Eens in de zoveel tijd starten wij een nieuw, vers liveblog over het coronavirus op, omdat het oude te groot wordt en daardoor steeds trager inlaadt. Het nieuwe liveblog kunt u hier volgen.
De gezondheidstoestand van de Luxemburgse premier Xavier Bettel, die gisteren met corona in het ziekenhuis werd opgenomen, is 'ernstig maar stabiel'. Dat maakte de regering van het land vandaag bekend.
De 48-jarige Bettel werd een week na zijn positieve test opgenomen in het ziekenhuis. Hij kampte met ademtekort, hoofdpijn, hoesten en koorts. Hij was vorige week zondag na de EU-top in Brussel besmet geraakt. Volgens een woordvoerder had hij in eerste instantie milde klachten en zette hij zijn werk vanuit huis voort. Ook ging Bettel tien dagen in quarantaine.
De klachten werden erger en ziekenhuisopname nodig. Naar eigen zeggen heeft Bettel een coronavaccinatie gehad in mei. Op 1 juli stond hij op de rol voor zijn tweede AstraZeneca-prik. Die kon vanwege zijn besmetting niet door gaan.
Het aantal positieve coronatests blijft toenemen. Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen kwam vandaag uit op 1545, het hoogste aantal in bijna een maand tijd. Het is de eerste keer sinds 10 juni dat het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen boven de 1500 uitkomt.
Vergeleken met vorige week maandag is het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen bijna verdrievoudigd. Toen ging het om 569 positieve tests. Sinds eind juni neemt het aantal positieve tests weer toe. Het gemiddelde aantal besmettingen over de laatste zeven dagen ligt nu op 979, vergeleken met 839 zondag en 737 zaterdag.
Het groeiend aantal positieve tests heeft mogelijk voor een deel te maken met Testen voor Toegang. Mensen die op stap willen moeten sinds vorige week een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag laten zien om naar binnen te mogen. Daardoor zijn er de afgelopen dagen veel meer tests gedaan.
Daarnaast gooit de deltavariant van het virus roet in het eten. Veel scholieren liepen dit virus op in het buitenland en namen het mee terug naar Nederland. Ook de versoepelingen spelen mogelijk een rol, waardoor meer mensen bij elkaar komen.
Het aantal meldingen van sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met één. Gisteren werd er geen enkel overlijden geregistreerd.
In Amsterdam werden verreweg de meeste besmettingen geteld afgelopen etmaal, in totaal 245. In Utrecht kregen 79 mensen een positieve testuitslag en in Breda 78. In Groningen en Rotterdam ging het om respectievelijk 74 en 69 nieuwe gevallen.
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is gestegen naar 110. Het waren er zondag 99. Het was de eerste keer sinds september vorig jaar dat het landelijke aantal onder de 100 lag. Volgens de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn er in 24 uur dus 11 patiënten bijgekomen.
Op basis van één dagcijfer kunnen niet direct conclusies worden getrokken over de trend, maar de stijging is wel de grootste sinds 5 mei. De afgelopen twee maanden was bijna elke dag een daling te zien in de cijfers. Een maand geleden lagen nog zo'n 350 mensen met Covid-19 op de ic.
Op verpleegafdelingen liggen nog 126 coronapatiënten, evenveel als gisteren. Overigens houdt het LCPS rekening met de mogelijkheid dat weekendcijfers niet helemaal compleet zijn.
Het aantal mensen dat besmet blijkt met coronavirus na een bezoek aan discotheek Aspen Valley in Enschede is opnieuw gestegen. Het zijn er inmiddels 180. Dat zijn er 15 meer dan zondag.
Dat meldt GGD Twente. Een woordvoerster zegt dat de stijging wel minder hard gaat. Haar indruk is dat veel stappers die in de disco zijn geweest, gehoor geven aan de oproep om zich te laten testen, ook als ze geen klachten hebben. Aantallen heeft ze niet, maar het is te merken aan de toeloop in de teststraten.
De GGD is volop bezig met bron- en contactonderzoek zodat ze snel mogelijk de omgeving van de besmette personen in beeld komt. Doel is om vervolgens met testen en quarantaine te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.
De besmettingen zijn te herleiden tot de eerste feestavond in de Twentse disco in anderhalf jaar, zaterdag 26 juni. Aspen Valley is daarna uit voorzorg op slot gebleven.
Mensen van wie de vaccinatie nog niet in het centrale register van het RIVM staat, kunnen mogelijk opnieuw een uitnodiging voor een coronaprik krijgen. Deze mensen worden meegenomen in een zogenoemde ‘veegronde’, waarbij het RIVM mensen uitnodigt die volgens het register nog geen prik hebben gehad.
Zo kan het zijn dat iemand die al twee keer bij de huisarts is geprikt met het vaccin van AstraZeneca nu opnieuw een uitnodiging krijgt, maar dan voor een prik met Pfizer/BioNTech of Moderna bij de GGD. ,,Wij hebben alleen de informatie die in ons register staat”, verklaart een woordvoerster van het RIVM. In de uitnodigingsbrief staat dat als de genodigde al is gevaccineerd of al een afspraak heeft staan, de brief kan worden weggegooid.
Volgens de laatste cijfers van het RIVM staat ongeveer 30 procent van de eerste en tweede prikken die zijn gezet bij een huisarts of zorginstelling nog niet in het centrale register. Volgens het coronadashboard zijn er tot dusver een kleine 2,3 miljoen eerste en tweede prikken bij huisartsen gezet en ruim 1,4 miljoen bij zorginstellingen, inclusief ziekenhuizen. Zo'n 5 tot 9 procent van alle gevaccineerden wil haar of zijn prik niet laten registreren bij het RIVM, aldus het instituut.
In het Portugese Albufeira heeft politie zaterdagavond een einde gemaakt aan een strandfeestje waarbij ongeveer 800 jongeren aanwezig waren. De meeste feestgangers waren buitenlandse toeristen tussen de zestien en achttien jaar, zo liet de politie in een verklaring weten. Of er ook Nederlanders tussen de feestvierders zaten is nog niet bekend, maar heel onwaarschijnlijk is dat niet omdat Portugal een populaire bestemming is onder Nederlandse jongeren.
Er zijn geen ongeregeldheden uitgebroken en de politie heeft geen arrestaties hoeven verrichten.
Ondanks dat er in Portugal massaal vakantie wordt gevierd zijn er vanwege de verspreiding van de delta-variant een hele rits maatregelen van kracht. Zo is er een avondklok vanaf 23.00 uur, en zijn, op de supermarkten na, de winkels gesloten in het weekend. Restaurants en cafés moeten in de weekenden om 3.30 al de deuren sluiten. Dit tot onvrede van kroegeigenaren die moeten toezien hoe vakantiegangers elkaar opzoeken op het strand.
In Portugal vinden nu zo'n 2500 nieuwe besmettingen per dag plaats.
Zo'n zeshonderd vissers uit Urk kunnen aanstaande zaterdag zonder afspraak een coronavaccinatie halen. Wel even een ID-bewijs meenemen. GGD Flevoland heeft de vaccinatielocatie in een sporthal aan de Vlechttuinen speciaal voor hen gereserveerd.
Omdat de vissers meestal op zee zitten, is het lastig voor hen om een vaccinatie te halen of daar een afspraak voor te maken. Daarom kunnen zij nu zonder afspraak het Janssen-vaccin krijgen. Dat is handig omdat daar maar één prik van nodig is.
,,Het is nog heftiger dan ik dacht'', zegt de 25-jarige Milou Stoots. Toch twijfelde de jonge Wijchense arts niet toen haar gevraagd werd om te helpen bij de coronauitbraak in Suriname. Haar ervaringen op de corona-afdeling in Boxmeer vielen in het niet bij wat ze hier meemaakt. Milou weet nu wat code zwart betekent. ,,Hier overlijden ook gezonde jonge mensen.’’
Ook bij onze zuiderburen heeft de deltavariant van het coronavirus nu de overhand. De besmettelijker mutatie zorgt wereldwijd voor zorgen. De variant rukt ook in Europa op en greep al in het Verenigd Koninkrijk, Portugal en Duitsland, om zich heen. In Nederland is het vermoedelijk ook al zover.
Dat de nieuwe mutant rond deze tijd andere varianten zou overvleugelen is geheel volgens verwachting, zeggen deskundigen in Belgische media. ,,Tegen het eind van de maand is het zelfs mogelijk dat we uitsluitend de deltavariant terugzien'', zegt biostatisticus Geert Molenberghs in De Morgen.
In Indonesië werden vandaag 29.745 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, een dieptepunt. De afgelopen 24 uur werden 558 overlijdens door toedoen van het longvirus geregistreerd. In totaal zijn nu 2.313829 Indonesiërs besmet geraakt en 61.140 van hen overleden.
Door het toenemend aantal besmettingen, en daarmee ook coronapatiënten, raken de ziekenhuizen in Indonesië inmiddels behoorlijk vol. Zo'n 74 procent van de ziekenhuisbedden is bezet. Wie slechts milde klachten heeft, wordt gevraagd thuis te blijven. Sommige ziekenhuizen sturen zieken naar huis terug.
Door het beademen van patiënten met zware coronaklachten, loopt het tekort aan zuurstof snel op en moet er geïmporteerd worden. In een ziekenhuis in Jogjakarta stierven daardoor afgelopen weekend zeker 33 patiënten. Meerdere bedrijven hebben toegezegd zuurstof voor de zorg te gaan producten en niet meer voor de industrie.
De Gezondheidsraad komt aan het eind van de middag met een advies over het combineren van verschillende soorten vaccins tegen corona. Daarover is al enige tijd discussie. Diverse onderzoekers stelden eerder dat mensen die na de eerste prik met AstraZeneca een tweede injectie met Pfizer/BioNTech krijgen, een betere afweer tegen het coronavirus ontwikkelen dan na een tweede dosis AstraZeneca.
De coronapandemie heeft de luchtvervuiling in Nederland vorig jaar tijdelijk fors doen afnemen. De vervuiling door stikstofoxiden nam met ongeveer 20 procent af, becijfert het RIVM. Ook de hoeveelheid fijnstof lag behoorlijk wat lager. Dat komt in elk geval voor een deel doordat veel mensen thuis werkten en minder de weg opgingen.
Van de zeer fijne deeltjes die bekendstaan als PM2,5 daalde de gemiddelde concentratie in de lucht met ongeveer 15 procent. De concentratie van iets grotere deeltjes (PM10) daalde met 10. Deze afname komt deels voort uit de pandemie. ,,Het is niet duidelijk in hoeverre deze effecten in de toekomst blijven bestaan", klinkt het voorzichtig.
Jongeren die in 2006 zijn geboren, kunnen vanaf vandaag een prikafspraak maken, Twittert coronaminister De Jonge. Het inplannen van een afspraak kan telefonisch of via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De jongeren, die dit jaar 15 worden, krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech.
Gezondheidsminister Brad Hazzard, van de Australische staat New South Wales, vergelijkt gevaccineerd worden met de populaire filmserie The Hunger Games. In de sciencefictionreeks bestrijden jongeren elkaar tot de dood. Volgens Hazzard hebben de vaccintekorten ertoe geleid dat mensen in paniek op zoek naar een coronaprik.
Sommigen komen op de bonnefooi naar vaccinatielocaties. ,,De jacht op vaccins geeft een Hunger Games-gevoel", zegt de Australiër. In Australië is zo'n 7 procent van de 25 miljoen inwoners volledig ingeënt tegen het coronavirus. Het land is sterk afhankelijk van het AstraZeneca-vaccin en heeft weinig andere vaccins op voorraad.
Door een streng inreisbeleid en gerichte lockdowns, heeft Australië het virus goed onder controle weten te houden en telt daarom relatief weinig besmettingen. Premier Scott Morrison maakte vorige week een stappenplan bekend voor het heropenen van de grens en het beëindigen van deze korte lockdowns. Zijn plan hangt echter af van het vaccinatietempo.
Omdat het vaccin van AstraZeneca vooral bij zestigplussers wordt aanbevolen, zijn nog maar weinig jongeren ingeënt. Hazzard zegt dat het makkelijk is om de centrale regering achteraf te bekritiseren. ,,Ik denk dat ze hun best hebben gedaan, maar tot we genoeg vaccins hebben, zullen we hier effectief The Hunger Games blijven houden.''De oprukkende deltavariant van het coronavirus zal niet snel tot een nieuwe lockdown van Nederland leiden, denkt ic-arts Diederik Gommers. ,,Op dit moment verwachten we niet dat de ziekenhuizen overlopen en dat we weer in een lockdown moeten", zegt hij in de podcast Vraag het Gommers van BNR. ,,We denken dat we het kunnen controleren.''
Gommers verwacht - net als het RIVM - wel dat de deltavariant in het najaar dominant zal zijn in Nederland. Hij ziet daarom een aantal risico's. Zo is nog onbekend hoe lang vaccins precies bescherming bieden tegen het coronavirus. ,,Dat gaan we in de gaten houden, misschien moeten de 70- en 80-jarigen een extra prik krijgen.''
