Volleyballers Frankrijk winnen zenuwslopende vijfsetter
De Franse volleyballers hebben zaterdag het grootste succes in de historie geboekt door in de finale van het olympisch toernooi in Tokio Rusland te verslaan. Dat gebeurde in vijf sets: 25-23 25-17 21-25 21-25 15-12. De eindstrijd duurde in totaal 2 uur en een kwartier.
Argentinië veroverde het brons door eerder op de dag het Zuid-Amerikaanse onderonsje met Brazilië te winnen, eveneens met 3-2 (25-23 20-25 20-25 25-17 15-13).
© AFP — Franse volleyballers vieren de olympische titel. Dochter van Bruce Springsteen pakt zilver
Jessica Springsteen, de dochter van de wereldberoemde zanger Bruce Springsteen en zijn vrouw Patti, heeft zaterdag een medaille gewonnen op de Olympische Spelen in Tokio. Als onderdeel van het Amerikaanse team won de springamazone zilver bij de landenwedstrijd op haar paard Don Juan van de Donkhoeve.
In de beslissende barrage bleef de dochter van 'The Boss' net als de andere twee Amerikaanse ruiters foutloos maar het goud ging naar Zweden omdat zij het parcours sneller aflegden. Nederland eindigde op de vierde plaats.
Voor Springsteen is het haar eerste Olympische Spelen. Afgelopen week kon ze bij het individuele toernooi geen rol van betekenis spelen. De amazone wist zich toen niet te kwalificeren.
© AP — Jessica Springsteen op haar paard Don Juan van de Donkhoeve tijdens de olympische finale. Franse handballers voor derde keer olympisch kampioen
De Franse mannenhandbalploeg heeft voor de derde keer in de historie de olympische titel gewonnen. In de finale waren de Fransen met 25-23 te sterk voor Denemarken.
In de herhaling van de door Denemarken gewonnen finale bij de Spelen in Rio de Janeiro 2016 stond Frankrijk vrijwel de hele wedstrijd meerdere doelpunten voor. De Denen kwamen in de slotfase nog terug tot één punt, maar Frankrijk hield stand. Frankrijk won eerder goud bij de Spelen van 2008 en 2012.
Het brons ging naar Spanje dat in de troostfinale met 33-31 won van Egypte. Het was al de vierde keer dat Spanje olympisch handbalbrons won.
Zondag is de finale bij de vrouwen. Ook in die wedstrijd maakt Frankrijk kans op het goud. Tegenstander van de ploeg die Nederland eerder in het toernooi uitschakelde is het Russische team. De strijd om het brons gaat tussen Noorwegen en Zweden.© EPA — Franse handballers vieren de winst in de finale op Denemarken. Goud voor honkballers Japan
De Japanse honkballers hebben de olympische titel gewonnen. In de finale hielden de werpers van het thuisland de Amerikaanse slagploeg in bedwang en waren twee runs voldoende voor een 2-0-overwinning. Het was de eerste gouden medaille ooit voor Japan in deze sport.
In de wedstrijd om het brons versloeg de Dominicaanse Republiek Zuid-Korea, de laatste kampioen in 2008, met 10-6. Het was de eerste olympische medaille ooit bij een teamsport voor de Dominicanen.
Het honkbal keerde, net als softbal na een afwezigheid van 13 jaar, eenmalig terug op het olympisch programma. Nederland ontbrak dit jaar voor het eerst sinds 1992 bij het honkbal.© REUTERS — Japanse honkballers na het winnen van goud in Tokio. Ingebrigtsen wint 1500 meter in olympisch record
De Noorse atleet Jakob Ingebrigtsen heeft op de Olympische Spelen de 1500 meter gewonnen. Dat deed de 20-jarige Ingebrigtsen in een olympisch record van 3.28,32. Voor de Noren is het de eerste gouden medaille in de atletiek sinds 1996, toen Vebjørn Rodal de 800 meter won. Ingebrigtsen passeerde in de slotfase de Keniaanse wereldkampioen Timothy Cheruiyot, die in 3.29,01 genoegen moest nemen met zilver. De Brit Josh Kerr was 0,04 langzamer dan Cheruiyot en pakte het brons.
Het oude olympisch record stond op naam van de Keniaan Abel Kipsang, die twee dagen eerder in de halve finales in Tokio tot 3.31,65 kwam. Kipsang werd in de finale vierde. In de finale zetten zes finalisten een persoonlijk record neer.© REUTERS — Jakob Ingebrigtsen. Opnieuw goud voor Amerikaanse waterpolosters
De Amerikaanse waterpolosters hebben hun olympische titel geprolongeerd. Spanje, dat in de voorronde van Nederland verloor, werd in de finale met 14-5 (4-1 3-3 5-0 2-1) vernederd.
Het was het derde goud op rij voor de VS na hun successen op de Spelen van 2012 in Londen en vier jaar later in Rio de Janeiro. Bij de Spelen van Peking in 2008 verloren de Amerikaanse vrouwen in de finale van Nederland, met 9-8.
© AFP — De Amerikaanse waterpolosters na het winnen van de gouden medaille. Hongarije veroverde in Tokio de bronzen medaille met een overwinning van 11-9 (2-2 5-3 0-3 4-1) op de Russische ploeg. De Nederlandse waterpolosters sloten de Spelen af op de zesde plaats. De ploeg van bondscoach Arno Havenga verloor in de wedstrijd om de vijfde plek met 14-7 van Australië (5-1 3-1 3-2 3-3).
Oranje wilde in Tokio voor een medaille gaan, maar werd in de kwartfinales verslagen door Hongarije (11-14). De waterpolosters waren daarna het liefste zo snel mogelijk terug naar huis gegaan, maar ze moesten nog verder spelen om plek vijf tot en met acht. ,,Ik snap echt niet waarom ze dit doen", zegt Maud Megens, een van de boegbeelden van de ploeg. ,,Dit is een soort van extra mishandeling."
Duitse kanovaarder Rauhe haalt opnieuw goud op zesde Spelen
Kanovaarder Ronald Rauhe heeft zijn zesde Olympische Spelen afgesloten met een gouden medaille op het onderdeel K-4 500 meter in de viermanskajak. De bijna 40-jarige Duitser won zijn eerste van 5 olympische medailles al bij de Spelen van Sydney in 2000.
Rauhe deed als 18-jarige kanovaarder mee aan de Spelen van 2000 en pakte toen brons op de K-2 500 meter. Vier jaar later won hij in Athene met Tim Wieskötter goud op dat onderdeel en vier jaar daarna zilver in Peking 2008. Op de Spelen van Londen wist Rauhe geen medailles te veroveren, maar vijf jaar geleden in Rio de Janeiro pakte hij opnieuw brons, nu op de individuele K-1 200 meter.
