Eens in de zoveel tijd starten we een nieuw coronablog. Dit blog is nu afgesloten. Nieuwe berichten vind je hier.
De website van het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid is vrijdag getroffen door een hackeraanval. Meerdere systemen vielen daardoor uit, waardoor verschillende sites tijdelijk onbereikbaar zijn. Het ministerie besloot daarop om de nieuwe maatregelen voor reizigers naar Brazilië, die zaterdag zouden ingaan, een week uit te stellen.
De hackersgroep, die zichzelf Lapsus$ Group noemt, plaatste een bericht op de website waarin stond dat interne gegevens waren gekopieerd en verwijderd. Het ministerie zei bezig te zijn met het herstellen van zijn systemen. De politie onderzoekt de aanval.
In de Verenigde Staten is een marinecommandant ontslagen, omdat hij weigerde zich te laten vaccineren. Ook weigerde hij zich op het virus te laten testen, zo hebben bronnen bij de marine bekendgemaakt.
Lucian Kins, uitvoerend officier van het oorlogsschip de USS Winston Churchill, werd daarom vrijdag ontheven van zijn taken door kapitein Ken Anderson. Kins is de eerste marineofficier die ontslagen is als gevolg van een vaccinweigering.
Marinewoordvoerder Jason Fischer weigerde een officiële verklaring te geven voor het ontslag, vanwege de privacy. Hij zei slechts dat er geen vertrouwen meer was dat Kins zijn taken naar behoren kon uitvoeren sinds hij een wettig bevel had genegeerd.
Andere functionarissen zeiden echter dat Kins een vrijstelling voor de verplichte vaccinatie had aangevraagd op religieuze gronden, maar dat die is geweigerd. Kins zou daartegen in beroep zijn gegaan.
Het Pentagon heeft alle militairen en marinepersoneel verplicht om zich voor eind november te laten inenten of een vrijstelling aan te vragen. Duizenden militairen hebben daarom gevraagd, maar tot nu toe heeft geen van de militaire diensten die goedgekeurd.
Prinses Beatrix is hersteld van corona, meldt De Telegraaf. De 83-jarige voormalig vorstin was de afgelopen dagen in quarantaine vanwege een besmetting met het virus. Die werd geconstateerd na haar bezoek aan Curaçao eind november.
Koning Willem-Alexander maakte deze week al bekend dat de schade meeviel. Het zou 'helemaal top' gaan, zei hij maandag tegen Blauw Bloed, dat hem vroeg naar het wel en wee van zijn moeder.
Beatrix was volledig gevaccineerd en had ook al een boosterprik ontvangen voordat ze naar Curaçao vertrok. Door de quarantaine kon ze de verjaardag van haar kleinkind Amalia slechts virtueel meevieren.
Naar verwachting wordt zaterdag officieel bekendgemaakt dat Beatrix weer coronavrij is. De Rijksvoorlichtingsdienst wilde vrijdagavond geen commentaar geven.
© ANP — Prinses Beatrix tijdens haar bezoek aan Curaçao eind november. Wereldwijd is er een tekort aan verpleegkundigen en velen houden ermee op of worden het slachtoffer van een burn-out als gevolg van de coronapandemie. Volgens de International Council of Nurses (ICN) in Genève, een koepelorganisatie namens 27 miljoen verpleegkundigen in meer dan 130 landen, zijn velen het na twee jaar werken onder hoogspanning zat.
Het aantal zorgverleners dat er binnen een jaar mee wil ophouden is in een jaar tijd verdubbeld tot tussen de 20 en 30 procent, zegt Howard Catton, hoofd van het ICN. Hij merkt dat de rijkere, westerse landen in toenemende mate proberen verplegend personeel te werven in Afrikaanse landen en andere regio's met lage lonen.
Personeelstekorten in ziekenhuizen zijn volgens het ICN niets nieuws. Voor de pandemie was er al een tekort van 6 miljoen zorgverleners en circa 4,75 miljoen gaan er binnen enkele jaren met pensioen.
Armere landen krijgen veel minder coronavaccins dan beloofd. Het internationale vaccinatiehulpprogramma Covax moest zijn doelstelling inmiddels meer dan halveren.
Covax, dat vaccins wil delen met minder welvarende landen, streeft er nu naar om eind dit jaar 800 miljoen doses te hebben afgeleverd. Maar functionarissen zeggen dat zelfs dit lagere aantal niet is gegarandeerd, meldt de Amerikaanse krant The Washington Post. Aanvankelijk was het doel van Covax om dit jaar 2 miljard doses te verspreiden.
Covax zag zich gedwongen de ambities te verlagen door trage leveringen van fabrikanten, het hamsteren van vaccins door rijke landen en door problemen met de distributie in de landen die de vaccins krijgen.
Nederland beloofde 22 miljoen doses aan Covax. Volgens demissionair minister Tom de Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zijn inmiddels 16 miljoen vaccins onderweg. Maar Covax heeft hiervan maar een 'paar honderdduizend' weggegeven, onder meer aan Laos. De bewindsman vindt de distributie van het vaccin door Covax veel te lang duren. Hij heeft aan de organisatie doorgegeven dat die 'absoluut versneld' moet worden.
Koning Willem-Alexander is 'zeker' van plan een boosterprik te halen tegen het coronavirus. Dat vertelde hij vrijdagmiddag aan het einde van een werkbezoek aan vaccinatielocaties van GGD Haaglanden in Den Haag en Rijswijk. De 54-jarige Willem-Alexander wacht daarvoor wel tot hij aan de beurt is. ,,Ik moet eerst de oproep voor onder zestigjarigen afwachten", aldus de koning.
Willem-Alexander sprak op de locatie waar zonder afspraak een coronaprik kan worden gehaald met mensen die in de rij stonden of zaten te wachten over waarom ze dat nog niet eerder hadden gedaan.
In het voorafgaande gesprek met medewerkers van de GGD kwam ook naar voren dat onder verschillende bevolkingsgroepen en in diverse wijken nog veel onwetendheid was over de vaccinatie. "Hoe kan het zijn dat mensen dat niet weten?", vroeg de koning met enig ongeloof. Ook de aarzelingen, valse informatie en angst kwamen ter sprake.
De koning vroeg zich hardop af waarom het geven van boosterprikken niet meteen was opengegooid voor iedereen boven de zestig, in plaats van het prikken in kleine doelgroepen. Dat maakte het volgens hem moeilijker, bijvoorbeeld ook omdat iedereen eerst een afspraak moet maken.
Zijn moeder, prinses Beatrix, heeft de boosterprik wel al gehad. Tijdens een werkbezoek aan Curaçao eind november vertelde de 83-jarige prinses dat ze tweemaal gevaccineerd is en een boostervaccin heeft gehad. Een paar dagen na thuiskomst, op zaterdag 4 december, werd bekend dat Beatrix besmet was met het coronavirus en in thuisisolatie moest.
© Brunopress — Koning Willem Alexander sprak tijdens een werkbezoek aan twee vaccinatielocaties in Den Haag en Rijswijk ook met mensen in de rij Het aantal besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus blijft oplopen. In de afgelopen dag zijn zo'n 600 nieuwe gevallen aan het licht gekomen. In totaal is nu bij 2382 mensen vastgesteld dat ze de nieuwe virusvariant onder de leden hebben. Op donderdag stond de teller op 1780, meldt de Europese gezondheidsdienst ECDC.
Alle mensen bij wie het virus is aangetroffen, hadden milde klachten of helemaal geen symptomen. Voor zover nu bekend is nog niemand aan de omikronvariant overleden. Het werkelijke aantal besmettingen kan aanzienlijk hoger liggen, omdat niet iedereen zich laat testen en omdat niet alle testmonsters worden onderzocht.
De variant is inmiddels in 62 landen en gebieden opgedoken, vijf meer dan op donderdag. Het Verenigd Koninkrijk heeft de meeste bevestigde gevallen, namelijk 817, bijna 250 meer dan op woensdag. Het aantal gevallen in Zuid-Afrika steeg met ruim honderd naar 499.
Volgens het ECDC is de omikronvariant aangetroffen bij 582 inwoners van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte. Denemarken is daar koploper met 154 bevestigde besmettingen.
Een 59-jarige man uit Terneuzen en een 18-jarige vrouw, een teststraatmedewerkster, uit Middelburg zijn aangehouden omdat ze verdacht worden van het vervalsen van een coronatest bij een commerciële testlocatie in Zeeland. Hoe en wat er precies tussen de man en de vrouw is gebeurd, wordt nog door de politie onderzocht. De man zou ook een andere medewerker benaderd hebben om tegen betaling een test voor hem te vervalsen, aldus de politie.
Naast fraude wordt de man ook verdacht van belediging en bedreiging vanwege zijn gedrag bij zijn aanhouding. Bij zijn arrestatie donderdag bij zijn woning droeg de man een trui waar een beledigende tekst richting de politie op stond. Ook hoestte de man op de twee agenten die hem arresteerden, waarbij hij verklaarde corona te hebben.
Rotterdamse ouderen moeten behoorlijk wat overhebben voor het krijgen van hun boosterprik. Zonder bescherming tegen regen en kou stonden tientallen mensen vrijdagmiddag ruim een uur in de rij voor priklocatie Schuttersveld in Rotterdam-Crooswijk. Volgens Ellen Verkoelen van de Rotterdamse 50Plus loopt het al dagen uit de hand. Zij schat dat de wachttijd zelfs opliep tot twee uur. Met een graad of 4 en een constante miezerregen is het geen pretje om in de rij te staan. ,,Mensen lopen het risico op een longontsteking voor het krijgen van een prik, dat is te gek voor woorden.”
Ook in andere regio's was het dringen. Bij de GGD Hart voor Brabant is de run op boosterprikken zo groot, dat een op de drie beschikbare plaatsen naar iemand buiten deze regio gaat. De wachttijd voor een extra prik voor Brabanders loopt daardoor op.
Demissionair minister Hugo de Jonge vindt dat we voorzichtig moeten zijn met het vergelijken van de Nederlandse oversterftecijfers met die van andere landen. ,,We moeten geen appels en peren met elkaar vergelijken'', aldus de Jonge.
Bekijk hieronder wat de bewindsman daarover zei:
Het Europese coronareisbewijs is voortaan ook geldig in de Verenigde Arabische Emiraten. Nederlanders en andere EU-burgers met zo'n pas die bijvoorbeeld in hoofdstad Abu Dhabi de ontknoping van het Formule 1-seizoen willen meemaken, kunnen daardoor eenvoudiger naar het Golfstaatje reizen.
Naast de VAE sluiten ook Libanon en Kaapverdië zich met onmiddellijke ingang aan. De Europese Unie erkent op haar beurt de coronapassen van deze drie landen. Het Europese Covid-certificaat, dat werkt met een QR-code, is behalve in de EU nu geldig in 55 landen.
Het Europese coronabewijs garandeert geen vrije toegang. Landen die het erkennen blijven zelf bepalen of reizigers met zo'n pas bijvoorbeeld een coronatest moeten ondergaan.
De omikronvariant van het coronavirus is inmiddels bij tachtig mensen in Nederland vastgesteld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Afgelopen dinsdag stond de teller op 36 bevestigde gevallen. Tot aan zaterdag waren er twintig besmettingen bekend.
In 53 gevallen gaat het om mensen die naar zuidelijk Afrika zijn gereisd. Bij zes mensen is er geen link met deze regio. Drie patiënten zijn besmet geraakt na contact met een persoon met de omikronvariant. Eerder was al bij 18 mensen de nieuwe variant ontdekt, die op 26 november met vluchten uit Zuid-Afrika terugkeerden.
Het aantal nieuwe coronagevallen gaat verder omlaag. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 17.562 positieve tests geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 14 november, bijna een maand geleden.