Positief is wel dat de vaccinatiegraad onder ouderen hoog is. ,,De vraag is vooral of mensen die besmet raken ernstig ziek worden. Onder ouderen is het percentage gevaccineerden boven de 80 procent." Ook het gedrag van mensen blijft heel belangrijk, benadrukt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.
De Amerikaanse president Biden heeft Onafhankelijkheidsdag aangegrepen om de voortgang in de strijd tegen het coronavirus te vieren. In de tuin van het Witte Huis waren duizend genodigden voor een plechtigheid. Dit was het grootste evenement in het Witte Huis sinds het aantreden van Biden, schrijft The New York Times.
De president vergeleek de onafhankelijkheidsverklaring van 4 juli 1776 met de voortgang in de strijd tegen het coronavirus. ,,245 jaar geleden riepen we onze onafhankelijkheid van een verre koning uit. Vandaag zijn we dichterbij dan ooit om onze onafhankelijkheid van een dodelijk virus uit te roepen."
,,Deze 4 juli is een speciale viering, omdat we herrijzen uit een jaar van pandemie en isolatie. Een jaar van pijn, angst en hartbrekend verlies", sprak de president bij een speciale plechtigheid in het Witte Huis. ,,We willen nooit meer zijn waar we vorig jaar waren", aldus Biden.
Meer dan 600.000 Amerikanen zijn overleden aan Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt. ,,Het virus verlamt ons land niet langer en het is aan ons om te zorgen dat het dat nooit meer doet", zei de president. In zijn toespraak noemde Biden vaccineren 'het meest patriottische om te doen'.Zuid-Korea overlegt met farmaceuten - waaronder Pfizer en Moderna - over de productie van hun mRNA-vaccins in eigen land. Seoel biedt hen direct de productiecapaciteit van 1 miljard doses per jaar aan, laat een hoge ambtenaar weten.
Als de vaccinmakers ingaan op het aanbod kan dat de wereldwijde levering van vaccins, met name in Azië, een enorme stap voorwaarts helpen. Zuid-Korea produceert al vaccins van AstraZeneca, Novavax en Spoetnik V. Ook wordt het Moderna-vaccin er al gebotteld en verpakt.
,,We hebben frequent overleg met de grote farmaceuten om hun mRNA-vaccins te produceren'', zegt vaccinatiedirecteur Lee Kang-ho. ,,Er zijn maar een paar mRNA-ontwikkelaars, waardoor er een limiet geldt voor het aantal doses dat kan worden geleverd.''
Volgens Lee is Zuid-Korea erop gebrand om zijn faciliteiten en deskundigheid aan te bieden. Hoever de besprekingen met de farmaceuten zijn gevorderd, is niet bekend. Moderna en Pfizer hebben nog niet gereageerd.Het Duitse Robert Koch-instituut heeft vandaag 212 nieuwe coronagevallen geregistreerd en 1 sterfgeval. 3.731.124 van onze oosterburen raakten sinds de uitbraak van het coronavirus besmet. 91.031 van hen kwamen te overlijden.
Het Indiase ministerie voor Volksgezondheid registreerde vandaag 39.795 positieve coronatests. Het totale aantal besmettingen in het land komt daarmee op 30,59 miljoen. Er zouden momenteel nog 482.071 actieve ziektegevallen zijn. De afgelopen 24 uur werden 723 sterfgevallen ten gevolge van Covid-19 gemeld. Volgens het ministerie zijn er 402,728 mensen overleden aan het virus.
Zuid-Korea ziet vandaag de grootste toename in het aantal dagelijkse nieuwe coronagevallen sinds begin januari, toen het land zijn ergste besmettingsgolf meemaakte. Voor de derde dag op rij worden meer dan 700 nieuwe infecties met het longvirus gemeld: 711. Gezien het feit dat er tijdens de weekeinden minder wordt getest, is de verwachting dat het aantal de komende dagen nog hoger wordt.
550 van de nieuwe gevallen deden zich voor in de regio rond hoofdstad Seoel, maar ook in de regio's rond Daejon en Busan worden besmettingen gemeld. Gezondheidsexperts spreken hun zorgen uit over de voorgenomen versoepelingen van de Zuid-Koreaanse overheid. Vooral het toestaan van grote bijeenkomsten vinden zijn een 'verkeerd signaal'.
Het stadsbestuur van Seoel heeft nieuwe versoepelingen in de koelkast gezet nu het besmettingscijfer stijgt. Premier Kim Bu-kyum roept de bevolking op om waakzaam te zijn en zich beter aan de geldende maatregelen te houden. Zuid-Korea telde sinds het begin van de pandemie 160.795 besmettingsgevallen en 2028 aan het coronavirus toegeschreven overlijdens. Zo'n 30 procent van de bevolking heeft minstens één vaccinatie ontvangen.Nu de coronamaatregelen steeds verder zijn teruggedraaid, laat de NS ook alle nachttreinen weer rijden. De uitgaanstreinen op de trajecten Amsterdam-Haarlem, Utrecht-Amersfoort, Nijmegen-Utrecht en Rotterdam-Eindhoven-Utrecht werden door de coronapandemie lange tijd niet ingezet. De nachttreinen in de Randstad zijn de afgelopen periode wel gewoon blijven rijden.
De keuze om de uitgaanstreinen weer te laten rijden heeft alles te maken met de versoepelingen. ,,Er zijn nu ook in de weekenden weer mogelijkheden voor mensen om uit te gaan, daarom willen we mensen hiermee tegemoetkomen'', zegt een woordvoerder.
Ondanks de vele stimulansen en een overvloed aan coronavaccins, hebben de Verenigde Staten zoals verwacht het vaccinatiedoel van president Joe Biden op een haar na gemist.
Biden had beloofd dat tegen 4 juli, de nationale feestdag, 70 procent van de volwassenen minstens één vaccindosis zou gekregen hebben. Maar dat is net niet gelukt: slecht 67 procent van de Amerikanen, 173 miljoen mensen, kreeg inmiddels een eerste prik, zo blijkt uit cijfers van gezondheidsdienst CDC. Ongeveer 58 procent van de volwassenen is volledig gevaccineerd.
Coronacoördinator van het Witte Huis Jeff Zients zegt goede hoop te hebben dat er voldoende vooruitgang geboekt zal worden. ,,Het vertrouwen in de vaccins is gestaag gegroeid, nu mensen vrienden, familie en buren hebben die gevaccineerd zijn, en ze zien dat vaccinatie veilig en effectief is bij hun dierbaren'', zei hij tegen CNN.
De nog resterende coronamaatregelen in Engeland worden vanaf 19 juli opgeheven. Dat zal de Britse premier Boris Johnson maandag tijdens een persconferentie bekendmaken, zo melden ingewijden.
Volgens de Britse regering neemt het aantal besmettingen in het land vanwege de Delta-variant weliswaar toe, maar resulteert dit vooralsnog niet in meer ziekenhuisopnames of sterfgevallen.
Naar verwachting zal Johnson tijdens de persconferentie zeggen dat mensen zullen leren leven met het coronavirus, zoals ze dat op dit moment al doen met de griep. Zo zullen nog steeds mensen ernstig ziek worden door het virus en aan de gevolgen ervan overlijden, maar dit zal veel minder voorkomen dan voor de grootschalige vaccinatiecampagne in het Verenigd Koninkrijk.
Opnieuw een fout bij Testen voor Toegang: een 21-jarige man kreeg zaterdag een negatieve testuitslag toegestuurd, maar werd zondagochtend gebeld door testafnemer Covidia met de boodschap dat hij wél corona heeft. Dat meldt NH Nieuws. In de tussentijd is hij naar een bomvolle shotjesbar in Amsterdam geweest. ,,Ik heb met iedereen staan knuffelen”, vertelt de Amsterdammer tegen de nieuwswebsite. Een woordvoerder van Covidia bevestigt de fout.
Volgens de man voelde hij zich wel een beetje verkouden, maar dacht er met de negatieve test zeker van te kunnen zijn geen corona te hebben. Tot hij de volgende dag om 09.00 uur wakker werd gebeld en het slechte nieuws kreeg.
Iedereen met wie hij in contact is geweest heeft hij inmiddels een bericht gestuurd. Hij blijft zelf voorlopig in quarantaine.
De alsmaar oprukkende Deltavariant van het coronavirus overheerst nu ook in België. Meer dan de helft van de nieuwe coronabesmettingen is afkomstig van de variant, zegt biostatisticus Geert Molenberghs van de Universiteit Hasselt.
,,We hebben altijd voorspeld dat er in de eerste week van juli ongeveer 50 procent van de besmettingen met de Deltavariant zouden zijn”, zegt Molenberghs. ,,Tegen het einde van de maand is het zelfs mogelijk dat we uitsluitend de Deltavariant terugzien.”
De virusvariant die uit India voortkomt, is makkelijker overdraagbaar, wat de vraag oproept of België zich zorgen moet maken. ,,In paniek raken is niet nodig, maar we moeten ons wel zorgen maken, ja. We zien de gunstige effecten van de vaccinaties, die een heel goede bescherming bieden tegen de deltavariant - een geluk bij een ongeluk -, maar we mogen niet vergeten dat twee derde van de bevolking nog niet volledig is ingeënt."
Er zijn volgens Molenberghs nog veel mensen met onderliggende aandoeningen die nog maar één prik hebben gekregen en dus niet volledig beschermd zijn. ,,Voorzichtigheid blijft erg geboden. We zijn helaas nog niet zo ver gevorderd om nu te zeggen: dit kan geen kwaad meer.”
Xavier Bettel, de premier van Luxemburg, is vandaag in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van een besmetting met het coronavirus. De 48-jarige democraat testte een week geleden positief op het virus. Hij had nog maar één dosis van AstraZeneca toegediend gekregen.
Bettel is volgens lokale media uit voorzorg opgenomen. Hij moet er 24 uur verblijven en ondergaat meerdere tests.
Het nieuws van de positieve diagnose komt slechts twee dagen nadat de premier een top had bijgewoond met andere EU-leiders. Volgens een woordvoerder van Bettel behoorde geen van deze leiders tot zijn directe contacten, omdat diverse voorzorgsmaatregelen werden getroffen, zoals het dragen van maskers en het bewaren van anderhalve meter afstand.
De Franse minister Olivier Veran van Volksgezondheid roept niet-gevaccineerde inwoners op zich alsnog snel te laten inenten tegen het coronavirus. Hij waarschuwde op Twitter dat het land op weg kan zijn naar een vierde Covid-19-golf door de zeer besmettelijke Delta-variant die ook in Frankrijk steeds meer om zich heen grijpt.
,,Vijf dagen lang is het besmettingspercentage niet gedaald, het stijgt weer. Vanwege de Delta-variant die erg besmettelijk is. Het Britse voorbeeld laat zien dat een vierde golf vanaf eind juli mogelijk is", twitterde Veran. ,,We moeten nog sneller gaan qua vaccinatie. Ons land is in een race tegen de klok."
Zuid-Afrika, dat sinds eind mei wordt overspoeld door een nieuwe coronagolf, kampt met een recordaantal nieuwe coronagevallen. Dat melden gezondheidsfunctionarissen in het land. De piek wordt veroorzaakt door de besmettelijkere Delta-variant van het virus.
Zaterdag waren er meer dan 26.000 nieuwe besmettingen, tegen 24.000 de dag ervoor. Dat is meer dan de pieken uit eerdere golven. Ruim 13.800 Covid-19-patienten liggen nu in Zuid-Afrikaanse ziekenhuizen, die snel vol dreigen te raken.
Volgens de officiële cijfers zijn in Zuid-Afrika inmiddels meer dan 63.000 mensen overleden aan het virus. De oversterfte in het land wijst echter op een veel hoger aantal doden: meer dan 170.000.
Zuid-Afrika telt iets minder dan 60 miljoen inwoners. Iets meer dan 3,3 miljoen van hen hebben tenminste één prik gehad. Meer dan 30 procent van alle coronagevallen in Afrika komt uit Zuid-Afrika.
Bij de discotheek in Enschede -een ‘superspread-event’ met inmiddels 165 besmettingen- gingen verhalen rond over gesjoemel met QR-bewijzen tijdens de eerste openingsavond. ,,Als dat klopt, is er geen houden meer aan", zegt viroloog Marion Koopmans. ,,Jongeren moeten zelf ook nadenken. Als dat vaker voorkomt, en als we hard doorstijgen de komende tijd, moet je serieus nadenken over al die festivals ook. Al is het land ook te klein als je dat roept.
Lees hier meer over de stijging in het aantal nieuwe besmettingen en de waarschuwingen van Koopmans.
Opnieuw zijn er in de afgelopen 24 uur meer nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. De stijging neemt echter wel af. Tot vanmorgen 10:00 uur waren er 1239 nieuwe besmettingen, 104 meer dan gisteren. Gisteren nam het aantal ook toe, met 187.
Ook ten opzichte van een week eerder neemt het aantal nieuwe besmettingen toe. Toen waren er nog gemiddeld 621 besmettingen per dag, deze week zijn dat er 843. Vorige week zondag werden er 504 nieuwe besmettingen geconstateerd - 735 minder dan vandaag.