© AP — Ronald Rauhe. Franse handbalsters stomen door
De Franse handbalsters hebben de olympische finale bereikt. Ze rekenden in een spannende wedstrijd af met Zweden (29-27). Frankrijk leidde bij rust met 14-13 en was in de kwartfinale veel te sterk voor Nederland (32-22). Het Franse team verloor vijf jaar geleden de olympische finale van Rusland. Frankrijk stuit zondag tijdens de eindstrijd op Noorwegen of Rusland.
© AP Marathon uur eerder vanwege de hitte
De start van de olympische marathon bij de vrouwen, die morgenochtend 07.00 uur (lokale tijd, 00.00 uur in Nederland) van start zou gaan, is een uur vervroegd. Reden hiervoor is de onverwachte hitte en hoge vochtigheidsgraad, melden officials.
De olympische marathon voor vrouwen start nu zaterdag om 6 uur 's ochtends, vrijdagavond 23.00 uur Nederlandse tijd, in Sapporo. De starttijd van de mannen, zondag om 07.00 uur in de ochtend, is vooralsnog niet gewijzigd.
Het Internationaal Olympisch Comité besloot in 2019 om de marathon te verplaatsen naar de noordelijke stad Sapporo om aan de ergste zomerhitte van Tokio te ontsnappen. Maar in Sapporo was het vrijdag net zo heet als in Tokio met een temperatuur van 35 graden.
'Schopman vervangt Marijne als bondscoach hockeysters India'
Sjoerd Marijne stopt als bondscoach van de hockeysters van India. Volgens veel media uit India wordt hij opgevolgd door zijn assistente Janneke Schopman.
Marijne greep vrijdag met India naast een bronzen medaille op de Spelen van Tokio. Groot-Brittannië bleek met 4-3 te sterk. De 47-jarige Marijne speelde tien jaar bij Den Bosch en was coach bij de mannen van Tilburg, Amsterdam, Oranje Zwart en zijn oude liefde Den Bosch.
© ANP — Sjoerd Marijne (l) samen met Janneke Schopman. Tussen 2014 en 2015 fungeerde hij als bondscoach van de Nederlandse vrouwenploeg. De Brabander werkte ruim vier jaar in India. Na een periode bij het mannenteam kwalificeerde Marijne zich met de vrouwen voor de Spelen van Tokio.
Schopman speelde 212 interlands voor het Nederlands elftal. Ze was eerder coach van SCHC en bondscoach van de Verenigde Staten.
Beachvolleybalgoud Amerika
De beachvolleybalsters April Ross en Alix Klineman uit de Verenigde Staten hebben goud gewonnen op de Olympische Spelen in Tokio. Ze versloegen in de finale de Australische vrouwen Mariafe Artacho del Solar en Taliqua Clancy: 21-15 21-16.
Brons ging naar Anouk Vergé-Dépré en Joana Heidrich uit Zwitserland. Zij wonnen in de wedstrijd om de derde plaats van Letland.
De Amerikaansen, als tweede geplaatst, waren superieur in Tokio. Madelein Meppelink en Sanne Keizer verloren in de groepsfase ook van het duo, maar wonnen tenminste nog een set.
© REUTERS IOC: twee Belarussen verliezen accreditatie, verlaten Tokio
Twee leden van het olympische team van Belarus zijn hun accreditatie voor de Olympische Spelen kwijtgeraakt en hebben het olympisch dorp meteen moeten verlaten. Het gaat om Joeri Mojsevitsj coach van het Belarussische atletiekteam en teamlid Artoer Sjoemak. De twee probeerden olympisch sprintster Kristina Tsimanoeskaja te dwingen het vliegtuig naar Belarus te nemen.
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) meldde vrijdag (lokale tijd) dat het besloten heeft de accreditaties in te trekken. Niet alleen moesten de twee personen het olympisch dorp verlaten, door de coronamaatregelen betekent het dat ze ook niet langer in Japan mogen verblijven.
,,In het belang van het welzijn van Belarussische atleten die op dit moment nog in Tokio zijn heeft het IOC gisteravond de accreditaties van de twee coaches ingetrokken", meldt het comité in een verklaring. ,,De twee coaches hebben wij verzocht het olympisch dorp per direct te verlaten en zij hebben dat ook gedaan."
In Tokio 29 aan Spelen gerelateerde besmettingen
Er zijn vrijdag in Tokio 29 aan de Olympische Spelen gerelateerde besmettingen met het coronavirus gemeld. Donderdag waren er 31 besmettingen, woensdag waren het er 29. Het totaal staat nu op 382. Onder de 29 coronabesmettingen vrijdag bevond zich geen enkele atleet.
De Japanse premier Yoshihide Suga vertelde dat hij niet gelooft dat de Olympische Spelen voor een stijging van het aantal coronabesmettingen in Japan zorgen. Donderdag kondigden de autoriteiten de noodtoestand af in acht van de 47 Japanse regio's vanwege de toenemende druk op de zorg. De noodtoestand gold al in zes van de 47 Japanse regio's en blijft daar zeker tot eind augustus van kracht.
Japanse premier sluit toeschouwers bij Paralympics niet uit
Vooralsnog is het niet uitgesloten dat over enkele weken bij de Paralympische Spelen in Tokio wel toeschouwers aanwezig mogen zijn. De Japanse premier Yoshihide Suga zei de mogelijkheden daartoe te gaan bespreken met het organisatiecomité.
Vanwege het besmettingsgevaar met het coronavirus geldt in delen van Japan nog steeds de noodsituatie, onder meer in de olympische stad Tokio. Bij de Olympische Spelen die momenteel in de hoofdstad worden gehouden, mag geen publiek aanwezig zijn.
© AP Oud-Russische kampioene Isinbajeva wil atletencommissie leiden
De voormalige Russische topatlete Jelena Isinbajeva wil voorzitter van de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité worden. Volgens ingewijden in olympische kringen heeft ze haar kandidatuur al officieel ingediend. Ze moet de aftredende Kirsty Coventry opvolgen.
Isinbajeva (39) was een polsstokhoogspringster van wereldklasse en werd in 2004 en 2008 olympisch kampioene. Ze werd in 2016 in Rio de Janeiro gekozen als lid van de atletencommissie, hoewel ze wegens de schorsing wegens dopingmalversaties van haar land zelf niet aan het evenement mocht deelnemen.
Ook in Tokio nemen de Russische atleten deel onder een neutrale vlag.
© ap Pool Tomala wint 50 kilometer snelwandelen in Sapporo
Dawid Tomala heeft in Sapporo bij de Olympische Spelen de 50 kilometer snelwandelen gewonnen. De 31-jarige Pool nam na 30 kilometer de leiding en stond die niet meer af. Hij kwam na 3 uur, 50 minuten en 8 seconden over de finish. Daarmee is hij direct de laatste winnaar op dit onderdeel, want de 50 kilometer vervalt op de Spelen van Parijs.
