Een Britse tiener uit Portsmouth in het zuiden van Engeland is gestorven nadat ze besmet raakte met het coronavirus. Dat gebeurde uitgerekend op de dag dat ze gevaccineerd zou worden.
Jorja Halliday stierf dinsdag in het Queen Alexandra Hospital, vier dagen nadat ze een positieve PCR-test deed. Volgens haar moeder Tracey (40) kreeg het meisje vorig weekend griepachtige symptomen. Toen ze zaterdag positief had getest, ging ze meteen in quarantaine.
Haar symptomen verergerden echter en op maandag deed haar keel zo veel pijn dat ze niet meer kon eten. Dat was het moment dat ze antibiotica kreeg. Toen haar hart dubbel zo snel bleek te slaan dan normaal, werd ze opgenomen in het ziekenhuis. Artsen probeerden haar aan de kunstmatige beademing te leggen, maar haar hartslag stabiliseerde niet en haar hart begaf het uiteindelijk. Uit de eerste testresultaten blijkt dat ze waarschijnlijk myocarditis had, een ontsteking van het hart die vermoedelijk veroorzaakt werd door het coronavirus.
Volgens haar moeder had het meisje geen onderliggende gezondheidsproblemen. ,,Ze beseften in het ziekenhuis hoe ernstig het was en stonden toe dat ik haar knuffelde en haar hand vasthield", reageert ze bij BBC. ,,Het is hartverscheurend, want kinderen worden verondersteld om hun ouders te overleven.”
© Privéfoto — Jorja Halliday met haar broertjes en zusjes. Tegenstanders van de coronamaatregelen gaan demonstreren in het centrum van Amsterdam. De actievoerders verzamelen om 12.00 uur op de Dam, waarna ze een wandeltocht maken door het centrum.
De demonstranten lopen een route van zo'n 5 kilometer, via de Rozengracht, de Marnixstraat en de Haarlemmer Houttuinen. Aan de demonstratie doen meer dan zeventig organisaties mee, aldus initiatiefnemer Michel Reijinga. Hij organiseerde al meerdere protesten tegen de coronamaatregelen onder de noemer 'koffiedrinken'.
,,Wij strijden voor nieuwe, goede, eerlijke politiek, al lijkt vooral dat laatste het lastigste. Het invoeren van het medisch paspoort en de daarbij horende QR-code zijn de kers op de taart van het toch al schandalige buitenproportionele coronabeleid. Dit moet stoppen", aldus Reijinga.
Het uitgaanspubliek in een aantal steden heeft zaterdagavond veelvuldig gebruik gemaakt van polsbandjes om toegang te krijgen tot restaurants en cafés. Dat laten horecaondernemers in Breda en Zwolle en de organisatie van Leidens Ontzet weten. In de drie steden hebben zich volgens hen geen problemen met de CoronaCheck-app voorgedaan.
Volgens een woordvoerder van het Leidens Ontzet is het rustig in de binnenstad, maar wordt het festivalterrein drukbezocht. ,,Er zijn veel polsbandjes opgehaald, dus we hebben de indruk dat er veel gebruik van wordt gemaakt." Ook in Zwolle vinden de bandjes gretig aftrek, laat Dennis Kaatsman van Koninklijke Horeca Nederland en studentenkroeg Het Vliegende Paard weten. ,,Het was vanavond erg druk bij ons in de uitgaansstraat en we hebben veel mensen mogen ontvangen die van het polsbandje gebruik hebben gemaakt."
Bezoekers krijgen een bandje nadat ze hun coronatoegangsbewijs hebben laten zien. Het is de bedoeling dat de polsbandjes het voor eigenaren van horecagelegenheden gemakkelijker maken om te controleren wie naar binnen mag, zodat er geen lange rijen bij de deuren ontstaan. Wie geen polsbandje heeft, kan gewoon naar binnen na het tonen van de QR-code in de CoronaCheck-app. Volgens horecabaas Laurens Meyer verloopt alles soepel in Breda. ,,Ongeveer de helft van het uitgaanspubliek in Breda heeft een polsbandje en dat voorkomt te lang wachten voor de deur. Wat zeker prettig is met dit weer!"
Een week geleden waren er problemen met de CoronaCheck-app door zogenoemde DdoS-aanvallen, waarbij mensen, doorgaans cybercriminelen, websites plat proberen te leggen door ze te overvoeren met internetverkeer. Ook raakte de server overbelast omdat mensen massaal gebruikmaakten van de app om een QR-code aan te maken. Maar die problemen hebben zich zaterdag niet voorgedaan, zeggen de drie woordvoerders.
Ook in andere steden, zoals Leeuwarden, Hoorn, Rotterdam, Roosendaal en Alkmaar, worden polsbandjes gebruikt.
© ANP — Bezoekers van De Après Skihut in Rotterdam, waar ook een polsbandje kon worden gehaald voor toegang tot de uitgaanslocaties in de stad. Wie niet gevaccineerd is, kan binnenkort niet meer vliegen met Air New Zealand. De nationale luchtvaartmaatschappij van Nieuw-Zeeland gaat een 'no jab, no fly' (geen prik, geen vlucht)-beleid invoeren voor internationale reizigers.
Vanaf februari eist de luchtvaartmaatschappij dat passagiers volledig gevaccineerd zijn, verklaarde topman Greg Foran zondag. Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor wie kan aantonen dat vaccinatie om medische redenen geen haalbare optie is.
,,Het verplichten van vaccinatie op onze internationale vluchten zal zowel klanten als werknemers de gemoedsrust geven dat iedereen aan boord aan dezelfde gezondheidseisen beantwoordt", aldus Foran, die er aan toevoegde dat vaccinatie tegen COVID-19 ,,de nieuwe realiteit van internationaal reizen" is en in het lijstje wordt opgenomen naast de andere gezondheidsmaatregelen.
,,Niet alleen klanten moeten worden gevaccineerd - het gaat om iedereen aan boord van een internationale vlucht van Air New Zealand", zegt Foran. ,,Zoals met alles, zullen er mensen zijn die het niet eens zijn met deze maatregel. Maar wij weten dat dit de juiste handelswijze is om onze mensen, onze klanten en de bredere Nieuw-Zeelandse gemeenschap te beschermen."
© Mark Baker — Vanaf februari mogen er alleen nog maar gevaccineerde passagiers aan boord van de vluchten van Air New Zealand. Tegenstanders van de coronamaatregelen zijn zondag rond 13.20 uur vertrokken vanaf de Dam voor een tocht door het centrum van Amsterdam. De Dam was volgestroomd met demonstranten. Op beelden lijkt het te gaan om duizenden actievoerders, maar het exacte aantal is nog onduidelijk.
Er wordt muziek gespeeld en er hangt een gezellig sfeer. Demonstranten hebben gele paraplu's bij zich en ballonnen met rode hartjes. Ook zijn er veel omgekeerde Nederlandse vlaggen te zien. Op spandoeken en borden zijn leuzen te lezen als 'QR gaat te ver' en 'Unvaccinated lives matter'.
De demonstranten lopen een route van zo'n 5 kilometer, via de Rozengracht, de Marnixstraat en de Haarlemmer Houttuinen. Aan de demonstratie doen meer dan zeventig organisaties mee, aldus initiatiefnemer Michel Reijinga. Hij organiseerde al meerdere protesten tegen de coronamaatregelen onder de noemer 'koffiedrinken'.
,,Wij strijden voor nieuwe, goede, eerlijke politiek, al lijkt vooral dat laatste het lastigste. Het invoeren van het medisch paspoort en de daarbij horende QR-code zijn de kers op de taart van het toch al schandalige buitenproportionele coronabeleid. Dit moet stoppen!", aldus Reijinga.
Begin september was er ook een coronaprotest in Amsterdam, waar duizenden betogers aan meededen. De organisatie was het toen niet eens met de inschatting van het aantal deelnemers door de politie en de gemeente. Deze keer zet de organisatie een helikopter in en een speciaal bureau gaat het aantal demonstranten tellen.
Tegenstanders van de coronamaatregelen demonstreren in het centrum van Amsterdam. Het publiek bestaat uit de inmiddels bekende mix van ‘doodgewone’ Nederlanders, hippie-achtige types, mannen in legerkleding (camouflagejas en baret) en Forum voor Democratie-aanhangers (te herkennen aan hun jassen en vlaggen). Sommigen dragen Prinsenvlaggen en Davidsterren. Een groep Christenen uit Overijssel zegt niet tegen vaccinatie te zijn, ‘wel voor vrije keus’.
De demonstranten lopen een route van zo’n 5 kilometer. Aan de demonstratie doen meer dan zeventig organisaties mee, aldus initiatiefnemer Michel Reijinga. Hij organiseerde al meerdere protesten tegen de coronamaatregelen onder de noemer ‘koffiedrinken’.
,,Wij strijden voor nieuwe, goede, eerlijke politiek al lijkt vooral dat laatste het lastigste. Het invoeren van het medisch paspoort en de daarbij horende QR-code zijn de kers op de taart van het toch al schandalige buitenproportionele coronabeleid. Dit moet stoppen!”, aldus Reijinga.
Begin september was er ook een coronaprotest in Amsterdam, waar duizenden betogers aan meededen. De organisatie was het toen niet eens met de inschatting van het aantal deelnemers van de politie en de gemeente. Dit keer zet de organisatie een helikopter in, en een speciaal bureau gaat het aantal demonstranten tellen.
Nieuw-Zeeland heeft aangekondigd dat het grensbeleid wordt aangescherpt voor buitenlanders. Reizigers van 17 jaar en ouder die met het vliegtuig arriveren moeten vanaf 1 november volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus om het land nog binnen te komen, maakte verantwoordelijk minister Chris Hipkins bekend.
Nieuw-Zeeland zit al anderhalf jaar grotendeels op slot voor buitenlanders. Paspoorthouders en buitenlanders met een verblijfsvergunning komen het land nog wel in. Die laatste groep krijgt nu te maken met de vaccinatieplicht. Daarnaast moeten alle reizigers na aankomst twee weken in quarantaine.
Nieuw-Zeeland heeft tot dusver kunnen voorkomen dat het coronavirus op grote schaal om zich heen grijpt. Er zijn minder dan 30 sterfgevallen gemeld op een bevolking van circa 5 miljoen mensen. Minister Hipkins liet weten dat wordt gekozen voor een nog strenger grensbeleid om de kans verder te verkleinen dat het virus langs onze grens komt'.
De bemanning van marineschip Zr.Ms. Rotterdam mag niet van boord in de haven van de Ierse hoofdstad Dublin, omdat er mogelijk Covid-besmettingen aan boord zijn. Dat meldt het ministerie van Defensie vanochtend. Meerdere opvarenden hadden de afgelopen drie weken last van coronaklachten, die varieerden van neusverkoudheid en hoesten tot hoofdpijn.
De klachten duurden bij veel bemanningsleden niet veel langer dan 24 tot 48 uur. Toch is er voor gekozen de opvarenden afgelopen drie weken niet te testen tijdens de zeereis. ,,In Nederland is het advies; blijf thuis en test bij klachten. Het testen is bedoeld om de rest van de samenleving te beschermen. Op zee aan boord is iedereen 'thuis'. Dan is 'niet testen' een logische keuze, er is namelijk geen risico de samenleving te besmetten", aldus commandeur Ad van de Sande. Ook werden mensen met milde klachten niet getest vanwege de hoge vaccinatiegraad van 89 procent aan boord, waarbij de kans dat iemand ernstig ziek wordt en naar het ziekenhuis moet klein is.
De commandeur noemt het een zware beslissing om de bemanning van Zr.Ms. Rotterdam niet van boord te laten gaan. ,,Zeker als je weet dat een havenbezoek erg belangrijk is voor het moreel aan boord. Na enkele lange weken op zee is het belangrijk dat de bemanning even stoom kan afblazen."
De bemanning van de Zr.Ms. Karel Doorman mag waarschijnlijk wel van boord in Cork, omdat er nagenoeg geen bemanningsleden met klachten zijn op dit schip.Trainer Jürgen Klopp van Liverpool heeft een stevig pleidooi voor vaccineren gehouden. ,,Ik begrijp niet dat mensen vaccinatie zien als een beperking van de vrijheid. Als dat zo is, dan is het verbod om auto te rijden onder invloed van alcohol ook vrijheidsberoving", zei de Duitse coach van de Engelse topclub.
,,Ik kan wel zeggen dat ik nog kan autorijden met twee biertjes op, maar het mag niet omdat we anderen niet in gevaar mogen brengen. Die wet accepteren we allemaal. Zo zie ik het vaccineren tegen het coronavirus ook. Het is niet alleen om mezelf te beschermen, maar vooral de mensen om me heen."
Klopp reageerde met zijn pleidooi op berichten in de Engelse media dat slechts bij zeven van de twintig clubs in de Premier League meer dan de helft van de spelers en staf zijn ingeënt. ,,Ik kan je zeggen dat bij Liverpool 99 procent gevaccineerd is en ik heb niemand hoeven overtuigen om het te doen. Het is een heel natuurlijk besluit geweest", aldus de 54-jarige Klopp.
In het Zweedse attractiepark Liseberg is het komende weekenden mogelijk een coronaprik te halen. Dat schrijft pretparkwebsite Looopings.
In het achtbaanpark te Göteborg kunnen bezoekers op zaterdagen en zondagen tussen 2 oktober en 7 november langs lopen voor een prik. Een vaccin halen in Liseberg is gratis en kan zonder afspraak. De lokale gezondheidsdienst zegt dat er veel jongeren rondlopen in Liseberg, dus de wens is dat vooral die een vaccin halen.
In het park kan zowel een eerste als tweede dosis worden gehaald. Liseberg hoopt dat zoveel mogelijk bezoekers zich laten inenten. Overigens is voor een bezoek aan het park geen coronabewijs nodig.
Nog steeds worden er meer prikafspraken gemaakt dan in de weken voordat het coronatoegangsbewijs op veel meer plekken verplicht werd. Dat blijkt uit gegevens die NU.nl heeft opgevraagd bij koepelorganisatie GGD GHOR. De stijging is waarschijnlijk te verklaren door jongvolwassenen die een coronatoegangsbewijs nodig hebben, zegt een woordvoerder.
In de weken voor de aankondiging over de coronapas werden gemiddeld ruim 7000 prikafspraken per dag gemaakt. Een dag na de persconferentie van 14 september werden maar liefst ruim 13.000 afspraken gemaakt. Ook na die piek bleef het aantal nieuwe afspraken groter dan voorheen: tot en met 26 september maakten per dag gemiddeld bijna 10.000 personen een prikafspraak.
Dat waren vooral mensen uit de leeftijdscategorie 18 tot en met 35 jaar. Daarnaast steeg ook het aantal gezette prikken bij de inlooppriklocaties, waar mensen zonder afspraak een eerste prik kunnen halen.
Het is niet met zekerheid te zeggen of de stijging volledig het gevolg is van de coronapas. De GGD'en houden niet bij om welke reden iemand zich laat vaccineren.
Werkgevers moeten stoppen te vragen naar vaccinatie- en testbewijzen van werknemers. Vakbond CNV pleit daar zaterdag voor in een verklaring. De bond noemt het ,,illegaal" en wil dat bedrijven op de werkvloer zoveel mogelijk de eerdere coronaregels blijven hanteren. Dat zou betekenen afstand houden, goed ventileren van ruimtes en waar nodig een mondkapje.
Bij veel bedrijven zou moeilijk gedaan worden als medewerkers zich niet laten vaccineren. In een peiling onder 2850 CNV-leden zei meer dan de helft dat het al dan niet gevaccineerd zijn, tot gedoe leidt. Een klein deel (4 procent) stelde zonder vaccinatie- of testbewijs niet op kantoor te mogen komen.
,,De polarisatie in de samenleving neemt toe. Twee kampen staan steeds harder tegenover elkaar", constateert CNV-voorzitter Piet Fortuin. Hij vindt dat deze discussie niet mag overslaan naar de werkvloer. ,,We hoeven het debat niet op scherp te zetten door werkvloeren te splijten in wel of niet gevaccineerd zijn. We roepen daarnaast het kabinet op om streng te handhaven bij werkgevers die alsnog vragen naar vaccinatie- en testbewijzen."
Eerder deze week wees vakbond FNV er al op dat werkgevers hun personeel soms onder druk zetten om hen een vaccinatiebewijs via de CoronaCheck-app te laten overleggen. FNV stelde daarbij diverse klachten te hebben ontvangen dat werkgevers loon inhouden, mensen verlof laten opnemen of op onbetaald verlof sturen wanneer ze geen bewijs van vaccinatie kunnen overleggen. Maar hier zou door de overheid niet tegen opgetreden worden, aldus de bond.
Er is ook veel discussie over wat wel en niet mag. Meerdere bedrijven haalden recent al de media over de manier waarop ze hun coronabeleid hebben ingericht. Zo legde accountantskantoor Deloitte vrijdag voor de camera van actualiteitenprogramma Nieuwsuur uit waarom het medewerkers die weer naar kantoor komen steekproefsgewijs vraagt of ze een QR-code ,,kunnen" laten zien. Eerder gaf leasemaatschappij LeasePlan al aan graag alleen personeel dat ingeënt is tegen corona, weer terug te willen zien op kantoor.
De Braziliaanse minister van Gezondheid Marcelo Queiroga, die na een positieve coronatest al sinds 21 september in quaraintaine zit in een hotel in New York, heeft opnieuw positief getest op Covid-19. Vrijdagmiddag (lokale tijd) maakte hij op Twitter bekend dat een donderdag uitgevoerde test opnieuw een positief resultaat gaf.
Daardoor kan Queiroga nog niet terugkeren naar Brazilië en moet hij voorlopig in New York blijven. De minister, die volledig gevaccineerd is, heeft geen symptomen en werkt van afstand.
Queiroga maakte deel uit van de Braziliaanse delegatie onder leiding van president Jair Bolsonaro, die anderhalve week geleden naar New York reisde voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
Behalve de minister werden ook drie andere leden van de Braziliaanse delegatie tijdens die trip besmet met Covid-19: parlementariër Eduardo Bolsonaro, een van de vier zoons van de Braziliaanse president, de president van staatsbank Caixa Pedro Guimarães en een anoniem gebleven diplomaat.
© via REUTERS — De Braziliaanse president Jair Bolsonaro (derde van links) is niet gevaccineerd tegen Covid-19 en mocht daarom tijdens zijn verblijf in New York geen restaurants binnen. Daardoor at hij onder meer pizza op straat. Links Pedro Guimarães, president van de staatsbank Caixa, vierde van rechts minister van Gezondheid Marcelo Queiroga, die beiden in New York besmet raakten met Covid-19. Om de anderhalve meter te kunnen waarborgen kregen horecaondernemers vorig jaar de mogelijkheid om hun terras uit te kunnen breiden. Ondanks dat de maatregel nu is weggevallen, mogen de grotere terrassen vooralsnog blijven staan. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws langs tien grote steden.
Vorig jaar juni mocht de horeca weer gedeeltelijk open. Ondernemers mochten op hun terrassen meer gasten ontvangen dan binnen. Maar wel onder twee voorwaarden: iedereen moest aan een tafel en er moest onderling anderhalve meter afstand gehouden worden.
Het gevolg: er was meer ruimte nodig op de terrassen. Veel gemeentes boden ondernemers daarom die ruimte om hun terras tijdelijk uit te breiden. Uit een peiling van vakblad Misset Horeca bleek dat 70 procent van de terrasondernemers dat deed.
Nu is de anderhalve meter is niet meer leidend. Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat over het algemeen de regels voor de uitgebreide terrassen vooralsnog worden verlengd. Hoe lang is verschillend per gemeente. In sommige gemeenten is dit tot het einde van het jaar het geval. In weer andere plaatsen is nu al besloten dat de verruiming ook nog voor een deel van volgend jaar zal gelden.
Het aantal coronadoden in de Verenigde Staten is vrijdag door de grens van 700.000 gegaan. Dat zijn er meer dan het aantal inwoners van de stad Boston. De laatste 100.000 sterfgevallen vielen ondanks de beschikbaarheid van coronavaccins voor elke Amerikaan boven de 12 jaar.
De trieste mijlpaal is zeer frustrerend voor de Amerikanen, omdat de pandemie eerder deze zomer op de terugweg leek. Nu lijkt er weer een donkere periode aan te komen. Tientallen miljoenen Amerikanen willen zich niet laten vaccineren, waardoor de zeer besmettelijke deltavariant door het land raast en het dodental in 3,5 maand van 600.000 naar 700.000 steeg.