In totaal werden afgelopen week 5.899 besmettingen vastgesteld. Dat zijn er 33,9 per 100.000 inwoners.
Voor het eerst sinds september 2020 zijn er minder dan honderd bedden op de intensive care (ic) bezet door coronapatiënten. In totaal liggen er nu 99 patiënten met Covid-19 op de ic; op 22 september vorig jaar waren dat er 91. Dat blijkt zondag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Zaterdag hadden ic's nog 102 coronapatiënten onder hun hoede. Sinds zaterdag zijn er geen nieuwe coronapatiënten opgenomen op ic's, en de afgelopen zes dagen kwam er slechts één nieuwe patiënt met Covid-19 bij.
Op de verpleegafdelingen liggen nog 126 coronapatiënten, twee minder dan zaterdag. Wel waren er vier nieuwe opnames van coronapatiënten op de verpleegafdelingen, terwijl dat er de dag ervoor nog acht waren. Het totaal aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen bedraagt nu 225.
De corona-brandhaard die is ontstaan binnen de muren van discotheek Aspen Valley in Enschede, blijft maar oplopen. Liefst 165 van de ruim 600 bezoekers zijn inmiddels positief getest op het virus, meldt de GGD zondagmiddag.
Het is een uitzonderlijk hoog aantal, zeker als je bedenkt dat bezoekers van de disco vooraf een negatieve corona-test moesten overleggen.
De gezondheidsdienst is druk bezig met bron- en contactonderzoek om het volledige beeld in kaart te krijgen van de eerste clubavond bij Aspen Valley in vijftien maanden tijd. Disco's in de hele regio mochten vorige week eindelijk de deuren weer openen, na een gedwongen sluiting van bijna anderhalf jaar.
Bij de meeste bedrijven zijn er geen duidelijke afspraken over de inrichting van de thuiswerkplek of over werktijden van het personeel. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker Multiscope onder ruim 3000 werknemers in loondienst. Bij slechts een kwart van de bedrijven zijn er daarover wel afspraken gemaakt, concluderen de onderzoekers.
De meeste bedrijven hebben wel afspraken gemaakt over bijvoorbeeld computer- of telefoongebruik. Over de inrichting van de thuiswerkplek is bij twee op de drie bedrijven niets geregeld. Bij werktijden geldt voor 60 procent van de ondervraagden dat er geen duidelijke regels zijn.
Het dragen van een mondkapje wordt een persoonlijke keuze, zegt de Britse minister voor Volkshuisvesting, Robert Jenrick. Volgens Jenrick zijn de cijfers waarmee wordt bepaald op de restricties verder kunnen worden versoepeld 'zeer positief'. ,,Het zal een andere periode worden, waarin de burger zelf kan beslissen in plaats van een overheid die vertelt wat je moet doen.''
Als alles volgens plan verloopt, zullen op 19 juli de laatste coronamaatregelen In het Verenigd Koninkrijk worden geschrapt. Premier Boris Johnson zal de komende dagen verduidelijken hoe die laatste stap genomen wordt. Hij was dat al in juni van plan, alleen werd hij toen in de wielen gereden door de deltavariant. Het kan zelfs zo zijn dat sommige maatregelen ook na 19 juli gehandhaafd blijven.
Op de vraag of de minister zelf zijn mondkapje afzet, zegt Jenrick: ,,Ik denk het wel, want ik draag niet graag een masker. En een hoop anderen waarschijnlijk ook niet. We gaan over naar een fase waarin dit soort zaken persoonlijke keuzes zullen zijn.'' Jenrick benadrukt wel dat volledig vaccineren de enige manier is om het virus eronder te krijgen. Zeker met het oog op het komende najaar en de winter.De Verenigde Arabische Emiraten hebben het vaccin van Moderna noodgoedkeuring verleend en daarmee het vijfde middel aan hun anticorona-arsenaal toegevoegd. Hoewel de zeven emiraten een van 's werelds snelste vaccinatiecampagnes uitvoeren, blijft het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen rond de 2000 hangen.
In het land dat ruim 9 miljoen inwoners telt, is niet alleen de reguliere versie van het virus vastgesteld, maar ook de beta- en deltavariant. Tot nu toe is bijna 74 procent van de bevolking zeker één keer gevaccineerd. 63,7 procent is volledig beschermd, meldt het ministerie voor Volksgezondheid.
Buurland Saoedi-Arabië heeft gisteren alle reisverkeer met onder meer de emiraten aan banden gelegd. Wie de afgelopen veertien dagen in het land was, komt er niet in.Wie volledig is ingeënt, hoeft vanaf donderdag niet in meer in quarantaine na contact met een besmet iemand, zoals een collega of familielid. Volgens GGD GHOR Nederland geldt dit voor mensen die veertien dagen eerder de enige of laatste prik hebben gehad. Zij hebben dan voldoende bescherming opgebouwd.
De nieuwe regels gaan ook voor twee andere groepen gelden. Het gaat daarbij om mensen die minder dan zes maanden geleden Covid-19 hebben gehad. De immuniteit geldt ook voor mensen die al eerder Covid-19 hebben gehad en langer dan veertien dagen geleden minimaal eenmaal zijn gevaccineerd.
Voor deze groepen vervalt de quarantaineplicht als iemand in hun huishouden of een ander nauw contact positief is getest. De GGD blijft bron- en contactonderzoek uitvoeren. ,,Iedereen die positief getest wordt krijgt een bron- en contactonderzoek", benadrukt de woordvoerster van GGD GHOR Nederland.De afgelopen 24 uur zijn er in Rusland 25.142 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld en werden er 663 sterfgevallen ten gevolge van Covid-19 gemeld. In hoofdstad Moskou raakten 7624 mensen geïnfecteerd met het longvirus. Sinds het uitbreken van de pandemie zijn in Rusland officieel 5.610.941 besmettingsgevallen geweest en overleden 137.925 van hen. Een telling van het Russische statistiekbureau komt op 270.000 doden tussen april vorig jaar en april dit jaar.
De vaccinatielocatie in de Jaarbeurs in Utrecht ging vanochtend drie kwartier later open dan gepland. De beveiliging was niet op tijd aanwezig, meldt RTV Utrecht. De deuren openden pas om 08.45 uur in plaats van 08.00 uur, waardoor er een flinke rij ontstond. ,,De beveiligers hebben een belangrijke rol", aldus een woordvoerder van de GGD regio Utrecht. ,,Ze zijn ook aanwezig als bhv-er en brengen de vaccins rond."
Kinderen die zijn geboren in 2005 kunnen vandaag vanaf 10.00 uur een afspraak maken om te worden gevaccineerd tegen corona, twitter coronaminister De Jonge. Wie in 2005 is geboren, is of wordt dit jaar 16 jaar. Het kabinet besloot afgelopen week, op aanraden van de Gezondheidsraad, dat gezonde jongeren mogen worden ingeënt.
In totaal mogen ruim een miljoen jongeren zich laten vaccineren. Ze krijgen het vaccin van Pfizer en BioNTech. Het plan is om alle jongeren voor aanvang van het nieuwe schooljaar hun eerste prik te hebben gegeven. In de eerste schoolmaand krijgen ze dan hun tweede prik en zijn ze volledig beschermd.
De Chinese minister voor Buitenlandse Zaken, Wang Yi, dringt er bij de internationale gemeenschap op aan om een 'Grote Muur van Immuniteit' op te werpen tegen het coronavirus en zo gezamenlijk de pandemie te bestrijden. ,,We moeten de dreiging samen onder ogen zien'', zei Wang tijdens de zitting van het Negende Wereld Vredesforum in Peking. ,,En gezamenlijk aanpakken.''
Portugal probeert de verspreiding van de deltavariant af te remmen en wil de komende twee weken nog eens 1,7 miljoen mensen een coronaprik geven. Gisteren noteerde het land de grootste toename aan coronagevallen sinds 13 februari: 2605. Sinds het begin van de pandemie heeft Portugal 887.047 infecties met het longvirus vastgesteld.
Het zwaar door het coronavirus getroffen Iran krijgt mogelijk te kampen met een vijfde golf aan besmettingen, waarschuwt president Hassan Rouhani. De besmettelijker deltavariant, die nu ook in het Midden-Oosten een opmars maakt, zou daarvan de oorzaak kunnen zijn. ,,Er rijzen zorgen dat het hele land een vijfde golf binnengaat als de gezondheidsprotocollen niet goed worden nageleefd'', aldus Rouhani. ,,Op dit moment volgt slechts 69 procent van alle mensen de richtlijnen op, zo blijkt uit rapportages.''
Sint Maarten heeft per direct de avondklok ingekort. Die geldt nu nog alleen van 02.00 uur tot 06.00 uur. Daarvoor moesten veel zaken om middernacht dicht zijn. De versoepeling is een gevolg van de daling van het aantal coronabesmettingen op het eiland.
Op Sint Maarten waren zaterdag 26 besmettingen geregistreerd, vier coronapatiënten liggen in het ziekenhuis. Sinds de uitbraak van de coronapandemie vorig jaar maart zijn er 33 coronapatiënten op het eiland overleden.
Het aantal mensen dat zich laat vaccineren op het eiland is nog wel laag, iets meer dan 40 procent is minstens één keer gevaccineerd. Maar volgens de overheid is het vanwege het lage aantal coronapatiënten toch veilig om kroegen, nachtclubs en discotheken weer tot 02.00 uur open te laten zijn. Ook feesten en evenementen zijn tot die tijd toegestaan.
De minister van Volksgezondheid roept de bevolking bijna dagelijks op om zich te laten vaccineren. Ook raadt hij de bevolking nog steeds aan zich zoveel mogelijk aan de coronamaatregelen te houden, zoals het dragen van mondkapjes in publieke ruimtes en het veelvuldig wassen van handen.
Reizigers die naar Suriname willen en een volledige vaccinatie hebben gehad, zijn twee weken na hun laatste prik welkom in Suriname. Ook hoeven zij niet in quarantaine, meldde de Surinaamse regering zaterdag (lokale tijd).
Mensen die niet gevaccineerd zijn of nog maar één prik hebben gehad, zijn alleen welkom als zij toestemming van de Surinaamse regering hebben om naar het land te reizen. Die toestemming krijgen zij als ze inwoner van Suriname zijn of vanwege hun beroep onmisbaar zijn. Voor hen geldt een quarantaineplicht van zeven dagen zodra ze in Suriname aankomen.
Omdat het aantal coronagevallen in Suriname maar langzaam daalt, is de regelgeving voor personenverkeer streng. De nieuwe regels zullen mogelijk leiden tot meer vluchten en meer inkomsten voor Suriname.
Uit ongerustheid over nieuwe varianten van het coronavirus heeft de regering in Slowakije besloten om de regels voor toegang tot het land drastisch aan te scherpen. Vanaf 9 juli geldt een quarantaineplicht voor alle reizigers die niet volledig gevaccineerd zijn, zo blijkt uit een nieuw decreet dat zaterdag is gepubliceerd.
De quarantaineplicht geldt voor iedereen, ongeacht het land van oorsprong. Wie aankomt, moet in principe veertien dagen in isolatie, maar op de vijfde dag kan een negatieve PCR-test een einde maken aan de verplichte quarantaine.
Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor reizigers die al minstens 14 dagen volledig gevaccineerd zijn en voor reizigers die op doorreis zijn. Zij mogen de autosnelwegen echter niet verlaten.
Mensen die gevaccineerd zijn en in contact komen met iemand die besmet is met corona, hoeven vanaf 8 juli niet meer in quarantaine. Dit laat een woordvoerder van de GGD-GHOR weten, meldt RTL Nieuws. Diegene moet dan wel minstens veertien dagen volledig gevaccineerd zijn.
Deze nieuwe regeling geldt vanaf aankomende donderdag en geldt voor het hele land. De werkwijze blijft verder onveranderd, zegt de woordvoerder. De GGD blijft wel bron- en contactonderzoek uitvoeren. ,,Alle besmettingen krijgen nog steeds een contactonderzoek."
In het vaccinatiecentrum in MartiniPlaza in Groningen heeft een aantal mensen zaterdag een ander corona-vaccin gekregen dan stond vermeld in hun uitnodigingsbrief. Volgens GGD Groningen kregen twintig mensen AstraZeneca toegediend in plaats van Moderna.
Het gaat om personen die zaterdag tussen 09.10 en 9.35 uur een prikafspraak hadden. Ze zijn allemaal persoonlijk op de hoogte gesteld van de vergissing. GGD Groningen betreurt het incident en heeft het gemeld bij gezondheidsinstituut RIVM. ,,Inmiddels zijn maatregelen getroffen om een dergelijk incident in de toekomst te voorkomen", aldus GGD Groningen. De huisartsen van de twintig personen worden op de hoogte gebracht van de onjuiste vaccinatie.
AstraZeneca geeft in zeldzame gevallen een bijwerking. Ook al is die kans klein, bijwerkingen zoals bloedstolsels in combinatie met een te kort aan bloedplaatjes, kunnen ernstige gevolgen hebben.
