Dit liveblog is afgesloten. Lees hier ons huidige liveblog.
Japan stelt zich toch iets soepeler op ten opzichte van inwoners die terug willen keren naar het land. Woensdag vroegen de autoriteiten vanwege de omikronvariant nog aan luchtvaartmaatschappijen om een maand lang geen nieuwe tickets te verkopen voor vluchten naar Japan, donderdag kwam de regering daarop terug.
Een woordvoerder van het ministerie van Transport zegt dat het plotselinge besluit woensdag verwarring veroorzaakte. ,,Daarom wordt er rekening gehouden met de behoefte van Japanse burgers die naar huis willen terugkeren", aldus de woordvoerder. Luchtvaartmaatschappijen mogen weer tickets verkopen.
Ondanks de strenge maatregelen heeft omikron de eilandstaat al kunnen bereiken. De autoriteiten hebben twee besmettingen gemeld. Het gaat volgens Japanse media om een diplomaat uit Namibië en een reiziger die in Peru is geweest.
Japan had eerder in de pandemie ook al een zeer streng inreisbeleid. Inmiddels is zo'n 77 procent van de bevolking volledig gevaccineerd en krijgen sommige groepen ook al boostervaccins.
Het Italiaanse medicijnagentschap AIFA heeft het vaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd voor gebruik bij kinderen tussen de 5 en 11 jaar oud. De kinderen krijgen een derde van de dosis die voor volwassenen gebruikt wordt.
De Italianen volgen daarmee het advies van de Europese toezichthouder voor vaccins, het EMA, dat onlangs het vaccin van Pfizer en BioNTech goedkeurde voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud.
Het vaccin heeft 'een hoge effectiviteit en er zijn momenteel geen zorgen rondom de veiligheid', schrijven de Italiaanse wetenschappers van het AIFA in een verklaring.
In Nederland komt de Gezondheidsraad op korte termijn met een advies over vaccins voor kinderen. Daarna besluit het kabinet over vaccinatie.
Elders in de wereld worden jonge kinderen al gevaccineerd, zo zijn er in de Verenigde Staten al miljoenen kinderen tussen de 5 en 12 jaar ingeënt. Experts van de Franse gezondheidsautoriteiten adviseerden eerder deze week dat jonge kinderen een coronaprik kunnen krijgen als ze bij een besmetting extra risico lopen of met kwetsbare mensen wonen.
Nederland blijft een van de grootste brandhaarden voor het coronavirus in Europa en kleurt daarom ook de komende week volledig donkerrood op de Europese kaart van coronagevallen.
Het is de derde week op rij dat alle twaalf provincies op het hoogste niveau staan op de kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Die maakt elke week zo'n kaart. Op donderdag komt de zestigste editie uit. Donkerrood is de meest ernstige waarschuwingskleur
Het aantal positieve tests in Nederland is al heel hoog en stijgt nog verder, maar de toename gaat wel iets minder snel dan in de vorige weken. Bij de dagelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is ook een afvlakking te zien, het aantal nieuwe gevallen schommelt de laatste weken tussen de 20.000 en 23.000 per dag.
Limburg is een van de grootste brandhaarden in heel Europa. In de afgelopen twee kalenderweken, de periode waar het ECDC naar kijkt, zijn daar meer dan 29.200 mensen positief getest. Dat komt neer op 2616 positieve tests op elke 100.000 inwoners. Anders gezegd: op elke 38 Limburgers is er een momenteel besmet.
Het aantal positieve tests in Limburg steeg met 30 procent ten opzichte van de kaart van vorige week. Voor Limburg is dat de langzaamste stijging sinds begin oktober, aan de start van de huidige golf.
Ook in andere provincies is te zien dat de stijging wat langzamer gaat. De grootste stijger ten opzichte van vorige week is Zeeland, waar het aantal positieve tests met bijna 38 procent toenam. In Noord-Brabant en Groningen steeg het aantal gevallen met ruim 33 procent. Vorige week was Gelderland de langzaamste stijger met een plus van bijna 42 procent. Met andere woorden: de snelste stijgers nu stijgen langzamer dan de langzaamste stijger van vorige week.
Zorgminister De Jonge zegt toe dat zoveel mogelijk 60-plussers dit jaar nog een boosterprik kunnen krijgen, mits zij zes maanden of langer terug hun laatste coronaprik kregen. Om dit voor elkaar te krijgen, zullen de GGD's deze week 200.000 boosterprikken zetten, volgende week 350.000 en oplopend tot 700.000 per week.
Onder meer militairen, medisch studenten, dierenartsen en oud-verpleegkundigen en oud-artsen gaan daarbij helpen. Er komen daarvoor zeker tachtig grote locaties. Ook kunnen 60-plussers op andere locaties worden geprikt, als zij bijvoorbeeld werken in ziekenhuizen en bij huisartsen.
De coronacijfers in Brazilië zijn vandaag opgelopen met 11.413 nieuwe besmettingen en 283 aan Covid-19 te wijten sterfgevallen. In totaal zijn in het Zuid-Amerikaanse land nu 22.105.827 mensen geïnfecteerd geraakt met het virus. 614.964 van hen kwam te overlijden.
Avondlockdown of niet, Forum voor Democratie in Zeeland komt morgen gewoon bij elkaar. 'Het is gewoon toegestaan', klinkt het. De bijeenkomst vindt plaats op een geheime locatie op Walcheren. De Statenfractie wil vanaf 19.00 uur met belangstellenden de ‘disproportionele maatregelen’ rond het coronavirus bespreken, om te kijken wat zij daartegen kunnen doen. ,,Want alleen samen krijgen wij de overheid onder controle'', zo staat in de aankondiging. Wie zich aanmeldt, krijgt kort van tevoren de locatie per e-mail door.
De Britse premier Boris Johnson wil een beetje vaart maken met het boosterprogramma en roept op om 'de prikken in de armen te zetten'. Te meer nu nog eens tien gevallen van de omikronvariant in het Verenigd Koninkrijk zijn ontdekt. In totaal heeft het land nu al 32 besmettingen met de nieuwe virusvariant vastgesteld. De recentelijk voor het eerst in Zuid-Afrika opgedoken mutatie is vermoedelijk besmettelijker dan eerdere varianten. Of het ook zieker maakt en de huidige vaccins er effectief tegen zijn, moet nog worden onderzocht.
© AFP — 'In die armen met die boosterprikken', zegt premier Johnson. Vandaag zijn de eerste 83 militairen opgeleid om vanaf morgen de GGD te helpen bij het afnemen van coronatesten. De 391 manschappen van de Landmacht gaan op zes verschillende regio’s van de GGD aan de slag. Het gaat om de eerste groep. Morgen, vrijdag en maandag volgen er meer. In totaal worden zo'n 750 militairen ingezet.
De inreisverboden die veel landen hebben ingesteld tegen de omikronvariant helpen niet tegen de verspreiding van virusmutatie en brengen tegelijkertijd veel mensen in de problemen, stelt de belangenorganisatie voor vliegvelden ACI Europe.
,,Door onze ervaringen van de afgelopen twintig maanden weten we zeker dat generieke reisbeperkingen niet effectief zijn tegen de verspreiding van nieuwe varianten", zegt Olivier Jankovec, topman van ACI Europe.
,,Terwijl ze geen invloed hebben op de epidemiologische situatie, hebben ze wel dramatische gevolgen voor de inkomens van mensen." Onder meer Nederland ontzegt veel reizigers de toegang uit landen in zuidelijk Afrika waar de versie onlangs opdook.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert om op basis van risico-inschattingen en bestaande wetenschappelijke kennis het inreisbeleid te bepalen. Volgens Jankovec zou het beter zijn om passagiers gericht te testen voordat ze in het vliegtuig stappen.
Ook pleit hij ervoor dat de EU meer coronavaccins beschikbaar stelt aan armere landen. ,,Het is moeilijk om de opkomst en verspreiding van de Omikron-variant niet in verband te brengen met de ongelijke verdeling van vaccins", zegt ACI-topman.
Ook de Verenigde Arabische Emiraten hebben een eerste omikrongeval vastgesteld, meldt staatspersbureau WAM. Het zou gaan om een Afrikaanse vrouw die via een ander Afrikaans land aankwam in de Emiraten. Het is het tweede besmettingsgeval met de nieuwe virusvariant in een van de Golfstaten. Eerder vandaag meldde Saoedi-Arabië ook een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus.
VN-baas Guterres noemt de reisverboden die na de ontdekking van de omikronvariant voor aantal landen en regio's in zuidelijk Afrika gelden 'zeer oneerlijk, bestraffend en niet effectief'. Hij benadrukt dat een virus werkelijk grenzeloos is en landen niet 'collectief moeten worden gestraft' voor het identificeren en delen van 'cruciale wetenschappelijke en gezondheidsinformatie'. Guterres roept in plaats van de reisbeperkingen op tot meer tests voor reizigers, samen met andere passende en 'echt effectieve' maatregelen.
Burgemeester Paul Depla van Breda wil de strijd tegen corona anders gaan aanpakken. Door de coronacrisis zijn er meer mensen boos, ontevreden en uit op het vergroten van tegenstellingen, maar er is ook iets anders aan de hand. Moedeloosheid en uitzichtloosheid nestelen zich in de samenleving, volgens Depla die voorstelt om een zomercarnaval te houden. 'Mensen gaan niet rellen, ze geloven het allemaal wel.’
Nieuwszender CNN meldt dat het eerste omikrongeval in de Verenigde Staten is vastgesteld. De virusvariant zou in Californië bij iemand zijn ontdekt, meldt het Centrum voor Ziektebestrijding en -Preventie.
De besmette persoon keerde op 22 november uit Zuid-Afrika terug. Het gaat om iemand die volledig was gevaccineerd en milde symptomen vertoonde. Na een periode van isolatie is de persoon nu negatief getest, net als zijn/haar contacten.
Maandag noemde president Biden de voor het eerst in Zuid-Afrika waargenomen variant 'een reden tot zorg, maar geen reden voor paniek'. ,,We moeten deze nieuwe dreiging tegemoet treden zoals de versies die ervoor kwamen'', aldus de president.
Veel ouderen stonden woensdag in een lange rij in de kou en regen te wachten voor de grote priklocatie in Waalwijk. Tot grote ergernis van wachtenden, veelal oudere mensen met een broze gezondheid. De GGD komt met maatregelen. Er komt een tent voor de koukleumende wachtenden.
© Marc Bolsius — Geen plek om te schuilen bij de grote vaccinatielocatie in Waalwijk. Cinefielen laten zich in crisistijd niet beroven van hun filmliefde. Ze verplaatsen hun bioscoopuitje gewoon naar de middag. Dat stelt tenminste het concern Pathé dat tijdens de huidige avondlockdown het fenomeen van de matineevoorstelling in populariteit ziet toenemen.
Honderdtwintig studenten geneeskunde en verpleegkunde gaan vanaf komend weekend zorgmedewerkers ondersteunen op de intensive care van het Erasmus MC in Rotterdam. De studenten gaan zich niet bezighouden met medisch-specialistische taken, zoals het bedienen van infuuspompen en beademingsapparatuur of het toedienen van medicatie, maar gaan helpen bij taken als het wassen van patiënten. Daartoe krijgen ze een cursus van 1,5 dag.
Oud-president Donald Trump testte vorig jaar, kort voor een debat met presidentskandidaat Joe Biden in Cleveland, positief op het coronavirus, zegt Trumps voormalige stafchef Mark Meadows in zijn memoires. Toch weerhield dat de president er niet van om zijn rivaal te ontmoeten.
Kort na de positieve test deed Trump een tweede die negatief was. Deze tweede uitslag leverde hij in om het debat op 29 september te kunnen voeren, citeert The Guardian die het boek al inzag. Pas op 2 oktober liet de president weten dat hij corona had, schrijft Meadows. ,,Niets kon hem tegenhouden.''
Trump weerspreekt de woorden van zijn voormalige stafchef en zegt dat het om 'nepnieuws' gaat. ,,In werkelijkheid toonde de test aan dat ik voor het debat geen Covid had'', zegt hij. Meadows houdt echter vol dat zijn baas op 26 september 2020 al tekenen van vermoeidheid en een 'lichte verkoudheid' vertoonde. Uiteindelijk verbleef Trump drie nachten in het ziekenhuis.© EPA — Trump op het bordes van het Witte Huis na zijn ontslag uit het ziekenhuis. Alle 44 reizigers die sinds vrijdag na hun aankomst uit Zuid-Afrika nog in een hotel in Badhoevedorp in isolatie zitten, hebben gisteren opnieuw een coronatest laten afnemen. Als zij vandaag een negatieve testuitslag krijgen, mogen zij het hotel morgen verlaten, meldt de GGD Kennemerland.
,,Zij worden persoonlijk gebeld. Sommigen hebben hun uitslag al binnen. Donderdag mogen ze pas uit isolatie. Dat hebben we zo afgesproken, dat is de procedure", aldus de woordvoerder. De GGD komt morgenochtend met meer informatie over de uitslag van de hertesten voor het coronavirus en mogelijk de nieuwe omikronvariant.Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is het aannemelijk dat de huidige coronavaccins bescherming bieden tegen ernstige gevolgen van de omikronvariant. Vast staat dat echter nog niet. Meer onderzoek is nodig.
Binnen enkele dagen verwacht de WHO meer inzicht te hebben in de overdracht van de nieuwe virusvariant. Die lijkt besmettelijker en verspreidt zich momenteel geleidelijk over de wereld. Omikron is al in meer dan twintig landen vastgesteld.
Zielsgelukkig is het personeel van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem met de schenking van liefst 2.000 chocoladeletters door grandcafé Vanouds. . ,,Het is de eerste actie voor de zorg sinds lange tijd”, zegt cardioloog Rutger Jansen. ,,Dit is een groot gebaar dat heel welkom is.”
De Europese gezondheidsdienst ECDC adviseert landen, mochten zij besluiten om kinderen van 5 tot 11 te vaccineren, te beginnen met het inenten van kinderen die door medische problemen risico lopen bij besmetting met het coronavirus.
De Europese medicijnwaakhond EMA keurde onlangs het vaccin van Pfizer en BioNTech goed voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. In Nederland komt de Gezondheidsraad op korte termijn met een advies hierover. Daarna besluit het kabinet over vaccinatie.
Kinderen worden doorgaans minder ziek dan volwassenen, maar kinderen die al een zwakkere gezondheid hebben, lopen wel meer risico dan gezonde leeftijdsgenootjes. De kans op ziekenhuisopname is twaalf keer zo groot. Die op een plek op de ic zelfs 19 keer.
Nederland staat achter het EC-voorstel om vaccinatiebewijzen binnen Europa, zonder boosterprik, maximaal negen maanden geldig te laten zijn, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Om te mogen reizen in Europa moet iemand uiterlijk negen maanden na de laatste vaccinatie een boosterprik laten zetten, was het advies van de commissie.
Het ministerie zegt het 'belangrijk' te vinden dat er wordt 'gewerkt aan een systeem voor heel Europa, zodat we de regels zo veel mogelijk gelijk kunnen trekken". Dat is in het 'belang van het vrije verkeer van personen in de EU'. Ons kabinet ziet in het voorstel 'een veilige manier om reizen in Europa mogelijk te maken en houden'.
Een aantal lidstaten van de Europese Unie trok de afgelopen tijd namelijk al zijn eigen plan. Zo wil Oostenrijk wil binnenkort geen toeristen meer toelaten die zijn geprikt met het Janssen-vaccin. In Frankrijk moeten 65-plussers en kwetsbare mensen deze maand nog een boosterprik halen, om hun coronapas te behouden.
Nederland, dat veel later begon met het toedienen van boosterprikken dan andere EU-landen, zette eerder dit jaar nog in op een geldigheidsduur van ten minste twaalf maanden voor het Europese vaccinatiebewijs. Volgens een woordvoerder is dat standpunt inmiddels 'achterhaald'.
Door simpelweg een verkeerd geboortejaar in te voeren in het aanmeldsysteem voor de boosterprik kunnen mensen die nog niet aan de beurt zijn wel al een vaccinatie-afspraak maken. ,,Het systeem is kwetsbaar", zegt een woordvoerder van GGD GHOR. ,,We hebben ervoor gekozen het systeem niet nodeloos dicht te timmeren. Het is een ingecalculeerd risico dat mensen er misbruik van kunnen maken."
Op dit moment kunnen mensen geboren in of voor 1940 op reguliere digitale wijze een afspraak plannen, volgens de vaccinatievolgorde van het ministerie van VWS. Door een geboortejaar van 1940 of eerder in te vullen kan iedereen dus een afspraak maken, ook al heeft het systeem de beschikking over het correcte geboortejaar en andere persoonlijke gegevens via de DigiD, die gebruikt wordt bij het maken van de afspraak.
GGD GHOR Nederland stelt echter dat aan het eind van de dag een geautomatiseerde controle plaatsvindt op basis van de data die zijn ontvangen. ,,Hierbij wordt automatisch gecheckt of op basis van het BSN-nummer dat gekoppeld is aan het DigiD-account het juiste geboortejaar is ingevuld. Mensen die nog aan de beurt zijn, worden er automatisch uitgefilterd en vervolgens afgebeld", aldus de organisatie.
De GGD-koepel vraagt 'iedereen om echt op zijn beurt te wachten'. ,,Als je voordringt, en fraudeert bij het invullen van de gegevens, dan neem je een plek van iemand in die deze vaccinatie misschien nog harder nodig heeft dan jij. Er is voor iedereen een vaccin beschikbaar, maar wacht op je beurt en je uitnodiging", laat een woordvoerster in een verklaring weten.
Volledig gevaccineerde reizigers hebben op dit moment drie dagen voor vertrek naar de Verenigde Staten een negatieve test nodig, maar het land wil die tijd verkorten naar één dag voor vertrek. Voor niet ingeënte Amerikanen en permanent in de VS wonende personen geldt die regel nu al. Wie niet gevaccineerd is, komt op een enkele uitzondering na de Verenigde Staten helemaal niet per vliegtuig in.
De reismaatregel wordt ingegeven door bezorgdheid rond de nieuwe omikronvariant. De Amerikaanse autoriteiten overwegen ook om reizigers zich drie of vijf dagen na aankomst opnieuw te laten testen, weet The Washington Post. Er wordt ook gesproken over een quarantaine van een week. Die gaat mogelijk gelden voor iedereen, ook na een negatieve test.Een Weense rechtbank heeft de eerste schadeclaims tegen de Republiek Oostenrijk voor de grote corona-uitbraak in wintersportoord Ischgl, in maart vorig jaar, afgewezen. De civiele rechter oordeelde dat de Oostenrijkse Epidemiewet alleen de algemene volksgezondheid beschermt en niet ook concrete personen.
De Republiek valt ‘in de relevante tijdsperiode’ geen schuld of onrechtmatig gedrag te verwijten, citeren media uit het vandaag gepubliceerde vonnis. De schadeclaims waren ingediend door twee Duitse wintersporters die beiden besmet raakten met corona. Een van hen had milde symptomen, de andere kampt nog steeds met long covid.De Oostenrijkse Vereniging voor Consumentenbescherming (VSV), die de belangen van de eisers behartigt, spreekt in een eerste reactie van een ‘juridisch schandaal.’ Ze gaat beide uitspraken tot op het hoogste niveau aanvechten, aldus bestuurslid Peter Kolba.
De rechtbank gaat er vanuit dat zich niet met de noodzakelijke zekerheid laat vaststellen dat vijftien IJslanders die op 1 maart 2020 uit Ischgl terugkeerden, positief testten in hun thuisland. Deze melding was afkomstig van het Europese waarschuwingssysteem van de gezondheidsautoriteiten (EWRS).
,,Bij een pandemie moeten meldingen van het Europese waarschuwingssysteem serieus worden genomen, anders is het onmogelijk een pandemie in te dammen." De besmette IJslanders werden beschouwd als het eerste bewijs van de corona-uitbraak in Ischgl.
In totaal zijn er op dit moment zo’n 50 rechtszaken over Ischgl-schadeclaims aanhangig. Kobla verwacht dat er uiteindelijk tot zo’n 3000 claims zullen worden ingediend en dat de vereniging ook groepsvorderingen naar Oostenrijks recht aanhangig zal maken. Ruim 6000 toeristen uit 45 landen sloten zich al aan bij zo’n groepsclaim, waaronder achthonderd Nederlanders.Het strafrechtelijk onderzoek naar de corona-verspreiding in het skigebied werd vorige week stopgezet. Het onderzoek was gericht tegen vijf personen, onder wie vier ambtenaren. Er is echter geen bewijs dat iemand door schuld iets heeft gedaan of nagelaten dat het risico op besmetting zou hebben vergroot, aldus de verklaring van het Openbaar Ministerie.
Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Griekenland, dat gepland stond voor 13 tot en met 15 december, wordt uitgesteld wegens corona, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
Door een storing is het aantal positieve coronatests gezakt tot onder de 20.000, voor het eerst in meer dan twee weken. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 18.588 nieuwe gevallen geregistreerd. Hoeveel het er zouden zijn geweest zonder de storing, weet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet.
De storing zit in het RIVM-systeem waar de meldingen binnenkomen. Dit kan betekenen dat het cijfer morgen wordt aangepast wanneer de positieve tests alsnog zijn verwerkt.
Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de nieuwe coronamaatregelen. Niels Klaassen, parlementair verslaggever, praat ons bij:
Eerder meldden we dat de omikronvariant al in oktober aangetroffen zou zijn in Nigeria. Dat is niet juist.
Het Nigeriaanse centrum voor ziekebestrijding (NCDC) heeft verkeerde informatie verspreid over de variant. Bij het monster uit oktober blijkt het te gaan om de deltavariant, en dus niet over omikron.
Ouderenbond ANBO is kritisch op het reisadvies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan 60-plussers. De WHO meldde dinsdag dat onder meer 60-plussers hun reisplannen voorlopig zouden moeten annuleren, om niet blootgesteld te worden aan de Omikron-variant van het coronavirus. De ANBO noemt het advies van de WHO 'veel te ongenuanceerd'.
Alle ouderen worden op deze manier weggezet als kwetsbaar, 'terwijl dit allerminst het geval is', aldus de bond. ,,De groep 60-plussers is een enorm diverse groep, waarvan een groot deel nog vitaal is, volop in het leven staat en nog aan het werk is. De WHO scheert met het advies alle 60-plussers onterecht over één kam." Volgens de ANBO moet iedereen - en dus niet alleen kwetsbaren - zich nu afvragen of op reis gaan wel een goed idee is.
Universiteiten en hogescholen vragen de politiek om 'maximale ruimte en flexibiliteit' omtrent de plannen om ook voor het hoger onderwijs het coronatoegangsbewijs (CTB) in te zetten. Het zou onhaalbaar zijn om alle studenten te kunnen controleren, en ze hopen een alternatief systeem in te kunnen zetten.
Zo wordt er nagedacht over een zogenaamd stickersysteem, waarbij studenten na één check een sticker op hun studentenpas krijgen waarmee ze naar colleges kunnen. Ook een inchecksysteem ligt op tafel, waarbij je studentnummer wordt gekoppeld aan je CTB. De docent moet dan alleen wel alle studenten inchecken, en studenten zonder CTB wegsturen.
Het hoger onderwijs stelt dat een kleine minderheid van ongevaccineerden mogelijk niet bereid is om zich te testen, welke dan ook geen toegang meer krijgt tot de campus. Dat is onwenselijk, want ook al kunnen colleges live uitgezonden worden, 100 procent volwaardig onderwijs zit er in deze situatie niet in.
Vanaf maandag 6 december ontvangen alle basisscholen en scholen voor speciaal basisonderwijs een eerste voorraad zelftesten voor hun leerlingen in groep 6, 7 en 8. Voor de kerstvakantie is er een tweede automatische levering, meldt het ministerie van Onderwijs vanmiddag. Hiermee kunnen leerlingen twee keer per week thuis een zelftest doen.
