeft gedaan.
Er is al langer sprake van dat Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt, invloed heeft op de hersenen. Patiënten kregen te maken met een verminderd geheugen, met hoofdpijn en soms zelfs met psychoses en ontsteking van het hersenweefsel (encefalitis). Ook ruiken lukt (ex-)coronapatiënten nogal eens minder goed.
Onderzoekslaboratorium Innatoss is naarstig op zoek naar mensen die binnenkort worden gevaccineerd. Het Osse bedrijf werkt mee aan onderzoek naar een nieuwe coronatest die snel aantoont of iemand T-cellen tegen het virus in zijn bloed heeft. De afweercellen, aangemaakt na vaccinatie of besmetting, bieden volgens wetenschappers een goede bescherming tegen zorgwekkende coronavarianten.
Het Osse bedrijf zoekt ‘een paar honderd’ vrijwilligers voor de studie die wordt geleid door Qiagen, een biotechnologiebedrijf dat vorig jaar voor ruim tien miljard euro in Amerikaanse handen kwam. Mensen die binnen nu en een maand hun eerste prik krijgen, kunnen zich aanmelden. Het Osse bedrijf neemt hen twee keer bloed af, en zoekt de verschillen tussen voor en na de vaccinatie. Lees hier meer.
De Britse regering maakt zich zorgen over de vaccinatiebereidheid in hoofdstad Londen en belegt daarom een speciale vaccinatietop. Daar gaan gezondheidsexperts en gezaghebbende figuren uit de gemeenschap vrijdag overleggen over maatregelen.
Verantwoordelijk minister Nadhim Zahawi zegt dat de overheid meer gaat doen om vaccintwijfelaars te overtuigen. Daarbij gaat speciale aandacht uit naar mensen van Afrikaanse en Aziatische komaf. ,,Vaccineren is onze weg uit de pandemie."
Het baart de regering zorgen dat miljoenenstad Londen achterloopt in de vaccinatiecijfers. Zo'n 60 procent van de Londenaren heeft volgens de laatste regionale statistieken minstens één dosis gehad van een coronavaccin. Dat percentage ligt in zeven andere Engelse regio's op 73 tot 79 procent.
De Japanse keizer Naruhito is bezorgd dat het aantal coronagevallen in zijn land zal toenemen vanwege de Olympische Spelen, die deze zomer gehouden worden. Kyodo News heeft een ingewijde gesproken die zegt dat de keizer zijn bedenkingen heeft bij de Spelen in Japan.
Buitenlandse toeschouwers zijn niet toegestaan bij de Spelen. Een beperkt aantal plekken is wel beschikbaar voor Japanners. Het aantal coronabesmettingen in Japan neemt langzaam af, nu ongeveer 15 procent van de bevolking ten minste één vaccinatie heeft gehad.
Duitsland verwacht dat alle inwoners die een vaccinatie willen, een eerste prik rond eind juli of begin augustus hebben ontvangen. Dat heeft een woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel donderdag gezegd.
,,Gezien de voorraden die we hebben en afhankelijk van hoe hoog de vaccinatiebereidheid is, kunnen we verwachten dat tegen het einde van juli en begin augustus iedereen die dat wil, een eerste prik kan hebben gekregen."
De woordvoerder van Merkel benadrukte daarbij dat vaccineren cruciaal is tegen de opkomende deltavariant van het coronavirus.
Vandaag kunnen mensen die een Janssen-prik willen wederom bellen voor een afspraak, maar net als gisteren zijn de lijnen overbelast. Woensdag ontstond er een stormloop en was het telefoonnummer tijdelijk onbereikbaar door enorme belangstelling.
Demissionair zorgminister Hugo de Jonge meldde aan het einde van de dag dat er 5,3 miljoen telefoontjes werden gepleegd door 222.000 bellers. Uiteindelijk zijn er 78.000 prikafspraken gemaakt. Er zijn nog 122.000 Janssen-vaccins over.
Een website die studenten en medewerkers in het hoger onderwijs makkelijk aan zelftests moet helpen, gaat binnenkort alweer uit de lucht. Tot en met 31 juli worden nog aanvragen voor tests geaccepteerd.
Op 10 mei werd de website zelftestonderwijs.nl - een samenwerking tussen het hoger onderwijs, het ministerie van Onderwijs en het landelijke SURF-portaal - nog met een campagne gelanceerd. Lees hier meer.
In 2020 is het aantal horecavestigingen met 5 procent toegenomen, ondanks de coronacrisis. Dat meldt het CBS, op basis van nieuwe cijfers. De evenementencatering (15 procent gestegen) en verhuur van vakantiehuizen (10 procent) worden ook meegerekend.
Het aantal cafés daalde met 3 procent. In 80 procent van de Nederlandse gemeenten steeg het aantal horecavestigingen per duizend inwoners. Op 1 januari telde Nederland ruim 72.000 horecavestigingen. Er werden er 5.000 opgeheven in 2020 en ruim 7.500 opgericht.
Fabrikanten hebben vorige maand binnen de Europese Unie ruim de helft meer bedrijfswagens verkocht dan een jaar eerder. Die forse stijging komt vooral doordat de markt in het voorjaar van 2020 onder druk van de coronacrisis stond. Ten opzichte van de periode voorafgaand aan de pandemie werden 30.000 minder vrachtwagens, bussen en bestelauto's op kenteken gezet.
In totaal werden in mei van dit jaar 165.363 bedrijfsvoertuigen geregistreerd, meldt de Europese branchevereniging voor de auto-industrie ACEA. Dat is 51,3 procent meer dan in mei 2020.
De ziekenhuizen in de Rotterdamse regio stromen razendsnel leeg als het gaat om mensen met corona. Op dit moment telt men nergens, noch op de speciale afdelingen noch op de intensive cares, meer dan een (flinke) handvol coronapatiënten. Tegelijkertijd draait de normale zorg steeds optimaler.
Dat blijkt uit een rondgang langs de zes ziekenhuizen in Rotterdam en omstreken. Lag het aantal coronagerelateerde patiënten zes weken geleden nog op vele tientallen per locatie (tot wel tegen de zeventig), gisteren stokte dat cijfer bij 25 voor de gehele regio. Lees hier meer.
De Tweede Kamer debatteert vandaag over het verder versoepelen van de nog geldende coronamaatregelen. Vanwege het dalende aantal besmettingen en ziekenhuisopnames is het kabinet voornemens om nog verder te versoepelen.
Partijen maken zich tegelijkertijd zorgen over de oprukkende deltavariant van het coronavirus en vragen het kabinet deze zomer alert te blijven op de ontwikkelingen daarvan.
Vanaf vandaag kunnen mensen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus een inentingsbewijs laden in de CoronaCheck-app. Daarvoor is een update nodig, die in de loop van de dag in diverse appstores wordt gezet.
In de app kunnen mensen twee QR-codes laden: één voor toegang tot binnenlandse evenementen en één voor reizen naar landen in de Europese Unie. De tweede QR-code is pas vanaf 1 juli beschikbaar.
De Nederlandse overheid heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 3 miljard euro meer uitgegeven dan er binnenkwam, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat kwam door uitgaven vanwege de coronacrisis. Het tekort komt neer op 5,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in die periode.
Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020, toen de coronacrisis pas net begon in Nederland, gaf de overheid 11 miljard euro meer uit. Dat kwam voor het grootste deel door subsidies om het bedrijfsleven door de crisis heen te helpen, zoals de steunmaatregelen NOW en TVL. Tegelijkertijd daalden de inkomsten met 2 miljard euro. Zowel de loon- en inkomstenbelasting als de dividendbelasting bracht 1 miljard euro minder op.
De overheidsschuld steeg in de eerste drie maanden met ruim 4 miljard euro ten opzichte van eind december en kwam op 439 miljard euro. De stijging werd veroorzaakt doordat de overheid 17 miljard euro ophaalde met staatsleningen en 13 miljard euro afloste. De staatsschuld bedroeg eind maart 54,9 procent van het bbp. Dat was een jaar eerder nog 49,3 procent en eind december 54,3 procent.
De coronacrisis heeft duidelijk gevolgen gehad voor kleine cafés in Nederland. Volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal cafés vorig jaar met 3 procent gedaald tot minder dan 10.000. Het is voor het eerst sinds het statistiekbureau in 2007 met de metingen begon dat het aantal kroegen tot onder de 10.000 is gezakt. Met name kroegen met minder dan vijf werkzame personen kwamen volgens het CBS de crisis niet door.
Evengoed was er ook in crisisjaar 2020 sprake van een stijging van het totale aantal horecavestigingen. In totaal ging het om een stijging met 5 procent tot ruim 72.000 vestigingen. Tegenover een daling van het aantal cafés stond een toename van het aantal cateringbedrijven en kantines. Verder steeg het aantal bedrijven actief in de verhuur van vakantiehuisjes. Opvallend is dat ook het aantal restaurants en andere eetgelegenheden in het crisisjaar toenam.
Het CBS benadrukt dat het aantal horecavestigingen dat vorig jaar werd opgeheven voor het derde jaar op rij steeg. In totaal verdwenen er zo'n 5.000. Daartegenover stond de oprichting van 7500 nieuwe vestigingen. Dat aantal was ook lager dan in het voorgaande jaar.
Verder meldt het CBS dat de horecadichtheid in de meeste gemeenten in Nederland vorig jaar is toegenomen. Uitgeest en Woudenberg kregen er circa een kwart meer vestigingen bij en waren daarmee de koplopers. Rozendaal merkte een daling van 44 procent en was daarmee laatste in de rij. Van de 25 grootste gemeenten was de stijging in Leiden, waar het aantal vestigingen met 11 procent groeide, het sterkst. Eindhoven en Almere hadden een plus van 9 procent.
De Verenigde Staten verschepen vandaag drie miljoen doses van het Janssen-vaccin naar Brazilië, meldt het Witte Huis. De zending maakt deel uit van Amerika's belofte om wereldwijd 80 miljoen vaccins te doneren en zal vanaf Fort Lauderdale, in Florida, naar de stad Campinas in het noordoosten van Brazilië worden gevlogen.
De vaccins zijn hard nodig in het Zuid-Amerikaanse land, waar het coronavirus al een half miljoen mensen het leven heeft gekost. Brazilië heeft het op een na hoogste aantal coronadoden ter wereld. Het vaccin van Janssen wordt als zeer nuttig gezien bij de bestrijding van de pandemie, omdat er slechts één injectie van nodig is.
De VS benadrukt dat de beschikbaar gestelde vaccins uit hun reguliere voorraad komen en niet afkomstig zijn de partij waarmee in april een productiefout werd gemaakt in een fabriek in Baltimore. Daar werden ingrediënten van het AstraZeneca-vaccin vermengd met dat van Janssen. Miljoenen doses raakten door die fout onbruikbaar.
Ook meldt het Witte Huis dat voor de donatie geen tegenprestatie van de regering van president Bolsonaro wordt verwacht. ,,We delen deze vaccins niet om gunsten te verkrijgen'', klinkt het. ,,We leveren onze vaccins zonder verplichting en met als enig doel het redden van levens.''De Amerikaanse tv-dominee Jim Bakker schikt in een rechtszaak over een voedingssupplement dat hij in 2020 aanprees ter genezing van Covid-19. De zogenoemde televangelist, die in het verleden al vaker in opspraak raakte wegens seksueel wangedrag en gesjoemel met kerkgelden, beweerde in zijn Jim Bakker Show dat een zilveroplossing alle ziekten zou kunnen voorkomen en genezen.
Ook corona. En dat slechts voor bedragen tussen de 80 en 150 dollar. Die gezondheidsclaim aan het begin van de coronapandemie kwam Bakker opnieuw op een aanklacht te staan. Zelf houdt hij vol niets verkeerds te hebben gedaan, maar gaat duizenden goedgelovige kopers toch hun geld terugbetalen. Zo'n 156.000 dollar in totaal.Het is 78.000 mensen gelukt een afspraak te maken voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Het speciale telefoonnummer dat daartoe vanochtend in gebruik werd genomen, was door drukte aanvankelijk nauwelijks bereikbaar. Het telefoonnummer kreeg 5,3 miljoen telefoontjes van 222.000 bellers, meldt coronaminister De Jonge.