President Joe Biden zegt in een reactie op 'de pijnlijke mijlpaal' dat Amerikanen niet 'verdoofd moeten raken door het verdriet'. Het toont het belang van coronavaccins aan, aldus Biden. Ruim drie op de vier Amerikanen heeft minstens één coronaprik gehad. ,,Laat je alsjeblieft vaccineren als je dat nog niet hebt gedaan. Het kan jouw leven redden en de levens van de mensen van wie je houdt", aldus Biden.
In Florida vielen sinds medio juni verreweg de meeste doden van alle staten: ongeveer 17.000. Texas werd tweede met 13.000 doden. De twee staten zijn goed voor vijftien procent van de bevolking van het land, maar meer dan dertig procent van het sterfgevallen in het land.
Er verandert maar weinig aan het aantal nieuwe coronabesmettingen. Het gemiddelde over zeven dagen nam zaterdag vergeleken met vrijdag weliswaar iets toe tot 1657, maar schommelt al acht dagen rond hetzelfde niveau.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde zaterdag dat er de laatste 24 uur 1686 positieve coronatests zijn vastgesteld. Dat zijn er meer dan vorige week zaterdag, toen 1603 nieuwe besmettingen werden geconstateerd.
In Amsterdam kregen 90 mensen te horen dat ze met corona besmet waren geraakt. In Den Haag waren dat er 86. Rotterdam telde 76 nieuwe besmettingen, in Arnhem raakten 25 mensen besmet.
Het aantal sterfgevallen steeg met vijf. Dat wil niet zeggen dat zij allemaal afgelopen dag zijn overleden. Soms duurt het een tijdje voor het RIVM bericht krijgt dat een coronapatiënt is gestorven.
De daling van het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen zet door. Op intensive cares en verpleegafdelingen liggen nog 422 mensen met corona. Dat zijn er 15 minder dan 24 uur geleden, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vrijdag daalde het totaal aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen nog met 19.
Voor de elfde dag op rij neemt het aantal ernstig zieke coronapatiënten op de ic's af. Zaterdag liggen er daar nog 128, vier minder dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen nu nog 294 coronapatiënten, elf minder dan vrijdag.
Zwitsers die vrienden, collega's of familieleden overhalen zich te laten vaccineren tegen het coronavirus zouden daarvoor beloond moeten worden met een voucher. Dat heeft de Zwitserse minister voor Gezondheid Alain Berset voorgesteld. Hij zei dat de maatregel kan helpen de vaccinatiegraad te verhogen.
Volgens cijfers van de gezondheidsdiensten is 58,46 procent van de Zwitsers volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. De autoriteiten vinden dat het op basis van dit percentage nog te vroeg is om een aantal coronamaatregelen op te heffen, zoals de verplichting een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer.
Volgens het voorstel van Berset krijgen mensen die een ander overhalen zich te laten vaccineren een voucher ter waarde van 50 Zwitserse frank (46 euro). Die bon zou gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld de bioscoop of een restaurant.
Een definitief besluit over het plan volgt mogelijk half oktober. Het voorstel moet eerst nog in de kantons aan de orde worden gesteld.
In India zijn de afgelopen 24 uur 26.727 mensen positief getest op het coronavirus. Het officiële totaalaantal infecties stijgt daarmee tot 33,77 miljoen. Er worden 277 sterfgevallen gemeld, wat het sterftecijfer op 448.399 brengt.
De rechtbank in Den Haag doet vrijdagochtend uitspraak in een kort geding over de nieuwste coronamaatregelen die nu bijna een week voor de organisatoren van evenementen gelden. Twintig partijen willen af van de voorschriften om bij evenementen binnen maar 75 procent van de bezoekerscapaciteit toe te laten. Ook zijn ze het niet eens met de verplichte sluitingstijd om middernacht.
Onder meer Unmute Us, Apenkooi Events, ID&T en MOJO daagden vorige week de Nederlandse staat voor de rechter. De rechtszaak werd ondersteund door de Alliantie van Evenementenbouwers en de Vereniging van Evenementenmakers.
De branche zegt dat evenementen en concerten door capaciteitsbeperking niet rendabel zijn en daarom niet door kunnen gaan. Ze vinden ook dat bij een goed deurbeleid een verplichte sluitingstijd om middernacht niet zal bijdragen aan het bestrijden van corona. Ze wezen de rechter er bovendien op dat het organiseren van concerten een lange voorbereidingstijd vergt en het boeken van artiesten moeilijker wordt als het onzeker is of de concerten wel doorgaan.
Voor buitenevenementen gelden soepeler regels. Die mogen doorgaan zonder een maximaal aantal bezoekers, net als geplaceerde evenementen binnen.
De afgelopen 24 uur telde Brazilië 18.578 nieuwe besmettingen en 506 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Dit heeft het ministerie van Volksgezondheid medegedeeld.
In totaal heeft het Zuid-Amerikaanse land nu 21.445.651 geregistreerde gevallen sinds het begin van de pandemie. Het officiële dodental is volgens gegevens van het ministerie gestegen naar 597.255.Meer dan 90 procent van de Vlamingen ouder dan twaalf jaar heeft twee coronaprikken gekregen en is dus volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat meldt het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid vrijdag volgens Het Laatste Nieuws.
© ANP — Foto ter illustratie. Het grote accountants- en adviesbureau Deloitte vraagt medewerkers sinds een week steekproefsgewijs naar een corona-QR-code als ze naar hun werk komen. Volgens deskundigen mag dat niet. Maar Deloitte zegt medewerkers een veilige omgeving te willen bieden, meldt de NOS.
,,Het is een lastige afweging geweest. Besloten is: je hoeft niet naar kantoor te komen, maar als je wel wilt dan moet je de QR-code kunnen laten zien", zegt Liesbeth Mol, lid van de raad van bestuur van Deloitte, tegen de omroep.
Daarbij gaat het om een vraag, onderstreept Deloitte volgens de NOS. Medewerkers hoeven de code niet te laten zien als ze dat niet willen. Er is geen controle bij de deur, ook wordt er niets vastgelegd. Maar: medewerkers die de code niet willen laten zien, wordt gevraagd om weer naar huis te gaan. Daarmee wordt volgens Deloitte niemand voor het blok gezet. Specialisten hebben het bedrijf volgens eigen zeggen verzekerd dat het wel mag.
Zwitsers die hun vrienden of familie weten te overtuigen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, krijgen van de regering een gratis restaurantmaaltijd of bioscoopuitje. Met deze regeling wil het land de lage vaccinatiegraad verhogen. Van de 8,7 miljoen inwoners is 42 procent nog niet volledig gevaccineerd.
Wanneer iemand zich voor het eerst laat inenten wordt hen gevraagd wie hen heeft overgehaald om zich te laten inenten. Diegene ontvangt daarop een waardebon van omgerekend zo'n 46 euro voor een uitje.
© EPA — Foto ter illustratie. De Amerikaanse staat Californië stelt een coronavaccinatie vanaf januari verplicht voor kinderen die naar school gaan, zodra de inenting is goedgekeurd voor alle kinderen. Momenteel is een coronavaccin goedgekeurd voor kinderen van 12 jaar en ouder.
De Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenautoriteit FDA overlegt deze maand over het toestaan van het vaccin van Pfizer/BioNTech voor kinderen vanaf 5 jaar oud.
Meerdere scholen in de staat hebben de verplichting al ingevoerd. Zo moeten kinderen in Los Angeles vanaf hun twaalfde ingeënt zijn en openbare scholen in San Diego hanteren de leeftijd van 16 jaar.
Mensen die een coronatest nodig hebben omdat ze op reis gaan, moeten daar vanaf vrijdag voor gaan betalen. Afgelopen zomermaanden was het gratis. De kosten variëren per type test en per aanbieder.
Voor sommige reizen volstaat een antigeentest, voor andere bestemmingen is alleen een PCR-test voldoende. Bij de grote aanbieder Spoedtest.nl kost een PCR-test 80 euro. De uitslag is er dan binnen 24 uur. Een antigeentest kost beduidend minder: 40 euro. Bij andere aanbieders zijn die sneltesten ook een stuk goedkoper dan de PCR-tests.
Wie via Testen voor Toegang een gratis antigeentest laat doen voor toegang tot bijvoorbeeld een concert of de horeca, kan de uitslag ook gebruiken om mee op reis te gaan. Hetzelfde geldt voor de PCR-test van de GGD: ook met die negatieve uitslag kan een internationale QR-code worden aangemaakt. Wie zich bij de GGD laat testen, moet wel coronaklachten hebben. Ook Testen voor Toegang is officieel niet bedoeld voor reistests.
Mensen die niet (volledig) gevaccineerd zijn, hebben een negatieve testuitslag nodig om andere landen binnen te kunnen.
Vanaf vrijdag komen in België weer een reeks coronamaatregelen ten einde. Zo wordt de mondmaskerplicht in Vlaanderen grotendeels opgeheven en mogen de discotheken en dancings hun activiteiten hervatten. In Brussel, waar de vaccinatiegraad nog achterblijft, wordt de versoepeling van bepaalde regels uitgesteld tot medio oktober. Wallonië houdt voorlopig nog vast aan de mondmaskerplicht.
Vanaf oktober is het mondmasker in Vlaanderen alleen nog verplicht in de besloten ruimtes van het openbaar vervoer en van het georganiseerd collectief vervoer.
Ook in de winkels en horeca verdwijnt de mondmaskerplicht, met uitzondering van Brussel en Wallonië. Ook in het onderwijs is het mondmasker in Vlaanderen grotendeels verdwenen. In Vlaamse hogescholen en universiteiten in Brussel blijft het mondmasker nog wel verplicht.
Ook bij medische en niet-medische contactberoepen blijft het mondmasker in België verplicht, net als bij diensten waarbij de afstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden voor minstens 15 minuten. In zorginstellingen blijft het mondmasker eveneens verplicht.
Vanaf oktober mogen de dancings en nachtclubs in België weer open, voor het eerst sinds maart 2020. Zij moeten verplicht gebruikmaken van het Covid Safe Ticket, de Belgische variant van de coronapas. Ook wordt het mogelijk om evenementen met een publiek van minstens 500 personen binnen en van minstens 750 personen buiten te organiseren met gebruik van het Covid Safe Ticket, en dus zonder mondmaskers en social distancing. In Brussel kan de evenementensector het CST gebruiken voor evenementen met meer dan 50 mensen binnen en 200 aanwezigen buiten. Vanaf vandaag is ook dansen in cafés weer toegelaten.
© BELGA — Dancings en discotheken mogen in België weer open. Afgelopen tijd werd er al volop getest, zoals hier in nachtclub Versuz in Hasselt. In Rotterdam loopt het vanavond niet storm met de polsbandjes in het uitgaansleven. Iets na 20.00 uur bleek een uitgavepost in de buurt van de Witte de Withstraat slechts enkele tientallen bandjes te hebben verstrekt. De medewerkers daar spraken het vermoeden uit dat de polsbandjes nog redelijk onbekend zijn bij het grote publiek. Mogelijk zijn er ook weinig mensen op de been wegens het slechte weer.
De gele polsbandjes met een witte rand worden in Rotterdam verstrekt aan mensen die de corona-QR-code en identiteitsbewijs tonen. Naast het bandje krijgen ze ook een stempel. Vervolgens kunnen ze daarmee de hele avond etablissementen in zonder dat ze de QR-code telkens opnieuw hoeven te tonen.
Dat is althans het idee. Toen de proef op de som werd genomen in Rotterdam bleek de eigenaar van een Chinees restaurant het bandje niet te herkennen. En moest de QR-code alsnog gescand.
De afgelopen maanden regende het meldingen over menstruatiestoornissen na het toedienen van het coronavaccin bij Bijwerkingencentrum Lareb. Ook na een oproep aan lezeressen van deze krant blijkt dat veel vrouwen een ander soort menstruatie hebben dan ze gewend waren voor de vaccinatie.
Lees het hele artikel hier.© Getty Images/EyeEm — Foto ter illustratie. De teller voor de crowdfundingsactie, die de eigenaren van Waku Waku afgelopen week lanceerden, staat inmiddels op 249.000 euro. Een enorm, ‘niet-Nederlands’ bedrag, noemt crowdfundingsexpert Claire van Teunenbroek het.
Wat zien eigenaren Floris Beukers en Naphassa Parinussa daar straks van terug? Lees het hele artikel hier.© ANP — Politieagenten in gesprek met de eigenaren van horecazaak Waku Waku. Ondanks het demonstratieverbod staan er vanavond alsnog een aantal demonstranten te protesteren voor het restaurant. Ruim tien mensen staan daar met spandoeken.
Toen de politie hen vroeg te vertrekken, leken ze daaraan gehoor te geven. Een deel van hen verplaatste zich echter naar de overkant van het restaurant. Toen de politie de demonstranten opdroeg ook daar te vertrekken, negeerde een van hen dat bevel. Hij is afgevoerd in een politiebusje. De anderen gingen wel weg.
Het team van de Amerikaanse president Joe Biden zegt het nieuws te verwelkomen dat een nieuwe pil mogelijk uitkomst biedt bij het behandelen van coronabesmettingen. Dit schrijft persbureau Associated Press.
Daarbij benadrukt het Witte Huis dat vaccinaties nog steeds het belangrijkste middel zijn om de pandemie onder controle te krijgen en te houden.
Het gaat om een antivirale pil van het farmaceutische bedrijf Merck, die het aantal ziekenhuisopnames en het aantal mensen dat overlijdt na een coronabesmetting met de helft verminderd zou kunnen verminderen.
De Amerikaanse topdeskundige op het gebied van infectieziekten Anthony Fauci noemt het 'erg goed nieuws' en vindt de resultaten die Merck heeft gedeeld 'indrukwekkend'. Als het medicijn wordt goedgekeurd door de Food and Drug Administration, heeft de Amerikaanse regering een contract gesloten om 1,7 miljoen doses van de pillen te kopen.
© AP — De Amerikaanse topdeskundige op het gebied van infectieziekten Anthony Fauci noemt de komst van de pil 'erg goed nieuws'. In Amsterdam zijn de afgelopen weken meerdere filmposters van de nieuwe speelfilm Mijn beste vriendin Anne Frank beklad. Over de poster is een sticker geplakt met de tekst ‘voor ongevaccineerden verboden’.
Lees het hele artikel hier.© Twitter — Bekladde filmposter Anne Frank Automobilisten laten zich over het algemeen bijna net zoveel zien op de weg als voor de coronacrisis, meldt het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP). De toename die voor de zomer te zien was, zet door nu mensen weer terug zijn van vakantie.
Wel is het nog duidelijk rustiger tijdens de ochtendspits en verspreidt het verkeer zich meer over de dag. Lees het hele artikel hier.Anti-QR-betogers mogen niet bij het Utrechtse restaurant Waku Waku op het Vredenburg demonstreren, zo heeft de rechter vrijdagmiddag bepaald. Een aanwijzing door burgemeester Sharon Dijksma om demonstraties naar het Jaarbeursplein te verplaatsen, blijft daarmee overeind.
Volgens de rechter had Dijksma haar argumenten daarvoor "voldoende onderbouwd". Er waren onder meer zorgen over de verkeersveiligheid en gevaar voor de veiligheid van onder meer demonstranten.
Lees het hele artikel hier.© Rechtbank Midden-Nederland — De rechter doet uitspraak in het kort geding van restaurant Waku Waku tegen de gemeente Utrecht. Restaurant Family Vibe in Ede heeft vanmiddag zelf de deuren gesloten om zich te beraden op een toekomst waarin ze aan de deur QR-codes moeten scannen. Het restaurant heeft dat de afgelopen week niet gedaan en kreeg daarvoor donderdag een dwangsom opgelegd van de gemeente Ede. ,,De gemeente Ede geeft aan niet anders te kunnen dan handhaven", staat op de site van het restaurant.
Family Vibe is een restaurant waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. De eigenaars van het restaurant dachten daarom dat zij als dagbesteding een uitzondering op de nieuwe coronaregels voor de horeca zouden zijn, ook al omdat zij de 1,5 meter afstand in stand bleven houden. Maar na een waarschuwing woensdag kwamen boa's donderdag een dwangsom opleggen.
,,We hebben een prettig gesprek met de gemeente gehad, maar we zitten in een onmogelijke spagaat. We willen voor iedereen onbeperkt toegankelijk zijn, maar moeten permanent sluiten als we boetes en dwangsommen moeten gaan betalen. Dat willen we de mensen voor wie wij zorgdragen niet aandoen", aldus de directie van Family Vibe. Over twee weken neemt de directie een besluit over de toekomst.
In Zwolle heeft burgemeester Peter Snijders vanmiddag het eerste polsbandje gekregen na vertoning van een QR-code en zijn identiteitskaart. Ook is er een coronatestlocatie geopend in de Zwolse binnenstad, bedoeld om zo de doorstroom in de horeca te bevorderen.
,,Wij willen een makkelijke toegang tot de binnenstad", zei de burgemeester met een hagelwit bandje om een van zijn polsen. Vrijwel meteen na hem meldden de eerste jongeren zich voor een bandje in de witte tent op de hoek van de grootste uitgaansstraat in de stad, de Voorstraat. Sinds vandaag staan op twee plekken in de stad tenten waar polsbandjes gehaald kunnen worden. Bij het betreden van een horecagelegenheid volstaat het tonen van zo'n bandje waarmee uitbaters vooral lange rijen hopen te voorkomen. Het polsbandje is 24 uur geldig.
Eerder besloten Rotterdam, Den Haag, Breda, Alkmaar, Roosendaal en Oosterhout de polsbandjes in te voeren. In Zwolle kan ook een sneltest gedaan worden voor mensen die geen QR-code hebben.
Na twee weken wordt gekeken of de polsbandjes langer blijven in Zwolle.
© ANP — Burgemeester Peter Snijders van Zwolle. Willem Engel, de man die al maanden een einde wil maken aan de bestrijding van het coronavirus, heeft zijn rechtszaak tegen de nieuws- en opiniesite Joop verloren. De rechter wees al zijn eisen af en veroordeelde de corona-ontkenner tot het betalen van de kosten.
Engel had de rechtszaak aangespannen met een hele reeks aanklachten die hij in de aanloop naar en tijdens de zitting grotendeels al liet vallen. Uiteindelijk concludeerde de rechter dat Engel de site wilde aanklagen voor drie benamingen die hij als smaad ziet: corona-ontkenner, sekteleider en viruswaanzinnige.
De rechter oordeelt dat:
De slotsom is dat Joop.nl een opiniërende website is. Zij heeft niet de verplichting om nieuwsberichten neutraal of zonder waardeoordelen te publiceren. Beide partijen nemen actief deel aan een publiek debat dat geregeld in onverbloemde bewoordingen wordt gevoerd. De bestreden aanduidingen worden in de context van het geheel niet als excessief beoordeeld. Daarnaast is het niet zo dat elke feitelijke basis ervoor ontbreekt. Dat betekent dat de belangenafweging in het voordeel van BNNVARA uitvalt. Het gebruik van de woorden corona-ontkenner, viruswaanzinnige en sekteleider’ is dan ook niet onrechtmatig jegens Engel.
Het coronavirus verspreidt zich iets sneller, en dat is te zien in het zogeheten reproductiegetal. Dat cijfer is vrijdag iets omhoog gegaan, van 0,9 naar 0,93. Zolang het cijfer onder de 1 zit daalt het aantal positieve tests, maar hoe dichter bij de 1, hoe langzamer die daling gaat.
Het reproductiegetal wordt elke dinsdag en vrijdag vastgesteld. Het gaat wel over de situatie van zo'n twee weken eerder. Nieuwere cijfers zijn namelijk nog niet betrouwbaar genoeg. Het cijfer van 0,93 van vrijdag beschrijft de situatie op 16 september.
De daling van het aantal coronagevallen vlakt af. Voor de vierde dag op rij zijn er iets meer dan 1700 positieve tests geregistreerd. Dat is ook bijna gelijk aan vorige week vrijdag, en daardoor veranderde het gemiddelde nauwelijks.
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend kreeg het RIVM 1741 meldingen van positieve tests. In de afgelopen zeven dagen zijn 11.538 besmettingen vastgesteld, gemiddeld 1648 per dag. Het is de zevende dag op rij dat het gemiddelde rond dat niveau schommelt.