De Duitser Jonathan Hilbert veroverde het zilver, voor de Canadees Evan Dunfee. De Fransman Yohann Diniz, houder van het wereldrecord en wereldkampioen van 2017, stapte na ongeveer 30 kilometer uit. Het was zijn laatste race. ,,Ik heb één wedstrijd teveel gelopen", concludeerde hij naderhand.
Evenals de marathon voor vrouwen en mannen vindt het snelwandelen plaats in Sapporo, omdat de organisatie had gehoopt dat het daar wat minder warm zou zijn dan in Tokio. Dit bleek niet of nauwelijks het geval.
© AFP Nederlandse ruiters starten als laatste in landenwedstrijd
De Nederlandse springruiters starten vrijdag als laatste in de kwalificatie voor de landenwedstrijd, vlak na Zwitserland, Duitsland en België. De loting heeft dat uitgewezen. Maikel van der Vleuten, die individueel verrassend de bronzen medaille pakte, verschijnt met Beauville Z als 57e en laatste combinatie in de ring. Willem Greve (Zypria S) en Marc Houtzager (Dante) komen als 19e respectievelijk 38e in actie.
© AFP — Maikel van der Vleuten De negentien deelnemende teams, bestaande uit drie ruiters, beginnen met 0 strafpunten. De beste tien (inclusief ex-aequo's) gaan door naar de finale, die zaterdag op het programma staat. Ook dan beginnen de geplaatste trio's weer met een schone lei. De eindstrijd gaat over één parcours met een eventuele barrage in geval van een gelijk aantal strafpunten.
Alle Nederlandse paarden werden donderdag bij de veterinaire keuring wedstrijdfit bevonden. Bondscoach Rob Ehrens had op advies van de dierenarts in de kwalificatie eventueel de reserve-combinatie kunnen opstellen, maar deed dat niet. Mochten er toch problemen ontstaan dan kan Harrie Smolders zaterdag alsnog opdraven met Bingo du Parc.
Volleybalfinale - mannen
De Russische volleyballers staan zaterdag in de olympische finale. Ze waren in de halve eindstrijd te sterk voor Brazilië: 3-1 (18-25 25-21 26-24 25-23). Het Russische team stuit in de finale op Frankrijk dat Argentinië met 3-0 (25-22 25-19 25-22) duidelijk de baas was.
Brazilië en Argentinië strijden zaterdag om brons. De finale in de Ariake Arena in Tokio is zaterdag om 14.15 uur Nederlandse tijd. De vrouwen spelen vrijdag de halve finales. Servië neemt het op tegen de Verenigde Staten. In de andere ontmoeting treffen Brazilië en Zuid-Korea elkaar. De finale is zondag.
© REUTERS — Frankrijk in de halve finale tegen Argentinië. Handbalfinale - mannen
Frankrijk en Denemarken strijden zaterdag bij de mannen om de titel bij het olympisch handbaltoernooi. Frankrijk versloeg in de halve finale Egypte met 27-23. In de andere halve finale versloeg Denemarken Spanje, eveneens met 27-23.
De finale is zaterdag om 14.00 uur in het Yoyogi National Stadium in Tokio. Egypte en Spanje spelen diezelfde dag om het brons. Bij de vrouwen staan vrijdag de halve finales op het programma. Frankrijk, dat Nederland in de kwartfinale kansloos liet, speelt tegen Zweden. De andere halve eindstrijd gaat tussen Noorwegen en het Russische team. De finale is zondag.
© EPA Voetbalsters VS pakken het brons
De voetbalsters van de Verenigde Staten hebben het brons gepakt op de Olympische Spelen. De wereldkampioen won in de strijd om de derde plek met 4-3 van Australië. De ervaren aanvalsters Megan Rapinoe (36) en Carli Lloyd (39) scoorden allebei twee keer in Kashima.
Rapinoe scoorde al na acht minuten uit een indraaiende corner, maar tien minuten later maakte Chelsea-spits Sam Kerr gelijk namens Australië. Met een fraaie volley zorgde Rapinoe in de 21ste minuut voor de 2-1. Daarna scoorde Carli Lloyd twee keer na geschutter in de Australische defensie, maar de Matildas kwamen nog knap terug in de wedstrijd dankzij treffers van Caitlin Foord en Emily Gielnik.
Rapinoe staat nu op 61 goals in 185 interlands. Lloyd kwam op 130 treffers in 313 interlands. De kans is groot dat beide speelsters hun interlandloopbaan afsluiten met deze bronzen medaille, maar dat hebben ze nog niet bevestigd.
De finale bij het vrouwenvoetbal gaat morgen tussen Canada en Zweden. De speelsters van beide landen wilden de wedstrijd verzetten naar de avond, omdat het bij een aftrap om 11.00 uur lokale tijd veel te warm zou zijn. De temperaturen in Tokio liggen rond het middaguur al de hele Spelen vaak ruim boven de dertig graden.
Met dat verzoek werd ingestemd. De aftrap is nu om 21.00 uur lokale tijd, dus om 14.00 uur Nederlandse tijd.
© AP © AP Tokio meldt nieuw record coronabesmettingen
De Olympische gaststad Tokio meldt een recordaantal coronabesmettingen. Voor het eerst zijn er op één dag meer dan 5000 nieuwe besmettingen vastgesteld. Een dag eerder werden er nog 4166 nieuwe besmettingen in Tokio gemeld.
De organisatie van de Olympische Spelen maakte eerder op de dag al 31 besmettingen gerelateerd aan de Spelen bekend. Eén van hen was een atleet, een Griekse synchroonzwemster.
Japan had al de noodtoestand uitgeroepen in Tokio en in zes van de 47 regio's in het land. Nu wordt dit uitgebreid met acht andere regio's. De autoriteiten zijn bezorgd over de grote druk op Japanse ziekenhuizen.
Russische volleyballers naar olympische finale
De Russische volleyballers staan zaterdag in de finale. Ze waren in de halve eindstrijd te sterk voor Brazilië: 3-1 (18-25 25-21 26-24 25-23). Rusland stuit in de finale op Frankrijk of Argentinië, die donderdag nog tegen elkaar spelen. De verliezers van de halve finales strijden zaterdag om brons.
Kogelstoter Crouser maakt favorietenrol in Tokio waar
Ryan Crouser heeft bij de Olympische Spelen in Tokio het kogelstoten gewonnen. De favoriet uit de Verenigde Staten kwam tot de afstand van 23,30 meter.
De 28-jarige Amerikaan gooide maar liefst drie keer een olympisch record. 22,83 bij zijn eerste poging, 22,93 in zijn tweede en de winnende afstand in zijn laatste. Daarmee bleef hij slechts 7 centimeter verwijderd van het wereldrecord, dat hij in juni nog gooide.
Landgenoot Joe Kovacs eindigde als tweede, voor de Nieuw-Zeelander Tom Walsh. In Rio de Janeiro vijf jaar geleden stonden dezelfde mannen in dezelfde volgorde op het podium.