In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bericht dat het coronavirus 140.208 keer bij mensen is aangetroffen. Dat is 7 procent minder dan in de week ervoor. Het is de grootste afname op weekbasis sinds 30 september, voor het begin van de huidige golf.
Gemiddeld komt het neer op 20.030 positieve tests per dag. Dat is het laagste niveau sinds 20 november, drie weken geleden.
Amsterdam telde 652 positieve tests, Rotterdam 630 en Den Haag 551. Daarna volgen Utrecht (459), Amersfoort (249) en Apeldoorn (247). Alleen op Ameland en Vlieland testte niemand positief.
Het aantal sterfgevallen door het coronavirus blijft wel oplopen. In de afgelopen dag kreeg het RIVM 85 meldingen dat coronapatiënten aan de gevolgen van de besmetting zijn gestorven. Dat is het hoogste aantal sinds 23 februari. Sinds het begin van de epidemie, in februari vorig jaar, zijn minstens 20.004 mensen door toedoen van het virus overleden.
Het reproductiegetal ging een fractie omhoog, van 0,95 naar 0,97. Daarmee blijft het wel onder de 1. Dat geeft aan dat het virus moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten. Hoe lager het komt, hoe sneller het aantal gevallen daalt.
Nederland is opgerukt van de 28e naar de 26e plek op de ranglijst van extra prikken tegen het coronavirus in Europa. Liechtenstein en Roemenië zijn gepasseerd, en eerder was Bulgarije al ingehaald, blijkt uit het overzicht van de Europese gezondheidsdienst ECDC.
Iets meer dan 850.000 mensen in Nederland hebben een extra prik gekregen. Onder hen zijn 730.000 ouderen en zorgmedewerkers die een boosterprik hebben ontvangen. Zo'n 121.000 mensen kregen een aanvullende inenting. Deze mensen hebben een afweerstoornis, waardoor de eerste twee prikken bij hen mogelijk niet genoeg bescherming geven.
De 850.000 mensen komen neer op 6,1 procent van alle volwassenen. Net boven Nederland staan Letland (6,3 procent) en Kroatië (7,3 procent). IJsland voert de Europese ranglijst aan.
Ongeveer 160.000 mensen van 60 jaar en ouder mogen de komende tijd nog geen boosterprik tegen het coronavirus krijgen, ook al zouden ze daar op grond van hun leeftijd wel voor in aanmerking kunnen komen. Zij hebben in het afgelopen halfjaar het coronavirus opgelopen. Pas zes maanden na genezing mogen ze de extra prik krijgen.
In totaal liggen er nu 2783 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen, een daling van 47 ten opzichte van gisteren. Daarvan liggen er 2148 op de verpleegafdelingen, 56 patiënten minder dan donderdag. Op de ic's liggen vrijdag 635 ernstig zieke mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er negen meer dan een etmaal geleden.
Afgelopen 24 uur werden 273 nieuwe coronapatiënten in de klinieken opgenomen. Er werden 52 nieuwe coronapatiënten op de ic's opgenomen.
Ouders mogen binnenkort hun kinderen van 5 tot 11 jaar laten vaccineren tegen het coronavirus. Vanaf de tweede helft van januari worden zij uitgenodigd voor een prik. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekendgemaakt.
De Jonge volgt daarmee het advies van de Gezondheidsraad. Die adviseerde eerder op vrijdag om de coronaprik aan te bieden bij jonge kinderen. Daarbij merkte de raad wel op dat 'alle vormen van drang' moeten worden vermeden en dat het niet nemen van een vaccin niet mag leiden tot bijvoorbeeld uitsluiting van onderwijs.
Er zijn deze winter geen plannen voor een kerstfeest in Downing Street 10, het kantoor en de ambtswoning van de Britse premier Boris Johnson. Zijn woordvoerder heeft gezegd dat de regering zich wil focussen op de coronapandemie.
Het houden van een kerstfeest ligt zeer gevoelig, omdat recent beelden zijn opgedoken waarin Johnsons medewerkers grappen maken over een kerstfeest tijdens de lockdown van vorig jaar. Kerstfeesten waren destijds niet toegestaan vanwege de strengere coronamaatregelen die toen golden. Dit jaar kunnen ze wel doorgaan.
De premier heeft zijn excuses aangeboden voor de video, maar ontkent dat er een kerstfeest heeft plaatsgevonden. Volgens Britse media was Johnsons belangrijke communicatieadviseur Jack Doyle een van de tientallen aanwezigen op het feest. De woordvoerder heeft gezegd dat de premier het volste vertrouwen heeft in Doyle.
De Nederlandse profclubs hebben collectief hun ongenoegen laten blijken over het voetballen in lege stadions. De clubs vinden het onzin dat ze al weer een paar weken zonder publiek moeten spelen. ,,Het sluiten van stadions is niet nodig, niemand schiet hier iets mee op", zeggen ze in een campagne op hun sociale media.
De clubs geven op hun sociale media antwoord op vier vragen die er leven onder de fans. ,,Helaas moet er van 'Den Haag' nog steeds in lege stadions worden gevoetbald, maar is dat ook zinvol? Lees hier de feiten", zetten ze boven het bericht. Daarin benadrukken de clubs dat stadionbezoek voor zo ver bekend nauwelijks heeft geleid tot besmettingen.
Ook bestrijden ze de suggestie dat het leidt tot veel reisbewegingen. ,,Er zijn zo'n 200.000 stadionbezoekers op in totaal 17,6 miljoen Nederlanders. Zij reizen gespreid, want de negentien wedstrijden per week zijn verdeeld over drie dagen. Een groot deel van de supporters gaat bovendien lopend of op de fiets naar het stadion. Bij veel clubs woont 80 procent van de bezoekers op minder dan 5 kilometer afstand."
Tsjechië voert per 1 maart de vaccinatieplicht in voor 60-plussers, zorgmedewerkers, agenten, brandweerlieden en militairen. De vraag is alleen of de nieuw aan te treden regering het met de invoering eens is.
Vijf van de toekomstige regeringspartijen hebben al laten weten tegen een prikplicht te zijn. Ook de beoogde gezondheidsminister Vlastimil Valek is die mening toegedaan en wil de verplichting laten schrappen.RIVM-topvrouw Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding, vertrekt bij het rijksinstituut en gaat vanaf 15 april leiding geven aan de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc in Nijmegen.
Ook wordt Timen hoogleraar Eerstelijnsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit. Zij is tevens wetenschappelijk secretaris van het Outbreak Management Team, dat het kabinet voorziet van advies op het gebied van de bestrijding van het coronavirus.Timen is, net als directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding Jaap van Dissel, namens het RIVM ook geregeld aan het woord in de media over de verspreiding van het coronavirus. Wie haar taken overneemt wordt nog bekeken, aldus het instituut.
© ANP — Aura Timen bij een vergadering van het Outbreak Management Team. Ook kinderen tussen de 5 en 11 jaar moeten een vaccin tegen corona kunnen krijgen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid. Volgens de Gezondheidsraad wegen de voordelen van vaccinatie op tegen de nadelen.
Iets meer dan 850.000 Nederlanders hebben tot nu toe een extra prik gekregen. Onder hen zijn 730.000 ouderen en zorgmedewerkers die een booster hebben ontvangen. Zo'n 121.000 mensen kregen een aanvullende inenting vanwege een afweerstoornis.
Het aantal van 850.000 gezette prikken bestrijkt 6,1 procent van alle volwassenen. Nederland stijgt daarmee binnen Europa van de 28ste naar de 26ste plek op de vandaag door het ECDC bijgewerkte ranglijst van aanvullende vaccinaties.
Liechtenstein en Roemenië zijn nu gepasseerd, en eerder werd Bulgarije ingehaald. Net boven Nederland staan Letland met 6,3 procent en Kroatië 7,3 procent. IJsland voert de EU-ranglijst aan. Daar heeft 54,8 procent van alle volwassenen een extra prik gehad.
Daarna volgen Oostenrijk met 37,3 procent en Hongarije met 35,8 procent. België staat op de zesde plaats met 25,7 procent, Luxemburg elfde met 20,5 procent en Duitsland dertiende met 20,2 procent.
Het Duitse parlement heeft voor een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel en militairen gestemd. Naar verwachting wordt de wet vandaag nog door het Duitse hogerhuis goedgekeurd.
De nieuwe Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach noemde het vrijdagochtend 'absoluut onaanvaardbaar' dat mensen in zorginstellingen 'onnodig sterven omdat er niet gevaccineerd is'.
Duitsland overweegt ook om een vaccinatieplicht in te voeren voor alle volwassen inwoners van het land. Daar wordt later over gestemd. Die plicht zou in februari 2022 in moeten gaan.
© REUTERS — De Duitse gezondheidsminister Karl Lauterbach. Zuid-Afrikaanse wetenschappers melden vandaag dat ze geen ernstiger ziektebeeld zien bij mensen besmet met de omikronvariant van het coronavirus. De wetenschappers zeggen dat er nog meer tijd nodig is om een definitieve conclusie te trekken. Minister van Volksgezondheid Joe Phaahla vindt het een positieve indicatie.
Phaahla zegt dat de eerste onderzoeken lijken aan te tonen dat er wel een toename is van het aantal patiënten dat opgenomen wordt in het ziekenhuis, maar dat dit voornamelijk veroorzaakt wordt door de hoeveelheid coronabesmettingen. ,,Dus niet door de ernst van de omikronvariant", aldus de minister.
Al negen maanden kan iedereen zich in het Alphense tenniscentrum Nieuwe Sloot tegen corona laten vaccineren. En tóch biedt de GGD nu aan de overkant van de straat, in de moskee, ook de prik aan. Waarom?
Dagelijks komen er een paar honderd mensen vanuit Johannesburg of Kaapstad in Zuid-Afrika aan op Schiphol. Van hen test 14 procent positief op het coronavirus, meldt de GGD Kennemerland. Vorige week ging het nog om 9 procent. 'Een lichte stijging', noemt GGD-directeur Bert van de Velden dat.
,,Het laat zien dat het virus zich makkelijk verspreidt en dat stemt tot zorgen." Bij aankomst op de luchthaven krijgen mensen die ons land als eindbestemming hebben het dringende advies zich direct te laten testen in de daarvoor beschikbare GGD-teststraat. Bijna de helft doet dat ook. Ook vóór vertrek worden reizigers getest.
Wie vanuit een 'zeerhoogrisicogebied met een zorgwekkende virusvariant', zoals Zuid-Afrika nu is bestempeld, terugreist naar Nederland heeft een PCR-test nodig, die maximaal 24 uur oud mag zijn. Een andere optie is een PCR-test die 48 uur oud mag zijn.
Wie daarvoor kiest, moet ook nog een negatieve antigeentest van maximaal 24 uur oud kunnen tonen. De woordvoerder van de GGD wijst verder op het belang van een 'kwalitatief goede afname van de tests' in het land van vertrek.
De huidige coronacijfers laten nog geen ruimte voor versoepeling van de maatregelen in de cultuursector, zegt cultuurminister Ingrid van Engelshoven. De cijfers zijn nog niet zodanig 'dat er ruimte is voor veel verlichting'.
Musea, theaters, poppodia of concertzalen mogen vanwege de huidige coronaregels alleen open tussen 05.00 en 17.00 uur. Binnen moet men anderhalve meter afstand houden en mogen niet meer dan 1250 mensen in een zaal.
Zolang deze regels gelden, krijgt de sector financiële steun. Van Engelshoven zegt dat wordt gekeken hoe de coronasteun er voor de komende periode uit gaat zien. En of het geld uit de huidige steunpakketten goed terechtkomt bij onder meer zelfstandigen.Vanaf maandag kunnen werkgevers een aanvraag doen voor loonsteun over de maanden november en december, meldt het UWV. Het gaat om de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, waarmee het demissionaire kabinet bedrijven steunt die worden geraakt door de coronamaatregelen.
