Eens in de zoveel tijd starten wij een nieuw, vers liveblog over het coronavirus op, omdat het oude te groot wordt en daardoor steeds trager inlaadt. Het nieuwe liveblog kunt u hier volgen.
De gezondheidstoestand van de Luxemburgse premier Xavier Bettel, die gisteren met corona in het ziekenhuis werd opgenomen, is 'ernstig maar stabiel'. Dat maakte de regering van het land vandaag bekend.
De 48-jarige Bettel werd een week na zijn positieve test opgenomen in het ziekenhuis. Hij kampte met ademtekort, hoofdpijn, hoesten en koorts. Hij was vorige week zondag na de EU-top in Brussel besmet geraakt. Volgens een woordvoerder had hij in eerste instantie milde klachten en zette hij zijn werk vanuit huis voort. Ook ging Bettel tien dagen in quarantaine.
De klachten werden erger en ziekenhuisopname nodig. Naar eigen zeggen heeft Bettel een coronavaccinatie gehad in mei. Op 1 juli stond hij op de rol voor zijn tweede AstraZeneca-prik. Die kon vanwege zijn besmetting niet door gaan.
Het aantal positieve coronatests blijft toenemen. Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen kwam vandaag uit op 1545, het hoogste aantal in bijna een maand tijd. Het is de eerste keer sinds 10 juni dat het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen boven de 1500 uitkomt.
Vergeleken met vorige week maandag is het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen bijna verdrievoudigd. Toen ging het om 569 positieve tests. Sinds eind juni neemt het aantal positieve tests weer toe. Het gemiddelde aantal besmettingen over de laatste zeven dagen ligt nu op 979, vergeleken met 839 zondag en 737 zaterdag.
Het groeiend aantal positieve tests heeft mogelijk voor een deel te maken met Testen voor Toegang. Mensen die op stap willen moeten sinds vorige week een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag laten zien om naar binnen te mogen. Daardoor zijn er de afgelopen dagen veel meer tests gedaan.
Daarnaast gooit de deltavariant van het virus roet in het eten. Veel scholieren liepen dit virus op in het buitenland en namen het mee terug naar Nederland. Ook de versoepelingen spelen mogelijk een rol, waardoor meer mensen bij elkaar komen.
Het aantal meldingen van sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met één. Gisteren werd er geen enkel overlijden geregistreerd.
In Amsterdam werden verreweg de meeste besmettingen geteld afgelopen etmaal, in totaal 245. In Utrecht kregen 79 mensen een positieve testuitslag en in Breda 78. In Groningen en Rotterdam ging het om respectievelijk 74 en 69 nieuwe gevallen.
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is gestegen naar 110. Het waren er zondag 99. Het was de eerste keer sinds september vorig jaar dat het landelijke aantal onder de 100 lag. Volgens de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn er in 24 uur dus 11 patiënten bijgekomen.
Op basis van één dagcijfer kunnen niet direct conclusies worden getrokken over de trend, maar de stijging is wel de grootste sinds 5 mei. De afgelopen twee maanden was bijna elke dag een daling te zien in de cijfers. Een maand geleden lagen nog zo'n 350 mensen met Covid-19 op de ic.
Op verpleegafdelingen liggen nog 126 coronapatiënten, evenveel als gisteren. Overigens houdt het LCPS rekening met de mogelijkheid dat weekendcijfers niet helemaal compleet zijn.
Het aantal mensen dat besmet blijkt met coronavirus na een bezoek aan discotheek Aspen Valley in Enschede is opnieuw gestegen. Het zijn er inmiddels 180. Dat zijn er 15 meer dan zondag.
Dat meldt GGD Twente. Een woordvoerster zegt dat de stijging wel minder hard gaat. Haar indruk is dat veel stappers die in de disco zijn geweest, gehoor geven aan de oproep om zich te laten testen, ook als ze geen klachten hebben. Aantallen heeft ze niet, maar het is te merken aan de toeloop in de teststraten.
De GGD is volop bezig met bron- en contactonderzoek zodat ze snel mogelijk de omgeving van de besmette personen in beeld komt. Doel is om vervolgens met testen en quarantaine te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.