Dat betekent dat de gemiddelde beller ruim twintig keer heeft geprobeerd een medewerker van het callcenter aan de lijn te krijgen. Van de eerste 50.000 gemaakte afspraken waren er 42.000 voor mensen die zijn geboren in 1990 of daarna. De oudste persoon met een afspraak komt uit 1925, meldt de GGD.
200.000 mensen kunnen een afspraak maken, daarna komen bellers op een wachtlijst. Als Janssen nieuwe doses levert, krijgen ze een sms om alsnog een afspraak te maken. ,,Dit biedt geen garantie dat ze binnenkort gevaccineerd worden'', zegt GGD GHOR Nederland. 'Wed op twee paarden en laat een afspraak voor Pfizer of Moderna staan.''
Spanje vaccineert in recordtempo en ligt op schema om tegen eind augustus het doel van 70 procent volledig ingeënte volwassenen te halen. De afgelopen 24 uur werden 680.540 doses vaccin toegediend, meldt het Spaanse ministerie voor Volksgezondheid. In totaal zijn sinds het begin van de vaccinatiecampagne 37,6 miljoen prikken gezet. De helft van de 47 miljoen Spanjaarden tellende bevolking heeft ten minste één inenting gehad, terwijl 32 procent al volledig is beschermd.
De Spaanse besmettingscijfers dalen al weken en het land maakt zich klaar om de verplichting tot het dragen van mondkapjes op straat af te schaffen, kondigde premier Sanches afgelopen week aan. ,,Het zal niet meer nodig zijn om buiten en op open plekken mondkapjes te dragen'', sprak de premier. ,,Zolang er maar voldoende afstand kan worden gehouden.''
Gezondheidsminister Carolina Darias lijkt zich om de oprukkende deltavariant van het virus niet druk te maken. ,,We zijn ons wel degelijk bewust van de deltavariant en het heeft onze volle aandacht'', zei ze. ,,We hebben de Alfa-versie eronder gekregen en we weten hoe we om het even welke variant moeten stoppen.'' Tot nu toe zijn 80.748 mensen in Spanje overleden aan de gevolgen van Covid-19 en raakten er 3.773.032 besmet.Het totale aantal coronabesmettingen in Italië loopt vandaag met 951 op naar ruim 4,26 miljoen. Er werden de afgelopen 24 uur 198.031 tests afgenomen. Het officiële dodental ten gevolge van het longvirus stijgt met 30 naar 127.352. Qua sterfgevallen staat Italië op de tweede plaats binnen Europa en is achtste wereldwijd. Er liggen momenteel nog 2140 coronapatiënten de verpleegafdelingen en 344 mensen met ernstige Covid-klachten op de ic's, aldus het ministerie voor Volksgezondheid.
Frankrijk meldt in het afgelopen etmaal 2320 positieve coronatests te hebben afgenomen.
De Amsterdamse burgemeester Halsema heeft besloten dat horecazaken op terrassen grote schermen mogen plaatsen waarop EK-voetbalwedstrijden te zien zijn. Vanaf zaterdag kunnen de schermen worden geïnstalleerd, zo kan de eerstvolgende wedstrijd van Oranje zondag op het terras worden bekeken.
Er worden geen schermen geplaatst in parken of op pleinen, om drukte te voorkomen. De gemeente adviseert mensen daarom om op tijd een plekje te reserveren voor het terras. Er zijn wel strenge regels. Zo moeten bezoekers 1,5 meter afstand houden en mogen de schermen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.
Normaal gesproken is de paus zelf het stralende middelpunt tijdens zijn wekelijkse openbare audiënties, maar dit keer moest de goedlachse kerkvorst zijn meerdere erkennen in niemand minder dan superheld Spider-Man. De 'aandachtstrekker' had zich in zijn bekende roodblauwe outfit tussen de wachtende gelovigen geposteerd. Een hachelijke onderneming, gezien de hittegolf die Rome teistert.
Onder het zweterige spinnenpak gaat de 28-jarige Matteo Villardita schuil, die normaliter jonge patiëntjes in kinderziekenhuizen opzoekt om een lach op hun gezicht te toveren. Vandaag moesten zijn fans het even zonder hem doen, maar vormde de paus zijn missie. Dat lukte wonderwel. Een gekostumeerde arm wist Christus' plaatsvervanger op aarde aan te raken, waarop Franciscus zich naar Villardita draaide.
De hulpspinnenman, die door het coronavirus maandenlang niet naar de ziekenhuizen kon maar ruim 1400 videogesprekken voerde, vroeg de paus te bidden voor de kinderen en hun families. Matteo gaf de bejaarde kerkvader ook een Spider-Manmasker. Niet tegen het coronavirus of om door de gangen van het Vaticaan te slingeren, maar om net als hij 'de pijn van de kinderen door zijn ogen te zien'.
'De paus wist direct waar ik het over had', zegt de vermomde kindervriend opgewonden. Na zijn ontmoeting met Franciscus ging Villardita, die door het Vaticaan als 'echt een goede superheld' wordt betiteld, nog op de foto met wat van de jonge Vaticaanbezoekers. Missie geslaagd.Dancefestival Tomorrowland geeft de hoop voor deze zomer op. Het festival gaat definitief niet door. De Belgische en Vlaamse regering probeerden plaatselijke burgemeesters nog te overreden hun verzet tegen het festival te staken, maar de organisatoren zien dat niet meer gebeuren.
Er hoeven steeds minder coronapatiënten in een ziekenhuis te worden opgenomen. De afgelopen 24 uur belandden 29 mensen met corona op een verpleegafdeling of ic-afdeling. Vorige week woensdag waren het er 40, de woensdag ervoor 55 en nog een woensdag eerder 77. In de afgelopen week zijn 212 nieuwe coronapatiënten opgenomen, gemiddeld ongeveer 30 per dag. Dit is het laagste peil sinds het begin van de LCPS-data daarover in oktober. Iets meer dan een maand geleden waren er meer dan 200 opnames per dag.
Nederlanders lopen nu het reisadvies is aangepast direct warm voor een vakantie in Griekenland. Vooral eiland Kreta is in trek, zien reisorganisaties TUI en Corendon. Het reisadvies voor andere Griekse eilanden zoals Lesbos en Rhodos was al eerder aangepast van oranje naar geel. TUI start vanaf 3 juli de vluchten naar Kreta weer op. Vanaf 10 juli wordt er negen keer per week naar Kreta gevlogen, zeven keer vanaf Schiphol en twee keer vanaf Eindhoven. Om de vraag aan te kunnen zet Corendon vanaf volgende week dertien extra vluchten in vanaf Nederland en België naar Griekenland.
Studenten en jongeren uit Amsterdam, Delft, maar ook uit Urk en Rotterdam komen al twee dagen naar de Schilderswijk om even snel een prik te halen voor ze op vakantie gaan. Die vaccins bij de GGD-post zijn eigenlijk bedoeld voor oudere arbeidsmigranten en jongeren worden inmiddels ook weggestuurd.
De deltavariant waart sinds begin mei rond in het Verenigd Koninkrijk en zorgt voor een toename aan corona-infecties. De Britten worden vandaag geconfronteerd met het hoogste aantal besmettingen sinds begin februari. Er werden de afgelopen 24 uur 16.135 positieve coronatests afgenomen, waarvan het merendeel door de deltavariant wordt veroorzaakt.
Maandag waren dat er 10.633, gisteren 11.625. De virusmutatie die voor het eerst in India de kop opstak, zou 40 tot 60 procent besmettelijker zijn dan de reguliere versie. Wist Londen de dagelijkse besmettingscijfers eerder omlaag te krijgen met strenge maatregelen en een hoog vaccinatietempo, nu komen de toekomstige versoepelingen door het stijgende aantal besmettingen weer in gevaar.Mensen uit de regio Kennemerland kunnen zich vanaf morgen inschrijven op een reservelijst voor een versnelde coronavaccinatie. Als de GGD aan het einde van de dag vaccins over heeft, worden mensen die op de lijst staan opgeroepen om last-minute een prik te komen halen. ,,Aanmelden kan ook wanneer er al een afspraak op een later moment gepland staat", benadrukt de gezondheidsdienst van Haarlem en omstreken.
Wie op deze manier versneld een eerste prik krijgt, kan op de vaccinatielocatie meteen een afspraak maken voor de tweede. Mensen die ooit een heftige allergische reactie hebben gehad, komen niet in aanmerking. Zij moeten in plaats van het gebruikelijke kwartier een half uur in de gaten gehouden worden. Dat is niet handig, omdat de overgebleven vaccins vaak net voor sluitingstijd worden toegediend.
Ook mensen die in de afgelopen acht weken Covid-19 hebben gehad en mensen die door de huisarts zijn gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin kunnen niet op de reservelijst. Dat laatste vaccin is bij de GGD niet voorhanden en het combineren van verschillende coronavaccins wordt vooralsnog niet gedaan in Nederland. De Gezondheidsraad moet daar eerst nog advies over uitbrengen.Een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Houston heeft tientallen medewerkers ontslagen, omdat zij weigeren zich te laten inenten tegen het coronavirus. Die prik is sinds april verplicht. Daarnaast zijn 117 personeelsleden opgestapt toen een federale rechter hen in een zaak over de opgelegde coronaprik in het ongelijk stelde.
De vergelijking met de medische experimenten die ten tijde van nazi-Duitsland werden gedaan, ging de magistraat veel te ver. Hij noemde die parallel 'verwerpelijk'. De claim dat de vaccins experimenteel zijn en gevaarlijk verwees hij ook naar de prullenbak. In totaal neemt het Houston Methodist-ziekenhuis afscheid van 153 ongevaccineerde medewerkers.De animo onder Slowaken om geprikt te worden met het Russische Sputnik-vaccin is laag. Sinds 8 juni hebben zich pas 14.214 mensen gemeld voor het vaccin, waarvan twee injecties nodig zijn. Slowakije heeft echter 200.000 doses Sputnik op voorraad. Reden voor de regering om 160.000 doses van het middel weg te geven of te verkopen.
Een deel van de vaccins gaat naar Balkanlanden, zoals Bosnië, Noord-Macedonië en Albanië. Argentinië heeft zich ook als gegadigde gemeld. Slowakije was, na Hongarije, het tweede land in Europa dat Sputnik inkocht. De toenmalige premier Igor Matovic deed dat echter in het geniep, wat tot een politieke crisis en de val van zijn regering leidde.Frankrijk voegt Rusland, dat kampt met een opleving van het coronavirus, toe aan de 'rode lijst' met landen waarheen alleen in uiterste noodzaak mag worden gereisd. De deltavariant die met name in hoofdstad Moskou voor infecties zorgt, baart de Fransen zorgen. Regeringswoordvoerder Gabriel Attal laat vandaag weten dat naast Rusland ook Namibië en de Seychellen rood kleuren.
De lijst van bestemmingen met een negatief reisadvies telt in Frankrijk nu 21 landen. Ook India, Zuid-Afrika en Brazilië, staan erop. Wie gevaccineerd is en toch afreist moet bij terugkeer in Frankrijk een negatieve PCR-test laten zien en zichzelf een weeklang isoleren. Wie nog geen coronaprik heeft gehad, riskeert 1000 euro boete. De Fransen zijn erop gebrand de deltavariant van het longvirus onder controle te houden.
Het aantal besmettingen in het land is de afgelopen tijd sterk gedaald, van ruim 35.000 per dag in maart en april naar zo'n 2300 op dit moment. Van alle infecties in Frankrijk wordt 9 á 10 procent naar schatting veroorzaakt door de deltavariant. In de regio Landes is dat echter 70 procent. De gezondheidsautoriteiten houden de situatie daar scherp in de gaten en roepen op tot waakzaamheid.Het scherm van een mobiele telefoon is een prima manier om vast te stellen of iemand het coronavirus onder de leden heeft. Een monster nemen van het display geeft een even duidelijk antwoord als de veelgebruikte PCR-test, waarbij mensen teststaafjes in hun neus en mond krijgen. Dat concluderen Britse onderzoekers.
De methode heet Phone Screen Testing (PoST) en is ontwikkeld door een team van University College in Londen. Als mensen met corona praten tijdens het bellen, kunnen virusdeeltjes op het scherm terechtkomen. Bovendien hebben ze mogelijk virusdeeltjes op de vingers waarmee ze swipen.