Het aantal sterfgevallen steeg met zes. Dat wil niet zeggen dat zij allemaal in de afgelopen dag zijn overleden. Soms duurt het een tijdje voor het RIVM bericht krijgt dat een coronapatiënt is gestorven.
Een nieuwe bijwerking van het coronavaccin van Janssen wordt toegevoegd aan de bijsluiter. Het gaat om veneuze trombose, een bloedprop in een ader, bijvoorbeeld in een been, arm of de longen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft besloten dat de aandoening als zeldzame bijwerking in de bijsluiter moet, nadat uit onderzoek een mogelijke relatie met het vaccin van Janssen was gebleken.
Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb ontving tot dusver 43 meldingen van veneuze trombose na een prik met Janssen. Bij de andere vaccins werd deze bijwerking ook gemeld. Er overleden in totaal 22 mensen in Nederland die na vaccinatie veneuze trombose kregen. Daarvan hadden 11 een prik gehad met Pfizer, 8 met AstraZeneca, 1 met Moderna en bij 2 mensen is niet duidelijk welk vaccin ze hadden gehad. Lareb roept op tot meer onderzoek naar de meldingen.
De bijwerking staat los van de combinatie van trombose met een verlaagd aantal bloedplaatjes, die al in de bijsluiter van het Janssen-vaccin staat.
Het bijwerkingencentrum benadrukt dat als veneuze trombose optreedt na vaccinatie, dit niet wil zeggen dat het vaccin ook de oorzaak is. Het ontstaan van bloedproppen in de aderen komt, los van vaccinatie, bij zo'n 1 tot 2 op de 1000 mensen per jaar voor.
In Zwitserland gaat de overheid cadeaubonnen aanbieden aan mensen die iemand anders overhalen zich toch nog te laten vaccineren. Dat maakte de Zwitserse overheid vandaag bekend.
Wanneer iemand zich in Zwitserland laat vaccineren kunnen ze iemand aangeven wie hen heeft overgehaald te vaccineren. Die persoon ontvangt dan een cadeaubon van 50 Zwitserse Frank die uitgegeven kan worden bij bijvoorbeeld bioscopen en restaurants.
Mensen die in de komende dagen Leidens Ontzet willen vieren, kunnen daar polsbandjes krijgen voor toegang tot restaurants en cafés. Ze krijgen zo'n bandje nadat ze hun coronatoegangsbewijs hebben laten zien.
Het feest voor Leidens Ontzet is op 2, 3 en 4 oktober. Op vijf plekken in de stad, waaronder de fietsenstalling van station Leiden Centraal, kunnen mensen hun coronatoegangsbewijs laten scannen in ruil voor een polsbandje. Dat is die dag geldig binnen de singels van de sleutelstad. Elke dag hebben de verstrekte polsbandjes een andere kleur.
3,4 miljoen huishoudens hebben gebruikgemaakt van de mogelijkheid om twee gratis corona-zelftests te bestellen. Dat betekent dat ruim 40 procent van de bestelcodes is gebruikt, meldt het ministerie van Volksgezondheid desgevraagd. De zelftesten zijn nog tot en met vandaag te bestellen, maar het ministerie verwacht niet veel aanvragen meer.
Volgens demissionair minister Hugo de Jonge is het aantal bestellingen 'boven verwachting'. Zijn ministerie was ervan uitgegaan dat maar een kwart van de huishoudens zou meedoen. Veel mensen maken gebruik van zelftests, aldus de bewindsman. Dat blijkt ook uit het feit dat veel positieve uitslagen bij de GGD een bevestiging zijn van een positieve test thuis.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw afgenomen. Momenteel verzorgen intensive cares en verpleegafdelingen nog 437 mensen met Covid-19. Dat zijn er 19 minder dan 24 uur geleden, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de ic's liggen vrijdag 132 Covid-19-patiënten, acht minder dan een dag eerder. Het is de tiende dag op rij dat het aantal patiënten op de ic-afdelingen afneemt.
Hetzelfde geldt voor de verpleegafdelingen. Daar liggen nu nog 305 coronapatiënten, een daling van elf ten opzichte van donderdag.
Farmaceuten Merck en Ridgeback hebben een coronamedicijn ontwikkeld dat, volgens onderzoek, effectief is tegen Covid-19. Molnupiravir zou het eerste middel zijn dat mensen kunnen slikken. Bij inname na besmetting met het virus halveert de pil de kans dat mensen met ernstige klachten in het ziekenhuis terechtkomen of aan de gevolgen van de infectie overlijden. De medicijnmakers willen zo snel mogelijk goedkeuring voor het middel in de VS aanvragen. Europa volgt mogelijk ook.
Het middel werd beproefd op 775 proefpersonen die positief getest waren, milde klachten hadden en die qua leeftijd of gewicht tot een risicogroep behoorden. Zij namen vijf dagen lang elke 12 uur een pil, waarbij de ene helft (de controlegroep) een placebo kreeg. Van de groep die molnupiravir kreeg, belandde 7 procent in het ziekenhuis en overleed niemand. Van de controlegroep werden 14 personen opgenomen en stierven er acht. Ook Pfizer en Roche werken aan coronapillen.
Demissionair gezondheidsminister Hugo de Jonge is wel te tevreden over de eerste week met coronapas in de horeca. 'Onder de streep is het hartstikke goed gegaan', concludeert De Jonge na de invoering van het coronatoegangsbewijs. De stap was volgens het kabinet nodig om de 1,5 meter los te laten.
Het gros van de mensen vindt de pas geen probleem, aldus de minister. ,,Ook voor ondernemers blijkt het prima te werken.'' Voor het bedrijfsleven is het nog 'even wennen' en 'misschien niet hun lievelingsmaatregel', maar volgens De Jonge werkt de tijdelijke coronamaatregel wel.
Bij een volgende stap zou het coronatoegangsbewijs bijvoorbeeld 'op minder plekken kunnen gelden' of alleen op plekken waar 'heel grote groepen' bij elkaar komen. ,,Dat is best denkbaar, maar nu nog niet.'' In sommige steden zijn corona-polsbandjes toegestaan, zodat uitgaanspubliek nog maar één keer gecontroleerd hoeft te worden.Nachtclubs en andere binnenevenementen moeten voorlopig vasthouden aan de regel van 75 procent van de bezoekerscapaciteit. Ook moet om middernacht nog steeds de deur dicht, heeft de rechter bepaald in het kort geding dat de evenementenbranche aanspande tegen de overheid. De branche is ‘diep teleurgesteld’ en denkt na over nieuwe stappen.
In Rusland zijn het afgelopen etmaal 24.522 mensen positief getest op het coronavirus, een lichte stijging ten opzichte van een dag eerder toen er 23.888 infecties werden gemeld. Er werden vandaag 887 sterfgevallen door toedoen van Covid-19 geregistreerd. Dat is het hoogste aantal overlijdens sinds het begin van de pandemie en voor de vierde dag op rij een recordsterfte.
Bij een brand op de corona-afdeling van een Roemeens ziekenhuis, in de oostelijke stad Constanta, zijn vanochtend zeker negen personen om het leven gekomen. Patiënten werden via de ramen geëvacueerd. Op online video's is te zien dat anderen zelf uit de ramen sprongen. De brandweer kreeg hulp van korpsen uit andere regio's bij de bestrijding van het vuur. Het is de derde ziekenhuisbrand binnen een jaar.
In België worden vandaag een groot aantal coronamaatregelen versoepeld. Zo vervalt de mondkapjesplicht op diverse plekken, zoals in de horeca en in winkels. Op welke plekken het masker af mag en waar je het nog wel op moet zetten, zie je in dit overzicht van Het Laatste Nieuws.
Het Indiase Serum-instituut, producent van het AstraZeneca-vaccin, begint weer mondjesmaat met de leveringen aan vaccininitiatief Covax. Begin volgend jaar moet de vaccinexport weer op stoom zijn, aldus directeur Adar Poonawalla.
,,Onze leveringen aan Covax worden hervat in oktober'', klinkt het. ,,Aanvankelijk zullen deze klein zijn, maar tegen januari van 2022 - als voldaan is aan de vraag in eigen land - gaan er grotere partijen naar Covax.''
Roemenië voert nieuwe coronarestricties in om een recente opleving van het coronavirus de kop in te drukken. Een van de maatregelen is de verplichting om ook op straat een mondkapje te dragen. De mondkapjesplicht geldt op plaatsen waar de besmettingsgraad hoger ligt dan 6 per 100.000 inwoners.
Ondanks het recordaantal van 12.032 nieuwe besmettingen, dat gisteren werd geregistreerd, lijken de scholen op te mogen blijven. Wel moeten studenten en leraren zich regelmatig laten testen. Onderwijl lopen de ic-afdelingen in het land, dat de op één na laagste vaccinatiegraad in Europa kent, in hoog tempo vol.
Restaurants, sportscholen, theaters, bioscopen en andere overdekte plekken, mogen slechts de helft van het normaal toegestane aantal bezoekers toelaten. Mits deze in elk geval één keer zijn ingeënt tegen corona. Voor wie niet gevaccineerd is, gaat bovendien een avondklok gelden.
Roemenië bungelt onderaan de Europese vaccinatielijsten. Amper een derde van de volwassen bevolking is volledig ingeënt. Onder zorgmedewerkers en schoolpersoneel is ongeveer 40 procent niet geprikt. Sinds deze week krijgen ziekenhuismedewerkers en mensen met een verhoogd gezondheidsrisico een derde prik aangeboden.De afgelopen maand zijn er naar verhouding vrij weinig mensen positief getest op het coronavirus, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. In september werden 62.218 bevestigde coronagevallen gemeld. Alleen in juni telde het afgelopen jaar er minder: 36.139.
In september vorig jaar meldde het rijksinstituut 50.008 positieve tests. In vergelijking daarmee is dit jaar september sprake van een stijging van 24 procent. De kleinste stijging sinds het begin van de uitbraak.
In augustus van dit jaar telde het RIVM 75.670 coronagevallen, 363 procent meer dan een jaar eerder. Door de vierde golf waren er in juli van dit jaar 4213 procent meer positieve tests dan in juli 2020.
Ze durfden het niet aan, hadden geen tijd of weigerden op principiële gronden. De vaccinatiebereidheid onder Barnevelders bleef tot deze maand met iets meer dan 50 procent ver achter bij de rest van Nederland. Krap drie weken later heeft bijna 70 procent van de inwoners een eerste prik in de arm. En ook elders is die trend zichtbaar.
© Saskia Berdenis van Berlekom — Een kwartiertje wachten bij de priklocatie in Barneveld na een dosis Janssen. Australië is van plan om 'de komende weken' - na 18 maanden sluiting - de grenzen weer te openen, zegt premier Scott Morrison. Daarmee komt voor de Australiërs een einde aan het verbod om zonder toestemming naar het buitenland en terug te reizen. Alleen in uitzonderlijke situaties was dat toegestaan. Sinds maart vorig jaar een van de strengste coronamaatregelen ter wereld.
,,Dit is het moment om de Australiërs hun leven terug te geven'', sprak de premier. ,,We bereiden ons erop voor en Australië zal heel snel klaar zijn om op te stijgen." De afgelopen 560 dagen zijn talloze internationale vluchten aan de grond gehouden. Alleen in de eerste maanden van dit jaar werden ruim 100.000 verzoeken om Australië binnen te komen of te verlaten geweigerd.
Families werden van elkaar gescheiden doordat ze elkaar niet konden opzoeken of omdat ze in het buitenland waren gestrand. Voorwaarde om nu weer te mogen vliegen is dat het vaccinatiedoel van 80 procent wordt bereikt. Dat doel wordt naar verwachting eind deze maand gehaald. Sommige delen van het land, die al aan de vaccinatiegraad voldoen, zullen mogelijk sneller worden heropend.
Australiërs die niet volledig zijn ingeënt, moeten bij terugkomst in eigen land veertien dagen op eigen kosten in hotelquarantaine. Hoe het land omgaat met volledig gevaccineerde buitenlandse reizigers is nog punt van discussie. Ook de door de deltavariant veroorzaakte lockdowns van de steden Sydney, Melbourne en Canberra, kan nog roet in de landelijke plannen gooien.Families zijn op verschillende continenten gescheiden, met onderdanen die in het buitenland zijn gestrand, terwijl buitenlandse ingezetenen in het land zijn gestrand en hun vrienden of familieleden niet kunnen zien.
Een oplaaiing van het coronavirus rond de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel dwingt de autoriteiten tot het verscherpen van de maatregelen. De komende twee weken mogen bewoners van het gebied na 10 uur 's avonds niet meer naar restaurants en zijn bijeenkomsten met meer dan zes mensen niet toegestaan.
Gisteren registreerde Zuid-Korea 2486 nieuwe besmettingen. Het gemiddelde lag de afgelopen zeven dagen op 2635, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie en twee keer hoger dan vorige maand. Seoel is met zo'n 2000 besmettingen per dag de grootste besmettingshaard. Een stijging van 42 procent ten opzichte van vorige week.'Samen in actie tegen corona' via Giro555 - die in mei startte en vandaag afsloot - heeft in totaal 9,3 miljoen euro opgeleverd. De donaties gaan onder meer naar beschermende kleding voor zorgverleners in India, het leveren van zuurstofflessen aan slachtoffers in Nepal, er zijn injectienaalden verstuurd naar Jemen en Suriname is voorzien van zuurstofapparaten en mobiele koelboxen.
In juli liet Maleisië weten te stoppen met het gebruik van het Chinese Sinovac-vaccin, zodra de voorraad van het middel op was. Hoewel er genoeg andere vaccins binnenkwamen, kreeg het land met 32 miljoen inwoners ook nog steeds Sinovac geleverd, waaronder een Chinese donatie van 500.000 doses.
Maleisië heeft het vaccin nu goedgekeurd voor gebruik bij jongeren tussen de 12 en 17 jaar, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Vorige maand werd al begonnen met het toedienen van Sinovac bij deze groep. 80 procent van de volwassen Maleisiërs is inmiddels compleet gevaccineerd. Zo'n 62 procent van de bevolking.De gezondheidsautoriteiten adviseren het Sinovac-vaccin alleen te gebruiken bij jongeren zonder onderliggende gezondheidsproblemen, allergieën, of bij hen die om een of andere reden het vaccin van Pfizer/BioNTech niet mogen hebben. In Maleisië zijn tot nu toe 2.245.695 besmet geraakt met coronavirus. 26.335 van hen overleden.
Bijwerkingencentrum Lareb heeft duizenden meldingen gekregen van menstruatiestoornissen na toediening van het coronavaccin. Volgens de instantie is nog onduidelijk of er inderdaad een verband is met het vaccin.
Nederland kleurt donderdag nog meer oranje op de kaart van coronagevallen in Europa. Oranje is de een na laagste waarschuwingskleur die er is. Negen provincies staan al op dat niveau en daar komen twee bij. Flevoland en Zuid-Holland kunnen namelijk een stap omlaag doen. Alleen Friesland blijft sowieso nog op rood staan, het een na hoogste waarschuwingsniveau. De laatste keer dat Nederland er zo goed voor stond, was begin juli, voor de vierde golf.
De gezondheidsdienst ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, publiceert de kaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.
Het aantal positieve tests in Nederland is de laatste twee weken duidelijk aan het dalen, en het percentage positieve tests ook. Daardoor zakten vorige week al negen provincies van rood naar oranje. Friesland heeft naar verhouding nog de meeste positieve tests. In de afgelopen twee weken is het coronavirus vastgesteld bij meer dan 1300 Friezen, omgerekend ongeveer 206 op elke 100.000 inwoners. Dat is wel bijna 23 procent minder dan bij de kaart van vorige week. Als die lijn zich doorzet, kan Friesland volgende week als laatste provincie van rood naar oranje gaan.
In Noord-Holland gaat de daling het snelst. Daar zijn afgelopen twee weken zo'n 3700 positieve tests genoteerd, oftewel 129 per 100.000. Dat is 32 procent lager dan bij de kaart van vorige week. Drenthe heeft naar verhouding de minste coronagevallen. Die provincie zou volgende week naar groen kunnen gaan.
Landen gebruiken de Europese kaart om hun beleid te bepalen. Toen Nederland in juli donkerrood werd, was dat voor landen als Duitsland en Frankrijk aanleiding om strengere regels in te voeren voor Nederlanders die de grens wilden passeren.
De langverwachte Bondfilm No Time To Die draait na twee jaar uitstel vanwege de coronacrisis vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen. De film is de 25ste in de James Bondreeks, met 163 minuten de langste Bondfilm ooit en tevens het afscheid van acteur Daniel Craig als de legendarische geheim agent.
De eerste voorstellingen in Nederland vonden om 0.07 uur al plaats, een symbolisch tijdstip verwijzend naar het beroemde nummer van Bond. Eigenlijk had No Time To Die in 2019 moeten verschijnen, maar door productieproblemen en daarna de coronapandemie werd de release steeds weer uitgesteld.
De autobranche herstelt moeizaam van de coronacrisis. Dat concludeert ABN AMRO in een analyse over de automarkt. De verkoop van nieuwe auto's stokt, onder meer door productieproblemen vanwege een wereldwijd tekort aan chips. De tweedehandsverkoop gaat wel goed, vooral ook omdat mensen die niet willen wachten op een nieuwe auto kiezen voor een gebruikte wagen.
Voor de hele autosector voorziet ABN AMRO dit jaar een groei van 3,5 procent. Deze groei volgt op een krimp van 6,5 procent vorig jaar toen de crisis hard toesloeg. Autobedrijven hielden hun deuren een tijd gesloten en ook in fabrieken werd de productie verstoord. Consumenten dachten op hun beurt wel twee keer na alvorens een grote aankoop als een auto te doen vanwege de onzekerheden.
Dit jaar is de situatie anders, nu winkels en bedrijven weer open zijn en het vertrouwen onder consumenten is toegenomen. De verkoop van nieuwe auto's bleef tot en met augustus 3,4 procent achter bij die van vorig jaar. Vooral in het eerste kwart van 2021 werden, mede door winkelsluitingen, minder nieuwe auto's verkocht. In het tweede kwartaal zette het herstel in, maar de problemen met leveringen door onder meer chiptekorten blijven de verkoop van nieuwe auto's dwarszitten.
De verkoop van tweedehands auto's blijft het goed doen. Dit jaar werden door bedrijven 5 procent meer tweedehands auto's verkocht aan consumenten in vergelijking met vorig jaar. In 2020 was ook al sprake van groei, onder andere doordat mensen niet met het openbaar vervoer wilden reizen vanwege corona. Vooral in de laatste maanden worden tweedehands auto's steeds duurder. Dat komt door een grotere vraag en een kleinere voorraad.
Verder merkt ABN AMRO op dat de autosector kampt met personeelstekorten. In het derde kwartaal van dit jaar staan er 4600 vacatures open. Dat betekent een stijging van 48 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Doordat auto's steeds meer gebruik manen van elektronica is er vooral vraag naar personeel met kennis van informatietechnologie.
Restaurants of cafés hebben 'in beginsel' recht op huurkorting omdat ze tijdens de coronapandemie lang hun deuren gesloten moesten houden van de overheid. Uitgangspunt zou daarbij moeten zijn dat het nadeel gelijk tussen verhuurder en huurder wordt verdeeld, adviseert de procureur-generaal aan de Hoge Raad.
Volgens dit belangrijke advies vormen de coronapandemie en bijkomende lockdownmaatregelen een 'onvoorziene omstandigheid' waarmee partijen geen rekening hielden bij het sluiten van de huurovereenkomst. De tijdelijke huurprijsvermindering, waartoe de situatie zou kunnen leiden, zou gebaseerd moeten zijn op het daadwerkelijk door de horeca-ondernemer geleden nadeel, als gevolg van het aan de crisis toe te rekenen omzetverlies. In de rekensom kan dan ook de door een bedrijf ontvangen coronasteun van de overheid worden verrekend.
Op het Plein in Den Haag is vandaag de coronacheckunit geopend. Daar krijg je op basis van je QR-code een gekleurd polsbandje waarmee je eenvoudiger naar de horeca kan:
Vanaf morgen worden zelftesten en mondkapjes duurder. Per 1 oktober vervalt de btw-vrijstelling van deze coronamaatregelen namelijk. Dit betekent dat de prijzen van antigeentesten en mondkapjes 21 procent duurder worden. Ook bij de inkoop van coronavaccins vervalt het nultarief.