De besmettingen zijn te herleiden tot de eerste feestavond in de Twentse disco in anderhalf jaar, zaterdag 26 juni. Aspen Valley is daarna uit voorzorg op slot gebleven.
Mensen van wie de vaccinatie nog niet in het centrale register van het RIVM staat, kunnen mogelijk opnieuw een uitnodiging voor een coronaprik krijgen. Deze mensen worden meegenomen in een zogenoemde ‘veegronde’, waarbij het RIVM mensen uitnodigt die volgens het register nog geen prik hebben gehad.
Zo kan het zijn dat iemand die al twee keer bij de huisarts is geprikt met het vaccin van AstraZeneca nu opnieuw een uitnodiging krijgt, maar dan voor een prik met Pfizer/BioNTech of Moderna bij de GGD. ,,Wij hebben alleen de informatie die in ons register staat”, verklaart een woordvoerster van het RIVM. In de uitnodigingsbrief staat dat als de genodigde al is gevaccineerd of al een afspraak heeft staan, de brief kan worden weggegooid.
Volgens de laatste cijfers van het RIVM staat ongeveer 30 procent van de eerste en tweede prikken die zijn gezet bij een huisarts of zorginstelling nog niet in het centrale register. Volgens het coronadashboard zijn er tot dusver een kleine 2,3 miljoen eerste en tweede prikken bij huisartsen gezet en ruim 1,4 miljoen bij zorginstellingen, inclusief ziekenhuizen. Zo'n 5 tot 9 procent van alle gevaccineerden wil haar of zijn prik niet laten registreren bij het RIVM, aldus het instituut.
In het Portugese Albufeira heeft politie zaterdagavond een einde gemaakt aan een strandfeestje waarbij ongeveer 800 jongeren aanwezig waren. De meeste feestgangers waren buitenlandse toeristen tussen de zestien en achttien jaar, zo liet de politie in een verklaring weten. Of er ook Nederlanders tussen de feestvierders zaten is nog niet bekend, maar heel onwaarschijnlijk is dat niet omdat Portugal een populaire bestemming is onder Nederlandse jongeren.
Er zijn geen ongeregeldheden uitgebroken en de politie heeft geen arrestaties hoeven verrichten.
Ondanks dat er in Portugal massaal vakantie wordt gevierd zijn er vanwege de verspreiding van de delta-variant een hele rits maatregelen van kracht. Zo is er een avondklok vanaf 23.00 uur, en zijn, op de supermarkten na, de winkels gesloten in het weekend. Restaurants en cafés moeten in de weekenden om 3.30 al de deuren sluiten. Dit tot onvrede van kroegeigenaren die moeten toezien hoe vakantiegangers elkaar opzoeken op het strand.
In Portugal vinden nu zo'n 2500 nieuwe besmettingen per dag plaats.
Zo'n zeshonderd vissers uit Urk kunnen aanstaande zaterdag zonder afspraak een coronavaccinatie halen. Wel even een ID-bewijs meenemen. GGD Flevoland heeft de vaccinatielocatie in een sporthal aan de Vlechttuinen speciaal voor hen gereserveerd.
Omdat de vissers meestal op zee zitten, is het lastig voor hen om een vaccinatie te halen of daar een afspraak voor te maken. Daarom kunnen zij nu zonder afspraak het Janssen-vaccin krijgen. Dat is handig omdat daar maar één prik van nodig is.
,,Het is nog heftiger dan ik dacht'', zegt de 25-jarige Milou Stoots. Toch twijfelde de jonge Wijchense arts niet toen haar gevraagd werd om te helpen bij de coronauitbraak in Suriname. Haar ervaringen op de corona-afdeling in Boxmeer vielen in het niet bij wat ze hier meemaakt. Milou weet nu wat code zwart betekent. ,,Hier overlijden ook gezonde jonge mensen.’’
Ook bij onze zuiderburen heeft de deltavariant van het coronavirus nu de overhand. De besmettelijker mutatie zorgt wereldwijd voor zorgen. De variant rukt ook in Europa op en greep al in het Verenigd Koninkrijk, Portugal en Duitsland, om zich heen. In Nederland is het vermoedelijk ook al zover.
