Zuid-Afrika scherpt de maatregelen tegen corona aan om de opmars van de zeer besmettelijke Delta-variant een halt toe te roepen. Alle bijeenkomsten, of ze nu binnen of in de buitenlucht plaatsvinden, worden verboden. De verkoop van alcohol gaat ook in de ban.
Dat heeft president Cyril Ramaphosa zondag laten weten. Hij noemde de verspreiding van de Delta-variant ‘zeer serieus’. Vanaf woensdag gaan scholen dicht. Stranden en parken blijven open. Er komt een avondklok van 21.00 tot 04.00 uur. De strenge maatregelen gelden voor twee weken.
Sinds eind mei wordt Zuid-Afrika overspoelt door een nieuwe coronagolf. Afgelopen zaterdag werden er bijna 18 duizend nieuwe besmettingen geconstateerd.
De Luxemburgse premier Xavier Bettel is positief getest op corona, kort na zijn aanwezigheid op een Europese top in Brussel. Maar geen van de andere EU-leiders die daar donderdag en vrijdag bij waren, heeft nauw contact gehad met Bettel, heeft zijn staf verklaard.
Bettel, die een keer gevaccineerd is, gaat nu tien dagen in quarantaine. Hij heeft lichte symptomen als koorts en hoofdpijn, maar kan vanuit huis blijven werken.
Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen begin juni is het erg druk bij de huisartsenposten. Dat merken de telefooncentrales in Zeist, Nieuwegein en Den Bosch. Waar de twee posten in een weekend normaal gesproken zo’n 800 tot 900 telefoontjes in een weekend binnen krijgen, ligt dat aantal nu zo rond de 1200. De wachttijd aan de telefoon kan soms oplopen tot drie kwartier. Daarmee komt de spoedzorg in gevaar.
Triagist Barbet Floors: ,,Het lijkt wel of mensen niet meer ziek willen zijn. Ze willen meteen een oplossing. Dan krijg je een telefoontje van iemand die zegt: ‘Ik heb sinds een kwartier buikpijn…’, of belt er op zondagavond iemand met een zere pink. Dat kan ook wachten tot maandag als de eigen huisarts er weer is.”
Voor de tweede dag op rij zijn er minder dan 600 mensen positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen zaterdagochtend en zondagochtend 522 meldingen van nieuwe coronagevallen. Een dag eerder waren dat er 563.
Het aantal positieve tests ligt ruim onder het weekgemiddelde van 625 besmettingen. Het laat zien hoe hard het aantal besmettingen daalt. Vorige week zondag meldde het RIVM 716 positieve tests, de zondag ervoor 1043 en nog een zondag eerder 1596.
Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met 1. Een dag eerder werden er voor het eerst sinds september geen nieuwe coronadoden gemeld bij het RIVM. Dat betekent niet met zekerheid dat er die dag ook daadwerkelijk geen enkel persoon is overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
In de afgelopen zeven dagen zijn 4377 positieve tests geregistreerd. Daarmee is Nederland terug op het niveau van begin september, bijna tien maanden geleden. Dat was aan het begin van de tweede golf.
In Amsterdam testten 31 inwoners positief. Rotterdam telde 26 nieuwe gevallen en in Den Haag kregen 20 mensen te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Daarna volgen Utrecht (12) en Hilversum (11).
Farmaceutisch bedrijf AstraZeneca is begonnen met een test voor een aangepaste versie van zijn coronavaccin. In totaal moeten 2250 mensen in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië en Polen aan die test meedoen. Het gaat zowel om mensen die eerder al gevaccineerd zijn als mensen die nog niet eerder een vaccin kregen.
Het nieuwe vaccin is aangepast op basis van de betavariant van het coronavirus, die als eerste opdook in Zuid-Afrika. Dat had een iets andere versie van het zogenoemde spike-eiwit dat het virus gebruikt om menselijke cellen binnen te dringen. Veel andere varianten hebben volgens AstraZeneca vergelijkbare mutaties.
De eerste resultaten van de test worden later dit jaar verwacht. Daarna is AstraZeneca van plan om het vaccin als een extra boost goedgekeurd te krijgen.
Autoriteiten in Oman, een sultanaat in West-Azië, hebben een recordaantal coronabesmettingen en doden gemeld in de afgelopen 72 uur.