Nog eens vijftien mensen uit de Europese Unie blijken de omikron-variant van het coronavirus onder de leden te hebben. Daarmee stijgt het totale aantal bevestigde gevallen naar 59, meldt de Europese gezondheidsdienst ECDC.
Nederland voert de lijst aan met 16 vastgestelde Omikron-gevallen. In Portugal zijn veertien mensen positief getest op de virusversie en in Duitsland negen mensen. De andere landen waar het virus is vastgesteld, zijn Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk (het overzeese gebiedsdeel Réunion), Italië, Spanje en Zweden.
Volgens het ECDC zijn de meeste positief geteste personen onlangs in Afrika geweest. In Nederland geldt dat voor vijftien van de zestien mensen. Niemand is er voor zover bekend ernstig ziek van geworden en er zijn in Europa ook geen sterfgevallen bekend. Daarnaast zijn er enkele verdachte gevallen, waarbij nog niet zeker is dat het om de Omikron-variant gaat.
Buiten de EU is de Omikron-variant ook vastgesteld in Zuid-Afrika, Botswana, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Australië, Canada, Israël, Brazilië, Nigeria, Saudi-Arabië, Japan en Hongkong, laat het ECDC weten.
Na zes aangesloten dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen woensdag gedaald. In totaal zijn er nu 2768 Covidpatiënten opgenomen. Dat zijn er 77 minder dan dinsdag, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 2181 coronapatiënten, 69 minder dan een dag eerder. Op de intensive cares nam het aantal mensen met Covid-19 af met 8 tot 587.
Met de stijgingen van de afgelopen tijd leek het erop dat er woensdag voor het eerst meer coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen dan bij de piek van vorige winter. Bij het hoogtepunt op 5 januari lagen er 2890 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), voorziet dat deze grens op korte termijn ruimschoots wordt gepasseerd.
Afgelopen etmaal werden op de verpleegafdelingen 322 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic's werden 42 mensen opgenomen.
De Europese Unie moet het hebben over het verplichten van een coronaprik, vindt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Nu het virus weer om zich heen grijpt in de EU en de vaccinatie stokt, is dat volgens haar logisch en gepast.
Het is niet aan haar om een vaccinatieplicht voor te stellen of aan te bevelen, onderstreept Von der Leyen. Dat is aan de EU-landen zelf. Sommige daarvan, zoals Oostenrijk en Duitsland, bereiden een verplichte inenting inmiddels voor.
,,Als je me vraagt naar mijn persoonlijke opvatting: ik denk dat het begrijpelijk en passend is om deze discussie nu te voeren binnen de EU", zegt de Duitse commissievoorzitter. ,,Dit vergt een gezamenlijke aanpak."
© EPA — Ursula von der Leyen Meer dan 10 miljoen Duitsers hebben inmiddels een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. In de afgelopen dag kregen bijna 657.000 mensen een booster en daarmee steeg het totale aantal extra inentingen woensdag naar bijna 10,4 miljoen. Dat is 12,5 procent van de bevolking.
Duitsland begon in september met de boosterprikken, die de afweer tegen het coronavirus een oppepper moeten geven. Dat is twee maanden eerder dan Nederland. Duitsland begon met het vaccineren van risicogroepen, zoals ouderen en mensen met bestaande gezondheidsproblemen. Zij kregen voorrang. Inmiddels kunnen alle volwassenen een oppepprik krijgen.
Ook andere landen lopen voor op Nederland. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk 20 miljoen boosterprikken gezet. België en Oostenrijk hebben 1,5 tot 2 miljoen extra inentingen toegediend, Portugal 1,1 miljoen en Denemarken ruim 800.000. Nederland heeft ruim 80.000 boosterprikken gezet, iets meer dan de ruim 70.000 van Luxemburg.
Het RIVM denkt dat er minder mensen in het ziekenhuis opgenomen waren als ze eerder een boosterprik tegen het coronavirus hadden gekregen. Hoeveel opnames het had gescheeld en of het beter was geweest om eerder te beginnen met extra prikken, kan het instituut niet zeggen. ,,Dat weten we niet", zei infectieziektedeskundige Jaap van Dissel van het RIVM in de Tweede Kamer op vragen van Fleur Agema van de PVV.
Uit Israëlisch onderzoek naar het Pfizer-vaccin bleek dat het risico op een ernstig ziekteverloop na een booster ongeveer 90 procent lager was dan bij mensen die maar twee prikken hadden gekregen. Van Dissel zei dat onderzoek te kennen, maar wees erop dat de mensen die meededen aan het onderzoek vrij kort in de gaten gehouden waren. Hij zou dat 'graag veel langer zien'.
© ANP — Jaap van Dissel praat de De Tweede Kamercommissie voor VWS De mondiale economie groeit dit jaar iets minder hard dan eerder verwacht, stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuwe prognose. De denktank gaat nu uit van een groei van 5,6 procent waar dat eerder nog 5,7 procent was. Die verlaging komt door de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus.
Om te zorgen dat de economie geen verdere schade oploopt, is snel blijven vaccineren noodzakelijk, benadrukt de OESO. Ook in armere landen. Daarmee kan worden voorkomen dat er steeds nieuwe varianten van het virus opduiken.
De burgemeesters van enkele Belgische gemeenten doen een oproep aan de bevolking om de coronaregels erg strikt na te leven en niet meer binnen samen te komen. ,,Alleen op die manier kunnen we nog een stuk van de eindejaarsfeesten redden", klinkt het.
De coronabesmettingen liggen in het Vlaamse Noord-Limburg hoger dan ooit tevoren. Daardoor staat het zorgsysteem zwaar onder druk. Er is een grote uitval van zorg- en onderwijspersoneel en vooral lagere scholen moeten steeds meer klassen in quarantaine plaatsen. Goede zorgverlening en onderwijsverstrekking komen steeds meer in het gedrang, aldus de burgemeesters.
De gemeenten roepen verenigingen op om niet meer binnen samen te komen. Dat wordt ook jeugdverenigingen aangeraden, om kinderen uit verschillende gezinnen, klassen en scholen niet te mengen. Aan de ouders met kinderen in de buitenschoolse opvang wordt verzocht om de kinderen enkel naar de opvang te brengen indien dit echt noodzakelijk is.
Nigeria meldt dat de omikronvariant van het coronavirus is aangetroffen in een testmonster van oktober. De nieuwe informatie suggereert dat de variant al mogelijk rondging voordat het eerste geval weken later in Zuid-Afrika werd ontdekt. De in oktober besmette persoon behoorde tot een groep reizigers. Het Nigeriaanse centrum voor ziektebestrijding (NCDC) heeft geen verdere details over deze persoon bekendgemaakt. De variant is ook vastgesteld bij twee reizigers die vorige week vanuit Zuid-Afrika in Nigeria arriveerden.
© AFP — Vaccinatie in Nigeria De beschermingsmuur die de coronavaccins hebben opgebouwd, wordt bij ouderen iets minder sterk. Bij 70-plussers beschermen de beschikbare vaccins nog voor 84 procent tegen ziekenhuisopname en voor 93 procent tegen opname op een intensive care. Dat heeft Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gezegd tegen de Tweede Kamer.
Bij zijn vorige briefing, half november, boden de vaccins bij ouderen 87 procent bescherming tegen ziekenhuisopnames. Begin november was het 89 procent.
Ook bij mensen die jonger dan 70 zijn, zwakt de bescherming iets af. Bij hen zijn de vaccins voor 94 procent effectief tegen ziekenhuisopnames, terwijl dit eerder zo'n 97 procent was.
Om de afweer te versterken is Nederland onlangs, als laatste land in de regio, begonnen met het geven van boosterprikken. Voorlopig zijn zorgmedewerkers, mensen van 80 jaar en ouder, bewoners van zorginstellingen en mensen met het downsyndroom eerst aan de beurt. Over een tijdje krijgen mensen van 60 tot en met 79 jaar een uitnodiging, en in de loop van volgend jaar de rest van de bevolking.
© ANP — Jaap van Dissel Leden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben ingestemd met het starten van onderhandelingen over een internationaal akkoord over de aanpak van een volgende pandemie. Het is de bedoeling dat de nog te maken afspraken vanaf 2024 in werking treden.
De resolutie over het akkoord werd aangenomen aan het einde van een driedaagse bijeenkomst van de 194 lidstaten in het Zwitserse Genève. Het besluit werd met applaus ontvangen. Het akkoord is niet alleen ter voorkoming van een nieuwe pandemie, maar gaat over het treffen van voorbereidingen en hoe er op zo'n wereldwijde gezondheidscrisis moet worden gereageerd.
Experts vrezen dat het een kwestie van tijd is voordat de wereld met de volgende pandemie te maken krijgt.
Er komt toch geen ingelaste EU-top over de omikronvariant. Premier Mark Rutte en de andere EU-leiders bespreken de nieuwe coronavariant, waarover grote zorgen bestaan, op hun al geplande top over twee weken.
De voorzitter van de raad van regeringsleiders, Charles Michel, wilde hen eerder bijeenroepen om over Omikron te overleggen. Zo zouden de EU-landen hun aanpak op elkaar kunnen afstemmen. Maar 'na een grondige evaluatie en consultatie' ziet hij daarvan af, zegt een Brusselse bron.
Michel en ook de Europese Commissie stellen sinds het uitbreken van de coronacrisis alles in het werk om de EU-lidstaten op één lijn te houden. Dat vergt voortdurend overleg, omdat elk land zelf beslist over zijn gezondheidsbeleid.
Demissionair minister Hugo de Jonge en zijn collega-ministers van Volksgezondheid spreken elkaar dinsdag over omikron.
De omikronvariant van het coronavirus wordt in steeds meer landen vastgesteld. De laatste meldingen van besmettingen laten zien hoe lastig het voor overheden is om verspreiding in te dammen. Zo maakte Denemarken woensdag bekend dat een besmette persoon met zo'n 1600 andere mensen een concert van DJ Martin Jensen heeft bijgewoond in het noordelijke Aalborg.
De virusvariant is voor het eerst vastgesteld in Zuid-Afrika en door reizigers verspreid over de wereld. Israël meldde dat een besmette persoon uit Malawi in Tel Aviv de bus nam. In Italië bleek de eerste persoon waarbij een Omikron-besmetting was vastgesteld dagen door het land te hebben gereisd.
Inmiddels hebben ook grote landen als Saudi-Arabië, Nigeria en Brazilië voor het eerst Omikron-gevallen gemeld. Het zou in dat laatste land gaan om twee Braziliaanse missionarissen die afkomstig waren uit Zuid-Afrika. Het RIVM meldde dinsdag dat de variant in Nederland een week eerder is aangetroffen dan toe nu bekend was. Dat nieuws kreeg wereldwijd veel aandacht.
Nederland en andere landen hebben na de ontdekking van de variant het internationale reisverkeer aan banden gelegd. Israël en Japan gaan het verst en besloten vrijwel alle buitenlanders te weren. In de Verenigde Staten wordt naar verwachting op donderdag een aanscherping van de regels voor reizigers aangekondigd door de regering van president Joe Biden.
De VS gaan volgens bronnen van The Washington Post alle internationale reizigers verplichten om zich een dag voor hun vlucht te laten testen. Die regel geldt dan ook voor mensen die volledig gevaccineerd zijn. Er wordt ook nog overwogen om reizigers binnen drie tot vijf dagen na aankomst een tweede coronatest te laten doen.
© ANP — Denemarken maakte bekend dat een besmette persoon met zo'n 1600 andere mensen een concert van DJ Martin Jensen heeft bijgewoond in het noordelijke Aalborg (foto ter illustratie) In België is een tweede inwoner besmet geraakt met de omikronvariant van het coronavirus, maakt viroloog Marc van Ranst in onderstaande tweet bekend.
Duitsland meldde vandaag 446 nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen, het hoogste dagcijfer sinds halverwege februari. Ziekenhuizen maken zich zorgen over de vele opnames van coronapatiënten op de intensive care. Er wordt gewaarschuwd dat het aantal coronapatiënten op de ic's de piek van de vorige winter dreigt te overstijgen.
Het hoofd van een vereniging voor ic-zorg, Gernot Marx, denkt dat het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen mogelijk voor de kerstdagen oploopt tot 6000, ongeacht welke coronamaatregelen nu nog worden genomen. Momenteel zijn het er circa 4600. Afgelopen week werden zo'n 1400 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's.
Door de heropleving van het coronavirus is het officiële dodental in Duitsland gestegen tot bijna 102.000. Het Robert Koch Instituut voor ziektebestrijding (RKI) rapporteerde woensdag bijna 67.200 nieuwe infecties. Het daggemiddelde van de afgelopen week daalt daarmee naar 442,9 besmettingen per 100.000 inwoners. Het gemiddelde daalde dinsdag voor het eerst sinds begin november.
De coronasituatie is met name ernstig in het zuiden en oosten van Duitsland, waar de vaccinatiegraad achterloopt op het landelijke gemiddelde. Van de bevolking is 68,6 procent volledig ingeënt. De politiek overweegt een algemene vaccinatieplicht in te voeren. Olaf Scholz, de verwachte opvolger van bondskanselier Angela Merkel, wil dat het parlement zich daar dit jaar nog over uitspreekt. Bij groen licht gaat de vaccinatieplicht vanaf februari of maart gelden.
© REUTERS — Olaf Scholz Het coronavaccin van BioNTech en Pfizer biedt waarschijnlijk goede bescherming tegen een ernstig ziekteverloop van de omikronvariant. Dat heeft topman Ugur Sahin van de Duitse vaccinmaker BioNTech tegen persbureau Reuters verklaard.
,,We denken dat het waarschijnlijk is dat mensen substantiële bescherming zullen hebben tegen ernstige ziekte veroorzaakt door omikron", zei Sahin. Hij omschreef daarbij 'ernstige ziekte' als een ziekte waarvoor ziekenhuis- of intensieve verzorging nodig is. Het biotechbedrijf werkt wel snel verder aan een verbeterde versie van zijn vaccin, hoewel het volgens de topman onduidelijk blijft of dat nodig is.
De Israëlische minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz is ook optimistisch over de werking van de coronavaccins tegen de omikronvariant. Horowitz ziet 'eerste aanwijzingen dat wie gevaccineerd is met een vaccin dat nog werkzaam is of met een boosterprik, ook tegen deze variant beschermd zal zijn'. De laatste injectie mag dan niet ouder zijn dan zes maanden.
Eerder waarschuwde de topman van de Amerikaanse vaccinmaker Moderna nog dat de bestaande vaccins mogelijk minder effectief zijn tegen de nieuwe variant.
© Kay Nietfeld/dpa — Ugur Sahin Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen stijgt in de komende twee weken hoogstwaarschijnlijk tot boven de 3200. Dat heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), dinsdag gezegd. Nu behandelen de ziekenhuizen ruim 2800 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Lees hier het hele verhaal.
EU-landen krijgen al op 13 december coronavaccins geleverd voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar, meldt het Duitse ministerie van Volksgezondheid. Dat is een week eerder dan gepland en betekent dus ook dat landen sneller kunnen beginnen met de uitrol van de vaccinatiecampagne voor jonge kinderen.
Het vaccin dat wordt gebruikt is dat van Pfizer/BioNTech, nu al beschikbaar voor kinderen vanaf 12 jaar. Duitsland heeft van de fabrikant te horen gekregen dat de leveringen voor de EU eerder plaatsvinden dan aanvankelijk verwacht. Het land ontvangt zelf 2,4 miljoen doses. ,,Gezien de huidige coronasituatie is dit goed nieuws voor ouders en kinderen. Velen kijken hier reikhalzend naar uit", laat gezondheidsminister Jens Spahn weten.
Jongere kinderen krijgen een kleinere dosis toegediend. Dat is 10 in plaats van 30 microgram per prik, met een wachttijd van drie weken tussen de twee doses. Volgens onderzoekers is dat mogelijk omdat kinderen evenveel antistoffen aanmaken als volwassen bij een volledige dosis.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurde het middel vorige week goed voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Volgens de experts wegen de voordelen van het vaccin ook voor deze leeftijdsgroep zwaarder dan het risico op de doorgaans milde bijwerkingen.
© Getty Images — Jens Spahn De Rooms-Katholieke Kerk schrapt per direct alle vieringen na 17.00 uur. Ook tijdens Kerstmis zullen de aangescherpte maatregelen gelden, zo meldt de Rooms-Katholieke Kerk. De Nederlandse bisdommen hebben hiertoe besloten 'in verband met de huidige ontwikkelingen op het gebied van de coronapandemie'.
De vraag vanuit de kerk aan de parochies is om Kerstmis zoveel mogelijk overdag, voor 17.00 uur te vieren. Als er toch een mis daarna plaatsvindt, dient deze zonder publiek te zijn. Vanuit huis kan via een live-verbinding de viering gevolgd worden. In de kerk wordt gevraagd alleen een pastoor, priester, bedienaren en bij uitzondering een koor aanwezig te laten zijn, aldus een woordvoerster.
Overdag kunnen de vieringen en kerkelijke bijeenkomsten zoals catechesebijeenkomsten of parochiebestuursvergaderingen nog wel doorgaan. Daarbij dient iedereen zich aan de al geldende coronamaatregelen te houden, zoals anderhalve meter afstand houden en bij verplaatsing door de kerk een mondkapje dragen. Eenmaal zittend op de plek mag deze af. Kleinere kerken moeten weer werken met een reserveringssysteem, zodat mensen afstand kunnen houden. Koren mogen wel blijven zingen maar dienen ook onderling afstand te houden. Ventilatie in de kerken blijft een prioriteit
Het besluit om met kerst in de avonduren geen publieke vieringen toe te staan gaat de bisschoppen 'zeer aan het hart', zo stellen zij, maar 'de kerk mag geen bron van besmetting zijn'.
© ANP — Bezoekers krijgen een plaats toegewezen tijdens de viering in de Vituskerk Een op de tien ziekenhuismedewerkers zit momenteel ziek thuis. Het verzuim op de intensive cares is gestegen tot bijna 10 procent. Op de verpleegafdelingen is 9 procent van de medewerkers niet inzetbaar. Dat heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), woensdag gezegd in de Tweede Kamer.
In september, vlak voor het begin van de huidige golf, was ruim 6 procent van de artsen en verpleegkundigen niet in staat om te werken.
© ANP — Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Twee jaar geleden nog maar dreigde de sloopkogel voor het Beursgebouw in Eindhoven. Maar, zoals het gezegde luidt: wie wat bewaart, heeft wat. Het nog altijd leegstaande gebouw kan nu mooi dienst doen als coronapriklocatie. Lees hier het hele verhaal.
Japan gaat nog verder op slot vanwege de zorgen over de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. De autoriteiten vragen luchtvaartmaatschappijen om een maand lang geen nieuwe tickets te verkopen voor vluchten naar Japan, meldt het ministerie van Transport.
Japan behoort tot de landen die het verst gaan om omikron buiten de deur te houden. Het land sloot de grenzen deze week voor buitenlanders. Er geldt nog een uitzondering voor buitenlanders met een verblijfsvergunning, maar die wordt volgens omroep NHK donderdag geschrapt voor reizigers uit landen in het zuiden van Afrika.
Luchtvaartmaatschappijen ANA en JAL hebben inmiddels bevestigd dat voorlopig geen tickets meer geboekt kunnen worden op internationale vluchten naar Japan. Ondanks de strenge maatregelen heeft omikron de eilandstaat al kunnen bereiken. De autoriteiten hebben twee besmettingen gemeld. Het gaat volgens Japanse media om een diplomaat uit Namibië en een reiziger die in Peru is geweest.
Japan had eerder in de pandemie ook al een zeer streng inreisbeleid. Inmiddels is zo'n 77 procent van de bevolking volledig gevaccineerd en krijgen sommige groepen ook al boostervaccins.
© AP Alsof, eenmaal binnen de Eftelingpoort, alles geoorloofd is. Zo ziet het er soms uit. Bezoekers staan boven op elkaar in wachtrijen en mondkapjes zitten vaker onder de kin dan boven de neus. Maar schijn bedriegt. Er is beveiliging, crowd control en overal hangen camera's. Hoe de Efteling van gastheer naar handhaver moest gaan.
Het kabinet wil eerst met Europese landen overleggen voordat het aanbevelingen van het RIVM over reismaatregelen overneemt. Het RIVM adviseert onder meer om alle reizigers, dus ook gevaccineerden, zich te laten testen voordat ze naar Nederland reizen. Ook adviseert het een quarantaineplicht voor ongevaccineerde reizigers van buiten de EU.
Maar demissionair minister Hugo de Jonge wil eerst met andere landen overleggen, om zo "een lappendeken" aan maatregelen te voorkomen, aldus een ministeriewoordvoerder. Het kabinet vroeg om advies nadat de omikronvariant werd ontdekt op een vlucht vanuit Zuid-Afrika.
Een woordvoeder van het ministerie van Volksgezonheid laat weten dat hiermee een eerste stap is gezet en dat Nederland de adviezen onder de aandacht gaat brengen bij andere EU-lidstaten. ,,Nederland kan hierin niet alleen optrekken, maar we nemen hiermee wel het initiatief." Hij benadrukt dat er momenteel al strenge regels gelden voor reizen vanuit zuidelijk Afrika, zoals een dubbele testverplichting en een quarantaineplicht van minstens vijf dagen.
Thuiszorg- en verpleeghuisorganisaties in de Brabantse plaatsen Roosendaal, Bergen op Zoom en Etten-Leur schieten zelf in actie om personeel versneld de boosterprik tegen corona te geven. Aanleiding: de GGD West-Brabant heeft pas in januari de capaciteit om die klus te klaren.
Dat meldt thuiszorgbestuurder Christ-Jan Danen van TWB West-Brabant. Om zo snel mogelijk te kunnen prikken hebben TWB, huize St. Elisabeth en stichting Groenhuysen in Roosendaal, het Bergse tanteLouise en Avoord in Etten-Leur de handen ineen geslagen.
Van 11 tot en met 19 december gaan medewerkers van de vijf instellingen elkaar vaccineren bij de GGD-straat in Roosendaal. De GGD zet dus geen prikken, maar stelt wel ruimte beschikbaar aan de Tussenriemer, bevestigt GGD West-Brabant.
Bij TWB hebben al honderd medewerkers zich aangemeld om als vrijwilligers te helpen bij het prikken. Het Bravis ziekenhuis maakt de vaccins klaar. Per uur kunnen 90 prikken gezet worden. Het gaat om duizenden zorgmedewerkers: alleen al bij TWB werken ongeveer 1000 mensen in de verpleging en verzorging die aan 3400 cliënten zorg verlenen.
De Australische economie is in het derde kwartaal gekrompen. Oorzaak waren de lockdowns in onder meer Sydney, Melbourne en Canberra vanwege de coronapandemie. Daardoor gaven consumenten minder uit, met name aan diensten zoals de horeca en cultuursector, maar ook vervoer.
De afname met 1,9 procent ten opzichte van het tweede kwartaal viel nog mee, want economen hadden eigenlijk gerekend op een krimp met 2,8 procent. De gestegen energieprijzen hielpen daarbij, want daardoor kwam er meer vraag naar kolen die ook nog eens duurder waren. De export van die fossiele brandstof stutte de Australische economie juist.
Recente cijfers geven aan dat de economie sterk herstelt van de lockdowns. Zo hebben huishoudens na die gesloten periodes meer geld over om te besteden en trekt ook de import van goederen weer aan. De omikronvariant van het coronavirus zorgt desondanks weer voor onzekerheid.
Australië scherpte vanwege die variant de reisbeperkingen weer aan. Toch hoopt het land dankzij vaccinaties nieuwe harde lockdowns te kunnen voorkomen. Inmiddels is 87 procent van de Australiërs van 16 jaar en ouder ingeënt.