Dat de nieuwe mutant rond deze tijd andere varianten zou overvleugelen is geheel volgens verwachting, zeggen deskundigen in Belgische media. ,,Tegen het eind van de maand is het zelfs mogelijk dat we uitsluitend de deltavariant terugzien'', zegt biostatisticus Geert Molenberghs in De Morgen.
In Indonesië werden vandaag 29.745 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, een dieptepunt. De afgelopen 24 uur werden 558 overlijdens door toedoen van het longvirus geregistreerd. In totaal zijn nu 2.313829 Indonesiërs besmet geraakt en 61.140 van hen overleden.
Door het toenemend aantal besmettingen, en daarmee ook coronapatiënten, raken de ziekenhuizen in Indonesië inmiddels behoorlijk vol. Zo'n 74 procent van de ziekenhuisbedden is bezet. Wie slechts milde klachten heeft, wordt gevraagd thuis te blijven. Sommige ziekenhuizen sturen zieken naar huis terug.
Door het beademen van patiënten met zware coronaklachten, loopt het tekort aan zuurstof snel op en moet er geïmporteerd worden. In een ziekenhuis in Jogjakarta stierven daardoor afgelopen weekend zeker 33 patiënten. Meerdere bedrijven hebben toegezegd zuurstof voor de zorg te gaan producten en niet meer voor de industrie.
De Gezondheidsraad komt aan het eind van de middag met een advies over het combineren van verschillende soorten vaccins tegen corona. Daarover is al enige tijd discussie. Diverse onderzoekers stelden eerder dat mensen die na de eerste prik met AstraZeneca een tweede injectie met Pfizer/BioNTech krijgen, een betere afweer tegen het coronavirus ontwikkelen dan na een tweede dosis AstraZeneca.
De coronapandemie heeft de luchtvervuiling in Nederland vorig jaar tijdelijk fors doen afnemen. De vervuiling door stikstofoxiden nam met ongeveer 20 procent af, becijfert het RIVM. Ook de hoeveelheid fijnstof lag behoorlijk wat lager. Dat komt in elk geval voor een deel doordat veel mensen thuis werkten en minder de weg opgingen.
Van de zeer fijne deeltjes die bekendstaan als PM2,5 daalde de gemiddelde concentratie in de lucht met ongeveer 15 procent. De concentratie van iets grotere deeltjes (PM10) daalde met 10. Deze afname komt deels voort uit de pandemie. ,,Het is niet duidelijk in hoeverre deze effecten in de toekomst blijven bestaan", klinkt het voorzichtig.
Jongeren die in 2006 zijn geboren, kunnen vanaf vandaag een prikafspraak maken, Twittert coronaminister De Jonge. Het inplannen van een afspraak kan telefonisch of via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De jongeren, die dit jaar 15 worden, krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech.
Gezondheidsminister Brad Hazzard, van de Australische staat New South Wales, vergelijkt gevaccineerd worden met de populaire filmserie The Hunger Games. In de sciencefictionreeks bestrijden jongeren elkaar tot de dood. Volgens Hazzard hebben de vaccintekorten ertoe geleid dat mensen in paniek op zoek naar een coronaprik.
Sommigen komen op de bonnefooi naar vaccinatielocaties. ,,De jacht op vaccins geeft een Hunger Games-gevoel", zegt de Australiër. In Australië is zo'n 7 procent van de 25 miljoen inwoners volledig ingeënt tegen het coronavirus. Het land is sterk afhankelijk van het AstraZeneca-vaccin en heeft weinig andere vaccins op voorraad.
Door een streng inreisbeleid en gerichte lockdowns, heeft Australië het virus goed onder controle weten te houden en telt daarom relatief weinig besmettingen. Premier Scott Morrison maakte vorige week een stappenplan bekend voor het heropenen van de grens en het beëindigen van deze korte lockdowns. Zijn plan hangt echter af van het vaccinatietempo.