Zo moeten kledingwinkels, restaurants, cafés, bioscopen en theaters hun deuren sluiten om 17.00 uur. Die regel geldt in ieder geval tot 19 december en wordt op 14 december opnieuw beoordeeld. In de zevende periode van de NOW is nieuw dat bedrijven die na 1 februari 2020 zijn gestart in aanmerking komen voor loonsteun.
Werkgevers kunnen de coronasteun voor de maanden november en december tot en met 31 januari aanvragen. Zij krijgen een deel van de loonsom vergoed als de omzet met minstens 20 procent daalt. De tegemoetkoming is maximaal 85 procent en er kan een maximaal omzetverlies van 80 procent worden opgegeven.Ongeveer veertig militairen gaan vanaf dinsdag helpen met het zetten van boostervaccinaties. De woordvoerder van Defensie bevestigt dat de militairen aanstaande maandag een opleiding krijgen om te kunnen helpen bij de boostercampagne. Een dag later kunnen ze dan in verschillende regio's worden ingezet.
Het is mogelijk dat er uiteindelijk meer militairen ingeschakeld worden door de GGD. ,,Dat is afhankelijk van de vraag van de GGD en de situatie in de toekomst", zegt de Defensiewoordvoerder. De militairen worden ingezet in de regio's waar ze nodig zijn. Het is nog niet bekend welke regio's dat zijn.
De eerste zestigers kunnen een afspraak maken voor het zetten van een boosterprik tegen het coronavirus, twittert zorgminister De Jonge. Mensen die geboren zijn in 1951 en 1952 kunnen vanaf 11.00 uur online een afspraak maken. Wie liever belt, moet wachten op de uitnodigingsbrief.
De GGD's roepen op om senioren, indien nodig, te helpen via internet een prikafspraak voor de booster te maken. ,,Dat gaat sneller dan bellen en zo kunnen we de vaart er goed in houden'', klinkt het. Deze week kunnen de diensten in totaal 350.000 prikken zetten en daarna zou dat gemiddeld 700.000 per week zijn. Maar 'dit is onder andere afhankelijk van de toestroom van ouderen naar de vaccinatielocaties'.
De bemensing bij de GGD's 'raakt op orde', aldus de GGD. Tot nu toe hebben ruim 11.000 mensen zich opgegeven om te assisteren bij de vaccinaties. De GGD's werken samen met Defensie en Het Rode Kruis en krijgen ook hulp via uitzendbureaus en bedrijven. Het inenten moet gebeuren door mensen die goed zijn opgeleid en het verwerken van persoonsgegevens moet ook zorgvuldig worden gedaan.
,,Dit maakt dat de selectie van mensen de nodige tijd kost.'' Vervolgens moeten de helpers ook nog worden ingewerkt. Sinds vandaag kunnen mensen die geboren zijn in 1951 en 1952 een prikafspraak maken. In bepaalde regio's worden de komende weken andere leeftijdsgroepen uitgenodigd dan in andere streken 'simpelweg omdat de samenstelling van de bevolking anders is', volgens de GGD.
Ons vertrouwen in de corona-aanpak van de overheid is op het laagste punt sinds het begin van de pandemie beland, blijkt uit onderzoek van het RIVM en de GGD GHOR. Slechts 16 procent is nog positief over de aanpak, 46 procent is negatief en 39 procent neutraal. Ook is er kritiek van ondervraagden op de in hun ogen trage start met de boostervaccinaties.
Van de ondervraagden die negatief zijn, vindt 71 procent dat er (veel) te weinig maatregelen zijn getroffen om het coronavirus te bestrijden. Uit de studie, die werd uitgevoerd onder ruim 46.000 mensen in de periode van 24 tot en met 28 november, blijkt dat de naleving van maatregelen is toegenomen. Zo werd er meer thuisgewerkt, afstand gehouden en lieten mensen zich vaker testen bij klachten.Het percentage deelnemers dat zich bij klachten heeft laten testen bij een GGD of een andere testlocatie ging van 29 procent naar 45 procent. Tevens liet 32 procent weten bij klachten een zelftest te hebben gedaan. Nog niet eerder deden zoveel mensen bij verschijnselen een test, aldus het RIVM. Ook is er minder horecabezoek geweest en werd minder bezoek ontvangen.
De afgelopen 24 uur zijn 30.873 inwoners van Rusland positief getest op het coronavirus. Gisteren was dat aantal met 30.209 nagenoeg hetzelfde. Er werden vandaag 1176 sterfgevallen door toedoen van Covid-19 geregistreerd. Een dag eerder ging het om 1181 recente overlijdens.
Japanse wetenschappers hebben mondkapjes ontwikkeld die onder een ultravioletlamp oplichten als er virusdeeltjes op zitten. Om het coronavirus aan te tonen op de maskertjes worden antilichamen van struisvogels gebruikt. Uit eerder onderzoek bleek dat de dieren een sterke weerstand hebben tegen het virus.
Onderzoekers van de universiteit van Kyoto voorzagen een aantal mondkapjes van een laagje van deze antistoffen en lieten proefpersonen deze gedurende acht uur dragen. Bij controle onder ultraviolet licht gloeiden de kapjes van besmette deelnemers op rond het mond- en neusgebied.
Teamleider Yasuhiro Tsukamoto denkt dat de vinding een goedkope manier kan zijn om thuis op besmetting te testen. Tsukamoto en zijn team hopen het laagje antilichamen zo aan te kunnen passen dat ze, bij constatering van een coronabesmetting, ook oplichten onder normaal licht.
Tsukamoto, hoogleraar diergeneeskunde en universiteitshoofd, heeft jarenlang onderzoek verricht naar struisvogels. Hij richtte zich op de toepassing van hun immuunsysteem op aandoeningen als vogelgriep en allergieën. Hij ontdekte met een behandeld mondkapje ook corona bij zichzelf. Een standaard test bevestigde dat.
© AP — Het immuunsysteem van struisvogels heeft een grote afweer tegen het coronavirus. Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt rijkere landen ervoor dat het inslaan van grote voorraden vaccins, bedoeld voor boosterprikken, de levering ervan aan armere landen in gevaar brengt. Veel westerse landen zijn inmiddels begonnen met het geven van de boosters en richten zich daarbij op ouderen en personen met een zwakkere gezondheid. De onlangs ontdekte omikronvariant maakt echter een snelle opmars en heeft sommige landen ertoe gebracht hun vaccinatieprogramma's uit te breiden naar andere doelgroepen.
De Amerikaanse medicijnautoriteit FDA heeft boostershots met het Pfizer/BioNTech-vaccin goedgekeurd voor 16- en 17-jarigen. De gezondheidsdiensten dringen er, uit zorg voor de omikronvariant, bij mensen op aan om hun aanvullende coronaprik te halen.
President Joe Biden noemt de booster voor 16- en 17-jarigen 'goed nieuws'. Ook noemt hij het nieuws dat uit voorlopig onderzoek blijkt dat drie doses van het vaccin bescherming bieden tegen de omikronvariant 'bemoedigend'.Australië gaat vanaf 10 januari kinderen in de leeftijdscategorie van 5 tot en met 11 jaar vaccineren. Volgens premier Scott Morrison zijn de laatste 'wettelijke hobbels' om dat mogelijk te maken gladgestreken. ,,Dit is goed nieuws voor miljoenen families in het land die om de mogelijkheid vroegen hun kinderen in te laten enten.''
© EPA — 'Goed nieuws', aldus de Australische premier Scott Morrison. Zuid-Afrika gaat boosterprikken met het Pfizer/BioNTech- en het Janssen-vaccin aanbieden, laten de gezondheidsautoriteiten vandaag weten. Het vaccin van Pfizer/BioNTech wordt zes maanden na de tweede vaccinatie verstrekt. Het Janssen-vaccin, dat aanvankelijk alleen voor zorgmedewerkers beschikbaar was, wordt binnenkort ook aan anderen als booster aangeboden.
Vlaardingen hult zich komende dagen in een warme kerstsfeer. De kerstmarkt kan dit jaar tóch doorgaan. Wel zijn er allerlei extra coronamaatregelen. Zo moeten bezoekers hun QR-code laten zien. Tot grote onvrede van een klein groepje ongevaccineerden.
Het beste voor je kind. Dat wil natuurlijk iedereen en dat begint al tijdens de zwangerschap. Maar wat als je niet weet wat goed is? Wel of niet vaccineren? Want waarom werd het eerst afgeraden en hoe zit het met die onregelmatige cyclus na de prik? Gynaecologen en een arts-microbioloog geven antwoord.
Je laten vaccineren tegen het coronavirus is een opmaat tot een ‘digitaal teken’ op je hand of hoofd, waarschuwt evangelist Jaap Dieleman in een folder die huis aan huis wordt verspreid. Wie het teken krijgt, gaat voor eeuwig verloren in de hel. Naar eigen zeggen heeft Dieleman vijf miljoen exemplaren laten maken.
© Videostill / Flyer / ADR — Evangelist Jaap Dieleman ziet een helse toekomst voor gevaccineerden. Een laborant in Taiwan is mogelijk besmet geraakt met het coronavirus nadat ze door een muis was gebeten. Het gaat om de eerste lokaal opgelopen besmetting in het land sinds begin november.
De minister van Gezondheid Chen Shih-chung zei donderdagavond op een persconferentie dat de vrouw, die werkt voor een gerenommeerd onderzoeksinstituut en volledig gevaccineerd is, in contact is gekomen met het virus tijdens haar werk. Op het instituut wordt onder meer onderzoek gedaan naar ziektes.
Een hoge gezondheidsfunctionaris bevestigde vervolgens mediaberichten dat de vrouw was gebeten door een laboratoriummuis die met het coronavirus was besmet. Volgens deze functionaris wordt nu onderzocht of het virus via de beet is overgedragen.Taiwan voert een zeer strikt toelatingsbeleid voor reizigers uit het buitenland. Daardoor heeft het land het aantal besmettingen beperkt weten te houden. Sinds het begin van de pandemie heeft Taiwan 14.500 coronagevallen geregistreerd en zijn 848 mensen overleden aan Covid-19, de ziekte die het virus veroorzaakt.
Het percentage ziekmeldingen heeft in het derde kwartaal van 2021 het hoogste punt bereikt in bijna twintig jaar. In 2002 waren voor het laatst relatief meer ziekmeldingen in dat kwartaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De uitbraak van het coronavirus is waarschijnlijk een van de oorzaken.
Op 4,6 procent van de dagen waarop werknemers stonden ingeroosterd, konden ze niet aan de slag vanwege ziekte. In het eerste coronajaar 2020 kregen werkgevers al veel meer ziekmeldingen binnen. Het ziekteverzuim in het derde kwartaal nam het snelst toe sinds het begin van de eeuw en kwam uit op 4,4 procent. Het percentage ziekmeldingen in dezelfde periode dit jaar gaat daar dus enkele tienden overheen.
Het CBS merkt sowieso dat het ziekteverzuim de laatste jaren aan het toenemen is. Dat komt onder andere door structurele verschuivingen, zoals de vergrijzing van het werknemersbestand. Hoewel het statistiekbureau dat niet heeft onderzocht, vindt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen het ,,niet zo'n gekke conclusie" dat sinds vorig jaar ook een effect van de coronapandemie te zien is. ,,Zeker in de zorg, waar het ziekteverzuim harder is gestegen."
Werknemers in de zorg lieten namelijk het vaakst weten dat zij vanwege hun gezondheid niet aan de slag konden. Zij meldden zich het afgelopen kwartaal op 6,3 procent van de werkdagen ziek. Vooral verpleeg- en verzorgingstehuizen hadden te maken met veel ziekmeldingen.