Eind mei vorig jaar besloot het ministerie van Financiën dat men geen btw op mondkapjes hoefde te betalen. Aanleiding was de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. ,,We willen dit als overheid natuurlijk zo goedkoop mogelijk maken, daarom heffen we hierover straks tijdelijk geen btw’', zei staatssecretaris Vijlbrief destijds.
Restaurant Waku Waku in Utrecht blijft dicht. Dat heeft de rechter zojuist bepaald. Het veganistische restaurant probeerde de gedwongen sluiting door burgemeester Dijksma vanochtend ongedaan te maken in een kort geding, maar dat mocht niet baten.
De uitspraak ging gepaard met flink wat gejoel van aanwezigen. ‘Revolutie!’, ‘je gaat vast een glansrijke carrière tegemoet’ en ‘Floris, we blijven achter je staan’, klonk het, terwijl de rechter uitspraak deed. Na afloop van de zaak verzamelde een grote groep van zo’n 80 sympathisanten zich voor de rechtbank.
De groep werd toegesproken door Mordechai Krispijn, de man die het protest tegen de coronapas aanvoerde. Ook Willem Engel, de voorman van Viruswaarheid was aanwezig. Eigenaren Floris Beukers en Naphassa Parinussa werden onder luid gejoel onthaald. ‘Hier stopt het niet!’, zo spraken ze.
Rotterdam introduceert corona-polsbandjes voor het uitgaanspubliek. Stappers hoeven daardoor in gebieden met veel horeca slechts één keer de QR-code te laten scannen. De bandjes zijn vanaf vrijdag verkrijgbaar. Andere regiogemeenten schakelen vooralsnog niet over op dit controlesysteem.
De polsbandjes worden ingevoerd in het centrum voor uitgaansgebieden als het Stadhuisplein en de Witte de Withstraat. Bezoekers krijgen een unieke kleurcode voor die dag. Wie naar één restaurant of café wil, kan ook gewoon zijn of haar QR-code laten scannen.
© Pix4Profs / Johan Wouters Het RIVM is begonnen aan de voorbereidingen voor een eventuele extra coronavaccinatie voor grote groepen mensen. Zo'n aanvullende prik is volgens de Gezondheidsraad vooralsnog niet nodig, maar dat zou kunnen veranderen als blijkt dat de bescherming tegen het virus na verloop van tijd afneemt. ,,We houden er rekening mee dat we er klaar voor moeten zijn'', zegt Marcel van Raaij, de directeur van het vaccinatieprogramma.
Mocht het zover komen, dan is de verwachting dat in eerste instantie 60-plussers voor een zogeheten booster in aanmerking zullen komen. Net als bij de eerste vaccinatiecampagne worden de oudste mensen dan het eerst uitgenodigd.
Tussen de 200.000 en 400.000 mensen van wie het afweersysteem niet goed werkt, en de gebruikelijke prikken mogelijk onvoldoende bescherming bieden, kunnen wel al een extra prik krijgen. Vanaf 6 oktober worden zij daarvoor uitgenodigd.
Demonstreren voor de deur van het Utrechtse restaurant Waku Waku is niet langer toegestaan. Maar de aangewezen locatie Jaarbeursplein? Dat ziet ten minste één demonstrant niet zitten. Morgen om 10.00 uur dient hierover een kort geding. Vandaag diende er ook al een kort geding over de sluiting van het restaurant.
In het kort geding dat morgenochtend dient, wordt geprobeerd de demonstraties tóch weer voor de deur van Waku Waku te laten plaatsvinden.
Twee statenleden van Forum voor Democratie (FVD) en Partij voor de Dieren (PvdD) moesten het overleg voor de benoeming van de nieuwe commissaris van de koning in Limburg deze week aan zich voorbij laten gaan. De leden van de vertrouwenscommissie werden niet toegelaten tot de gesprekken, omdat zij geen coronapas hadden, meldt NRC.
De twee mochten niet naar binnen bij het horecagedeelte van de voormalige Norbertijnerabdij Mariënwaerdt, omdat ze geen coronapas wilden of konden tonen. Volgens FVD-fractievoorzitter Ruby Driessen was dat laatste echter al een week eerder bekend en begrijpt ze niet waarom de gesprekken niet op een plek werden gehouden waar geen QR-code nodig zou zijn.
Inmiddels is er een advocatenteam ingezet om de weigering aan de kaak te stellen, zo zegt Driessen. ,,Ik zet door deze voorvallen mijn vraagtekens bij de legitimiteit en rechtmatigheid van het verloop van de procedure.” De definitieve keuze voor de juiste kandidaat moet uitgesteld worden, vindt ze.
Argentinië opent na ruim anderhalf jaar weer zijn grenzen. Zuid-Amerika correspondent Peter Schouten, is zelf ook op reis:
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) reageert enthousiast op de inzet van polsbandjes in de horeca na het tonen van een geldige QR-code. Door de bandjes hoeven horecaondernemers niet elke bezoeker op een QR-code te controleren. Deze controle is sinds afgelopen weekend verplicht voor bezoekers vanaf 13 jaar in onder meer de horeca.
Met de QR-codes kunnen mensen aantonen dat ze recent negatief getest zijn op corona, hersteld zijn van het virus of hier volledig tegen gevaccineerd zijn. In elk geval de gemeenten Den Haag, Roosendaal en Oosterhout geven aan dat zij komend weekeinde met de bandjes gaan werken. In Breda en Alkmaar werd hier afgelopen weekend mee geëxperimenteerd.
,,Het controleren van de QR-codes kan voor wachttijden en onrust bij gasten zorgen", zegt een woordvoerder van KHN. ,,Het bandjessysteem kan deze controle versnellen. Het is positief dat steeds meer burgemeesters dit initiatief omarmen. Alles wat ervoor zorgt dat horecaondernemers met minder operationele zorgen en belasting te maken krijgen en wat zorgt voor meer begrip bij gasten, is winst ten opzichte van het huidige systeem."
In Den Haag staan niet alle ondernemers daar positief tegenover. ,,Ik juich alles toe dat het systeem versimpelt, maar we moeten alsnog controleren”, zegt kroegbaas Maarten Hinloopen.
Het aantal nieuwe positieve coronatests is voor de derde dag op rij nagenoeg even hoog. Afgelopen 24 uur registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1732 nieuwe coronagevallen, woensdag ging het om 1767 positieve tests en dinsdag om 1728. Het zevendaags gemiddelde nam verder af.
Afgelopen week werden gemiddeld 1647 nieuwe coronagevallen per dag geregistreerd. Vorige week donderdag stond het zevendaags gemiddelde nog op 1791 en een week eerder ging het om 2172 gevallen per dag.
Het RIVM meldt donderdag twee nieuwe sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Het gaat om inwoners van Terneuzen en Rheden. Die mensen zijn mogelijk niet in de afgelopen 24 uur overleden, want het duurt soms even voor een sterfgeval door corona is geregistreerd.
In Den Haag kwamen afgelopen etmaal de meeste coronabesmettingen aan het licht, er kregen 80 mensen een positieve testuitslag. In Rotterdam waren dat er 79 en in Amsterdam 62. In Utrecht hoorden 39 mensen dat ze corona hebben en in Tilburg 30.
Op de intensive cares in Nederlandse ziekenhuizen is het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal weer iets verder gedaald. Er liggen nu nog 140 mensen met Covid-19, het laagste aantal in meer dan twee maanden. Vergeleken met woensdag gaat het om een afname van 3 patiënten, valt op te maken uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het aantal mensen op de ic's is hiermee voor de negende dag op rij afgenomen. ,,De Covidbezetting op de ic is de afgelopen weken gedaald. We verwachten dat de bezetting de komende week verder daalt", aldus het LCPS in een toelichting.
Ook op verpleegafdelingen voorziet de ziekenhuisorganisatie een verdere afname. Daar nam het aantal coronapatiënten juist toe met 3 afgelopen etmaal. Daar liggen nu 316 mensen met corona. Het totaal aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen komt hiermee uit op 456, gelijk aan woensdag.
In totaal zijn er gisteravond 101 mensen aangehouden omdat ze tegen het verbod in demonstreerden voor restaurant Waku Waku in Utrecht, laat de politie desgevraagd weten. Allen zijn vanochtend weer vrijgelaten.
Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma had besloten dat de demonstratie niet meer op het Vredenburg mocht worden gehouden en moest worden verplaatst naar het Jaarbeursplein. De locatie voor het door de gemeente gesloten restaurant - dat gasten niet wil controleren op coronabewijzen - leverde met de demonstranten gevaar op voor verkeer en openbare orde. Ook wilde de gemeente dat horecazaken rondom Waku Waku weer normaal hun werk konden doen.
Tientallen demonstranten hielden zich niet aan het verbod en weigerden na meerdere sommaties te vertrekken of zich naar de alternatieve locatie te verplaatsen. Daarop werden zij in meerdere stadsbussen afgevoerd. Enkelen werden apart met handboeien in politiebusjes vervoerd, omdat zij zich tegen hun arrestatie verzetten.
© Koen Laureij — Arrestaties bij het protest voor de deur bij restaurant Waku Waku op het Vredenburg in Utrecht. Zuid-Holland en Flevoland zijn niet langer rood op de kaart van coronagevallen in Europa. De waarschuwingskleur is donderdag omlaag gegaan naar oranje, het een na laagste niveau. Dat komt doordat het aantal positieve tests er genoeg is gedaald. Friesland blijft als enige provincie rood. De rest van het land blijft oranje. De laatste keer dat Nederland er zo goed voor stond, was begin juli, voor de vierde golf.
Het aantal positieve tests in Nederland is de laatste twee weken duidelijk aan het dalen. Dat geldt ook voor het percentage positieve tests. In de afgelopen twee weken bracht iets meer dan 2 procent van alle uitgevoerde tests een coronabesmetting aan het licht, tegen 3,8 procent bij de kaart van vorige week. Dat kan mede komen door de uitbreiding van de CoronaCheck. Sinds vorige week hebben mensen een coronatoegangsbewijs nodig om een restaurant, café, theater of bioscoop te kunnen bezoeken. De QR-code daarvoor kan onder meer worden aangemaakt na een negatieve uitslag van een coronatest. Sinds de aankondiging is het aantal uitgevoerde tests explosief gestegen, maar 99,9 procent van die toegangstesten was negatief.
Dat heeft echter niet direct invloed op de kaart van deze week. Ook zonder al die extra testen zouden Zuid-Holland en Flevoland van rood naar oranje zijn gegaan.
Friesland heeft naar verhouding nog de meeste positieve tests. In de afgelopen twee weken is het coronavirus vastgesteld bij 1340 Friezen. Omgerekend komt dat neer op zo'n 206 positieve tests op elke 100.000 inwoners. Dat is wel bijna 23 procent minder dan bij de kaart van vorige week. Als die lijn zich doorzet, kan Friesland volgende week als laatste provincie van rood naar oranje gaan. In Noord-Holland daalt het aantal positieve tests het snelst. Drenthe zou volgende week naar groen kunnen zakken, als eerste provincie in drie maanden tijd.
Ook in landen als Frankrijk, Spanje, Italië en Luxemburg verbetert de situatie. In Slowakije, Hongarije en Roemenië neemt het aantal positieve tests juist toe.
De Europese Commissie wil bedrijven nog een halfjaar langer ontslaan van de staatssteunregels. Omdat de Europese economie inmiddels flink opkrabbelt, moet het soepele regime wel worden aangepast en klaargemaakt om te worden afgebouwd, vindt Eurocommissaris Margrethe Vestager.
Toen de coronacrisis in maart vorig jaar in volle hevigheid losbrak, schortte de commissie een aantal regels op die moeten voorkomen dat de overheid bepaalde bedrijven bevoordeelt. Zo wilde het dagelijks bestuur van de EU overheden de ruimte geven om bedrijven en banen te redden. De opschorting werd meermaals verlengd, voorlopig tot eind dit jaar.
,,We zien eindelijk licht aan het eind van de tunnel", verzucht Vestager. ,,Met de Europese economie die krachtig opveert, dankzij de indrukwekkende voortgang die wordt geboekt met inentingen en de heropening van ons maatschappelijke en economische leven."
Maar de commissie wil voorkomen dat nog wankelende bedrijven het van de ene op andere dag weer zelf moeten rooien en alsnog ten onder gaan. Bovendien is het herstel in sommige EU-landen en in sommige sectoren nog veel priller dan in andere.
Vestager spreekt van een 'beperkte verlenging' van de soepeler regels, waar de EU-landen nog mee moeten instemmen. Die kunnen zo gelijk optrekken met de afbouw van de staatssteun. De commissie wil meer inzetten op het ondersteunen van investeringen, die er tijdens de coronacrisis vaak bij zijn ingeschoten. Ook wil ze mkb-bedrijven die zich tijdens de pandemie in de schulden hebben gestoken helpen toegang te houden tot krediet.
© AFP — Margrethe Vestager Ook Franse tieners van 12 tot en met 17 jaar moeten vanaf donderdag een coronapas laten zien. Die maatregel geldt sinds twee maanden al voor volwassenen en heeft veel weerstand opgeroepen in Frankrijk.
De coronapas is nodig om bijvoorbeeld sportverenigingen, winkelcentra en horecazaken te bezoeken. Met de QR-code kunnen mensen bewijzen dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, dat ze recent negatief zijn getest of dat ze onlangs zijn hersteld van een besmetting. Tegenstanders zien de pas als een verkapte vaccinatieplicht. In augustus werd herhaaldelijk door duizenden mensen gedemonstreerd tegen de maatregel.
Dat jongeren tot en met 17 jaar oud uitstel kregen van de pas, kwam volgens minister van Volksgezondheid Olivier Véran doordat vrij laat is begonnen met het inenten van die leeftijdsgroep tegen het longvirus. Ongeveer twee derde van de jongeren in Frankrijk is inmiddels volledig gevaccineerd, tegenover 72 procent van de totale bevolking.
De autoriteiten willen met het verplicht stellen van de pas voor jongeren ook een potentiële heropleving van het coronavirus dit najaar tegengaan. De gedachte is dat mensen in dat koudere jaargetijde meer tijd binnen doorbrengen en dus ook makkelijker het virus kunnen overdragen. Het aantal nieuwe besmettingen in het land is sinds augustus gestaag gedaald.
Uit gezondheidsonderzoek van GGD regio Utrecht onder 4.401 jongvolwassenen uit de provincie Utrecht blijkt dat de helft van hen gezondheidsklachten of -problemen heeft, zoals concentratie- en slaapproblemen. Ruim een kwart heeft matige tot ernstige psychische klachten. Desondanks ervaart twee derde van de jongvolwassenen hun gezondheid als (zeer) goed ten tijde van de coronapandemie. Een positieve houding en een goede relatie met familie en vrienden hangen samen met een gunstigere gezondheid.
Mannen ervaren hun gezondheid vaker als goed dan vrouwen. Ook rapporteren zij minder vaak gezondheidsklachten of -problemen en hebben zij minder vaak matige tot ernstige psychische klachten. Jongvolwassenen die bij hun ouders of verzorgers wonen hebben minder vaak gezondheidsklachten of -problemen dan degenen die zelfstandig wonen. Hoe jongvolwassenen hun gezondheid ervaren verschilt per opleiding: jongvolwassenen met vwo of universiteit ervaren hun gezondheid vaker als (zeer) goed dan jongeren met praktijkonderwijs, (v)mbo, havo of hbo.
De bestuursrechter in Utrecht doet vandaag om 17.30 uur uitspraak in de zaak rond de veelbesproken sluiting van het Utrechtse restaurant Waku Waku. De eigenaar van het restaurant vocht vandaag in een spoedprocedure voor de rechter het besluit van de gemeente tot tijdelijke sluiting aan. Waku Waku wil gasten niet controleren op een coronatoegangsbewijs, omdat het niet wil discrimineren. Die controle is sinds zaterdag verplicht.
De gemeente zegt dat de burgemeester van Utrecht genoodzaakt is te handhaven, omdat de landelijke regeling nu eenmaal moet worden uitgevoerd. Het restaurant is sinds dinsdag gesloten. De sluiting leidde tot protesten. De afgelopen dagen kwamen honderden steunbetuigers en demonstranten op de been voor het veganistische restaurant.
Waku Waku opende in 2018 de deuren aan het Vredenburg. Volgens de advocaten van het restaurant heeft het restaurant zich tot dusver aan alle coronaregels voor de horeca gehouden, maar gaat toegangscontrole van gasten te ver. ,,Een horeca-ondernemer wordt geacht om bij voordeur te gaan staan, om als politieman of toezichthouder op te treden. Hij moet een schifting gaan maken en wordt op die manier gedwongen tot discriminerend optreden."
De noodzaak van een coronatoegangsbewijs staat volgens Waku Waku niet vast: de cijfers (het aantal nieuwe besmettingen en opnames in ziekenhuizen en ic's) zijn stabiel en een groot deel van de bevolking is gevaccineerd. Daarbij is er sprake van willekeur, betoogden de advocaten. ,,Iedereen kan ongehinderd een supermarkt of een warenhuis binnenlopen. Ook hier in de rechtbank zitten we nu met zijn allen." De toegang voor publiek bij de zitting was donderdag beperkt. De zaak kon op afstand via een livestream worden gevolgd.
Gisteren besloot de gemeente de demonstraties op de stoep van het restaurant niet langer toe te staan, wegens overlast voor omliggende (horeca)bedrijven en voor het verkeer. Demonstreren mocht alleen op het Jaarbeursplein. De politie hield gisteravond voor restaurant Waku Waku tientallen mensen aan die weigerden weg te gaan naar de aangewezen demonstratieplek op het Jaarbeursplein. Bij het gerechtsgebouw in Utrecht was het vandaag rustig.
De voorstelling loopt al sinds oktober 2010 en na een jaar afwezigheid door corona gaat Soldaat van Oranje gewoon weer van start. Acteurs Alex van Bergen en Alexander Schuitema kunnen niet wachten.
Bijna 1 op de 5 Nederlanders zegt meer te zijn gaan roken in coronatijd. Dit gaat in tegen de trend van de afgelopen jaren waar het aantal gerookte sigaretten juist daalde. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van alle GGD’s in samenwerking met het RIVM en het CBS.
Ieder jaar probeert ongeveer een derde van alle rokers in Nederland van hun nicotineverslaving af te komen. De coronamaatregelen hebben veel rokers hierbij niet geholpen. Integendeel: door stress en verveling geeft namelijk 1 op de 5 rokers aan dat zij juist meer zijn gaan roken door de pandemie.
De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls heeft gisteravond tijdens de gemeenteraad hard uitgehaald naar horecazaak Moeke. Het grand café moest afgelopen weekend korte tijd op slot, nadat er onvoldoende werd gecontroleerd op QR-codes.
Na de sluiting van Moeke volgde zondag een spoedzitting bij de voorzieningenrechter in Arnhem. Daar betoogde Raoul Meester, de advocaat van Moeke, dat sommige bezoekers wel op QR-codes zijn gecontroleerd. Dat schoot bij Bruls in het verkeerde keelgat: ,,Als je willens en wetens niet meedoet en dan zegt bij de rechter dat je wel controleert, vind ik dat laf. Dit is met kwade opzet gebeurd door de schurken van Moeke.”
Ondanks het feit dat de populariteit van datingapps toenam in coronatijd, voelde een overgrote meerderheid van de singles (87%) zich eenzaam. Dat blijkt uit onderzoek van datingsite happn. Doordat fysiek afspreken ontmoedigd werd, misten veel singles het fysieke contact met mensen, zoals aanrakingen, knuffelen, zoenen en seks. Ook hadden singles hierdoor een stuk minder sociaal contact, en voelden sommigen zich geïsoleerd van de samenleving.
Ipek Kucuk, dating expert bij happn voor Nederland. ,,Singles werden door coronamaatregelen beperkt in hun sociale ontmoetingen, en moesten op andere manieren te werk gaan om liefde te vinden.” Dit gebeurde bijvoorbeeld door te gaan wandelen, videobellen of door thuis af te spreken.
De bestrijding van de coronacrisis kost Nederland tot en met volgend jaar naar verwachting 82,1 miljard euro. Dat becijferde de Algemene Rekenkamer. Daarbij legde de instantie alle 234 maatregelen langs de meetlat. In de laatste editie van deze Coronarekening zijn de uitgaven verwerkt die zijn opgenomen in de miljoenennota.
Komend jaar dalen de uitgaven omdat regelingen om bedrijven te ondersteunen worden afgebouwd. Zo vervallen per 1 oktober verschillende maatregelen zoals de steun uit de loonsubsidie NOW, de tegemoetkoming in vaste lasten TVL en de tijdelijke regeling voor zelfstandigen Tozo.