Omdat het vaccin van AstraZeneca vooral bij zestigplussers wordt aanbevolen, zijn nog maar weinig jongeren ingeënt. Hazzard zegt dat het makkelijk is om de centrale regering achteraf te bekritiseren. ,,Ik denk dat ze hun best hebben gedaan, maar tot we genoeg vaccins hebben, zullen we hier effectief The Hunger Games blijven houden.''De oprukkende deltavariant van het coronavirus zal niet snel tot een nieuwe lockdown van Nederland leiden, denkt ic-arts Diederik Gommers. ,,Op dit moment verwachten we niet dat de ziekenhuizen overlopen en dat we weer in een lockdown moeten", zegt hij in de podcast Vraag het Gommers van BNR. ,,We denken dat we het kunnen controleren.''
Gommers verwacht - net als het RIVM - wel dat de deltavariant in het najaar dominant zal zijn in Nederland. Hij ziet daarom een aantal risico's. Zo is nog onbekend hoe lang vaccins precies bescherming bieden tegen het coronavirus. ,,Dat gaan we in de gaten houden, misschien moeten de 70- en 80-jarigen een extra prik krijgen.''
Positief is wel dat de vaccinatiegraad onder ouderen hoog is. ,,De vraag is vooral of mensen die besmet raken ernstig ziek worden. Onder ouderen is het percentage gevaccineerden boven de 80 procent." Ook het gedrag van mensen blijft heel belangrijk, benadrukt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.
De Amerikaanse president Biden heeft Onafhankelijkheidsdag aangegrepen om de voortgang in de strijd tegen het coronavirus te vieren. In de tuin van het Witte Huis waren duizend genodigden voor een plechtigheid. Dit was het grootste evenement in het Witte Huis sinds het aantreden van Biden, schrijft The New York Times.
De president vergeleek de onafhankelijkheidsverklaring van 4 juli 1776 met de voortgang in de strijd tegen het coronavirus. ,,245 jaar geleden riepen we onze onafhankelijkheid van een verre koning uit. Vandaag zijn we dichterbij dan ooit om onze onafhankelijkheid van een dodelijk virus uit te roepen."
,,Deze 4 juli is een speciale viering, omdat we herrijzen uit een jaar van pandemie en isolatie. Een jaar van pijn, angst en hartbrekend verlies", sprak de president bij een speciale plechtigheid in het Witte Huis. ,,We willen nooit meer zijn waar we vorig jaar waren", aldus Biden.
Meer dan 600.000 Amerikanen zijn overleden aan Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt. ,,Het virus verlamt ons land niet langer en het is aan ons om te zorgen dat het dat nooit meer doet", zei de president. In zijn toespraak noemde Biden vaccineren 'het meest patriottische om te doen'.Zuid-Korea overlegt met farmaceuten - waaronder Pfizer en Moderna - over de productie van hun mRNA-vaccins in eigen land. Seoel biedt hen direct de productiecapaciteit van 1 miljard doses per jaar aan, laat een hoge ambtenaar weten.
Als de vaccinmakers ingaan op het aanbod kan dat de wereldwijde levering van vaccins, met name in Azië, een enorme stap voorwaarts helpen. Zuid-Korea produceert al vaccins van AstraZeneca, Novavax en Spoetnik V. Ook wordt het Moderna-vaccin er al gebotteld en verpakt.
,,We hebben frequent overleg met de grote farmaceuten om hun mRNA-vaccins te produceren'', zegt vaccinatiedirecteur Lee Kang-ho. ,,Er zijn maar een paar mRNA-ontwikkelaars, waardoor er een limiet geldt voor het aantal doses dat kan worden geleverd.''
Volgens Lee is Zuid-Korea erop gebrand om zijn faciliteiten en deskundigheid aan te bieden. Hoever de besprekingen met de farmaceuten zijn gevorderd, is niet bekend. Moderna en Pfizer hebben nog niet gereageerd.Het Duitse Robert Koch-instituut heeft vandaag 212 nieuwe coronagevallen geregistreerd en 1 sterfgeval. 3.731.124 van onze oosterburen raakten sinds de uitbraak van het coronavirus besmet. 91.031 van hen kwamen te overlijden.
Het Indiase ministerie voor Volksgezondheid registreerde vandaag 39.795 positieve coronatests. Het totale aantal besmettingen in het land komt daarmee op 30,59 miljoen. Er zouden momenteel nog 482.071 actieve ziektegevallen zijn. De afgelopen 24 uur werden 723 sterfgevallen ten gevolge van Covid-19 gemeld. Volgens het ministerie zijn er 402,728 mensen overleden aan het virus.