De Belgische viroloog (en fervent Twitteraar) Marc van Ranst heeft de Nederlandse zanger Tim Douwsma vandaag lik op stuk gegeven. Douwsma, die zich samen met enkele andere BN'ers in september vorig jaar van begin af aan aansloot bij de #Ikdoenietmeermee-campagne en vaker openlijk heeft aangegeven vragen te hebben bij het coronabeleid van het kabinet, reageerde gisteren via Twitter op een artikel van NU.nl.
Daarin stond beschreven dat de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn heeft gezegd dat mensen die tegen COVID-19 zijn gevaccineerd niet meer in lockdown hoeven bij een nieuwe opleving van het virus. Ook kunnen ze genieten van meer vrijheden dan niet-gevaccineerden.
'Ik weet gwn niet meer wat ik moet zeggen ...', klonk het protest van Douwsma. 'Misschien kan je zeggen: 'Vaccineer mij'. Het is maar een suggestie, he', riposteerde Van Ranst.
De Portugese overheid wil de komende twee weken nog eens 1,7 miljoen inwoners vaccineren tegen het coronavirus. De zeer besmettelijke Delta-variant zorgt voor een opleving van de pandemie en de autoriteiten hopen die via massaal prikken in te dammen.
Het aantal besmettingen steeg zaterdag met 2605 gevallen, de grootste stijging sinds 13 februari. In het onder Nederlanders populaire vakantieland zijn sinds het begin van de virusuitbraak bijna 900.000 mensen positief getest. Nieuwe gevallen doen zich voor onder met name niet-gevaccineerde jongeren. De sterfgevallen blijven echter ver onder het niveau van februari, toen het land in lockdown zat na de tweede golf in januari. De Delta-variant is nu goed voor 70 procent van alle positieve tests.
Portugal heeft ongeveer 35 procent van de bevolking volledig ingeënt. Vanaf zondag kunnen 18- tot 29-jarigen zich melden voor een prik. Meer dan vijfhonderd Covid-19-patiënten liggen in het ziekenhuis.
In 45 gemeenten, waaronder Lissabon, Porto en Albufeira, geldt sinds vrijdagavond een avondklok en moeten restaurants en non-foodwinkels in sommige gebieden eerder in het weekend sluiten.
Het Braziliaanse Hooggerechtshof opent een onderzoek naar de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Hij zou op de hoogte zijn geweest van mogelijke corruptie binnen het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid bij een bestelling van 20 miljoen doses van het Indiase coronavaccin Covaxin.
Het Hooggerechtshof gaat daarmee in op een verzoek van de Braziliaanse procureur-generaal, die vrijdag een onderzoek had geopend naar de beschuldigingen tegen Bolsonaro nadat eerder senator Randolfe Rodrigues van oppositiepartij Rede Sustentabilidade daartoe had opgeroepen. Het Hof geeft de autoriteiten negentig dagen voor het verzamelen van bewijsmateriaal.
Bolsonaro zou een rol hebben gespeeld in een mogelijk frauduleuze deal tussen de Braziliaanse overheid en Bharat Biotech, een Indiase producent van onder meer coronavaccins. Bolsonaro ontkent enige betrokkenheid en zegt dat hij niet op de hoogte was van onregelmatigheden.
Een klokkenluider van het ministerie van Volksgezondheid heeft gezegd dat hij de president er persoonlijk op heeft gewezen dat hij door zijn superieuren onder druk was gezet om de vaccins te kopen. Ondanks die waarschuwing ondernam Bolsonaro geen actie, zo wordt hem verweten.
Rond de duizend mensen hebben vanmiddag op het Malieveld in Den Haag geprotesteerd tegen het vaccineren van kinderen. Ook hebben ze kritiek op het dragen van mondkapjes door kinderen en het testen van deze groep. De betoging verliep zonder problemen.
De betoging, die zo'n 2,5 uur duurde en rond 17.30 uur was afgelopen, werd georganiseerd door onder meer de actiegroepen Viruswaarheid, Police For Freedom en Nederland in Verzet.
Tijdens het protest was geen muziek toegestaan. Dat had de Haagse burgemeester Jan van Zanen besloten omdat mensen bij vorige demonstraties tegen de coronamaatregelen door muziek al snel te dicht bij elkaar waren gaan staan, zei een woordvoerder van de burgemeester afgelopen week. In tegenstelling tot eerdere betogingen was er ook geen podium op het Malieveld waar toespraken en optredens konden worden gehouden.
Rond het Malieveld was veel politie aanwezig.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor zeven Europese landen vandaag op nederlandwereldwijd.nl aangepast naar groen. Het gaat om Bulgarije, Duitsland, Finland, Hongarije, Oostenrijk, Tsjechië en Italië (exclusief Sicilië dat geel blijft). Ook de eilanden Corsica (Frankrijk) Madeira en de Noord-Egeïsche eilanden (Griekenland) gaan van geel naar groen.
Een groen reisadvies betekent: 'U kunt reizen naar het land of gebied van uw keuze. Bij terugkeer naar Nederland hoeft u geen negatieve coronatestuitslag te laten zien en niet in quarantaine. Voor elke reis geldt wel: bereid u goed voor.' De landen kunnen nog wel inreisbeperkingen opleggen aan buitenlandse toeristen.
De artsenvakbond in Groot-Brittannië roept de Britse regering op niet alle coronamaatregelen na 19 juli af te schaffen. Ze vrezen voor een opleving van Covid-19 en pleiten voor handhaving van de mondkapjesplicht en hernieuwde focus op het goed ventileren van ruimtes. Hun oproep komt na een sterke stijging van het aantal besmettingen in het land, vrijdag werden ruim 27.000 nieuwe gevallen gemeld.
,,Deze gegevens in combinatie met een aantal stijgingen van ziekenhuisopnames suggereren dat het vanuit het belang van de volksgezondheid behoorlijk verkeerd zou zijn om op 19 juli alle beperkingen op te heffen of om de bevolking de verwachting te geven dat we een pre-Covid-maatschappij zullen hebben waar niemand meer maatregelen moet nemen om verspreiding te voorkomen", vertelde dokter Chaand Nagpaul van de artsenorganisatie zaterdag tegen Sky News.
Premier Boris Johnson bevestigde maandag dat de meeste beperkingen in Engeland op 19 juli eindigen op wat 'Vrijheidsdag' wordt genoemd. Donderdag zei hij echter dat het Britse volk mogelijk enkele voorzorgsmaatregelen moet blijven nemen, zonder details te geven.
Zes van de ruim 350 reddingswerkers die in Miami zoeken naar mensen in het puin van een ingestort appartementencomplex zijn positief getest op corona. Het team waar de reddingswerkers onderdeel van maken is teruggetrokken van de rampplek en de zes personen zijn in isolatie gegaan, maakten de lokale autoriteiten vandaag bekend.
,,Helaas is dit een nieuwe uitdaging, maar wel een waar we het hele afgelopen jaar mee om hebben moeten gaan'', zei brandweerchef Alan Cominsky.
Het dodental door de instorting van het 12 verdiepingen tellende appartementencomplex in Miami is opgelopen naar 22. Het aantal vermisten staat nu op 126.
De daling van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen zet door. Ziekenhuizen behandelden zaterdag 230 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Vrijdag waren dat er nog 248.
Op de verpleegafdelingen liggen nog 128 coronapatiënten, 12 minder dan een dag eerder, blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal Covid-patiënten op de intensive cares daalde met 6 naar 102. Op 22 september vorig jaar hadden de intensive cares voor het laatst minder dan honderd coronapatiënten onder hun hoede.
Nog altijd hoeven er weinig nieuwe coronapatiënten te worden opgenomen in de ziekenhuizen. Intensive cares hebben voor de vierde keer in vijf dagen geen nieuwe opnames. Acht mensen werden opgenomen op een verpleegafdeling, vergelijkbaar met de voorgaande dagen.
Eerder vandaag meldde deze site al dat de coronapatiënten die nu nog in het ziekenhuis belanden, de laatste weken op een enkele uitzondering na patiënten zijn die niet of niet volledig gevaccineerd zijn.
Amsterdam telde de afgelopen 24 uur de meeste positieve tests. In de hoofdstad werden 89 besmettingen vastgesteld. In Rotterdam testten 77 mensen positief. In Enschede waren dat er 52, evenals in Groningen. In Breda werden zaterdag 33 nieuwe besmettingen geregistreerd.
Het RIVM meldde vanmiddag één sterfgeval, in Enschede. Vrijdag waren dat er zeven, het hoogste aantal in een maand tijd. Het betekent niet dat die mensen in de 24 uur daarvoor waren overleden, want het kan soms een tijdje duren voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd.
Het RIVM meldt over het afgelopen etmaal bijna 1150 nieuwe coronabesmettingen. Er werden 1146 positieve gevallen geregistreerd. Dat is hoger dan het gemiddelde van de afgelopen week (740).
Het is de eerste keer in ruim twee weken tijd dat het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen boven de 1000 ligt. Op 17 juni werden 1061 nieuwe besmettingen gemeld.
Het aantal positieve tests ligt ruim tweemaal zo hoog als vorige week zaterdag, toen het RIVM 556 positieve tests meldde. Gisteren was het dagcijfer al gestegen naar 952 (na correctie). Het is de vierde opeenvolgende dag dat het aantal besmettingen stijgt.
Enkele tientallen mensen hebben zich vanmiddag verzameld op het Malieveld in Den Haag voor een demonstratie tegen het vaccineren van kinderen. Ook hebben ze kritiek op het dragen van mondkapjes door kinderen en het testen van deze groep.
De betoging, die duurt van 15.00 tot 17.00 uur, is georganiseerd door onder meer de actiegroepen Viruswaarheid, Police For Freedom en Nederland in Verzet. Tijdens het protest is geen muziek toegestaan.
Dat heeft de burgemeester besloten omdat mensen bij vorige demonstraties tegen de coronamaatregelen door muziek al snel te dicht bij elkaar gingen staan, aldus een woordvoerder van de burgemeester eerder.
Er staat in tegenstelling tot eerdere betogingen ook geen podium op het Malieveld waar toespraken en optredens op kunnen worden gehouden. Rond het Malieveld is veel politie aanwezig.
De ANWB krijgt veel vragen van vakantiegangers die deze zomer naar het buitenland willen. De organisatie merkt dat er nog veel onduidelijkheid is over de coronaregels in de verschillende landen.
,,Mensen willen bijvoorbeeld weten hoe oud een PCR-test mag zijn. Of hoe ze moeten bewijzen dat hun kinderen negatief getest zijn", zegt Josje Majoor, die verantwoordelijk is voor de ANWB Reiswijzer. De antwoorden op die vragen lopen nogal uiteen, omdat de coronaregels in ieder land verschillen.
Zuid-Afrika heeft het in China ontwikkelde Sinovac-vaccin goedgekeurd, zo maakte het Zuid-Afrikaanse ministerie van Gezondheid bekend. De goedkeuring tot gebruik van het vaccin komt op een moment dat Zuid-Afrika te maken heeft met een almaar groeiend aantal coronabesmettingen nu de zeer besmettelijke Delta-variant er dominant is.
Ongeveer 3,3 miljoen van de 60 miljoen Zuid-Afrikanen zijn tegen corona ingeënt, oftewel iets meer dan 5 procent. Sinds de uitbraak van de pandemie zijn ongeveer 2 miljoen besmettingen vastgesteld. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk hoger omdat er op het platteland veel minder wordt getest. Zeker 60.000 Zuid-Afrikanen stierven al aan corona.
Er bestonden aanvankelijk twijfels rondom de effectiviteit van het Sinovac-vaccin, vanwege gebrekkige transparantie in de klinische proefdata. Die twijfels zijn deels weggenomen door in juli vrijgegeven data, waaruit blijkt dat het vaccin in Uruguay meer dan 90 procent effectief is in het verminderen van sterfgevallen en opnames op de intensive care.
In Rusland zijn de afgelopen 24 uur 697 sterfgevallen door Covid-19 geregistreerd. Dat is voor de vijfde dag op rij het hoogste aantal bevestigde sterfgevallen op één dag sinds het begin van de pandemie. De autoriteiten wijten het record aan de meer besmettelijke deltavariant van het virus in combinatie met een relatief laag aantal inentingen. Een dag eerder werden 679 overlijdens gemeld.
De coronavirus-taskforce van de regering registreerde 24.439 nieuwe besmettingen het afgelopen etmaal, waarmee het officiële Russische totaal op 5.585.799 is gekomen.
Volgens overheidsstatistieken zijn in het land 137.262 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19 en daarmee is Rusland het zwaarst getroffen Europese land. Maar het statistiekbureau Rosstat, dat een bredere definitie heeft van sterfgevallen die verband houden met Covid-19, registreerde eind april al 270.000 doden. Nieuwere gegevens van dat bureau zijn nog niet beschikbaar.