In totaal is voor bijna krap 11 miljard euro aan uitgaven begroot volgend jaar. Dit jaar wordt naar verwachting zo 'n 6 miljard euro minder uitgegeven aan maatregelen om de coronacrisis te bestrijden dan werd voorzien in de voorjaarsnota. Volgens de Rekenkamer kan de eindrekening pas in de jaren na 2022 worden opgemaakt.
Bij de NOW wordt verwacht dat in de komende jaren miljarden euro's aan te veel ontvangen geld moet worden terugbetaald. De NOW zal volgend jaar met 3,6 miljard euro nog wel een grote uitgavenpost bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn.
Bij het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap zijn de uitgaven van 3,7 miljard euro vrijwel geheel bedoeld voor het Nationaal Programma Onderwijs. De kosten voor het testen en vaccineren tegen corona lopen volgend jaar op tot zo'n 2,1 miljard euro.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken past het reisadvies voor verschillende landen, waaronder Slowakije en Zuid-Afrika, aan. De wijzigingen zijn op advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Slowakije is aangewezen als hoogrisicogebied en gaat van groen naar geel. Wie vanuit dit land naar Nederland reist, heeft vanaf zondag een coronabewijs nodig. Dat kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn.
Bosnië en Herzegovina en Moldavië worden donderdag door de EU van de lijst van veilige landen afgehaald en krijgen de code oranje (alleen noodzakelijke reizen). Deze landen zijn aangewezen als hoogrisicogebied. Reizigers naar Nederland moeten een coronabewijs laten zien.
Rwanda, Chili en Koeweit worden donderdag juist toegevoegd aan de EU-lijst van veilige landen en krijgen de code geel, waarbij wordt opgeroepen op te letten wegens risico's. Reizigers naar Nederland hebben eveneens een coronabewijs nodig.
Onder meer Zuid-Afrika en Noord-Macedonië worden afgeschaald van zeerhoogrisico- naar hoogrisicogebied. De kleurcode blijft oranje. Reizigers naar Nederland hebben een coronabewijs nodig, maar de quarantaineplicht vervalt, evenals de testplicht voor gevaccineerde reizigers.
Als gevolg van de vulkaanuitbarsting op het Canarische eiland La Palma heeft de Spaanse regering het gebied uitgeroepen tot rampgebied. De kleurcode van La Palma verandert naar oranje. De rest van het land blijft geel.
Toen Khloé Kardashian in maart 2020 besmet raakte met het coronavirus verloor ze niet alleen haar smaak-en reukvermogen, maar kreeg de realityster ook last van flinke haaruitval. Dat liet ze weten in een Twitter Space chatgesprek.
Kardashian noemde het verlies van haar haar ‘een enorme struggle’. De periode waarin ze het virus onder de leden had noemt ze ‘heftig’. ,,Ik had een paar dagen vreselijke hoofdpijn en nu heb ik altijd al last van migraine, maar dit oversteeg die pijn. Dat gecombineerd met hevige hoestaanvallen was vreselijk, ik had het idee dat ik mijn borstkas eruit hoestte.” De realityster herstelde volledig van het virus.
© Brunopress — Khloe Kardashian In India zijn het afgelopen etmaal 18.870 nieuwe coronagevallen geregistreerd. In het zwaargetroffen land zijn in totaal al 33,7 miljoen mensen besmet geraakt. Het dodental staat op 447.751.
In de Australische staat Victoria is een recordaantal coronabesmettingen vastgesteld, ondanks een lockdown die al bijna twee maanden van kracht is. Een aantal opgelegde maatregelen werden recentelijk wel versoepeld.
Afgelopen 24 uur werden in de regio, met Melbourne als hoofdstad, 950 nieuwe besmettingen vastgesteld, het hoogste aantal sinds de start van de pandemie zowat anderhalf jaar geleden. Enkel in de aangrenzende staat New South Wales, waar Sydney ligt, is erger getroffen. Daar werden soms tot 1.000 besmettingen per dag geregistreerd, maar het aantal neemt daar wel af.
De staat Victoria zit op dit moment voor de zesde keer in lockdown, al is die niet meer zo strikt als voordien. Mensen mogen zich nu weer binnen een straal van 15 kilometer rond hun woonplaats verplaatsen, in plaats van de voordien opgelegde 10 kilometer. Bovendien zijn niet-contactsporten, zoals golf, opnieuw toegestaan.
Intussen boekt de vaccinatiecampagne, die traag op gang kwam, vooruitgang in Australië. Op dit moment is meer dan de helft van de inwoners volledig gevaccineerd.
Bijna 600 werknemers van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines zullen hun baan verliezen als ze blijven weigeren zich te laten vaccineren tegen Covid-19. In augustus kondigde het bedrijf aan dat het een vaccinverplichting zou invoeren.
Meer dan 99 procent van de werknemers heeft zich laten inenten tegen het virus. ,,Dit is een historische prestatie voor onze maatschappij en onze werknemers", aldus topmannen Scott Kirby en Brett Hart. ,,Onze beweegreden om de vaccinatie verplicht te maken was eenvoudig: alle mensen veilig te houden."
Minder dan 3 procent van de 67.000 Amerikaanse werknemers van het bedrijf heeft religieuze of medische vrijstellingen aangevraagd om zich niet te laten vaccineren. Wie om medische redenen niet gevaccineerd is, wordt vanaf 2 oktober met onbetaald verlof gestuurd.
In totaal worden 593 vaccinweigeraars uit het bedrijf gezet, tenzij ze zich bedenken. Hoewel Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen met personeelstekorten kampen sinds er weer meer mensen in het vliegtuig stappen, zegt het bedrijf geen hinder te zullen ondervinden van de ontslagen.
United Airlines is de enige grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die vaccinatie verplicht voor werknemers. Delta Air Lines is vanaf 1 november wel van plan elke maand een toeslag van 200 dollar in rekening te brengen voor niet-gevaccineerde werknemers.
© REUTERS — De Europese medicijnautoriteit EMA zal maandag een besluit nemen over goedkeuring van het Pfizer/BioNTech-vaccin (Comirnaty) als boostershot, meldt persbureau Reuters. Uit interne documenten zou echter blijken dat het erg lastig is om een advies te geven over wie de derde prik precies zou moeten krijgen.
Steeds meer steden gaan werken met polsbandjes voor mensen die een restaurant of café willen bezoeken. Onder meer in Den Haag, Roosendaal en Oosterhout krijgen mensen komend weekeinde bij het uitgaan een polsbandje nadat hun CoronaCheck-app is gecontroleerd.
De polsbandjes voorkomen dat horecaondernemers iedereen apart bij de deur moeten controleren. In Alkmaar en Breda werd afgelopen weekeinde geëxperimenteerd met de bandjes. Na controle van de QR-code en het laten zien van een identiteitsbewijs bij een checkpoint gaf het bandje vervolgens toegang tot de horeca.
Andere burgemeesters hadden ook wel oren naar zo'n systeem. Het kabinet ging vandaag akkoord met een dergelijk systeem, ook omdat zo drukte op straat kan worden voorkomen. Gemeenten en ondernemers moeten er wel voor zorgen dat het 'coronabandje' niet langer dan 24 uur geldig is en niet van eigenaar kan wisselen.Net als bij de Zomerspelen in Tokio dit jaar zullen bij de Winterspelen in Peking volgend jaar geen buitenlandse toeschouwers welkom zijn. Fans van het Chinese vasteland mogen volgens het International Olympisch Comité IOC de wedstrijden wel bezoeken, maar moeten aan nog nader te bepalen coronavoorwaarden voldoen.
Voor de deelnemers aan de Winterspelen is vaccinatie niet verplicht, maar niet ingeënte sporters, begeleiders en andere officials, moeten bij aankomst in China wel drie weken in quarantaine. Ook moeten ze dagelijks een coronatest ondergaan. De deelnemende atleten verblijven in een speciale 'bubbel' tot het einde van de Spelen.
Demissionair minister van Ontwikkelingssamenwerking, Tom de Bruijn, liet op een bijeenkomst in Genève weten dat het Nederlandse kabinet nog een 95 miljoen euro uittrekt om de de coronacrisis in arme landen te bestrijden. 75 miljoen daarvan is bedoeld voor versterking van de gezondheidszorg en 20 miljoen voor vaccins.
Eerder maakte het kabinet al 147 miljoen vrij voor Access to COVID Tools Accelerator, een internationaal initiatief voor de bestrijding van corona. Ook dit geld gaat naar het initiatief. ,,Arme landen worden het hardst getroffen. Al vóór corona kampten ziekenhuizen er met ondercapaciteit'', aldus De Bruijn.
,,Naast corona zijn er andere gezondheidscrises, zoals hiv/aids. Bovendien lopen vrouwen en meisjes als kwetsbare groepen als eersten essentiële zorg mis. Infectieziekten kunnen zich hierdoor snel verspreiden. Daarom is deze aanvullende bijdrage ook in het belang van Nederland.''
© ANP — Minister Tom de Bruijn trekt de knip om de coronacrisis in arme landen te bestrijden. Frankrijk heeft vandaag 5835 positieve coronatests geregistreerd. Er werden de afgelopen 24 uur 42 sterfgevallen door toedoen van het longvirus gemeld. Op de Franse ic's liggen momenteel nog 1466 mensen met ernstige Covid-klachten. Dat zijn er 58 minder dan een dag eerder.
Het Singaporese ministerie van Volksgezondheid meldt vandaag 2268 nieuwe coronabesmettingen. Het hoogste dagelijkse aantal sinds het begin van de pandemie.
De onvrede over het controleren van de coronapas, zoals in de horeca, groeit en zorgt voor een flinke lijst van bedrijven waar klanten ook zonder vaccinatie welkom zijn. Een rondgang van RLT Nieuws onder diverse ondernemers die zich aanmelden bij platform Keuze Vrij Bij Mij leert dat zij zich vooral niet prettig voelden bij het maken van onderscheid.
Vooral kleinere bedrijven en met name die uit de gezondheids- en zorgbranche, 4543 in totaal, sloten zich naar verluidt al bij het platform aan. Ook ondernemers die niet direct door de controles worden geraakt. 'Wie zich inschrijft, laat weten dat iedereen welkom is', zegt de organisatie. RLT meldt echter dat er ook bedrijven op de lijst van KVBM staan die zich niet zelf hebben aangemeld.Nederland gaat woensdag door de grens van 2 miljoen coronagevallen. De teller stond dinsdag op 1.999.592 positieve tests sinds het begin van de uitbraak.
Het coronavirus werd op 27 februari 2020 voor het eerst vastgesteld in Nederland. Een man uit het Brabantse Loon op Zand was besmet geraakt tijdens een reis voor zijn werk naar Italië. Hij was opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in het naburige Tilburg. Het nieuws kwam tijdens een rechtstreekse tv-uitzending over het virus, toen de toenmalige zorgminister Bruno Bruins een briefje over patiënt 1 in handen gedrukt kreeg. Een dag later bleek een vrouw uit Diemen besmet te zijn geraakt. Op dag 9 van de uitbraak overleed voor het eerst iemand aan het virus, een 86-jarige man uit Oud-Beijerland.
In de eerste golf werd lang niet iedereen getest. Dat was wel mogelijk in de tweede golf, maar toen was de animo zo groot dat het niet iedereen lukte om een testafspraak te maken. Het is niet bekend hoeveel mensen toen zijn genezen of overleden zonder dat het virus bij ze is vastgesteld. Het duurde tot 6 februari van dit jaar, dag 346 van de uitbraak, voor het aantal positieve tests boven de 1 miljoen uit kwam. Woensdag is dag 581, dus 235 dagen na de miljoenste positieve test.
Amsterdam telt de meeste coronagevallen. Onder de inwoners van de hoofdstad zijn 117.430 positieve tests geregistreerd. Rotterdam volgt met 98.393 bevestigde besmettingen. Den Haag telt 65.976 coronagevallen en Utrecht 42.952. Daarna volgen Tilburg (28.816), Eindhoven (27.265), Almere (24.507), Groningen (21.191), Breda (21.035) en Den Bosch (20.022).
Van 18.162 mensen is zeker dat ze aan de besmetting zijn overleden. Sinds het begin van de vaccinatiecampagne, vlak na de jaarwisseling, is het aantal sterfgevallen gekelderd.
Slovenië heeft uit voorzorg het gebruik van het Janssen-vaccin opgeschort. Die beslissing werd genomen na de dood van een 20-jarige vrouw. Of er een verband is tussen de coronaprik en het overlijden is nog onduidelijk. ,,We stoppen tijdelijk totdat alle details in verband met deze zaak opgehelderd zijn,” aldus gezondheidsminister Janez Poklukar.
De jonge vrouw werd afgelopen maandag, na eerder een eenmalige dosis Janssen te hebben gekregen, in ernstige toestand in het ziekenhuis opgenomen. Ze stierf afgelopen nacht aan een hersenbloeding en bloedstolsels. In Slovenië is slechts 47 procent van de bevolking ingeënt. Een van de laagste vaccinatiegraden binnen de Europese Unie.
Een experimenteel coronamedicijn van farmaceut Merck, molnupiravir genaamd, lijkt effectief te zijn tegen alle bekende varianten van het virus. Ook tegen de gevreesde deltavariant, zo blijkt uit een studie naar het orale antivirusmiddel. Molnupiravir richt zich namelijk niet op het eiwituitsteeksel van het virus - wat alle huidige vaccins wel doen- en dat het verschil tussen de varianten bepaalt.
Het medicijn van Merck heeft een enzym, dat het virus nodig heeft om kopieën van zichzelf te maken, als doel. Het middel zorgt ervoor dat er fouten in de genetische code van het virus ontstaan. Mercks medicijn is het effectiefst als het vroeg na een besmetting wordt ingenomen. De eerste studie naar de werking van molnupiravir moet begin november zijn afgerond.De Haagse horeca gaat polsbandjes gebruiken voor mensen die een restaurant of café willen bezoeken. Zo kunnen de etablissementen eenvoudiger checken of iemand een coronatoegangsbewijs heeft. Elke dag hebben de polsbandjes een andere kleur. De bandjes worden verstrekt bij controleposten, waar mensen hun CoronaCheck-app wel moeten laten zien.
Een keer extra de hond uitlaten, uitgebreid lunchen of een half uurtje eerder stoppen. De thuiswerker gaat soms iets soepeler met zijn tijd om dan zijn collega op kantoor. Een op de zes werkenden vreest dan ook dat zijn laptop en telefoon in de gaten wordt gehouden door de baas, blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl.
Huurders van gemeentelijk vastgoed in Amsterdam, die waren getroffen door de coronacrisis, kunnen tot 31 december gebruik blijven maken van een huurkorting van 20 procent en eventueel uitstel van betaling. Zo hebben ze meer tijd om te wennen aan een situatie zonder financiële regelingen vanuit de Rijksoverheid, die per 1 oktober stoppen.
,,Het gaat beter met onze stad, maar in enkele sectoren is het herstel nog heel broos. Onder andere in de culturele sector ondervinden Amsterdammers nog dagelijks de gevolgen van de coronamaatregelen. Nu de ondersteuning vanuit het Rijk stopt per 1 oktober, willen wij onze huurders langer de tijd geven om de weg te vinden naar herstel uit deze crisis", laat vastgoedwethouder Touria Meliani weten.
Het kabinet is ermee akkoord als gemeenten na het tonen van een geldige QR-code polsbandjes inzetten om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld cafés en restaurants in een bepaald gebied, schrijft demissionair minister Grapperhaus in een brief aan de burgemeesters. Wel moeten gemeenten en ondernemers ervoor zorgen dat het coronabandje niet langer dan 24 uur geldig is, en niet overdraagbaar is aan een ander.
Ook moeten gemeenten en ondernemers een bepaald gebied aanwijzen waarbinnen het polsbandje geldig is. ,,Het bijvoorbeeld aanwijzen van (grote delen van) 'het centrum' of 'de binnenstad' voldoet niet aan die eis", schrijft Grapperhaus.
Bijkomend voordeel van een systeem met polsbandjes is dat de inzet ervan tijdens piektijden drukte op straat kan voorkomen.
Videoplatform YouTube gaat optreden tegen alle video's die valse informatie verspreiden over vaccinaties. De website trad al op tegen video's over coronavaccinaties, maar verbreedt dit nu naar vaccinaties in het algemeen.
YouTube meldt in een verklaring dat het vaak voorkomt dat foute informatie over coronavaccinaties overloopt in foute informatie over alle vaccinaties. Het bedrijf ziet het nu als zijn taak om ,,het werk dat we zijn begonnen met Covid-19 uit te breiden naar alle vaccins."
De lijn van de corona-uitbraak gaat weer omlaag. Het gemiddelde aantal positieve tests steeg de afgelopen twee dagen heel licht, maar daalt nu weer. Nederland kwam vandaag boven de grens van 2 miljoen positieve tests uit.
Het RIVM kreeg tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 1776 meldingen van positieve tests. Dat is iets lager dan vorige week woensdag, toen bijna 1900 besmettingen werden vastgesteld. In de afgelopen zeven dagen registreerde het instituut 11.618 positieve tests, gemiddeld bijna 1660 per dag. Dat is het laagste niveau sinds 7 juli.
Het coronavirus werd op 27 februari 2020 voor het eerst vastgesteld in Nederland. Woensdag, op dag 581 van de uitbraak, staat de teller op 2.001.347 positieve tests.
Het aantal sterfgevallen steeg met zes. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden, want het kan soms een tijdje duren voor het overlijden van een coronapatiënt is bevestigd en geregistreerd.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen blijft dalen. Er liggen nu in totaal 456 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen. Dat zijn er negentien minder dan dinsdag, zo valt op te maken uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het gaat om het laagste aantal sinds 22 juli.
Op de intensive cares daalde het aantal Covidpatiënten met elf tot 143. Ook dit lage aantal is in ruim twee maanden niet meer voorgekomen. Het aantal mensen op de ic's is hiermee voor de achtste dag op rij afgenomen.
Op de verpleegafdelingen liggen 313 coronapatiënten, acht minder dan de voorgaande dag.
De demonstraties voor de deur van Waku Waku op het Vredenburg in Utrecht zijn niet langer toegestaan. Dat meldt de gemeente Utrecht. Demonstranten kunnen zich verplaatsen naar het Jaarbeursplein. Lees er hier meer over.
© GUUS SCHOONEWILLE — Sinds de sluiting van Waku Waku in Utrecht omwille van het niet controleren op QR-codes, vinden er protesten plaats bij het restaurant. Er zijn geen aanwijzingen dat mensen die eerder Q-koorts hadden ernstiger ziek werden door het coronavirus, concludeert het RIVM na onderzoek.
'Ook bij patiënten die zo ziek waren dat ze naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis moesten, bleek Covid-19 niet ernstiger te verlopen bij mensen die eerder Q-koorts hadden', stelt het RIVM vast.
Bij de uitbraak van het coronavirus werden in het voorjaar van 2020 een aantal regio's in Noord-Brabant relatief zwaar getroffen. In deze regio's kwam tussen 2007 en 2010 ook vaak Q-koorts voor. Deze infectieziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die wordt verspreid door geiten en schapen.
Het instituut keek hoe vaak corona in het begin van de uitbraak van het coronavirus voorkwam bij mensen die eerder Q-koorts hadden en in het oosten van Noord-Brabant woonden. Dit aantal is vergeleken met het totaal aantal mensen met Covid-19 in dit gebied.
Het kabinet houdt er serieus rekening mee dat de gehele bevolking volgend jaar opnieuw twee keer moet worden ingeënt tegen het coronavirus. Dat blijkt uit de vorige week gepresenteerde begroting van het ministerie van Volksgezondheid, schrijft NRC. Daarin is voor volgend jaar een bedrag van 134 miljoen euro gereserveerd voor dit scenario.
Bij restaurant Waku Waku op het Vredenburg in Utrecht, dat weigerde gasten te controleren op hun QR-code in verband met het coronavirus, staat ook vanochtend een aantal demonstranten. Zeker driehonderd actievoerders stonden gisteren voor de deur van het restaurant om hun steun te uiten aan de eigenaren van het etablissement.
De gemeente Utrecht besloot eerder het restaurant te sluiten. Gisteravond was het zo druk bij het restaurant met demonstranten, dat burgemeester Sharon Dijksma mensen opriep naar het nabijgelegen Vredenburgplein te gaan, omdat daar meer ruimte is.