Zuid-Korea ziet vandaag de grootste toename in het aantal dagelijkse nieuwe coronagevallen sinds begin januari, toen het land zijn ergste besmettingsgolf meemaakte. Voor de derde dag op rij worden meer dan 700 nieuwe infecties met het longvirus gemeld: 711. Gezien het feit dat er tijdens de weekeinden minder wordt getest, is de verwachting dat het aantal de komende dagen nog hoger wordt.
550 van de nieuwe gevallen deden zich voor in de regio rond hoofdstad Seoel, maar ook in de regio's rond Daejon en Busan worden besmettingen gemeld. Gezondheidsexperts spreken hun zorgen uit over de voorgenomen versoepelingen van de Zuid-Koreaanse overheid. Vooral het toestaan van grote bijeenkomsten vinden zijn een 'verkeerd signaal'.
Het stadsbestuur van Seoel heeft nieuwe versoepelingen in de koelkast gezet nu het besmettingscijfer stijgt. Premier Kim Bu-kyum roept de bevolking op om waakzaam te zijn en zich beter aan de geldende maatregelen te houden. Zuid-Korea telde sinds het begin van de pandemie 160.795 besmettingsgevallen en 2028 aan het coronavirus toegeschreven overlijdens. Zo'n 30 procent van de bevolking heeft minstens één vaccinatie ontvangen.Nu de coronamaatregelen steeds verder zijn teruggedraaid, laat de NS ook alle nachttreinen weer rijden. De uitgaanstreinen op de trajecten Amsterdam-Haarlem, Utrecht-Amersfoort, Nijmegen-Utrecht en Rotterdam-Eindhoven-Utrecht werden door de coronapandemie lange tijd niet ingezet. De nachttreinen in de Randstad zijn de afgelopen periode wel gewoon blijven rijden.
De keuze om de uitgaanstreinen weer te laten rijden heeft alles te maken met de versoepelingen. ,,Er zijn nu ook in de weekenden weer mogelijkheden voor mensen om uit te gaan, daarom willen we mensen hiermee tegemoetkomen'', zegt een woordvoerder.
Ondanks de vele stimulansen en een overvloed aan coronavaccins, hebben de Verenigde Staten zoals verwacht het vaccinatiedoel van president Joe Biden op een haar na gemist.
Biden had beloofd dat tegen 4 juli, de nationale feestdag, 70 procent van de volwassenen minstens één vaccindosis zou gekregen hebben. Maar dat is net niet gelukt: slecht 67 procent van de Amerikanen, 173 miljoen mensen, kreeg inmiddels een eerste prik, zo blijkt uit cijfers van gezondheidsdienst CDC. Ongeveer 58 procent van de volwassenen is volledig gevaccineerd.
Coronacoördinator van het Witte Huis Jeff Zients zegt goede hoop te hebben dat er voldoende vooruitgang geboekt zal worden. ,,Het vertrouwen in de vaccins is gestaag gegroeid, nu mensen vrienden, familie en buren hebben die gevaccineerd zijn, en ze zien dat vaccinatie veilig en effectief is bij hun dierbaren'', zei hij tegen CNN.
De nog resterende coronamaatregelen in Engeland worden vanaf 19 juli opgeheven. Dat zal de Britse premier Boris Johnson maandag tijdens een persconferentie bekendmaken, zo melden ingewijden.
Volgens de Britse regering neemt het aantal besmettingen in het land vanwege de Delta-variant weliswaar toe, maar resulteert dit vooralsnog niet in meer ziekenhuisopnames of sterfgevallen.
Naar verwachting zal Johnson tijdens de persconferentie zeggen dat mensen zullen leren leven met het coronavirus, zoals ze dat op dit moment al doen met de griep. Zo zullen nog steeds mensen ernstig ziek worden door het virus en aan de gevolgen ervan overlijden, maar dit zal veel minder voorkomen dan voor de grootschalige vaccinatiecampagne in het Verenigd Koninkrijk.