Het Kremlin zei vrijdag dat, ondanks de dagelijks stijgende coronacijfers, men niet overweegt om een nieuwe lockdown in te stellen. Moskou is somber over de ontwikkelingen. Dinsdag heeft de regering toegegeven dat het niet zal lukken om voor de herfst 60 procent van de bevolking in te enten tegen het virus. De verwachtingen zullen naar beneden worden bijgesteld, erkende regeringswoordvoerder Dmitri Peskov. Een hoge vaccinatiegraad is nodig om het virus in te dammen. Ongeveer 22,2 miljoen van de 146 miljoen inwoners van Rusland hebben ten minste één dosis gekregen.
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zegt er met zijn verstand niet bij te kunnen dat sommige mensen die zich verzetten tegen de coronamaatregelen zich ook niet willen laten inenten. Volgens de minister is vaccineren namelijk de enige uitweg uit de coronacrisis, zo zegt hij in gesprek met nieuwssite NU.nl.
,,Mensen die zich niet willen laten prikken, willen ook niet terug naar de maatregelen. Maar zij maken de weg uit de crisis, het vaccineren, wel verdacht. Dat is heel raar. Het kan niet allebei", vindt De Jonge. ,,Het heeft iets decadents om te denken dat je kunt bedanken voor het enige middel dat ons uit deze crisis helpt, maar tegelijkertijd kunt rekenen op de solidariteit en de bescherming van anderen die zich wel laten vaccineren."
De minister maakt zich zorgen dat de 'complotterige theorieën die via sociale media worden verspreid' ook in de Tweede Kamer te horen zijn. Hij moet zich vaak inhouden om daar niet op te reageren. ,,Ik heb heel veel tweetjes niet verstuurd. Sterker nog: ik heb ze ingetypt en toch maar verwijderd. Ook in de Kamer heb ik heel veel uitspraken niet gedaan", aldus de coronaminister.
De Surinaamse regering heeft besloten het uitgaansverbod dat nog ingesteld was voor de zondag, op te heffen. Wel blijft de avondklok, die geldt tussen 18.00 tot 06.00 uur, van kracht, maakte Paramaribo vrijdagavond via een persbericht bekend.
Een andere versoepeling is dat er weer gesport mag worden. Individueel sporten is toegestaan en ook yoga- en dansscholen en fitnesscentra gaan weer open. Scholen blijven voorlopig dicht, op de examenklassen na. Kerken en andere gebedshuizen blijven ook gesloten, maar het streven is deze vanaf 11 juli gefaseerd te openen. Andere maatregelen zoals het verbod om met meer dan vijf mensen bij elkaar te zijn, restaurants die niet open mogen en het sluiten van de grenzen blijven van kracht, aldus het persbericht.
Uit de dagelijks gepubliceerde cijfers blijkt dat het aantal positieve gevallen langzaam daalt. Vrijdag stond de teller op 127 nieuwe gevallen, op het totaal van 425 geteste mensen is dat 30 procent. Donderdag was dat percentage nog 41 procent en woensdag bijna 37 procent. Op de intensive care liggen 34 mensen, terwijl er 137 Surinamers in het ziekenhuis behandeld worden. Het totale aantal coronadoden staat nu op 539.
Suriname heeft te maken met de derde besmettingsgolf waarbij de zogenoemde Braziliaanse of Manaus-variant de grootste boosdoener is. Deze virusvariant is een stuk besmettelijker dan andere mutanten uit de beginperiode van de pandemie.
De Verenigde Staten sturen vier miljoen doses van het Modernavaccin naar Indonesië om het land te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Dat heeft de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur Jake Sullivan vrijdag tijdens een gesprek met de Indonesische minister Retno Marsudi gezegd. Volgens Sullivan worden de vaccins ,,zo snel mogelijk'' verzonden, staat in een verklaring die door het Witte Huis naar buiten is gebracht.
Beide functionarissen bespraken ook Amerikaanse plannen om de hulp aan het land verder op te schroeven. ,,Sullivan benadrukte het belang van Indonesië en Zuidoost-Azië voor de regering Biden-Harris en het beëindigen van de pandemie in het algemeen en beloofde voortdurende steun en betrokkenheid op hoog niveau'', aldus het Witte Huis.
Indonesië is het op drie na dichtstbevolkte land ter wereld en kampt met een van de ergste uitbraken van Covid-19 in Azië. In acht van de afgelopen twaalf dagen registreerden de autoriteiten een recordaantal dagelijkse besmettingen. Vrijdag werden bijna 26.000 nieuwe geïnfecteerden gemeld en een recordaantal van 539 coronadoden. Sinds het begin van de pandemie zijn ruim 2,2 miljoen inwoners besmet geraakt, bijna 60.000 van hen hebben dat niet overleefd.
Het land heeft zaterdag een gedeeltelijke lockdown afgekondigd in de hoofdstad Jakarta, het hoofdeiland Java en op Bali. Moskeeën, restaurants en winkelcentra in virushotspots werden gesloten om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. De nieuwe maatregelen duren tot 20 juli.
Afgelopen dinsdag waarschuwde het Rode Kruis nog dat Indonesië als gevolg van een uitbraak van de zeer besmettelijke Delta-variant en het toegenomen reizen door de islamitische vastenmaand het punt van een ,,catastrofe'' nadert.
Indonesië hoopt via massale vaccinaties het virus te overwinnen. Maar tot en met dinsdag hadden slechts 13,3 miljoen van de 181,5 miljoen Indonesiërs die voor inenting in aanmerking komen de vereiste twee prikken in de bovenarm gekregen. Het land had toen 104 miljoen doses ontvangen.
Ruim 36.000 kinderen uit 2004 hebben een afspraak gemaakt voor een coronaprik. Het gaat om kinderen die dit jaar 17 zijn geworden of nog worden. Zij konden vanaf 10.00 uur vanochtend een prikafspraak maken.
Waarschijnlijk kunnen de kinderen vanaf volgende week langskomen op een vaccinatielocatie. Daar krijgen ze het vaccin van Pfizer/BioNTech. In totaal mogen ruim een miljoen jongeren van 12 tot en met 17 jaar zich laten vaccineren, onder wie ongeveer 200.000 uit 2004.
Het is de bedoeling dat alle jongeren voor het begin van het nieuwe schooljaar hun eerste prik hebben kunnen halen en dat ze in de eerste schoolmaand de tweede prik krijgen.
Het kabinet besloot woensdag dat gezonde jongeren mogen worden ingeënt, na een positief advies van de Gezondheidsraad. Volgens de deskundigen verkleint het vaccin de kans dat tieners het coronavirus oplopen. Zo'n besmetting verloopt bij de meeste kinderen weliswaar mild, maar er zijn wel degelijk risico's, aldus de raad. Bovendien voorkomt het vaccin dat jongeren het virus overdragen aan volwassenen.
Vaccinproducent Janssen heeft toestemming gekregen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) om in Leiden een tweede fabrieksgebouw in gebruik te nemen. Dat laat EMA vrijdag weten. Hoeveel extra coronavaccins er vanwege de uitbreiding kunnen worden geproduceerd, kan Janssen niet vertellen.
Het gebouw staat naast de bestaande fabriek van Janssen en was al af. Nu de toestemming er is, kan er direct worden begonnen met de extra productie. De fabriek in Leiden levert onder meer vaccins voor de Europese markt.
De meeste huisartsen kunnen inmiddels gebruik maken van het speciale webportaal waarmee ze een vaccinatiebewijs kunnen aanmaken voor de mensen die bij hen zijn ingeënt tegen corona. Dat laat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) weten. Een deel lukt dat nog steeds niet, maar dat komt omdat ze niet de juiste verificatiemethode hebben.
In twee regio's zijn de afgelopen 24 uur aanzienlijk meer mensen positief getest dan in de rest van het land. Dat zijn Twente en Amsterdam-Amstelland. Beide regio's hadden 12,2 positieve tests op elke 100.000 inwoners en voor beide regio's was dat het hoogste niveau in ongeveer een maand tijd. In heel Nederland waren er 5,5 nieuwe gevallen op elke 100.000 mensen.
In Twente kregen 77 inwoners in de afgelopen 24 uur te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. De meeste nieuwe coronagevallen (46) waren in Enschede. In het aangrenzende Haaksbergen kwamen tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zes besmettingen aan het licht, bijna 25 op elke 100.000 inwoners. Ook in de gemeente Berkelland, net over de grens in Gelderland, zijn in de afgelopen 24 uur opvallend veel inwoners positief getest. En dat terwijl bijvoorbeeld in Almelo, hemelsbreed 20 kilometer verderop, in de hele afgelopen week slechts vijf positieve tests waren.
De brandhaard in Twente was waarschijnlijk de discotheek Aspen Valley in het centrum van Enschede. Zeker zestig bezoekers van de club zijn al positief getest en dat aantal zal waarschijnlijk nog oplopen. De GGD roept alle andere bezoekers op zich te laten testen, ook als ze geen klachten hebben.
In de regio Amsterdam-Amstelland zijn in de afgelopen 24 uur 131 mensen positief getest. Van hen wonen 108 in Amsterdam. Of ook die nieuwe coronagevallen te maken hebben met uitgaan, weet de GGD daar nog niet.
De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn heeft gezegd dat mensen die tegen COVID-19 zijn gevaccineerd, niet meer in lockdown hoeven bij een nieuwe opleving van het virus. Ook kunnen ze genieten van meer vrijheden dan niet-gevaccineerden.
Duitsland heeft nu lage infectiecijfers en heeft de meeste coronabeperkingen al versoepeld, maar de bezorgdheid neemt toe over de verspreiding van de besmettelijkere deltavariant. De regering houdt er rekening mee dat het aantal gevallen weer zal stijgen door het reizen in de zomer.
Feyenoord heeft de traditionele Open Dag voor het tweede jaar op rij afgeblazen. De club vindt het vanwege het laagdrempelige karakter van dit evenement geen optie om bezoekers te laten testen of om vaccinatiebewijzen te vragen. Ook speelt het volle programma mee. Feyenoord moet al in de voorronde van de UEFA Europa Conference League aan de bak. Lees hier meer.
In een week tijd is het percentage donors van Sanquin dat antistoffen tegen corona heeft, gestegen van 69,5 procent naar 77 procent. Een maand geleden had iets meer dan de helft van de donoren antistoffen en twee maanden geleden bijna een derde van de bloedgevers.
Vaccinatie is de grote drijfveer achter deze stijging, aldus de bloedbank. ,,De vaccinatiestrategie is duidelijk terug te zien in de onderverdeling naar leeftijd. Van de donors tussen de 41 en 50 jaar heeft inmiddels al 80 procent antistoffen. Bij de donors tussen 31 en 40 jaar is dit 50 procent. Binnenkort verwachten we een stijging van de groep 20’ers met antistoffen te signaleren."Met nieuwe varianten van het virus in omloop is het niet helemaal duidelijk welk percentage mensen met antistoffen nodig is om de circulatie van het virus te onderdrukken.
De Europese Commissie heeft in de hand gewerkt dat veel EU-burgers zich niet laten inenten tegen het coronavirus. Doordat de commissie verklaarde te streven naar het inenten van 70 procent van de volwassen bevolking, zijn mensen achterover gaan leunen. Daar dreigen nieuwe mutanten als de Delta-variant van te profiteren, stelt de nieuwe EU-voorzitter Slovenië.
De Europese Commissie sprak de doelstelling begin dit jaar uit, toen de eerste vaccins arriveerden en dat nog hoog gegrepen leek. Dat doel zou zelfs in juli al gehaald moeten kunnen worden, scherpte zij een paar maanden later aan. Deskundigen hoopten indertijd dat een vaccinatiegraad van 70 procent genoeg zou zijn om het virus te laten uitdoven en geen kans te geven weer om zich heen te grijpen.
Maar met de opkomst van nieuwe virusvarianten is de hoop op die groepsimmuniteit danig geslonken. ,,Om niet opnieuw overspoeld te worden door de nieuwe Delta-variant, is zelfs 80 procent gevaccineerden niet genoeg", denkt premier Janez Jansa van Slovenië, dit halfjaar EU-voorzitter. En juist nu stokt in sommige EU-landen de vraag naar vaccins. Daarom moet de EU snel 'beroemdheden en opiniemakers' inzetten voor een grote campagne om mensen over te halen zich te laten inenten.
,,Mensen hebben erop gespeculeerd dat anderen zich wel zouden inenten", zegt Jansa. ,,Heel menselijk. Dat een vaccinatiegraad van 60 of 70 procent genoeg zou zijn, is in hun hoofd blijven hangen."
De Europese Commissie verduidelijkte onlangs dat de doelstelling een ondergrens is. Zij is er juist op uit dat 'zoveel mogelijk' mensen zich laten inenten.
Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang, is een versnelde aanbesteding begonnen voor acht XL-testlocaties. In totaal moeten daar binnenkort 120.000 toegangstesten per dag kunnen worden afgenomen. De locaties openen over ongeveer drie weken.
De XL-locaties stonden al op de planning, maar 'gezien de urgentie is gekozen voor een versnelde procedure', aldus de stichting. Het aantal mensen dat een test wil afnemen om daarmee naar een feest of evenement te kunnen is afgelopen week toegenomen en 'de verwachting is dat de vraag verder zal stijgen voor evenementen deze zomer'.