Ook financieel is er steun voor Waku Waku. Een crowdfundingsactie die is opgestart, heeft tot nu toe meer dan 212.000 euro opgeleverd.
© Koen Laureij — De demonstratie gisteravond bij Waku Waku Op de kermis van Someren zijn maandagavond onverwacht coronademonstranten opgedoken. Zij werden vervolgens belaagd door een aantal kermisbezoekers.
De politie stuurde een groot aantal politiewagens en een helikopter naar de kermis om de rust te herstellen, en slaagde hier ook in. Een woordvoerder kon maandagavond niet zeggen hoeveel mensen bij de vechtpartij betrokken waren, en of er gewonden zijn gevallen. ,,Toen de politie ter plaatse kwam was iedereen al weg.”
Bij de rechtbank in Den Haag dient vanmiddag een kort geding over het gebruik van het coronatoegangsbewijs, dat sinds zaterdag verplicht is voor bezoekers van onder meer cafés en restaurants.
Advocaat Bart Maes, die het kort geding tegen de Nederlandse staat voert, noemt de invoering van de coronapas 'onwettig, strafbaar en discriminerend'. De maatregel is volgens hem in strijd met de grondwet en internationale verdragen. Maes vindt de coronapas onder meer strijdig met het recht op lichamelijke integriteit: ,,Je moet toch elke keer zo'n stokje in je neus laten rammen als je een QR-code zou willen voor 24 uur", zei hij vorige week bij de aankondiging van de rechtszaak.
Vervolgens wraakte hij de rechter omdat hij vreesde dat zij partijdig is. De rechter die het kort geding behandelt, heeft eerder bij een klachtencommissie van een ggz-instelling gewerkt. Volgens Maes zou ze daarom vooringenomen kunnen zijn. De wrakingskamer wees het verzoek maandagmiddag af, daarmee kan de zitting dus dinsdag doorgaan.
Veel Nederlanders blijven waarschijnlijk deels vanuit huis werken als de coronapandemie voorbij is. Werknemers zullen ruim een derde van hun werktijd vanuit huis aan de slag blijven, meldt de Rabobank na onderzoek onder ruim 2000 Nederlandse werknemers.
Deelnemers aan de studie is zowel gevraagd hoeveel ze willen thuiswerken als hoeveel ze van hun werkgever verwachten te mogen thuiswerken. Rabobank-econoom Sjoerd Hardeman denkt dat de hoeveelheid tijd die mensen daadwerkelijk niet op kantoor zijn ergens tussen die twee getallen in gaat liggen.
Dat zou betekenen dat de gemiddelde werknemer 35 procent van de tijd gaat thuiswerken. Voor corona was dit slechts 24 procent van de tijd. Hardeman gaat er daarnaast vanuit dat ruim een kwart van de werknemers het merendeel van de tijd thuis zal blijven werken. Voor de virusuitbraak deed volgens hem nog minder dan een vijfde van de mensen dat.
Hoe de verdeling precies uitpakt, hangt naar verwachting af van verschillende factoren. Vooral hoogopgeleiden, werknemers met een hoger inkomen en werknemers uit de communicatie- en informatiesector en zakelijke dienstverlening, hebben vaker de wens om thuis te werken. Ook komt uit het onderzoek naar voren dat hoger opgeleide vrouwen met jonge kinderen tussen de 0 en 13 jaar duidelijk meer willen thuiswerken dan andere vrouwen.
Sinds 25 september is het advies van de overheid om thuis te werken als het kan en te werken op kantoor als dat nodig is. Werkgevers en werknemers kunnen zelf afspraken maken over een passende verdeling tussen werk op locatie en thuis. Daarmee is het thuiswerkadvies versoepeld ten opzichte van eerder. Volgens Hardeman was de vraagstelling in het Rabobank-onderzoek echt gericht op de periode dat er helemaal geen sprake meer is van een thuiswerkadvies.
De eigenaar van het Utrechtse restaurant WAKU WAKU, waarvan de exploitant bij bezoekers de CoronaCheck-app niet wilde controleren, heeft zijn zaak maandagavond afgesloten, zonder dat er door de politie is ingegrepen.
WAKU WAKU had in de loop van de avond moeten sluiten van burgemeester Sharon Dijksma, maar bleef desondanks open. Een aantal sympathisanten was voor het horecapand op het Vredenburg gaan zitten om een eventuele ontruiming tegen te houden. Daartoe kwam het niet, omstreeks 23.00 uur sloot de eigenaar zelf de zaak.
Enkele tientallen actievoerders bleven in de buurt van het horecapand staan. Na een oproep van de politie zegden ze toe te vertrekken.
Burgemeester Dijksma had tot de sluiting van WAKU WAKU besloten omdat de exploitant de CoronaCheck-app niet wil controleren. Eigenaar Floris Beukers zei dat hij niet wil controleren omdat hij dan onderscheid zou maken tussen mensen met en zonder CoronaCheck-app. Daar voelt Beukers niets voor, hij ziet dat als discriminatie.
Het is onduidelijk of Beukers dinsdag zijn zaak weer wil openen. Een aantal actievoerders liet maandagavond weten uit solidariteit met de exploitant dinsdag opnieuw naar WAKU WAKU te komen.
Wat de gemeente Utrecht betreft is de sluiting van WAKU WAKU nu echter een feit en zal vanuit de driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) worden gecontroleerd of de zaak de deuren dicht houdt.
Het kabinet houdt er serieus rekening mee dat de gehele bevolking volgend jaar opnieuw twee keer moet worden ingeënt tegen het coronavirus. Dat blijkt uit de vorige week gepresenteerde begroting van het ministerie van Volksgezondheid. Daarin is voor volgend jaar een bedrag van 134 miljoen euro gereserveerd voor dit scenario. In een toelichting op het bedrag wordt in de begroting gesproken van "het maximale scenario (gehele bevolking twee keer herprikken)", meldt NRC.
Dat het ministerie zich concreet voorbereidt op een derde en mogelijk zelfs vierde coronaprik voor de hele bevolking in 2022 was nog niet eerder bekend. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat het gereserveerde geld bedoeld is voor "de uitvoeringscampagne van het vaccineren in 2022". De 134 miljoen is een schatting van het bedrag dat nodig zou zijn om uitvoerende partijen als de GGD te betalen.
Het ministerie benadrukt dat het op dit moment niet zeker is of het opnieuw inenten van de hele bevolking noodzakelijk is. Volgens een woordvoerder is dat "afhankelijk van het beschermings- en besmettingsniveau". In de begroting is rekening gehouden met het maximale scenario van twee keer herprikken "in het kader van een goede voorbereiding".
Bijna een half miljoen Amerikanen hebben afgelopen weekend hun derde vaccinatieprik van Pfizer, het zogenoemde booster-shot, gehaald bij een lokale apotheek. De VS is begonnen met het geven van derde prikken aan kwetsbare inwoner.
Volgens het Witte Huis staan er voor de komende dagen nog een miljoen prikafspraken ingepland. ,,We gaan sterk van start", stelt Jeff Zients, de covid-coördinator van het Witte Huis. In totaal komen 25 miljoen Amerikanen in aanmerking voor een derde prik.
De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn positief over de experimenten die afgelopen weekeinde in enkele gemeenten werden gehouden met polsbandjes, waarmee mensen na eenmalige vertoning van een coronatoegangsbewijs toegang konden krijgen tot de horeca.
De voorzitters van de veiligheidsregio's, die samen het Veiligheidsberaad vormen, overlegden dinsdag met demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over het eerste weekend waarin met de coronapas werd gewerkt.
Veel horecaondernemers vinden het niet hun taak om als handhaver op te treden. In Breda en Alkmaar was afgelopen weekeinde een alternatief bedacht: mensen konden bij een controlepunt in de stad hun QR-code laten scannen, waarna ze een polsbandje kregen. Daarmee konden ze vervolgens horecagelegenheden in, zonder dat die ondernemers elke keer hun code moest scannen.
Andere burgemeesters hebben ook wel oren naar zo'n systeem, bleek tijdens het Veiligheidsberaad. Het ministerie wil woensdag met meer informatie komen over hoe zo'n systeem er dan uit moet zien. Er moet dan bijvoorbeeld voor elke dag een andere kleur bandje komen, aangezien een negatieve test maar 24 uur geldig is. Ook moet het alsnog mogelijk zijn om steekproefsgewijs controles uit te voeren.
© Videostill — Ferd Grapperhaus Justitieminister Ferd Grapperhaus bespreekt dinsdagavond met de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad de eerste ervaringen in de horeca na de laatste coronaversoepelingen. De demissionaire bewindsman heeft de burgemeesters uitgenodigd voor een digitale bijeenkomst aan het begin van de avond.
De burgemeesters en Grapperhaus praten met elkaar over het gekozen systeem met het coronatoegangsbewijs en de QR-code. Ook komen handhaving van de toegangscontrole en naleving van de voorschriften aan de orde.
Het Veiligheidsberaad liet zondag weten tevreden te zijn over het verloop van de zaterdagavond daarvoor. Volgens beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, werkten veruit de meeste ondernemers graag mee aan het beleid.
© David van Haren — Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad. In Chili zijn ze begonnen met het vaccineren van kinderen tussen de 6 en 11 jaar. Dit doen ze met het Chinese CoronaVac vaccin. ,,De vaccins zijn al goedgekeurd. Ze zijn veilig, en ze beschermen goed", vertelt Paula Daza, ondersecretaris van Volksgezondheid. Er zijn in Chili zo'n 1,5 miljoen kinderen in deze leeftijdsgroep die gevaccineerd zouden kunnen worden.
Het aantal mensen dat een eerste prik haalt tegen het coronavirus is verder opgelopen. Vorige week kregen iets meer dan 70.000 mensen een eerste dosis, tegen bijna 68.000 de week ervoor. Nog een week eerder, voor de aankondiging van de uitbreiding van coronatoegangsbewijzen, lieten minder dan 45.000 mensen zich inenten.
In totaal hebben nu 12,8 miljoen mensen een eerste prik gekregen. Voor sommigen is dat de enige prik, omdat ze het Janssen-vaccin kregen of omdat ze na een recente coronabesmetting kozen voor een enkele dosis van een ander vaccin. Iets meer dan 10,7 miljoen mensen hebben ook de tweede dosis gekregen.
Van alle mensen van 12 jaar en ouder die voor een prik in aanmerking komen, heeft 84 procent een eerste vaccinatie gekregen. Volgens de wekelijkse cijfers van het RIVM is 80 procent van de mensen nu volledig gevaccineerd. ,,De afgelopen week zijn er, met name in de jongere leeftijdsgroepen, meer vaccinaties gezet dan in de paar weken daarvoor", aldus het instituut.
Belgische coronaboetes zijn toch niet onwettig uitgedeeld. Voor coronamaatregelen als het samenscholingsverbod was wel degelijk een wettelijke basis, oordeelt de hoogste Belgische rechter. Lagere rechtbanken hadden een aantal overtreders, die volhielden dat er geen grond was voor de voorschriften, juist gelijk gegeven.
Toen de corona-epidemie uitbrak moest de Belgische regering net als de Nederlandse improviseren. Ze grepen beide naar maatregelen die zijn bedoeld voor kortdurende, plaatselijke rampen als een grote brand of voetbalrellen. Omdat de coronacrisis maar duurde en duurde was andere wetgeving nodig om zulke maatregelen te rechtvaardigen, stelden lagere rechters meermaals.
Ook de Belgische regering zette zich aan een coronawet om daarin te voorzien, maar die was pas afgelopen zomer af. Zonder die wet was een coronaboete volgens het Hof van Cassatie echter niet per se onwettig, meldt VRT Nieuws.
De voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag doet uiterlijk woensdag 6 oktober uitspraak in het kort geding tegen de invoering van het coronatoegangsbewijs. De rechter zei na afloop van de fors uitgelopen zitting dat ze veel moet afwegen.
Advocaat Bart Maes, die het kort geding tegen de Nederlandse staat voerde, eist dat de invoering van de coronatoegangspas wordt opgeschort tot aan een bodemprocedure.
Het gemiddelde aantal coronagevallen stijgt voor de tweede dag op rij, ook al is de toename minimaal. In de zestien dagen ervoor ging de lijn juist snel omlaag. Over de lange termijn verandert het beeld dus nog niet door de afgelopen twee dagen.
Het RIVM kreeg tussen maandagochtend en dinsdagochtend 1739 meldingen van positieve tests. Dat is iets hoger dan het cijfer van vorige week dinsdag, waardoor het gemiddelde stijgt.
Sinds de invoering van de CoronaCheck-app voor de horeca laten steeds meer mensen zich testen op het coronavirus. Het aantal testen is in een week tijd verdrievoudigd. Vorige week lieten bijna 187.000 mensen zich testen, tegen bijna 65.000 in de week ervoor en iets meer dan 59.000 nog een week eerder.
De vele tests brachten niet veel meer besmettingen aan het licht. Van de 186.589 mensen die vorige week werden getest, hadden 200 het coronavirus onder de leden. Dat is 0,1 procent van het totaal. De week ervoor waren 104 van de 64.812 geteste mensen positief, wat neerkomt op 0,16 procent. Nog een week eerder werd het coronavirus vastgesteld bij 164 van de 59.042 geteste mensen (0,28 procent).
Het RIVM meldt een fikse daling positieve coronatests van 12 procent in de weekcijfers. In de afgelopen zeven dagen werden er 11.760 positieve tests gemeld. Nederland is terug op het niveau van eind juni en begin juli, vlak voor het begin van de vierde golf.
Ook qua ziekenhuisopnames zijn de weekcijfers gunstig. Het aantal daalde naar het laagste niveau sinds half juli. Bij 213 mensen waren de coronaklachten vorige week zo erg dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. De week ervoor waren er (na correctie) 306 opnames. Van de 213 opgenomen coronapatiënten kwamen 56 op een intensive care terecht, tegen 68 de week ervoor en 80 nog een week eerder.
Het aantal geregistreerde sterfgevallen daalde ook, van 45 naar 34.
Afgehakte hoofden, sexy verpleegsterspakjes en verdrietige clownsmaskers. Ze hangen al maanden te verstoffen in feestwinkels. De coronacrisis heeft er ook bij de verkleedbranche flinkt ingehakt. ,,En de feestartikelen die nog wel worden gekocht, halen mensen van het internet.”
Er liggen vandaag nog 475 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, negen minder dan gisteren. Het aantal mensen met zware coronaklachten op de ic's daalde met 10 tot 154, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat is het laagste aantal sinds 26 juli en voor de zevende dag op rij een daling.
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel nog 321 coronapatiënten. Eén meer dan gisteren. Op de ic's werden afgelopen etmaal maar 3 nieuwe patiënten opgenomen. Zo'n lage instroom is sinds 18 juli niet meer voorgekomen. Op de verpleegafdelingen werden 39 coronapatiënten binnengebracht.
Pfizer en BioNTech doen in de VS - op basis van een onderzoek onder jonge kinderen - de komende weken een formele aanvraag om hun coronavaccin goedgekeurd te krijgen voor de leeftijdsgroep van 5- tot 11-jarigen. De onderzoeksresultaten daartoe zijn naar de Amerikaanse toezichthouder FDA gestuurd. Het Pfizer/BioNTech-vaccin wordt in de VS, net als in Nederland, al verstrekt aan kinderen vanaf 12 jaar.
De aanvraag voor de groep van 12 tot 15 nam ongeveer een maand in beslag. Als deze aanvraag even snel verloopt, zouden de jongeren nog voor het einde van dit jaar kunnen worden ingeënt. Er staat ook een aanvraag gepland bij medicijntoezichthouder EMA om het middel in Europa goedgekeurd te krijgen voor toepassing bij kinderen vanaf 5 jaar. Wanneer die aanvraag wordt gedaan is niet bekend.,,Turkije zal ondanks een stijging van het aantal coronabesmettingen de scholen nooit meer sluiten'', zegt de Turkse gezondheidsminister Fahrettin Koca. De overheid zal er alles aan doen om fysieke lessen onder alle omstandigheden door te laten gaan. De Turkse scholen konden deze maand, na maanden sluiting, de deuren weer openen.
De meeste restricties werden deze zomer opgeheven, maar leraren moeten wel een negatieve testuitslag tonen of een vaccinatiebewijs. De afgelopen weken steeg het aantal infecties sneller dan in omringende landen, tot net onder de 30.000 per dag. Per dag overleden deze maand gemiddeld zo'n 250 mensen per dat aan de gevolgen
Volgen Koca vormen jongeren tot 17 jaar, sinds de scholen heropend zijn, een kwart van de besmettingen. ,,Ik heb gezegd dat we de scholen dit jaar onder alle omstandigheden open zullen houden'', aldus de minister. ,,We willen ze niet tot het laatst openhouden, ze zouden nooit mogen sluiten.''© via REUTERS — De Turkse minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca. Medicijnmaker Sanofi stopt met de ontwikkeling van een potentieel coronavaccin. Het middel - dat net als de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna op basis van mRNA-technologie werkt - liet goede resultaten zien, maar het Franse bedrijf ziet niet langer brood in verdere productie van een soortgelijk coronavaccin.
Sanofi wil met de eigen technische kennis nu middelen gaan ontwikkelen tegen andere ziektes, zoals de griep. ,,Het is nu niet nodig om nieuwe mRNA-vaccins tegen Covid-19 te ontwikkelen, maar wel om Frankrijk en Europa goed uit te rusten voor de volgende pandemie en nieuwe ziektes'", zei topman Thomas Triomphe.
Wel blijf het bedrijf samenwerken met het Britse GlaxoSmithKline aan een ander coronavaccin, waarbij een door de Fransen ontwikkelde antistof wordt gecombineerd met een immuunreactie-versterker van de Britten. De onderzoeksresultaten daarvan worden eind dit jaar verwacht.Cateraars, beveiligers, schoonmakers en verhuizers, zouden ook na 1 oktober de financiële hulp van de overheid willen behouden. De ondernemers ondervinden nog steeds de nadelen van de coronamaatregelen, zegt Ard van der Scheur, voorzitter van het brancheorganisatie Platform Commerciële Dienstverlening.
Een deel van de in het platform vertegenwoordigde bedrijven zal mogelijk zonder steun verder kunnen, maar dat zou niet gelden voor bijvoorbeeld de beveiligers en schoonmakers van nachtclubs, festivals en evenementen. Daarvoor gelden nog steeds beperkingen. Ook cateraars van onder meer vliegtuigen hebben nog moeilijk.
Het kabinet heeft eerder aangekondigd dat de massale coronasteun voor het bedrijfsleven eind deze maand wordt stopgezet. Wel zouden er steunpakketten op maat worden gemaakt. Voormalig Kamerlid en oud-minister Van der Steur roept de Tweede Kamer op om die ook voor commerciële dienstverleners in te stellen.
De gemeente Utrecht heeft de sloten vervangen van restaurant Waku Waku, waarvan de exploitant bij bezoekers de CoronaCheck-app niet wil controleren. Het restaurant zou om 13.00 uur opengaan, maar dat gaat nu niet. Voor de deur hebben zich tientallen demonstraten verzameld.
© Emma Thies — Demonstranten voor restaurant Waku Waku in Utrecht. De Russische gezondheidsdienst heeft de afgelopen 24 uur 21.559 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Een licht daling ten opzichte van gisteren, toen er 22.236 positieve tests werden afgenomen. Het laatste etmaal overleden 852 Russen aan de gevolgen van een besmetting met het longvirus.
Nu het aantal besmettingen afneemt heft Japan de noodtoestand in alle 27 prefecturen op. De restricties lopen later deze week af en het land zegt ze niet te willen verlengen, maar de economie een impuls te geven.
De Japanse gezondheidsautoriteiten kregen vandaag het groene licht van experts, op voorwaarde dat de versoepelingen geleidelijk worden afgeschaft. Er komen coronapaspoorten en meer testmogelijkheden om een oplaaiing van het virus te monitoren.
Ook wordt overwogen om restaurants en bars te vragen vast te houden aan hun verkorte openingstijden en nog geen alcohol te schenken. Met het opheffen van de noodmaatregelen zal het land voor het eerst sinds april restrictievrij zijn.Ticketwebsite en kaartjesverkoper Ticketmaster wil dat werknemers wereldwijd gevaccineerd zijn tegen COVID-19 als ze op kantoor willen werken, dus ook in Nederland, zo blijkt uit een interne mail. Daarmee gaat het bedrijf in tegen de Nederlandse wet. Bedrijven mogen dat niet eisen.