© AP — Ryan Crouser bedankt zijn opa! Duitse hockeyers voor het eerst in 21 jaar zonder medaille
De Duitse hockeyers hebben voor het eerst in 21 jaar geen medaille gehaald op het olympisch toernooi. Het land verloor in de strijd om brons van India, 4-5. India won daarentegen voor het eerst in 41 jaar weer een hockeymedaille. In Sydney 2000 waren de Duitsers voor de laatste keer naast het podium geëindigd. De finale gaat tussen Australië en België. Australië was verantwoordelijk voor de uitschakeling van Nederland in de kwartfinale.
© EPA Tokio meldt 31 aan Spelen gerelateerde besmettingen
De organisatie heeft donderdag 31 aan de Olympische Spelen gerelateerde besmettingen met het coronavirus gemeld. Woensdag waren er 29 besmettingen. Het totaal staat nu op 353.
Onder de 31 bevond zich één atleet, opnieuw een synchroonzwemster uit Griekenland. Het land had zich al teruggetrokken bij de duetten vanwege een eerdere besmetting.
Eerder op de dag had Japan al aangekondigd strengere maatregelen te nemen om het aantal besmettingen in het land tegen te gaan.
Djokovic (34) kijkt al vooruit naar Spelen van 2024 in Parijs
Als het aan de 34-jarige Novak Djokovic ligt, is hij er over drie jaar op de Olympische Spelen gewoon nog bij. Dat maakte de nummer 1 van de wereld duidelijk op Twitter.
,,Het was een eer om Servië te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. Ik weet van mezelf dat ik alles heb gegeven voor een medaille en kijk er naar uit om sterker terug te komen in Parijs", schreef de 20-voudig grandslamkampioen op sociale media.
Djokovic zag op de Spelen in Tokio zijn missie stranden om zich te verzekeren van de de zogenoemde 'golden grand slam', winst van alle grandslamtoernooien en olympisch goud in hetzelfde jaar. Djokovic verloor in de halve finales van de Duitser Alexander Zverev en moest in de strijd om brons ook zijn meerdere erkennen in de Spanjaard Pablo Carreño Busta.
Coronanoodtoestand in meer Japanse regio's
Japan breidt de noodtoestand, die in Tokio al geldt, uit naar acht andere regio's na een snelle stijging van het aantal coronabesmettingen tijdens de Olympische Spelen. De autoriteiten maken zich zorgen om de grote druk op Japanse ziekenhuizen nu het aantal besmettingen er 'sneller stijgt dan ooit tevoren'. Woensdag kwam het aantal dagelijkse besmettingen boven de 14.000, nadat het land dinsdag voor het eerst sinds de corona-uitbraak al meer dan 12.000 besmettingen registreerde.
In de omgeving van Tokio, waar momenteel de Olympische Spelen plaatsvinden, gaat het bij ruim 90 procent van alle nieuwe besmettingen inmiddels om de Delta-variant. De noodtoestand gold al in zes van de 47 Japanse regio's en blijft daar zeker tot eind augustus van kracht. In vijf andere regio's gelden wel strengere coronamaatregelen, maar is de noodtoestand niet van kracht.
BMX'er Fields na zware val ontslagen uit ziekenhuis
BMX'er Connor Fields is in Tokio ontslagen uit het ziekenhuis, nadat hij eerder op het olympisch toernooi zwaar ten val was gekomen en hersenletsel had opgelopen. De Amerikaanse kanshebber op een medaille miste daardoor de finale.
,,Hij gaat nu naar huis, om bij zijn familie en vrienden verder te herstellen", liet de Amerikaanse wielerbond weten. De 28-jarige renner meldde zelf op Twitter dat thuis ook zijn revalidatie gaat beginnen. "Op dit moment kan ik nauwelijks 5 minuten op mijn benen blijven staan, maar we werken er aan."
Field won in Rio de Janeiro 2016 goud, dat nu naar de Nederlander Niek Kimmann ging.
Mogelijk dag minder golf in Tokio vanwege weersverwachtingen
Het olympisch golftoernooi voor vrouwen wordt mogelijk met een dag ingekort. De weersverwachtingen duiden erop dat er zaterdag, de geplande slotdag, niet kan worden gespeeld. Het zou dan een tropische dag worden met veel onweer boven de baan op de Kasumigaseki Country Club.
,,We hebben de deelneemsters gezegd dat ze erop voorbereid moeten zijn dat het toernooi maar drie rondes kent", aldus de organisatie. ,,Normaal gesproken willen we een beslissing nemen voordat de derde ronde begint. Maar dat is lastig. Voorlopig hopen we nog dat de verwachtingen er morgen anders uitzien."
De speelsters zijn inmiddels begonnen aan de tweede ronde. De Nederlandse Anne van Dam heeft een tegenvallende eerste ronde achter de rug.
© REUTERS Enzo Kuworge (19) is bij zijn debuut op de Olympische Spelen als zesde geëindigd in de klasse boven 109 kilogram. De Nederlandse gewichtheffer was de eerste Nederlandse gewichtheffer op de Spelen sinds 1968; 53 jaar geleden werd Nederland in Mexico-Stad vertegenwoordigd door Piet van der Kruk.
Bij het trekken kwam Kuworge tot 175 kilo en bij het stoten tot 234 kilo, goed voor een totaalscore van 409 kilo. Kuworge begon met 175 kilo bij het trekken en zag vervolgens twee pogingen stranden om 180 kilo te tillen. Bij het stoten kwam hij bij zijn laatste poging tot 234 kilo, wat tot grote blijdschap leidde.
© ANP — Enzo Kuworge Kuworge is wereldkampioen bij de junioren. Hij hoorde pas kort voor de Spelen dat hij naar Tokio mocht afreizen. Hij voldeed niet volledig aan de eisen van NOC*NSF, maar wegens een aantal afmeldingen kreeg hij van de internationale bond toch een startbewijs.
Het onderdeel werd gewonnen door favoriet Lasha Talakhadze uit Georgië, die zowel bij het trekken als het stoten het wereldrecord verbeterde. Hij kwam uit op een totaalscore van 488 kilo; 223 kilo bij het trekken en 265 kilo bij het stoten.
Springen vanaf 10 meter geeft Van Duijn steeds weer een kick
Als schoonspringster Celine van Duijn met haar tenen op het randje van de 10-metertoren staat, voelt ze steeds weer een kick. De 28-jarige Amersfoortse duikt keer op keer met salto's en schroeven vanaf de betonnen toren het water in. Een foutje leidt tot een klap op het water met veel impact op het lichaam en risico op blessures.
,,Waarom ik dit doe? Voor die kick", zegt Van Duijn nadat ze op de Olympische Spelen in Tokio de halve finale had bereikt van haar favoriete onderdeel. ,,Het is heel bijzonder om te voelen dat je met je lichaam zulke sprongen van zo'n hoogte kan maken."