Het testen van het telefoonscherm is minder ingrijpend dan teststokjes in neus en mond steken. Mensen zullen dan eerder bereid zijn om zich te laten testen, denken de onderzoekers. Bovendien is de testmethode goedkoper voor arme landen, waar minder mensen gevaccineerd zijn tegen het virus en dus meer mensen nog kans lopen besmet te raken.
Coronabesmettingen worden momenteel vooral vastgesteld met slijmmonsters uit neus en keel. Het is ook mogelijk om in het bloed te zoeken naar antistoffen tegen het coronavirus, om duidelijk te maken of iemand besmet is geweest. Daarnaast zijn er ademtests en China heeft soms anale coronatests uitgevoerd, onder meer bij Amerikaanse diplomaten.
Rotterdam telde afgelopen 24 uur de meeste coronagevallen: 36. In Utrecht kregen 33 mensen te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Amsterdam registreerde 32 positieve tests, in Den Haag waren 29 nieuwe gevallen en in Breda 16.
In 150 gemeenten testte helemaal niemand positief op het coronavirus. In 88 gemeenten werd één besmetting geconstateerd. In de overige 114 gemeenten kwamen meerdere coronagevallen aan het licht.
Van vier mensen is doorgegeven dat ze zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Sinds het begin van de uitbraak is het coronavirus bij bijna 1,7 miljoen mensen vastgesteld. Van hen zijn er volgens de officiële cijfers 17.748 overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.
Mensen kunnen weer telefonisch een afspraak maken voor een coronatest. Het nummer 0800-1202 is weer bereikbaar.
Het telefoonnummer van de GGD's was woensdag enkele uren achtereen moeilijk te bereiken. Dat kwam door enorme drukte bij het speciale nummer waar mensen een afspraak kunnen maken voor vaccinatie met het Janssen-vaccin. Meer dan 100.000 mensen belden tegelijk met het nummer 0800-1295, waardoor de lijnen overbelast waren.
Vervolgens probeerden mensen het algemene nummer voor prikafspraken (0800-7070) te bellen, waardoor ook dat nummer overbelast raakte. Daarna sloegen de problemen over naar het nummer voor testafspraken.
In de afgelopen 24 uur zijn 679 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er aanzienlijk minder dan vorige week woensdag, toen het instituut 1027 positieve tests noteerde. Het gemiddelde aantal dagelijkse meldingen is daarmee ook weer verder gedaald, tot 764.
Steeds meer mensen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Het betere weer helpt volgens het RIVM ook. Ruim een maand geleden registreerde het instituut nog zo'n 6000 positieve testen per dag. Dat aantal is dus in korte tijd gekelderd. Het aantal positieve testen ligt nu al zes dagen achtereen onder de duizend per dag. Tussen maandag- en dinsdagochtend werden 724 besmettingen gemeld.
De Kamer hoeft niet op haar handen te zitten en te wachten tot er in het najaar een nieuw kabinet op het bordes staat. Dat zegt informateur Mariëtte Hamer in het formatiedebat. Met een aantal urgente zaken, waaronder 'nazorg' voor groepen in de samenleving die extra hard zijn geraakt door de crisis, kan de Kamer 'eigenlijk morgen' al aan de slag. ,,Mij is ook opgevallen dat er nog veel geld - ik zeg het maar even onparlementair - op de plank ligt, dat benut kan worden."
Hamer noemde als voorbeeld hulp aan kinderen in armoede, mentale problemen bij verschillende groepen en steun aan bedrijven "die nog niet uit de ellende zijn". Ook is er veel 'achterstallig onderhoud' bij gemeenten, omdat ze zich volledig op de coronacrisis hebben geconcentreerd de afgelopen tijd.
In haar eindverslag somt Hamer complexere onderwerpen op die ook op korte termijn aandacht verdienen, zoals de uitvoering van het klimaatvonnis, de 'blijvende aanpak van de pandemie' en de vereenvoudiging of het afschaffen van het stelsel van toeslagen. Het is belangrijk dat de Kamer hier ook al over nadenkt, vindt Hamer.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is verder gedaald tot 425. Dat is het laagste aantal sinds eind september. In de afgelopen twee maanden zijn ongeveer 2200 bedden vrijgekomen.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 255 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 22 minder dan gisteren. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met vijftien naar 170.
Door de leegloop hebben ziekenhuizen meer en meer ruimte voor mensen met andere aandoeningen. Op de intensive cares liggen nu 578 zogeheten non-Covid-patiënten, 37 meer dan op maandag. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die een operatie hebben ondergaan vanwege kanker of ernstige hartklachten, of die het slachtoffer zijn geworden van een ernstig ongeluk.
Ongeveer een maand geleden behandelden de intensive cares meer coronapatiënten dan non-Covid-patiënten. Dat is sindsdien helemaal omgeslagen, er zijn ruim vierhonderd niet-coronapatiënten meer op de ic's. Dat is het grootste verschil sinds 3 oktober, bijna negen maanden geleden.
In België is inmiddels meer dan 70 procent van de inwoners gevaccineerd. Daarmee is de tweede voorwaarde voor de volgende fase van het zogenaamde 'zomerplan' bereikt.
Met dat plan kunnen de zuiderburen terug naar een 'normaler leven', aldus premier Alexander De Croo. De eerste fase, met de heropening van de horeca binnen, ging op 9 juni in, en komende zaterdag de tweede stap, met onder andere meer personen op evenementen en meer sociale contacten.
Volgens het plan kunnen (stap drie) vanaf 30 juli bijvoorbeeld weer evenementen binnen doorgaan tot 3.000 personen, en buiten tot 5.000. Vanaf 13 augustus zijn dan massa-evenementen buiten toegelaten mits bewijs van vaccinatie of recente negatieve PCR-test. Feesten en recepties zijn weer toegelaten tot 250 personen binnen, met de regels van de horeca, en ook jeugdactiviteiten en -kampen kunnen weer doorgaan tot 200 personen en met overnachting.
De verspreiding van de besmettelijkere deltavariant gaat ook in Nederland rap. Inmiddels bestaat al 40 procent van de besmettingen in Amsterdam uit deze versie van het coronavirus, meldt de GGD.
Vorige week meldde minister De Jonge (Volksgezondheid) nog dat in de grote steden 10 procent van het aantal coronabesmettingen van deze variant kan zijn.
Het gaat om een voorlopige uitslag van een steekproef van de testmonsters uit de week die liep tot 20 juni, die de GGD door het Amsterdam UMC heeft laten analyseren. Zo'n honderd monsters werden bekeken. In de steekproef van een week eerder werd nog maar in 7 procent van de gevallen de deltavariant aangetroffen.
De deltavariant, eerder de 'Indiase variant' genoemd, kan volgens Yvonne van Duijnhoven, hoofd infectieziekten van de Amsterdamse GGD, volgende week al dominant zijn in de hoofdstad.
Deelnemers aan de grote internationale klimaattop in Glasgow hoeven niet gevaccineerd te zijn tegen het coronavirus. Het wordt volgens de organisatoren van topbijeenkomst COP26 in november wel aanbevolen, maar niet verplicht gesteld.
Landen moeten het op de top in Schotland eens worden over maatregelen om de opwarming van de aarde beperkt te houden tot 1,5 graad. Experts zeggen dat een vaccinatieplicht voor deelnemers de komst van delegaties uit ontwikkelingslanden in de weg had kunnen staan. Die vinden het lastig om aan voldoende vaccins te komen.
De Britse autoriteiten hebben deelnemende landen ook vaccinhulp aangeboden. ,,Het Verenigd Koninkrijk gaat zich inzetten om vaccins te verstrekken aan geaccrediteerde delegaties die daar op een andere wijze mogelijk niet aan kunnen komen'', zei minister Anne-Marie Trevelyan tegen parlementariërs.
Het is nog onduidelijk hoeveel mensen in het najaar naar Schotland komen voor de top. De organisatie zei dat aan vergelijkbare toppen zo'n 20.000 gedelegeerden hebben deelgenomen.
Het telefoonnummer dat mensen kunnen bellen voor een Janssen-prik is in de eerste twee uur meer dan twee miljoen keer gebeld door meer dan 130.000 mensen. Dat laat minister De Jonge (Volksgezondheid) weten.
Door de vele bellers is het nummer, 0800-1295, voorlopig niet bereikbaar. Het nummer ging om 10.00 uur in de lucht en kreeg meteen in de eerste minuten tienduizenden belpogingen.
Mensen die niemand aan de lijn kregen, probeerden het algemene nummer voor vaccinatieafspraken (0800-7070) te bellen, dat daardoor ook vastliep.
De universiteiten zijn ‘onaangenaam verrast’ dat ze van het kabinet in het nieuwe collegejaar rekening moeten houden met behoud van de anderhalve meter op de campus. ,,Een bizarre situatie'', menen ze. Zeker omdat premier Rutte en coronaminister De Jonge vorige week bijna de hele samenleving van het slot haalden.
Covid-19 was vorig jaarde meest gemelde beroepsziekte, schrijft het Amsterdam UMC. Per 100.000 werknemers zijn naar schatting 128 mensen op het werk besmet geraakt met het coronavirus.
In 2020 werden er 1918 meldingen van Covid-19 gedaan door 231 bedrijfsartsen. 48 procent van die meldingen kwam van verpleeg- en verzorgingstehuizen. Bij ruim de helft van alle meldingen had de medewerker in kwestie op werk onbeschermd contact gehad met een besmet persoon.
Het totale aantal meldingen van beroepsziekten was 4856, gemeld door 738 bedrijfsartsen. De meeste meldingen van beroepsziekten worden gedaan in de gezondheidszorg, overheidswerk, industrie, bouw en onderwijs.
Het telefoonnummer waar je naartoe kan bellen voor het maken van een afspraak voor een Janssen-prik is bekend: 0800-1295. Vanaf 10.00 uur zou het nummer beschikbaar zijn, maar de lijn raakte gelijk overbelast. Alle lijnen liggen plat, zegt de organisatie GGD GHOR Nederland. In de eerste paar minuten waren er '70.000 belpogingen'. Minister De Jonge (Volksgezondheid) zei van tevoren dat de lijnen het 'absoluut aankunnen, we zijn klaar voor een hausse aan telefoontjes. Maar als we met zijn allen massaal gaan bellen, alle mensen die nog geen prik hebben gehad, dan zou het best wel even vast kunnen lopen'.
Het is voor het eerst dat mensen in heel Nederland kunnen kiezen welk coronavaccin ze nemen. Waarschijnlijk worden vrijdag de eerste keuzeprikken met Janssen gezet.
Mensen die het Janssen-vaccin krijgen, hebben maar één prik nodig.
Reizen naar Frankrijk en België worden niet langer afgeraden door het kabinet. Wel gaat het reisadvies voor de Portugese hoofdstad Lissabon, populair voor stedentripjes, terug naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) vanwege ‘de zorgwekkende deltavariant’ van het coronavirus die daar rondwaart.
Dat heeft gevolgen voor Nederlanders die morgen terugkeren uit Lissabon. Zij moeten een negatieve test laten zien en worden geacht in quarantaine te gaan bij terugkomst.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet naast Frankrijk en België (de regio Brussel blijft op oranje staan), Estland, Griekenland (behalve hoofdstad Athene), Litouwen en Slovenië op ‘geel’. Ook kan er nu weer naar de Kroatische regio Sjeverna Hrvatska, die vorige week nog op ‘oranje’ bleef staan, worden gereisd.
Nederlanders hebben in het eerste kwartaal van dit jaar tijdens de coronalockdown flink meer online geshopt dan een jaar eerder. Volgens onderzoek in opdracht van onder andere brancheorganisatie Thuiswinkel.org waren de verkopen van webwinkels goed voor meer dan 22 procent van de totale bestedingen in de detailhandel. ,,Dat is het hoogste percentage ooit gemeten, want normaal schommelt dat rond de 10 procent'', zegt Thuiswinkel.org-directeur Marlene ten Ham.
Er werden in totaal 91,6 miljoen aankopen via het internet gedaan, goed voor een stijging van 31 procent. De verkopen kregen een boost doordat veel niet-essentiële winkels vanwege de lockdown waren gesloten. Veel fysieke winkels zijn daarnaast een webwinkel begonnen om toch nog wat omzet binnen te kunnen halen.
Huisartsenposten in Brabant maken een ongekende drukte mee in de weekeinden. Met ruim een verdubbeling van het aantal telefoontjes liep de wachttijd vorige week op tot een uur. Extra personeel is er niet. ‘Stop met bellen over bultjes en vaccinatievragen’, luidt de oproep. Lees hier het hele verhaal.