Het aantal positieve coronatests is opnieuw gestegen. In de afgelopen 24 uur zijn 962 nieuwe gevallen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal in iets meer dan twee weken tijd. Gisteren was het dagcijfer al gestegen naar 834 (na correctie).
In de afgelopen week zijn 4610 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op gemiddeld 659 geconstateerde besmettingen per dag.
Amsterdam telde de meeste positieve tests. In de hoofdstad kwamen 108 besmettingen aan het licht, het hoogste aantal voor die gemeente sinds 4 juni. In Rotterdam werden 49 positieve tests geregistreerd en in Enschede 46. Daarna volgen Den Haag (38) en Utrecht (21). In 124 gemeenten waren er geen positieve tests.
De besmettelijke Delta-variant (voorheen de Indiase variant) krijgt rond deze tijd waarschijnlijk de overhand in Nederland, maar het RIVM verwacht niet dat de cijfers van de afgelopen dagen het begin van een nieuwe stijging zijn. "Deze twee hogere cijfers zeggen niets. We verwachten dat het deze zomer kalm blijft. Daar kan best een hikje in zitten van een dag of twee. Op een gegeven moment is iedereen terug van vakantie en keert het seizoenseffect zich tegen ons. De vraag is wat er dan gaat gebeuren. Maar dan heb je ook te maken met een stijgende vaccinatiegraad", laat een woordvoerder weten.
Er werden vandaag zeven sterfgevallen gemeld door het RIVM. Dat is het hoogste aantal in een maand tijd. Het wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden, want het kan soms een tijdje duren voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd. Bij de zeven coronadoden gaat het om mensen uit Amsterdam, Rotterdam, Delft, Gorinchem, Losser, Schiedam en Krimpen aan den IJssel.
De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn heeft gezegd dat mensen die zijn gevaccineerd, niet meer in lockdown hoeven bij een nieuwe opleving van het virus. Ook kunnen ze genieten van meer vrijheden dan niet-gevaccineerden.
,,Zolang er geen mutaties zijn die van invloed zijn op de bescherming door vaccins, betekent volledig gevaccineerd zijn dat beperkingen van het soort dat we afgelopen winter hebben gezien niet nodig zijn," vertelde Spahn aan verslaggevers in Berlijn.
Duitsland heeft nu lage infectiecijfers en heeft de meeste coronabeperkingen al versoepeld, maar de bezorgdheid neemt toe over de verspreiding van de besmettelijkere deltavariant. De regering houdt rekening dat het aantal gevallen weer zal stijgen door het reizen in de zomer.
De capaciteit van het Testen voor Toegang moet omhoog en de teststraten moeten makkelijker bereikbaar worden, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De wachttijden in de rijen voor de testcentra waar onder meer dansliefhebbers op afkomen zouden vrijdag in onder meer Amsterdam en Breda zijn opgelopen tot anderhalf uur.
Mensen die willen uitgaan zonder 1,5 meter afstand te houden, kunnen dat sinds vorig weekend op vertoon van een vaccinatie-, herstel-, of testbewijs. ,,Maar mensen willen niet massaal zo lang in de rij staan voor een test", zegt KHN-directeur Robèr Willemsen. ,,Zij kunnen dan de rij uit lopen en zich niet laten testen." Vanwege een strenge controle komen zij de nachtclubs vervolgens niet in, zegt Willemsen. ,,Dan gaat dat ten koste van de omzet van ondernemers."
Volgens Stichting Open Nederland, de organisatie die moet zorgen voor de testbewijzen, kampt een van de twee testaanbieders in Noord-Holland vandaag met een 'onverwacht personeelstekort'. Daardoor lopen de wachttijden bij de testlocatie bij de RAI in Amsterdam op.
Bij ongeveer driekwart van de ruim honderd locaties van Testen voor Toegang kunnen vandaag nog testen geboekt worden, aldus Stichting Open Nederland. Regio's met veel testafspraken zijn Amsterdam, Noord-Limburg, Zeeland en een aantal locaties in Brabant. Ook is het bij een aantal individuele locaties erg druk, waaronder een locatie in Utrecht, Enschede en Zwolle.
Het uitgaansleven draaide afgelopen vrijdag en zaterdag voor het eerst in zestien maanden weer op volle toeren. Dat ging niet zonder problemen. Stichting Open Nederland kampte met drukte en een computerhack. Daardoor kreeg een deel van de cliënten later of helemaal niet de uitslag. In nachtclubs zou vervolgens zijn gefraudeerd met testbewijzen van anderen.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gedaald tot onder de 250. Voor het eerst sinds 16 september vorig jaar, 289 dagen geleden, komt het aantal opgenomen mensen onder dat niveau uit.
Ziekenhuizen behandelen momenteel 248 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 30 minder dan op donderdag, blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen nog 140 coronapatiënten, een daling van 19 ten opzichte van een dag eerder. Het aantal Covid-patiënten op de intensive cares daalde met 11 naar 108. Op 22 september vorig jaar hadden de intensive cares voor het laatst minder dan honderd coronapatiënten onder hun hoede.
Door het toenemende vertrouwen in reizen en versoepelingen van de coronarestricties, ziet budgetvlieger Ryanair zijn passagiersaantallen weer stijgen. In juni overtrof de Ierse prijsvechter de eigen verwachtingen met 5,3 miljoen passagiers op 38.000 vluchten. In mei werden nog minder dan 2 miljoen mensen vervoerd. En vorig jaar juni vervoerde de luchtvaartmaatschappij slechts 400.000 passagiers. Toen golden nog strenge coronamaatregelen.
Het herstel is ook zichtbaar in de cijfers van concurrent Wizz Air, die vorige maand ruim 1,5 miljoen passagiers vervoerde. Toch zijn de cijfers nog lang niet zo hoog als in 2019.
In de bijsluiter van het Janssen-vaccin staat het zwart op wit: pas na circa 14 dagen begint de bescherming. Maar Nederlanders mogen meteen de eerste avond na de prik al de club of de kroeg in. Kenners en Kamerleden zijn kritisch.
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) houdt vandaag vol dat het liberale toegangsbeleid door de beugel kan, maar experts zijn bezorgd na meldingen over mogelijke ‘superspread-events’ in het eerste weekend dat veel binnenhoreca weer open ging. Lees hier het hele verhaal.
Slowakije lanceert een loterij met wekelijkse prijzen tot 2 miljoen euro, speciaal voor mensen die gevaccineerd zijn. Ook krijgen mensen die anderen ervan overtuigen zich te laten vaccineren een bonus. Dit is onderdeel van een plan om de vaccinatiebereidheid te vergroten.
Bijna dertig procent van de 5,5 miljoen inwoners van Slowakije is volledig gevaccineerd, dat is ruim drie procent minder dan het gemiddelde van landen in de Europese Unie.
Huisartsen kunnen nog steeds niet allemaal gebruik maken van het speciale webportaal waarmee ze een vaccinatiebewijs kunnen aanmaken voor de mensen die bij hen zijn ingeënt tegen corona. Dat laat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vrijdagmiddag weten.
Hoeveel huisartsen het niet lukt om toegang te krijgen tot het portaal weet de LHV niet precies. De vereniging heeft een aantal huisartsen zelf gevraagd om het portaal binnen te komen, dat lukte niet. Ook krijgt de vereniging signalen van andere huisartsen die het portaal niet in kunnen.
Met het webportaal kunnen huisartsen een vaccinatiebewijs aanmaken voor mensen van wie de coronaprik niet in het centrale register van het RIVM staat. Met het bewijs kan de gevaccineerde dan alsnog een groen vinkje krijgen in de CoronaCheck-app.
Het reproductiegetal in Groot-Brittannië is gezakt naar 1,1 tot 1,3. Dat wil zeggen dat iedere 10 besmette mensen 11 tot 13 andere mensen besmetten met het coronavirus. Vorige week lag het reproductiegetal nog tussen 1,2 en 1,4.
Indonesië gaat jongeren onder de 18 jaar inenten met het Pfizer/BioNTech-vaccin, meldt gezondheidsminister Budi Gunadi Sadikin. Het eiland Java, waar ongeveer de helft van alle 270 miljoen Indonesiërs woont, kent volgens de minister het hoogste aantal besmettingen met de deltavariant.
Zorgminister De Jonge laat weten dat er, wat betreft het toegangsbeleid na vaccinatie, een 'verstandige afweging is gemaakt tussen het gezondheidsrisico en wat praktisch doenlijk is'. Er is bewust voor gekozen om gevaccineerden meteen toe te laten tot evenementen en het nachtleven en niet pas twee weken na de (enige of tweede) prik, als de vaccins optimale bescherming bieden. De Gezondheidsraad houdt twee weken aan als termijn voor een goede bescherming.
Veel jongeren halen een Janssen-vaccin - omdat hier maar één prik van nodig is - en mogen meteen het nachtleven in. Een risico, volgens deskundigen. De Jonge ziet het risico van besmetting ook, maar stelt dat het kan, omdat de besmettingsgraad nu laag is. Het OMT is het eens met deze afweging, stelt hij. Bovendien is de directie toegang voor heel veel jongeren een 'reden om zich snel te laten vaccineren'. Een hoge vaccinatiegraad is op termijn beter.In Rusland is voor de vierde dag op rij het hoogste aantal coronadoden genoteerd sinds het begin van de pandemie. De afgelopen 24 uur werden 679 sterfgevallen geregistreerd. Officieel zijn ruim 135.000 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Andere tellingen gaan uit van 270.000 doden.
Volgens de gezondheidsautoriteiten is de deltavariant, in combinatie met te weinig inentingen, de oorzaak van de recordsterfte. De coronavirus-taskforce van de regering registreerde 23.218 nieuwe besmettingen het afgelopen etmaal, waarmee het nationale aantal gevallen op 5.561.360 is gekomen.
India bevestigt dat er in het land 400.312 doden ten gevolge van het coronavirus zijn gevallen. De helft daarvan viel in de afgelopen twee maanden. India staat qua coronasterfte op de derde plaats wereldwijd, na de Verenigde Staten en Brazilië.
Experts zijn er echter van overtuigd het officiële dodental maar een fractie is van het daadwerkelijke aantal. Het Indiase ministerie voor Volksgezondheid registreerde de aflopen 24 uur 853 sterfgevallen en 46.617 nieuwe besmettingen.
Sinds het uitbreken van de pandemie raakten ruim 30,4 miljoen Indiërs geïnfecteerd. Het land zet zich nu schrap voor een nieuwe golf en versnelt de vaccinatiecampagne. Minder dan 5 procent van de 1,4 miljard inwoners is volledig beschermd.Nu de jongere doelgroepen aan de beurt zijn voor een coronavaccinatie, stijgt het aantal mensen dat liggend geprikt wil worden uit angst om flauw te vallen. Dat merken de artsen op de vaccinatielocaties, zegt arts Vicky Sideridou van GGD IJsselland.
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur laat weten dat het systeem waarmee vakantiegangers gratis een coronatest kunnen aanvragen nog steeds niet optimaal werkt. Nog niet alle commerciële testaanbieders zijn aangesloten op de website testenvoorjereis.nl.
In de praktijk betekent dit dat iemand wellicht verder moet reizen voor een gratis test. Ook zijn nog niet alle aanbieders aangesloten op de CoronaCheck-app. Is een aanbieder al wel aan de site dan kan men het testbewijs ook uitprinten. 'Kinderziektes', hoopt Van Nieuwenhuizen. En 'logisch' gezien de tijdsdruk.Australië gooit het land nog verder op slot. Het aantal reizigers uit het buitenland was al beperkt, maar nu scherpt het land het grensbeleid nog verder aan. Vanaf medio juli mogen nog zo'n 3000 mensen per week op commerciële vluchten naar het land komen. Dat is de helft van wat nu is toegestaan. Burgers en mensen met een permanente verblijfsvergunning zijn nog welkom, maar de grens blijft gesloten voor buitenlandse toeristen. Reizigers moeten na aankomst wekenlang in quarantaine.
De deltavariant van het coronavirus dwingt Australië tot het zetten van deze stap. ,,Dit is dramatisch nieuws voor de ruim 34.000 Australiërs die nog zijn gestrand in het buitenland", zeg mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Australië is naar verluidt verdergegaan dan andere democratische landen met de reizigersquota waar ook de eigen burgers mee te maken hebben. ,,We moeten niet vergeten dat alle Australiërs het recht hebben om terug te keren naar hun eigen land.''
72 procent van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar zijn wel te porren voor een coronaprik, aldus het RIMV. De jongeren vinden het beschermen van de eigen gezondheid, de veiligheid van anderen én het van de coronamaatregelen afkomen, goede redenen om zich te laten inenten. Zeker met de (buitenland)vakanties voor de boeg is de animo om te vaccineren groot.