© EPA — Scott Morrison Meer dan een half miljoen mensen zijn in de maand november positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde in dertig dagen tijd 511.300 nieuwe gevallen. Dat is een nieuw maandrecord. Het oude record was al op 20 november verbroken en is in de anderhalve week erna verder aangescherpt.
Gemiddeld waren er in november 17.043 positieve tests per dag. Op 24 november meldde het RIVM 23.735 bevestigde besmettingen, het hoogste aantal positieve tests in een dag tijd sinds het begin van de epidemie.
In de 30 dagen van november zijn meer positieve tests geregistreerd dan in de 153 dagen van de maanden juni, juli, augustus, september en oktober bij elkaar.
Het oude maandrecord is van december vorig jaar. Dat was de piek van de tweede golf. In 31 dagen tijd waren er toen 273.443 bevestigde besmettingen. In oktober vorig jaar waren er 229.559 nieuwe gevallen en in april van dit jaar 223.732.
© ANP / ANP — Een GGD-medewerker voert een coronatest uit in de teststraat bij het HMC Bronovo Het demissionaire kabinet slaat de mogelijkheid over om extra medicatie tegen COVID-19 in te kopen. Het gaat om Ronapreve, dat onlangs door het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) is goedgekeurd. Dat meldt NU.nl.
Nederland doet wel mee via de Europese inkooproute, maar maakt geen gebruik van de mogelijkheid om daarnaast nog zelf in te slaan.
Die deadline is verlopen, laten Haagse bronnen aan NU.nl weten. Er worden meerdere coronamedicijnen ontwikkeld, waarvan een aantal al is goedgekeurd door het EMA.
Ronapreve helpt coronapatiënten van twaalf jaar en ouder die een grote kans op een ernstig verloop van een infectie hebben door bijvoorbeeld een verzwakt immuunsysteem, maar nog geen extra zuurstof nodig hebben.
In Brazilië zijn twee gevallen van de omikronvariant opgedoken. Het zijn de eerste besmettingen met de nieuwe coronavariant in Latijns-Amerika. De besmettingen werden vastgesteld onder reizigers die terugkwamen uit Zuid-Afrika, melden de autoriteiten.
Het gaat om een 41-jarige man en een 37-jarige vrouw. Ook andere verdachten gevallen worden onderzocht. Zo is er een passagier uit Ethiopië die eerder Zuid-Afrika had bezocht en zijn er verdachte gevallen in Belo Horizonte en in de hoofdstad Brasilia.
In Europa hebben volgens het Europese Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) 44 mensen tot nu toe positief getest op de omikronvariant. De variant is vastgesteld in België, Nederland, Duitsland, Italië, Portugal, Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken, Spanje en Zweden, en op Réunion, een Frans overzees departement ten oosten van Madagaskar.
Buiten de Europese Unie is de omikronvariant ook vastgesteld in Zuid-Afrika, Botswana, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Australië, Canada, Israël, Japan en Hongkong. En nu dus ook in Brazilië.
© Getty Images — President Jair Bolsonaro Wie niet volledig is gevaccineerd tegen Covid-19 en ook kwetsbaar is voor het virus, kan voorlopig beter niet reizen naar gebieden waar de omikronvariant van het coronavirus wordt overgedragen binnen de gemeenschap. Dat zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag in een bijgewerkt reisadvies over de pas ontdekte variant.
,,Personen die niet volledig zijn gevaccineerd of die geen bewijs hebben van eerdere SARS-CoV-2-infectie en een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van ernstige ziekte en overlijden, inclusief mensen van 60 jaar of ouder of mensen met co-morbiditeiten (bijvoorbeeld hartaandoeningen, kanker en diabetes) wordt geadviseerd om reizen naar gebieden met gemeenschapsoverdracht uit te stellen", aldus de verklaring.
Met 'gebieden met gemeenschapsoverdracht' doelt de WHO op regio's en landen waarvan is vastgesteld dat de omikronvariant al door de inwoners onderling aan elkaar wordt doorgegeven, zoals Zuid-Afrika, Malawi en Nigeria.
Eerder op dinsdag berispte de WHO nationale regeringen voor het stopzetten van reizen vanuit zuidelijk Afrika als reactie op de opkomst van de variant. ,,Reisverboden zullen de internationale verspreiding niet voorkomen, maar leggen wel een zware last op levens en bestaansmiddelen", zei het VN-gezondheidsorgaan.
Deskundigen adviseren de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit (FDA) een pil van farmaceut Merck in te zetten tegen Covid-19. Het middel molnupiravir moet voorkomen dat mensen die het coronavirus onder de leden hebben ernstige ziekteverschijnselen ontwikkelen of zelfs overlijden.
Het zou het eerste geneesmiddel tegen de ziekte zijn als het wordt goedgekeurd, vooral bedoeld voor patiënten die al risico lopen. Dertien leden van het panel stemden voor en tien tegen. Het besluit komt terwijl wetenschappers bezig zijn de ernst van de Omikron-variant op waarde te schatten.
Volgens Merck, dat in Europa actief is onder de naam MSD, kan het medicijn thuis kort nadat de infectie is vastgesteld worden geslikt. De FDA neemt naar verwachting snel een besluit over het medicijn, waar ook de Europese toezichthouder EMA naar kijkt. Farmaceut Pfizer heeft ook een aanvraag gedaan voor goedkeuring van een antivirale pil.
Canada probeert de verspreiding van de omikronvariant tegen te gaan en verplicht luchtreizigers uit alle landen, behalve de Verenigde Staten, om bij aankomst een coronatest te ondergaan, meldt Gezondheidsminister Jean-Yves Duclos.
,,Alle vliegtuigpassagiers van buiten Canada, afgezien van de VS, moeten worden getest op het vliegveld waar zijn Canada binnenkomen'', zegt Duclos. ,,Ze zullen zich daarna moeten isoleren tot de uitslag van de test bekend is.''
De overheid breidt ook het aantal landen uit zuidelijk Afrika, dat onder het vliegverbod valt, uit naar tien. Canada heeft inmiddels zes gevallen van de nieuwe coronavariant vastgesteld. Drie daarvan bij personen die recentelijk in Nigeria zijn geweest.
Wie de afgelopen 14 dagen in Nigeria, Malawi of Egypte, is geweest, wordt tijdelijk de toegang tot Canada ontzegd, verklaart Transportminister Omar Alghaba. Het inreisverbod gold al voor Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Eswatini, Zimbabwe en Mozambique.
Een aantal Afrikaanse landen heeft de Verenigde Staten gevraagd om geen coronavaccins meer te sturen, omdat ze tot nu toe niet konden gebruiken wat ze kregen, zegt medisch topadviseur van het Witte Huis, Anthony Fauci. De landen zitten in hun maag met de Amerikaanse vaccins.
Het is volgens de immunoloog nog te vroeg om conclusies te trekken over de gevolgen van de omikronvariant van het coronavirus. ,,Het is heel moeilijk om te bepalen of deze variant tot zware ziekte gaat leiden'', zegt Fauci. Er zijn inmiddels 256 bevestigde gevallen in twintig landen volgens hem, maar nog niet in de VS.
Het Trump International Golf Links & Hotel in het Ierse dorp Doonbeg, eigendom van voormalig Amerikaans president Donald Trump, heeft vorig jaar een operationeel verlies van 2 miljoen euro geleden. Het aantal bezoekers daalde in het coronajaar met 69 procent, waardoor de omzet op 3,8 miljoen miljoen uitkwam.
Trumps imperium van kantoorpanden, golfresorts en hotels, werd hard getroffen door de pandemie. Volgens de Bilionaires Index van persbureau Bloomberg raakte Trump vanaf het moment dat hij aantrad als president in 2017 tot het moment dat hij het Witte Huis eerder dit jaar verliet, zo'n 700 miljoen dollar aan vermogen kwijt.
Een groot gedeelte daarvan verloor hij vermoedelijk vorig jaar. Hij zou momenteel goed zijn voor nog zo'n 2,5 miljard dollar. Trump is wel in staat geweest om schulden te herfinancieren en looptijden te verschuiven. Het resort in Ierland opende in juni 2021 weer de deuren en het zou er naar verluidt weer ongeveer even druk als voor de crisis.
© REUTERS — Donald Trump, nog steeds goed voor 2,5 miljard dollar, volgens Bloomberg. Deze zomer ging, als vervanging van de vliegverboden, de quarantaineplicht in. Die geldt voor mensen die uit zeerhoogrisicogebieden zoals Afghanistan, Barbados en het Verenigd Koninkrijk, naar Nederland komen. Sinds de invoering ervan zijn er tot medio november 230 bestuurlijke boetes opgelegd aan reizigers die zich niet aan dat voorschrift hielden.
De plicht om vijf tot tien dagen thuis te blijven, geldt nu ook voor reizigers uit zuidelijk Afrika waar de omikronvariant van het coronavirus is ontdekt. Vrijdag is een vlieg- en inreisverbod ingesteld. Groepen die daarvan zijn uitgezonderd, zoals Nederlanders die terug naar huis komen en andere EU-burgers, vallen ook onder de quarantaineplicht. De boete bij niet naleven van de plicht is 339 euro.
Reizigers die vrijdag uit zuidelijk Afrika op Schiphol zijn geland, kunnen een telefoontje verwachten van het Quarantaine Servicepunt van het ministerie van Volksgezondheid. Er komt een boa aan de deur die controleert of iemand echt thuis is. ,,Normaal doen we een steekproef, maar voor reizigers uit Zuid-Afrika is het strenger, want we weten nog niet hoe risicovol die nieuwe variant is", aldus het ministerie.
Om meer lichamen van overledenen te kunnen bewaren, plaatst DELA bij vier uitvaartcentra speciale koelunits, meldt Omroep Brabant. Dit vanwege oplopende besmettings- en sterftecijfers. ,,Wij hadden ze liever niet willen neerzetten", zegt Walter Bonte van de DELA in Eindhoven.
De koelunits staan bij de uitvaartcentra in Eindhoven, Den Bosch en Roosendaal. Morgen wordt een vierde geplaatst in Uden. Bij de eerdere coronagolven werden ook al extra koelcontainers geplaatst.
De units lijken op grote zeecontainers, maar dat woord gebruiken ze bij DELA liever niet. In de units kunnen de lichamen van tien mensen worden bewaard. Daar liggen de overledenen in hun kisten naast elkaar. ,,De kisten worden niet opgestapeld."
Bijna 82.000 mensen hebben tot nu toe een boosterprik gekregen, meldt het RIVM. Zo'n 740.000 mensen van 80 jaar en ouder krijgen een uitnodiging. Ook zorgmedewerkers krijgen de aanvullende coronaprik. Over een tijdje zijn de 60-plussers aan de beurt en in de loop van volgend jaar de rest van de bevolking.
Bijna 33.000 mensen hebben vorige week hun eerste prik tegen het coronavirus gehaald. Dat is het laagste aantal sinds het begin van de vaccinatiecampagne in januari. Het aantal tweede prikken steeg. Ruim 56.000 mensen kregen vorige week hun herhaaldosis, het hoogste aantal sinds half oktober.
Ruim 13,2 miljoen mensen hebben in elk geval hun eerste inenting gekregen. Van hebben hebben bijna 11,2 miljoen ook de tweede prik ontvangen. Van alle Nederlanders van 12 jaar en ouder is nu 83,4 procent volledig gevaccineerd. Vorige week was dit 83 procent, de week ervoor 82,7 procent.© EPA — Een oudere krijgt een aanvullende coronaprik toegediend. Er zijn tot nu in de Europese Unie zeker 44 mensen positief getest op de omikronvariant. Behalve in ons land is de virusvariant ook vastgesteld in België, Duitsland, Italië, Portugal, Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken, Spanje en Zweden, en op Réunion, een Frans eiland bij Afrika. Buiten de EU is omikron ook vastgesteld in Zuid-Afrika, Botswana, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Australië, Canada, Israël, Japan en Hongkong, laat Europese gezondheidsdienst ECDC weten.
De maximale capaciteit van de intensive care van Meander Medisch Ziekenhuis in Amersfoort is bereikt. Op de IC liggen nu 11 patiënten met covid en als er zich nog één aandient, moet deze opgenomen worden elders binnen óf buiten de regio.
Hardlopers moeten weer een jaar wachten. De DSW Bruggenloop gaat ook dit jaar niet door. Nadat eerder het bekende hardloopevenement over de Rotterdamse bruggen in 2020 al niet doorging, heeft de organisatie vanwege de aangescherpte coronamaatregelen moeten besluiten om ook dit jaar geen Bruggenloop te organiseren. Het evenement wordt verplaatst naar 2022.
De Eerste Kamer steunt een wetsvoorstel om het coronabewijs in te kunnen zetten voor toegang tot niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening. Bezoekers van kleding- en meubelwinkels maar ook van kappers en aan pretparken zouden dan hun QR-code moeten laten zien.
Het demissionaire kabinet zal voor invoering nog een zogeheten ministeriële regeling voorleggen aan beide Kamers. Voorstanders zijn de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie, evenals PvdA en GroenLinks en 50PLUS. Eerder deze maand ging ook de Tweede Kamer akkoord.In de ministeriële regeling zal zorgminister Hugo de Jonge preciezer aangeven over welke detailhandel en dienstverlening het precies gaat en of er maatwerk mogelijk is. Zo zou een afweging kunnen zijn dat er op bepaalde locaties 1,5 meter afstand moet worden gehouden in plaats van het tonen van een coronapas.
De controle van een QR-code is beter te organiseren in grotere winkels, terwijl in kleine winkels wellicht de afstandsregel proportioneler is, opperde De Jonge. De term niet-essentieel betekent volgens hem niet dat een winkel of dienst onbelangrijk is, het gaat om producten die mensen niet dagelijks hoeven te kopen.
Zwitserland overweegt om de coronamaatregelen strenger te maken vanwege het toenemende aantal besmettingen en het opduiken van de omikronvariant. Er wordt gedacht aan het verplichten van de coronapas voor alle binnenevenementen, ongeacht het aantal deelnemers.
Ook bij privébijeenkomsten van meer dan tien personen zou de pas moeten worden ingevoerd. Voor buitenevenementen moet bij meer dan 300 bezoekers om de pas worden gevraagd. Verder wil de Zwitserse regering dat op alle publieke binnenlocaties een mondkapje wordt gedragen.
Het aantal besmettingen is sinds 15 november met 86.000 gestegen. Ook heeft het Alpenland waarschijnlijk het eerste omikrongeval vastgesteld. Met de nieuwe maatregelen hoopt de regering de verspreiding van de deltavariant te verminderen en te voorkomen dat de omikronvariant zich verspreid. Die laatste zou voor overvolle ziekenhuizen kunnen zorgen.
,,Een snelle verspreiding van omikron, in combinatie met de reeds hoge druk op de ziekenhuizen, zou dramatische gevolgen kunnen hebben'', klinkt het in een verklaring. Mogelijkerwijs gaat er voor bedrijven ook een mondkapjesplicht op de werkplek gelden en een thuiswerkverplichting. De nieuwe maatregelen moeten gaan gelden tot 24 januari.Rusland heeft nog geen besmettingen met de omikronvariant vastgesteld, maar gaat reizigers uit landen waar de virusversie rondwaart wel verplicht isoleren. Wie in Rusland aankomt uit landen met een hoog omikronrisico moet twee weken in quarantaine, zegt hoofd van de Russische federale consumentenwaakhond, Anna Popova.
NOC*NSF, de sportbonden, de Vereniging Sport en Gemeenten en het Platform Ondernemende Sportaanbieders willen dat het kabinet de avondlockdown voor sporters herziet. De sport roept op de coronaregels weer te verschuiven naar 20.00 uur ‘s.
De Duitse sociaaldemocratische politicus Olaf Scholz, die bondskanselier Merkel wil opvolgen, heeft het parlement een opmerkelijk voorstel gedaan, meldt Bild. Scholz wil dat de vaccinatiestatus van een ingeënt iemand met de tijd afneemt. Doordat de effectiviteit van de vaccins na verloop van tijd daalt, zou de status 'volledig gevaccineerd' na zes maanden zijn geldigheid moeten verliezen,
© Frank Rumpenhorst/dpa — Olaf Scholz wil dat de vaccinatiestatus na verloop van tijd zijn geldigheid verliest. De omikronvariant van het coronavirus heeft zich ook al binnen de landsgrenzen van Nederland verspreid. Een van de mensen die de mutatie al eerder heeft opgelopen, buiten de veertien mensen die besmet terugkwamen uit Zuid-Afrika, was niet op reis geweest, laat een woordvoerder van het RIVM weten.
Het instituut meldde eerder op vandaag al dat twee mensen die op 19 en 23 november positief testten de omikronvariant bij zich droegen. Dat is gebleken uit nadere analyse van hun testmonsters. Een van die twee mensen had geen reishistorie, zoals het RIVM dat noemt, de ander was wel recent in het zuiden van Afrika geweest.
De twee gevallen staan volgens de woordvoerder los van elkaar. Door wie de persoon die niet op reis is geweest is aangestoken, hopen het RIVM en de GGD nog te herleiden met zogeheten bron- en contactonderzoek. Vooralsnog is het onduidelijk. In welke regio's de betrokkenen wonen, willen de instanties niet kwijt.Het RIVM heeft 'sterk het vermoeden' dat het aantal coronabesmettingen echt afvlakt. ,,Als die lijn doorzet, zitten we nu op de piek. We zien positieve signalen'', zegt Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding van het rijksinstituut.
De afgelopen zeven dagen werden iets meer dan 155.000 positieve tests geregistreerd. 0,8 procent meer dan de week ervoor. De GGD's zitten in de buurt van hun maximale capaciteit, maar het is volgens Timen 'niet aannemelijk' dat de stabilisatie hieraan toe te schrijven is.
Duitse politici zijn meer en meer te vinden voor een algemene vaccinatieplicht. Ook de mogelijke opvolger van bondskanselier Angela Merkel, de sociaaldemocraat Olaf Scholz, laat zich er positief over uit. Als afgevaardigde in het parlement zou hij ermee instemmen, zou hij volgens Duitse media hebben gezegd tijdens een coronaspoedberaad met Merkel en de regeringsleiders van de zestien deelstaten. Scholz zegt dat het parlement nog dit jaar een beslissing neemt. Hij zou het liefst zien dat de prikplicht eind februari wordt ingevoerd.
In de afgelopen week werden er 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat aantal is vrijwel gelijk aan dat van vorige week. Het RIVM spreekt van een stabilisatie. De afgelopen 24 uur werden 22.199 positieve coronatests afgenomen.
Het is de vijftiende dag op rij met meer dan 20.000 nieuwe gevallen. Dat wil niet zeggen dat het werkelijke aantal besmettingen gelijk blijft, omdat de GGD's niet veel meer mensen kunnen testen dan ze nu al doen.
Het zou dus kunnen dat er meer mensen zijn die het coronavirus onder de leden hebben, maar dat het niet meer lukt om alle besmettingen te vinden. Sinds het begin van de pandemie zijn in Nederland 2,6 miljoen positieve tests geregistreerd.Het aantal ziekenhuisopnames steeg wel. In de afgelopen week waren de klachten van 1996 mensen zo erg dat ze in een ziekenhuis belandden, tegen 1833 in de week ervoor en 1390 nog een week eerder.
Van die 1996 opgenomen patiënten belandden er 367 op de intensive care, zo'n 27 procent meer dan vorige week. Het RIVM registreerde 367 sterfgevallen, tegen 265 in de week ervoor. Vandaag worden 65 overlijdens gemeld, het hoogste aantal sinds 2 maart.Een protestmars tegen het coronabeleid komende zaterdag in Utrecht gaat door. Daar is de organisator van overtuigd. ,,Verbod of niet, wij gaan.’’
Michel Reijinga van organisatie Nederland in Verzet zegt in een video op Facebook inmiddels een eerste gesprek te hebben gevoerd met de gemeente Utrecht over de demonstratie. ,,Ik ga er vanuit dat we er wel uitkomen.”
Een protesttocht afgelopen zaterdag in Nijmegen werd door burgemeester Hubert Bruls verboden. Bruls zei aanwijzingen te hebben dat relschoppers op de mars wilden afkomen.De behandeling met cocktails van antilichamen en andere soortgelijke medicijnen van Regeneron Pharmaceuticals werken mogelijk minder goed tegen de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. Dat heeft het Amerikaanse biotechnologiebedrijf dinsdag gezegd.
Uit een eerste analyse blijkt volgens Regeneron dat de individuele mutaties van de omikronvariant erop wijzen dat ,,het virus mogelijk minder goed wordt uitgeschakeld door de immuniteit die vaccins en monoklonale antilichamen bieden". Monoklonale antilichamen zijn stoffen die in een laboratorium worden geproduceerd. Voormalig president Donald Trump kreeg vorig jaar de antilichamenbehandeling van Regeneron om het coronavirus te lijf te gaan.
Nader onderzoek wordt gedaan om deze mogelijke impact te bevestigen en te kwantificeren met behulp van de daadwerkelijke sequentie van de omikronvariant, zei Regeneron. Het bedrijf liet daarbij weten dat er nog geen directe gegevens waren over de vraag of de antilichamen of vaccins minder bescherming bieden.
In 25 Nederlandse ziekenhuizen, ruim een op de drie, wordt in het geheel geen planbare zorg meer verleend. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van eind vorige week, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In de vorige rapportage, die vrijdag verscheen, was de planbare zorg in 12 van de 74 ziekenhuizen helemaal geannuleerd.
De grote toestroom van coronapatiënten veroorzaakt steeds meer druk op de ziekenhuiszorg. Negentien ziekenhuizen zijn niet altijd meer in staat om zogeheten kritieke planbare zorg altijd op tijd te verlenen. Dat is zorg die binnen zes weken zou moeten plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen. Dat is één ziekenhuis meer dan vrijdag.
Bijna een op de drie ziekenhuizen (24) kan de kritieke planbare zorg bovendien niet altijd volgens planning leveren. ,,Dit betekent dat hartoperaties of kankerbehandelingen een of soms meerdere keren worden uitgesteld", aldus de NZa.
Het aantal operatiekamers dat in gebruik is, ligt 36 procent lager dan normaal. Ook dat is weer een verdere afname.
In bijna alle ziekenhuizen, 67 van de 70, is een gedeelte van de planbare zorg geannuleerd. Ziekenhuizen doen dit zodat ze hun acute zorg, die binnen 24 uur moet worden verleend, in elk geval wel beschikbaar houden.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen winter. Die piek was op 5 januari, toen er 2890 Covidpatiënten in de ziekenhuizen lagen.
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), voorspelde maandag dat het aantal opgenomen patiënten deze week richting de 3000 gaat.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 2250 coronapatiënten, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 41 meer dan maandag. Op de intensive cares nam het aantal mensen met corona toe met 32 tot 595.
In de afgelopen 24 uur werden op de verpleegafdelingen 339 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic's werden 47 mensen opgenomen.
Het Limburgse medisch centrum Zuyderland gaat in noodsituaties ook met corona besmette medewerkers inzetten op de afdelingen intensive care van zijn ziekenhuizen in Heerlen en Sittard-Geleen. Daarover heeft het ziekenhuis overeenstemming bereikt met de ondernemingsraad, zei een woordvoerder van Zuyderland dinsdag.
,,De inzet van besmette medewerkers gebeurt alleen bij ernstige nood", zei de woordvoerder van het ziekenhuis. ,,Dus alleen als de situatie kritiek is. In de praktijk is deze inzet nog niet nodig geweest."
Het gaat om het inzetten van medewerkers met milde klachten. Zij mogen alleen als de nood het hoogst is worden ingezet op de ic, kwamen Raad van Bestuur en ondernemingsraad overeen. ,,En alleen onder hele strenge voorwaarden", benadrukte de woordvoerder van Zuyderland.