Ruim 5.500 mensen raakten besmet met het coronavirus, daarnaast overleden nog eens 119 mensen.
De prijzen van vliegvakanties zijn afgelopen week flink gedaald omdat veel Nederlanders nog afwachtend zijn met boeken. Reiswebsite Zoover meldt dat de prijzen met zo'n 13 procent daalden. De reisbranche heeft veel ruimte in hotels ingekocht met de verwachting dat Nederlanders zitten te springen om vakantie. De onduidelijkheid over vakantieregels en de onzekerheid over het verloop van de coronapandemie maakt mensen echter voorzichtig.
De laatste weken wordt vooral gezocht naar autovakanties naar landen als Frankrijk en Italië. Terwijl vorig jaar Nederland het populairste land was voor de vakantie, is dat nu weer Frankrijk. Bijna een derde van de zoekopdrachten bij Zoover betreft dat land, terwijl dat vorige maand nog minimaal was.
Ook België laat vanaf vandaag de teugels nog meer vieren omdat het de goede kant uitgaat met het aantal besmettingen. In de horeca mogen nu groepen van maximaal acht mensen aan één tafel zitten. De sluitingstijd voor de cafés verschuift van 23:30 naar 01:00 uur. Wie door de zaak loopt moet nog wel een mondkapje dragen. In winkels gelden de coronaregels niet meer, afgezien van het verplichte mondkapje.
De Russische hoofdstad Moskou heeft vandaag melding gemaakt van 144 sterfgevallen door het coronavirus. Niet eerder heeft een Russische stad in een dag tijd zo'n forse stijging genoteerd van het dodental door het virus.
Het grimmige record stond voorheen op naam van Sint-Petersburg, de tweede stad van het land. Daar waren een dag eerder 107 sterfgevallen geregistreerd. In die metropool wordt vrijdag een kwartfinale gehouden van het EK-voetbal. Dan worden duizenden supporters verwacht.
Het coronavirus grijpt in Rusland de laatste weken weer snel om zich heen. Dat komt volgens de autoriteiten door de zeer besmettelijke Delta-variant. Er speelt mee dat de vaccinatiegraad in Rusland relatief laag is in vergelijking met westerse landen.
Landelijk overleden in een etmaal 599 mensen. Ook registreerden de autoriteiten ruim 20.000 nieuwe besmettingen. Moskou wordt gezien als het epicentrum van de corona-uitbraak. Burgemeester Sergej Sobjanin zei zaterdagavond dat in zijn stad dagelijks 2000 coronapatiënten opgenomen moeten worden in het ziekenhuis.
U-Needle en de Universiteit Leiden zoeken met spoed minimaal 50 jongeren van 18 tot 30 jaar die zich uiterlijk vrijdag met het Moderna-vaccin willen laten vaccineren. U-Needle heeft een vaccinatienaald ontwikkeld waarmee slechts een vijfde van de hoeveelheid vaccin nodig is om hetzelfde resultaat te bereiken. Er waren 800 proefpersonen aangemeld, maar die vielen bijna allemaal af omdat de reguliere vaccinaties zo snel gaan. Daardoor dreigt het onderzoek in het water te vallen. Wie meedoet krijgt een vergoeding van 210 euro. Er wordt geprikt in Leiden.
Tennisser Frederik Nielsen heeft zich noodgedwongen moeten terugtrekken van Wimbledon nadat hij in nauw contact is geweest met een persoon die is besmet met het coronavirus. De organisatie van het grandslamtoernooi in Londen maakte bekend dat de Deense dubbelspecialist en oud-winnaar van Wimbledon volgens de richtlijnen van de Britse regering 10 dagen in isolatie moet.
De 37-jarige Deen won in 2012 de dubbeltitel op Wimbledon met de Britse tennisser Jonathan Marray. Hij zou dit jaar in actie komen met de Kroaat Franko Skugor.
China, waar de pandemie begon, heeft inmiddels 1,2 miljard vaccinaties gezet. Het land meldt dat op het vasteland gisteren 14 nieuwe corona-infecties werden ontdekt. Volgens de autoriteiten waren deze besmettingen het gevolg van reizen buiten China. Volgens officiële cijfers zijn in land 91.732 coronagevallen geweest. 4,636 mensen overleden aan de gevolgen ervan.