Vanaf vandaag kunnen mensen een afspraak maken voor een prik met het vaccin van Janssen. Daarvoor nemen de GGD'en een speciaal telefoonnummer in gebruik.
Waarschijnlijk worden vrijdag de eerste keuzeprikken met Janssen gezet. In elke regio is minimaal één locatie beschikbaar waar dat kan gebeuren. De voorraad is nog beperkt, in de eerste twee weken kunnen ongeveer 200.000 mensen een prik krijgen. Hoeveel mensen daarna aan de beurt komen, hangt af van hoeveel doses Janssen kan leveren.
Mensen die het Janssen-vaccin krijgen, hebben maar één prik nodig. Bij de andere beschikbare vaccins moeten mensen twee inentingen krijgen. Mensen die al een afspraak voor een prik met een ander vaccin hebben staan, kunnen bellen met het nieuwe telefoonnummer van de GGD om de afspraak om te zetten.
In de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington is woensdag het dreigingsniveau voor corona een niveau opgeschroefd, nadat een Australische die afgelopen weekend in de stad verbleef Covid-19 blijkt te hebben. Vanaf woensdag 18.00 uur worden inwoners in de stad daarom gevraagd afstand van elkaar te houden, zeker tot en met zondag. Kantoren, scholen en andere bedrijven kunnen wel gewoon open blijven.
De toeriste testte positief bij haar terugkomst in Sydney. Uit voorzorg zijn passagiers van twee vluchten tussen Australië en Nieuw-Zeeland gevraagd om zich af te zonderen en zich te laten testen. Ook heeft Nieuw-Zeeland het quarantainevrije vliegverkeer vanuit de Australische staat New South Wales voor drie dagen opgeschort. In de staat zijn de afgelopen week 21 nieuwe coronagevallen gemeld.
Nieuw-Zeeland opende afgelopen april een zogenoemde 'reisbubbel', waarbij inwoners zonder quarantaine heen en weer konden vliegen naar Australië. Die reisbubbel is tot nu toe een paar keer tijdelijk opgeheven vanwege kleine uitbraken van het virus in Australië. In beide landen is het aantal coronabesmettingen relatief laag gebleven tijdens de pandemie dankzij snelle en strenge lockdowns en het sluiten van de grenzen.
Het overgrote deel van het Nederlandse bedrijfsleven heeft tijdens de coronacrisis geen noodzaak gehad om geld te lenen of investeerders aan te trekken. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een enquête onder ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven met minimaal vijf werknemers.
Ruim een kwart van de ondervraagde horeca-ondernemingen trok wel vreemd vermogen aan om hun betalingsverplichtingen te voldoen. Dat is het meest van alle sectoren waarmee dus de meeste bedrijven dat niet nodig hadden. Nog eens een op de acht heeft wel vreemd vermogen nodig, maar slaagde er nog niet in om geld te lenen.
Ook andere sectoren die zwaar te lijden hadden onder de coronabeperkingen, zoals cultuur, sport en recreatie en de vervoerssector, gaven vaak het betalen van rekeningen als reden op voor het lenen van geld.
Bedrijven in de verhuur en handel van onroerend goed trokken ook vaak vreemd vermogen aan. Ruim 40 procent zei dit gedaan te hebben, maar dan met als doel om te investeren. Ook de vervoersbranche staat bij dit leendoel hoog, net als de horeca. 17 procent van de horeca-ondernemingen leende geld om te investeren tijdens de crisis.
De Oostenrijkse hoofdstad Wenen wil de jonge inwoners van de stad aanmoedigen om zich te laten vaccineren door middel van één of meerdere vaccinatiefeestjes, aldus een woordvoerder. Wenen plant ook vaccinatie-evenementen voor gezinnen, waar kinderen en ouders samen het vaccin kunnen krijgen.
Vanaf dinsdag konden Weense kinderen en tieners tussen 12 en 17 jaar zich voortaan registreren om zich te laten vaccineren. Binnen twee uur werden 10.000 dosissen gereserveerd.
Jonge volwassenen tussen 18 en 30 jaar kunnen vanaf woensdag een afspraak inplannen. Het vaccinatiefeest en de daaropvolgende evenementen staan voor begin juli op de agenda. De details van de evenementen zijn nog niet definitief vastgelegd.
In Wenen is inmiddels ongeveer 27 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.
Ondernemers hoeven pas vanaf 1 oktober aan hun nieuwe belastingverplichtingen te voldoen. Sinds medio maart vorig jaar kunnen bedrijven makkelijker belastinguitstel aanvragen wegens de economische gevolgen van de coronamaatregelen. Die regeling zou eigenlijk per 1 juli aflopen, maar de Tweede Kamer wilde bedrijven nog langer de tijd geven. Het kabinet gaat die oproep van de Kamer toch uitvoeren.
Het aantal coronabesmettingen in Rusland loopt zo hard op dat een derde golf dreigt. Een aantal restaurants in Moskou laten daarom alleen nog klanten toe die kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn. Ze lopen daarmee vooruit op de vaccinatieplicht die de burgemeester van de Russische hoofdstad vanaf volgende week invoert. Zestig procent van iedereen die in het onderwijs, transport en de dienstverlening werkt, moet zich voor 15 augustus verplicht laten inenten.
De risiconiveaus in Nederland zijn dinsdag verlaagd, nu het aantal coronagevallen blijft dalen. Voor het eerst sinds eind vorig jaar zijn er weer regio's waar 'waakzaam' geldt, het laagste risiconiveau. Dat zijn Groningen en Zaanstreek-Waterland.
Achttien regio's staan op 'zorgelijk' en in vijf regio's is de situatie nog 'ernstig'. Het hoogste risiconiveau, 'zeer ernstig', geldt nergens meer. Een paar weken geleden stond het hele land nog als zeer ernstig op het coronadashboard van de overheid. De indeling wordt elke twee weken opnieuw vastgesteld op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames.
Surinamers die iemand verliezen aan Covid-19 kunnen een bijdrage van de overheid krijgen voor de begrafenis of crematie. De regering heeft dat besloten aangezien de kosten voor de uitvaart van een coronaslachtoffer een stuk hoger zijn dan een 'gewone' uitvaart, omdat de regels een aantal speciale voorzieningen voorschrijven.
De bijdrage van de overheid is maximaal tienduizend Surinaamse dollar per overleden coronaslachtoffer, ongeveer 400 euro. Vanwege forse kostenstijgingen voor uitvaarten in het algemeen, gaat de regering bij alle begrafenissen bijspringen. Hier gaat het om een bijdrage van ongeveer drieduizend dollar, rond de 120 euro.
Het wordt hossen, dansen en zingen in het stadion van Boedapest waar het Nederlands elftal 27 juni de achtste finale speelt. Dweilorkest 't Spult uit het Gelderse Zutphen heeft dinsdag officieel toestemming gekregen van de UEFA om Oranje vanaf de tribune naar de overwinning te blazen. Dat meldt Hart van Nederland.
De muzikanten, die bij de KNVB kind aan huis zijn, hoopten stiekem dat ze al eerder in de Johan Cruijff Arena hadden mogen spelen. Vanwege de coronamaatregelen kregen ze daar echter geen toestemming voor. Omdat het stadion in Hongarije - in tegenstelling tot dat in Amsterdam - wél gaat voor een volle bezetting , is ook het orkest welkom om daar te spelen.
Als gezonde jongeren tussen 12 en 18 jaar oud niet gevaccineerd worden, kan dat er komend najaar toe leiden dat het aantal coronapatiënten weer enige tijd toeneemt. Als de groep wel wordt ingeënt, zal dat volgens berekeningen van het RIVM waarschijnlijk niet gebeuren. Dat zei infectieziektendeskundige Jaap van Dissel van het instituut dinsdag in de Tweede Kamer.
De berekeningen van het RIVM zijn tot stand gekomen op basis van een aantal aannames over bijvoorbeeld de besmettelijkheid van het virus. Ze zijn dus onzeker, zei Van Dissel erbij. Duidelijk is wel dat de inenting van jongeren van aanzienlijke invloed kan zijn op de verdere verspreiding van het coronavirus.
China is van plan om de coronagrenscontroles nog zeker een jaar in stand te houden. Dat meldt de Wall Street Journal op basis van ingewijden. Ondanks relatief lage besmettingscijfers vreest het land nieuwe varianten van het virus, zeker omdat in China volgend jaar meerdere grote evenementen gepland staan.
Tot de voorlopige versoepelingsdatum van halverwege 2022 zou vorige maand zijn besloten tijdens een bijeenkomst van de Chinese regering. Zo hoopt het land het virus onder controle te houden in aanloop naar onder meer de Olympische Winterspelen en Paralympische Spelen, die voor februari volgend jaar gepland staan in de hoofdstad Peking. Duizenden deelnemende atleten reizen daarvoor af naar het land.
Na de uitbraak van het coronavirus in de Chinese stad Wuhan eind 2019 beperkte China de verkeersstromen met andere landen flink. Reizigers moeten ongeacht hun nationaliteit aan strenge voorwaarden voldoen om binnen te komen. Zo moeten ze meerdere medische tests ondergaan en verplicht in quarantaine, waar strikte voorwaarden voor gelden.
Zowel Chinese als internationale luchtvaartmaatschappijen riskeren daarnaast tijdelijke annulering van hun vluchten als een bepaald aantal passagiers bij aankomst in China positief blijkt te testen op het coronavirus.
Het dagelijkse aantal coronabesmettingen in China ligt een stuk lager dan in andere grote landen. Maandag werden in China 25 nieuwe besmettingen gemeld. De regering blijft alert op mogelijke verdere verspreiding.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt verder. Verpleegafdelingen en intensive cares behandelen momenteel 462 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat komt neer op ongeveer vier coronapatiënten per ziekenhuis. Het is het laagste aantal sinds 22 september.
Het is de tweede dag op rij dat ziekenhuizen minder dan vijfhonderd coronapatiënten verzorgen. In de afgelopen twee maanden zijn meer dan 2000 bedden vrijgekomen. Bovendien kwam het aantal ic-patiënten voor de tweede achtereenvolgende dag onder de tweehonderd uit.
Intensive cares behandelen nog 185 mensen vanwege corona, twaalf minder dan op maandag. Op de verpleegafdelingen liggen nog 277 coronapatiënten. Dat zijn er zeventien minder dan een dag eerder.
De ziekenhuizen lopen leeg doordat steeds minder coronapatiënten hoeven te worden opgenomen. In de afgelopen 24 uur belandden 23 mensen vanwege Covid-19 op een intensive care of verpleegafdeling. In de afgelopen zeven dagen namen ziekenhuizen 223 nieuwe patiënten op. Dat is het laagste aantal sinds het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) in oktober begon met het delen van die gegevens. Half mei waren er soms meer dan 300 opnames per dag.
Door de leegloop krijgen ziekenhuizen meer ruimte om patiënten met andere aandoeningen te behandelen. Op de verpleegafdelingen en intensive cares liggen nu 13.865 mensen zonder corona, en dat is het hoogste aantal sinds september, toen het LCPS begon met het toevoegen van die data.
De laatste doses AstraZeneca gaan deze week op weg naar de huisartsen die er nog 60- tot en met 64-jarigen de tweede prik mee moeten geven. Het gaat om artsen in Zeeland, Zuid-Holland en Gelderland. Hun collega's in de rest van het land zijn al voorzien. ,,De tweede prik kan korter volgen op de eerste dan aanvankelijk werd gedacht, en met het oog op de deltavariant is dat ook verstandig", zegt het ministerie van Volksgezondheid
,,Zeker met de opkomende deltavariant moeten we ons goed beschermen, die tweede prik is daarvoor écht belangrijk. Ook de laatste mensen van 60 tot en met 64 jaar krijgen nu gelukkig snel hun tweede vaccinatie", zegt minister Hugo de Jonge.
Mensen van 60 tot en met 64 jaar kunnen in principe na vier weken al hun tweede prik krijgen, sneller dan eerder gedacht.
Iets meer dan 1,4 miljoen Nederlanders zijn vorige week gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is, zoals verwacht, minder dan het record van de week ervoor, toen bijna 1,7 miljoen mensen een prik kregen.