De inzet gebeurt uitsluitend op vrijwillige basis. Zuid-Limburg kent de hoogste besmettingsgraad van heel Europa. Het grote aantal besmettingen zorgt voor een enorme toestroom van patiënten in Zuyderland, waar het ziekteverzuim door corona en werkdruk hoog is en er als gevolg daarvan schaarste aan personeel is.
Op verschillende plekken in het land worden in de komende weken nieuwe vaccinatielocaties geopend. Het aantal prikplekken stijgt van 70 nu naar 85 begin januari, laat de overkoepelende gezondheidsdienst GGD GHOR Nederland weten.
De GGD'en gaan onder meer gebruikmaken van evenementenhallen en andere grote locaties. Die mogen voorlopig geen bezoek ontvangen vanwege de nieuwe coronaregels. Het worden nu "tijdelijke interregionale vaccinatielocaties".
De overheid wil de komende tijd meer mensen een boosterprik geven. Daarom schieten het leger, ziekenhuizen, huisartsen en zorginstellingen te hulp. Nederland is als een van de laatste landen in Europa begonnen met de nieuwe vaccinatieronde. Met de aantallen gezette boosterprikken bungelt Nederland bovendien onderaan in de Europese ranglijsten.
Ongeveer 12 miljoen mensen in Nederland zijn volledig gevaccineerd. Ongeveer 80 procent van hen kan voor eind maart de boosterprik halen, verwacht GGD GHOR Nederland. De boosterprik moet de afweer van het lichaam tegen het coronavirus een oppepper geven.
In de hele Europese Unie zijn tot nog toe zeker 42 besmettingen met de omikronvariant geconstateerd, in tien verschillende landen. Het hoofd van de Europese gezondheidsdienst ECDC, Andrea Ammon, heeft dat laten weten. Nog eens zes "waarschijnlijke" gevallen worden nog onderzocht, vertelde ze erbij. Tot nog toe was geen van de mensen die besmet raakten ernstig ziek.
Zet jij het verplichte mondkapje op in overdekte winkelcentra of ben je er na een kwartier shoppen en naar adem happen wel klaar mee en trek je het op je kin? Exacte cijfers zijn er niet, maar een flink deel van de mensen doet het laatste. Tot ergernis van de eersten. Beveiligers en ondernemers kijken regelmatig weg. ‘Mensen hebben al zo'n kort lontje'. Lees hier het hele verhaal.
Kinderen van 5 tot en met 11 jaar moeten in Frankrijk coronaprikken kunnen krijgen als ze bij een besmetting extra risico lopen of met kwetsbare mensen wonen. Dat adviseren experts van de Franse gezondheidsautoriteiten.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gaf vorige week groen licht voor de vaccinatie van kinderen vanaf 5 jaar met het middel van Pfizer/BioNTech. Volgens de experts wegen de voordelen van het vaccin ook voor jonge kinderen zwaarder dan het risico op bijwerkingen, die doorgaans mild zijn. Het middel mocht al worden toegediend aan kinderen vanaf 12 jaar.
De Franse autoriteiten streven naar een hoge vaccinatiegraad in de strijd tegen het coronavirus. Als een van de eerste landen voerde Frankrijk het coronatoegangsbewijs in. Ook loopt het land weer voor op de rest van Europa door de zogeheten boosterprik te verplichten voor wie het coronabewijs wil behouden. Verder geldt in Frankrijk een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel.
Amateurclubs die nog deelnemen aan de KNVB-beker mogen de komende weken wel in de avonduren trainen. In totaal gaat het om acht amateurteams die op 14, 15 en 16 december hun opwachting maken in de tweede ronde van het bekertoernooi.
Amateurclubs in alle sporten mogen in ieder geval tot en met 18 december niet na 17.00 uur trainen, als maatregel om het aantal coronabesmettingen terug te dringen.
Ouderen in Nederland ontvangen de laatste paar dagen mails van oplichters, die proberen hun bankgegevens in handen te krijgen. In de mail staat dat ouderen verplicht zijn om een boosterprik te halen, en dat ze een afspraak kunnen maken door op een link in de mail te klikken en in te loggen bij hun bank. Die banksite is nagemaakt. Het is niet bekend hoeveel mensen in de oplichtingspoging zijn getrapt.
GGD GHOR Nederland heeft dinsdag gewaarschuwd voor de phishingmails. Mensen worden nooit per mail uitgenodigd voor een vaccinatie, zegt de koepel van de regionale gezondheidsdiensten. Die voegt eraan toe dat elke prik vrijwillig is, en dat er geen enkele reden is om bij een bank in te loggen, omdat vaccinatie gratis is.
Huisartsen hebben vorig jaar voor minder patiënten recepten uitgeschreven voor medicijnen. Vooral kinderen en jongeren kregen minder voorgeschreven en er waren vooral minder recepten voor antibiotica. Dat meldt onderzoeksbureau voor de zorg Nivel. ,,De daling is waarschijnlijk (grotendeels) het gevolg van de coronamaatregelen, waardoor ook de verspreiding van andere ziekteverwekkers geremd werd én minder mensen bij de huisarts kwamen", aldus de organisatie.
Twee derde (66 procent) van de ingeschreven patiënten kreeg in 2020 een geneesmiddel voorgeschreven. In 2019 was dit nog bijna 70 procent. Behalve voor antibiotica waren er vorig jaar minder recepten voor pijnstillers en neussprays- en druppels.
De cijfers zijn gebaseerd op gegevens uit 369 huisartsenpraktijken die zijn aangesloten bij Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, met in totaal ruim 1,5 miljoen ingeschreven patiënten verspreid over het hele land.
© Hollandse Hoogte / ANP Honderden patiënten bezoeken nazorgpoli’s in ziekenhuizen, omdat ze lange tijd klachten houden na een coronabesmetting. Artsen zitten met de handen in het haar; ze weten nog steeds niet wat long covid veroorzaakt. ,,Als je ze vraagt al fietsend een som op te lossen, lukt dat niet. Heel bizar.” Lees hier het hele verhaal.
De Griekse autoriteiten gaan 60-plussers verplichten om zich te laten inenten tegen het coronavirus. Vaccinweigeraars kunnen straks iedere maand een boete krijgen, maakte premier Kyriakos Mitsotakis bekend.
,,Grieken van boven de zestig die nog niet zijn gevaccineerd moeten voor 16 januari een afspraak hebben gemaakt voor een eerste inenting", zei Mitsotakis. ,,Anders riskeren ze iedere maand een boete van 100 euro." Mensen die niet zijn gevaccineerd krijgen in Griekenland al te maken met beperkingen. Zo mogen ze niet naar horecazaken, bioscopen en musea.
In Griekenland is ongeveer 63 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Het land heeft deze maand herhaaldelijk melding gemaakt van recordaantallen nieuwe besmettingen. Mitsotakis maakte bekend dat de nieuwe vaccinatieplicht voor 60-plussers is bedoeld om zijn "medeburgers te beschermen".
Griekenland is niet het eerste Europese land dat vaccinatie verplicht wil stellen voor grote groepen burgers. Oostenrijk voert in februari een algemene vaccinatieplicht in. Ook in dat Alpenland moeten vaccinweigeraars straks rekening houden met boetes. Die kunnen volgens de huidige plannen in de duizenden euro's lopen.
© EPA — Kyriakos Mitsotakis De omikronvariant van het coronavirus was al een week eerder in Nederland dan tot nog toe bekend was. In testmonsters die op 19 en 23 november bij de GGD zijn afgenomen heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de variant, die als zorgwekkend wordt beschouwd, aangetroffen.
De testmonsters zijn afkomstig van het laboratorium Saltro. Ze bevatten een afwijking in het zogeheten spike-eiwit van het virus. ,,Daardoor ontstond het vermoeden dat het om de omikronvariant ging", aldus het RIVM. Nader onderzoek naar het erfelijk materiaal van het virus bevestigde dit vermoeden.
Het RIVM heeft de GGD'en waar de positieve testen zijn afgenomen geïnformeerd. Zij informeren de mensen om wie het gaat en doen bron- en contactonderzoek. Volgens het RIVM is nog niet duidelijk of deze twee mensen recent het zuiden van Afrika hebben bezocht, zoals de eerste veertien mensen bij wie de omikronvariant werd aangetroffen nadat ze vrijdag terugkwamen in Nederland.
Met verschillende onderzoeken houdt het RIVM de verspreiding van de nieuwe variant in de gaten. Die is mogelijk besmettelijker dan de Delta-variant, die dit jaar dominant was. Zowel nieuwe positieve testen van mensen die in zuidelijk Afrika zijn geweest, als testen van enige tijd geleden, worden nader onderzocht op de nieuwe variant.
Het RIVM verwacht volgende week dinsdag een update te geven over de situatie rond omikron.
Als een van de vaccinfabrikanten zijn coronavaccin op maat snijdt van de nieuwe omikronvariant, kan de Europese Unie het in drie tot vier maanden toelaten. ,,We staan daar klaar voor", zegt de baas van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).
De nieuwe mutant van het coronavirus lijkt veel besmettelijker dan de Delta-variant die veel EU-landen nu al voor grote problemen stelt. Bovendien zijn er volgens deskundigen aanwijzingen dat de beschikbare vaccins er minder vat op hebben. Maar dat betekent niet dat de wereld terug bij af is, suste EMA-hoofd Emer Cooke dinsdagochtend in het Europees Parlement.
Als de vaccins inderdaad minder goed opgewassen zijn tegen de nieuwe variant is het aan de fabrikanten om hun formules aan te passen, zegt Cooke. Het EMA heeft, dankzij afgelopen jaar ingevoerde soepeler regels, minder tijd nodig om zo'n aangepast vaccin te beoordelen dan het oorspronkelijke middel.
,,We denken dat we in staat kunnen zijn om ze goedgekeurd te hebben binnen drie tot vier maanden vanaf het moment dat ze aangepast worden", aldus Cooke. ,,Ik wil jullie verzekeren dat dit iets is waar we ons op hebben voorbereid."
© AP — Emer Cooke In Duitsland is ruim 68 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Vooral in het zuiden en oosten van het land laten minder mensen zich inenten. Daar is de coronasituatie ernstiger dan in het noorden en westen, waar coronapatiënten juist naartoe worden gevlogen. De autoriteiten hebben inwoners meermaals opgeroepen zich te laten vaccineren en steeds meer mensen lijken daar gehoor aan te geven.
Het hebben van een coronapas is in Duitsland een voorwaarde om deel te nemen aan het openbare leven. Zo'n toegangsbewijs is sinds vorige week ook verplicht in het openbaar vervoer en op werkplekken. In delen van het land geldt daarnaast het 2G-beleid, wat inhoudt dat alleen gevaccineerde of genezen mensen toegang krijgen tot bijvoorbeeld restaurants, sportscholen en musea.
© AP — Kerstmarkt in Keulen Een groep passagiers die vrijdag op Schiphol landde vanuit Zuid-Afrika en daar in isolatie werd geplaatst, wil dat de luchthaven, KLM en de GGD Kennemerland excuses aanbieden en bovenal "een goed antwoord geven op de vraag waarom ze zo slecht georganiseerd zijn". Dat bevestigt Oscar van Overdam, die namens twaalf reizigers alle drie de instanties een brief schreef, na berichtgeving van NH Nieuws.
Volgens Van Overdam ontbrak het vrijdag aan communicatie en organisatie op de luchthaven en waren de omstandigheden onhygiënisch. Volgens hem leek het alsof er "na twee jaar in deze pandemie" geen plan was op de luchthaven. ,,Het was een organisatie van likmevestje." Hij noemt de situatie op Schiphol een "megaspreading event", waar de reizigers bovendien "mensonterend" zijn behandeld.
Vrijdag bleken op twee KLM-vluchten uit Johannesburg en Kaapstad besmette reizigers te zitten. De GGD moest in allerijl passagiers testen. Uiteindelijk bleken 61 van de in totaal ruim zeshonderd passagiers besmet met het coronavirus. Zeker veertien van hen bleken besmet met de nieuwe omikronvariant, die ontdekt is in het zuiden van Afrika. Zij moesten verplicht in isolatie in een hotel. Alle andere reizigers uit de twee toestellen moesten in thuisquarantaine.
© ANP — Een KLM-vliegtuig afkomstig uit Johannesburg bij gate E19 aan de E-pier op Schiphol Airport De strenge coronamaatregelen eerder dit jaar in Duitsland waren wettig, zo heeft het constitutionele hof in Karlsruhe bepaald. In het voorjaar werden sociale contacten beperkt, een avondklok ingevoerd en scholen gesloten. Het vonnis zou de weg vrij kunnen maken voor nieuwe, strengere maatregelen in het land.
De maatregelen werden in april tijdens de derde besmettingsgolf ingevoerd. Volgens het hof maakten maatregelen inbreuk op verschillende grondrechten, maar waren ze toch geoorloofd vanwege "het extreme gevaar van de pandemie".
Bondskanselier Angela Merkel en haar beoogde opvolger Olaf Scholz praten dinsdag met de deelstaatspremiers over het aanscherpen van de coronamaatregelen. Het overleg, dat vanwege het vonnis is vervroegd, komt op een moment waarop het aantal besmettingen snel oploopt en steeds meer ziekenhuizen vanwege drukte coronapatiënten moeten laten overplaatsen.
Veel wetenschappers, namelijk 40 procent van alle academici, hebben de tijd die ze konden besteden aan onderzoek tijdens de eerste lockdownperiode door corona aanzienlijk zien dalen. Wetenschappers met jonge kinderen meldden zelfs een verlies aan onderzoekstijd dat twee keer zo groot was als dat van academici zonder thuiswonende kinderen. De jonge moeders onder de academici hadden het meeste last van tijdverlies. Dat kan de voortgang van het onderzoek en de eigen toekomst in de academische wereld schaden.
Dat zeggen de Jonge Akademie en het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren, die onderzoek deden in samenwerking met universiteiten. Hoeveel tijd er concreet is verloren, kunnen ze niet zeggen. Er werd een vragenlijst uitgezet onder al het wetenschappelijk personeel van de Nederlandse universiteiten. Bijna 6000 wetenschappers vulden de vragenlijst in. De conclusies zijn indicaties en het resultaat van een vergelijking van de antwoorden.
Het RIVM onderzoekt niet alleen nieuwe, maar ook eerder afgenomen testmonsters op de omikronvariant van het coronavirus. Een woordvoerder laat dat desgevraagd weten. ,,We gaan bekijken of het voor vorige week al in Nederland was."
Met behulp van een techniek die sequentieanalyse heet, kan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekijken hoe het erfelijk materiaal van het virus in elkaar zit. In samenwerking met andere labs, bijvoorbeeld van het Erasmus MC, onderwerpt het instituut ongeveer 1800 monsters aan zo'n nader onderzoek. Dat systeem heet de kiemsurveillance. Het is de manier waarop wetenschappers zicht houden op de verspreiding van verschillende virusvarianten.
Hoe ver het RIVM gaat terugkijken op zoek naar de omikronvariant, kon de woordvoerder niet zeggen. Nederland is niet het enige land dat dit soort onderzoek doet. Ook in Schotland is dit soort onderzoek gaande. Daar wordt bekeken of de nieuwe variant halverwege november misschien al aanwezig was. In Schotland zijn zeker zes besmettingen met omikron gevonden. Ook in Engeland is de variant opgedoken. Daar zijn op een school in Essex besmettingen vastgesteld die niet te herleiden waren tot een reis naar zuidelijk Afrika, waar de variant werd ontdekt. Dat duidt erop dat het virus alweer een stap verder is en zich ook lokaal verspreidt.
In de kiemsurveillance is de Delta-variant al maanden dominant. Een klein aantal testen is van de variant AY.4.2, een subvariant van Delta. Die wordt sinds augustus in Nederland aangetroffen. Het heeft daarin een 'marktaandeel' van ongeveer 2 procent.
© ANP Hij zit al dertig jaar in Zuid-Afrika als arts en is voorlopig niet van plan om terug te keren. ,,De administratieve belasting, de invloed van de zorgverzekeraars en de politiek op de gezondheidszorg is in Nederland te groot,” zegt Apeldoorner Hugo Tempelman vanuit de Zuid-Afrikaanse provincie Limpopo, zo’n 200 kilometer boven Johannesburg. ,,De ziektenoden uit de maatschappij zijn niet meer bepalend. En dat zie je in Nederland terug in een zwalkend coronabeleid.”
We leggen contact vanwege de nieuwe coronavariant die vanuit Zuid-Afrika de wereld in zijn greep houdt op dit moment. Tempelman is in Zuid-Afrika nauw betrokken bij de aanpak van de coronacrisis en doet onderzoek naar het virus. Hij zag al snel dat er iets aan zat te komen, begin deze maand.
Wat zag u gebeuren?
,,Tussen 12 en 20 november zagen we opeens afwijkingen. We werken met achttien laboratoria nauw samen. De monitoring van covid-19 is hier zeer goed. Bij twaalf besmettingsgevallen bleek het om een nieuwe variant te gaan, die we nu kennen als de omikronvariant. Al snel zagen we dat het zich snel kon verspreiden: we zien dat het virus zich nu al terug op vier continenten. Dat is zorgelijk. Maar ik wil benadrukken dat we nog niet veel weten. Daar moet onderzoek naar gedaan worden. Tot die tijd: houd het hoofd koel. De eerste signalen zijn dat de omikronvariant zich sneller verspreidt, maar niet tot ernstige gezondheidsklachten leidt. Er is hier niet één persoon overleden aan de nieuwe variant en er zijn geen ic-opnames.”
Toch lijkt de wereld op zijn kop te staan vanwege weer een nieuwe variant. Paniekvoetbal wat u betreft?
,,Ja. Ik heb nog nooit een ploeg zien winnen met paniekvoetbal. Dat is wat mij betreft hier aan de orde. Je kan niet van lockdown naar lockdown leven. Dat lijkt de politiek zich in Nederland niet te realiseren. Ga ervan uit dat het virus blijft en dat we in de toekomst er meer zullen tegenkomen. Wat ik nu zie is politiek uit de heup schieten door Zuid-Afrika af te sluiten van de wereld. Terwijl we juist in een heel vroeg stadium onze bevindingen hebben gedeeld. Niet om paniek te zaaien, maar om onze bezorgdheid te delen: ‘Jongens pas op, er is hier wat aan de hand, maar we weten nog niet wat het is.’ Dat signaal wordt beloond door dit land te isoleren, terwijl we te maken hebben met een mondiaal probleem.”
© rv — Hugo Tempelman. Het WK squash voor mannenteams is geschrapt wegens visaproblemen en zorgen om de omikronvariant van het coronavirus. Het toernooi zou van 7 tot en met 12 december plaatsvinden in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië.
Het feit dat sommige landen niet in staat zouden zijn om deel te nemen vanwege visumproblemen of geen goedkeuring hebben gekregen van de nationale autoriteiten hebben tot het besluit geleid. Bovendien zeggen de World Squash Federation en de nationale bond zorgen te hebben over de nieuwe variant van het coronavirus die het voor landen moeilijker zou maken naar Maleisië af te reizen.
© ANP De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen gebroken boekjaar dat eind september afliep veel minder passagiers vervoerd dan een jaar eerder, vanwege de reisbeperkingen tegen de coronapandemie. Ook leed het bedrijf opnieuw verliezen als gevolg van de crisis.
In het afgelopen boekjaar stapten in totaal 20,4 miljoen passagiers aan boord van een vliegtuig van easyJet. Dat waren er 48,1 miljoen een jaar eerder. In de eerste helft van dat gebroken boekjaar waren er nog geen Europese reisbeperkingen tegen de virusuitbraak. Het verlies voor belastingen bedroeg 1 miljard pond, omgerekend bijna 1,2 miljard euro. Dat was een min van 1,3 miljard pond een jaar terug, wat het eerste verlies ooit was voor de prijsvechter.
EasyJet is een van de grootste gebruikers van luchthaven Schiphol. Topman Johan Lundgren zegt in een toelichting dat de budgetvlieger ondanks de crisis boven verwachting heeft gepresteerd.
© REUTERS De omzet van de horeca was in het derde kwartaal bijna even hoog als voor het uitbreken van de coronacrisis. In de maanden juli, augustus en september stegen de opbrengsten dankzij versoepelingen van de coronamaatregelen fors, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hotels lijden nog het meest onder de pandemie.
Eet- en drinkgelegenheden en hotels hoorden bij de zwaarst getroffen bedrijven door de coronacrisis, omdat ze veelal gesloten moesten blijven of internationale gasten wegbleven. Het verschil in omzet tussen het tweede en het derde kwartaal van 2021 is dan ook groot. Volgens het CBS steeg de omzet tussen die twee periodes met bijna 54 procent. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2020 zette de horeca 15 procent meer om.
© ANP Meer dan 157.000 mensen hebben sinds de uitbraak van de coronapandemie een fysiotherapeut in de arm genomen, omdat ze met langdurige klachten na een besmetting kampen. Het aantal patiënten is sinds mei weer bijna verdubbeld.Lees hier het hele verhaal.
© ANP / ANP XTRA De corona-aanpak is na twee jaar nog niet op orde. De Nederlandse gezondheidszorg is dan ook een spaghetti van polderoverleg. Lees hier waarom de corona-aanpak nog steeds niet op orde is
De nieuwe omikronvariant van het coronavirus heeft ook Japan bereikt. Daar had de regering juist strenge maatregelen genomen om de variant buiten de deur te houden. Het land ging dinsdag op slot voor buitenlanders en er komen ook strengere quarantaineregels voor Japanners die terugkeren uit het buitenland.
De Japanse regering meldt dat de besmette persoon in Namibië is geweest, bericht omroep NHK. Die reiziger zou onlangs zijn aangekomen in Japan. Premier Fumio Kishida heeft de nieuwe inreisbeperkingen die nu gelden "tijdelijk" en "uitzonderlijk" genoemd. ,,We doen dit uit veiligheidsoverwegingen tot er meer duidelijk is over de omikronvariant", zei hij deze week.
Japan is niet het enige land dat probeert om verspreiding van omikron tegen te gaan met nieuwe inreisbeperkingen, maar de Japanse maatregelen behoren wel tot de strengste in de wereld. Ook Israël besloot buitenlanders te weren. Nederland koos ervoor om niet-EU-burgers te weren uit landen in het zuiden van Afrika, waar de variant was opgedoken.
Familie, buren en bekenden moeten in de Rotterdamse regio steeds vaker te hulp schieten in de thuiszorg en in verpleeghuizen. De ouderenzorg kan door hoog ziekteverzuim en personeelstekort niet meer overal alle zorg bieden en doet een beroep op mantelzorgers. Ook groeit de wachtlijst. ,,En de winter is nog lang." Lees hier het hele verhaal.
Winkeliers hebben in oktober 6,6 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder. Dat kwam vooral doordat winkels in de non-foodsector meer verkochten, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. Bij supermarkten en andere zaken die vooral voedingsmiddelen verkopen, kromp de omzet juist. Webwinkels groeiden nog wel, maar veel minder hard dan voorheen.
Bij non-foodwinkels steeg de omzet vorige maand bijna 13 procent op jaarbasis. Volgens het statistiekbureau verkochten vooral kleding- en schoenenwinkels fors meer. Ook doe-het-zelfzaken en verkopers van nieuwe vloeren en keukens groeiden hard. Bij winkels in voedingsmiddelen zakten de inkomsten juist met bijna 2 procent.
Vorig jaar was de invloed van lockdowns op het koopgedrag nog groot. Doordat mensen vooral thuis moesten blijven kochten ze veel meer online en trokken de verkopen van elektronica zoals computerschermen aan.