Overheden in de Verenigde Staten worstelen met de vraag of jongeren zelf mogen beslissen of ze zich laten inenten tegen het coronavirus. In sommige staten wordt gewerkt aan wetgeving die tieners de mogelijkheid geeft om zich te laten vaccineren zonder toestemming van hun ouders, terwijl de regels volgens The New York Times op andere plaatsen juist worden aangescherpt.
Uit een recente peiling kwam naar voren dat slechts drie op de tien ouders van tieners vanaf 12 jaar het prima vinden als hun kinderen zich meteen laten inenten. Veel andere mensen nemen een afwachtende houding aan, bijvoorbeeld omdat ze meer informatie willen over mogelijke langetermijneffecten. De VS hebben het coronavaccin van Pfizer/BioNTech goedgekeurd voor jongeren vanaf 12 jaar.
Op de priklocaties van de GGD is het mondkapje nog altijd de norm. Zowel personeel als de mensen die voor een eerste of een tweede prik komen dragen er een. 'Het zou gek zijn om hier geen mondkapje te dragen. Wie hier komt is immers nog niet helemaal gevaccineerd'', aldus een medewerkster van een priklocatie in Nieuwegein.
Naast Australië is ook Nieuw-Zeeland alert op nieuwe oplevingen van het virus. Het alarmniveau in de hoofdstad Wellington wordt met twee dagen verlengd.
Een Australische toerist die afgelopen weekend een bezoek bracht aan de stad werd bij thuiskomst positief getest op het corona. Hij had de besmettelijke Delta-variant waar een kleine uitbraak van is in Australië.
De maatregel betekent dat er regels voor social distancing zullen gelden in de stad, maar dat kantoren, scholen en bedrijven open mogen blijven.
Ook stopt Nieuw-Zeeland met et quarantainevrij reizen vanuit Australië voor drie dagen.
Nederlanders die naar Duitsland gaan, hoeven zich niet meer aan te melden en ze hoeven geen negatieve coronatest of vaccinatiebewijs meer te tonen om het land in te mogen. Vanaf zondag geldt Nederland niet meer als risicogebied voor Duitsland, waardoor deze maatregelen zijn afgeschaft. In Duitsland zijn nog wel coronamaatregelen van kracht.
Friesland, Groningen en Zeeland werden eerder al op 'groen' gezet door de Duitse overheid. Die provincies zijn erg populair bij Duitse toeristen. Nu Nederland niet meer als risicogebied geldt, mogen Duitsers ook weer ons land binnen, zonder dat ze bij thuiskomst een negatieve coronatest moeten hebben of in quarantaine moeten. Duitsland gold al langere tijd niet meer als risicogebied voor Nederland.
Voor zondag waren de regels redelijk streng en moest er van tevoren een test worden afgenomen, met negatief resultaat, een vaccinatiebewijs zijn of een bewijs van genezing na een recente corona-infectie. Dat moest worden aangegeven via een digitale aanmelding. Als dat niet gebeurd was, was er een verplichte quarantaine van vijf dagen met een test op de vijfde dag of tien dagen, zonder test.
Een dag nadat de Australische miljoenenstad Sydney voor twee weken in lockdown is gegaan, hebben de autoriteiten van New South Wales zondag dertig nieuwe coronagevallen gemeld. Daarmee komt het aantal besmettingen als gevolg van een uitbraak met de zeer besmettelijke Delta-variant op 110. Een dag eerder werden 29 positieve testresultaten gemeld. Er zijn ongeveer 52.000 mensen getest in de grootste stad van Australië.
,,Gezien hoe besmettelijk deze stam van het virus is, verwachten we dat het aantal gevallen in de komende dagen waarschijnlijk zal toenemen tot boven wat we vandaag hebben gezien. Omdat we zien dat mensen die in thuisisolatie zitten helaas anderen al hebben besmet met wie ze contact hebben gehad'', vertelde staatspremier Gladys Berejiklian van New South Wales, waar Sydney onder valt, op een persconferentie.