Opnieuw een fout bij Testen voor Toegang: een 21-jarige man kreeg zaterdag een negatieve testuitslag toegestuurd, maar werd zondagochtend gebeld door testafnemer Covidia met de boodschap dat hij wél corona heeft. Dat meldt NH Nieuws. In de tussentijd is hij naar een bomvolle shotjesbar in Amsterdam geweest. ,,Ik heb met iedereen staan knuffelen”, vertelt de Amsterdammer tegen de nieuwswebsite. Een woordvoerder van Covidia bevestigt de fout.
Volgens de man voelde hij zich wel een beetje verkouden, maar dacht er met de negatieve test zeker van te kunnen zijn geen corona te hebben. Tot hij de volgende dag om 09.00 uur wakker werd gebeld en het slechte nieuws kreeg.
Iedereen met wie hij in contact is geweest heeft hij inmiddels een bericht gestuurd. Hij blijft zelf voorlopig in quarantaine.
De alsmaar oprukkende Deltavariant van het coronavirus overheerst nu ook in België. Meer dan de helft van de nieuwe coronabesmettingen is afkomstig van de variant, zegt biostatisticus Geert Molenberghs van de Universiteit Hasselt.
,,We hebben altijd voorspeld dat er in de eerste week van juli ongeveer 50 procent van de besmettingen met de Deltavariant zouden zijn”, zegt Molenberghs. ,,Tegen het einde van de maand is het zelfs mogelijk dat we uitsluitend de Deltavariant terugzien.”
De virusvariant die uit India voortkomt, is makkelijker overdraagbaar, wat de vraag oproept of België zich zorgen moet maken. ,,In paniek raken is niet nodig, maar we moeten ons wel zorgen maken, ja. We zien de gunstige effecten van de vaccinaties, die een heel goede bescherming bieden tegen de deltavariant - een geluk bij een ongeluk -, maar we mogen niet vergeten dat twee derde van de bevolking nog niet volledig is ingeënt."
Er zijn volgens Molenberghs nog veel mensen met onderliggende aandoeningen die nog maar één prik hebben gekregen en dus niet volledig beschermd zijn. ,,Voorzichtigheid blijft erg geboden. We zijn helaas nog niet zo ver gevorderd om nu te zeggen: dit kan geen kwaad meer.”
Xavier Bettel, de premier van Luxemburg, is vandaag in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van een besmetting met het coronavirus. De 48-jarige democraat testte een week geleden positief op het virus. Hij had nog maar één dosis van AstraZeneca toegediend gekregen.
Bettel is volgens lokale media uit voorzorg opgenomen. Hij moet er 24 uur verblijven en ondergaat meerdere tests.
Het nieuws van de positieve diagnose komt slechts twee dagen nadat de premier een top had bijgewoond met andere EU-leiders. Volgens een woordvoerder van Bettel behoorde geen van deze leiders tot zijn directe contacten, omdat diverse voorzorgsmaatregelen werden getroffen, zoals het dragen van maskers en het bewaren van anderhalve meter afstand.
De Franse minister Olivier Veran van Volksgezondheid roept niet-gevaccineerde inwoners op zich alsnog snel te laten inenten tegen het coronavirus. Hij waarschuwde op Twitter dat het land op weg kan zijn naar een vierde Covid-19-golf door de zeer besmettelijke Delta-variant die ook in Frankrijk steeds meer om zich heen grijpt.
,,Vijf dagen lang is het besmettingspercentage niet gedaald, het stijgt weer. Vanwege de Delta-variant die erg besmettelijk is. Het Britse voorbeeld laat zien dat een vierde golf vanaf eind juli mogelijk is", twitterde Veran. ,,We moeten nog sneller gaan qua vaccinatie. Ons land is in een race tegen de klok."
Zuid-Afrika, dat sinds eind mei wordt overspoeld door een nieuwe coronagolf, kampt met een recordaantal nieuwe coronagevallen. Dat melden gezondheidsfunctionarissen in het land. De piek wordt veroorzaakt door de besmettelijkere Delta-variant van het virus.
Zaterdag waren er meer dan 26.000 nieuwe besmettingen, tegen 24.000 de dag ervoor. Dat is meer dan de pieken uit eerdere golven. Ruim 13.800 Covid-19-patienten liggen nu in Zuid-Afrikaanse ziekenhuizen, die snel vol dreigen te raken.