Wie twijfelt over een prik doet dat, net als volwassenen, wegens zorgen over mogelijke bijwerkingen. Nadat eerste kwetsbare van de leeftijden al een uitnodiging ontvingen, mogen ook gezonde 12- tot en met 17-jarigen zich nu laten vaccineren. Van de ondervraagde ouders in het RIVM-onderzoek zegt 69 procent voor het inenten van hun kroost te zijn.Wel of niet gevaccineerd tegen corona? Nederlanders zeggen in meerderheid het belangrijk te vinden om te weten of familie, vrienden en omgeving, is ingeënt, meldt Nieuwsuur. Alleen de vraag zorgt ook voor een dilemma. Iemand hoeft namelijk niet te zeggen of hij/zij een coronaprik heeft gehad.
Uit een enquête die Ipsos in opdracht van het programma hield, blijkt dat zo'n 60 a 65 procent van de ondervraagden dat wel graag zou weten van familie, vrienden en huisgenoten. Bij collega's en sportvrienden ligt dat met respectievelijk 47 en 44 procent iets lager. Alleen ernaar vragen vinden we lastiger.
Iets meer dan de helft van de geënquêteerden vindt het normaal om iemand naar zijn 'prikstatus' te vragen. 59 procent meent wel dat anderen het recht hebben om te weten of je wel of niet ingeënt bent. Binnen de privacyregels van de AVG bestaat dat recht echter niet. Gezondheidsinformatie is extra beschermd, zodat niemand iets kan eisen.
De Cambodjaanse autoriteiten waarschuwen voor een mogelijk nieuwe golf aan coronabesmettingen, veroorzaakt door de deltavariant. Het Zuidoost-Aziatische land heeft een van 's werelds laagste besmettingsgraden, maar sinds februari loopt het aantal dagelijkse infecties op.
52.350 Cambodjanen raakten tot nu toe besmet en 660 overleden door toedoen van het longvirus. Vandaag meldt het land 32 nieuwe sterfgevallen. Premier Hun Sen wijst op de gevaren van een nieuwe besmettingsgolf. ,,Als we niet op tijd actie ondernemen, kan er een derde golf komen'', zegt hij.,,Er is nu een nieuwe uitbraak door de deltavariant, niet alleen in Cambodja maar in de gehele wereld.'' Patiënten die worden opgenomen en besmet blijken met de virusmutatie worden apart verpleegd en moeten drie weken in quarantaine na te zijn hersteld.
De Taiwanese regering probeert een corona-uitbraak op een voedselmarkt in hoofdstad Taipei de kop in te drukken. 41 mensen raakten er besmet. Het land kampte sinds begin mei met andere lokale besmettingshaarden, maar de cijfers daalden de afgelopen weken. De uitbraak op de markt verandert dat. Massaal testen en quarantaines moeten de infecties in de kiem smoren.
Minister voor Volksgezondheid Chen Shih-chung zegt dat de markt voor drie dagen wordt gesloten, maar dat er waarschijnlijk meer positieve testen zullen volgen. De markt ligt in het Wanhua-district van Taipei, waar ook in mei veel besmettingen werden vastgesteld. Van de deltavariant heeft Taiwan vooralsnog geen last.
Verreweg de meeste corona-infecties zijn toe te schrijven aan de oorspronkelijke versie van het virus, de zogenoemde alphavariant. Een kleine uitbraak van de besmettelijker deltavariant in het zuiden van Taiwan wordt omgeschreven als 'stabiel'. Tot nu toe raakten 14.911 Taiwanezen besmet. 676 van hen overleden aan de gevolgen van Covid-19.De coronasteun van de overheid heeft ruim 13.000 bedrijven niet kunnen redden. Deze ondernemingen maakten gebruik van steunmaatregelen, maar werden uiteindelijk toch opgeheven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Wel was de kans dat een bedrijf werd opgeheven veel kleiner dan wanneer het geen overheidssteun ontving.
Het UMC Utrecht start volgende week een groot internationaal onderzoek naar een geneesmiddel tegen corona. Onderzoekers testen of het middel ensovibep het herstel van corona kan versnellen en ziekenhuisopnames kan voorkomen. Het eiwit moet binnen zeven dagen na een besmetting via een infuus worden toegediend.
Het eiwit is ontwikkeld om de verspreiding van een Covid-19-infectie in het lichaam te stoppen. De onderzoekers hopen dat nu aan te tonen. Ensovibep moet voorkomen dat patiënten ernstig ziek worden, doordat de infectie niet van cel naar cel kan 'overspringen'. Wie uiteindelijk het medicijn kan krijgen, moet het onderzoek uitwijzen.
De vaccinatie van gezonde kinderen tegen het coronavirus staat op het punt van beginnen. Kinderen die in 2004 zijn geboren, en die dit jaar dus 17 zijn geworden of nog worden, kunnen vrijdag vanaf 10.00 uur een afspraak maken voor hun prik. Later komen ook de andere kinderen van 12 jaar en ouder aan de beurt.
In totaal mogen ruim een miljoen jongeren zich laten vaccineren. Waarschijnlijk kunnen de kinderen vanaf volgende week langskomen op een vaccinatielocatie. Daar krijgen ze het vaccin van Pfizer/BioNTech. Het is de bedoeling dat alle jongeren voor het begin van het nieuwe schooljaar hun eerste prik hebben kunnen halen, en dat ze in de eerste schoolmaand de tweede prik krijgen.
Het kabinet besloot woensdag dat gezonde jongeren mogen worden ingeënt. De Gezondheidsraad had dat ook aangeraden. Volgens de deskundigen verkleint het vaccin de kans dat tieners het coronavirus oplopen. Zo'n besmetting verloopt bij de meeste kinderen weliswaar mild, maar er zijn wel degelijk risico's, aldus de raad. Bovendien voorkomt het vaccin dat jongeren het virus overdragen aan volwassenen.
Op de Waddeneilanden is de vaccinatie van tieners overigens al begonnen. Zo zijn vrijwel alle kinderen van 12 jaar en ouder op Schiermonnikoog woensdag al gevaccineerd, meteen na het besluit van het kabinet.
Op een festival staan met 10.000 mensen: vanaf vrijdag kan het met de versoepelde coronamaatregelen weer. Stereo Sunday Festival in Venlo is het eerste grote evenement dat de deuren weer mag openen. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 juli lopen er per dag zo'n 10.000 mensen op het terrein van het festival.
,,We zijn supertrots dat het is uitverkocht. Dat is voor het eerst het geval'', vertelt Mark Boots, hoofd marketing en communicatie, aan het ANP. ,,We zijn er helemaal klaar voor. Alles loopt goed op schema.''
Onder anderen Bizzey, Lucas & Steve en FeestDJRuud staan op het Limburgse festijn. Er zitten wel wat voorwaarden aan het bezoek: bezoekers moeten volledig gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest meenemen. Dan mogen ze echter wel ongestoord, zonder 1,5 meter afstand en een mondkapje, genieten van de muziek.
Op het terrein zijn vrijwel geen extra maatregelen getroffen, behalve dat de toegangspoorten zijn verbreed. ,,Zo kunnen meer mensen tegelijk naar binnen voor een soepele doorloop'', vertelt Boots. ,,Door de coronacheck kan het allemaal wellicht wat langer duren natuurlijk.''
Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus overleden vorige week beduidend minder mensen dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Dat meldt het statistiekbureau CBS. Tot voor kort overleden juist opvallend veel mensen vanwege de virusuitbraak. Het komt vaker voor dat na zo'n sterftegolf juist een dal volgt. Maar of daar nu sprake van is, durven onderzoekers nog niet te zeggen.
Vorige week overleden naar schatting 2550 mensen. Dat zijn er 300 minder dan een week eerder. Het is normaal dat het aantal sterfgevallen de ene week iets hoger is en de andere iets lager. Maar deze week was het sterftecijfer zo laag, dat er volgens de statistici geen sprake was van zo'n gebruikelijke schommeling. Zij noemen dat 'ondersterfte'.
Er overleden 200 mensen minder dan te verwachten viel op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische trends. Vooral onder mensen van 80 jaar of ouder is het sterftecijfer opvallend laag.
Socioloog Tanja Traag van het CBS weet dat het vaker gebeurt dat er weinig mensen overlijden na een periode van hoge sterfte. Dat komt doordat mensen bijvoorbeeld tijdens een griep- of hittegolf enkele weken of maanden vroeger overlijden dan anders was gebeurd onder normale omstandigheden.
,,Dat gaat voor griep veel meer op dan voor corona'', vermoedt Traag. Want nadat vorig jaar veel mensen aan het virus overleden, volgde geen dal. Maar het zou volgens de socioloog kunnen dat dit toch het begin is van een periode met een opvallend laag sterftecijfer. Het kan ook iets eenmaligs zijn. Dat zal dan de komende weken moeten blijken.
De coronasteun van de overheid heeft ruim 13.000 bedrijven niet kunnen redden. Deze ondernemingen maakten gebruik van steunmaatregelen, maar werden uiteindelijk toch opgeheven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wel was de kans dat een bedrijf werd opgeheven veel kleiner dan wanneer het geen overheidssteun ontving. Lees hier verder.
De Europese voetbalunie UEFA heeft de kaartverkoop voor voetbalfans in Groot-Brittannië voor de EK-kwartfinale zaterdag in Rome tussen Engeland en Oekraïne stopgezet uit vrees voor schendingen van de Italiaanse coronaregels. Daarnaast worden reeds aangeschafte tickets in Groot-Brittannië met terugwerkende kracht geannuleerd vanaf 28 juni. Het is onduidelijk hoeveel Britse toegangsbewijzen in totaal zijn geblokkeerd voor het duel in de Italiaanse hoofdstad.
,,De Italiaanse autoriteiten hebben de UEFA dringend verzocht maatregelen te nemen om te voorkomen dat Britse burgers de vereiste quarantainemaatregelen bij binnenkomst in Italië omzeilen", lichtte de UEFA toe. Reizigers uit Groot-Brittannië moeten momenteel vijf dagen in quarantaine als ze naar Italië willen komen. Er bestaat ook in Italië bezorgdheid over de opkomst van de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus.
,,Gezien de huidige situatie is het onmogelijk om nu naar Italië te komen om de wedstrijd op zaterdag te bekijken en tegelijkertijd te voldoen aan de quarantaineperiode", zei de staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Pierpaolo Sileri. Een speciale eenheid van de Italiaanse politie zal er streng op toezien dat alle coronaregels door de aanwezige voetbalfans worden nageleefd.
De patiëntengroep 'Long COVID Nederland' wil dat er erkenning komt voor de naar schatting ruim 100.000 mensen in Nederland die langdurige klachten hebben na een corona-infectie. Ook pleit de groep voor multidisciplinaire klinieken waar kennis over langdurige Covid samenkomt en door medisch specialisten en paramedici nauw samengewerkt kan worden.
De patiëntengroep roept de overheid op een coördinerende rol te spelen bij de aanpak van langdurige Covid en heeft een petitie opgesteld die inmiddels door ruim 10.000 mensen is getekend. Komende dinsdag overhandigt de patiëntengroep de petitie aan de vaste kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Langdurige Covid treft economisch en maatschappelijk actieve mensen van alle leeftijden, vooral vrouwen, maar ook jongeren en zelfs kinderen, aldus de patiëntengroep. ,,De patiënten klagen over aanhoudende extreme vermoeidheid, een hoge hartslag, benauwdheid, geheugenproblemen, spierpijn en talloze andere symptomen." De groep wijst erop dat duizenden mensen inmiddels al langer dan een jaar ziek zijn en dat ze tussen wal en schip vallen qua medische zorg.
Lees ook: Kamerlid wil erkenning voor long covid: ‘Ik wil graag weer mezelf zijn’ (Premium)
In de Jaarbeurs in Utrecht worden donderdagavond en -nacht 2500 mensen geprikt met het coronavaccin van Janssen. De interesse voor het feestelijke evenement, compleet met dj's en discolichten, is groot, zegt Jaap Donker, directeur publieke gezondheid van de GGD regio Utrecht. ,,De beschikbare plekken worden moeiteloos gevuld", aldus Donker.
Vooral jongeren komen op het evenement af, dat van 21.00 uur tot 01.00 duurt. ,,Zij komen heel blij binnen, omdat deze vaccinatie voor hen echt voelt als het herwinnen van de vrijheid. Iemand zei zelfs tegen me dat het een beetje voelde als een eerste festival", aldus Donker. ,,Ook medewerkers vinden het fantastisch om hier te werken. Er heerst toch een andere sfeer dan overdag, dan is die wat serieuzer. Nu is de sfeer wat losser."
Deze prikavond is de derde: vorige week vrijdag en afgelopen woensdag kwamen er ook al mensen naar de Jaarbeurs om te 'dansen met Janssen', zoals de GGD het noemt. ,,We willen de priknachten zeker blijven herhalen als er meer vaccin beschikbaar is", zegt Donker. Op 8 en 15 juli staan de volgende priknachten gepland.
Zelfs als studenten van het mbo, hbo en de universiteit voor de les een sneltest afnemen, blijft fysiek onderwijs beperkt zolang men 1,5 meter afstand moet houden. Dat schrijft demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) in een brief aan de Tweede Kamer. Er is niet genoeg ruimte in onderwijsinstellingen voor zowel volledig fysiek onderwijs als het houden van 1,5 meter afstand.