Bedrijven in de verhuur en handel van vastgoed, vervoer en opslag en de bouw zagen de ziekmeldingen uitzonderlijk snel toenemen. In de financiële dienstverlening was het ziekteverzuim het laagst. Kleine bedrijven hebben steevast het minst met personeel te maken dat niet werkt vanwege ziekte en dat was ook dit jaar het geval.
Van 29 november tot en met 5 december zijn er naar schatting van het CBS circa 4300 mensen gestorven, zo'n 1250 meer dan verwacht. De extra sterfte deed zich voor onder mensen van alle leeftijden en net zo goed onder gebruikers van de Wet langdurige zorg als onder de rest van de bevolking. In genoemde week telde gezondheidsinstituut RIVM 249 overleden coronapatiënten.
Sinds begin augustus liggen de sterftecijfers hoger dan verwacht en vanaf half oktober neemt het aantal overledenen wekelijks toe.
Er overleden eind november/begin december naar schatting 2550 80-plussers, zo'n 850 meer dan normaal in deze periode. Onder mensen van 65 tot 80 jaar gingen er naar schatting 1300 dood, ongeveer 350 meer dan verwacht. Onder de 65-minners waren er 475 doden, ruim vijftig meer dan anders in deze tijd.
Mede door het coronavirus zijn in de hele maand november veel meer mensen overleden dan gebruikelijk. Het statistiekbureau zag toen ongeveer 3500 meer sterfgevallen dan normaal.
Mensen die twijfelen over vaccineren kunnen vanaf maandag terecht bij een landelijk telefoonnummer. De 'Vaccinatie Twijfeltelefoon', dat in november werd opgericht in de regio Rotterdam, wordt landelijk beschikbaar. Het Erasmus MC gaat samenwerken met de universitaire ziekenhuizen in Amsterdam, Maastricht en Nijmegen.
Het initiatief bleek al eerder een succes. Op de eerste dag belden er al bijna 700 mensen die onzeker waren over het vaccin.
De Vaccinatie Twijfeltelefoon is bereikbaar op 088-7555777.
Opnieuw dreigen sobere feestdagen in klein gezelschap, zonder grote feesten in de horeca. De coronacijfers gaan de goede kant op, maar voor serieuze versoepelingen lijkt het te vroeg. Een verlengde schoolvakantie ligt nog wel op tafel. Morgen komt het OMT bijeen.
Hoewel ‘code zwart’ afgewend lijkt en ziekenhuizen iets meer lucht hebben, is het volgens bronnen rond het OMT en het kabinet nog te vroeg om thuis weer veel meer gasten te ontvangen en de horeca open te gooien.
Als het kabinet dit weekend hetzelfde concludeert na het beraad van het OMT, dan hoeft Nederland niet te rekenen op versoepelingen komende dinsdag bij de coronapersconferentie.
© ANP — Gesloten winkels in de hoofdstad tijdens de nieuwe coronamaatregelen Het aantal boosterprikken dat in Nederland is gegeven, is gestegen naar 730.000. Dat zijn er ruim 150.000 meer dan de stand tot en met zondag. Ook zijn er 121.538 aanvullende prikken gegeven, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Deze mensen hebben een afweerstoornis, waardoor de eerste twee prikken bij hen mogelijk niet genoeg bescherming geven.
Ongeveer een kwart van de basisscholen heeft tot dusver coronazelftests ontvangen om aan kinderen in groep 6, 7 en 8 te geven. Dat laat de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) weten op basis van een peiling onder ruim duizend schoolbestuurders. De zelftests worden sinds afgelopen maandag geleverd.
Het is de bedoeling dat kinderen zich, net als onderwijspersoneel, twee keer per week gaan testen op het coronavirus, om zo de verspreiding ervan tegen te gaan. Besmettingen vinden de laatste tijd relatief vaak plaats op basisscholen.
Een woordvoerder van de AVS snapt dat het een 'flinke operatie' is om alle zelftesten onder alle 6000 basisscholen in Nederland te verdelen. ,,Maar de tests moeten er in ieder geval voor de kerstvakantie zijn'', zeggen ook schoolleiders volgens hem. De vereniging wijst erop dat anders onderwijspersoneel in de vakantie naar school moet komen om de tests in ontvangst te nemen. ,,Bovendien: als je wilt dat het nut heeft, dan moeten die zelftests zo snel mogelijk ingezet kunnen worden.''
Het is de inzet van het kabinet om basis- en middelbare scholen ook rond de kerstvakantie volledig open te houden. Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) twittert dat dit het standpunt 'is en blijft'. Het kabinet lijkt er dan ook geen voorstander van om de kerstvakantie te verlengen. Het OMT had het kabinet eerder geadviseerd hierover na te denken.
Door de kerstvakantie naar voren te halen, is de kans kleiner dat kinderen met kerst besmet zijn en vervolgens hun grootouders kunnen aansteken, aldus het OMT. Het kabinet besluit volgende week of de huidige coronamaatregelen langer blijven gelden, of dat ze zelfs worden aangescherpt. Dinsdagavond geven demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge een toelichting op het besluit in een persconferentie.
Nog eens zo'n driehonderd mensen van over de hele wereld blijken de omikronvariant van het coronavirus onder de leden te hebben. Het totale aantal bevestigde gevallen is gestegen van 1458 naar 1780, meldt de Europese gezondheidsdienst ECDC. De variant is inmiddels in 57 landen opgedoken.
Het werkelijke aantal besmettingen kan aanzienlijk hoger liggen, omdat niet iedereen zich laat testen en omdat niet alle testmonsters worden onderzocht.
Alle mensen bij wie het virus is aangetroffen, hadden milde klachten of helemaal geen symptomen. Voor zover nu bekend is nog niemand aan de nieuwe variant overleden. Het Verenigd Koninkrijk heeft de meeste bevestigde gevallen, namelijk 568, ruim honderd meer dan op woensdag. Zuid-Afrika telt 397 Omikron-gevallen.
Volgens het ECDC is omikron aangetroffen bij 402 inwoners van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte. Denemarken is daar koploper met 99 bevestigde besmettingen, gevolgd door Portugal (37) en Frankrijk (37), Nederland (36), Noorwegen (33) en België (30).
De Nederlandse ziekenhuizen hebben ongeveer 2,4 miljard euro extra nodig om de inhaalzorg vanwege de coronapandemie te bekostigen, hebben zorgexperts van ABN AMRO becijferd. De bank spreekt van een immens bedrag. ,,Geen van de partijen kan deze extra kosten dragen”, stellen de kenners van de bank.
Vorig jaar en dit jaar moesten ziekenhuizen veel ingrepen en behandelingen afzeggen. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet 12,5 procent van deze zorg ingehaald worden. ABN wijst erop dat de zorgverzekeraars vooralsnog niet bereid zijn deze extra zorg voor 2022 in te kopen. ,,De ziekenhuizen luiden de noodklok. Zij geven aan extra budget nodig te hebben om achterstallige zorg te kunnen leveren en zelf financieel gezond te blijven”, aldus de bank.
Ouders moeten zelf kunnen kiezen of kinderen tot 12 jaar ook het coronavaccin krijgen, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Het kabinet wil de coronaprik vooralsnog reserveren voor de kwetsbare kinderen van 5 tot 11, maar de Kamer wil die groep nu dus uitbreiden.
Het afgelopen etmaal zijn er 19.838 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat maakt het RIVM vanmiddag bekend. Dat is een flinke stijging, terwijl de cijfers de afgelopen dagen juist weer iets leken af te nemen. Maandag werden er nog 21.023 positieve testen gemeld, maar op dinsdag en woensdag zat het getal alweer rond de 18.000.
In de afgelopen week registreerde het RIVM 144.254 positieve tests, gemiddeld 20.608 per dag. Dat is het laagste niveau sinds 20 november, bijna drie weken geleden. Het gemiddelde daalt voor de vierde dag op rij.
Het ministerie van Volksgezondheid monitort of er geen groepen mensen onder de zestig zijn die veel langer dan wenselijk op hun boosterprik moeten wachten. Om hoeveel mensen het mogelijk gaat, kan het departement nu nog niet zeggen. Het ministerie streeft ernaar mensen in de zevende maand na de tweede prik de booster aan te bieden.
Een woordvoerder van het ministerie zegt dat de verwachting is dat zo veel mogelijk 60-minners in de zevende maand na hun laatste vaccinatie een booster kunnen halen, maar benadrukte dat dat geen belofte is.
Mensen jonger dan zestig komen vanaf januari in aanmerking voor een boosterprik. Die extra vaccinatie kan vanaf zes maanden na de laatste prik worden gegeven, omdat na verloop van tijd de effectiveit van de coronavaccins afneemt. Coronaminister Hugo de Jonge kondigde dinsdag bovendien aan dat de coronareispas per 1 februari mogelijk alleen nog geldig is als iemand op tijd - dat wil zeggen binnen negen maanden - zijn of haar boosterprik heeft gehad. Een herstelbewijs of een negatieve coronatest zijn daarnaast ook nog steeds voldoende voor een coronareispas.
Vanuit de Patiëntenfederatie klonk deze week de oproep om 60-minners die vorig jaar voorrang kregen bij de vaccinaties vanwege een zwakkere gezondheid die nu weer te geven. Anders zouden zij mogelijk maanden langer moeten wachten op hun booster, stelde de federatie. Deze groep mensen, de groep die ook in aanmerking komt voor de griepprik, bestaat uit ongeveer 1 miljoen mensen.
De Gezondheidsraad adviseerde onlangs om met de boosters van oud naar jong te prikken, zonder daarbij allerlei uitzonderingen te maken voor bepaalde groepen. Dat gebeurde vorig jaar wel.
Demissionair minister De Jonge volgt dat advies, maar gaf vorige week in een debat in de Kamer wel aan dat een kleinere groep van zo'n 10.000 60-minners met een spierziekte en een beperkte ademhalingsfunctie wel naar voren wordt gehaald. ,,We proberen capaciteit te regelen om die thuisvaccinatie voor deze groep ook te versnellen. Hij is dus niet vergeten, maar hij is organisatorisch wel de moeilijkste groep om goed in te regelen", zei de minister erover.
© ANP — Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) bij aankomst op het Binnenhof voor een overleg van bewindslieden om te vergaderen over de aanpak van de coronacrisis. De geplande vaccinatieplicht in Oostenrijk gaat gelden voor kinderen vanaf 14 jaar. De regering van het Alpenland wil inwoners vanaf februari verplichten om zich te laten inenten tegen het coronavirus. Wie dat weigert riskeert een boete die kan oplopen tot 3600 euro, bevestigde minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein op een persconferentie.
De algemene vaccinatieplicht behoort tot de strengste maatregelen die in Europa worden genomen om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. De maatregelen moeten nog wel worden goedgekeurd door het parlement van het circa 9 miljoen inwoners tellende land, maar daar lijkt voldoende steun te zijn. De regering van Oostenrijk heeft steeds benadrukt dat vaccinatieweigeraars niet worden opgesloten.
Minister van Grondwettelijke Zaken Karoline Edtstadler zei dat ruim een miljoen Oostenrijkers niet zijn gevaccineerd. ,,Dat is te veel", benadrukte ze. Er was al gerekend op een leeftijdsgrens van 14 jaar voor de vaccinatieplicht. Edtstadler zei eerder al in de media dat het volgens juristen lastig zou zijn om zo'n regel in te voeren voor kinderen die nog jonger zijn.
© EPA — Karoline Edtstadler In Limburg zijn Nederlanders de afgelopen dagen de grens overgegaan om zich in de regio Aken te laten boosteren. Detlef Funken, woordvoerder van de stadsregio Aken zegt in Dagblad De Limburger: „Onze intentie is om de mensen die regelmatig de grens overgaan vanwege partnerschap, familiebanden of werk ook hier een vaccinatie te kunnen geven. Dat beschermt de mensen in onze grensregio.”