De spectaculaire stijging van het aantal positieve coronatests is voorbij, in elk geval voorlopig. Het aantal bevestigde besmettingen over de afgelopen week blijft ongeveer gelijk aan de week ervoor.
Dat wil echter niet zeggen dat het werkelijke aantal besmettingen gelijk blijft en de piek van de golf is bereikt. De teststraten van de GGD'en zitten namelijk aan hun maximale capaciteit. De locaties zijn momenteel niet in staat om nog veel meer mensen te testen dan ze al doen. Het is niet bekend hoeveel besmettingen daardoor niet ontdekt worden.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt elke dinsdag hoeveel positieve tests in de zeven voorgaande dagen zijn geregistreerd. Dat gebeurt nu voor de 74e keer, in de 93e week van de epidemie in Nederland. Zeven weken achter elkaar schoot het aantal bevestigde besmettingen met telkens ongeveer 40 procent omhoog. Begin oktober testten in een week tijd zo'n 12.000 mensen positief, vorige week dinsdag meldde het RIVM bijna 154.000 positieve tests.
Dat laatste weekcijfer komt neer op gemiddeld net geen 22.000 nieuwe gevallen per dag. In de zes dagen erna zijn gemiddeld net iets meer dan 22.000 nieuwe gevallen per dag geregistreerd. Daarmee zou het weekcijfer van dinsdag kunnen uitkomen op ongeveer 155.000.
Het RIVM meldt dinsdag ook bij hoeveel mensen de coronaklachten zo erg waren dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Bij de cijfers van vorige week waren er 1833 opnames, waarvan 289 op de intensive cares. Dit stijgt waarschijnlijk verder. Verder komt het RIVM met het aantal meldingen van sterfgevallen. Vorige week waren dit er 265, dat stijgt nu waarschijnlijk tot ongeveer 350.
Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, schommelt al meer dan een maand rond 1,2. Het landelijke risiconiveau blijft waarschijnlijk op het hoogste niveau: ernstig.
Stéphane Bancel, bestuursvoorzitter van het farmaceutische bedrijf Moderna, heeft tegen the Financial Times gezegd dat de Moderna-vaccins waarschijnlijk niet zo effectief tegen de omikronvariant zullen zijn als het tegen de deltavariant is.
Bancel uit zijn zorgen. ,,Ik weet het nog niet zeker, omdat we moeten wachten op de gegevens. Maar alle wetenschappers die ik heb gesproken zeggen dat het foute boel is." Eerder maakte Moderna bekend hun vaccin aan te passen zodat het beter werkt tegen de omikronvariant. Dat zou binnen zes weken moeten gebeuren.
© EPA — Stéphane Bancel, CEO van Moderna. Het aantal ongevaccineerde zwangere vrouwen op de intensive care stijgt, meldt Nieuwsuur. De toename is duidelijk te zien in het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum, waar sinds de zomer een verdubbeling is gemeten van het aantal ic-opnames van zwangere vrouwen.
In totaal zijn er in het Erasmus MC 32 zwangere vrouwen op de ic terechtgekomen. Van hen was niemand volledig gevaccineerd. Ook andere ziekenhuizen zien volgens Nieuwsuur meer zwangere vrouwen op de ic's.
Kinderen wereldwijd zijn tot nu toe het grootste slachtoffer van het minder testen op het hiv-virus door de coronacrisis. Zij hebben vorig jaar veel minder vaak de nodige levensreddende medicijnen gekregen. De jarenlange daling van het aantal kinderen dat overlijdt aan de gevolgen van aids, de ziekte die door hiv wordt veroorzaakt, is daardoor gestopt. Dat meldt het Aidsfonds op basis van nieuwe cijfers van UNAIDS, een onderdeel van de Verenigde Naties dat zich richt op het aanpakken van hiv en aids.
Kinderen krijgen het hiv-virus bij de geboorte of later via moedermelk. Uit angst voor een coronabesmetting durven moeders in met name Afrikaanse en Aziatische landen volgens het Aidsfonds niet in het ziekenhuis te bevallen. Daardoor worden hun kinderen niet op hiv getest. Zonder levensreddende medicatie overlijdt de helft van deze kinderen met hiv voor het tweede levensjaar, aldus het Aidsfonds. Een woordvoerster noemt dit 'erg verontrustend'.
Terwijl de wereld worstelt met de ongelijke verdeling van de vaccins tussen rijke en arme landen, heeft China toegezegd om 600 miljoen doses van zijn Covid-19-vaccins aan Afrika te doneren.
De Chinese president Xi Jinping deed de belofte maandag in een videotoespraak bij de openingsceremonie van een China-Afrika-forum in Senegal over economische samenwerking.
Hij zei dat China in totaal 1 miljard doses zal leveren. De overige 400 miljoen moeten via andere routes komen, zoals productie door Chinese bedrijven in Afrika.
Hongkong weert vanaf 30 november reizigers uit vier Afrikaanse landen: Angola, Ethiopië, Nigeria en Zambia. Alleen inwoners van de stad kunnen terugkeren als ze zijn gevaccineerd, maar moeten dan eerst zeven dagen in quarantaine in een verblijf van de regering en daarna nog twee weken in isolatie in een hotel op eigen kosten.
Hongkong hanteert de nieuwe, strengere regels, vanwege de verspreiding van de coronavariant omikron. Ook zullen vanaf 2 december beperkingen gelden voor reizigers die in de voorgaande 21 dagen in Australië, Canada, Israël en zes Europese landen zijn geweest. Die zes landen zijn Oostenrijk, België, Denemarken, Tsjechië, Duitsland en Italië.
Hongkong weerde al sinds afgelopen weekend niet-inwoners uit verschillende zuidelijk Afrikaanse landen als Zuid-Afrika en Botswana.
De autoriteiten in Hongkong hebben drie besmettingen met de omikronvariant vastgesteld door verplichte testen bij mensen in quarantaine. Er zijn tot dusver geen gevallen van de nieuwe variant in de samenleving van Hongkong ontdekt.
Adviseurs van de Amerikaanse centra voor ziektebestrijding en preventie (CDC) hebben er met het opduiken van de omikronvariant nogmaals op aangedrongen haast te maken met de boosterprik voor alle volwassenen in de VS. Volgens The Wall Street Journal wordt er zelfs bekeken of de derde prik ook snel beschikbaar kan worden gemaakt voor 16- en 17-jarigen.
In eerste instantie was de booster alleen beschikbaar voor 50-plussers, maar daar kwamen in november alle volwassen bij en nu mogelijk dus zelfs nog jonger.
Op dit moment kan iedereen vanaf 18 jaar een derde prik krijgen als de vaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna langer dan zes maanden geleden zijn gezet of twee maanden na het toedienen van het Janssen-vaccin, aldus het CDC. ,,De opkomst van de omikronvariant toont nogmaals het belang van vaccineren, boosterprikken en preventieve maatregelen aan'', aldus directeur Rochelle Walensky.
De Franse regering stuurt dinsdag zeventig extra agenten en tien leden van een SWAT-team ter versterking naar het Caribische eiland Guadeloupe. Op het overzeese departement van Frankrijk zijn sinds twee weken onrusten na de aankondiging van een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel.
Frankrijk stuurde ruim een week geleden ook al politieagenten naar het eiland om te helpen met het beëindigen van de dagenlange coronarellen. Ook geldt er al anderhalve week een avondklok.
De onrust op Guadeloupe, dat ongeveer 400.000 inwoners telt, ontstond nadat zorgpersoneel te horen kreeg dat vaccinatie tegen het coronavirus verplicht werd. Deze maatregel geldt al op het Franse vasteland.
Er vonden op Guadeloupe nachtenlang rellen plaats. Winkels werden geplunderd en er is geschoten op de politie en brandweerlieden. Ook op het eiland Martinique is het onrustig.
De regering in Parijs liet afgelopen vrijdag weten dat de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel tot het einde van het jaar is uitgesteld op de Caribische departementen.
© AFP — Er vonden op Guadeloupe nachtenlang rellen plaats, waarna de Franse regering extra politie stuurde. In de afgelopen week zijn er in België per dag 17.796 coronabesmettingen bijgekomen. Sciensano zal dat nieuws morgen bekendmaken, maar viroloog Marc Van Ranst legde het cijfer nu al op tafel. Het gaat om een stijging (+ 15 procent), maar die is minder groot dan de week daarvoor.
"Ziekenhuisopnames, intensive care... Alle andere parameters volgen die trend", stelt Van Ranst. ,,Elk lager cijfer is wat mij betreft hoopvol. De eerste maatregelen van het pakket zijn intussen tien dagen geleden genomen, dat kan ook een effect hebben. Hoe ver de curves nu nog traag kunnen doorstijgen, valt niet te voorspellen."
Cabinepersoneel van KLM wordt getest voor vertrek naar en bij aankomst uit Zuid-Afrika, ongeacht of ze gevaccineerd zijn. Dat laat een woordvoerder weten naar aanleiding van de besmettingen met de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus op twee vluchten die vrijdag vanuit dat land aankwamen op Schiphol. Tijdens het verblijf in Zuid-Afrika verblijft het personeel in isolatie.
Ook heeft KLM de service aan boord verminderd om zo het aantal contacten met passagiers en dus het risico op eventuele besmetting te verkleinen, bevestigt KLM na berichtgeving van De Telegraaf. Of cabinepersoneel een zelftest of PCR-test moet doen, kon de woordvoerder nog niet zeggen. Het verschilt per bestemming wat de regels voor crewleden zijn. ,,Er zijn ook landen die nieuwe verplichtingen stellen aan vliegtuigpersoneel, dat ze bijvoorbeeld volledig gevaccineerd moeten zijn", aldus de woordvoerder.
Van een andere vlucht die vrijdagavond uit de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Johannesburg aankwam in Nederland bleven ruim honderd passagiers in Zuid-Afrika achter. Ze mochten niet mee omdat ze hun reisvoorwaarden zoals een negatieve test niet op orde hadden. KLM weet nog niet hoeveel van hen bijvoorbeeld geen goede zelftest hadden, aldus de woordvoerder. ,,Het gaat hoofdzakelijk over documentatie en tests die niet op orde waren", aldus KLM. Ook is nog niet bekend hoeveel van de achtergebleven passagiers Nederlander zijn.
© ANP Burgemeesters in het Veiligheidsberaad werken aan een langetermijnstrategie om polarisatie in de samenleving, die door corona verder is aangewakkerd, tegen te gaan. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's die maandagavond bijeenkwamen, maken zich grote zorgen over de aangescherpte tegenstellingen. Er zijn ontzettend veel spanningen in de samenleving, zeggen zij. ,,Je moet een strategie hebben. Het virus gaat niet helemaal weg en krijgt een vaste plaats in ons leven", stelt voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.
Hoe die strategie eruit gaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Bruls wil in elk geval niet met de "kleine groep aanjagers" in discussie, maar alleen in gesprek met de grote meerderheid die wel vatbaar is voor argumenten. ,,Stop daar je energie in. Die andere mensen zijn niet bereid te luisteren en zijn dus ook niet te overtuigen. Juist door het midden te versterken, ligt de kracht en de oplossing. Dan wordt de groep radicalen vanzelf weer klein", verwacht hij.
Volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) is polarisatie al een paar jaar aan de gang. ,,Sociale media hebben hierin een enorme aanjagende en vergiftigende rol. Die media moeten niet worden gebruikt voor opruiing en vuilspuierij", zegt hij. Dat ophitsen via onder meer Telegram resulteerde in steden als Rotterdam in rellen. ,,Afgelopen weekeinde is het gelukkig goed gegaan", aldus Grapperhaus. Hij vindt dat opruiers niet alleen strafrechtelijk moeten worden vervolgd, maar ook moeten opdraaien voor de schade die zij hebben berokkend.
Polarisatie kost de politie heel veel inspanning, zegt politiechef Martin Sitalsing van de eenheid Midden-Nederland die bij het beraad aanschoof. Het raakt bovendien de neutraliteit van de politie, stelt hij. ,,Die neutraliteit, dat voor ons een groot goed is, komt ter discussie te staan omdat de politie door radicale groepen wordt gezien als een symbool van het overheidsbeleid. Dat maakt het complex. Wij willen een politie voor iedereen zijn en zo objectief mogelijk optreden."
© ANP — Voorzitter Hubert Bruls komt aan voor het Veiligheidsberaad In de gevangenis van Westzaan is aan het einde van de middag een opstand uitgebroken. Op een van de luchtplaatsen begonnen tientallen gevangenen te schreeuwen en werden medewerkers met eieren bekogeld. Dat meldt NH Nieuws. Volgens bronnen liepen meerdere cipiers daarbij verwondingen op. Het is de tweede dag op rij dat het onrustig is in de gevangenis, volgens de directie door ongenoegen over beperkende coronamaatregelen.
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) spreekt tegen NH Nieuws niet van rellen, maar van 'wat ongeregeldheden' en 'protesten'. ,,Vanwege de coronamaatregelen is er sprake van een beperkt dagprogramma. Zo konden gedetineerden van de betreffende afdeling vandaag niet naar de sportzaal en fitnessruimte", aldus een woordvoerder.
Ze wil niet het zoveelste lid van adviesorgaan OMT worden. Maar voor de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma staat vast dat corona de komende jaren onder ons blijft en dat vraagt volgens haar om een andere boodschap. ,,We moeten leren leven met het monster dat onder ons is.’’ Lees hier het hele verhaal.
Museum Huis Doorn, het ballingsoord van de laatste Duitse keizer Wilhelm II, gaat vanwege de aangescherpte coronamaatregelen dicht van dinsdag 30 november tot en met zondag 19 december. Het museum laat weten dat het niet mogelijk is onder de aangescherpte regels op "een organisatorisch verantwoorde wijze" open te blijven.
In het historische Huis Doorn is het lastig de 1,5 meterregel te bewaken. Ook verwijst het museum naar de 180 vrijwilligers die bezoekers ontvangen en rondleidingen verzorgen. ,,Een grote deel van deze groep vrijwilligers is 70 jaar en behoort tot de risicogroep." Huis Doorn beheert en exposeert de nalatenschap (landgoed, kunstcollectie en authentiek ingericht huis) van ex-keizer Wilhelm II.
Volgens de aangescherpte coronaregels moeten musea, theaters en concertzalen hun deuren dagelijks om 17.00 uur sluiten. Overdag kunnen ze ook minder bezoekers ontvangen omdat 1,5 meter afstand verplicht wordt. Verder mag in doorstroomlocaties zoals musea en monumenten een persoon per 5 vierkante meter worden toegelaten.
De KNVB legt de competities in het amateurvoetbal voor het komend weekeinde deels stil. Dit naar aanleiding van het besluit van de regering dat in het kader van de coronamaatregelen trainen na 17.00 uur niet meer is toegestaan.
Komend weekeinde is in de prestatieve competities (A-categorie) geen regulier competitieprogramma voor de jeugd en senioren. Op vrijwillige basis worden wel inhaalwedstrijden gepland om zo het aantal gespeelde wedstrijden per team recht te trekken.
Er is wel een regulier competitieprogramma in de recreatieve competities (B-categorie) voor jeugd en senioren. Teams die niet willen voetballen, kunnen op coulance en medewerking van de KNVB rekenen.
Voor het nemen van een besluit op de langere termijn zijn voor de KNVB twee zaken belangrijk. Enerzijds is dat het debat in de Tweede Kamer van woensdag, waarin de nieuwe coronamaatregelen worden besproken. Mogelijk worden de regels met betrekking tot trainingstijden dan alsnog verruimd.
De andere factor is het medische advies dat de KNVB aan het VMC (Voetbal Medisch Centrum) heeft opgevraagd over het spelen van wedstrijden zonder normaal te kunnen trainen. Dat wordt nu bekeken per leeftijdscategorie.
Het is slechts een kwestie van tijd totdat de coronavariant Omikron ook in de Verenigde Staten is. Die nieuwe variant is een reden tot bezorgdheid, maar geen reden tot paniek, vindt de Amerikaanse president Joe Biden.
,,Vroeg of laat zullen we gevallen van deze nieuwe variant hier in de VS zien", aldus Biden. Maar hij wees op de grote hoeveelheid beschikbare middelen om Omikron te bestrijden.
In een korte toespraak over de mogelijke gevolgen van Omikron riep Biden alle Amerikanen op zich te laten vaccineren en zich extra te laten prikken, mochten zij al volledig zijn ingeënt. Dat is de beste remedie tegen de verspreiding van de nieuwe variant, benadrukte hij.
De president komt binnenkort met een strategie tegen Omikron. Hij zei niet te willen vooruitlopen op bijvoorbeeld meer reisbeperkingen. Ook is een nieuwe lockdown niet aan de orde zolang mensen zich laten inenten en bijvoorbeeld in openbare gebouwen mondkapjes dragen.
© EPA — Joe Biden Ziekenhuizen die de deur dichthouden, leuren met patiënten, veel ritten achter elkaar zonder onderbreking en dan óók nog hoogoplopende discussies met patiënten en hun familie. De Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid loopt op zijn wenkbrauwen: ,,We kunnen momenteel niet garanderen dat we er altijd binnen een kwartier zijn.” Lees hier het hele verhaal.
De huwelijksreis van Louis Defour (31) en Isabella Dedović (29) in Zuid-Afrika heeft een bijzonder wrange nasmaak gekregen. Toen ze vrijdag landden op Schiphol testte Louis positief op het coronavirus. Sindsdien zit het Belgische koppel vast in een quarantainehotel. Lees hier het hele verhaal.
© ANP — Drukte op Schiphol Diverse cafés en restaurants in Nederland sluiten tijdelijk de deuren vanwege de aangescherpte coronamaatregelen die zondag zijn ingegaan. Volgens Dennis Dekkers, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland, ontbreekt voor de horeca ieder perspectief.
Om 17.00 uur ’s middag sluiten, 1,5 meter afstand houden én nog maar een derde capaciteit mogen draaien: de nieuwe regels voor de horeca zijn bepaald niet mals. Ze knellen zelfs zo, dat veel cafés en restaurants tijdelijk de deuren sluiten.
Zo kondigde het populaire biercafé Jos in Nijmegen na een ‘Black Saturday’ - de laatste dag dat ze open waren - aan de boel voorlopig dicht te houden. Ook Frowijn (Bottendaal) geeft er de brui aan: ‘Vijf uur ’s ochtends vinden wij te vroeg om te openen en vijf uur ’s middags te vroeg om te sluiten. Café Kanaalzicht in Heumen gaat alleen nog in het weekend open, zegt uitbater Peter Smulders: ,,Het gilde en de biljartclub hebben vaste avonden, maar willen nu dan maar in het weekend komen.”
Ook Proefdruk stopt er per direct mee. In het pop-uprestaurant in de Nijmeegse Belvédère konden gasten een lunch van vijf gang krijgen, gemaakt door koks van vijf verschillende restaurants in de regio. Proefdruk opende twee weken geleden de deuren en was er juist al als steuntje in de rug voor de horeca, die ook toen minder omzet in de avonduren konden draaien. ,,Op deze locatie is 1,5 meter afstand houden niet te doen”, zegt Bas Berden van Proefdruk. ,,Daarnaast is het met een derde van de capaciteit ook niet interessant. Wij broeden op een nieuw plan, maar hebben daar even tijd voor nodig.”
Dennis Dekkers van de Koninklijke Horeca Nederland baalt van de nieuwe restricties voor de horeca. Volgens hem is er geen touw meer aan vast te knopen. ,,Neem nu de coronatoegangsbewijzen: wat is daar nog het nut van, als in alle horecagelegenheden ook afstand gehouden moet worden en nauwelijks nog capaciteit gedraaid mag worden? Als kabinet geef je nu een signaal af dat die QR-codes nauwelijks nog nut hebben.”
Dekkers maakt zich zorgen over de toekomst. ,,Hoe moet het over een week of drie, richting de kerst? Er wordt op geen enkele manier perspectief geboden aan de horeca.”
In de Europese Unie zijn tot nu toe 35 mensen positief getest op de Omikron-variant van het coronavirus. Zij zijn allemaal onlangs in Afrika geweest. De virusversie is behalve in Nederland ook vastgesteld in België, Duitsland, Italië, Portugal, Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken, Spanje en Zweden.
De Europese gezondheidsdienst ECDC maakte bekend op de hoogte te zijn van 33 gevallen, waarbij hooguit sprake was van milde klachten, voordat Spanje en Zweden allebei melding maakten van één besmetting met de Omikron-variant.
De ECDC meldde al wel dat in andere landen enkele verdachte gevallen waren aangetroffen, maar bij hen nog moest worden vastgesteld of het om de nieuwe variant gaat. Niemand is er voor zover bekend ernstig ziek van geworden en er zijn in Europa ook geen sterfgevallen bekend.
Buiten de EU is de Omikron-variant ook vastgesteld in Zuid-Afrika, Botswana, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, Israël en Hongkong, laat het ECDC weten.
Als de kroegen dicht zijn, gaan jongeren achter gesloten deuren verder. Afgelopen weekend vonden zeker tientallen huisfeesten plaats in Amsterdam. ,,Grote kans dat ik vind dat dit volgende week niet meer kan.” Lees hier waarom zoveel Nederlanders huisfeestjes bezoeken.
,,Uiterst zorgwekkend”, noemt biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven) de nieuwe coronavariant die vorige week opdook in Zuid-Afrika. ,,De eerste vaststellingen doen vermoeden dat omikron een stevig voordeel heeft tegenover delta”, zegt hij. ,,En dat lijkt niet gekoppeld te zijn aan een hogere besmettelijkheid, maar wel aan een vermogen om ons immuunsysteem en de vaccins te verschalken. Dat zou tot een volledig nieuwe pandemie kunnen leiden.” Lees hier het hele interview.
Beelden van brandstichting bij een coronatestlocatie van de GGD in Emmen worden morgenavond uitgezonden in het tv-programma Opsporing Verzocht. Het gaat om camerabeelden van de omgeving van de testlocatie. Die zijn te zien tijdens de uitzending rond 20.30 uur op NPO 1.
Op zaterdag 20 november rond 19.30 uur brak er brand uit op de testlocatie aan de Van Schaikweg. Het pand raakte daardoor zo beschadigd, dat de GGD noodgedwongen op zoek moest naar een andere testlocatie. Mensen met een testafspraak konden de daaropvolgende zondag terecht bij de vaccinatielocatie in Meppel.
Er is nog niemand aangehouden.
Een kleine vierhonderd militairen worden deze week opgeleid om GGD’en te helpen bij het uitvoeren van tests op het coronavirus. Zij kunnen na het volgen van een training die een dag duurt gelijk aan de slag bij de GGD. Die opleidingsdagen voor steeds zo’n honderd medewerkers van Defensie zijn woensdag, donderdag, vrijdag en volgende week maandag, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht.
Vrijdag bleek dat demissionair coronaminister Hugo de Jonge hulp aan Defensie had gevraagd om zo veel mogelijk ouderen voor het einde van het jaar een boosterprik te geven. Volgens hem gaan 750 militairen helpen.
Tot nu toe heeft de GGD de landmacht nog niet gevraagd ook te helpen met vaccineren, aldus de woordvoerder van de landmacht. ,,Wij verwonderen ons niet als die oproep nog komt." Hij wijst erop dat met de extra medewerkers voor het testen GGD’en eigen personeel vrij zouden kunnen maken om te helpen bij vaccineren. GGD GHOR, de landelijke koepel van GGD’en, kon vragen hierover maandagmiddag niet beantwoorden.
Een groot deel van de militairen kan na de komende week geplande opleidingsdag gelijk door naar een GGD-locatie om nog verder ingewerkt te worden. Nadat zij onder begeleiding van een GGD-medewerker ongeveer vijftig coronatesten hebben afgenomen, kunnen zij zelfstandig aan de slag. De opdracht voor de inzet van de bijna vierhonderd militairen is voor drie weken. ,,Gaandeweg kijken we of dit verlengd, eerder gestopt of met extra taken aangevuld moet worden", aldus de landmachtwoordvoerder.