De afgelopen maanden werd in acht regionale pilots onderzocht hoe preventieve coronatests meer fysiek onderwijs zo veilig mogelijk kunnen maken. Maar studenten zijn niet verplicht om voorafgaand aan de les een test af te nemen. Uit de onderzoeken komt naar voren dat mede daardoor te weinig studenten zich testten om de 1,5 meter los te kunnen laten en zo meer fysiek onderwijs te geven.
Tussen de 25 en 30 procent van de studenten testte zich vooraf. Dat is te weinig om besmettingsrisico's genoeg te laten dalen, schrijft de minister. In een uiterste geval kunnen onderwijsinstellingen toegangsbewijzen gaan vragen, zoals een negatieve test of een volledige vaccinatie. Het kabinet overweegt dit alleen als de 1,5 meter afstand ook in het nieuwe schooljaar een 'aanzienlijke opschaling' van fysiek onderwijs in de weg staat en als er geen 'minder ingrijpende wijze' voorhanden is, aldus Van Engelshoven.
Momenteel kunnen studenten ongeveer een dag in de week fysiek onderwijs volgen. Er zijn uitzonderingen voor het maken van toetsen, het volgen van praktijkonderwijs en het begeleiden van kwetsbare studenten. Het kabinet besluit op 13 augustus of het mbo en hoger onderwijs weer open kan zonder beperkingen of dat de 1,5 meter afstand toch nog nodig blijkt.
Het webportaal waarmee huisartsen een vaccinatiebewijs kunnen aanmaken voor mensen die bij hen zijn ingeënt tegen corona is sinds vanavond in de lucht. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) laat weten dat het morgenochtend gaat checken of alles goed werkt, aldus een LHV-woordvoerder
Met het webportaal kunnen huisartsen een vaccinatiebewijs aanmaken voor mensen van wie de prik niet in het centrale register van het RIVM staat. Met het bewijs kan de gevaccineerde dan alsnog een groen vinkje krijgen in de CoronaCheck-app.
Het portaal zou eigenlijk al in de nacht van woensdag op donderdag worden gelanceerd, maar kort voor de lancering bleek dat het systeem niet goed functioneerde. Inmiddels zijn de problemen volgens het ministerie opgelost.
Het aantal wekelijkse coronagevallen in Engeland heeft het hoogste niveau sinds medio februari bereikt. In de week tot 23 juni testten in totaal 79.248 mensen positief, zo blijkt uit cijfers van het Office for National Statistics (ONS).
In totaal hebben 44.860.978 mensen in het VK minstens één vaccinatie gehad, 33.048.199 Britten zijn volledig gevaccineerd. 385.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk hebben langdurige COVID-klachten ervaren, die minstens een jaar aanhouden.
Op 19 juli gaat Engeland over naar de laatste fase van het exitplan van de regering, dan worden alle resterende COVID-19-beperkingen opgeheven. Premier Boris Johnson heeft gezegd dat twee injecties met een COVID-vaccin een 'bevrijding' zullen zijn voor mensen die deze zomer naar het buitenland willen reizen.
Griekenland scherpt de regels voor reizen van het vasteland naar de eilanden aan. Vanaf maandag is een vaccinatiebewijs, een sneltest óf een PCR-test verplicht. Ook in Griekenland loopt het aantal coronabesmettingen licht op, maar de maatregel lijkt vooral bedoeld om Grieken aan te sporen zich te laten vaccineren.
De prikbereidheid is in Griekenland relatief laag. Jongeren tot 25 jaar krijgen 150 euro aan waardebonnen als zij zich voor 1 september laten inenten.
De avondklok keert morgen terug in Lissabon, Porto en meer dan veertig andere gemeenten in Portugal. De maatregel, die tussen 23.00 en 05.00 uur geldt, wordt alleen ingevoerd in de regio's waar het risico op besmetting met het coronavirus groot is.
De regering voert de avondklok opnieuw in nu het aantal besmettingen in het land weer stijgt. De maatregel gold eind vorig jaar ook al in delen van Portugal, maar werd opgeheven nadat het aantal infecties weer daalde. Door de lage besmettingscijfers dit voorjaar werden de meeste maatregelen versoepeld.
Bij de Portugese autoriteiten werden vandaag 2449 nieuwe besmettingen binnen een etmaal gerapporteerd, het hoogste dagcijfer sinds medio februari. Het land met tien miljoen inwoners zat toen in een strenge lockdown. Het aantal meldingen van sterfgevallen ligt nog wel lager dan in februari.
De autoriteiten houden de Delta-variant van het coronavirus verantwoordelijk voor de nieuwe toename van het aantal infecties. Vooral ongevaccineerde jongeren raken nu besmet, vooral in Lissabon. De regering versnelt het vaccinatietempo zodat jongeren eerder in aanmerking komen voor een vaccin. Ongeveer 31 procent van de bevolking is momenteel volledig ingeënt.
Wat Hugo de Jonge ook deed: lang was het niet goed of het deugde niet. Nu Nederland het vaccinatietempo opschroeft lijkt de wind te draaien (Premium).
Wie zo’n beetje eind januari uit Nederland vertrok, maandenlang geen nieuws volgde en nu pas weer terugkeert, zal het snel merken: Hugo de Jonge is niet langer de nationale kop van Jut. In de winter kon de demissionair minister van Volksgezondheid (CDA) niks meer goed doen, beleefde de hasthag #hugodejongekanniks hoogtijdagen en kreeg hij als boegbeeld van een land dat traag begon met inenten een motie van wantrouwen om zijn oren: ,,U bent niet de juiste man op de juiste plek”, sneerde PVV-leider Wilders in een debat.
Maanden later krijgt De Jonge soms zelfs een compliment van diezelfde Wilders.
Het Indiase Cadila Healthcare heeft een coronavaccin ontwikkeld op basis van DNA. De entstof haalt een effectiviteit van 67 procent tegen besmetting met het coronavirus. Op basis van die resultaten wil het bedrijf een markttoelating aanvragen in het Aziatische land.
Uit het fase 3-onderzoek bij meer dan 28.000 proefpersonen blijkt volgens het bedrijf een werkzaamheid van 67 procent. Dat is een stuk lager dan de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna, maar wel beter dan het vaccin van CureVac bijvoorbeeld.
Net als mRNA-vaccins eerder is een vaccin op basis van DNA nog nooit op grote schaal gebruikt. De voordelen ten opzichte van mRNA zijn dat het vaccin stabieler en makkelijker te bewaren is.
In een omstreden Telegram-groep is vandaag een heksenjacht ontstaan op enkele vaccinatiemedewerkers van de GGD. Complotdenkers verspreiden de naam en adresgegevens van de medewerkers met als doel dat anderen op hen gaan ‘jagen’. GGD GHOR Nederland heeft ‘met ontzetting’ kennisgenomen van deze berichten en heeft aangifte gedaan.
Veel mensen willen zich de komende dagen laten testen op het coronavirus zodat ze een avondje uit kunnen. Bij Testen voor Toegang zijn meer dan 260.000 testafspraken gemaakt, en dat kan nog oplopen. De organisatoren van de tests zeggen dat ze zich voorbereiden op een druk weekend.
Ongeveer 60.000 mensen laten zich vandaag testen, zo'n 130.000 doen dit op vrijdag en iets meer dan 70.000 mensen gaan zich zaterdag laten testen. Veel mensen komen uit de regio Amsterdam. De Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang, ziet ook veel afspraken in Venlo en omgeving. Daar is vrijdag en zaterdag het festival Stereo Sunday, waar onder meer Bizzey, Jonna Fraser en Lucas & Steve optreden.
Sinds vorige week mogen mensen weer naar discotheken en festivals, als ze een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs kunnen laten zien. Bij de eerste nacht ontstonden grote vertragingen. Dat kwam volgens Stichting Open Nederland door een hackpoging. Volgens regionale media kregen meerdere mensen een negatieve uitslag aangeboden 'ter compensatie', zonder dat de uitslag bekend was. Een woordvoerder van de stichting kan de meeste verhalen 'niet verifiëren'.
Stichting Open Nederland zegt dat de computersystemen in de aanloop naar het komende weekeinde zijn getest, en dat de testafspraken begin deze week ,,zonder problemen verliepen".
Het digitale Europese reiscertificaat kon donderdag op de dag van invoering nog niet door alle Nederlandse luchtvaartmaatschappijen worden gecontroleerd. De app die de overheid aan hen moest leveren om de QR-code te scannen was voor TUI en Transavia nog niet te downloaden, bevestigen de luchtvaartmaatschappijen. KLM heeft de app donderdagochtend van het ministerie van Infrastructuur ontvangen en meldt "positieve eerste resultaten".
Met het Digitaal Corona Certificaat kan met een QR-code in de CoronaCheck-app worden aangetoond dat iemand volledig gevaccineerd, negatief getest of hersteld is van een coronabesmetting. Zo kunnen reizigers weer door de Europese Unie reizen. Veel landen werkten al langer met dit certificaat, Nederland sloot zich donderdag aan.
Meer delen van Nederland kleuren groen op de Europese coronakaart, nu het aantal coronagevallen blijft dalen. Groningen en Friesland stonden al op het laagste niveau en deze week komen Drenthe, Flevoland en Limburg erbij. De rest van het land blijft voorlopig oranje.
Bijna 6000 mensen zitten in Spanje in quarantaine nadat middelbare scholieren tijdens hun vakantie een grote corona-uitbraak hebben veroorzaakt op Mallorca. Honderden jongeren moesten op het mediterrane eiland gedwongen in isolatie in een viersterrenhotel met politiebewaking. Er zijn al bijna 2000 positieve gevallen gemeld verspreid over heel Spanje.
De feestende tieners die vorige week het einde van het schooljaar vierden, creëerden een 'perfecte voedingsbodem' voor het virus terwijl ze zich vermengden met andere toeristen uit Spanje en het buitenland, vertelde Fernando Simón van de Spaanse gezondheidsdiensten op een persconferentie.
De gezondheidsautoriteiten van Mallorca voerden massale tests uit op honderden studenten - voornamelijk afkomstig uit Andalusië - nadat de uitbraak werd opgemerkt. Er wordt aangenomen dat het coronavirus zich heeft verspreid toen honderden feestende studenten een concert en straatfeesten bijwoonden.
De Lelystadse huisarts Ramdas waarschuwt patiënten om hun kinderen te laten inenten tegen corona. Het woord vaccinatie is ‘misleidend’, schrijft hij in een brief. ,,Als uw kind deze prik neemt is hij/zij onderdeel van een groot medisch experiment.’’ Lees hier het hele verhaal.
Een woordvoerder van het RIVM kon de toename aantal besmettingen van afgelopen etmaal niet verklaren. ,,Wij kijken van week tot week".
In Rotterdam kregen afgelopen etmaal 72 mensen te horen dat ze een coronabesmetting hebben opgelopen. Amsterdam volgde met 70 nieuwe gevallen. In Groningen waren dat er 23, in Utrecht 21 en in Eindhoven 18.
Bijna 1,7 miljoen mensen in Nederland zijn sinds het begin van de uitbraak positief getest. Meer dan 17.700 mensen zijn overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting.
Het webportaal waarmee huisartsen een vaccinatiebewijs kunnen aanmaken voor mensen die bij hen zijn ingeënt tegen corona, was donderdagmiddag nog niet bruikbaar. Dat laat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) weten. Volgens de LHV zou het portaal in de nacht van woensdag op donderdag al worden gelanceerd. Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat bij "de laatste checks" voor de lancering bleek dat het systeem niet goed functioneerde.
Huisartsen zouden het bewijs vanaf donderdag kunnen aanmaken voor mensen van wie de prik niet in het centrale register van het RIVM staat. Met het bewijs kan de gevaccineerde dan alsnog een groen vinkje krijgen in de CoronaCheck-app.
Het Europese Geneesmiddelenbureau EMA zegt dat elk van de vier in Europa goedgekeurde coronavaccins bij een volledig vaccinatieschema bescherming lijkt te geven tegen de circulerende varianten van het virus, inclusief de meer besmettelijke Deltavariant.
,,De gegevens die we verkrijgen van concrete proeven en studies tonen aan dat twee dosissen van de vaccins tegen de Deltavariant beschermen”, zei Marco Cavaleri, de hoofdverantwoordelijke van de vaccinatiestrategie bij het EMA, tijdens een persconferentie.
De WHO waarschuwde vanmiddag dat het aantal coronabesmettingen in Europa opnieuw begint te stijgen na een daling van tien weken. Reden is vooral de snellere verspreiding van de Deltavariant. ,,We zijn ons bewust van de ongerustheid over die variant”, aldus Cavaleri. ,,Op dit moment lijkt het er wel op dat alle vier de vaccins die in de EU zijn goedgekeurd, tegen alle varianten beschermen die momenteel in Europa circuleren, inclusief de Deltavariant.”
Het gaat dan om de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson. waarbij voor die laatste slechts één dosis nodig is voor een volledig vaccinatieschema.