Dat er iets minder is geprikt, komt doordat Nederland minder vaccindoses heeft gekregen van de fabrikanten. Die leverden in de week voor het record ruim 1,8 miljoen doses. De week erna waren dat er bijna 1,3 miljoen en vorige week ruim 1,4 miljoen.
Tot en met afgelopen zondag hebben bijna 13,9 miljoen mensen een inenting gekregen. Dat zijn zowel eerste vaccinaties als de herhaalprikken die bij de meeste middelen nodig zijn. Inmiddels is dat gestegen tot boven de 14 miljoen.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft nog niet alle gegevens binnengekregen van de GGD'en. De diensten, die de meeste vaccinaties uitvoeren, kampten in de afgelopen weken met een storing, waardoor de data niet konden worden doorgegeven. Van ruim 800.000 prikken is wel bekend dat ze zijn gezet, maar is het nog niet duidelijk aan wie. Daardoor heeft het RIVM bijvoorbeeld geen goed beeld van de vaccinatiegraad onder jonge volwassenen, die nu aan de beurt zijn om een prik te krijgen. Ook weet het RIVM niet zeker hoeveel mensen nu een eerste prik hebben gehad en hoeveel een tweede prik.
De vaccinatiegraad is het hoogst onder 70- tot 84-jarigen. Negen op de tien mensen in die leeftijdsgroep hebben een eerste prik gehad. In verreweg de meeste gemeenten is meer dan 85 procent van de 65-plussers gevaccineerd. Uitzondering zijn de drie grote steden en enkele overwegend reformatorische plaatsen, zoals Tholen, Zwartewaterland en Barneveld. De vaccinatiegraad in deze groep is het laagst op Urk, waar ongeveer de helft van de 65-plussers is ingeënt tegen het coronavirus.
Kwetsbare jongeren die geboren zijn in de periode 01-01-2004 en 30-06-2009 kunnen een vaccinatieafspraak bij de GGD maken. Ze krijgen een uitnodiging voor een coronaprik van hun huisarts. Ze zullen het vaccin van BioNTech/Pfizer toegediend krijgen, aldus het RIVM.
Het gaat om de kinderen van 12 tot en met 17 jaar die ieder jaar worden uitgenodigd voor de griepprik en jongeren met het syndroom van Down. Leden van de doelgroep die in een instelling wonen, worden daar gevaccineerd. Ook jongeren met kanker krijgen binnenkort een uitnodiging, zij kunnen half juli worden geprikt in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht.
In totaal worden naar verwachting 60.000 tot 100.000 jongeren uitgenodigd, zegt het RIVM. De Gezondheidsraad adviseerde eerder deze jeugdigen te prikken omdat zij een verhoogd risico hebben op ernstige gevolgen van een coronabesmetting en ook omdat angst voor een besmetting hen veelal beperkt in hun dagelijks leven.
.
In het Rotterdamse Erasmus MC is gisteren De Coronawacht, een geschilderde variatie op Rembrandts wereldberoemde De Nachtwacht, uitgereikt aan Diederik Gommers en Ernst Kuipers.
Mensen die bij een huisarts of zorginstelling zijn gevaccineerd tegen corona, maar van wie de vaccinatie nog niet in het centrale register van het RIVM staat, kunnen vanaf maandag 1 juli hun vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app laden. Het webportaal waarmee zorgverleners alsnog kunnen regelen dat het vaccinatiebewijs van de geprikte beschikbaar komt in de app, is pas vanaf die dag beschikbaar. "We krijgen het eerder dan dat technisch niet rond", laat een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid en Milieu weten.
Voor mensen van wie de vaccinatie wél in het register staat, wordt het waarschijnlijk vanaf aankomende donderdag al mogelijk om de CoronaCheck-app te gebruiken. Zij kunnen vanaf die dag, als ze volledig zijn ingeënt, met hun vaccinatiebewijs naar plekken die nu nog een testbewijs vragen. Vanaf zaterdag mag met vaccinatiebewijzen de anderhalve meter-regel worden losgelaten, bijvoorbeeld op evenementen. Vanaf 1 juli kunnen mensen die volledig zijn gevaccineerd naar EU-landen reizen met de app.
Mensen van wie de vaccinatie in het centrale register van het RIVM staat, krijgen automatisch een groen vinkje te zien in de app. Dat geldt ook voor mensen die bij de GGD zijn gevaccineerd, maar van wie de registratie nog niet in het centrale register staat, óf die geen toestemming hebben gegeven voor het delen van de informatie met het RIVM. De GGD-systemen hebben namelijk ook een eigen koppeling met de CoronaCheck-app.
De mensen die hun prik bij de huisarts, een ziekenhuis of een andere zorginstelling hebben gehad, krijgen ook automatisch een groen vinkje in de app áls hun prik al in het centrale register staat. Als dat nog niet zo is of als de gevaccineerde daar geen toestemming voor heeft gegeven, kan zij of hij zelf aan de zorgverlener vragen om alsnog te regelen dat het vaccinatiebewijs beschikbaar wordt in de app. Dat kan dus wel pas vanaf 1 juli.
Volgens de laatste cijfers van het RIVM staat 61 procent van de vaccinaties die bij de huisarts zijn gezet momenteel in het centrale register. Van de prikken die bij zorginstellingen en ziekenhuizen zijn gezet is dit 66 procent. Of dit eerste of tweede prikken zijn, is volgens het RIVM niet te zeggen. De percentages zijn gebaseerd op schattingen van het aantal vaccins dat bij huisartsen en instellingen is gezet. Het werkelijke percentage kan dus afwijken.
Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) staan er dan ook al meer vaccins in het centrale register, omdat het RIVM rekent met het aantal vaccins dat aan huisartsen is geleverd. Doordat de opkomst niet overal even hoog was, hebben huisartsen ook doses bewaard voor de tweede prik. "Wij denken dat het maar om een hele kleine groep mensen gaat die uiteindelijk de huisarts nodig heeft om aan het vaccinatiebewijs voor de app te komen", aldus een woordvoerster. De LHV roept mensen op niet naar de huisarts te bellen voor 1 juli. "Dat heeft geen enkele zin."
Huisartsen hebben nog geen instructies van het ministerie gekregen over hoe ze het vaccinatiebewijs voor mensen in de app moeten krijgen. "We weten dus ook nog niet of dit ons veel extra werk gaat opleveren."
Mensen die in de afgelopen zes maanden corona hebben gehad, kunnen vanaf 1 juli het zogenoemde 'herstelbewijs' in de CoronaCheck-app laden. Dat gaat via de GGD, waar de test is afgenomen. Wie nog geen vaccinatie heeft gehad en ook niet in aanmerking komt voor een herstelbewijs, kan de app gebruiken door een coronatest te doen.
Grote Russische bedrijven verloten cadeaus onder hun medewerkers zodat zij zich laten vaccineren tegen Covid-19. Gevaccineerden maken kans op onder meer sneeuwscooters, geld en auto's. Ook worden er vrije dagen en gratis vakanties beloofd. Dergelijke acties kunnen veel verschil maken vanwege de flinke hoeveelheid grote bedrijven in het land.
Bijna de helft van alle werkende Russen is in dienst van een middelgroot of groot bedrijf. Landelijk heeft 12 procent van Russen inmiddels een eerste prik gehad, maar bij sommige bedrijven ligt de vaccinatiegraad onder het personeel al veel hoger. Bij kunstmestmaker Phosagro is bijna de helft van alle 18.000 medewerkers gevaccineerd en bij diamantproducent Alrosa is 29 procent van de 10.000 personeelsleden volledig ingeënt.
Hoewel bedrijven een bijdrage leveren aan het verhogen van de vaccinatiegraad, zijn er onder Russen nog steeds zorgen over de veiligheid van de in Rusland ontwikkelde vaccins. Mede door het lage vaccinatietempo is het aantal besmettingen gestegen tot het hoogste punt in vijf maanden. Vooral in Moskou raken veel mensen besmet. Daar domineert de extra besmettelijke deltavariant van het virus.
Een van de maatregelen die maandag werd aangekondigd is een 'coronapas' voor wie in een restaurant in Moskou wil gaan eten. Burgemeester Sergej Sobjanin schreef in zijn blog dat vanaf 28 juni een QR-code moet worden getoond om een restaurant te kunnen betreden. Die geeft aan dat iemand recent negatief is getest, is gevaccineerd of de afgelopen zes maanden Covid-19 heeft gehad.
De derde coronagolf dreigt het economisch herstel van Rusland te ondermijnen. Net als in andere landen trof de overheid strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, met negatieve gevolgen voor het bedrijfsleven en andere sectoren. Vanwege het stijgende aantal besmettingen verplicht Moskou 2 miljoen medewerkers van bepaalde sectoren zich te laten vaccineren. Een aantal regio's heeft dit voorbeeld gevolgd.
De zogeheten deltavariant van het coronavirus is ook in Nederland aan een opmars bezig. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de variant die als eerste opdook in India in de loop van deze zomer de meest voorkomende coronavariant in ons land zal zijn. De deltavariant is besmettelijker en verdringt de Alfa-variant (de nieuwe naam van de Britse variant) die nu nog het vaakst voorkomt. Lees hier meer over de verwachtingen van het RIVM.
Het afgelopen etmaal zijn 724 mensen positief getest op het coronavirus. Het is de vijfde achtereenvolgende dag dat dit cijfer onder de duizend blijft.
In de afgelopen week kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 5714 meldingen van nieuwe gevallen. Dat komt neer op 816 per dag, het laagste niveau sinds begin september. Half mei, dus iets meer dan een maand geleden, waren er ongeveer 6000 positieve tests per dag.
Amsterdam telde afgelopen 24 uur de meeste gevallen. In de hoofdstad kregen 52 mensen te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Rotterdam registreerde 40 positieve tests en in Den Haag waren er 31 nieuwe gevallen. Daarna volgen Breda (16), Leiden (14), Utrecht en Den Bosch (elk 13). Verder waren er 144 gemeenten zonder positieve tests, waaronder Dordrecht, Heerenveen en Lelystad.
Het aantal sterfgevallen steeg met drie. Het gaat om inwoners van de gemeenten Moerdijk, Gooise Meren en Barneveld. Het kan zijn dat deze mensen eerder al zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje geregistreerd.
Sinds het begin van de uitbraak is het coronavirus bij bijna 1,7 miljoen mensen vastgesteld. Van 17.744 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.
Een groep zorgmedewerkers van een ziekenhuis in het Amerikaanse Houston heeft met ingang van vandaag geen baan meer, omdat zij zich niet hebben laten vaccineren. Het ziekenhuis gaf de medewerkers een week om de prik te halen en die is nu verstreken. We bespraken het in onze Live Nieuws Update:
In de afgelopen week zijn 5.714 nieuwe besmettingen gemeld. Dat waren er 3.267 minder dan de week ervoor. Het aantal positieve coronatesten lag 36 procent lager. Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners daalde ten opzichte van een week eerder van 53 naar 34, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames bedroeg 160, maar liefst 87 minder dan de week ervoor (247), wat neerkomt op een daling van 35 procent. Van die nieuwe patiënten belandden 32 op de intensive care. Een week eerder waren dat nog 43 (-26%). Het aantal mensen dat overleed als gevolg van Covid-19 lag met 17 ook lager dan in de zeven dagen ervoor (-4).
Het reproductiegetal dat weergeeft hoe snel het virus zich verspreidt, bleef ongeveer op dezelfde hoogte: 0,77. Dat wil zeggen dat 100 mensen die het virus bij zich dragen gemiddeld 77 anderen aansteken. Helemaal actueel is dit cijfer nooit; het RIVM kijkt twee weken terug in de tijd om het vast te stellen.
Er zijn nu bijna 13,9 miljoen vaccinaties gezet. Sinds afgelopen zaterdag kunnen ook mensen met geboortejaar 2003 een vaccinatieafspraak maken, wat betekent dat alle volwassenen een aanbod voor vaccinatie hebben gekregen. Lees hier het volledige artikel over de weekcijfers.
Coronabesmettingen onder schooljeugd lijken gaten te slaan in Israëls wereldwijd bejubelde vaccinatiestrategie. Zo'n driekwart van alle leeftijdsgroepen die in aanmerking kwamen, heeft inmiddels het Pfizer-vaccin ontvangen. Maar daaronder is slechts 2 tot 4 procent van alle 12- tot 15-jarigen.