Uit de mail blijkt dat het regionale beleid in lijn wordt gebracht met het wereldwijde beleid van moederbedrijf Live Nation. ,,We verwachten dat iedereen die in onze kantoren werkt gevaccineerd is", valt te lezen. ,,Uitzonderingen onder speciale omstandigheden, zoals een negatieve test, moeten afgesproken worden met je leidinggevende."
In een reactie tegen NU.nl zegt een woordvoerder dat ,,vaccineren niet verplicht wordt gesteld, maar enkel aangemoedigd". Volgens een werknemer, die anoniem wil blijven, werden mensen van wie bekend is dat ze niet gevaccineerd zijn, echter opgebeld met de boodschap dat ze thuis moeten blijven.
Pfizer meldt dat het testen doet met een griepvaccin op basis van de RNA-technologie, dezelfde als in het coronavaccin. Ook het Amerikaanse Moderna zei begin juli met het testen van een dergelijk product te zijn begonnen.
De proef van Pfizer vindt plaats in de Verenigde Staten en zal de veiligheid van één dosis van dit nieuwe vaccin beoordelen, evenals het vermogen om een immuunrespons op te wekken bij gezonde mensen van 65 tot 85 jaar. Een paar honderd mensen nemen deel aan de proef.
© AFP — Pfizer wil de RNA-techniek ook gaan gebruiken voor de griepprik. Thailand schaft op 1 november de verplichte quarantaine voor volledig ingeënte buitenlandse reizigers af in hoofdstad Bangkok en negen andere regio's - waaronder de populaire toerismeoorden Chiang Mai, Phangnga, Krabi, Hua Hin, Pattaya en Cha-am - in een poging het toerisme na 18 maanden van strikte maatregelen weer leven in te blazen.
Eerder opende Thailand, bij wijze van proef en met succes, Phuket en Koh Samui. Beide toeristische trekpleisters trokken in 2019 nog 40 miljoen bezoekers. Vanaf 1 oktober wordt in de rest van het land de quarantaineperiode gehalveerd. Voor gevaccineerde reizigers van veertien naar zeven dagen, voor niet ingeënte bezoekers van drie weken naar tien dagen.
In nu nog 'rood gekleurde' regio's gaan ook meer bedrijven en locaties open, waaronder kuuroorden, bibliotheken, bioscopen, nagelsalons en sportscholen. Thailand voert momenteel de vaccinatiecampagne op. Op dit moment is minder dan een derde van de bevolking ingeënt tegen het coronavirus.Horecagelegenheid Moeke in Nijmegen leefde volgens de gemeente de nieuwe coronaregels niet na en moest halsoverkop de zaak sluiten. Twee gasten bleken niet direct gecontroleerd te zijn op de coronapas. 24 uur later mocht Moeke weer open en stroomde gisterenmiddag het terras vol. ,,Gasten die met ons meeleefden, stonden buiten te wachten tot we groen licht kregen.’’
Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland zegt dat er bij het controleren van het coronatoegangsbewijs dit weekeinde wel 'moeilijke discussies' maar geen excessen zijn ontstaan. Ook werden sommige ondernemers 'onheus bejegend of bedreigd'. ,,Absolute excessen bleven uit'', zegt KHN-voorman Robèr Willemsen.
Dat alles redelijk goed verlopen is komt volgens Willemsen waarschijnlijk omdat veel mensen buiten van de horeca gebruik hebben gemaakt vanwege het mooie weer. Wel is er volgens de organisatie nog steeds weinig draagvlak onder zowel ondernemers als burgers voor het coronatoegangsbewijs.
Zaterdag was de eerste dag dat het coronatoegangsbewijs verplicht was voor toegang. Op zaterdagavond waren er op een aantal plekken in het land problemen met het controleren van de toegang vanwege het uitvallen van de corona-app waardoor er drukte op straat ontstond, vertelt Willemsen.
De nachtclubs en discotheken op Mallorca en de andere eilanden van de Balearen mogen vanaf 8 oktober hun dansvloer weer openstellen voor het publiek. Maar daar is wel een voorwaarde aan verbonden: wie wil dansen moet een mondmasker op.
Mensen die niet dansen, maar een drankje willen drinken, moeten gaan zitten. De dansgelegenheden moeten om 5 uur 's ochtends de deuren sluiten.
De feestvierders moeten aan de ingang ook een coronapaspoort kunnen voorleggen, om aan te tonen dat ze gevaccineerd, getest of onlangs genezen zijn. Ook wordt de capaciteit van de nachtclubs en discotheken beperkt tot 75 procent van het normale aantal bezoekers.
Bij een vierde lid van de Braziliaanse delegatie die afgelopen week met president Jair Bolsonaro naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York reisde, is besmetting met Covid-19 vastgesteld. Zondag maakte Pedro Guimarães, president van de grote staatsbank Caixa, via Instagram bekend dat hij besmet is met het coronavirus.
Eerder was al bekend dat minister van Gezondheid Marcelo Queiroga, parlementariër en zoon van president Bolsonaro, Eduardo Bolsonaro en een anoniem gebleven diplomaat positief hadden getest op Covid-19. Ook minister van Landbouw Tereza Cristina en landsadvocaat Bruno Bianco, die geen deel uitmaakten van de Braziliaanse afvaardiging in New York, zijn de afgelopen dagen besmet.
Na zijn terugkeer uit de Verenigde Staten op woensdag, is president Bolsonaro in quarantaine in zijn residentie, het Alvorada Paleis in Brasília. Zondag deelde zijn persdienst mee dat zowel de president als zijn echtgenote Michelle Bolsonaro negatief heeft getest op het virus. De presidentsvrouw liet zich in New York vaccineren tegen het coronavirus, hoewel ze dat in eigen land al sinds juli had kunnen laten doen. Bolsonaro zelf heeft zich naar eigen zeggen niet laten inenten, al is er over zijn vaccinatiegegevens een geheimhouding van honderd jaar afgekondigd.
© AFP — De Braziliaanse president Jair Bolsonaro begroet zijn aanhang met zijn traditionele 'schietgebaar' tijdens een bijeenkomst van zijn aanhangers op 7 september. Bezoekers van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam kunnen zich voortaan direct - zonder afspraak - laten vaccineren tegen het coronavirus. Ook bewoners van Zuid, waar de vaccinatiegraad relatief laag is, zijn van harte welkom.
De Kunstenbond, een grote vakbond voor mensen die werkzaam zijn in creatieve beroepen, roept artiesten op te stoppen met het afzeggen van tournees en voorstellingen vanwege de coronapas die bezoekers sinds deze week moeten kunnen tonen.
Artiesten als Hans Teeuwen, Jandino Asporaat, Douwe Bob en Giel Beelen hebben voorstellingen afgezegd omdat zij geen publiek willen uitsluiten. Hiermee treffen zij volgens de Kunstenbond echter ook vele tientallen technici en andere medewerkers, die ook anderhalf jaar thuis hebben gezeten en vaak heel blij zijn dat ze weer mogen en kunnen werken.
,,Het is mooi dat die artiesten voor hun principes staan”, zegt een woordvoerder van de Kunstenbond naar aanleiding van berichtgeving van de NOS. ,,Maar ten koste van wie gebeurt dit?” Vrijwel iedereen in de entertainmentsector werkt als zzp'er en heeft een loodzware periode achter de rug, zowel mentaal als financieel. ,,De pijn zit erin dat ze voor hun inkomen volledig afhankelijk zijn van anderen. Het risico van nog meer afgezegde optredens kunnen ze na anderhalf jaar corona bijna niet meer opvangen.”
Het ministerie van VWS denkt niet dat extra maatregelen nodig zijn om problemen met de CoronaCheck-app te voorkomen. Dat laat een woordvoerder weten aan Nu.nl.
Afgelopen was het tonen van de QR-code op de app voor het eerst noodzakelijk om horecazaken, bioscopen en evenementen te bezoeken. Dat gaf op veel plekken problemen doordat de app overbelast raakte. Volgens het ministerie ontstonden de problemen vanwege de grote drukte en doordat de app werd aangevallen door cybercriminelen.
Extra maatregelen zijn volgens VWS niet nodig. De cyberaanvallen werden succesvol afgeslagen. Bovendien verwacht VWS niet meer zulke grote drukte als afgelopen zaterdag.
Wie wil eten bij veganistisch restaurant Waku Waku in Utrecht, kan zijn coronacheck thuis laten. De eigenaren hebben besloten niet te controleren. De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma heeft zojuist de zaak per direct gesloten. Maar de eigenaren weigeren daar gehoor aan te geven en dus blijft de zaak, die momenteel helemaal vol zit, open. Vooralsnog zijn er geen handhavers te zien.
De invoering van het coronatoegangsbewijs heeft bij bioscopen en filmtheaters in Nederland in het eerste weekend geleid tot een terugloop in het aantal bezoekers. Ondanks dat de zalen nu volledig bezet mogen worden, lijken de versoepelingen een averechts effect te hebben, laat bioscoopkoepel NVBF weten aan het ANP.
Dit weekend lag het bezoekersaantal circa 40 procent lager dan in de drie weken ervoor, zegt Gulian Nolthenius, directeur van NVBF. ,,De eerste tekenen wijzen er op dat de invoering van de coronatoegangsbewijzen een nieuwe klap voor de bioscoopsector zou kunnen gaan betekenen”, zegt hij.
Wel benadrukt Nolthenius dat het na twee dagen nog te vroeg is om harde conclusies te trekken. De bioscopenketens Pathé en Vue laten weten het nog te vroeg te vinden om een goed oordeel te kunnen vormen.
Eerder was de bioscoopsector kritisch over de verplichting van een coronapas bij een bioscoopbezoek. In een brandbrief aan de Tweede Kamer verzocht de sector om de plannen van het demissionaire kabinet aan te passen. De coronatoegangsbewijzen zouden een enorme drempel opwerpen, met name voor jonge bezoekers.
© ANP — Bioscoopbezoekers in Tuschinski in Amsterdam. De Amerikaanse president Joe Biden krijgt maandag zijn derde inenting tegen het coronavirus. De zogeheten booster werd vorige week door medicijnwaakhond FDA goedgekeurd in de Verenigde Staten voor 65-plussers.
Biden drong al langere tijd aan op het toestaan van een derde prik, om de bescherming van kwetsbare mensen tegen het virus te verbeteren. Hij wil zo voorkomen dat er een grote nieuwe golf van besmettingen komt in het najaar.
Na de derde prik spreekt Biden de aanwezige pers toe over het coronabeleid van de VS.
Onder meer Israël en het Verenigd Koninkrijk zijn al begonnen met het zetten van de boosters. In het Verenigd Koninkrijk mogen 50-plussers, mensen met een verhoogd risico en zorgmedewerkers een derde prik halen.
© REUTERS — Joe Biden krijgt een zogeheten boosterprik. Mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus, hebben maanden later nog antistoffen in hun neusvocht. Die ontdekking hebben onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen gedaan. Ze concluderen dat door het onderzoeken van neusvocht de afweer tegen het virus goed in de gaten te houden valt. Een bloedtest is daar dus niet per se voor nodig.
De wetenschappers onderzochten 50 zorgmedewerkers en 80 van hun huisgenoten die vorig jaar tijdens de eerste coronagolf besmet raakten. Geen van de deelnemers was ernstig ziek, ziekenhuisopnames kwamen onder deze groep niet voor.
Uit metingen bleek dat de deelnemers in de eerste maand na de besmetting steeds meer antistoffen in hun neusvocht hadden. Daarna nam de hoeveelheid langzaam af, maar na negen maanden hadden alle deelnemers aan de studie nog antistoffen in hun neusvocht. Dat inzicht kan van pas komen, denkt immunoloog Dimitri Diavatopoulos. ,,Omdat neusvocht heel eenvoudig af te nemen is kunnen we ook antistoffen meten bij bijvoorbeeld jonge kinderen. Dat is voor veel mensen fijner dan bloed afnemen.”
De onderzoekers vermoeden dat antistoffen in het neusslijmvlies ook een belangrijke barrière vormen voor andere luchtweginfecties. Ze hebben hun onderzoeksresultaten gepubliceerd in vakblad Nature Communications.
Ook de farmaceut Moderna wil zijn coronavaccin aanbieden voor boosterprikken. Het bedrijf heeft bij de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, gevraagd om het middel voor de extra inenting goed te keuren.
Mensen zouden die derde prik minstens zes maanden na de tweede prik moeten krijgen. De extra inenting moet de bescherming tegen het coronavirus versterken. Mogelijk wordt de verdediging tegen die tijd iets minder, hoewel dit nog niet is vastgesteld.
Moderna heeft de afgelopen tijd al onderzoek gedaan naar de werking van de boosterprik met zijn vaccin, dat Spikevax wordt genoemd. Het EMA zal die onderzoeksresultaten beoordelen. Het is niet bekend wanneer de toezichthouder met een eindoordeel komt.
Mensen hebben in het afgelopen weekend zo'n 2,8 miljoen QR-codes aangemaakt in de app CoronaCheck. Veruit de meeste mensen deden dat op basis van hun vaccinatie of bewijs dat ze zijn hersteld van het coronavirus, schat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat de app beheert. De enige andere mogelijkheid om een groen vinkje te krijgen is namelijk door een coronatest af te nemen, en dat is dit weekend 200.000 keer gebeurd.
Mensen die bewijs van een coronavaccinatie, -test, of -genezing hebben, kunnen in de app een code aanmaken die geldt als coronatoegangsbewijs. Maandagochtend waren er in totaal zo'n 35 miljoen codes aangemaakt, bijna drie miljoen meer dan vrijdagochtend. Dat aantal is zo hoog doordat de codes op basis van een negatieve coronatest maar kort geldig zijn. Deze mensen moeten daardoor voor iedere dag waarop ze een coronatoegangsbewijs moeten laten zien een nieuwe code aanmaken.
Het wrakingsverzoek in het kort geding over de invoering van de coronapas is maandag afgewezen. Het advocatenkantoor Maes Law vreesde dat de rechter die dinsdag het kort geding zou gaan behandelen vooringenomen was, onder meer omdat zij in het verleden voor de GGZ heeft gewerkt. De rechter benadrukte dat zij 'uiteraard' onpartijdig is. ,,Ik ben nu meer dan twintig jaar rechter en dit is de eerste keer dat ik in de wrakingskamer sta."
De wrakingskamer ziet 'geen objectief gerechtvaardigde vrees' dat de rechter niet onpartijdig zal zijn. De zitting van dinsdag om 13.00 uur in de rechtbank in Den Haag kan dus doorgaan.
Advocaat Bart Maes en zijn collega Elke Lenting noemen de invoering van de coronapas 'onwettig, strafbaar en discriminerend'. De maatregel zou volgens zijn kantoor onder meer in strijd zijn met de grondwet en veel internationale verdragen.
Ook in de zwembaden zijn de coronamaatregelen afgelopen weekend voor een groot deel opgedoekt. Zo ook in Rotterdam, waar de zogenaamde 'shampoo-politie' zijn werk neer mag leggen: er mag weer uitgebreid gedoucht worden na het zwemmen. Verder betekent dat niet meer reserveren, geen rem meer op het aantal bezoekers, geen 1,5 meter meer en weer kijken bij zwemles.
Het RIVM kreeg tussen zondagochtend en maandagochtend 1411 meldingen van positieve tests. Dat zijn er minder dan de voorgaande dagen, maar dat is op maandagen gebruikelijk.
Vorige week maandag waren er 1354 nieuwe gevallen. Doordat het dagcijfer deze maandag iets hoger ligt, stijgt het gemiddelde, maar het verschil is minimaal. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 11.710 positieve tests, wat neerkomt op gemiddeld 1673 per dag.
Het aantal sterfgevallen steeg met vier. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Het kan soms een tijdje duren voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport neemt geen extra maatregelen om nieuwe problemen met de CoronaCheck-app te voorkomen, zegt een woordvoerder tegen NU.nl. De CoronaCheck-app was zaterdagavond direct overbelast. Dat leidde ertoe dat veel mensen hun QR-code niet konden laden. Daardoor hadden ze geen toegangsbewijs en ontstonden op enkele plekken rijen.
Volgens het ministerie ontstonden de problemen vanwege de grote drukte en doordat de app werd aangevallen door cybercriminelen. Volgens een woordvoerder is de app al aangesloten op een zogenoemde ddos-wasstraat. Dat is een systeem dat het ddos-verkeer en het legitieme verkeer van elkaar scheidt, waarna alleen het schone verkeer wordt doorgelaten.
,,Dit systeem werkte zaterdag ook, want de aanvallen werden afgeslagen. Echter vroeg dit wel extra capaciteit van de server. Omdat op dat moment ook veel mensen tegelijkertijd een QR-code aanvroegen, raakte de server toch overbelast. We verwachten niet dat er aankomend weekend nieuwe problemen ontstaan."
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag weer iets toegenomen naar 484. Dat zijn er 11 meer dan zondag, zo valt op te maken uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares daalde het aantal Covidpatiënten echter wel, voor de zesde dag op rij. Op de ic's liggen nu 164 coronapatiënten, 5 minder dan zondag. Dat is het laagste aantal sinds 27 juli. Op de verpleegafdelingen nam het aantal patiënten afgelopen etmaal met 16 toe tot 320.
Bij het controleren van het coronatoegangsbewijs afgelopen weekend zijn diverse medewerkers van (fastfood)restaurants en bioscopen lastiggevallen en gefilmd door boze klanten, onder andere in filialen van VUE Cinemas en de McDonald’s. De bedrijven roepen klanten op om respect te blijven houden voor het personeel. Lees hier meer.
Volgens de gemeenten Amsterdam en Rotterdam heeft de horeca in de gemeenten het afgelopen weekend over het algemeen goed op de coronatoegangsbewijzen gecontroleerd. Sinds zaterdag is dit verplicht in onder meer horecagelegenheden.
,,Wij hebben weinig signalen gekregen dat de regels niet zouden zijn nageleefd in de horeca", zegt een woordvoerster van de gemeente Amsterdam. Volgens de zegsvrouw heerste er een goede sfeer in de uitgaansgebieden. ,,Het was gemoedelijk en druk."
Ook volgens een woordvoerster van de gemeente Rotterdam is het afgelopen weekend goed verlopen. ,,Er zijn geen problemen geweest met zaken gerelateerd aan de coronatoegangsbewijzen", zegt ze. ,,Er waren geen excessen of gekke dingen." De woordvoerster meent dat het zoals vanouds weer gezellig druk was was in de uitgaansgebieden.
De Europese Commissie wil haar greep op de export van coronavaccins voorlopig behouden. De exporttoets die sinds januari van kracht is moet worden verlengd tot eind dit jaar, vindt het dagelijks bestuur van de EU.
De exporttoets is al tweemaal verlengd, maar loopt in principe deze week af. Voor een nieuwe verlenging heeft de commissie de instemming van de EU-landen nodig. Sommige landen daarvan voelen daar weinig voor. Ze vrezen bijvoorbeeld dat de exportbeperkingen de status van de EU als voorvechter van vrijhandel schaden.
De regels schrijven voor dat fabrikanten in een EU-land om toestemming moeten vragen voor het uitvoeren van coronavaccins of benodigdheden daarvan. Tot dusver is pas één keer een vracht tegengehouden. Dat was een lading AstraZeneca-vaccins uit Italië die bestemd was voor Australië. Honderden miljoenen vaccins zijn gewoon geëxporteerd.
NS en ProRail gaan de coronastickers op de stations verwijderen nu het daar niet langer verplicht is om een mondkapje te dragen of anderhalve meter afstand te houden.
Op de coronastickers staat onder andere 'houd afstand', 'houd rechts' en 'mondkapje'. Vanaf 25 september is de mondkapjesplicht op het station vervallen. In de trein blijft het mondkapje echter nog wel verplicht, waarschuwt de NS op zijn website. Via onder meer schermen in de trein en op de stations worden reizigers hierop geattendeerd.
De eerste stickers werden in mei 2020 aangebracht om de reizigers te wijzen op de toen geldende coronamaatregelen. ,,Dat de stickers nu weer verwijderd worden, is een belangrijk moment voor reizigers en ondernemers op de stations", stelt de NS.
De stickers worden vanaf maandag stapsgewijs verwijderd op alle stations. De stations in Zeeland en West-Brabant zijn als eerste aan de beurt. De bedoeling is dat eind oktober de stickers op alle stations verdwenen zijn.