Donderdag gaat ze proberen de finale te halen, net als haar trainingsmaatje Inge Jansen afgelopen week op de 3-meterplank. ,,Het wordt weer een gevecht, sprong voor sprong. Stabiliteit is essentieel in onze sport. Als je één slechte sprong maakt, dan zak je weg in het klassement. Ik probeer altijd gelijkmatig te presteren en er dan sneaky tussendoor te klimmen in het klassement."
© ANP — Celine van Duijn. Synchroonzwemsters De Brouwer negende in finale duetten
In het Tokyo Aquatics Centre hebben de synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer de negende plaats behaald in de finale. In de afsluitende vrije oefening scoorde het Nederlandse duo 88,9000. Dat bracht hun op een totaal van 176,1612. Het duo stond na twee onderdelen ook al op de negende plaats.
Het goud ging naar het Russische koppel Svetlana Kolesnisjenko en Svetlana Romashina. Het Russische tweetal, dat ook na de technische onderdelen al bovenaan stond, kwam tot een totaal van 195,9079. China eindigde als tweede, voor Oekraïne.
Klaver en De Witte niet naar finale 400 meter
De Nederlandse atletes Lieke Klaver en Lisanne de Witte hebben zich bij de Olympische Spelen in Tokio niet geplaatst voor de finale van de 400 meter. De 22-jarige Klaver eindigde in haar heat van de halve finales als zesde in 51,37. De 28-jarige De Witte werd in haar heat achtste en laatste in 52,09. Daarmee waren beiden uitgeschakeld.
Klaver liep dezelfde tijd als in de series en bleef opnieuw boven haar persoonlijke record van 50,98. De Witte kwam ook niet aan haar persoonlijke toptijd van 50,77.
Klaver liep als een razende de eerste 300 meter en kwam bijna als eerste de bocht uit naar de finish. Op het laatste rechte stuk liepen haar benen vol en verloor ze alle snelheid. ,,Op mijn dooie gemakkie gaan rennen met zoveel snelle meiden erbij is niks voor mij. Dan moet ik proberen vooraan te blijven tot de laatste 100 meter", zei ze na haar race. ,,Maar ik mis momenteel de touch, die heb ik al een tijdje niet gevoeld. Ik heb niet de ballen om me in dat laatste stuk te bijten en kon met geen mogelijkheid die andere meiden bijhouden. Ik ben duidelijk niet aan het pieken hier."
De Enkhuizense wordt wel beschouwd als een opkomend sprinttalent, dat ook snel is op de 200 meter. Ze won al eens een wedstrijd in de prestigieuze Diamond League en stond dit voorjaar in Polen in de finale van de EK indoor. Ze finishte als vijfde.
© ANP — Lieke Klaver (achteraan) na haar race op de 400 meter. De Witte vertelde na haar race dat ze dit seizoen veel moeite heeft met het startblok. ,,Het lukte me ook nu niet vanuit het blok te accelereren op de eerste meters. En als ik dan de binnenbaan heb zoals nu, dan loop ik er nog meer achteraan en krijg ik het ook mentaal moeilijk. Het wil gewoon niet zo lukken dit seizoen", aldus de Castricumse.
De Witte won al prijzen op de 400 meter: brons op de EK van 2018 en ook brons op de EK indoor van 2019. Ze was tot deze zomer in het bezit van het Nederlands record met 50,77, maar dat record is ze inmiddels kwijt aan rijzende ster Femke Bol, die al 50,37 liep.
Klaver en De Witte maakten deel uit van het estafetteteam dat op de EK indoor in Polen het goud veroverde op de 4x400 meter. Ze komen donderdag weer in actie in Tokio in de series van de 4x400 meter.
© ANP — Lisanne de Witte. Gasol en Pellegrini in atletencommissie IOC
De Spaanse basketballer Pau Gasol (41) en de Italiaanse zwemster Federica Pellegrini (32) hebben een plek gekregen in de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Gasol en Pellegrini deden vijf keer mee aan de Olympische Spelen. Ook de Poolse wielrenster Maja Wloszczowska en de Japanse schermer Yuki Ota kregen genoeg stemmen om toe te treden tot de atletencommissie. Ze maken daar nu tot en met de Spelen van 2028 in Los Angeles deel van uit.
De atletenvertegenwoordiging bestaat momenteel uit zeventien leden, met de Zimbabwaanse oud-zwemster Kirsty Coventry als voorzitter. Geen enkele Nederlandse sporter maakt deel uit van de commissie en Nederland had ook niemand zitten bij de dertig kandidaten voor de vier beschikbare plekken.
De sporters die meedoen aan de Olympische Spelen van Tokio konden op elf locaties, onder meer in het olympisch dorp, hun stem uitbrengen. Daar maakten 6825 olympiërs gebruik van. De opkomst van ruim 60 procent was volgens het IOC 'een van de hoogste ooit'. Bij de Spelen van 1996 in Atlanta werd de verkiezing voor het eerst gehouden.
© AFP — Pau Gasol. © EPA — Federic Pellegrini (l). Eerste transgender op Spelen beëindigt loopbaan
Gewichthefster Laurel Hubbard beëindigt haar loopbaan. De 43-jarige Nieuw-Zeelandse deed dat een paar dagen na haar optreden bij de Olympische Spelen. Hubbard was de eerste transgender die meedeed aan de Spelen.
De deelname van Hubbard zorgde voor veel discussie. Concurrenten oordeelden dat ze in het voordeel was omdat ze als jongen was geboren. Hubbard werd echter al vroeg uitgeschakeld.
,,De leeftijd heeft me ingehaald. Sterker nog, als we eerlijk zijn heeft het me waarschijnlijk enige tijd geleden al ingehaald", zei Hubbard, die meer dan 20 jaar ouder was dan de meeste van haar rivalen.
Hubbard prees het Internationaal Olympisch Comité voor het tonen van "moreel leiderschap" voor haar deelname en ze hoopt dat de discussie over deelname van transgenderpersonen verder wordt gevoerd.
© AFP — Laurel Hubbard. Bondscoach springruiters hoopt op faire proef in finale
Bondscoach Rob Ehrens van de springruiters was tevreden over het olympische optreden van alle Nederlandse combinaties in de kwalificaties voor de individuele finale. Marc Houtzager en Maikel van der Vleuten plaatsten zich voor de finale, Willem Greve haalde met 4 strafpunten de finale niet.
De bondscoach verwacht voor de finale een heel andere proef. ,,Je wil geen 15 ruiters in de barrage, ik hoop een faire proef zodat het niet ten koste gaat van de paarden. En ook omdat we nog een landenwedstrijd voor de boeg hebben."
Chinese turner Zou pakt titel op brug
De Chinese turner Zou Jingyuan heeft bij de Olympische Spelen in Tokio het goud gewonnen op het toestel brug. De tweevoudig wereldkampioen kwam tot een score van 16,233 en was daarmee in het Ariake Gymnastics Centre een klasse apart.