Sinds begin de maand, toen het aantal dagelijkse infecties in de tientallen liep, zijn vrijwel alle coronarestricties in het land afgeschaft. Ook de grenzen gaan komende maand weer open voor ingeënte vakantiegangers. Nu de deltavariant de kop opsteekt, worden terughoudende ouders gevraagd hun kroost alsnog te laten vaccineren.
Gisteren meldde de gezondheidsdienst 125 nieuwe besmettingen. Volgens experts kan er van groepsimmuniteit geen sprake zijn, zolang ook jongeren niet worden ingeënt. De jeugd vertegenwoordigt zeker een derde van de totale Israëlische bevolking. De oproep lijkt niet aan dovemansoren te zijn gericht, want het aantal prikafspraken voor minderjarigen is de laatste dagen verdrievoudigd.Het aantal coronabesmettingen in Rusland loopt zo hard op dat een derde golf dreigt. De autoriteiten geven dubbele signalen af: ‘laat je vaccineren’ tegenover ‘de pandemie is bijna voorbij’. Ondertussen halen maar weinig Russen een prik: ze vertrouwen de overheid niet.
De Europese Commissie koopt namens de EU-landen 150 miljoen extra doses van het Covid-19-vaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna. Het lopende contract wordt voor 2022 aangepast, zodat ook vaccins kunnen worden aangekocht die tegen nieuwe varianten beschermen, die bij kinderen kunnen worden gebruikt en 'opfris'-vaccins die voor extra bescherming kunnen worden toegediend na eerdere inentingen.
Het bijgewerkte contract garandeert volgens de EC ook tijdige levering van vaccins vanaf het derde kwartaal van dit jaar tot het einde van 2022. Lidstaten kunnen meer of minder laten leveren als de epidemiologische situatie in het land dat toelaat of daarom vraagt. Bestelde doses kunnen ook worden gedoneerd of doorverkocht aan landen buiten de EU. De EU heeft al meer dan 300 miljoen doses van Moderna aangekocht.
Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe één melding ontvangen van een bloedstolsel in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na een prik met het coronavaccin van Janssen. Bij de laatste rapportage van Lareb, twee weken geleden, waren nog geen meldingen van de zeldzame, maar ernstige bijwerking na een prik met Janssen bekend.
In totaal zijn nu vier mensen overleden aan deze trombose, van wie twee vrijwel zeker deze bijwerking hadden. Alle vier kregen de prik met AstraZeneca. De persoon die de bijwerking na de prik met Janssen meldde, is niet overleden. Eerder maakte Lareb bekend dat er wel een andere patiënt is overleden na een prik met Janssen. Het ging in dat geval om lekkages in haarvaten, kleine adertjes.
Lareb ontving tot dusver 29 meldingen van een bloedstolsel (trombose) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na een vaccinatie met AstraZeneca. Bij 14 van die meldingen en bij de melding over Janssen is het volgens het bijwerkingencentrum vrijwel zeker dat het ook daadwerkelijk om de zeldzame bijwerking gaat.
Bij de vorige rapportage ging het om twintig meldingen van de bijwerking na het vaccin met AstraZeneca. Lareb maakte toen niet bekend bij hoeveel van die meldingen het daadwerkelijk om de zeldzame bijwerking ging. Er zijn volgens directeur Agnes Kant inmiddels meer gegevens beschikbaar, waardoor deze informatie nu wel gegeven kan worden.
De rapportage gaat over de binnengekomen meldingen bij het bijwerkingencentrum tot en met 20 juni en gaan over ongeveer 13,6 miljoen gegeven vaccins. De combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes staat als zeldzame bijwerking genoemd in de bijsluiters van het AstraZeneca- en het Janssen-vaccin. Het wordt in de bijsluiter 'trombose met trombocytopenie syndroom' (TTS) genoemd.
Rusland rapporteert het hoogste dagelijkse dodental ten gevolge van het coronavirus sinds februari. De afgelopen 24 uur kwamen er 546 meldingen van overlijden binnen bij de gezondheidsdienst. Dat aantal tilt het totale dodental naar 130,347.
Het officiële aantal besmettingen stijgt vandaag met 16.715 naar 5.350.919. Van de nieuwe infecties deden zich er 6555 voor in de Russische hoofdstad Moskou, waar volgens de autoriteiten de deltavariant van het coronavirus rondwaart.President Poetin waarschuwde gisteren dat de coronasituatie in sommige regio's van Rusland inmiddels zo verergert dat er wordt nagedacht over regelmatige inentingen om oplaaiingen van het virus te stuiten.
Het Kremlin laat vandaag weten dat mensen die zich niet laten inenten tegen het longvirus mogelijk worden geweerd van werkplekken. ,,De realiteit is dat discriminatie onvermijdelijk zal zijn'', klinkt het. ,,Wie niet ingeënt is, vormt een bedreiging.''
Reizigersorganisatie Rover ziet dat steeds minder mensen een mondkapje opzetten in het openbaar vervoer en roept op om zolang dat verplicht is toch te blijven doen. De mondkapjesplicht wordt op 26 juni versoepeld, maar in trein, bus, tram en metro, blijft het verplicht om een maskertje te dragen.
,,Steeds meer mensen denken dat het niet nodig is, maar juist nu het drukker wordt, moeten we mondkapjes blijven dragen", zegt een Rover-woordvoerder. Veel klachten van reizigers over mondkaploze medepassagiers zijn er nog niet binnengekomen, maar wat niet is kan nog komen, klinkt het.
Het WTC-gebouw in Almere is omgetoverd tot ‘vaccinatiethermometer’. Een rij van boven tot onder verlichte ramen toont de vaccinatiegraad van Almeerders: groen voor mensen die al een prik hebben gehad, rood voor wie dat (nog) niet heeft.
Onderzoek van het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum en het RIVM toont aan dat de kans op het inademen van het coronavirus aan boord van een vliegtuig afneemt naarmate passagiers verder uit elkaar zitten. Volgens het studierapport lopen passagiers die verder van een besmette passagier afzitten vrijwel geen risico.
De onderzoekers schatten in dat op 2 tot 44 langere vluchten (kruisvluchten) de aanwezigheid van één 'reguliere' besmettelijke passagier tenminste tot één coronageval leidt. Bij een superverspreider - iemand die 300 keer meer virusdeeltjes uitstoot - wordt dat risico geschat op 1 tot 9 vluchten.
Op basis van de geldende maatregelen (mondkapjes tijdens de vlucht en testverplichting voor vertrek wordt ingeschat dat er iedere 11 tot 33 vluchten een besmettelijke passagier aan boord zou kunnen zijn. Van hen is minder dan 3 procent zo'n zogenoemde superuitscheider.
Medepassagiers binnen een sectie van zeven rijen - rondom de besmettelijke passagier - lopen gemiddeld een relatief laag risico op COVID-19. Lager dan bijvoorbeeld in ongeventileerde ruimtes van dezelfde afmeting. Overdracht van het virus via direct contact en oppervlakken is niet onderzocht.De Mobiele Eenheid heeft vannacht een park in Nijkerk leeggeveegd. In het park aan Het Jaagpad gingen feestende Oranjefans over de schreef die de zege van het Nederlands Elftal op Noord-Macedonië vierden.
Het aantal coronabesmettingen in India loopt vandaag met 42.640 op naar 29,98 miljoen. Er worden 1167 sterfgevallen ten gevolge van Covid-19 gemeld. Het officiële dodental in het Zuid-Aziatische land staat nu op 389.302.
In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 455 nieuwe besmettingen geconstateerd, meldt het Robert Koch-instituut. Het totale aantal besmettingen bij onze oosterburen komt daarmee op 3.722.782. Het dodental door toedoen van Covid-19 steeg met 77 naar 90.472.
De dichtbevolkte Australische deelstaat New South Wales verlengt de mondkapjesplicht voor binnenlocaties in de stad Sydney met een week. De staat heeft te kampen met een uitbraak van de zeer besmettelijke deltavariant en afgelopen zondag werden tien nieuwe lokale besmettingen geconstateerd. Acht daarvan liepen het virus op van familieleden die eerder in thuisisolatie zaten.
,,Gezien het aantal nieuwe gevallen mag er geen twijfel bestaan over de verhoogde mate van bezorgdheid'', zegt premier Gladys Berejiklian. ,,Maar, gezien de besmettelijkheid van het virus waren we er al vanuit gegaan dat gezinsleden van geïsoleerden het waarschijnlijk ook zouden krijgen.'' In totaal zijn nu 21 besmettingen binnen zes dagen vastgesteld.
Volgens de autoriteiten is de uitbraak terug te voeren op een chauffeur die buitenlandse vliegtuigbemanningen vervoert en later enkele toeristische plekken bezocht, waaronder een winkelcentrum in Bondi. Door de strenge maatregelen wat betreft het vliegverkeer wist Australië het coronavirus grotendeels buiten de deur te houden. Tot nu toe raakten 30.350 mensen besmet en overleden 910 van hen aan de gevolgen.De coronamaatregelen in Turkije worden komende maand verder versoepeld, nu het dagelijkse aantal besmettingen onder de 5000 is gedaald. De nu geldende lockdown op zondag en de doordeweekse avondklok zullen vanaf 1 juli worden opgeheven, meldt de Turkse president Erdogan.
De Filipijnse president Duterte heeft 'domme' vaccinweigeraars gedreigd met celstraf. Zijn land gaat gebukt onder een van de zwaarste uitbraken in Azië en telt inmiddels 1,3 miljoen besmettingen en ruim 23.000 stergevallen. Toch is het stil in de vaccinatielocaties in hoofstad Manilla.
,,Je kunt kiezen'', sprak Duterte gisteren op televisie. ,,Laat je vaccineren of ik gooi je in de gevangenis.'' De president wijst erop dat de Filipijnen worden geconfronteerd met een crisis, een noodsituatie. ,,Als je niet ingeënt wil worden, dan laat ik je oppakken en steek ik de naald persoonlijk in je achterste'', voegde Duterte toe.Hij raadt het landgenoten die desondanks niet willen aan om naar India te vertrekken, of naar de Verenigde Staten. De dreigende woorden van de president staan haaks op die van de gezondheidsautoriteiten die wel aandringen op vaccinatie, maar altijd hebben gezegd dat inenten op vrijwillige basis gebeurt.
Of de coronasoep zo heet wordt gegeten als hij door Duterte wordt opgediend, laat zich nog bezien. Justitieminister Guevarra was er als de kippen bij om te zeggen dat het weigeren van een prik nog niet strafbaar is. Om mensen van de priknoodzaak te doordringen zou de president zijn toevlucht tot 'stevig taalgebruik' hebben genomen.
In sommige wijken van Manilla pakken de lokale autoriteiten het anders aan en proberen mensen door het verloten van zakken rijst te verleiden tot het halen van hun coronaprik. In de wijk Sucat, aan de rand van de hoofdstad, zijn wekelijks twintig zakken van 25 kilo te winnen voor wie zich laat inenten.
De actie richt zich vooral op de minder bedeelden, die niet echt stonden te springen om vaccinatie. Sinds het begin van de rijstloterij in mei is het aantal prikken dat dagelijks wordt gezet opgelopen van 400 naar zo'n 2000. ,,Ik voel me veiliger nu ik ben ingeënt'', zegt een van de gelukkige winnaars van een baal rijst. ,,Een mooi initiatief.''
Noord-Korea heeft ruim 30.000 mensen getest op het coronavirus, maar zegt tegen de Wereldgezondheidsorganisatie WHO nog geen enkele besmetting te hebben vastgesteld. De WHO stelt echter vast dat van 733 personen die Noord-Korea tussen 4 en 10 juni 733 testte er 149 waren met griepachtige verschijnselen of luchtweginfecties.
Gezondheidsexpert twijfelen al langer aan de beweringen van Pyongyang, gezien de belabberde gezondheidszorg in het land en een grens met China die lek is als een mandje. Noord-Korea zelf zegt de anti-coronamaatregelen als 'van levensbelang' te zien en heeft het toerisme aan banden gelegd, diplomaten naar huis gestuurd en strenge eisen aan grensverkeer en import gesteld.
Die lockdown heeft de economie van het land, dat al jaren gebukt gaat onder internationale sancties, geen goed gedaan. De kans dat de grenzen snel weer opengaan, is nihil. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un waarschuwde dat de coronarestricties worden verlengd en dat de bevolking zich schrap moet zetten.Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de consumptie van Nederlandse huishoudens is in april het sterkste aangetrokken sinds de Tweede Wereldoorlog. De enorme groei wordt vooral veroorzaakt doordat de consumptie in de vergelijkbare maand vorig jaar juist op een zeer laag niveau lag door de eerste lockdown.