Maar omdat in Aken niet gecontroleerd wordt waar je woont zouden ook inwoners van onder meer Rotterdam, Haarlem en Eindhoven in Aken een prik gehaald of er een afspraak voor gemaakt hebben. Dat is, voor de goede orde, niét de bedoeling, waarschuwen de Duitsers. Funke: „Het is niet de bedoeling dat wij hier in Aken alle Europeanen vaccineren.”
De Vlaamse minister-president Jan Jambon wil er voor pleiten om de bestaande beperkingen voor de cultuur- en evenementensector opnieuw op te heffen. Dat heeft Jambon vandaag in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Orry Van de Wauwer (CD&V), Elisabeth Meuleman (Groen) en Filip Brusselmans (Vlaams Belang).
Jambon hoopt dat de cultuur- en evenementensector snel opnieuw kunnen openen zonder de huidige beperkingen. ,,Ik heb vorige week een korte, maar stevige maatregel voorgesteld om de druk op de zorg naar beneden te krijgen. Mijn insteek voor het volgende Overlegcomité zal zijn dat die korte periode achter de rug is en dat de recreatieve sector opnieuw kan opengaan", aldus Jambon.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is praktisch onveranderd vergeleken met een dag eerder, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er nu 2830 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 6 meer dan woensdag.
Op de intensive cares liggen 626 coronapatiënten, evenveel als woensdag. Op de verpleegafdelingen worden nu 2204 coronapatiënten behandeld. Dat zijn er 6 meer dan een dag eerder.
Afgelopen etmaal werden er 297 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's werden 33 patiënten met corona opgenomen. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), gaf eerder deze week aan dat de instroom van Covidpatiënten in de ziekenhuizen over zijn hoogtepunt heen is.
In het quarantainehotel in Badhoevedorp verblijven nog steeds zo'n tien mensen, laat de GGD weten. Ze zitten daar al bijna twee weken, sinds vrijdag 26 november. In totaal werden 44 mensen naar het hotel gebracht. Dat gebeurde nadat ze positief testten op het coronavirus, na vluchten vanuit Zuid-Afrika naar Schiphol.
,,Elke dag mogen er mensen vertrekken, vandaag waarschijnlijk ook weer. We verwachten dat het hotel na het weekend nagenoeg leeg zal zijn", vertelt een woordvoerder van GGD Kennemerland. In het hotel verblijven zowel mensen die nog steeds positief testen als hun naasten. Ook kan het zo zijn dat mensen die weg mogen nog iets langer blijven, omdat ze praktische zaken zoals vliegtickets moeten regelen na een negatieve test, legt de woordvoerder uit.
Tot het massale testen van passagiers werd besloten vanwege het opduiken van de omikronvariant van het virus in zuidelijk Afrika. Die werd uiteindelijk bij achttien van de positief geteste passagiers vastgesteld. Omikron is vermoedelijk nog besmettelijker dan eerdere coronavarianten.
In de tussentijd landen nog dagelijks vluchten vanuit Zuid-Afrika en omringende landen. Nederlanders en andere EU-burgers mogen gewoon Nederland in. Voor vertrek zijn zowel een PCR-test binnen 48 uur als een sneltest binnen 24 uur voor vertrek verplicht. Na aankomst op Schiphol geldt geen testverplichting.
Testen worden op de luchthaven wel aangeboden door de GGD. Vorige week meldde de gezondheidsdienst dat slechts ongeveer een op de drie reizigers daar gebruik van maakt. Van hen bleek toen 9 procent het coronavirus bij zich te dragen, terwijl ze dus voor vertrek waren getest. De GGD verwacht vrijdag met nieuwe cijfers te komen over besmette reizigers die op Schiphol arriveren vanuit Zuid-Afrika.
© ANP — Exterieur van het quarantainehotel. Besturen van basisscholen zijn verdeeld over de vraag of de scholen een week voor de kerstvakantie al dicht moeten, meldt de PO-Raad op basis van een peiling onder de leden. De raad wil dat het kabinet voor het weekend besluit over zo'n scholensluiting.
55 procent van de schoolbesturen is tegen een week sluiting met afstandsonderwijs voorafgaand aan de kerstvakantie. De PO-Raad vindt de term 'verlengde kerstvakantie' - die ook wel gebruikt wordt voor de scholensluiting - misleidend. "Kinderen moeten wel gewoon les krijgen", aldus een woordvoerster. Het gaat volgens haar dus om een week les op afstand en om dat te organiseren hebben scholen voldoende tijd nodig.
Het Outbreak Management Team vindt dat het met de kerstdagen op komst 'nuttig kan zijn' om de vakantie voor het basisonderwijs een week eerder te laten beginnen, in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Maar demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wees erop dat een deel van de kinderen 'toch opgevangen zal moeten worden, omdat ouders moeten werken'. De maatregel zou dan niet zo helpen. Komende dinsdag heeft het kabinet een 'weegmoment' van de coronamaatregelen gepland, maar dan pas beslissen over een sluiting is volgens de PO-Raad veel te laat, meldde de vertegenwoordiger van de basisscholen eerder deze week al.
De PO-Raad vindt zelf een algehele scholensluiting ook geen goed idee. Voorzitter Freddy Weima: ,,Alles afwegend is voor ons een algehele scholensluiting niet aan de orde, zeker omdat een meerderheid van de schoolbesturen aangeeft dat onderwijs bieden onder de huidige omstandigheden zwaar is, maar dat ze de scholen in het belang van de leerlingen open willen houden tot de vakantie."
© ANP — Een mondkapje ligt in het klaslokaal op het bureau van een leerling van een basisschool. Het vrijgeven van patenten van vaccins tegen het coronavirus is volgens het kabinet niet de oplossing voor arme landen die een groot tekort hebben aan vaccins. Het is geen 'toverstokje', zei demissionair minister Tom de Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in de Tweede Kamer.
Volgens hem is er internationaal ook geen steun om octrooien vrij te geven. De Amerikanen hebben er eerder wel voor gepleit, maar uiteindelijk is het daarbij gebleven. Bovendien is voor de productie van vaccins ook technologie nodig en die komt niet vrij met het patent, aldus de minister. Daar kun je bedrijven volgens hem niet toe dwingen.
Hij ziet veel meer in het vrijwillig delen van de kennis door farmaceuten. Daar is de Wereldgezondheidsorganisatie ook mee bezig. Onder meer in Zuid-Afrika zal een productiefaciliteit worden opgezet in samenwerking met plaatselijke bedrijven. In het verleden heeft dit ook gewerkt, zegt De Bruijn. ,,Het is een beproefd recept."
In de Kamer hebben onder meer PvdA en GroenLinks erop aangedrongen het alleenrecht op vaccins bij farmaceuten weg te nemen. De Bruijn ziet wel wat in dwanglicenties als arme landen een tekort blijven houden aan vaccins. Een fabrikant wordt dan gedwongen om een concurrent een licentie te geven voor het maken van het vaccin.
Er is volgens de bewindsman ook geen probleem met de beschikbaarheid van het vaccin tegen het coronavirus. Er worden ongeveer 1,5 miljard doses per maand geproduceerd en de verdeling ervan is het grote probleem, zei hij. De distributie van het vaccin in arme landen gaat niet goed en er bestaat daar ook veel weerstand tegen het vaccin.
Nederland heeft 27 miljoen vaccins beloofd voor arme landen. Daarvan zijn 5 miljoen direct aan andere landen geschonken zoals aan Suriname en Indonesië. De andere 22 miljoen vaccins zijn beloofd aan het internationale vaccinatieprogramma Covax. Er zijn volgens De Bruijn inmiddels 16 miljoen vaccins onderweg naar Covax. Die heeft hiervan echter nog maar een 'paar honderdduizend' weggegeven, aan onder meer Laos.
De Bruijn vindt de distributie van het vaccin door Covax veel te lang duren. Hij heeft aan die organisatie doorgegeven dat het 'absoluut versneld' moet worden. De minister weet niet waarom de verspreiding door Covax zo langzaam gaat. Hij beloofde de Kamer uit te zoeken waar het probleem zit. Eind januari hoopt hij de Kamer hierover te informeren.
In weinig regio's in Europa testen zo veel mensen positief op het coronavirus als in Limburg. Twee op elke 75 inwoners bleken in de afgelopen twee kalenderweken het virus onder de leden te hebben. Van de 211 Europese districten zijn er maar vijf die nog meer coronagevallen hebben.
De Europese gezondheidsdienst ECDC maakt elke week een coronakaart. Die is gebaseerd op het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken. Voor de kaart van donderdag is dat de periode van 22 november tot en met 5 december. Limburg telde in die weken 29.766 positieve tests. Omgerekend zijn dat 2664 gevallen op elke 100.000 Limburgers.
Vergeleken met de vorige kaart blijft het aantal gevallen in Limburg vrijwel gelijk, het stijgt met 1,8 procent. Toch stijgt Limburg op de Europese ranglijst van de twaalfde naar de zesde plaats. Dat komt doordat het aantal gevallen in andere brandhaarden snel daalt, met name in Oostenrijk. In de deelstaat Opper-Oostenrijk nam het aantal gevallen in een week tijd met 34 procent af en in Salzburg met 32 procent.
In sommige Nederlandse provincies is ook een voorzichtige daling te zien, voor het eerst sinds het begin van de huidige golf. In Gelderland ligt het aantal positieve tests bijna 4 procent lager dan bij de kaart vorige week. Ook in Overijssel, Flevoland en Noord-Holland daalt het aantal gevallen. Toch blijft het hele land voor de vierde week op rij op donkerrood staan, de hoogste waarschuwingskleur die het ECDC heeft.
De kaart van Europa kleurt roder dan vorige week. In totaal staan nu 132 regio's op donkerrood, tegen 119 vorige week. De 'lichte' plekken op de kaart zijn in Italië, Spanje en Roemenië.
Het onderzoek dat de Britse premier Boris Johnson laat uitvoeren naar een vermeend kerstfeestje in zijn kantoor vorig jaar kijkt ook naar twee andere bijeenkomsten. Het gaat volgens een hoge regeringsmedewerker om een ander vermeend samenzijn op Downing Street op 27 november, en een bijeenkomst op een afdeling van het ministerie van Onderwijs op 10 december.
Het nieuws over het kerstfeestje op 18 december op Downing Street ontpopt zich tot een schandaal in het Verenigd Koninkrijk. Recent zijn beelden opgedoken waarin topmedewerkers van Johnson grappen maken over een kerstfeest op kantoor, waar grote verontwaardiging over is ontstaan. Feesten waren op dat moment niet toegestaan vanwege de strenge coronamaatregelen die in Engeland van kracht waren.
Het vrijgeven van patenten van vaccins tegen het coronavirus is volgens het kabinet niet de oplossing voor arme landen die een groot tekort hebben aan vaccins. Het is geen "toverstokje", zei demissionair minister Tom de Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in de Tweede Kamer.
Volgens hem is er internationaal ook geen steun om octrooien vrij te geven. De Amerikanen hebben er eerder wel voor gepleit, maar uiteindelijk is het daarbij gebleven. Bovendien is voor de productie van vaccins ook technologie nodig en die komt niet vrij met het patent, aldus de minister. Daar kun je bedrijven volgens hem niet toe dwingen.
Hij ziet veel meer in het vrijwillig delen van de kennis door farmaceuten. Daar is de Wereldgezondheidsorganisatie ook mee bezig.
Gesloten grenzen, gezondheidspassen en protesten van mensen die het er niet mee eens zijn. Het speelde ook al 300 jaar geleden. „Die maatschappelijke onrust zie je in bijna elke eeuw.”