Het zilver ging naar de Duitser Lukas Dauser met een score van 15,700. Brons was voor de Turk Ferhat Arican: 15,633. De Chinese winnaar had een oefening met een moeilijkheidsgraad (D-score) van 6,9 en turnde die welhaast perfect uit. Arican had met een D-score van 7,0 de moeilijkste oefening van alle finalisten, maar leverde in met de uitvoering.© AP — Zou Jingyuan. Positieve dopingtest kogelstoter
De Georgische kogelstoter Benik Abramjan is uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. Hij is op 31 juli, uitgerekend op zijn 36e verjaardag, positief getest op twee steroïden en een groeihormoon.
Abramjan mag niet deelnemen aan de voorronden van het kogelstoten die dinsdag beginnen. Hij kan nog wel een tweede test aanvragen. Als die ook positief uitvalt, dan wordt hij geschorst.
Abramjan is de tweede atleet op de Spelen van Tokio met een positieve dopingtest. Eerder werd de Nigeriaanse sprintster Blessing Okagbare geschorst na een positieve test op verboden groeihormonen.CAS wijst protest NOC*NSF af tegen schrappen diskwalificatie VS
Het protest dat sportkoepel NOC*NSF heeft aangetekend tegen het terugdraaien van de diskwalificatie van de Verenigde Staten in de series van de gemengde 4x400 meter op de Olympische Spelen is door het Internationaal Sporttribunaal (CAS) vandaag afgewezen. Hierdoor blijft Nederland vierde in de uitslag van de zaterdag gelopen finale.
Na de series van vrijdag werden de VS en Dominicaanse Republiek, de top twee in hun serie, uit de uitslag gehaald maar beide landen gingen met succes tegen hun diskwalificatie in beroep. Zo vielen Spanje en Duitsland uit de boot. Die landen tekenden op hun beurt beroep aan, waarna er uiteindelijk beslist werd om Duitsland toch te laten starten.
Ook België, dat in de finale uiteindelijk als vijfde achter Polen, de Dominicaanse Republiek, de VS en Nederland eindigde, tekende tevergeefs protest aan tegen het terugdraaien van de diskwalificatie van de Dominicaanse Republiek en de VS. Dat protest werd maandag eveneens afgewezen.
Het Nederlandse viertal Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Femke Bol en Ramsey Angela liep op dit nieuwe olympische onderdeel een Nederlands record van 3.10,36.
Oudste winnaar sinds 1968
De Australische ruiter Andrew Hoy (62) verzekerde zich maandag bij de Olympische Spelen in Tokio op het onderdeel eventing van zilver (teams) en brons (individueel). Daarmee is hij de oudste olympische medaillewinnaar sinds 1968. Hoy heeft nu zes olympische plakken, waarvan drie goud. Sinds Sydney 2000 stond hij niet meer op het olympische podium.
,,Toen ik begon met deze sport, was ik er trots op dat ik de jongste was van het stel", lachte Hoy, die zijn eerste olympische medaille pakte op de Spelen van Barcelona in 1992. "Nu vragen mensen in het olympisch dorp wat ik hier doe, of ik een official ben. Dan antwoord ik dat ik wel degelijk nog een atleet ben", vervolgde hij.
Als Hoy het record van oudste medaillewinnaar wil breken, zal hij nog wel even moeten doorgaan. De Zwitser Louis Noverraz won olympisch goud in het zeilen bij Mexico 1968 toen hij 66 was.
© AFP — Andrew Hoy. Onderzoek naar protestgebaar kogelstootster bij ceremonie
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is een onderzoek gestart naar een protestgebaar van de Amerikaanse Raven Saunders tijdens een medailleceremonie op de Olympische Spelen in Tokio. De kogelstootster behaalde het zilver met een afstand van 19,79 meter. Saunders, een voorvechtster van lhbti-rechten, vormde zondag met haar armen een kruis boven haar hoofd en zei dat het een symbool was voor alle mensen die onderdrukt worden.
Politieke acties door atleten waren lang verboden op Olympische Spelen. Het IOC heeft de regels voor Tokio aangepast, waardoor atleten zich mogen uiten op sociale media en voor de start van een wedstrijd. Ze mogen bijvoorbeeld knielen. Na de start van een evenement en ook bij medailleceremonies en in het olympisch dorp blijven politieke acties echter verboden.
Saunders, die politiek actief is en ook opzien baarde met haar Hulk-mondkapje tijdens de wedstrijd in Tokio, hoeft niet te vrezen voor een sanctie van de Amerikaanse bond. Het USOPC vindt dat het gebaar van Saunders respectvol is tegenover haar tegenstanders en niet in strijd is met de demonstratieregels.
© REUTERS — Raven Saunders. Britse ruiters winnen goud bij eventing
De Britse ruiters hebben goud gewonnen bij de olympische wedstrijd in het eventing in Tokio. De succesvolle formatie bestond uit Oliver Townend, Laura Collett en Tom McEwen. Australië eindigde als tweede, voor titelverdediger Frankrijk.
Nederland had zich niet gekwalificeerd voor de landenwedstrijd. Merel Blom en Janneke Boonzaaijer namen wel individueel deel, maar werden in de cross uitgeschakeld.
Julia Krajewski won individueel goud. Ze deed dat met de merrie Amande. Het was de vierde opeenvolgende zege voor Duitsland in het olympisch toernooi op deze discipline, na Hinrich Romeike in 2008 en Michael Jung 2012 en 2016. McEwen veroverde met Toledo zilver, voor de Australiër Andrew Hoy met Vassily. De wedstrijd bestaat uit drie onderdelen: dressuur, cross en springen.
© AP — Oliver Townend, Laura Collett en Tom McEwen. Politieke boodschap Raven Saunders
De Amerikaanse Raven Saunders, die zondag op de Olympische Spelen tweede eindigde in het kogelstoten, vierde haar zilveren medaille op het podium door met haar armen een X te vormen, waarmee ze naar eigen zeggen alle onderdrukten een hart onder de riem wil steken.
De 25-jarige Saunders is daarmee de eerste atleet die sinds de start van de spelen in Tokio de medailleplechtigheid gebruikt om een politieke boodschap te brengen. Volgens de Amerikaanse pers verklaarde Saunders, een zwarte atlete die zich inzet voor de LGBT-rechten, dat ze ,,alle mensen over de hele wereld vertegenwoordigt die het moeilijk hebben en die niet over een platform beschikken om hun stem te laten horen".