Zaterdag gingen de vijf miljoen inwoners van Sydney en omliggende regio's in lockdown om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
Oranjefans kunnen zondag op verschillende plekken in het land op terrassen en in kroegen het Nederlands elftal voor het eerst sinds lange tijd weer op grote schermen zien spelen. Tijdens de EK-wedstrijd tegen Tsjechië hoeven voetbalfans bovendien geen anderhalve meter afstand meer van elkaar te houden, als ze een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien.
Bij restaurant en evenementenlocatie Strandzuid in Amsterdam bijvoorbeeld, zijn 1500 mensen welkom. In één gedeelte van de gelegenheid kunnen tachtig mensen op 1,5 meter afstand van elkaar zittend naar de wedstrijd kijken. De overige Oranjefans mogen in een ander gedeelte genieten van het duel zonder afstand te houden. Deze mensen moeten een coronatoegangsbewijs laten zien. Dat kan een bewijs van een negatieve testuitslag of een bewijs van volledige vaccinatie zijn. De mensen met en zonder toegangsbewijs blijven van elkaar gescheiden door onder meer een muur.
De wedstrijd Nederland-Tsjechië begint zondag om 18.00 uur en wordt gespeeld in Boedapest.
Braziliaanse autoriteiten melden 64.134 nieuwe coronabesmettingen in het afgelopen etmaal. Daarnaast zijn 1.593 mensen overleden door het coronavirus.
Sinds het begin van de pandemie heeft Brazilië meer dan 18,3 miljoen besmettingen met het coronavirus gemeld. Het dodental staat inmiddels op ruim een half miljoen: 512.735.
In Apeldoorn is het alsof oud en nieuw opnieuw wordt gevierd, nu de clubs en cafés weer open mogen voor een 'ouderwetse' stapavond. Met een negatieve testuitslag paraat zijn heel wat jongeren klaar om de nacht door te halen.
Door de versoepelingen die vanaf in zijn gegaan is het weer mogelijk om een paar uurtjes zonder de verplichte anderhalve meter afstand te feesten. Lees hier het hele verhaal.
Alle locaties van het Ostrea Lyceum in Goes moeten dicht vanwege tientallen coronabesmettingen. Leerlingen en personeelsleden zijn besmet geraakt met het coronavirus. Eén docent is opgenomen op de intensive care in het ziekenhuis. ,,Gezondheid en veiligheid staan voorop”, zegt rector Eric Boerhout. De locaties blijven minstens tot en met woensdag gesloten.
Een week geleden moest de vmbo-afdeling van de school al overschakelen op online onderwijs, vanwege coronabesmettingen. Die afdeling zou eigenlijk maandag weer open kunnen, maar de besmettingen hebben zich uitgebreid naar andere afdelingen.
Lees hier het hele verhaal.
Vanaf vandaag gelden de eerder aangekondigde versoepelingen. Zo is een mondkapje niet meer verplicht in de supermarkt. Maar waar de één geniet van het boodschappen doen zonder mondmasker, vindt de ander het nog onwennig. ‘Is het niet te druk binnen?’ Of: ‘Ben ik de enige die het nog wel op wil?’ De eerste mondkapjesloze boodschappendag is een feit. Lees hier meer.
Bijna 179 miljoen mensen in de Verenigde Staten hebben een eerste coronaprik gehad, meldt het Amerikaanse Centrum voor ziektecontrole en Preventie (CDC). Nog eens ruim 152 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd tegen het coronavirus.
De meeste van de 100.000 afspraken die voor zaterdag waren gemaakt bij Testen voor Toegang, zijn afgehandeld. Er was in de ochtend nog vertraging, door eerdere technische problemen die het gevolg waren van een hackpoging. Daardoor kwamen e-mails met de testuitslag later aan. Maar alles werkt weer naar behoren, meldt de Stichting Open Nederland.
,,Verreweg het grootste deel van de 100.000 mensen heeft hun testuitslag ontvangen en ook de supporters voor de wedstrijd Denemarken-Wales zijn op tijd binnengekomen bij de ArenA met hun testuitslag. Voor enkele duizenden mensen wordt de achterstand nog weggewerkt. Wij werken er hard aan om dit op te lossen maar wij kunnen helaas niet garanderen dat iedereen vanavond nog hun testresultaat krijgt. Sommige resultaten volgen mogelijk pas in de nacht of morgenochtend. Wij vragen hiervoor begrip", aldus Open Nederland.