„Eigenlijk is er weinig veranderd”, zegt Peter Nieuwenhuis. De Borculoër dook in de historie en ontdekte dat deze regio zo’n 300 jaar geleden ook te kampen had met een pandemie. „Het is bijzonder om te zien hoeveel gelijkenissen er zijn met de coronapandemie nu, hoe de geschiedenis zich herhaalt.”
© Frans Nikkels Fotografie — Peter Nieuwenhuis heeft een document uit 1713 opgeduikeld waarin het Vorstendom Gelre en het Graafschap Zutphen regels afkondigen om de verspreiding van een besmettelijke ziekte tegen te gaan. Door de coronastress lijken veel mensen een korter lontje te hebben gekregen. Is het 'logisch’ en ‘gewoon’ dat we zo nu en dan uit onze slof schieten? Of moeten we onszelf - niet de ander - bij de lurven grijpen?
Jimmy Eimers, agressieregulatietrainer en onder meer werkzaam in Doetinchem, gebruikt graag de agressieschaal. Door punten toe te kennen aan je gedrag, zie je waar zit op de agressieschaal.
© Jan Ruland van den Brink — Jimmy Eimers De Finse premier Sanna Marin heeft zich verontschuldigd nadat er een foto van haar opdook in een nachtclub. Marin zei dat ze besloot haar avondje uit op zaterdag niet te annuleren nadat ze te horen had gekregen dat ze de dag ervoor was blootgesteld aan het coronavirus.
,,Ik heb verkeerd gehandeld. Ik had de situatie beter moeten inschatten", zei Marin gisteravond in een televisie-interview met de publieke omroep Yle.
© via REUTERS — Sanna Marin D66 heeft kamervragen gesteld over de luchtkwaliteit op scholen en de invloed daarvan op de verspreiding van corona. De partij vraagt zich af of de Kamer van plan is om luchtfilters te plaatsen bij meer basisscholen in Nederland.
Reisaanbieders moeten consumenten die naar gebieden afreizen waarvoor een oranje reisadvies geldt vooraf beter informeren over de mogelijke risico's. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat het niet alleen om het risico op besmetting met het coronavirus, maar ook over eventueel beperkende maatregelen die daar gelden. Zeker omdat niet altijd kosteloos kan worden geannuleerd.
Een oranje reisadvies betekent in de basis dat alleen noodzakelijke reizen naar die regio's uitgevoerd zouden moeten worden. Vakanties vallen daar niet onder. Maar zowel reisaanbieders als reizigers willen graag dat iedereen weer kan reizen, ziet ook de toezichthouder. Reizigers zouden daarom vooraf al goed geïnformeerd moeten worden over de eventuele gevolgen, zodat ze een bewuste keuze kunnen maken.
De ACM wijst er verder op dat voor de coronacrisis reisorganisatoren zelf de pakketreis annuleerden als er sprake was van een negatief reisadvies (code oranje of rood). Met het voortduren van de coronacrisis wordt dit niet langer standaard gedaan.
Naast het informeren van de reiziger moeten reisaanbieders volgens de ACM gedurende de vakanties ook goed bereikbaar zijn. Bij onvoorziene omstandigheden zijn de reisorganisaties ook verplicht om hulp en bijstand te bieden. Dat kan ook betekenen dat bij verslechterde omstandigheden op de bestemming vakantiegangers hun vakantie moeten afbreken. De kosten voor de repatriëring zijn voor de reisorganisaties.
Slechts een klein deel van de Europese werknemers wil volledig terug naar kantoor. Meer dan de helft zegt dat ze productiever zijn geworden doordat ze meer thuis zijn gaan werken vanwege de coronapandemie. Dat melden elektronicaconcern Samsung en adviesbureau The Future Laboratory op basis van onderzoek onder 14.000 Europeanen.
Daaruit bleek dat maar 14 procent van de werknemers weer de hele week op kantoor wil werken. Twee op de drie Europeanen hebben hun huis aangepast, of zijn dat van plan, zodat ze beter thuis kunnen werken. Zij hebben bijvoorbeeld kantoorruimte gecreëerd.
Meer dan 80 procent van de werknemers zocht steun bij hun werkgever om werk en privéleven beter in balans te brengen. Het 'hybride werken' heeft namelijk ook een keerzijde. Een kwart van de respondenten heeft het gevoel dat ze de hele dag of nacht doorwerken omdat ze meer thuiswerken.
Volgens gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat werkte zo'n 12 procent van de werknemers in de Europese Unie in 2020 vooral vanuit huis. Voor de coronapandemie was dat percentage 5 procent.
De coronapandemie heeft kinderen ongekend hard getroffen. Dit schrijft UNICEF in een rapport dat vandaag verschijnt. Het aantal kinderen dat honger heeft, niet naar school kan, in armoede leeft of misbruikt wordt, neemt schrikbarend toe. Terwijl het aantal kinderen met toegang tot gezondheidszorg, vaccins, voldoende voedsel en essentiële diensten afneemt.
,,Bijna twee jaar na het begin van de pandemie, werken de gevolgen van corona onveranderd door in het leven van kinderen. De armoede neemt toe, de ongelijkheid is wereldwijd groter geworden en de rechten van kinderen worden bedreigd", zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. ,,Wij zien dat de coronapandemie de kloof tussen rijke en arme landen vergroot. De meest gemarginaliseerde en kwetsbare kinderen worden het hardst getroffen."
Het rapport laat zien dat naar schatting 100 miljoen kinderen méér in armoede leven als gevolg van de pandemie, een stijging van tien procent sinds 2019. Zelfs in het gunstigste scenario zal het zeven tot acht jaar duren om te herstellen en terug te keren naar kinderarmoedeniveaus van vóór corona. In 2020 misten meer dan 23 miljoen kinderen essentiële vaccins, dat is een stijging van bijna 4 miljoen ten opzichte van 2019 en het hoogste aantal in 11 jaar.
Google geeft zijn werknemers wereldwijd een extra bonus dit jaar. De bonus volgt op het besluit van het internetconcern, dat onderdeel is van Alphabet, om de terugkeer van het personeel naar kantoor uit te stellen.
Het bedrijf geeft alle werknemers, inclusief stagiaires, in december een eenmalige contante bonus van 1600 dollar, omgerekend ruim 1400 euro. De bonus is een aanvulling op de thuiswerktoeslag en de welzijnsbonus van Google, om zijn werknemers te ondersteunen tijdens de coronapandemie. Hoeveel geld het bedrijf in totaal voor dit doel heeft gereserveerd is niet bekend.
Uit een intern onderzoek van Google in maart bleek dat het welzijn van de werknemers is gedaald, waarna het bedrijf een reeks van maatregelen aankondigde, waaronder een welzijnsbonus van 500 dollar.
Vorige week stelde Google zijn terugkeer-naar-kantoorplan voor onbepaalde tijd uit vanwege de opmars van de Omikron-variant. Ook zou er onder de werknemers enige weerstand zijn tegen de vaccinatieverplichting van het bedrijf. Google ging er eerder van uit dat het personeel vanaf 10 januari weer op kantoor zou zijn.
Volgende week starten bij veel universiteiten de tentamenweken die veelal op de campus zullen plaatsvinden. Maar studenten met coronaklachten die zich aan de quarantaineverplichting houden en dus hun tentamen missen, raken dan bij een aantal instellingen een toetskans kwijt. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) voorziet dat studenten die eigenlijk thuis zouden moeten blijven om die reden toch hun tentamen gaan maken.
,,We hebben de afgelopen weken verhalen gehoord van studenten die met coronaklachten toch naar hun tentamen zijn gegaan, omdat hun hogeschool of universiteit nog steeds gebruikmaakt van het normale herkansingsbeleid. Dit beleid zorgt ervoor dat een aantal studenten minder kansen heeft om hun tentamens te halen en dat de coronamaatregelen niet worden nageleefd", zegt Lisanne de Roos, voorzitter van ISO.
Volgens de studentenorganisatie zijn er zeker drie universiteiten en drie hogescholen die aangeven dat studenten die in quarantaine zitten niet op evenveel toetskansen kunnen rekenen als hun studiegenoten. Andere instellingen bieden wel een vervangend moment, maar alleen wanneer studenten naderhand via de examencommissie een verzoek indienen. ,,Dat lijkt op het eerste gezicht mooi, maar doordat studenten op voorhand geen garanties krijgen, leidt juist dit beleid tot veel onzekerheid bij studenten", aldus de Roos.
ISO wil dat elke student via een zogeheten 'Corona afmeldprotocol' direct bij het afmelden een vervangend toetsmoment krijgt aangeboden. Dat is bij een paar instellingen nu ook al het geval.
Huisarts in de Haagse Schilderwijk Güven Yildiz spoort patiënten aan zich te vaccineren. 'Bij veel mensen heerst er onzekerheid. Als mensen bang zijn, stellen ze hun beslissing uit. Als je onzeker bent, helpt het om de dialoog aan te gaan met iemand in je moedertaal.'
De Verenigde Staten hebben een mijlpaal bereikt in de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Meer dan 200 miljoen Amerikanen zijn inmiddels volledig gevaccineerd, bericht The New York Times. Dat komt neer op ruim 60 procent van de bevolking.
De krant schrijft dat bezorgdheid over de nieuwe omikronvariant een impuls gaf aan de vaccinatiecampagne. Er laten zich weer meer mensen inenten. Dagelijks worden gemiddeld zo'n 1,78 miljoen vaccindoses toegediend. Het gaat dan om eerste en tweede prikken en boostershots. Dat zijn er wel veel minder dan op het hoogtepunt van de vaccinatiecampagne. Zo waren op 13 april nog 3,38 miljoen prikken gemeld.
De VS hebben vooralsnog een lagere vaccinatiegraad dan veel andere landen, waaronder Portugal, Singapore en Cambodja. De Amerikaanse autoriteiten behoorden internationaal wel tot de koplopers bij het opzetten van een boostercampagne. Die extra prikken waren in september en oktober al goedgekeurd voor veel Amerikanen.
De Amerikaanse autoriteiten maakten vorige week voor het eerst melding van een omikrongeval. De besmette persoon was in Zuid-Afrika geweest en eind november naar Californië gereisd. Het gaat om iemand die volledig was gevaccineerd en alleen milde ziekteverschijnselen vertoonde.
De eerste bekende omikronpatiënt in de VS hoefde niet te worden opgenomen in het ziekenhuis, maar veel andere mensen die het coronavirus oplopen moeten nog wel worden behandeld. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames steeg de laatste weken weer flink. Er liggen in het hele land zo'n 55.000 coronapatiënten in ziekenhuizen die soms worstelen met de toestroom van zieke mensen.
Een nieuwe studie gepubliceerd in de New England Journal of Medicine toont dat de kans op sterfte aan corona met 90 procent afneemt na een boostervaccinatie. Het gaat dan met name om mensen die ouder zijn dan 50 jaar.
De Britse ochtendkranten hebben vandaag geen goed woord over voor het kerstfeest dat vorig jaar zou zijn georganiseerd in het kantoor van de Britse premier Boris Johnson. Zo schrijft The Sun op de voorpagina, naast een foto van Boris Johnson verkleed als de Grinch: ,,Doe wat ik zeg, maar doe niet wat ik met Kerstmis doe."
Ex-woordvoerder en overheidsadviseur Allegra Stratton stapte woensdag op, nadat er videobeelden waren uitgelekt waarin zij eind vorig jaar grappend sprak over een vermeend kerstfeest. In een emotionele verklaring bood ze woensdag haar verontschuldigingen aan, maar het blijft onduidelijk of er daadwerkelijk een kerstborrel is georganiseerd.