© AP — Raven Saunders, of the United States, poses with her silver medal on women's shot put at the 2020 Summer Olympics, Sunday, Aug. 1, 2021, in Tokyo, Japan. During the photo op at her medals ceremony Sunday night, Saunders stepped off the podium, lifted her arms above her head and formed an “X’ with her wrists. Asked what that meant, she explained: â€It’s the intersection of where all people who are oppressed meet.†(AP Photo/Francisco Seco) Golfgoud voor Amerikaan Schauffele
Golfer Xander Schauffele heeft in Tokio het olympisch toernooi gewonnen. De Amerikaan liet 266 slagen noteren, achttien onder par. Daarmee was hij één slag beter dan de Slovaak Rory Sabbatini, die na een slotronde van tien onder par op de laatste dag nog dicht bij de overwinning kwam. Zeven spelers eindigden met een totaal van 269 slagen op de gedeelde derde plaats. Zij maken in een onderlinge play-off nog uit wie met het brons naar huis mag.
© AFP — Xander Schauffele (l) wordt gefeliciteerd door Paul Casey. Onderzoek naar sporters met alcohol in olympisch dorp
De organisatoren van de Olympische Spelen zijn een onderzoek gestart naar een incident waarbij een groepje sporters alcohol zou hebben gedronken in het olympisch dorp. De atleten zouden vrijdagavond zijn betrapt in een park in het dorp. Volgens de organisatie is dit in strijd met de coronaregels.
,,We onderzoeken de zaak. We zullen passende stappen ondernemen op basis van onze bevindingen", zei Toshiro Muto, baas van het organisatiecomité. De politie was ook ter plaatse, zei hij. Er zijn geen nationaliteiten van de sporters bekendgemaakt en ook de tak van sport is niet genoemd.
De organisatoren zeiden eerder dat sporters vanwege corona alleen in hun kamers mogen drinken en alleen als ze alleen zijn. De Spelen vinden plaats in Tokio zonder toeschouwers. De sporters zitten in een bubbel en worden regelmatig getest op het coronavirus.
Dressel de zwemheld van Tokio
De Amerikaan Caeleb Dressel is de koning van het olympische zwemtoernooi geworden. De 24-jarige Dressel pakte in het Tokyo Aquatics Centre vijf medailles, allemaal goud van kleur. Hij sloot de Spelen met de Amerikaanse estafetteploeg af met winst van de 4x100 meter wisselslag in een wereldrecord: 3.26,28. Eerder won Dressel al goud op de 50 en 100 vrij, de 100 vlinder en 4x100 vrij.
© REUTERS — Caeleb Dressel. Dressel, die de vlinderslag voor zijn rekening nam, vormde een ploeg met Ryan Murphy (rug), Michael Andrew (school) en Zach Apple (vrije slag). Halverwege de race lagen de Amerikanen op de derde plek, maar Dressel bracht de ploeg aan kop, waarna Apple het afmaakte.
De Nederlandse zwemploeg neemt twee medailles mee uit Tokio, beide behaald door Arno Kamminga op de schoolslag (100 en 200 meter).
Gong stoot kogel naar olympisch goud
Tweevoudig wereldkampioen kogelstoten Lijiao Gong heeft in Tokio haar eerste olympische titel veroverd. De Chinese won de finale in een smoorheet Olympisch Stadion, waar de temperatuur de 40 graden aantikte, met een persoonlijk record van 20,58 meter.
© AP — Lijiao Gong. De Amerikaanse Raven Saunders behaalde het zilver met 19,79 en de bronzen plak was voor de Nieuw-Zeelandse Valerie Adams met een afstand van 19,62. Adams schreef atletiekhistorie door als eerste vrouw vier olympische medailles te winnen op een individueel onderdeel. De 36-jarige krachtatlete won bij het kogelstoten goud op de Spelen van Peking 2008 en Londen 2012 en zilver bij de Spelen van Rio 2016.
Jessica Schilder deed niet mee in de finale. De atlete uit Volendam werd uitgeschakeld in de kwalificaties.
Biles meldt zich ook af voor onderdeel vloer op Spelen
Turnvedette Simone Biles heeft zich ook afgemeld voor het onderdeel vloer van de Olympische Spelen. De Amerikaanse laat nog in het midden of ze van plan is om in Tokio wel op de evenwichtsbalk om een medaille te gaan strijden. ,,Hoe het ook afloopt, we staan achter haar", laat de Amerikaanse turnbond weten.
De 24-jarige Biles won vier gouden medailles tijdens de vorige Spelen in Rio de Janeiro. Haar doel was om in Tokio zes olympische titels te winnen. Maar Biles heeft last van mentale problemen. Ze meldde zich afgelopen week al af voor de finale van de meerkamp, de landenwedstrijd en de finales op sprong en brug.
© AFP — Simone Biles. Eerste gouden plak ooit voor Qatar
Gewichtheffer Fares Elbakh is de eerste Qatarese olympisch kampioen ooit geworden. Hij won zaterdag in Tokio de finale in de categorie tot 96 kg.
De 23-jarige Elbakh, die eerder al goud won op het wereldkampioenschap in 2019, stelde bovendien het olympisch record scherper door 225 kg te stoten. Dat leverde hem met het trekken samen een totaalscore van 402 kg op.,,Ik ben vereerd", verklaarde hij na zijn historische prestatie. Elbakh probeerde ook nog het wereldrecord van 232 kg te verbreken, maar dat lukte niet. De Venezolaan Keydomar Sanchez en de Georgiër Anton Pliesnoi wonnen zilver en brons.
Het is de zesde olympische medaille ooit voor Qatar, de tweede in het gewichtheffen na de bronzen medaille van Saif Asaad (-105 kg) in Sydney in 2000.
Het volgende grote sportevenement, het WK voetbal, vindt volgend jaar plaats in Qatar.© AP — Fares Elbakh. Biles zegt opnieuw af
De Amerikaanse turnster Simone Biles doet zondag op de Olympische Spelen niet mee aan de finales van de onderdelen sprong en brug met ongelijke leggers. ,,Ze heeft zich afgemeld na overleg met de medische staf", laat de Amerikaanse turnbond weten. ,,We zullen dagelijks evalueren en dan beslissen of ze later nog op vloer en balk kan uitkomen. We vinden het moedig hoe Simone zich hier gedraagt. We blijven onder de indruk van haar."
Biles won vier gouden medailles tijdens de vorige Spelen in Rio de Janeiro. Ze kwam naar Tokio voor zes titels, maar meldde zich afgelopen week met mentale problemen af voor de finale van de meerkamp. In de landenwedstrijd was ze al vroeg afgehaakt.
© AFP — Simone Biles. Ook Oogink uit quarantainehotel
Na Candy Jacobs heeft ook Reshmie Oogink het quarantainehotel in Tokio verlaten. De taekwondoka werd tien dagen geleden positief getest op het coronavirus en kon daardoor niet meedoen aan de Olympische Spelen. Oogink (31) was na skateboardster Jacobs het tweede lid van TeamNL die dat overkwam.
Op dezelfde dag testte ook een anoniem staflid van de roeiploeg positief. Deze persoon mocht zaterdag eveneens terug naar huis. Jacobs verliet Japan vrijdag al.