Vanaf vrijdagnacht om 00.00 uur zijn de coronaregels voor clubs, discotheken en cafés versoepeld. Mensen met een negatieve toegangstest kunnen zich weer in het uitgaansleven begeven zonder dat ze 1,5 meter afstand hoeven te houden.
Matt Hancock, de Britse gezondheidsminister, stapt op nadat er een rel is ontstaan toen bekend werd dat hij de coronaregels heeft overtreden. Hancock heeft toegegeven dat hij de coronarichtlijnen van zijn eigen ministerie heeft gebroken door een medewerkster te kussen en dat zorgt voor grote verontwaardiging. Lees hier meer.
In het Verenigd Koninkrijk is het hoogste aantal besmettingen in één etmaal vastgesteld sinds 5 februari 2021. Het aantal positieve testen kwam uit op 18.270. Daarnaast overleden 23 mensen aan de gevolgen van corona.
De deltavariant, die in India voor het eerst werd vastgesteld, zorgt ervoor dat het aantal besmettingen al een maand toeneemt in het Verenigd Koninkrijk.
Inmiddels heeft bijna 84 procent van de Britten een eerste vaccinatie gehad, 61 procent is volledig gevaccineerd.
Autoriteiten op het Spaanse eiland Mallorca zijn een onderzoek gestart naar een uitbraak van het coronavirus onder meer dan 600 mensen. Studenten vierden het einde van het schooljaar.
Alle studenten die positief testten op het coronavirus waren Spaans en kwamen vanuit verschillende delen van het land naar Mallorca. Minstens 1.000 studenten moeten in zelfisolatie.
Eftelingmedewerkers hebben hun mondkapje ‘ritueel verbrand’ voor de versoepelingen van zaterdag. Het pretpark is niet blij met de beelden die de medewerkers maakten en nu op sociale media rondgaan. ,,Dit is echt niet handig van ze.” Lees hier meer.
Ook in Zuid-Afrika is de deltavariant van het coronavirus bezig aan een opmars. Uit nieuwe cijfers blijkt dat de mutatie die voor het eerst in India ontdekt werd in rap tempo om zich heen grijpt.
Zuid-Afrika is het land dat het hardst getroffen is door het coronavirus op het continent Afrika, als het gaat om gemelde besmettingen en coronadoden. Ruim een derde van de besmettingen en meer dan veertig procent van de doden zijn gemeld in Zuid-Afrika.
In het afgelopen etmaal meldde Zuid-Afrika nog eens 18.000 nieuwe besmettingen en 215 doden.
Vijf miljoen Nederlanders zijn volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat meldt demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge. Daarnaast zijn er nog eens vier miljoen mensen die hun eerste prik hebben gehad. Inmiddels zijn er 15 miljoen prikken gezet.
Het RIVM meldt dat er de afgelopen 24 uur geen coronadoden zijn geregistreerd. Dat is voor het eerst sinds begin september. Er kwamen tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 569 meldingen binnen van nieuwe coronabesmettingen. Dat is minder dan het weekgemiddelde van 655 coronagevallen.
Het aantal besmettingen daalt de afgelopen tijd hard. Vorige week zaterdag meldde het RIVM bijna 700 positieve tests, de zaterdag ervoor 1240 en nog een zaterdag eerder 2160. In de afgelopen zeven dagen zijn 4587 positieve tests geregistreerd. Daarmee is Nederland terug op het niveau van begin september, bijna tien maanden geleden. Dat was aan het begin van de tweede golf.
De veelbesproken deltavariant van het coronavirus verspreidt zich snel over Portugal. In meer dan 70 procent van de besmettingsgevallen in de regio Lissabon gaat het al om de virusmutatie die voor het eerst in India werd vastgesteld. De autoriteiten maken zich zorgen over de snelle opmars van de besmettelijker variant.
Ook in andere delen van het land steekt de deltavariant inmiddels de kop op. Inmiddels gaat het om 51 procent van het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen in het land, meldt de Portugese gezondheidsdienst. In de populaire vakantieregio Algarve is het reproductiegetal al opgelopen naar 1,34. Wat inhoudt dat 100 mensen 134 anderen aansteken.