Volgens de officiële cijfers zijn in Zuid-Afrika inmiddels meer dan 63.000 mensen overleden aan het virus. De oversterfte in het land wijst echter op een veel hoger aantal doden: meer dan 170.000.
Zuid-Afrika telt iets minder dan 60 miljoen inwoners. Iets meer dan 3,3 miljoen van hen hebben tenminste één prik gehad. Meer dan 30 procent van alle coronagevallen in Afrika komt uit Zuid-Afrika.
Bij de discotheek in Enschede -een ‘superspread-event’ met inmiddels 165 besmettingen- gingen verhalen rond over gesjoemel met QR-bewijzen tijdens de eerste openingsavond. ,,Als dat klopt, is er geen houden meer aan", zegt viroloog Marion Koopmans. ,,Jongeren moeten zelf ook nadenken. Als dat vaker voorkomt, en als we hard doorstijgen de komende tijd, moet je serieus nadenken over al die festivals ook. Al is het land ook te klein als je dat roept.
Lees hier meer over de stijging in het aantal nieuwe besmettingen en de waarschuwingen van Koopmans.
Opnieuw zijn er in de afgelopen 24 uur meer nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. De stijging neemt echter wel af. Tot vanmorgen 10:00 uur waren er 1239 nieuwe besmettingen, 104 meer dan gisteren. Gisteren nam het aantal ook toe, met 187.
Ook ten opzichte van een week eerder neemt het aantal nieuwe besmettingen toe. Toen waren er nog gemiddeld 621 besmettingen per dag, deze week zijn dat er 843. Vorige week zondag werden er 504 nieuwe besmettingen geconstateerd - 735 minder dan vandaag.
In totaal werden afgelopen week 5.899 besmettingen vastgesteld. Dat zijn er 33,9 per 100.000 inwoners.
Voor het eerst sinds september 2020 zijn er minder dan honderd bedden op de intensive care (ic) bezet door coronapatiënten. In totaal liggen er nu 99 patiënten met Covid-19 op de ic; op 22 september vorig jaar waren dat er 91. Dat blijkt zondag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Zaterdag hadden ic's nog 102 coronapatiënten onder hun hoede. Sinds zaterdag zijn er geen nieuwe coronapatiënten opgenomen op ic's, en de afgelopen zes dagen kwam er slechts één nieuwe patiënt met Covid-19 bij.
Op de verpleegafdelingen liggen nog 126 coronapatiënten, twee minder dan zaterdag. Wel waren er vier nieuwe opnames van coronapatiënten op de verpleegafdelingen, terwijl dat er de dag ervoor nog acht waren. Het totaal aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen bedraagt nu 225.
De corona-brandhaard die is ontstaan binnen de muren van discotheek Aspen Valley in Enschede, blijft maar oplopen. Liefst 165 van de ruim 600 bezoekers zijn inmiddels positief getest op het virus, meldt de GGD zondagmiddag.
Het is een uitzonderlijk hoog aantal, zeker als je bedenkt dat bezoekers van de disco vooraf een negatieve corona-test moesten overleggen.
De gezondheidsdienst is druk bezig met bron- en contactonderzoek om het volledige beeld in kaart te krijgen van de eerste clubavond bij Aspen Valley in vijftien maanden tijd. Disco's in de hele regio mochten vorige week eindelijk de deuren weer openen, na een gedwongen sluiting van bijna anderhalf jaar.
Bij de meeste bedrijven zijn er geen duidelijke afspraken over de inrichting van de thuiswerkplek of over werktijden van het personeel. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker Multiscope onder ruim 3000 werknemers in loondienst. Bij slechts een kwart van de bedrijven zijn er daarover wel afspraken gemaakt, concluderen de onderzoekers.
De meeste bedrijven hebben wel afspraken gemaakt over bijvoorbeeld computer- of telefoongebruik. Over de inrichting van de thuiswerkplek is bij twee op de drie bedrijven niets geregeld. Bij werktijden geldt voor 60 procent van de ondervraagden dat er geen duidelijke regels zijn.