© ANP / ANP De coronacrisis zorgt voor meer armoede in Amsterdam. De gemeente verwacht dat het aantal minimahuishoudens vorig jaar is gestegen van 66.684 naar bijna 74.000 huishoudens.
,,Steeds meer Amsterdammers bevinden zich als gevolg van de coronacrisis in een financieel kwetsbare positie", schrijft verantwoordelijk wethouder Marjolein Moorman aan de gemeenteraad. ,,Hoewel we inmiddels tekenen zien dat de Amsterdamse economie zich herstelt en velen weer perspectief biedt op inkomensverbetering, zijn er ook Amsterdammers die blijvend hard zijn getroffen door de crisis. Ook zijn de Amsterdammers die voor de crisis al in armoede leefden extra kwetsbaar."
Uit angst voor studievertraging gingen enkele studenten van de Vrije Universiteit (VU), die positief testten op corona, toch naar de universiteit. Dit komt door een strenge fysieke aanwezigheidsplicht die geldt bij de opleiding Psychologie.
Dit zegt een derdejaars student psychologie aan de VU, wiens naam bekend is bij Het Parool. Normaal gesproken mogen studenten één van de zeven werkgroepen missen, maar door de coronacrisis is dit uitgebreid naar twee. Bij twee gemiste werkgroepen krijg je een vervangende opdracht. ,,Die vervangende opdracht is veel zwaarder dan de werkgroepen,” zegt de student.
Bij drie of meer gemiste werkgroepen is het nog maar de vraag of je het vak nog kan halen. Dat is aan de examencommissie. ,,Ik zit sinds 8 november in quarantaine en heb inmiddels drie werkgroepen gemist,” zegt een andere student. Haar huisgenoot kreeg eerst corona, waarna ze met alle bewoners van het huis in quarantaine moest. Uiteindelijk testte zijzelf ook positief.
Momenteel zit ze nog steeds in quarantaine en een online alternatief is er niet. ,,In zeven verschillende mails naar docenten en de vakcoördinator heb ik daar nadrukkelijk om gevraagd, maar er kwam geen inhoudelijke reactie.” Het betreffende vak wordt wel hybride aangeboden, waarbij de helft van de studenten het vak online volgt, de andere helft fysiek. Na de aanmelding is het echter niet meer mogelijk om te switchen.
© Hollandse Hoogte / ANP — Studenten van de Vrije Universiteit van Amsterdam Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge licht de situatie rondom de reizigers vanuit Zuid-Afrika en het quarantainehotel toe:
Het Verenigd Koninkrijk gaat alle volwassenen een boostershot aanbieden. Nu krijgen alleen 40-plussers en risicogroepen een extra dosis van een coronavaccin. Het nieuwe advies van vaccinatiecomité JCVI komt op een moment waarop er steeds meer zorgen zijn over de Omikron-variant van het coronavirus.
De booster mag in het Verenigd Koninkrijk voortaan al drie maanden na de tweede prik worden toegediend. Nu geldt er nog een wachtperiode van zes maanden. Verder mogen kinderen van 12 tot en met 15 jaar volledig worden ingeënt. In deze leeftijdscategorie zijn tot heden alleen nog enkele doses toegediend.
De boostershots zullen er volgens het JCVI voor zorgen dat de Britten beschermd zullen zijn tegen de Omikron-variant. In het Verenigd Koninkrijk zijn elf besmettingsgevallen met deze zorgelijke variant vastgesteld. Wetenschappers maken zich zorgen over de Omikron-variant omdat ze vrezen dat deze mogelijk besmettelijker is dan andere varianten.
GGD GHOR Nederland meldt vandaag te kampen hebben gehad met een storing waardoor het maken van testafspraken niet goed leek te gaan, terwijl het wel in het systeem kwam te staan. Deze is inmiddels al opgelost.
Door een storing bij SBV-Z (Sectorale Berichtenvoorziening in de Zorg) was de check op het BSN-nummer vandaag niet mogelijk. Hierdoor kregen mensen hun testafspraakbevestiging vertraagd, waardoor het beeld ontstond dat het mogelijk niet goed ging. Dat ging het dus wel.
Als mensen geen bevestigingsmail hebben ontvangen, maar wel een afspraak hebben, dan kunnen ze gewoon volgens afspraak naar de locatie komen, aldus een woordvoerder van GGD GHOR Nederland.
In de Europese Unie zijn tot nu toe 33 mensen positief getest op de Omikron-variant van het coronavirus. Zij zijn allemaal onlangs in Afrika geweest. De virusversie is behalve in Nederland ook vastgesteld in België, Duitsland, Italië, Portugal, Oostenrijk, Tsjechië en Denemarken.
Volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC zijn in andere landen enkele verdachte gevallen aangetroffen, maar bij hen moet nog worden vastgesteld of het om de Omikron-variant gaat.
Alle mensen die tot nu toe positief zijn getest, hebben hooguit wat milde klachten. Niemand is er nog ernstig ziek van geworden en voor zover bekend is in Europa nog niemand aan de variant overleden.
Buiten de EU is de Omikron-variant ook vastgesteld in Zuid-Afrika, Botswana, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, Israël en Hongkong, laat het ECDC weten.
De boa-vakbond BOA ACP is niet blij dat boa's worden ingezet voor het handhaven van de coronaplicht voor reizigers uit het zuiden van Afrika, zegt voorzitter Richard Gerrits. ,,Er worden in deze coronatijd steeds meer handhavingstaken op het bordje van de boa geschoven. De grens is allang bereikt", vindt hij. ,,Bovendien is handhaving bij mensen thuis een taak van de politie en niet van boa's." De VNG wijst erop dat de handhavingscapaciteit van de boa's onder druk staat. ,,Deze controle gaat ten koste van andere handhaving", waarschuwt de vereniging.
Vanwege de avondlockdown mag er de komende weken na 17 uur niet gesport worden. Het is voor fanatieke sporters vroeg uit de veren om voor het werk toch die workout in de sportschool te doen
Zo'n vierhonderd mensen die recent vanuit zuidelijk Afrika zijn teruggekeerd naar Nederland hebben zich gemeld bij de GGD. Ze hebben gebeld met een speciaal telefoonnummer om een testafspraak te maken, laat een woordvoerster van GGD GHOR Nederland weten. Het gaat om mensen die na 21 november zijn teruggekomen uit de regio waar de Omikron-variant van het coronavirus is opgedoken.
De GGD en het ministerie van Volksgezondheid roepen alle reizigers die het betreft op uit voorzorg in quarantaine te gaan en zich te laten testen. Ook als ze geen klachten hebben. Zo hopen de gezondheidsdiensten de verspreiding van de variant tegen te gaan.
De gemuteerde versie van het virus is ontdekt in Zuid-Afrika. Het advies om je te laten testen en thuis te blijven geldt verder voor mensen die zijn teruggekeerd vanuit Lesotho, Swaziland (Eswatini), Namibië, Mozambique, Zimbabwe, Botswana en Malawi. Het nummer dat mensen kunnen bellen is 0800 - 5005.
Het aantal positieve coronatests lijkt voorlopig een plafond te hebben bereikt. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 21.552 nieuwe gevallen geregistreerd. Het is de veertiende dag op rij dat er iets meer dan 20.000 besmettingen aan het licht komen.
Dat het aantal positieve tests nauwelijks meer stijgt, wil niet zeggen dat de piek van het aantal besmettingen is bereikt. De GGD's zeggen al een tijdje aan het maximum van de testcapaciteit te zitten.
Gemiddeld zijn in de afgelopen week 22.281 positieve tests per dag gemeld. Dat is iets lager dan het gemiddelde over de zeven dagen tot en met zondag.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde de afgelopen dag 33 sterfgevallen van coronapatiënten. Voor een maandag is dat het hoogste aantal sinds 25 januari.
Inmiddels zijn veertien mensen in Nederland positief getest op de nieuwe omikronvariant. Zij namen het virus mee uit Zuid-Afrika. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zojuist. Hij zegt dat nog niet duidelijk is of de mutant gevaarlijker is dan eerdere varianten.
Geen seconde heeft de 75-jarige Diet van Dee getwijfeld. Natuurlijk wil zij de boosterprik, in de hoop ‘dat het nu eindelijk eens afgelopen is met corona’. Maandagmorgen was zij een van de eerste verpleeghuisbewoners in de Rotterdamse regio die voor de derde keer een vaccinatie kreeg.
Lees hier het hele verhaal.
© Jan de Groen — Mevrouw Van Dee krijgt als eerste een boosterprik in verpleeghuis Rubroek. Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag met 130 toegenomen tot 2772. Dat is de sterkste Gtoename sinds 4 januari, aldus cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen nu 2209 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 118 meer dan zondag. Op de intensive cares liggen nu 563 mensen met corona, 12 meer dan een dag eerder.
In de afgelopen 24 uur werden er op de verpleegafdelingen 249 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic's werden er 48 mensen opgenomen.
Zelfstandige klinieken kunnen hun personeel pas afstaan aan ziekenhuizen als code zwart is afgekondigd. Dat zegt branchevereniging Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) in reactie op een uitspraak van demissionair coronaminister Hugo de Jonge.
De bewindsman zei zaterdag in een NOS-bericht liever te willen dat medewerkers van particuliere klinieken gaan helpen bij de acute en kritieke zorg in ziekenhuizen, in plaats van planbare behandelingen zoals een heupoperatie van hen over te nemen.
Volgens een woordvoerder van ZKN is dat in de huidige fase waarin de zorg verkeert, 2d, niet mogelijk door afspraken met zorgverzekeraars. Volgens de branchevereniging is afgesproken dat personeel van zelfstandige klinieken wordt ingezet in ziekenhuizen in fase 3, ofwel code zwart. ,,Daar conformeren wij ons dan aan en de voorbereidingen worden al getroffen", aldus de brancheorganisatie. Zo zouden klinieken kijken welk personeel beschikbaar is en wat de wensen van ziekenhuizen zijn.
Voor nu is het volgens ZKN efficiënter de verpleegkundigen voor hun eigen zelfstandige kliniek te laten werken dan deze in te zetten in ziekenhuizen. ,,De bijdrage van de 250 bij ons beschikbare verpleegkundigen is voor ziekenhuizen een druppel op een gloeiende plaat. Maar als zij weggaan uit zorgklinieken, valt daar het hele zorgproces stil." Ook meent de zegsman dat het onduidelijk is hoeveel van die verpleegkundigen ook echt bereid zouden zijn in het ziekenhuis te gaan werken.
Coronazelftesten zijn in veel winkels en online uitverkocht. Dat meldt het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD).
Mensen die een zelftest willen kopen hoeven zich echter geen zorgen te maken, zegt de organisatie. ,,De pijplijn is goed gevuld. Deze week worden de winkelvoorraden weer aangevuld", aldus een woordvoerder. Demissionair premier Mark Rutte riep tijdens de persconferentie vrijdag, met sinterklaasavond in aantocht, mensen op zich te testen voor ze op bezoek gaan.
,,Het gaat heel hard en neemt nog steeds toe. Tot nu toe kunnen we het redelijk vullen, waarbij lokaal wel tekorten ontstaan in de winkels", zegt de woordvoerder. Dat kan bijvoorbeeld komen door een coronabrandhaard die ineens ergens ontstaat waardoor mensen zich willen testen en een winkelvoorraad snel op raakt. Die tekorten worden doorgaans binnen een paar dagen aangevuld.
Nederlanders die op reis zijn in Zuid-Afrika maken hun vakantie gewoon af. Dit ondanks dat daar de omikronvariant van het coronavirus is ontdekt en er een inreisverbod werd afgekondigd door het demissionaire kabinet. Dat zegt de VvKR. De organisatie voor kleinschalige reisorganisaties heeft 56 leden die normaal gesproken reizen aanbieden naar Zuid-Afrika en omliggende landen.
Volgens de VvKR is er goed contact met reizigers ter plaatse en maken die allemaal hun vakantie gewoon af. Ook zijn de reizigers die intussen zijn teruggekeerd naar huis goed aangekomen. ,,Hoe het nu verder gaat moeten we afwachten", zegt een woordvoerster. ,,Over de nieuwe variant weten we nog niet zoveel."
Sinds het instellen van het inreisverbod van afgelopen vrijdag heeft niemand meer een reis geboekt naar Zuid-Afrika.
,,Het is heel vervelend dat zo'n variant opduikt en dat we te maken krijgen met reisverboden", laat reisbrancheorganisatie ANVR weten. ,,Het zal verspreiding niet voorkomen maar wel vertragen. De RIVM zegt ook dat reisbeperkingen op de lange termijn het virus niet zullen tegenhouden", aldus een woordvoerster.
De omikronvariant van het coronavirus is nu ook opgedoken in Oostenrijk. De autoriteiten in de regio Tirol melden dat de geïnfecteerde persoon positief werd getest na terugkeer van een reis naar Zuid-Afrika. Er zou geen sprake zijn van ziekteverschijnselen bij de volledig ingeënte persoon. In Oostenrijk geldt momenteel een strenge lockdown. Wie het huis uit wil, heeft daartoe een geldige reden nodig. Verder heeft het Alpenland, met ingang van februari, een vaccinatieplicht ingevoerd.
Ook in Schotland zijn zes gevallen van besmetting met de omikronvariant vastgesteld. Een aantal daarvan zijn niet direct terug te voeren op reizen naar het buitenland, wat reden geeft tot bezorgdheid over verdere verspreiding. Aanwijzingen dat de virusvariant al rond gaat onder de bevolking zijn er echter niet, zegt de Schotse premier Nicola Sturgeon. ,,Ik wil benadrukken dat er geen bewijzen, noch signalen uit de verscherpte controle, zijn dat het in dit stadium al wijdverbreid is.''
Schotland gaat onderzoeken of de omikronvariant van het coronavirus halverwege november al aanwezig was in het land. Er wordt gekeken naar afwijkende virusdeeltjes die rond 16 november zijn gevonden.
Sturgeon en haar collega uit Wales Mark Drakeford hebben de Britse premier Boris Johnson opgeroepen om snel nieuwe maatregelen te nemen tegen de nieuwe coronavariant. Drakeford en Sturgeon willen dat er snel overleg komt over mogelijke verdere reisbeperkingen, meldt Sky News. De Schotse eerste minister wil dat er een langere quarantaineperiode komt bij terugkeer uit het buitenland. Ook zou er twee keer getest moeten worden op het coronavirus voor terugkeerders.
In Engeland zijn maandag besmettingen met de omikronvariant vastgesteld die niet te herleiden zijn tot een reis naar zuidelijk Afrika, waar de variant eerst werd ontdekt. Een aantal besmettingen zou zijn opgelopen op een basisschool in Essex.
© REUTERS — De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft nog geen reden tot bezorgdheid. Van de gevaccineerde verpleeghuisbewoners die de afgelopen maanden toch het coronavirus opliepen, is een op de vijf overleden. Hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh heeft dat berekend. ,,Wij waren ook wel verrast door deze uitslag", zegt de hoogleraar, die verbonden is aan Amsterdam UMC. De cijfers benadrukken volgens hem nog eens duidelijk het belang van een boosterprik om de afweer tegen het virus op peil te houden.
Hertogh analyseerde gegevens uit elektronische patiëntendossiers van achthonderd coronapatiënten uit verpleeghuizen, die tussen september en half november besmet waren geraakt. Bij ongeveer de helft, 395 mensen, was duidelijk geregistreerd dat ze waren gevaccineerd tegen corona. Van hen overleed 22 procent, bevestigt de hoogleraar na berichtgeving van de NOS.
Dat percentage is ongeveer gelijk aan het niveau van vorig najaar. Toen was nog niemand in Nederland tegen het virus gevaccineerd. Het totale aantal besmettingen in de verpleeghuizen lag dit najaar wel aanmerkelijk lager dan vorig najaar, tijdens de 'tweede golf'. In hetzelfde systeem, dat door ongeveer een op de drie verpleeghuizen wordt gebruikt, werden destijds ruim 3200 besmettingen geregistreerd.
Een ander belangrijk verschil met vorig jaar is de opkomst van de Delta-variant. ,,Die is mogelijk toch agressiever", zegt Hertogh. Het kan zijn dat verpleeghuisbewoners er eerder aan overlijden dan aan voorgaande coronavarianten. ,,We weten ook niet wat er zou zijn gebeurd als de mensen van wie we de gegevens hebben onderzocht niet waren gevaccineerd. Het kan dat er dan nog meer sterfte was geweest", vervolgt hij. ,,Helaas hebben we geen niet-gevaccineerde controlegroep." Dat maakt het moeilijk om harde uitspraken te doen.
,,We weten van het begin af aan dat vaccins niet 100 procent effectief zijn", aldus de hoogleraar, die ook lid is van het Outbreak Managent Team (OMT). "Bij verpleeghuisbewoners zou de effectiviteit nog iets lager kunnen zijn, doordat een deel van hen een verminderd werkend immuunsysteem heeft. En we weten dat de antistoffen na verloop van tijd afnemen."
,,Ik zei nog dat ik ‘m niet moest vergeten. Nou ligt-ie toch thuis..." Het is even wennen, de nieuwe regels op scholen. Maar op basisschool De Kubus in Amersfoort zijn ze maar wat blij dat lesgeven op school gewoon nog mag, ondanks de nieuwe maatregelen van afgelopen vrijdag. Leerlingen vanaf groep 6 moeten vanaf vandaag een mondkapje op. Dat dan weer wel. ,,Het zit een beetje onhandig, dus ik moet nog even wennen.”
Lees hier het hele verhaal.
De bestaande vaccins tegen het coronavirus zijn waarschijnlijk ook effectief tegen de nieuwe omikronvariant. Ze zouden ook hier helpen tegen een ernstig ziekteverloop. Dat zegt de leidende epidemioloog in Zuid-Afrika, Salim Abdool Karim.
Volgens Abdool Karim is het nog te vroeg om te zeggen hoe het ziekteverloop van de omikronvariant is ten opzichte van de deltavariant. Daar moet meer onderzoek naar worden gedaan. Omikron is wel besmettelijker, ook voor mensen die zijn ingeënt of het virus al hebben gehad, aldus Abdool Karim.
Het Kerstcircus Ahoy gaat ook dit jaar niet door. Vanwege de verscherpte maatregelen rondom het coronavirus heeft Rotterdam Ahoy de show, die haar 50e editie zou beleven, geannuleerd. Het is de bedoeling dat het circus in 2022 terugkomt om het 50-jarig jubileum alsnog te vieren.
Eventmanager Kim Vrolijk zegt dat de beslissing 'met pijn in het hart' is gemaakt maar dat door de huidige situatie en de onzekere toekomst de voorstelling niet kan worden gerealiseerd. ,,We hebben meerdere scenario's overwogen om het kerstcircus te laten slagen, maar zijn tot de conclusie gekomen dat het een meer verantwoorde en volwaardige editie verdient."
De show zou worden opgevoerd tussen 25 december en 2 januari. Vorig jaar kon het circus ook al niet doorgaan.
© ANP — Voorman Willem Engel van Viruswaarheid komt aan bij het Paleis van Justitie voor de civiele zaak bij het Gerechtshof van Stichting Viruswaarheid tegen de Nederlandse staat over het Covid-19 vaccinatiebeleid (mei 2021). (ANP/SEM VAN DER WAL) Nederland hoeft niet te stoppen met het vaccineren tegen het coronavirus. De eisen van protestgroep Viruswaarheid zijn maandag afgewezen door de rechtbank in Den Haag.
Viruswaarheid had een kort geding aangespannen. De groep wilde dat de rechtbank de Staat zou verplichten om de vergunning voor de vier beschikbare vaccins op te schorten. Het gaat om de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen. Daarnaast zou de Gezondheidsraad alle adviezen over vaccinaties moeten intrekken, en zouden de leden van de raad hun steun aan de adviezen moeten herroepen.
De handelsvergunningen zijn verstrekt door de Europese Commissie. Omdat Nederland daar niet over gaat, heeft de rechtbank dat deel van de eis afgewezen. Bovendien vinden de rechters dat een kort geding niet de manier is om alle medische argumenten in adviezen van de Gezondheidsraad te controleren.
Viruswaarheid heeft sinds de uitbraak van het coronavirus vele rechtszaken aangespannen tegen het coronabeleid van de overheid. In één zaak kreeg de groep aanvankelijk gelijk, wat leidde tot een verbod op de avondklok, maar die uitspraak werd in hoger beroep teruggedraaid.
Australië stelt de geplande heropening van de grenzen voor internationale studenten en andere mensen met een visum uit vanwege zorgen over de omikronvariant van het coronavirus. De grenzen zouden woensdag weer opengaan.
De heropening is verschoven naar 15 december. Australië wil in die twee extra weken genoeg informatie verzamelen over de nieuwe variant om een betere inschatting van het risico te maken. De eerste gevallen zijn al vastgesteld in het land.
Het aan de voordeur controleren van mensen die in quarantaine zitten is niet te doen voor boa's. Handhaving bij mensen thuis is een taak van de politie, maar die heeft daar net als de boa-organisatie niet voldoende capaciteit voor. Bovendien worden er in de coronacrisis steeds meer handhavingstaken plotsklaps op het bordje van boa's geschoven. De grens is allang bereikt, aldus Richard Gerrits, voorzitter van de boa-vakbond BOA ACP.
Demissionair coronaminister Hugo de Jonge vroeg zondag aan gemeenten om mensen die in quarantaine behoren te zitten ook thuis aan de voordeur te controleren. Hij zei dat naar aanleiding van het opduiken van de omikronvariant van het coronavirus, die door reizigers uit zuidelijk Afrika is meegebracht naar Nederland. Boa's zijn de handhavers van een gemeente, dus die zouden dat dan moeten doen.
Volgens vakbondsvoorzitter Gerrits 'moet De Jonge eens gaan praten met zijn collega Grapperhaus'. ,,Hij snapt kennelijk niet dat handhaving het sluitstuk is van alle coronamaatregelen. De regels moeten goed georganiseerd worden, er moet draagvlak zijn en tenslotte kunnen boa's of politie handhaven, maar niet andersom. We hebben de laatste dagen de verplichte 1,5 meter afstand en het sluiten om 17.00 uur er ineens weer bij gekregen, maar dat is niet zomaar in een dag te organiseren."
Dertien spelers van de Portugese club Belenenses blijken te zijn besmet met de omikronvariant van het coronavirus, meldt de Portugese gezondheidsinstantie DGS maandag.
Belenenses kwam afgelopen weekend in het nieuws doordat de club de wedstrijd tegen Benfica begon met slechts negen spelers. Het duel werd uiteindelijk kort na rust onderbroken omdat Belenenses nog maar zes spelers op het veld had staan. De stand was toen al 7-0.
Kort voor de wedstrijd kreeg Belenenses te maken met een grote coronauitbraak, waardoor de club meer dan tien spelers moest missen. Ook diverse stafleden waren er niet bij. Het duel mocht niet worden uitgesteld en de club deed een beroep op alle spelers die nog wel beschikbaar waren. Een keeper moest daarom fungeren als veldspeler.
,,Het was een schande om hier vanavond te spelen", liet Belenenses-voorzitter Rui Pedro Soares optekenen. Meer mensen spraken hun verbazing erover uit dat Belenenses werd gedwongen met een negental aan de aftrap te verschijnen.
Er bestaat een grote kans dat de omikronvariant van het coronavirus zich wereldwijd verder verspreidt. Dat zegt de World Health Organisation (WHO) in een briefing naar haar 194 liddstaten.
Afhankelijk van de precieze eigenschappen van de omikronvariant kunnen er 'toekomstige coronagolven zijn, die ernstige gevolgen kunnen hebben', aldus de WHO. Het algehele wereldwijde risico gerelateerd aan Omikron is 'zeer hoog' volgens de organisatie.