Het aantal nieuwe infecties bedroeg gisteren 1604, het hoogste aantal sinds 19 februari toen Portugal nog in lockdown was. Portugal heeft officieel in totaal 871.483 coronabesmettingen vastgesteld en 17.081 sterfgevallen. Om het virus de pas af te snijden, versnelt Portugal nu de vaccinatiecampagne. Zo'n 30 procent van de bevolking is momenteel volledig ingeënt.Uit angst dat jongeren een clubavond laten schieten, willen nachtclubs zo snel mogelijk af van de verplichte coronatesten. Ook maken ze zich druk over de testcapaciteit. Is die wel voldoende als straks het festivalseizoen weer losbarst.
Na zestien maanden gesloten te zijn geweest mogen de clubs sinds dit weekend onder voorwaarden weer open. Op dit moment kan een club alleen open als bezoekers een coronatoegangsbewijs hebben, zegt brancheclub Nachtbelang.
Veel jongeren zullen zich er volgens Nachtbelang niet bewust van zijn dat er een test nodig is van een speciale testlocatie. ,,We sluiten niet uit dat er jongeren zijn die met negatieve test of vaccinatiebewijs gewoon toegang denken te kunnen krijgen.''
Er zijn ook locaties waar je meer dan een half uur moet rijden om bij een aangewezen testlocatie te komen. Volgens Nachtbelang is het onzeker of alle bezoekers dat voor een clubavond over hebben. ,,Het is oprecht een uitdaging.''Het ministerie voor Volksgezondheid meldt dat er de komende weken nog eens 175.000 Janssen-vaccins beschikbaar voor mensen die liever deze prik krijgen dan het vaccin van Moderna of Pfizer. Deze vaccins komen bovenop de 200.000 extra Janssen-vaccins die beschikbaar waren. Van de eerste lading waren gisterenavond nog zo'n 15.000 Janssen-vaccins over.
Wie ermee gevaccineerd wil worden, kan bellen naar nummer 0800 1295. De afgelopen dagen werd het afsprakennummer platgebeld. Het vaccin is populair omdat één prik genoeg is. Wel wijst het ministerie op de zeer zeldzame kans op een ernstige bijwerking van ernstige trombose in combinatie met lage bloedplaatjes op jongere leeftijd bij het Janssen-vaccin en de betere bescherming van Pfizer en Moderna.Het mondkapje kan af in de supermarkt, de hele familie mag weer langskomen op een verjaardag en koren mogen weer voluit zingen. Vanaf vandaag worden de coronaregels in Nederland verder versoepeld. En zal het aantal mensen dat een sneltest moet doen, gaan toenemen. Dit zijn alle versoepelingen op een rijtje.
RIVM-voorman Jaap van Dissel ziet het inenten van jongeren in de leeftijd van 12 tot 17 jaar als belangrijk middel in de strijd tegen de deltavariant van het coronavirus. Hij zegt in een interview met de NOS dat wie de virumutatie oploopt binnen zijn of haar gezin 15 procent van de andere gezinsleden aansteekt. Voor contact met niet-gezinsleden is dat 7 procent, volgens Van Dissel. ,,De deltavariant is zeker besmettelijker.''
Niet iedereen is al gevaccineerd en de kans bestaat dat mensen die wel hun coronaprik hebben gehad de variant bij zich dragen, niet ziek worden maar het wel doorgeven. De OMT-voorzitter ziet daarom graag dat de anderhalvemeterregel nog even overeind blijft. Gebieden waar veel ongevaccineerde mensen bijeen zijn, zoals op scholen, vormen een risico. Van belang is zeker dat mensen hun tweede inenting ook halen.
,,Juist vanwege de deltavariant, want één prik beschermt daar duidelijk minder tegen.'' Het OMT ziet het inenten van 12- tot 17-jarigen als belangrijk middel om de deltavariant onder controle te houden. Van Dissel: ,,In de meeste gunstige scenario's, zonder de deltavariant, ligt het reproductiegetal in de winter rond de 1. Met de deltavariant komt het zelfs in de meest optimistische scenario's hoe dan ook boven die 1.''