Ongeveer 108.000 mensen hadden zaterdag een afspraak voor een test voor toegang tot een café, theater of een andere locatie waar een coronatoegangsbewijs nodig is om binnen te komen, meldt Stichting Open Nederland (SON). Dat is veel minder dan de capaciteit die beschikbaar was.
Op vrijdag hadden 44.000 mensen een afspraak gepland staan en op zondag 32.000. Het aantal mensen dat komt opdagen ligt meestal iets lager dan het aantal gemaakte afspraken, aldus een woordvoerder van SON.
Op sommige plekken in het land was het dit weekend druk bij de testlocaties, maar het 'liep overal goed door'. In winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht stond af en toe een rij, maar dat kwam volgens de woordvoerder doordat de testlocatie daar vrij klein is en mensen dus vooral buiten moesten wachten.
Dat er veel minder mensen een test lieten afnemen, betekent niet dat de testcapaciteit voor volgend weekend zal worden afgeschaald, aldus de woordvoerder van SON, de organisatie achter Testen voor Toegang. ,,Je kunt nooit voorspellen hoeveel je exact waar nodig hebt. Bovendien moet de testcapaciteit twee weken van tevoren bij de aanbieders worden aangevraagd."
Een studie van de universiteit van Oxford wijst uit dat de coronapandemie vorig jaar de levensverwachting in 22 van de 29 onderzochte landen - waaronder de VS, de meeste Europese lidstaten en Chili - ten opzichte van 2019 met zes maanden heeft verkort.
De daling is de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog. Vrouwen in 15 en mannen in tien landen hadden in 202 zelfs een lagere levensverwachting dan in 2015, toen een zware griep heerste. De sterfte in 27 van 29 onderzochte landen zou de groei van jaren teniet hebben gedaan, klinkt het.
,,De laatste keer dat zulke grote dalingen in levensverwachtingen werden waargenomen in West-Europese landen als Spanje, Engeland en Wales, Italië en België, in één jaar was tijdens de Tweede Wereldoorlog'', zegt hoofdauteur van de studie José Manuel Aburto.Om ervoor te zorgen dat Europeanen, die nog niet volledig zijn ingeënt, toegang houden tot snelle en nauwkeurige coronatests heeft de Europese Commissie 20 lidstaten een subsidie van in totaal 95 miljoen euro toegezegd. Met dat geld kunnen tests worden aangekocht voor met name mensen die zich om medische redenen niet laten vaccineren, maar zo wel een digitaal Europees coronacertificaat kunnen krijgen.
,,Hoewel vaccinatie de sleutel is en onze sterkste troef om een einde te maken aan de pandemie, blijven snelle en nauwkeurige tests belangrijk om de verspreiding van COVID-19 aan te pakken'', zegt Gezondheidscommissaris Stella Kyriakides. ,,Het digitale Covid-19-certificaat stelde Europeanen tijdens de zomer in staat om veilig te reizen en is een symbool geworden van een open en veilig Europa.''
Australië kondigt een geleidelijke opening van Sydney aan. De miljoenenstad en 's lands dichtstbevolkte deelstaat New South Wales zitten - net als de steden Melbourne en Canberra - al weken in lockdown. Tussen 11 oktober en 1 december worden de geldende restricties opgeheven.
Wie gevaccineerd is krijgt daarbij meer vrijheid dan zij die nog ingeënt moeten worden. De verwachting is dat de vaccinatiegraad van 70, naar 80 en uiteindelijk 90 procent zal gaan. Wie zich niet laat prikken, mag voor 1 december niet deelnemen aan sportevenementen, restaurants bezoeken of gaan winkelen.
,,Anders dan elders in de wereld, moet je als je niet gevaccineerd bent nog zeker vier tot vijf weken wachten voor je kunt deelnemen aan de dingen die rest van ons wel doen'', zegt deelstaatpremier Gladys Berejiklian. ,,Als je samen met vrienden een maaltijd wil delen of mensen thuis wil ontvangen, dan moet je je laten inenten.'' In New South Wales ligt de vaccinatiegraad boven de 16 jaar nu op 60 procent.De corona-uitbraak in Nederland liep bijna een jaar, toen de miljoenste positieve test werd geregistreerd. Dat gebeurde afgelopen februari. Ruim 7 maanden later is dat aantal verdubbeld. Begin komende week, waarschijnlijk op dinsdag of woensdag, passeert Nederland de grens van 2 miljoen bevestigde besmettingen.
De teller stond zaterdag op 1.994.901 positieve tests. Dat betekent dat de grens is geslecht wanneer er nog 5100 nieuwe gevallen bij komen. De laatste week zijn er gemiddeld bijna 1700 positieve tests per dag. Daarmee zou het nog drie tot vier dagen duren voor de 2 miljoenste melding een feit is.
Amsterdam telt de meeste positieve tests. In 577 dagen tijd zijn in de hoofdstad 117.233 besmettingen vastgesteld. Rotterdam volgt met 98.141 gevallen. In Den Haag zijn 65.771 positieve tests geweest en in Utrecht 42.823. In de top 10 staan verder Tilburg (28.749), Eindhoven (27.199), Almere (24.455), Groningen (21.142), Breda (20.998) en Den Bosch (19.990). Hekkensluiters zijn de vijf kleinste gemeenten van het land: Terschelling (332), Ameland (280), Rozendaal (128), Vlieland (82) en Schiermonnikoog (49). In Rotterdam zijn de meeste inwoners overleden aan het virus (985), gevolgd door Amsterdam (856) en Den Haag (572). Rozendaal en Vlieland zijn de enige gemeenten zonder geregistreerde coronadoden.
In werkelijkheid is Nederland overigens allang voorbij de 2 miljoen besmettingen. In de eerste fase van de uitbraak werd lang niet iedereen getest. Tijdens de tweede en derde golf waren de teststraten soms zo overweldigd, dat het niet altijd lukte om een afspraak te maken. Het is niet bekend, en niet meer na te gaan, hoeveel mensen toen zijn genezen of gestorven zonder dat ooit is vastgesteld dat ze het virus onder de leden hadden.
Nederland was wereldwijd het 21e land dat door de grens van 1 miljoen gevallen ging en wordt nu het 22e land dat het 2 miljoenste coronageval noteert. Verspreid over de wereld zijn in totaal 230 miljoen positieve tests geregistreerd. De Verenigde Staten voeren de lijst aan met 42,3 miljoen gevallen, gevolgd door India (33,6 miljoen), Brazilië (21,2 miljoen), Groot-Brittannië (7,6 miljoen) en Rusland (7,4 miljoen). De lijst wordt bijgehouden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties, maar die is wel afhankelijk van de cijfers die landen zelf aanleveren. Zo heeft China, waar het virus het eerst om zich heen greep, officieel zo'n 124.000 gevallen. Dat zijn er net iets minder dan Namibië en Ghana, en net iets meer dan Cyprus, Cambodja en Amsterdam.
Een kopje koffie of een hapje eten. Wie geen coronatoegangsbewijs heeft, mag voorlopig alleen op het terras plaatsnemen. Zelfs een bezoekje aan het toilet is niet toegestaan. De nieuwe coronaregels die sinds zaterdag gelden, zorgen voor veel onbegrip. Met name bij ouderen.
Shkelqim Kameni, vader van twee kinderen, neemt geen blad voor de mond in het licht van de strikte anti-Covid-maatregelen van Oostenrijkse scholen, die duizenden ouders ertoe hebben aangezet hun kinderen dit jaar uit te schrijven.
Drie keer per week toetsen, waaronder minimaal één PCR, met mondkapje in de gangen: voor de leerlingen geldt een strikt protocol. ,,Als het resultaat (van de screeningstest) positief is, wordt de hele klas geïnformeerd en wordt het kind bespot door anderen", aldus Kameni tijdens een recente anti-vaccindemonstratie in Wenen. ,,Het is psychologische mishandeling":
Hij komt oorspronkelijk uit Salzburg (west) en is een van degenen die besloten hebben voor thuisonderwijs te kiezen. Meer dan 7.500 leerlingen bevinden zich sinds het begin van het schooljaar in deze situatie. Het is een klein deel van de in totaal 700.000 ingeschrevenen in Oostenrijk, maar drie keer meer dan in 2019/20, blijkt uit statistieken van het ministerie van Onderwijs.
Frankrijk zal 120 miljoen dosissen van coronavaccins schenken aan minder welvarende landen. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron aangekondigd. In eerste instantie had Frankrijk 60 mijoen dosissen toegezegd.
,,Het is onrechtvaardig dat de vaccinatie op andere continenten erg vertraagd is. Dat is onze collectieve schuld. In Afrika is amper 3 procent van de bevolking gevaccineerd. We moeten sneller gaan", zei Macron in een videoboodschap tijdens een concert van de hulporganisatie Global Citizen in Parijs.
Meer dan zestig artiesten hebben de afgelopen 24 uur op verschillende plekken in de wereld opgetreden om aandacht te vragen voor klimaatverandering, hongersnood en gelijkheid bij de verdeling van vaccinaties. Tijdens het Global Citizen Live-evenement is door overheden en organisaties meer dan 800 miljoen dollar toegezegd voor de bestrijding van armoede en hongersnood.
Ook hebben verschillende landen toegezegd meer vaccins vrij te maken voor degenen die dat het meeste nodig hebben. In totaal zouden de landen 60 miljoen vaccins extra beschikbaar stellen. Daarnaast werd meer dan 300 miljoen dollar opgehaald voor de bescherming van de planeet.
Het evenement werd zaterdagavond afgetrapt in Parijs door Elton John. Hij trad op voor de Eiffeltoren. Ook internationale sterren als Coldplay, Billie Eilish, Jennifer Lopez, Stevie Wonder en The Black Eyed Peas betraden het podium en riepen mensen op geld te doneren. De optredens vonden plaats in zes continenten, in steden als New York, Parijs, Londen, Los Angeles, Lagos, Sydney, Rio de Janeiro en Seoul. Tienduizenden mensen waren live aanwezig en nog eens miljoenen volgden de show via tv of sociale media.
© EPA — Lizzo performs tijdens het Global Citizen Live Festival in Central Park in New York. Een test waarmee kan worden aangetoond dat iemand antistoffen tegen corona heeft aangemaakt, moet een geldige manier worden om een QR-code in de CoronaCheck-app te genereren. Daarvoor pleiten verschillende experts, meldt BNR.
Naast een test-, vaccinatie- of herstelbewijs, zou dit dan de vierde mogelijkheid vormen om bij onder meer horeca, evenementen of bioscopen binnen te komen. Met een antistoffentest, ook wel serologische- of bloedtest genoemd, is aan te tonen of iemand corona heeft gehad en daardoor voldoende beschermende antistoffen in het lichaam heeft. Commerciële testbedrijven bieden zo'n test al aan, maar de GGD nog niet.
Volgens Bert Mulder, microbioloog en lid van het zogeheten Red Team, moet daar verandering in komen, zo zegt hij tegen BNR. ,,Het is heel vreemd dat dit nu nog geen mogelijkheid is. Als je bij de GGD positief getest wordt, krijg je nu al een herstelbewijs. Waarom zou je die niet krijgen als je achteraf aantoont dat je corona hebt gehad?"
Enkele minuten nadat horecagelegenheid Moeke in Nijmegen weer open mocht van de gemeente, stroomde het terras vanmiddag vol. ,,Gasten die met ons meeleefden, stonden buiten te wachten tot we groen licht kregen.’’ Lees hier meer.
De meeste ondernemers werken graag mee aan de naleving van de controle van het coronatoegangsbewijs (CTB), dat sinds zaterdag verplicht is bij bezoek aan horeca, evenement of cultuurinstelling. Dat constateert het Veiligheidsberaad, waarin de burgemeesters zijn vertegenwoordigd van de 25 veiligheidsregio's.
,,De bestuurders uit het Veiligheidsberaad zijn erg positief over het verloop gisteren: zij zien dat veruit de meeste ondernemers graag meewerken aan de naleving van het CTB", zegt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het beraad. ,,Daar waar ondernemers nog een aantal zaken moeten aanpassen of verbeteren, is er overleg met de gemeente. In goed overleg is veel mogelijk." Volgens Bruls bleef het aantal excessen beperkt en is waar nodig opgetreden.
Wel zagen de bestuurders dat het rond middernacht, toen alle horecazaken tegelijk dicht moesten, erg druk was in bepaalde gebieden. Ook leidde een overbelaste CoronaCheck-app tot problemen. ,,Dit werd goed opgelost door de ondernemers en handhavers ter plekke", zegt Bruls. ,,Complimenten voor de ondernemers - van horeca tot sportkantine - die dit zo goed oppakken."
© ANP — Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad. De introductie van de coronapas in het uitgaansleven ging in Rotterdam niet van een leien dakje. Een aanval van digitale bandieten, een – mede daardoor – haperende app en weigerachtige horeca-uitbaters maakten van het eerste ‘QR-weekend’ een rommelig geheel. Oók in uitgaansgebied pur sang in de Maasstad: de Witte de Withstraat. Lees hier meer.
© Bart Hoogveld — Het terras van NRC cafe in de Witte de Withstraat in het weekend dat bezoekers een coronatoegangsbewijs moeten tonen in de horeca en bij evenementen. In Noorwegen werd afgelopen nacht feest gevierd, nadat van de een op de andere dag alle coronamaatregelen werden afgeschaft. Premier Erna Solberg liet vrijdag tamelijk onverwacht weten dat de coronabeperkingen bijna per direct niet meer van kracht waren. ,,Er zijn 561 dagen voorbij gegaan sinds we de zwaarste maatregelen in vredestijd hebben ingevoerd. Nu is de tijd gekomen om weer terug te keren naar het normale leven’’, aldus Solberg.
Het leidde tot feest en drukte in Noorse steden, nu afstandsregels niet meer golden en horeca en nachtclubs weer volledig open mochten.
De plotselinge afschaffing van de coronaregels leidde hier en daar ook tot chaos. In de stad Trondheim zouden mensen zijn flauwgevallen terwijl ze in de rij stonden voor een nachtclub. De politie in Oslo registreerde zaterdagnacht minstens 50 vechtpartijen.
Tegenover de kritiek dat de regels te plotseling zijn afgeschaft, waardoor clubs en politie zich moeilijk konden voorbereiden, stelde premier Solberg dat ,,er geen sprake kan zijn van strenge coronabeperkingen wanneer deze niet gerechtvaardigd zijn. Mensen moeten hun leven kunnen leven zoals ze willen.’’
Noorwegen is het tweede Scandinavische land dat alle coronamaatregelen afschaft. Eerder deed Denemarken hetzelfde.
© EPA — Zaterdagnacht stonden er lange rijen voor clubs in Oslo. De gemeente Utrecht bereidt maatregelen voor tegen een horecagelegenheid waar zaterdag moedwillig niet is gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs. Verder verliep alles rustig in Utrecht, vertelt een gemeentewoordvoerder over de eerste dag dat het coronatoegangsbewijs verplicht was voor toegang tot de horeca, de kunst- en cultuursector en (sport)evenementen. ,,In de loop van de komende week moet duidelijk worden om welke maatregelen het gaat.’’
De maatregelen die de gemeente voorbereidt tegen de horecazaak, komen volgens de woordvoerder overeen met wat is afgesproken door de burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Een van die afspraken is dat bij het opzettelijk niet willen controleren van de coronapas direct tot sluiting van een zaak of een dwangsom kan worden overgegaan.
Volgens de gemeentewoordvoerder was de sfeer in Utrecht zaterdag verder goed. ,,Het was druk in de stad", zei hij. Vooral rond middernacht was het even heel erg druk, aangezien alle horecazaken dan volgens de coronaregels de deuren moeten sluiten. ,,Normaal gaan mensen verspreid over enkele uren naar huis, nu gebeurde dat rond middernacht in een keer. Maar dat vond plaats zonder noemenswaardige incidenten.’’
Afgelopen etmaal zijn door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1624 positieve coronatests vastgesteld, iets meer dan het recent bijgestelde aantal (1614) van zaterdag. Een persoon is overleden aan de gevolgen van het virus, de woonplaats is niet bekendgemaakt. Het wil niet per se zeggen dat hij of zij dit weekend is overleden. Soms duurt het een tijdje voor het overlijden van een coronapatiënt wordt geregistreerd.
Rotterdam had in 24 uur tijd de meeste positieve uitslagen (94), gevolgd door Den Haag met 71 en Amsterdam met 49 nieuwe gevallen.
Sinds de uitbraak zijn volgens het gezondheidsinstituut 12.563 mensen in Nederland aan het virus bezweken. Het totale aantal positieve coronatests staat nu op 1.954.295. In het huidige tempo zal het nog drie of vier dagen duren voor de 2 miljoenste melding een feit is. Nederland is dan wereldwijd het 22e land dat de 2 miljoen coronagevallen overschrijdt.
Nederland doneert vijftig zogenoemde zuurstofconcentrators aan Suriname wegens de coronacrisis. Deze apparaten zorgen voor ademhalingsondersteuning voor mensen die thuis herstellen van corona.
Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bevestigt de schenking, die nog deze zondag naar het Zuid-Amerikaanse land gevlogen wordt. Nederland gaf eerder ook al medische hulpmiddelen en coronavaccins aan Suriname. Inmiddels zijn een half miljoen vaccins gedoneerd aan de voormalige kolonie, waar naar schatting iets meer dan 600.000 mensen wonen.
Ook adviseert de Nederlandse arts-microbioloog en epidemioloog Marc Sprenger Suriname over de acute coronazorg en de vaccinatiecampagne tegen het virus. Dat doet hij op verzoek van president Chan Santokhi en in samenwerking met het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid. De donatie van de vijftig apparaten werd gedaan "op speciaal verzoek van de Surinaamse overheid door tussenkomst van Sprenger", aldus de VWS-woordvoerster.
Volgens de Surinaamse ambassadeur in Nederland, Rajendre Khargi, werden er eerder dit jaar al honderd van dit soort apparaten naar Suriname gezonden, zegt hij in een bericht op sociale media. Over deze actuele schenking zegt hij dat die "volgt op het succesvolle werkbezoek van president Chan Santokhi aan Nederland twee weken geleden". Tijdens dat bezoek sprak hij onder anderen met premier Mark Rutte en burgemeester van Amsterdam Femke Halsema.
Suriname kampt met snel oplopende corona-infecties van de Delta-variant, die weer een toenemende druk leggen op de zorgsector in het land.
Een dag na de gedwongen sluiting vanwege overtreding van de nieuwe coronaregels mag het Nijmeegse restaurant Moeke de deuren weer opengooien. Na bemiddeling van de voorzieningenrechter in Arnhem hief burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zondag met onmiddellijke ingang zijn eerdere dwangbevel op.
De uitbater van de horecagelegenheid was na de maatregel van de gemeente direct naar de rechtbank gestapt om het sluitingsbevel aan te vechten. Hoewel de rechter zondag geen uitspraak deed, vroeg hij beide partijen tijdens een schorsing te overleggen. Na de toezegging van Moeke om een gewraakt bord bij de ingang met de tekst 'voor Moeke hoef jij je niet te bewijzen' weg te halen en klanten er juist op wijzen dat ze alleen naar binnen mogen als ze een geldige toegangspas hebben, besloot de burgemeester dat de sluiting op te heffen. Lees hier meer.
© Paul Rapp — In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 473 coronapatiënten. Dat zijn er drie meer dan zaterdag, zo valt op te maken uit cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) naar buiten heeft gebracht. De lichte stijging komt doordat er op de verpleegafdelingen nu iets meer coronapatiënten liggen dan de dag ervoor: 304 op zondag, tegenover 297 op zaterdag.
Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten wel af. Lagen daar zaterdag nog 173 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, zondag zijn dat er 169. Op de intensive cares werden negen nieuwe patiënten opgenomen, op de verpleegafdelingen 29.
Vrijdag zakte het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen voor het eerst sinds 23 juli tot onder de 500.
Eindelijk zijn alle sportcompetities weer van start. Dat betekent niet dat alles weer als vanouds is. Nog altijd zijn er coronamaatregelen van kracht, bijvoorbeeld bij het kantinebezoek. Voetbalclubs uit de Rotterdamse regio gaan er verschillend mee om. Zo wijst RVVH-voorzitter Mario Papavoine leden alleen op hun eigen verantwoordelijkheid. ,,Ik neem nu niet het risico om in een drukke kantine te gaan staan.”