De WHO roept haar lidstaten op om omikrongevallen en -clusters te melden, evenals het aandeel van deze variant onder geanalyseerde monsters. Ook dringt de WHO erop aan dat deze landen de vaccinatiegraad onder hoog-risicogroepen snel omhoog krijgen. De organisatie komt nog met meer nieuwe adviezen.
Het Verenigd Koninkrijk gaat mogelijk miljoenen extra mensen een boostervaccin aanbieden vanwege de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus. Vaccincomité JCVI, dat de overheid adviseert, beslist volgens bronnen van Sky News op korte termijn of zo'n derde prik wordt aanbevolen voor alle volwassenen.
In het Verenigd Koninkrijk komen momenteel alleen 40-plussers en bepaalde kwetsbare groepen in aanmerking voor zo'n boosterprik tegen het coronavirus. Ze kunnen die krijgen als ze minstens een half jaar eerder voor de tweede keer zijn ingeënt met een coronavaccin. Er wordt volgens Sky News ook overwogen om die termijn te verkorten. Uiteindelijk heeft de regering daarover het laatste woord.
De Britse autoriteiten hebben in eigen land al meerdere omikronbesmettingen vastgesteld. Ze nemen ook andere maatregelen om de verspreiding van die variant tegen te gaan. Zo komt er dinsdag in Engeland weer een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en in openbare gebouwen, zoals banken, postkantoren en winkels. Ook worden de regels aangescherpt voor internationale reizigers.
Vanaf vandaag moeten leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool en leerlingen van het voortgezet onderwijs mondkapjes dragen wanneer ze bewegen. Ook dienen scholieren onder de twaalf jaar thuis te blijven bij milde klachten. Eerder hoefde dat alleen wanneer ze hoestten of koorts hadden.
Onderwijsinstellingen krijgen ook dringende adviezen, zoals het aanleggen van looproutes in gebouwen en het spreiden van pauzes. Ook gaat het advies waar mogelijk gelden om klassen op te delen in kleinere groepen die geen onderling contact hebben. Voor groep zes tot en met acht van het primair onderwijs en het hele voortgezet onderwijs geldt het advies dat alle leerlingen twee keer per week een zelftest doen.
De nieuwe coronamaatregelen op scholen gelden in elk geval tot 18 december.
© Frank de Roo — Rotterdamse horecaman een KHN-voorzitter Robèr Willemsen. Veel horecazaken sluiten de deuren nu er een avondlockdown van kracht is. Ook in de regio Rotterdam gaan diverse horecazaken voorlopig dicht vanwege de nieuwe coronamaatregelen. Ondernemers zien het onder de huidige regels niet meer zitten om open te blijven.
,,Voor het merendeel van de horeca betekenen deze regels feitelijk een volledige lockdown", aldus Robèr Willemsen, de voorman van Koninklijke Horeca Nederland.
Lees hier het hele verhaal.
Ook in Zwitserland is de omikronvariant van het coronavirus naar alle waarschijnlijkheid gevonden. De Zwitserse overheid maakte zondagavond laat bekend dat het de eerste vermoedelijke besmetting met de nieuwe variant in het land is ontdekt. Het gaat om een persoon die ongeveer een week geleden vanuit Zuid-Afrika terugkwam in Zwitserland. Testen moeten in de komende dagen meer duidelijkheid geven.
Reizigers vanuit 19 landen, waaronder Nederland, moeten momenteel een negatieve coronatest hebben alvorens zij een vlucht naar Zwitserland kunnen boarden. Ook moeten ze na aankomst tien dagen lang in quarantaine. De inreisbeperkingen gelden onder meer voor Australië, Denenmarken, Groot-Britannië, Tsjechië, Zuid-Afrika en Israël.
© EPA — Vrijdag kelderden de beurzen in Japan ook al vanwege de zorgen over de nieuwe Omikron-coronavariant. EPA/FRANCK ROBICHON De nieuwe omikronvariant van het coronavirus zorgt nog altijd voor bezorgdheid op de beurs. De aandelenbeurs in Tokio ging maandag verder omlaag na de koersval van afgelopen vrijdag. Daarnaast verwerkten ze het besluit van de Japanse overheid om de grenzen voor praktisch alle buitenlandse bezoekers te sluiten vanwege de nieuwe variant. De Nikkei eindigde 1,6 procent lager. Elders in de Aziatische regio lieten de beurzen ook verliezen zien.
De Japanse premier Fumio Kishida kondigde aan dat buitenlandse zakenreizigers en studenten vanaf dinsdag weer worden geweerd. Zij mochten sinds kort Japan juist weer in. Toeristen waren al langer niet welkom.
De olieprijzen toonden wat herstel na een daling van ruim 10 procent op vrijdag, vanwege zorgen over de impact van mogelijke strengere coronamaatregelen op vraag naar olie.
Ook Japan heeft besloten vanaf 30 november zijn grenzen te sluiten voor praktisch alle buitenlandse bezoekers vanwege de omikronvariant van het coronavirus. De Japanse premier Fumio Kishida maakte dit maandag bekend.
Japan was juist sinds een paar weken begonnen met een voorzichtige versoepeling van zijn strenge inreisbeperkingen. Buitenlandse zakenreizigers en studenten mochten sinds kort het land weer in, maar worden vanaf dinsdag weer geweerd.
Toeristen waren al langer niet welkom. Alleen mensen die vanwege een humanitaire of een heel specifieke andere reden naar Japan komen, mogen volgens de Japanse zender NTV zo meteen het land nog in. De nieuwe regels blijven gelden totdat er meer bekend is over de omikronvariant.
Sinds juli van dit jaar is bij zeker dertien zwangere vrouwen in Nederland die besmet waren met corona het kindje niet levend ter wereld gekomen. Dat schrijft de Volkskrant.
Volgens gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC in Rotterdam waren de doodgeboortes te wijten aan een door het coronavirus beschadigde placenta. Dat is gebleken uit een analyse van doodgeboortes waarvoor in eerste instantie geen verklaring werd gevonden.
Schoenmakers en zijn collega's onderzochten begin dit jaar de placenta van 36 zwangere vrouwen die tijdens de eerste golf corona opliepen. Vijf placenta's zaten vol met ontstekingscellen en waren beschadigd, waardoor het transport van voedingsstoffen en zuurstof van moeder naar baby werd verhinderd.
In vier van die vijf placenta's werd het virus zelf aangetroffen. Die zeldzame aantasting kan leiden tot doodgeboorte. Opvallend is dat de moeders in de meeste gevallen alleen lichte coronaklachten hadden, zoals een snotneus.
,,Er is geen andere infectieziekte die in zo'n korte periode zoveel sterfte bij ongeboren baby's veroorzaakt heeft in onze regio'', aldus Schoenmakers in de Volkskrant.
Om te voorkomen dat Suriname te maken krijgt met een nieuwe golf coronabesmettingen scherpt het land vanaf vandaag de inreisregels aan voor reizigers uit de hoogrisicolanden Nederland en Verenigde Staten.
Behalve een bewijs van volledige vaccinatie en een recente PCR-test moeten reizigers vanaf maandag op de derde dag na aankomst ook een antigeentest doen. Als die positief is, moet die persoon in isolatie. Bij het verlaten van Suriname moeten reizigers kunnen laten zien dat ze de antigeentest daadwerkelijk hebben ondergaan op straffe van een boete van 100 euro.
Volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, die onlangs zelf Covid-19 opliep, heeft de aanscherping van de inreisregels niets te maken met de omikronvariant. Het is vooral het grote aantal positieve tests in Nederland dat de Surinaamse autoriteiten zorgen baart.
De ervaring leert dat het intensieve personenverkeer tussen Nederland en Suriname snel voor meer besmettingen in Suriname kan zorgen.
Er zullen volgens de medische topadviseur van het Amerikaanse Witte Huis, Anthony Fauci, zeker twee weken nodig zijn om de effecten van de nieuwe omikronvariant te onderzoeken. Het gaat onder meer om onderzoek naar de besmettelijkheid van de variant en om de mate waarin die wellicht resistent is tegen bestaande vaccins.
De omikronvariant is vooralsnog niet in de Verenigde Staten aangetroffen, maar dat is volgens Fauci slechts een kwestie van tijd. Hij zei echter te geloven dat de bestaande vaccins wel "een mate van bescherming" tegen de nieuwe virusvariant zullen bieden. Fauci benadrukte daarom nogmaals het belang van het toedienen van boostershots in de strijd tegen corona.
De Amerikaanse president Joe Biden geeft maandag een persconferentie over de Amerikaanse aanpak met betrekking tot de nieuwe virusvariant.
De coronapandemie gaat de toerismesector wereldwijd in 2021 opnieuw 2 biljoen dollar (1,77 biljoen euro) kosten. Dat bedrag aan gederfde inkomsten is vergelijkbaar met het verlies in het jaar ervoor, zegt de toerismeorganisatie van de Verenigde Naties, UNWTO, maandag.
De in Madrid gevestigde UNWTO noemt het herstel van de mondiale toerismesector in 2021 'fragiel' en 'langzaam'. De sombere voorspelling komt op het moment dat veel landen in Europa worstelen met een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen en vlak nadat de nieuwe, potentieel besmettelijker omikronmutatie van het coronavirus is opgedoken.
Ook voor 2022 lijken de vooruitzichten daarom niet erg hoopvol. UNWTO-topman Zurab Pololikashvili drong er maandag bij landen wereldwijd op aan om op zijn minst hun coronavirusprotocollen en -maatregelen te harmoniseren. Want toeristen zijn nu vaak 'in de war' en 'weten niet hoe ze moeten reizen'.
Op dit moment houden volgens de VN-organisatie nog 46 landen, goed voor 21 procent van alle bestemmingen wereldwijd, hun grenzen volledig gesloten voor toeristen. Nog eens 55 landen houden hun grenzen deels dicht voor buitenlandse bezoekers. Slechts vier landen in de wereld hebben werkelijk alle aan het coronavirus gerelateerde beperkingen opgeheven: Colombia, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek en Mexico.
© EPA — Om de risico's op coronabesmettingen in te perken, zijn er slechts beperkte aantallen toeristen welkom op Bali tijdens de komende kerstvakantie . Zuid-Afrika maant de wereld tot kalmte, nu steeds meer landen geconfronteerd worden met de nieuwe omikronvariant van het coronavirus en hun grenzen sluiten. De symptomen zijn tot nu toe mild en niet ernstig, zeggen artsen. Het land wil dat de reisverboden onmiddellijk worden opgeheven. De WHO sluit zich daarbij aan.
Ook in Canada zijn twee mensen besmet geraakt met de omikronvariant van het coronavirus. Het gaat om twee reizigers die onlangs Nigeria hebben bezocht. Dit meldt persbureau AFP.
Het is de eerste keer dat de omnikronvariant is Canada is geconstateerd. De reizigers zijn in isolatie gegaan in Ottawa. De gezondheidsautoriteiten doen momenteel bron- en contactonderzoek.
Er is vanavond een echtpaar aangehouden op Schiphol, nadat het stel uit een quarantainehotel was gevlucht. Dit deelt de Koninklijke Marechaussee in een bericht op Twitter.
Het was het echtpaar bijna gelukt om het land te ontvluchten. De twee bevonden zich namelijk in een vliegtuig dat op het punt stond om te vertrekken, toen ze nog net aangehouden konden worden. De militaire dienst leverde het stel daarna over aan de GGD.Het Verenigd Koninkrijk heeft opgeroepen tot een spoedvergadering van de gezondheidsministers uit de G7, de groep van rijke industriële landen, nu verschillende Europese landen besmettingen met de omikronvariant hebben gemeld. Het spoedberaad is maandag.
Het VK is momenteel voorzitter van de G7, die verder bestaat uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan en de Verenigde Staten. ,,Onder voorzitterschap van het VK zal maandag een spoedvergadering plaatsvinden met G7-gezondheidsministers om de ontwikkelingen omtrent omikron te bespreken", aldus het Britse ministerie van Gezondheid.
Het Nederlands cricketteam zit vast in Zuid-Afrika. De cricketers zijn in Pretoria, waar ze deze week drie duels voor de World Cup Super League zouden spelen. Maar de onrust vanwege de nieuwe omikronvariant van het coronavirus gooide roet in het eten. De cricketers proberen sinds afgelopen weekeinde koortsachtig een vlucht terug naar Nederland te boeken. Tot nu toe nog zonder succes.
Het nationale cricketteam wil zo snel mogelijk weg, maar het aantal vluchten naar Nederland is beperkt. De oorspronkelijke terugvlucht stond voor donderdag gepland. En mocht een eerdere vlucht toch lukken dan wacht voor de cricketers een quarantaineperiode.
© AFP — Wedstrijd tussen de cricketers van Nederland en Zuid-Afrika De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft er zondag bij landen op aangedrongen om 'de wetenschap te volgen' in plaats van reisverboden op te leggen in een poging de nieuwe omikronvariant in te dammen. ,,Er is momenteel geen informatie die erop wijst dat de symptomen die gepaard gaan met omikron verschillen van die van andere varianten", aldus de WHO.
De recent ingestelde reisverboden voor mensen uit zuidelijk Afrika hebben ook politieke implicaties, suggereerde de WHO zondag. ,,De reisverboden die gericht zijn op Afrika vallen de wereldwijde solidariteit aan", zei Matshidiso Moeti, regionaal directeur-generaal van de WHO in Afrika.
Nagenoeg gelijktijdig deed de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa een 'dringende' oproep aan rijke landen de reisverboden jegens Zuid-Afrika onmiddellijk te beëindigen. ,,Landen die reisbeperkingen hebben opgelegd discrimineren oneerlijk tegen Zuid-Afrika en helpen niet het probleem op te lossen", zei Ramaphosa.
De WHO benadrukt dat het nog niet duidelijk is of de nieuwe variant besmettelijker is dan andere varianten of dat de variant tot ernstiger ziekte leidt. ,,Voorlopige gegevens suggereren dat er steeds meer ziekenhuisopnames zijn in Zuid-Afrika, maar dit kan te wijten zijn aan het toenemende aantal mensen dat besmet raakt, in plaats van aan een specifieke infectie met omikron."
Clubs in het amateurvoetbal worstelen met de aangescherpte maatregelen, die sinds vandaag van kracht zijn. Volgens de nieuwe regels mogen er na 17.00 uur geen wedstrijden meer worden gespeeld of getraind worden in de amateursport.
Dat ging op de eerste dag al bijvoorbeeld mis in Tiel. Daar werd het duel van ODC uit Boxtel tegen RKTVC werd afgelast omdat de eindtijd van 17:00 niet meer gehaald kon worden. Dat kwam omdat bij een een eerdere wedstrijd een vechtpartij was uitgebroken en iemand per ambulance moest worden afgevoerd.
Andere clubs zitten in een spagaat omdat doordeweeks 's avonds trainen niet mogelijk is. Derdedivisionist Barendrecht heeft bovendien al weken geen wedstrijden meer kunnen spelen. Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) heeft er al bij de KNVB op aangedrongen om de competitie tijdelijk stil te leggen.
De kloof tussen de kampen in het coronadebat lijkt met de dag groter te worden. Volgens Norbert Dikkeboom uit Harderwijk komt dat vooral door één man: Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid. De afgelopen maanden werkte hij minutieus aan ‘de grootste aangifte ooit tegen één persoon in Nederland’.
Lees het hele artikel hier. (Premium)© Ruben Schipper Fotografie — Norbert Dikkeboom, inzetje links: Willem Engel. Bij een voorgenomen demonstratie van Nederland in Verzet in Nijmegen, die door burgemeester Hubert Bruls was verboden, zijn in totaal twintig mensen opgepakt. De politie meldt dat de aanhoudingen zijn verricht voor onder meer verboden wapenbezit en belediging. Bij de meeste verdachten is er een link met de verboden betoging.
Bruls verbood de demonstratie in de binnenstad van Nijmegen op advies van de politie en de koepelorganisatie GGD GHOR en in overleg met het Openbaar Ministerie (OM) in de Nijmeegse driehoek. Dat advies was 'vanwege ernstig risico op verstoring van de openbare orde en veiligheid en het niet kunnen handhaven van de coronamaatregelen'.
Politie en marechaussee controleerden zondag de toegangswegen naar het centrum van de stad. Een aantal personen werd de toegang tot de stad geweigerd.
Nederlandse reizigers die uit Zuid-Afrika terugkeren kunnen zich vanaf vandaag laten testen op corona, maar dat is niet verplicht. Dit zegt een woordvoerder van de GGD. Voordat reizigers de terugreis maken, moeten zij al een sneltest en een PCR-test hebben gedaan. Om extra zekerheid te bieden, kunnen reizigers zelf bepalen of ze ook bij aankomst op Schiphol nog een coronatest willen doen.
Dit gebeurt bij de teststraat die vanwege de opkomst van de omikronvariant op de luchthaven is opgezet. ,,Zondag hebben 118 van de 307 reizigers zich laten testen'', aldus de woordvoerder. ,,De uitslag wachten ze thuis in quarantaine af.” De teststraat staat in ieder geval tot en met zaterdag 4 december op Schiphol.
De reizigers die dit weekend met twee vluchten vanuit Zuid-Afrika terugkeerden, kregen te maken met strengere maatregelen, omdat er voor vertrek nog geen duidelijkheid was over de nieuwe variant. De 624 passagiers kregen op Schiphol een PCR-test, waarna bleek dat 61 van hen positief getest waren.
De reizigers die alleen thuis wonen, mochten thuis in quarantaine. De andere besmette passagiers werden in het quarantainehotel bij Schiphol geplaatst. Zij blijven daar in ieder geval zeven dagen wanneer zij klachten hebben en vijf dagen als zij geen klachten hebben. Wie een negatieve testuitslag krijgt, moet vijf dagen in thuisquarantaine om zich na vijf dagen opnieuw te laten testen.
Verblijf in het quarantainehotel is wel verplicht. Het hotel wordt ook bewaakt. ,,De isolatie werkt op vrijwillige basis", aldus een woordvoerder van de GGD Kennemerland zondag. "Maar wanneer dat niet houdbaar blijft, kan besloten worden over te gaan op gedwongen isolatie." Dat is mogelijk op basis van de Wet politiegegevens (WPG).
Daarom bewaken beveiligers en politie het hotel. Ze zien erop toe dat de gasten die in isolatie moeten blijven zich daar ook aan houden. Buiten zorgen politie en marechaussee dat niemand het hotel binnenkomt die er niets te zoeken heeft en regelen ze dat overige gasten ongestoord het hotel in en uit kunnen gaan.
De Zwitsers staan in grote meerderheid achter de wet die het gebruik van de coronapas mogelijk maakt. Tegenstanders hadden een referendum afgedwongen, maar uiteindelijk bepaalde 62 procent van de kiezers dat de pas voor toegang tot onder meer restaurants en evenementen in stand kan blijven. Dat was een groter percentage dan verwacht.
Het certificaat dat aantoont of iemand is gevaccineerd, hersteld of negatief is getest komt volgens critici neer op een verplichting tot vaccinatie. De wet, die eerder dit jaar werd goedgekeurd, geeft de regering de mogelijkheid uitzonderlijke maatregelen in te voeren om de corona-pandemie te bestrijden.
Ook Marokko laat met ingang van maandag op zijn luchthavens geen vluchten uit het buitenland meer toe. De maatregel is genomen uit angst voor verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus. De maatregel geldt voor twee weken.
Marokko is niet het enige land dat strenge maatregelen neemt vanwege de nieuwe variant. Zaterdag nam Israël min of meer eenzelfde stap en heeft de komende twee weken zijn grenzen voor buitenlanders gesloten.
De aangifte tegen Willem Engel, de voorman van actiegroep Viruswaarheid, is in bijna een week tijd door 9700 mensen ondertekend, laat de initiatiefnemer Norbert Dikkeboom zondag weten. ,,Mensen zijn het zat en zijn blij dat ze nu écht iets kunnen doen", laat hij weten.
Volgens de initiatiefnemers van de aangifte maakt Engel zich schuldig aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting en uitingen met een terroristisch oogmerk. Dikkeboom verzamelde de afgelopen maanden tal van uitspraken van Engel, die volgens hem ronduit strafbaar zijn. ,,Hij levert op geen enkele, maar dan ook geen enkele manier een bijdrage in het debat, maar veroorzaakt met zijn leugens destabilisatie en polarisatie in de samenleving", aldus Dikkeboom.
De uitspraken staan verzameld in de openbare aangifte, die mensen kunnen ondertekenen via aangiftewillemengel.nl. Dikkeboom verwacht dat de website nog de komende week in de lucht zal zijn. Daarna zal hij de aangifte overhandigen aan het Openbaar Ministerie. Er is gekozen voor een collectieve aangifte, zegt Dikkeboom, om politiebureaus niet te overspoelen met individuele aangiftes.
Engel is op de hoogte van de aangifte. Volgens de Viruswaarheid-voorman staan er in de aangifte geen strafbare feiten, hij noemt deze dan ook vals.
© Ruben Schipper Fotografie — Norbert Dikkeboom uit Harderwijk strijdt tegen Willem Engel Het RIVM registreerde tussen zaterdagochtend en zondagochtend 22.193 positieve tests. Dat is vergelijkbaar met vorige dagen. Ten opzicht van gisteren zijn het er 104 meer, maar de stijging is minder hard.
Het weekgemiddelde gaat wel naar een nieuw record. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 157.540 positieve tests. Gemiddeld komt dat neer op 22.506 nieuwe gevallen per dag
Het totaal over de afgelopen zeven dagen ligt 7 procent hoger dan het totaal over de week ervoor. Dat is het laagste 'groeigetal' sinds 6 oktober. Vorige week zondag lag het weektotaal ruim 56 procent hoger dan in de week daarvoor.
Dat het aantal positieve tests afvlakt, wil niet zeggen dat het aantal besmettingen stabiliseert en we op de top van de golf zitten. De teststraten van de GGD'en zitten tegen hun maximale capaciteit aan. Ze testen ongeveer 100.000 mensen per dag, en de laatste weken valt 20 tot 25 procent van alle testen daar positief uit. Dat komt ongeveer overeen met de ruim 20.000 positieve tests die Nederland nu voor de dertiende dag op rij heeft. Het zou dus kunnen dat meer mensen corona onder de leden hebben, maar dat het niet meer lukt om alle besmettingen te vinden.
In Amsterdam werden afgelopen etmaal 925 nieuwe coronagevallen gemeld. In Rotterdam kregen 638 mensen te horen dat ze besmet zijn en in Den Haag gaat het om 565 mensen. In Utrecht en Nijmegen kregen respectievelijk 388 en 326 mensen een positieve testuitslag
Het RIVM registreerde afgelopen etmaal ook 45 sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Voor een zondag is dat het hoogste aantal sinds 7 februari. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn gestorven.
In de afgelopen week kreeg het RIVM bericht dat 352 mensen aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. Dat komt neer op gemiddeld zo'n 50 sterfgevallen per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 26 maart, zo'n 9 maanden geleden.
De verpleegafdelingen hebben afgelopen etmaal 354 nieuwe patiënten met een coronainfectie zien binnenkomen, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er zondag 2650 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen, dat zijn er iets meer dan zaterdag.
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 2091 coronapatiënten, 22 meer dan gisteren. Op de intensive cares liggen nu 559 patiënten. Dat zijn er 4 meer dan afgelopen etmaal.
De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) wil dat onderzocht wordt hoe passagiers van vliegtuigen beter kunnen worden getest op corona. Chris van Elswijk, de bestuurder die de KLM-sectie van de vakbond vertegenwoordigt, schrikt er namelijk van dat er zoveel besmette mensen aan boord zaten van de vrijdag aangekomen vluchten uit Zuid-Afrika.