Daarnaast werden op 28 april de terrassen geopend en was het vanaf die datum ook mogelijk om zonder afspraak te winkelen. Ook was het veel kouder dan een jaar eerder, waardoor het het gasverbruik aanzienlijk hoger. Consumenten hebben volgens het statistiekbureau 9,4 procent meer besteed dan in april 2020.
Drie weken geleden meldde het statistiekbureau al dat winkels in april hun omzetten met gemiddeld 9,6 procent hadden opgevoerd. Maar de consumptie kwam niet boven het niveau van voor de pandemie. In april 2021 besteedden consumenten nog 9,2 procent minder dan in april 2019.Colombia registreerde maandag een recordaantal van 648 doden, waarmee het totale aantal coronadoden de grens van 100.000 passeerde. Sinds het begin van de pandemie zijn al 100.582 Colombianen overleden aan de longziekte, maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend.
Hoewel in april extra maatregelen zijn genomen, zoals een avondklok, gingen duizenden mensen de afgelopen weken de straat op om te protesteren tegen de regering van de conservatieve president Ivan Duque. Het Zuid-Amerikaanse land met 50 miljoen mensen beleeft de ergste opleving van coronabesmettingen sinds het begin van de pandemie.
Afgezet tegen het aantal inwoners staat Colombia qua dodental op plek vier in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied en op plek zes als het gaat om het aantal infecties. ,,Meer dan 10.000 doden hadden voorkomen kunnen worden als deze protesten er de afgelopen zes of zeven weken niet waren geweest'', zei Duque in een verklaring.
Sint-Maarten gaat als eerste van de zes Caribische eilanden van het Koninkrijk kinderen van 12 jaar en ouder met onderliggende ziektes vaccineren tegen Covid-19. Het gaat om kinderen met onder meer leukemie, nierfalen, het syndroom van Down, een immuunziekte, diabetes of obesitas.
De Nederlandse Gezondheidsraad heeft toestemming gegeven voor de vaccinaties, aldus de regering van Sint-Maarten. Er zijn twee locaties op het eiland waar de kinderen vanaf dinsdagochtend een prik kunnen krijgen. Daarvoor hoeven zij geen afspraak te maken.
Het Cubaanse coronavaccin Abdala is voor 92,28 procent effectief tegen het longvirus. Dat heeft het laboratorium dat het vaccin heeft ontwikkeld maandag (lokale tijd) bekendgemaakt. Wel zijn er drie doses nodig om die effectiviteit te bereiken, aldus het Centrum voor Genetische Engineering en Biotechnologie.
Abdala, dat zich in de laatste fase van klinische proeven bevindt, moet eind juni of begin juli officiële toestemming krijgen van de Cubaanse autoriteiten om daadwerkelijk te worden ingezet.
Cuba werkt hard aan zijn eigen coronavaccins. Zaterdag kondigde het Finlay Institute of Vaccination al aan dat zijn kandidaat-vaccin, Soberana 2, een effectiviteit van 62 procent vertoont na de injectie van twee van de drie doses. Ook deze kandidaat zou binnenkort officieel groen licht moeten krijgen.
,,Getroffen door de pandemie, hebben onze wetenschappers van het Finlay Institute en het Centrum voor Genetische Engineering en Biotechnologie alle obstakels overwonnen en ons twee zeer effectieve vaccins gegeven'', tweette de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel.
De Cubaanse regering streeft ernaar om in augustus 70 procent van de 11,2 miljoen inwoners te vaccineren, en de hele bevolking voor het einde van het jaar.
Bij het voetbaltoernooi om de Copa América in Brazilië zijn inmiddels 140 betrokkenen positief getest op het coronavirus. Volgens de organiserende Zuid-Amerikaanse bond is dit gebeurd op een totaal van 15.235 testen, hetgeen betekent dat 0,9 procent positief test.
Men vindt dat acceptabel. ,,Uit dit lage percentage blijkt dat we in staat zijn dit evenement op een verantwoorde manier te houden. De protocollen waaronder wordt gespeeld, zijn goed."
In Brazilië, één van de zwaarst door het virus getroffen landen van de wereld, is veel verzet tegen het toernooi. Het land kreeg de organisatie pas op het laatste moment toegewezen, nadat Colombia en Argentinië waren afgehaakt.
Italië schaft vanaf maandag de mondkapjesplicht voor buiten af, heeft minister Roberto Speranza van Volksgezondheid maandag bekendgemaakt. Het Zuid-Europese land is een van de Europese landen die het hardst zijn getroffen door het coronavirus.
,,Vanaf 28 juni maken we een einde aan de verplichting om buiten een masker te dragen", aldus Speranza op zijn Facebookpagina. Het besluit geldt alleen voor gebieden die als 'witte zone', waar de verspreiding van het virus het laagst is, zijn geclassificeerd. Momenteel valt het hele land daaronder, op het noordwestelijk gelegen Valle d'Aosta na.
In het land neemt het aantal besmettingen gestaag af. Maandag werden bijna 500 nieuwe gevallen gemeld en overleden 21 inwoners aan de gevolgen van het longvirus. Sinds het begin van de pandemie raakten ruim 4,25 miljoen Italianen besmet, zeker 127.000 mensen overleefden dat niet.
In Turkije wordt de coronalockdown op 1 juli verder versoepeld. Meerdere beperkingen die waren opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, verdwijnen. Zo is er ook op zondagen weer meer mogelijk en vervalt de avondklok doordeweeks. Ook onder meer het openbaar vervoer gaat weer terug naar normaal.
Volgens de Turkse president Erdogan kan het omdat het aantal nieuwe infecties is gedaald tot ongeveer 5000 per dag. Turkije was de afgelopen weken al begonnen de coronamaatregelen te verlichten. Restaurants mochten weer open voor een beperkt aantal gasten. Ook vervielen veel beperkingen voor de weekdagen. De lockdown gold al niet voor toeristen.
In april kende Turkije nog een piek van meer dan 60.000 coronabesmettingen per dag.
In India hebben maandag 7,8 miljoen mensen een coronovaccin toegediend gekregen, een record. De afgelopen weken lag het daggemiddelde in het land van 1,4 miljard inwoners op ongeveer 3 miljoen. Een verklaring voor de stijging is dat alle volwassenen nu gratis een prik kunnen halen, terwijl voorheen in veel gevallen moest worden betaald.
In april en mei werd het zorgstelsel overweldigd door de grote toestroom van slachtoffers. De aantallen zijn de afgelopen weken fors omlaag gegaan. Veel deelstaten hebben de coronamaatregelen inmiddels versoepeld, waardoor wordt gevreesd voor een nieuwe golf.
In totaal zijn 280 miljoen doses toegediend, maar slechts 4 procent van de bevolking is volledig beschermd tegen het virus. Het doel van de regering is tegen het eind van het jaar alle bijna 1,1 miljard volwassenen te hebben ingeënt.
Vier academische ziekenhuizen gaan onderzoeken of het nuttig is om mensen die zijn gevaccineerd met het coronavaccin van Janssen toch een tweede prik te geven. In principe volstaat bij dit vaccin één prik, zeker om ernstige ziekte door het virus te voorkomen. ,,Door de toenemende circulatie van bepaalde varianten van het coronavirus is het mogelijk dat een aanvullende vaccinatie na één shot Janssen noodzakelijk is", meldt het Erasmus MC.
Het ziekenhuis in Rotterdam gaat de effecten van een tweede dosis onderzoeken, samen met Amsterdam UMC, het Leids UMC en UMC Groningen. De proefpersonen die een tweede prik krijgen zijn medewerkers van de vier centra. Een deel van hen krijgt als tweede prik nogmaals het Janssen-vaccin. Anderen krijgen een dosis van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna.
Het mixen van vaccins kan een aantal mogelijke voordelen hebben. Voorop staat de werkzaamheid tegen het coronavirus, maar als één persoon twee prikken van verschillende fabrikanten kan krijgen, worden vaccinatiecampagnes flexibeler. Het vaccinatieproces kan dan sneller en de impact van leveringsproblemen wordt minder.
De eerste buitenlandse studies naar het combineren van een AstraZeneca-vaccin met een ander vaccin duiden erop dat dit veilig kan en een goede afweerrespons oplevert.
De eerste resultaten worden eind oktober verwacht. Ook de Gezondheidsraad werkt nog aan een advies over het combineren van coronavaccins.
Voor het eerst in anderhalf jaar hadden studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam weer een 'normaal' tentamen. Door de lockdowns konden ze in coronatijd mondjesmaat naar de ‘uni’. Ze waren aangewezen op een online studentenleven en deden de tentamens in hun eigen kamertje, achter de laptop. Nu zwoegden ze in Ahoy met honderden tegelijk aan tafels achter elkaar op de tentamens.
,,Het was als vanouds'', zegt de 20-jarige student Robin Koot uit Waddinxveen. ,,Het was ook leuk dat we weer bij elkaar waren. Dat heb ik echt gemist.’’
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn maar 585 Nederlanders positief getest op het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds 1 september, toen de tweede golf langzaam begon aan te zwellen. Het is bovendien de vierde dag op rij dat het cijfer onder de duizend blijft.
Het cijfer van maandag valt wel iets lager uit door een storing bij de GGD'en, die de testuitslagen doorgeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Mensen die zich hebben laten testen op het coronavirus krijgen wel op tijd hun uitslag te horen. Maar vervolgens ontstaat er volgens de GGD 'een file' bij het doorgeven van de uitslagen. Het is niet duidelijk wat het dagcijfer zou zijn geweest zonder de storing en hoelang het duurt om de achterstand weg te werken.
Door het lage aantal meldingen daalt ook het gemiddelde. In de afgelopen zeven dagen zijn 6049 nieuwe gevallen vastgesteld. Dat komt neer op 864 per dag en ook dat is het laagste peil in negen maanden tijd.
Rotterdam telde de meeste positieve tests (32), gevolgd door Amsterdam (31) en Den Haag (24). In Utrecht werden achttien besmettingen vastgesteld en in Zwijndrecht negen. In 146 gemeenten testte geen enkele inwoner positief en in 95 gemeenten kwam slechts één besmetting aan het licht.
Het aantal gemelde sterfgevallen steeg met één. Het gaat om een inwoner van de gemeente Horst aan de Maas in Limburg. Dat wil niet zeggen dat deze man of vrouw in de afgelopen 24 uur is overleden.In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM vijftien meldingen van sterfgevallen, het laagste cijfer sinds half september.
Nederland heeft inmiddels 14 miljoen prikken tegen het coronavirus gezet. Dat maakte minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag bekend. Dit zijn zowel eerste inentingen als herhaalvaccinaties.
De 13 miljoenste prik was vijf dagen geleden, de 12 miljoenste prik vier dagen daarvoor. De stijging betekent dat er zo'n 200.000 mensen per dag worden gevaccineerd. Dat is iets lager dan het tempo van vorige weken. Dat was ook al verwacht.
Het coronadashboard van de overheid meldt dat per minuut zo'n 291 mensen worden gevaccineerd. Volgens de planning moeten alle volwassenen die dat willen half juli ten minste een eerste dosis hebben gekregen.
Op de intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen is het aantal ernstig zieke coronapatiënten afgenomen tot 197. Voor het weekend lagen nog 218 mensen op de ic met Covid-19.
Ook op verpleegafdelingen zet de dalende trend door, zo maken de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) duidelijk. Daar lagen maandag nog 294 coronapatiënten. Vrijdag waren het er nog 315. Met de afnames in het weekend komt het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen uit op 491.
De instroom van nieuwe patiënten die het virus hebben opgelopen, blijft ook afnemen. Op verpleegafdelingen rapporteerde het LCPS maandag slechts 12 nieuwe opnames, op de ic's 5.
Ouders van peuters hebben hun kind tijdens de eerste coronalockdown vaker hardhandig bejegend dan anders. Dat staat in een publicatie van gedragswetenschappers van de Radboud Universiteit, het Erasmus MC en de VU Amsterdam.