Het dragen van een mondkapje wordt een persoonlijke keuze, zegt de Britse minister voor Volkshuisvesting, Robert Jenrick. Volgens Jenrick zijn de cijfers waarmee wordt bepaald op de restricties verder kunnen worden versoepeld 'zeer positief'. ,,Het zal een andere periode worden, waarin de burger zelf kan beslissen in plaats van een overheid die vertelt wat je moet doen.''
Als alles volgens plan verloopt, zullen op 19 juli de laatste coronamaatregelen In het Verenigd Koninkrijk worden geschrapt. Premier Boris Johnson zal de komende dagen verduidelijken hoe die laatste stap genomen wordt. Hij was dat al in juni van plan, alleen werd hij toen in de wielen gereden door de deltavariant. Het kan zelfs zo zijn dat sommige maatregelen ook na 19 juli gehandhaafd blijven.
Op de vraag of de minister zelf zijn mondkapje afzet, zegt Jenrick: ,,Ik denk het wel, want ik draag niet graag een masker. En een hoop anderen waarschijnlijk ook niet. We gaan over naar een fase waarin dit soort zaken persoonlijke keuzes zullen zijn.'' Jenrick benadrukt wel dat volledig vaccineren de enige manier is om het virus eronder te krijgen. Zeker met het oog op het komende najaar en de winter.De Verenigde Arabische Emiraten hebben het vaccin van Moderna noodgoedkeuring verleend en daarmee het vijfde middel aan hun anticorona-arsenaal toegevoegd. Hoewel de zeven emiraten een van 's werelds snelste vaccinatiecampagnes uitvoeren, blijft het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen rond de 2000 hangen.
In het land dat ruim 9 miljoen inwoners telt, is niet alleen de reguliere versie van het virus vastgesteld, maar ook de beta- en deltavariant. Tot nu toe is bijna 74 procent van de bevolking zeker één keer gevaccineerd. 63,7 procent is volledig beschermd, meldt het ministerie voor Volksgezondheid.
Buurland Saoedi-Arabië heeft gisteren alle reisverkeer met onder meer de emiraten aan banden gelegd. Wie de afgelopen veertien dagen in het land was, komt er niet in.Wie volledig is ingeënt, hoeft vanaf donderdag niet in meer in quarantaine na contact met een besmet iemand, zoals een collega of familielid. Volgens GGD GHOR Nederland geldt dit voor mensen die veertien dagen eerder de enige of laatste prik hebben gehad. Zij hebben dan voldoende bescherming opgebouwd.
De nieuwe regels gaan ook voor twee andere groepen gelden. Het gaat daarbij om mensen die minder dan zes maanden geleden Covid-19 hebben gehad. De immuniteit geldt ook voor mensen die al eerder Covid-19 hebben gehad en langer dan veertien dagen geleden minimaal eenmaal zijn gevaccineerd.
Voor deze groepen vervalt de quarantaineplicht als iemand in hun huishouden of een ander nauw contact positief is getest. De GGD blijft bron- en contactonderzoek uitvoeren. ,,Iedereen die positief getest wordt krijgt een bron- en contactonderzoek", benadrukt de woordvoerster van GGD GHOR Nederland.De afgelopen 24 uur zijn er in Rusland 25.142 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld en werden er 663 sterfgevallen ten gevolge van Covid-19 gemeld. In hoofdstad Moskou raakten 7624 mensen geïnfecteerd met het longvirus. Sinds het uitbreken van de pandemie zijn in Rusland officieel 5.610.941 besmettingsgevallen geweest en overleden 137.925 van hen. Een telling van het Russische statistiekbureau komt op 270.000 doden tussen april vorig jaar en april dit jaar.
De vaccinatielocatie in de Jaarbeurs in Utrecht ging vanochtend drie kwartier later open dan gepland. De beveiliging was niet op tijd aanwezig, meldt RTV Utrecht. De deuren openden pas om 08.45 uur in plaats van 08.00 uur, waardoor er een flinke rij ontstond. ,,De beveiligers hebben een belangrijke rol", aldus een woordvoerder van de GGD regio Utrecht. ,,Ze zijn ook aanwezig als bhv-er en brengen de vaccins rond."