Volgens The Guardian wordt de partij van Johnson 'overspoeld door een schandaal'. De krant The Telegraph schrijft donderdagochtend "Ga niet naar je werk, maar ga naar feestjes." Woensdag maakte Johnson bekend dat de maatregelen in Groot-Brittannië weer aangescherpt moeten worden vanwege het hoge aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames en de snelle opkomst van Omikron-variant. Johnson noemde dat 'Plan B'.
The Mirror schrijft: 'Plan B voor ons, plan leugens, leugens en leugens voor hem' Johnson wilde woensdag namelijk niet veel kwijt over het vermeende feest, al bood hij wel zijn excuses aan voor de onrust die was ontstaan en de 'grap' die Stratton zou hebben gemaakt in de uitgelekte video. The Daily Mail schrijft daarover op de voorpagina: 'Eén regel voor hen, nieuwe regels voor de rest van ons', met daarbij een foto van een betraande Stratton.
Ook elders in de wereld schrijven media over het vermeende kerstfeest en de reacties daarop. Volgens CNN is dit 'het ernstigste schandaal' waar Johnson in zijn tijd als premier mee te maken heeft gekregen.
De Schotse krant Edinburgh Evening News haalt een ic-verpleegkundige aan, die zegt dat "zij mensen aan het verzorgen was die dood lagen te gaan, terwijl er elders blijkbaar gefeest werd". De Schotse krant The Daily Record schrijft: 'Het feest is voorbij, nu wegwezen'.
Woensdag domineerde de rel de voorpagina's van de ochtendkranten ook al. Premier Johnson laat een onderzoek naar het feest instellen, al is dat volgens de oppositie onnodig. ,,De premier is op heterdaad betrapt", zei Labourleider Keir Starmer. ,,Waarom maakt hij geen eind aan het onderzoek door dat gewoon toe te geven?"
Burgemeester Femke Halsema bracht woensdag een bezoek aan het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West om de lage vaccinatiegraad in dat deel van de stad. ‘Jongeren hebben zoveel andere zorgen aan hun hoofd.’
Cijfers tonen aan dat de vaccinatiegraad in Nieuw-West achterblijft. Landelijk is 83,7 procent van alle twaalfplussers volledig gevaccineerd, in heel Amsterdam ligt dit op 76 procent en in Nieuw-West is het 67,5 procent. In absolute aantallen betekent het dat circa 44.000 bewoners helemaal niet gevaccineerd zijn – nergens anders in Amsterdam is dit aantal zo hoog.
Om meer grip te krijgen op wat zich in de stad afspeelt op het gebied van corona, bezoekt Halsema deze weken ziekenhuizen, GGD-locaties en scholen. ,,Ik ben geschrokken van de grote weerstand die hier heerst,” zegt ze. En aan haar tafelgenoten vraagt ze: ,,Wat denken jullie dat de reden is dat mensen zich niet vaccineren? En wat hebben jullie van mij nodig?”
De veiligheid van het vaccin wordt betwist, zegt de een. Een ander noemt de angst voor onvruchtbaarheid van vrouwen – die wijdverspreid rondgaat op Instagram. ,,Maar ook mannen en ouders geloven hierin”, vult iemand aan. Het wantrouwen in de overheid wordt regelmatig genoemd. Want waarom is koning Willem-Alexander niet op de foto gegaan terwijl hij zich liet prikken?
Het zijn bekende spookverhalen die zeer hardnekkig blijken. Zo hardnekkig dat ook docenten en jongerenwerkers – ambtenaren van de gemeente – dit soms overbrengen op jeugd uit de buurt, zegt een GGD-medewerker. Halsema, bezorgd: ,,Ik zou het wel moeizaam vinden als zij antivax zijn.”
Is het wellicht een oplossing om meer sleutelfiguren in te zetten, vraagt de burgemeester hardop af, om dit tegen te gaan? Rolmodellen, zoals de politieke partij Denk, die groot is in Nieuw-West, of de familie van Abdelhak Nouri? Ja, dat kan bijdragen aan een hogere vaccinatiegraad, klinkt het vanuit de zaal, al zegt een GGD-medewerker achteraf dat dat lastig is omdat zij vaak aangeven hun vingers niet te willen branden.
Naarmate het gesprek vordert wordt steeds verder ingezoomd op misschien wel de belangrijkste achterliggende reden dat men zich niet laat vaccineren: armoede. Het is een patroon dat in alle grote steden te ontdekken is: waar de armoede het grootst is, daar is de vaccinatiegraad het laagst. Dat geldt voor Amsterdam, maar ook voor Rotterdam, Den Haag, Utrecht.
Een buurtmoeder: ,,De jongeren hebben zoveel andere zorgen aan hun hoofd. Thuis eten is soms een probleem. We moeten op een creatieve manier hun vertrouwen winnen. De weg ernaartoe is het grootste probleem.”
Niet iedereen die volledig is gevaccineerd tegen het coronavirus ziet het zitten om een boosterprik te halen. Iets minder dan één op de tien wil zich niet of waarschijnlijk niet laten boosteren, hoewel een ruime meerderheid hier wel voor kiest. Dat meldt het datapersbureau LocalFocus - onderdeel van persbureau ANP - op basis van een enquête die is uitgevoerd in samenwerking met Kieskompas onder 4300 respondenten. Zij werden eind november ondervraagd.
Naast de bijna 9 procent die (waarschijnlijk) niet een boosterprik wil halen, geeft 7,5 procent aan het nog niet te weten. De resterende 83,5 procent wil zich zeker of waarschijnlijk wel laten boosteren.
Momenteel komen mensen van 60 jaar of ouder in aanmerking voor een boosterprik, als zij minstens zes maanden geleden hun laatste vaccinatie hebben gehad. Ook bewoners van zorginstellingen, mensen met het syndroom van Down en zorgmedewerkers krijgen al een booster. De rest is na de jaarwisseling aan de beurt, op volgorde van oud naar jong. Hugo de Jonge en de andere EU-ministers van Volksgezondheid zijn van plan om het Europese vaccinatiebewijs na 1 februari te laten verlopen als mensen geen booster hebben ontvangen binnen negen maanden na hun vaccinatie.
Een ruime meerderheid van bijna 95 procent van de 65-plussers wil zich (waarschijnlijk) extra laten vaccineren tegen het coronavirus. Ook relatief veel Nederlanders van tussen de 50 en 64 jaar vinden dat een goed idee. De bereidheid is lager onder jongvolwassenen van tussen de 18 en 34 jaar. Maar ook in deze groep wil driekwart zich laten boosteren.
De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit (FDA) heeft goedkeuring gegeven voor het gebruik van een middel van farmaceut AstraZeneca dat de kans op ernstige klachten na een coronabesmetting verkleint. Het middel mag alleen in uitzonderlijke gevallen gebruikt worden, bijvoorbeeld bij mensen die slecht reageren op vaccinaties of een ernstig verminderde immuniteit hebben.
Farmaceut AstraZeneca liet eerder weten dat het middel met de naam AZD7442 de kans op coronaklachten of overlijden door Covid-19 verkleint, zowel wanneer het preventief genomen wordt als binnen drie dagen nadat mensen symptomen krijgen. Uit een studie zou blijken dat het middel de kans op Covid-19 met 77 procent kan verlagen.
De FDA geeft noodtoestemming voor het gebruik van het middel, maar waarschuwt wel dat het 'geen vervanger van een vaccinatie' is. De autoriteit geeft slechts toestemming voor preventief gebruik van het middel. Het mag niet gebruikt worden bij patiënten die al zijn besmet met het virus, ondanks succesvolle testresultaten van AstraZeneca.
AZD7442 bestaat uit twee zogeheten monoklonale antilichamen. Dit zijn antistoffen die in het laboratorium zijn nagemaakt op basis van stoffen die zijn verkregen met behulp van herstellende coronapatiënten.
AstraZeneca heeft veel geïnvesteerd in het ontwikkelen van een coronavaccin en liep lange tijd voorop in de ontwikkeling ervan. Later werd het ingehaald door bedrijven als Pfizer en Moderna. In Nederland wordt het vaccin van AstraZeneca niet meer gebruikt. Nu zoekt het bedrijf naar een nieuwe inkomstenbron.
In het 75-jarige bestaan van UNICEF zag de hulporganisatie niet eerder een crisis die kinderen zo hard raakte als de coronapandemie. In een rapport dat donderdag verschijnt schrijft de organisatie van de Verenigde Naties (VN) dat het aantal kinderen dat honger heeft, niet naar school kan, in armoede leeft of misbruikt wordt 'schrikbarend toeneemt'.
Er leven volgens het rapport van de hulporganisatie naar schatting 100 miljoen meer kinderen in armoede als gevolg van de pandemie. Dat is een stijging van 10 procent sinds 2019.
Ook het onderwijs is door de coronacrisis verstoord geraakt. Op het hoogtepunt van de pandemie gingen volgens UNICEF wereldwijd meer dan 1,6 miljard leerlingen niet naar school vanwege schoolsluitingen. Meer dan 13 procent van de jongeren tussen de 10 en 19 jaar kampt met psychische aandoeningen, terwijl in oktober vorig jaar in 93 procent van de landen de geestelijke gezondheidsdiensten waren verstoord.
Wereldwijd lijden momenteel 50 miljoen kinderen aan acute ondervoeding, door de pandemie zouden er volgend jaar nog 9 miljoen bij kunnen komen. Ook het aantal kinderen in kinderarbeid is gestegen tot 160 miljoen, een toename van 8,4 miljoen kinderen in de afgelopen vier jaar.
Kwetsbare jongeren zijn tijdens de pandemie meer gaan blowen. Ook drinken ze vaker alcohol en gebruiken ze op meer momenten lachgas. Een deel van deze groep grijpt naar de middelen vanwege eenzaamheid, stress, angst, of uit recalcitrantie tegen de opgelegde maatregelen. Dit baart deskundigen zorgen. Het risico van verslaving ligt op de loer.
De verandering in middelengebruik blijkt volgens Trouw uit de Antenne Regiomonitor 2020-2021 die donderdag verschijnt. Het landelijke onderzoek, dat is uitgevoerd in samenwerking met Verslavingskunde Nederland en waarvoor jongerenwerkers zijn bevraagd, richt zich specifiek op groepen risicojongeren tussen de 16 en 28 jaar. Bij die jongvolwassenen spelen er vaak meerdere problemen, zoals een moeilijke gezinssituatie of werkloosheid. Ook staan ze geregeld al bekend om hun middelengebruik.
Britse wetenschappers hebben een zogenoemde ‘stealth’-versie van de omikronvariant ontdekt. Dat is mogelijk zorgwekkend, omdat deze versie zich door de 'verborgen kwaliteiten' niet direct laat herkennen bij een PCR-test, stellen de onderzoekers.
De verborgen variant, zo schrijft The Guardian, heeft veel gemeen met omikron, maar mist een specifiek genetisch element. De resultaten van de studie werden gisteren bij een kabinetsvergadering van de Britse premier Johnson voorgedragen.
De Belgische viroloog Steven Van Gucht zegt dat er weinig reden tot paniek is. ,,Het gaat hier over een variant van een variant waarbij een stukje genetisch materiaal ontbreekt. De PCR-test is nog steeds positief, maar je ziet niet meteen om welke variant het gaat.''
De onderzoekers ontdekten de afwijkende virusdeeltjes door nader onderzoek uit te voeren op stalen uit Zuid-Afrika, Australië en Canada. Zeven daarvan werden ondertussen met de variant geïdentificeerd, aldus The Guardian.
Wel zeggen de wetenschappers dat het nog te vroeg is om te zeggen of de nieuwe vorm van omikron zich op dezelfde manier zal verspreiden als de standaard omikron, maar dat de ‘stealth’-versie genetisch anders is én zich dus misschien anders zal gedragen.