,,Het kan niet de bedoeling zijn dat we mensen die met het virus zijn besmet vervoeren", reageert de vakbondsman. Volgens hem zou een 'valide testbeleid' er voor moeten zorgen dat besmettingen van alle coronavarianten tijdig opgemerkt worden, zodat besmette mensen niet het vliegtuig in komen.
Van Elswijk is blij dat er geen crewleden besmet zijn geraakt. Dat zou erop wijzen dat de coronamaatregelen aan boord wel in orde waren. Hij heeft vanuit zijn achterban ook nog geen signalen ontvangen dat bijvoorbeeld stewardessen er problemen mee hebben dat KLM door blijft vliegen op Zuid-Afrika.
Ook in Denemarken zijn twee coronabesmettingen vastgesteld met de omikronvariant. Het gezondheidsinstituut SSI heeft dat zondag bevestigd, nadat een dag eerder al bekend werd twee verdachte gevallen nader werden bekeken. De desbetreffende passagiers waren met het vliegtuig vanuit Zuid-Afrika naar Denemarken gereisd en zitten in quarantaine.
Denemarken is het zevende land in Europa waar de nieuwe variant, die mogelijk zeer besmettelijk is, is vastgesteld. Ook in Nederland, Duitsland, België, Italië, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk is de variant ontdekt.
Ook het Nederlandse RIVM bevestigt: bij 13 van de vrijdag uit Zuid-Afrika op Schiphol aangekomen reizigers die positief op corona hebben getest, is tot nu toe de omikronvariant van het virus aangetroffen. Het onderzoek naar alle 61 positief geteste personen is nog niet afgerond. Mogelijk wordt de nieuwe variant in meer testmonsters aangetroffen, aldus het RIVM.
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gaf vanmiddag een toelichting op het nieuws. Daarin zei hij onder meer dat er een quarantaineplicht geldt voor mensen die uit zuidelijk Afrika ons land binnenkomen. Hij zei ook dat alle mensen die uit een hoogrisicoland terugkomen in Nederland gebeld worden door de GGD.
In totaal zijn 624 passagiers die vrijdag uit Zuid-Afrika op Schiphol arriveerden door de GGD getest op corona. Van hen zitten 61 passagiers die positief testten in isolatie. De omicron-variant van het coronavirus werd ontdekt in Zuid-Afrika.
Volgens Noorse media is de nieuwe coronavariant omicron geconstateerd bij 13 mensen in vliegtuigen uit Zuid-Afrika die vrijdag in Nederland zijn geland. Geen van hen zouden ernstig ziek zijn. De cijfers zijn afkomstig van het Noorse RIVM.
Van de 600 passagiers in de vliegtuigen die op Schiphol zijn geland, zijn er 61 mensen positief getest op corona. Daarvan blijken er 13 dus besmet te zijn met de nieuwe variant, schrijft de krant VG.
Het RIVM zou vanmiddag pas met exacte cijfers komen, dus het is opmerkelijk dat de cijfers al via Noorse media worden verspreid.
De Zwitsers staan in meerderheid achter de wet die het gebruik van de coronapas mogelijk maakt. Tegenstanders hadden een referendum afgedwongen, maar uit exitpolls blijkt dat de pas voor toegang tot onder meer restaurants en evenementen zoals verwacht in stand kan blijven.
Het certificaat dat aantoont of iemand is gevaccineerd, hersteld of negatief is getest komt volgens critici neer op een verplichting tot vaccinatie. Uit peilingen werd eerder duidelijk dat ongeveer zes op de tien Zwitsers erachter staan. De wet, die eerder dit jaar werd goedgekeurd, geeft de regering de mogelijkheid uitzonderlijke maatregelen in te voeren om de corona-epidemie te bestrijden.
Uit vrees voor protesten heeft de politie het gebied geblokkeerd waar de regering en het parlement in de hoofdstad Bern zijn gevestigd.
Mensen die uit Zuid-Afrika terugkomen via Schiphol kunnen zich op de luchthaven vanaf vandaag direct na aankomst laten testen op het coronavirus. De GGD Kennemerland heeft hiervoor op de luchthaven een speciale teststraat ingericht.
Tot het inrichten van de teststraat is besloten nadat in zuidelijk Afrika de zogenoemde omicron-variant is aangetroffen. Deze variant is inmiddels ook in andere delen van de wereld aangetroffen.
De bedoeling is dat mensen die zich nu in de speciale teststraat laten testen de uitslag thuis in quarantaine afwachten.
Veel voertuigen die Nijmegen binnenkomen, worden vandaag gecontroleerd door de marechaussee en politie. Dit vanwege de noodverordening die geldt vanwege het verbod op de demonstratie, die eerder deze week werd aangekondigd door de actiegroep Nederland in verzet.
© DG — Politie te paard op Grote Markt in Nijmegen Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zal vanmiddag om 13.15 uur een korte toelichting geven op de situatie met betrekking rond de omicron-variant van het coronavirus.
Het RIVM maakt ook vandaag bekend óf en hoeveel besmettingen er met de omicron-variant zijn onder de ruim 600 passagiers die vrijdag uit Zuid-Afrika terugkeerden.
Duitsers moeten hun contacten beperken om de vierde coronagolf niet verder te laten escaleren. Daartoe roept president Frank-Walter Steinmeier vanmorgen op in Bild, de grootste krant van Duitsland. Gisteren werden bij de oosterburen de eerste Omicron-besmettingen vastgesteld.
'Het is belangrijk dat we nu allemaal samen handelen', schrijft Steinmeier. 'Laten we ons aan de regels houden en laten we onze contacten wederom beperken.' Dat is volgens hem nodig om de scholen en kinderopvang open te houden en het publieke leven niet volledig tot stilstand te laten komen.
In sommige regio's liggen de ic's vol met coronapatiënten. Dit weekend worden er enkele tientallen naar minder getroffen deelstaten overgebracht. In meer dan driekwart van de Duitse ziekenhuizen zijn reguliere, geplande operaties uitgesteld.
Minister Anja Karliczek (Onderwijs en Onderzoek) riep het parlement op regels voor contactbeperking door te voeren, ook voor gevaccineerden. De Duitse Academie van Wetenschappen riep daartoe zaterdag op en daaraan moet volgens de bewindsvrouw gehoor worden gegeven. Het gezaghebbende instituut pleit ook voor een uitbreiding van de boostercampagne en verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel.
In Rusland zijn het afgelopen etmaal 33.548 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is vergelijkbaar met gisteren, toen er 33.946 gevallen bijkwamen. Het dodental is de laatste 24 uur met 1224 toegenomen.
Rusland heeft reisrestricties ingesteld voor reizigers uit een aantal Afrikaanse landen, evenals HongKong, in een poging de nieuwe omicron-variant buiten de deur te houden. Officieel is de nieuwe coronavariant nog niet vastgesteld in Rusland.
© AFP — De Russische president Vladimir Putin Een nieuwe variant van het coronavirus, de omicron-variant, zorgt momenteel voor nieuwe reisbeperkingen over de hele wereld. Waarschijnlijk hebben meerdere Nederlanders die vrijdag zijn teruggekomen uit zuidelijk Afrika, waar de mutatie voor het eerst werd ontdekt, de nieuwe coronavariant opgelopen en meegenomen naar Nederland. Dit is wat we tot nu toe weten over de omicron-variant.
Twee reizigers in Australië zijn positief getest op de de nieuwe omikron-variant. Beide passagiers kwamen gisteren aan in Sydney vanuit zuidelijk Afrika via Qatar en ondergingen direct een test.
De twee zijn in quarantaine gezet in een speciale accommodatie, melden de gezondheidsautoriteiten in de deelstaat New South Wales.
Op de vlucht vanuit Qatar zaten nog twaalf anderen die in het zuiden van Afrika waren geweest. Ook zij moet veertien dagen in quarantaine in een speciaal hotel. De overige passagiers en het cabinepersoneel, in totaal ongeveer 260 mensen, moeten in zelfisolatie.
De nieuwe coronamaatregelen zijn om 05.00 uur ingegaan, wat betekent dat horeca en niet-essentiële winkels in ieder geval om 17.00 uur hun deuren moeten sluiten. Demissionair premier Mark Rutte heeft deze regels vrijdagavond aangekondigd. Ook bijvoorbeeld bioscopen en theaters moeten om 17.00 uur dicht.
Door de nieuwe regels is het nu ook weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden op plekken waar mensen vaste zitplekken hebben, zoals horeca, bioscopen en theaters. Wanneer mensen van hun plek af gaan op deze locaties, bijvoorbeeld om naar de wc te gaan, moeten ze een mondkapje op. Ook op doorstroomlocaties zoals beurzen en dierentuinen geldt de verplichting van afstand houden en mondkapjes.
De nieuwe regels zijn in ieder geval tot en met zaterdag 18 december van kracht. Op 14 december zal de situatie opnieuw worden beoordeeld.
© ANP De Amerikaanse regering heeft Zuid-Afrika geprezen voor de wijze waarop het land is omgesprongen met de omicron-variant. ,,Een voorbeeld voor de wereld'', aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.
In een telefoongesprek met zijn Zuid-Afrikaanse ambtgenoot Naledi Pandor prees hij wetenschappers in Zuid-Afrika voor de snelle identificatie van de nieuwe coronavariant en de transparantie van de regering bij het doorgeven van deze informatie.
Variant B.1.1529, die voor het eerst werd ontdekt in zuidelijk Afrika, wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempeld als zorgwekkend en is mogelijk zeer besmettelijk. De variant is inmiddels in België, Engeland, Duitsland, Italië, Tsjechië, Israël, Hongkong en vermoedelijk ook in Nederland vastgesteld.
Israël sluit de komende twee weken zijn grenzen voor buitenlanders uit angst voor de omicron-variant. Ook zet het land opnieuw technologie van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet in om via telefoongegevens mogelijke coronabesmettingen op te sporen.
Israël is het eerste land dat zijn grenzen volledig sluit voor de buitenwereld vanwege de nieuwe variant. De maatregel gaat in de nacht van zondag op maandag in. Het land hoopt dat binnen twee weken er meer informatie bekend is over de mutaties.
In het land is tot nu toe één omicron-besmetting bekend. Daarnaast worden zeven verdachte gevallen nog onderzocht.
Shin Bet gebruikte eerder tijdens de pandemie ook al de locatiegegevens van mobiele telefoons. Bij wie het coronavirus destijds werd vastgesteld, ging de veiligheidsdienst na waar diegene de veertien dagen daarvoor was geweest.
De regering in Israël is ook een nieuw quarantaineplan overeengekomen. Israëliërs die volledig zijn gevaccineerd of genezen en in het buitenland zijn geweest, moeten na aankomst in hun thuisland 72 uur in zelfisolatie. En als ze uit hoogrisico-gebieden komen, moeten ze in een hotel in quarantaine tot ze negatief zijn getest.
© EPA — De Israelische premier Naftali Bennett In Oostenrijk zijn zaterdag tienduizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de coronamaatregelen en de voorgenomen vaccinatieplicht. In de stad Graz kwam de grootste groep mensen bijeen.
Volgens de politie liepen zo'n 30.000 mensen door de op een na grootste stad van Oostenrijk. "Vrede, vrijheid, geen dictatuur", was een van de leuzen die de betogers scandeerden. Ook in Sankt Pölten, Klagenfurt en Innsbruck waren protesten.
Afgelopen maandag ging Oostenrijk opnieuw in een strenge lockdown vanwege de oplopende besmettingscijfers. De bijna 9 miljoen Oostenrijkers hebben sindsdien een geldige reden nodig om hun huis te verlaten. Ze mogen nog wel gaan werken, een stukje wandelen of naar de supermarkt.
De overheid wil ook vanaf 1 februari een vaccinatieplicht invoeren. Oostenrijkers krijgen dan een uitnodiging om zich te laten vaccineren. Weigeraars riskeren een boete die kan oplopen tot 3600 euro.
De politie in Duitsland heeft zaterdag een einde gemaakt aan een vaccinatiecampagne op een luchthaven in de buurt van de noordelijke stad Lübeck. Een grote groep mensen was erop afgekomen. Het vaccin dat gebruikt werd, staat niet geregistreerd bij de Duitse gezondheidsautoriteiten en het toedienen ervan is strafbaar. Mogelijk hebben zo'n vijftig mensen zaterdag een prik gekregen. In en voor de hal van de luchthaven stonden nog eens ruim tweehonderd mensen te wachten.
Het vliegveld is in bezit van de Duitse wetenschapper en ondernemer Winfried Stöcker, die zijn eigen vaccin tegen het coronavirus heeft ontwikkeld. In april vorig jaar kondigde zijn bedrijf aan dat Stöcker werkte aan een vaccin en dat hij het onder anderen op zichzelf uitprobeerde.
Reizigers die vanuit Nederland naar Zwitserland gaan, moeten een negatieve coronatest kunnen overleggen en moeten ongeacht de uitslag tien dagen in quarantaine na aankomst. De Zwitserse regering maakte de regels bekend vanwege de waarschijnlijke vondst van de omicron-variant.
Buurland Liechtenstein neemt dezelfde maatregelen. Beide landen maken geen onderscheid in mensen die gevaccineerd zijn of niet.
22.193 positieve tests, gemiddelde naar nieuw record
Particuliere klinieken kunnen als het moet snel meer zorgcapaciteit organiseren om extra operaties en ingrepen te kunnen uitvoeren. Op deze manier kan ondanks de grootschalige afschaling in ziekenhuizen toch een groot deel van de planbare zorg doorgaan. Te denken valt aan knie-, heup- en staaroperaties, maar ook aan galblaasingrepen of onderzoek naar huidkanker.
Dat zegt de koepel Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) tegen de NOS. De koepel roept daarom Zorgverzekeraars Nederland en het kabinet op om vaker een beroep te doen op de particuliere klinieken.
Toch zitten er volgens het kabinet en Zorgverzekeraars Nederland nog wat mitsen en maren aan. Dat gaat voornamelijk over de nazorg van patiënten. Demissionair minister Hugo de Jonge zegt in een reactie tegen de NOS dat extra middelen ten behoeve van de inhaalzorg voor de particuliere klinieken bespreekbaar zijn, 'als dat nodig is'. Maar op dit moment ziet hij liever dat de klinieken ook hun planbare zorg afschalen. Dan kan het medisch personeel volgens de minister bijspringen in de ziekenhuizen om daar de acute en kritieke zorg zoveel mogelijk overeind te houden.
In de Duitse stad München zijn twee besmettingen met de nieuwe omicron-variant vastgesteld. Het gaat om reizigers die op 24 november met een vlucht vanuit Zuid-Afrika terugkeerden. Dat heeft Klaus Holetschek, minister van Volksgezondheid in de deelstaat Beieren, gezegd.
Een minister van de deelstaat Hessen had al gezegd dat de variant hoogstwaarschijnlijk Duitsland heeft bereikt. Bij het testen van een reiziger waren 'meerdere mutaties' aangetroffen die worden geassocieerd met de nieuwe virusvariant.
Ook in België, Italië, Tsjechië en Groot-Brittannië is deze nieuwe variant al vastgesteld bij patiënten.
Het Verenigd Koninkrijk neemt extra coronamaatregelen om onder meer verspreiding van de nieuwe omicron-variant tegen te gaan. Zo moeten alle reizigers op de tweede dag na aankomst in Groot-Brittannië een PCR-test doen en in isolatie tot ze een negatief resultaat hebben.
Ook moeten mensen voortaan weer mondkapjes dragen in winkels en het openbaar vervoer. Over drie weken wordt opnieuw naar de maatregelen gekeken, meldt premier Boris Johnson tijdens een ingelaste coronapersconferentie.
In het Verenigd Koninkrijk zijn tot nu toe twee gevallen van de omicron-variant bekend. Johnson liet weten dat nog veel onduidelijk is over deze nieuwe variant uit zuidelijk Afrika.
In Duitsland worden dit weekend in totaal zo'n dertig ernstig zieke coronapatiënten vanuit de ziekenhuizen in het zuidelijke Beieren naar andere delen van het land gevlogen.
Zo zijn zaterdag meerdere patiënten die op de ic liggen naar het noorden en westen van Duitsland gebracht. Zij zijn opgenomen in ziekenhuizen in de steden Hamburg, Keulen, Düsseldorf en Dortmund. Per bus worden tevens patiënten naar de zuidwestelijke deelstaten Saarland en Rijnland-Palts gereden, laat een woordvoerder van het Beierse ministerie van Binnenlandse Zaken weten.
Vrijdag had een militair toestel al zes coronapatiënten die in Beieren op de intensive care lagen naar andere delen van het land gebracht. Ook zondag zal het toestel zes coronapatiënten naar het noorden van Duitsland vliegen.
Het is nu met name druk in de ziekenhuizen in het zuiden en oosten van Duitsland. Daar worden de inwoners extra hard getroffen door de vierde besmettingsgolf. Dit zijn ook de regio's waar relatief weinig mensen hun coronaprikken hebben gehaald.
Er gaat ook een inreisverbod gelden voor niet-EU-reizigers vanuit Malawi. Demissionair minister Barbara Visser (Infrastructuur) meldt dat het verbod ingaat om 00.01 uur in de nacht van zaterdag op zondag.
Visser schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het RIVM een verbod heeft geadviseerd vanwege de besmettelijkere omicron-variant van het coronavirus. Nu mogen niet-EU-burgers al niet meer naar de Europese Unie reizen vanuit Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Namibië, Mozambique, Lesotho en Eswatini (Swaziland). Vooralsnog ziet het RIVM geen reden om meer landen aan deze lijst toe te voegen.
Nederlanders kunnen nog steeds naar zuidelijk Afrika en weer terug vliegen. Bij terugkeer naar Nederland moeten zij zich wel dubbel laten testen en minstens vijf dagen in quarantaine gaan.
Sommige kerken slaan de oproep van het kabinet om zondag diensten na 17.00 uur niet door te laten gaan vooralsnog in de wind. Volgens de kerkbesturen is het niet te doen om de diensten zo kort van tevoren nog af te zeggen. Wettelijk zijn ze dat ook niet verplicht.
Sommige kerken willen helemaal niet tornen aan de diensten die 's avonds worden gehouden. Zoals de Eben Haëzerkerk in Hardinxveld-Giessendam. De kerkdiensten van 18.30 uur blijven ook de komende tijd gewoon doorgaan, meldt scriba Kees Blom van de gereformeerde gemeente. ,,Wij bestempelen de inhoud van de kerkdienst ook als essentieel.''
De Protestantse kerk in Nederland (PKN) roept leden op die nieuwe maatregelen zoveel mogelijk op te volgen. In een nieuwsbrief laten zij weten: 'We hopen dat de kerkgenootschappen bij ons zijn aangesloten zo veel mogelijk gebruik maken van alternatieven. Zoals de dienst digitaal laten doorgaan, of de dienst om 17 uur naar een eerder tijdstip te verplaatsen.'
Bij de Nederlands Gereformeerde Kerk is nog geen bericht te vinden over wat er gaat gebeuren met de diensten die om 17 uur staan ingepland. Koster Laus van Loosen van de Bethelkerk op Urk zegt: ,,We weten nog niet wat de afspraken zijn morgen. Voor nu staan er nog drie diensten ingepland. Verder houden we ons zoveel mogelijk aan de bestaande regels. We hebben een aanmeldsysteem, houden anderhalve meter afstand en drukken mensen op het hart om een mondkapje te dragen."
De koster van de Sionkerk op Urk, de heer Kramer, voegt daaraan toe dat er vanavond overleg plaatsvindt over de maatregelen die de kerken vanaf morgen kunnen nemen. ,,Op Urk is juist die dienst om 17 uur een uitkomst. Dus het wordt een lastige beslissing. We willen wel dat iedere kerkganger veilig naar de kerk kan als hij of zij dat wil."
De aankomst op Schiphol van de twee laatste vluchten vanuit Zuid-Afrika is gisteren ronduit chaotisch verlopen. Reizigers - die ellenlang moesten wachten op de luchthaven - klagen achteraf over de belabberde communicatie, te weinig eten en drinken, slechte hygiëne en een gebrek aan aparte ruimtes voor besmette passagiers.
Lees het hele artikel hier. (Premium)© Jef Verschuren — Een chaotische situatie op Schiphol na aankomst van de passagiers uit Zuid-Afrika Marco de Vente ziet zijn Covid-portretten zelf als een ode aan de zorgwerkers die tijdens de eerste lockdown werden geconfronteerd met grote onzekerheid, zowel over de gezondheid van hun patiënten als over hun eigen veiligheid op de Covid-afdeling.
Twaalf van de 28 portretten die de Utrechter vorig jaar schilderde, hangen sinds deze week in het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein.
Lees het hele artikel hier.Er zijn in het afgelopen etmaal 22.089 nieuwe coronagevallen geregistreerd, ongeveer evenveel als vorige week zaterdag, toen het instituut 21.778 nieuwe positieve testuitslagen meldde.
Afgelopen week kwamen er per dag gemiddeld 22.294 nieuwe coronagevallen binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat weekgemiddelde blijft al een aantal dagen redelijk gelijk.
Dat het aantal positieve tests wat lijkt af te vlakken, wil niet zeggen dat het aantal besmettingen ook echt afvlakt. De teststraten van de GGD'en zitten tegen hun maximale capaciteit aan. Ze testen ongeveer 100.000 mensen per dag, en de laatste weken valt 20 tot 25 procent van alle testen daar positief uit. Dat komt ongeveer overeen met de ruim 20.000 positieve tests per dag die Nederland nu al ruim anderhalve week heeft.
In de gemeente Amsterdam werden afgelopen etmaal 949 nieuwe coronagevallen gemeld. In Rotterdam kregen 736 mensen te horen dat ze besmet zijn en in Den Haag 521 mensen. In Utrecht en Tilburg kregen respectievelijk 418 en 314 mensen een positieve testuitslag. Alleen op Ameland en Vlieland werden tussen vrijdag en zaterdag geen nieuwe coronabesmettingen bevestigd.
Het RIVM meldt over afgelopen etmaal 55 nieuwe overlijdens als gevolg van een coronabesmetting. Die mensen hoeven niet allemaal afgelopen 24 uur overleden te zijn, want soms duurt het een tijdje voor een aan corona gerelateerd heengaan aan het RIVM is doorgegeven.
Het golftoernooi Joburg Open in Zuid-Afrika is na twee rondes afgebroken. De Zuid-Afrikaan Thriston Lawrence, de leider van het klassement met 130 slagen, werd uitgeroepen tot winnaar.
Vanwege de zorgen om de nieuwe variant van het coronavirus en de daarmee gepaard gaande reisbeperkingen die heel wat landen hebben ingesteld, had de organisatie vrijdag al besloten om het golftoernooi in te korten tot drie rondes.De anderhalve meter afstand is weer verplicht, net als het mondkapje op veel plekken. Toch houdt niet iedereen zich daaraan. Voor iedereen die bezorgd is over zijn of haar gezondheid: hoe krijg je anderen zover dat ze de regels in jouw buurt respecteren?
In dit artikel lees je de tips van deskundigen.© Merel Klijzing — BOA stagair Lola weet met een vrolijke twist het jonge publiek in het centrum te wijzen op de anderhalve meter regel. Er zijn in het Verenigd Koninkrijk twee besmettingen vastgesteld van de omicron-variant. Dit meldt minister van Volksgezondheid Sajid Javid.
De twee Britse gevallen zijn aan elkaar gelinkt en er is een verband met een reis naar zuidelijk Afrika.
De twee zijn in zelfisolatie gegaan met hun huishoudens. Ondertussen wordt onderzocht met wie ze contact hebben gehad. Uit voorzorg wordt extra getest in de steden waar ze verblijven, Nottingham en Chelmsford. Bij een positieve test wordt gekeken of het de omicron-variant betreft.