Blessing Okagbare betrapt op doping
De Nigeriaanse sprinter Blessing Okagbare is uitgesloten van de Olympische Spelen in Tokio. Ze is op 19 juli positief getest op een verboden groeihormoon.
De 32-jarige Okagbare is de eerste dopingzondaar op deze Spelen. Ze won vrijdag nog haar serie van de 100 meter. Okagbare won tijdens de Spelen van 2008 brons als verspringster.
Twee atleten en coach Trinidad en Tobago in quarantaine
Twee atleten uit Trinidad en Tobago zijn uitgesloten van de Olympische Spelen in Tokio nadat ze in het olympisch dorp positief hadden getest op het coronavirus. Het gaat om verspringer Andwuelle Wright en hordeloopster Sparkle Ann McKnight. Zij werden na de positieve test in een hotel in quarantaine geplaatst, evenals hun coach Wendell Williams.
Eerder op vrijdag maakten de organisatoren 27 coronabesmettingen met een link met de Spelen bekend, onder hen bevonden zich drie atleten. Het gaat om het hoogste cijfer tot nu toe. Het is niet bekend of de atleten uit Trinidad en Tobago al in deze cijfers waren opgenomen.
Vierde olympische titel voor tafeltenniskeizer Ma Long
De Chinese tafeltenniskeizer Ma Long heeft in Tokio zijn olympische titel in het enkelspel geprolongeerd. De 32-jarige Aziaat versloeg in de finale zijn landgenoot Fan Zhendong in zes games: 11-4 10-12 11-8 11-9 3-11 11-7. Sinds tafeltennis in 1988 op de Olympische Spelen debuteerde, is hij de eerste man die de olympische titel in het enkelspel succesvol verdedigt.
Voor Ma Long was het zijn vierde olympische titel. Hij pakte bij Londen 2012 en Rio 2016 ook goud met China in het landentoernooi. Hij is de eerste man in het tafeltennis met vier keer olympisch goud op zijn erelijst. Ma Long is tevens zevenvoudig wereldkampioen.© EPA Nieuwe bondscoach BMX'ers
Martijn Jaspers gaat vanaf oktober aan de slag als bondscoach van de Nederlandse BMX'ers. De 34-jarige Ommenaar is de opvolger van Raymon van der Biezen, die na de Olympische Spelen in Tokio stopt. Van der Biezen zag vrijdag Niek Kimmann een gouden medaille winnen en zei daarna dat hij ermee stopt.
Jaspers, die zelf ook BMX'er was, is aangesteld tot en met de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Rob van de Wildenberg gaat onder hem werken als talentcoach.
,,Het doel is en blijft het behalen van medailles op korte en lange termijn. Om dat te realiseren is het als organisatie noodzakelijk om ons continu te blijven ontwikkelen. Met deze sporttechnische verandering in de structuur zijn we nog beter in staat om daarop in te spelen", aldus Thorwald Veneberg, directeur bij wielerbond KNWU.
© ANP — Niek Kimmann. Japan beleeft succesvolste Spelen ooit
De Olympische Spelen zijn voor de Japanse sporters nu al de meest succesvolle ooit. Bij het degenschermen verzekerde het gastland zich vrijdag van de zeventiende gouden medaille. Vooral de judoploeg had een groot aandeel in het Japanse succes.
De Japanse sporters behaalden tot dusverre ook vier zilveren en zeven bronzen plakken. China staat met achttien gouden medailles eerste in het medailleklassement, Japan staat op de tweede plaats.
De vreugde over de vele medailles wordt in Japan overschaduwd door de aanhoudende coronapandemie. Het landelijke aantal nieuwe besmettingen steeg vrijdag voor de derde dag op rij. Er waren 10.743 gevallen binnen 24 uur. In Tokio waren er 3300 coronagevallen, wat betekent dat het aantal nieuwe besmettingen daar al drie dagen boven de 3000 ligt. De organisatoren en het Internationaal Olympisch Comité benadrukken echter dat de Olympische Spelen niets te maken hebben met het besmettingspercentage onder de Japanse bevolking.
Judofenomeen Riner mist goud in Tokio
De Franse judoka Teddy Riner heeft in Tokio niet zijn derde achtereenvolgende olympische gouden medaille kunnen winnen. Het fenomeen op de mat moest genoegen nemen met brons in de klasse boven de 100 kg.
In de strijd om brons versloeg hij de Japanner Hisayoshi Harasawa. Daarvoor had Riner in de kwartfinale verloren van Rus Tamerlan Basjajev, waarmee hij naar de herkansing werd verwezen.
© AFP — Teddy Riner Riner won goud op de Olympische Spelen in 2012 en 2016 en brons in 2008. Hij heeft ook onder meer tien wereldtitels en vijf Europese titels op zijn erelijst staan. De Nederlander Henk Grol werd in de eerste ronde uitgeschakeld.
Noodtoestand rond Tokio verlengd
Japan heeft vrijdag de noodtoestand in Tokio verlengd. Ook breidde zij die uit naar vier andere regio's, als gevolg van de snelle stijging van het aantal besmettingen tijdens de Olympische Spelen.
In de regio's Saitama, Chiba en Kanagawa in de buurt van Tokio geldt sinds vrijdag eveneens de noodtoestand. Dat geldt ook voor Osaka. In Tokio en Okinawa, waar de noodtoestand al langer van kracht was, zal zij nu in ieder geval tot 31 augustus van kracht blijven.
De verlenging en uitbreiding van de noodtoestand volgt op drie dagen met recordaantallen nieuwe coronabesmettingen in Tokio. Mede daardoor kwamen de landelijke besmettingscijfers in Japan voor het eerst sinds de corona-uitbraak uit boven de 10.000 infecties per dag.
Japanse kroonprins woont slotceremonie Olympische Spelen bij
De Japanse kroonprins Fumihito woont in de plaats van keizer Naruhito de slotceremonie van de Olympische Spelen in Tokio bij. Dat heeft het keizerlijk paleis laten weten.
Fumihito, de jongere broer van de keizer, is daardoor op 8 augustus aanwezig in het olympisch stadion. De ceremonie vindt vanwege de pandemie plaats zonder publiek.
Keizer Naruhito heeft op 23 juli de Olympische Spelen officieel gestart tijdens de openingsceremonie.
Zuid-Koreaanse boogschutster An pakt derde goud
De Zuid-Koreaanse boogschutster An San heeft op het olympisch toernooi van Tokio haar derde gouden medaille gewonnen. Ze veroverde vrijdag de titel in de individuele toernooi, door in de finale de Russische Elena Osipova te verslaan.
An (20) kwam terug van een 3-5 achterstand, om vervolgens via een shoot-out de gouden medaille binnen te halen.
Eerder won An al de hoofdprijs bij de gemengde wedstrijd en de landenwedstrijd voor vrouwen.
© EPA