Vooral hardhandige fysieke terechtwijzing (bijvoorbeeld door elkaar schudden) en verbale agressie (bijvoorbeeld uitschelden) kwamen vaker voor, zagen de onderzoekers bij een groep van tweehonderd ouders van een kind van 3 jaar. De moeders en vaders rapporteerden zelf. Hun gegevens werden vergeleken met die van een groep van ruim duizend vergelijkbare ouders die al voor de coronacrisis meewerkten aan gedragsonderzoek.
,,Er was een forse toename van 9 procent in het aantal ouders dat aangaf hun kind in de voorafgaande twee weken één keer door elkaar te hebben geschud en een toename van 7 procent in het aantal ouders dat aangaf hun kind twee of meer keer door elkaar te hebben geschud", meldt de Radboud Universiteit.
,,Het aantal ouders dat aangaf hun kind één keer te hebben uitgescholden in de voorafgaande twee weken steeg met 15 procent en het aantal ouders dat hun kind twee of meer keer had uitgescholden steeg met 6 procent."
De onderzoekers zeggen dat bevindingen als deze moeten worden meegenomen in besluiten over bijvoorbeeld het sluiten van scholen en over ondersteuning van kwetsbare gezinnen in een dergelijke situatie.
Nederlanders zijn zich gezonder gaan gedragen sinds de coronacrisis. De pandemie heeft ervoor gezorgd dat we meer bewegen en langer slapen. Dit blijkt uit onderzoek van de Hersenstichting.
Jongeren en jongvolwassenen hebben zich het vaakst laten testen op corona. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau van Statistiek over GGD-testen tussen augustus 2020 en april dit jaar.
Het ministerie van Volksgezondheid doneert met ingang van vandaag 2 miljoen coronazelftesten aan het Armoedefonds en Voedselbank NL. De testen worden verspreid via elf distributiepunten van Voedselbank NL en nog een distributiepunt van de Stichting Armoedefonds. Van daaruit gaan ze naar met name de minima. Het ministerie hoopt zo de testbereidheid van ook deze mensen te vergroten.
India is vandaag gestart met een nationale campagne die alle volwassenen de mogelijkheid tot gratis vaccineren biedt. De overheid kreeg de afgelopen weken nogal wat kritiek te verduren over de chaotische start van de vaccinaties, waardoor tekorten ontstonden en honderdduizenden mensen in april en mei nodeloos om het leven kwamen.
Premier Narenda Modi maakte eerder deze maand al een einde aan het prikbeleid van de deelstaten, die zelf ingekochte vaccins aan mensen tussen de 18 en 45 jaar verstrekten. Terwijl veel vaccinatiecentra van de overheid door de tekorten hun deuren moesten sluiten, kon bij privéziekenhuizen tegen betaling een prik worden gehaald.Een heel jaar moest Marjolein de Koning (21) uit Capelle aan den IJssel haar Australische vriend Mitch Flitcroft (26) missen. Nu 'wonen’ ze op zo'n zeven vierkante meter in een zelfgemaakte camper, waarmee ze door Europa reizen.
Het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokio laat maximaal 10.000 toeschouwers toe in de stadions. Bovendien krijgen alleen Japanse fans toegang, zoals al eerder werd aangekondigd. Artsen en andere deskundigen stelden dat de Spelen zonder fans het beste zou zijn voor de gezondheidszorg in Japan, maar de organisatie wil er toch publiek bij hebben. Wie via een loterij een kaartje kan bemachtigen, moet in de stadions wel een mondkapje dragen en mag niet schreeuwen. Klappen mag wel.
Hongkong verkort eind van de maand de verplichte quarantaine voor buitenlandse reizigers - of eigen inwoners die in het buitenland waren - van drie weken naar zeven dagen. Mits iemand bij aankomst voldoende afweerstoffen in zijn bloed heeft. Er moet zeker veertien dagen tussen de tweede vaccinatie en aankomst in de stadstaat zitten.
Hongkong kent tot nu toe de strengste quarantaine ter wereld, maar stelt die nu bij om inwoners zover te krijgen een coronaprik te halen. Slechts 17 procent van de 7,5 miljoen inwoners is op dit moment volledig ingeënt. De versoepeling telt overigens niet voor reizigers uit gebieden met een zeer hoog risico. Die moeten nog steeds drie weken inchecken bij een quarantainehotel.
Gezondheidsminister Sophia Chan laat weten dat ook sociaal beperkende maatregelen, zoals toegang tot bars en restaurants, voor gevaccineerden vanaf 24 juni worden versoepeld. De overheid heeft door de terughoudendheid onder de bevolking een overschot aan vaccins en van een deel ervan dreigt de houdbaarheidsdatum te verlopen. Men probeert het nemen van een prik daarom te stimuleren.
Het stadsbestuur dringt er daarom bij bedrijven op aan om ingeënt personeel extra vrije dagen te geven. Sommige bedrijven onthouden hun medewerkers loonsverhogingen of dreigen met ontslag als zij zich niet laten vaccineren. De voormalige Britse kolonie heeft het coronavirus grotendeels buiten zijn grenzen weten te houden en noteerde tot nu toe 11.800 besmettingen en 210 sterfgevallen.Rusland meldt 17.378 nieuwe coronabesmettingen, waarvan 7584 in hoofdstad Moskou. De afgelopen 24 uur kwamen 440 Covid-19-patiënten om het leven. Officieel telt Rusland nu 5.334.204 vastgestelde besmettingen en 129.801 overlijdens ten gevolgen van het longvirus. Het federale statistiekbureau houdt er ook een eigen telling op na, die tussen april van vorig jaar en dit jaar op zo'n 270.000 doden komt.
Voor het eerst sinds 15 mei ziet Taiwan een daling van de dagelijkse besmettingscijfers tot onder de 100. Vandaag stelde het land 75 nieuwe infecties vast. De maatregelen die werden afgekondigd, zoals het sluiten van uitgaansgelegenheden en slechts beperkt toestaan van samenkomsten, lijken hun vruchten af te werpen.
De Taiwanese gezondheidsautoriteiten denken nog niet aan versoepelen, maar aan een mogelijke verlenging van de restricties. Die gelden nu nog tot 28 juni. ,,We hopen dat deze trend doorzet'', zegt gezondheidsminister Chen Shih-chung. ,,Maar daarvoor moeten we goed samen blijven werken.''
De minister zegt dat mensen niet moeten verslappen, hun handen blijven wassen en mondkapjes blijven dragen. Tot nu toe heeft zo'n 6 procent van de 23.5 miljoen tellende Taiwanese bevolking een eerste coronaprik gehad. 14.080 mensen raakten besmet, waarvan er 560 aan de gevolgen van Covid-19 overleden.Cruiseschip Freedom of the Seas vertrok gisteren vanuit Miami en is daarmee het eerste passagiersschip in vijftien maanden dat vanuit een Amerikaanse haven weer het ruime sop kiest. Het schip van maatschappij Royal Caribbean Cruises biedt normaal gesproken ruimte aan 4500 passagiers, maar neemt nu slechts 650 vakantiegangers mee. Het gaat om medewerkers van de rederij.
De proefpersonen hebben zich vrijwillig aangemeld voor de tocht en zijn allemaal gevaccineerd. Ze mochten één gast meenemen. De cruise moet aantonen dat er met vaccinaties en coronamaatregelen weer veilig kan worden gevaren. Aan het begin van de coronapandemie raakten veel opvarenden besmet en lagen de schepen wereldwijd maandenlang voor anker. De maatschappijen leden miljardenverliezen.
Het aantal nieuwe besmettingen bereikt in Duitsland vandaag het laagste punt sinds vorig jaar augustus. Het afgelopen etmaal kregen 346 Duitsers een positieve testuitslag, meldt het Robert Koch-instituut.
De laatste keer dat het dagcijfer onder de 500 kwam, was op 10 augustus. Feit is wel dat de cijfers in Duitsland op maandag altijd aan de lage kant zijn, omdat er in het weekend minder wordt getest. Dit weekend daalde ook het aantal coronapatiënten op de intensive cares onder de 1000. Dat is voor het eerst in acht maanden tijd.
Op het hoogtepunt lager er ruim 5000 mensen met ernstige coronaklachten op de Duitse ic's. Ook Nederlanders werden bij gebrek aan capaciteit in de ziekenhuizen per helikopter naar Duitsland gevlogen en daar verpleegd.Indonesië ziet een stijging van het aantal coronagevallen en verscherpt de komende twee weken de restricties. In door de overheid aangewezen 'rode zones' - waar de cijfers het hardst oplopen - wordt het aantal mensen dat op kantoor mag werken beperkt en ook zijn religieuze samenkomsten en kerkdiensten verboden. Het eilandenrijk meldde gisteren 13.737 nieuwe coronabesmettingen. Het hoogste aantal sinds 30 januari. Ook het aantal sterfgevallen loopt op. In Indonesië raakten tot nu toe bijna 2 miljoen mensen besmet met het longvirus en overleden er ruim 54.600.
Duizenden mensen die iets anders onder de leden hadden dan corona, waren tijdens de pandemie slechter af dan de jaren ervoor. Zo stierven honderden mensen meer na ongevallen, doordat zij niet werden opgenomen op de ic. Van de nierpatiënten die dialyseren overleden er 15 procent meer.
De Hersenstichting concludeert dat het gros van de Nederlanders tijdens de coronacrisis heeft geprobeerd fit te blijven. Bijna twee derde (65 procent) van de mensen is ondanks de beperkingen toch fysiek actief gebleven, blijkt uit onderzoek. De sportscholen waren dan wel dicht, maar er werd tijdens de lockdown bijvoorbeeld gewandeld of gefietst.
Van de mensen die actief bleven, geeft 86 procent aan te zijn gaan wandelen en 55 procent is gaan fietsen. Onder jongere mensen zijn vooral hardlopen en skeeleren populair. Ruim 40 procent van de mensen die actief bleven, is zelfs méér gaan bewegen dan voor de crisis. Ruim driekwart (77 procent) van hen geeft aan dit ook na de pandemie vol te willen houden.
Voor het onderzoek werden 1072 mensen van 18 jaar of ouder bevraagd. De vragen werden ruim een maand geleden gesteld. Verder stelt de Hersenstichting dat 12 procent van de Nederlanders meer is gaan slapen. Wel is de kwaliteit van de slaap voor 15 procent van de mensen afgenomen. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat mensen 's avonds liggen te piekeren over de toekomst.
De 25 burgemeester die samen het Veiligheidsberaad vormen hebben vandaag in Utrecht voor het eerst in lange tijd weer een reguliere vergadering. Coronacrisis is nog slechts één van de onderwerpen op de agenda. Daar is momenteel geen aanleiding meer voor. Eind van de maand is er nog één coronavergadering.
Het beraad bespreekt vandaag de voortgang van de maatregelen nu er al veel versoepelingen zijn. De burgemeesters blikken ook vooruit naar de zomerperiode als er nog verder wordt afgeschaald. En naar het invoeren van weer strengere beperkingen in die tijd, als dat nodig zou zijn. Justitieminister Grapperhaus is bij het overleg.
In de periode van 1 augustus vorig jaar tot afgelopen april hebben de GGD's 11,3 miljoen coronatesten afgenomen bij 6,7 miljoen mensen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Jongeren (12 tot 25 jaar) lieten zich het vaakst testen. Mensen met een baan lieten zich vaker testen (48 procent) dan mensen met een bijstandsuitkering (24 procent) of die met pensioen zijn (20 procent). Mensen met een baan in het onderwijs lieten zich met ruim 60 procent het vaakst testen.
De conclusie van het CBS betekent dat 38 procent van de Nederlandse bevolking zich in genoemde periode zich ten minste één keer heeft laten testen bij een GGD. Bijna 60 procent deed dat één keer, 24,5 procent twee keer en bijna 16 procent drie keer of zelfs nog vaker. Van alle bij de GGD geteste personen in deze periode heeft 17 procent minstens één keer een positieve testuitslag gekregen.
Het CBS zegt dat de GGD-data niet het volledige beeld geven. Testen kan immers ook elders, bijvoorbeeld in het ziekenhuis, in het verpleeghuis, bij de huisarts, via de werkgever of in commerciële teststraten. Veel zorgmedewerkers zijn getest in de zorginstellingen waar zij werken. Al deze testuitslagen zitten niet in het door het CBS geanalyseerde GGD-databestand. Hoeveel is niet bekend.Dit is een nieuw liveblog. Het oude vind je hier.