Het coronavirus grijpt in België steeds minder hard om zich heen. Onze zuiderburen registreerden in de periode van 16 tot 22 juni gemiddeld 358 nieuwe besmettingen per dag. Een daling van 41 procent op weekbasis, volgens gezondheidsinstituut Sciensano. België heeft sinds het begin van de coronacrisis melding gemaakt van 1,1 miljoen coronagevallen.
Het aantal coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen heeft het laagste punt bereikt sinds september. Het gaat nog om 380 patiënten, waarvan er nog 157 op de intensive care liggen. Er overlijden in België gemiddeld nog zo'n 5 coronapatiënten per dag, een afname van 12 procent op weekbasis. Er zijn tot nu toe ruim 25.000 sterfgevallen door toedoen van het virus.
De Australische miljoenenstad Sydney gaat wegens een uitbraak van de zeer besmettelijke deltavariant van het coronavirus twee weken volledig in lockdown. Gisteren werd al besloten vier delen van de stad, waaronder het centrum en Bondi Beach, vanaf middernacht voor een week op slot te doen. Die maatregel raakt een miljoen inwoners. Vandaag werden 29 lokale besmettingen gemeld, de grootste stijging van het aantal infecties sinds het eerste geval afgelopen woensdag in Bondi werd ontdekt.
Er moet nog anderhalve meter afstand bewaard worden, maar verder kan bijna alles weer als vanouds. Vandaag worden veel coronamaatregelen versoepeld. Zo lang mensen niet te dicht bij elkaar komen, zijn er nauwelijks nog regels van kracht. Op plekken waar afstand houden niet lukt, gelden wel nog wat regels.
Alle publiek toegankelijke locaties mogen weer open, kondigde het kabinet vorige week aan. Om afstand te kunnen bewaren geldt er afhankelijk van het vloeroppervlak een maximaal aantal gasten. Als het niet mogelijk is om afstand te bewaren, zijn de regels strenger.
In het openbaar vervoer, de taxi, op stations en luchthavens geldt een mondkapjesplicht. Hetzelfde geldt voor het voortgezet onderwijs. Nachtclubs mogen ook weer open, maar dan alleen als de aanwezigen een test- of vaccinatiebewijs kunnen laten zien. Overigens kunnen ook andere horecagelegenheden ervoor kiezen om alleen mensen binnen te laten met zo'n bewijs als ze de anderhalve meter willen loslaten. Dit alles binnen de reguliere openingstijden, die ook weer gelden voor de verkoop van alcohol in de winkel.
Thuis noch buiten gelden regels voor maximale groepsgroottes, er mogen weer amateursportwedstrijden gehouden worden en wie kan thuiswerken, hoeft dat nog maar de helft van de week te doen. Zingen, blazen en schreeuwen kan weer als vanouds. Evenementen waar een vergunning voor nodig is, moeten wachten tot woensdag voor ze weer van start kunnen.
De versoepelingen, die om middernacht ingingen en deels al vanaf 22.00 uur vrijdagavond werden gedoogd, zijn volgens het kabinet mogelijk omdat het virus minder rondgaat. Deels komt dat door het warmere weer, waar het virus minder goed in gedijt, en deels door de vaccinatiecampagne die behoorlijk gevorderd is. Volgens het Coronadashboard zijn er bijna 15 miljoen prikken gezet.
Duitsland heeft vrijdag Portugal en Rusland toegevoegd aan de lijst met 'covid-variant'-landen. Daardoor zullen er vrijwel geen reizigers uit die landen binnen worden gelaten op Duits grondgebied.
Vanaf dinsdag mogen alleen Duitse staatsburgers of mensen met een Duitse verblijfsvergunning het grondgebied vanuit deze twee landen betreden. Voor andere reizigers uit Portugal en Rusland is het verboden om via het spoor, de lucht, de weg of de zee naar Duitsland te komen.
Mensen uit deze landen die toch naar Duitsland reizen, moeten gedwongen een quarantaineperiode van veertien dagen uitzitten, zelfs met bewijs van een negatieve coronatest.
Portugal en Rusland kampen met een forse toename van het aantal besmettingen, voornamelijk met de deltavariant.
Duitsland heeft momenteel veertien landen op de lijst met hoog risico staan, waaronder Groot-Brittannië, India en Brazilië.