De Australische vicepremier Barnaby Joyce is, tijdens een officieel bezoek aan Washington DC, positief getest op Covid-19. De testuitslag van de rest van de delegatie was negatief. Joyce heeft milde coronaklachten en blijft tot nader advies in quarantaine, meldt zijn ministerie.
De vicepremier is de hoogste Australische leider die het virus oploopt sinds het begin van de pandemie. Joyce kwam dinsdag aan in de Verenigde Staten na een bezoek aan Groot-Brittannië, waar hij hoge regeringsfunctionarissen ontmoette.© EPA — Joyce heeft milde coronaklachten en blijft voorlopig in quarantaine. Nu 85 procent van de Braziliaanse bevolking volledig is ingeënt tegen het coronavirus is het gemiddelde dagelijkse dodental gedaald naar 208. Tijdens de piek van de pandemie in april waren dat er bijna 3000 per dag. Het Zuid-Amerikaanse land meldt vandaag 10.055 nieuwe besmettingen en 233 sterfgevallen.
In totaal zijn er in Brazilië sinds het uitbreken van het coronavirus 22.167.781 personen besmet geraakt. Volgens officiële cijfers kwamen 616.251 van hen te overlijden aan de gevolgen van Covid-19. Het land telt op de Verenigde Staten na de meeste coronadoden ter wereld.Canada heeft inreisverboden ingesteld voor tien landen in het zuiden van Afrika en erkent bovendien de PCR-testen niet die in deze landen worden afgenomen. Dat vormt een groot probleem voor Canadezen die terug naar huis willen. Zij zijn nu verplicht zich in een land buiten zuidelijk Afrika te laten testen op corona en mogen dan pas, bij een negatieve uitslag, terugvliegen naar eigen land.
De maatregel, bedoeld om de omikronvariant buiten de grenzen te houden, komt Canada op toenemende internationale druk te staan deze terug te draaien. Ondanks de inreisverboden die de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en veel ander landen hebben afgekondigd, is de virusvariant namelijk al in 55 landen vastgesteld.
De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, noemde de maatregel 'teleurstellend' en 'verschrikkelijk'. De reisverboden zouden bij een nieuwe variant alleen in 'uiterste nood' ingezet moeten worden, klinkt het ook bij monde van twee in luchtvaart en toerisme gespecialiseerde VN-instellingen.
Als voorbeeld noemt persbureau Reuters hoogleraar politicologie Richard Saunders die veldwerk deed in Zimbabwe en Zuid-Afrika en deze week graag naar huis wilde vliegen. Hij kreeg van de Canadese autoriteiten het advies om naar Ethiopische hoofdstad Addis Abeba te vliegen en zich daar te laten testen.
Voor Ethiopië geldt echter een negatief reisadvies, vanwege de burgeroorlog die in het land woedt. Saunders kon uiteindelijk thuiskomen omdat Canada voor een beperkte periode Lufthansa-vluchten via Frankfurt toelaat. Dat tijdsraam loopt af op 13 december. ,,Ik werk al veertig jaar in zuidelijk Afrika'', zegt Saunders. ,,De schade die dit aan de reputatie van Canada toebrengt is werkelijk groot.''Onvermoeibaar trekt de Utrechtse huisarts in opleiding Bernard Leenstra met zijn collega’s van winkelcentrum naar winkelcentrum. Kou en regen trotseren ze om hét gesprek van het moment aan te gaan: laat je vaccineren en als je het niet doet, doe dat om gegronde redenen. Hun aanpak heeft zoveel succes dat in steeds meer plaatsen zorgmedewerkers de straat op gaan om met mensen te praten over de vaccins.
De grootste krant van Finland, Helsingin Sanomat, schrijft vandaag dat twee ministers van het Scandinavische land het afgelopen weekeinde de corona-adviezen aan hun laars hebben gelapt. Zo trok premier Sanna Marin zich zaterdag niets aan van het feit dat ze te horen kreeg dat ze was blootgesteld aan het coronavirus. Marin zat in een restaurant en besloot niet te vertrekken, meldt ze in een Facebookbericht.
Minister van Economische Zaken, Mika Lintila, zat zondag bij een zaalhockeywedstrijd tussen Finland en Letland terwijl ook hij het advies had gekregen om contact met anderen te mijden, schrijft de krant. Zowel Marin als Lintila waren vrijdag bij een vergadering waar ook buitenlandminister Pekka Haavisto aanwezig was. Hij testte een dag later positief op corona.
De Finse gezondheidsdienst raadt aan om, terwijl je op een testuitslag wacht, sociale contacten te vermijden. Marin zegt een telefoontje van haar staatsecretaris te hebben ontvangen, die zei dat 'ministers niet in quarantaine hoeven, omdat ze allemaal twee keer zijn ingeënt'. Voor haar reden om het etentje voort te zetten en later op de avond in een drukke nachtclub te gaan dansen.
Marins ministerie zegt echter de mogelijk besmette politici twee tekstberichten te hebben gestuurd met het advies zich te isoleren. Marin zou haar werktelefoon thuis hebben gelaten en slechts bereikbaar zijn geweest op haar privétoestel. Beiden zijn inmiddels twee keer getest en bleken negatief. De besmettingscijfers in Finland lopen de laatste maanden fors op en ziekenhuizen staan onder druk.
© EPA — De Finse premier, Sanna Marin, lapte de corona-adviezen aan haar laars. Denemarken neemt nieuwe coronamaatregelen en vervroegt de kerstvakantie voor het basisonderwijs naar 15 december. Restaurants en cafés moeten vanaf vrijdag om middernacht hun deuren sluiten. Discotheken gaan helemaal dicht en concertzalen mogen nog maar vijftig bezoekers ontvangen. Verder krijgen de Denen het advies om thuis te werken en geen sociale bijeenkomsten, zoals kerstfeestjes, te houden.
Premier Mette Frederiksen zegt dat de restricties nodig zijn om een uitgebreide lockdown te voorkomen. De 'grote steun voor de vaccins' houdt de samenleving grotendeels open. Hoewel 82 procent van de Denen volledig is ingeënt, stelt het land sinds een paar weken meer besmettingen vast dan ooit. Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen ligt nog ver onder de piek van vorige winter.
Ben je gevaccineerd? Dan is er geen plekje in de hemel voor jou. Sterker nog... gevaccineerden gaan naar de hel, stelt een folder die binnenkort bij vijf miljoen huishoudens op de mat valt. Het coronavaccin is het werk van de duivel, is de blijde boodschap van de omstreden evangelist Jaap Dieleman uit Zeewolde. Iedereen die het tot zich neemt, zal eeuwig pijn lijden in de hel.
© Videostill / Flyer / ADR — Volgens evangelist Jaap Dieleman gaat wie ingeënt is tegen corona naar de hel. Frankrijk meldt over de afgelopen 24 uur 61.340 positieve coronatesten te hebben afgenomen. Er werden van 129 overlijdens door toedoen van Covid-19 geregistreerd. Het officiële aantal coronadoden in Frankrijk komt daarmee op 93.071. Er liggen momenteel 2426 coronapatiënten op de ic's van de Franse ziekenhuizen. 75 meer dan gisteren.
De verspreiding van de omikronvariant dwingt het Verenigd Koninkrijk ertoe over te stappen op het zogenoemde plan B. Gisteren riep justitieminister Dominic Raab nog dat hiertoe geen aanleiding was, maar vandaag kondigt premier Boris Johnson toch nieuwe maatregelen af, waaronder richtlijnen om thuis te werken.
Ook wordt de mondkapjesplicht uitgebreid en is voor een bezoek aan nachtclubs en locaties met veel mensen voortaan een coronapas vereist. Johnson benadrukte dat omikron sneller oprukt dan andere varianten. Hij heeft gezworen de winter door te komen zonder zijn toevlucht te nemen tot een vierde lockdown.
,,Hoewel het beeld wellicht beter wordt, en ik hoop dat oprecht, weten we dat de meedogenloze logica van exponentiële groei kan leiden tot een forse stijging van het aantal ziekenhuisopnames en daarmee, helaas, ook tot meer sterfgevallen'', zegt Johnson. ,,Een daarom is het nu raadzaam over te stappen op plan B.''
Een deel van de maatregelen uit plan B, zoals het opnieuw verplichten van mondkapjes in het openbaar vervoer en winkels, is al ingevoerd. Wereldwijd zijn er nu 1458 omikrongevallen bekend. Het Verenigd Koninkrijk voert de lijst aan met 437 gevallen, met een stijging van 131 ten opzichte van een dag eerder.
Het aantal omikrongevallen verdubbelt elke twee tot drie dagen, zegt Johnshon. Met de plan B hoopt hij 'tijd te winnen' om mee meer mensen een boosterprik te kunnen geven. De Britse gezondheidsautoriteiten achten het waarschijnlijk dat omikron de dominante variant zal worden, mogelijk al in de komende twee tot vier weken.© AP — Boris Johnson stelt plan B in werking in Groot-Brittannië. De lockdown in Slowakije loopt morgen af. Althans, voor gevaccineerden en mensen die genezen zijn van Covid-19. Wie niet geprikt is, heeft in elk geval tot 9 januari nog te maken met strenge maatregelen. Ongevaccineerden mogen alleen naar hun werk of naar essentiële winkels.
Gezondheidsminister Vladimir Lengvarsky maakte vandaag bekend dat niet-essentiële winkels morgen hun deuren weer kunnen openen. Dat geldt ook voor kappers en sportscholen. Vanaf 25 december mogen zij ook weer in hotels overnachten en in het nieuwe jaar weer naar restaurants gaan.
Er worden in Slowakije nog altijd duizenden besmettingen per dag vastgesteld. In de ziekenhuizen liggen iets meer dan 3500 coronapatiënten, van wie 85 procent niet volledig is ingeënt. Van de 5,5 miljoen inwoners is slechts 46,5 procent ingeënt. Een van de laagste vaccinatiegraden in Europa, waar het gemiddelde op 66,8 procent ligt.
Het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen in Italië is het afgelopen etmaal opgelopen naar 17.959. Gisteren telde het land nog 15.756 nieuwe infecties. Er worden vandaag 86 aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen gemeld, waarmee het totale aantal overlijdens sinds het begin van de pandemie op 134.472 komt. Er raakten tot nu toe 5.15 miljoen Italianen besmet met het coronavirus. In de ziekenhuizen liggen 6099 mensen met coronaklachten, waarvan 791 op de intensive care-afdelingen.
In Groot-Brittannië zijn de afgelopen 24 uur 51.342 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Het aantal nieuwe besmetting is de afgelopen zeven dagen met 11,3 procent toegenomen ten opzichte van de vorige week. Er worden vandaag 161 sterfgevallen binnen 28 dagen na een positieve test gemeld. Ten opzichte van de periode ervoor is het aantal overlijdens de afgelopen week gedaald met 0.8 procent.
De Zuid-Afrikaanse gezondheidsautoriteiten melden vandaag bijna 20.000 nieuwe coronabesmettingen. Het hoogste aantal sinds de ontdekking van de omikronvariant.
In Nederland is 36 procent van de bevolking voor een vaccinatieplicht, maar 43 procent is daar tegen. Dat constateert I&O Research in een onderzoek in opdracht van de NOS. Ook onder gevaccineerden is de verdeeldheid groot, daar is 41 procent het wel eens met een plicht, maar toch ook nog 36 procent tegen.
De stelling die werd voorgelegd was: ,,Degenen die nu nog niet gevaccineerd zijn moeten verplicht worden zich te laten vaccineren." Jongeren zijn het er voor 60 procent mee oneens, van de 65-plussers is 58 procent het er juist wel mee eens.
Gekeken naar politieke voorkeur zijn het alleen de CDA-kiezers die, met 55 procent, in meerderheid voor vaccinatieplicht zijn. Het onderzoek had plaats van vrijdag 3 tot maandagochtend 6 december. In totaal werkten 2053 volwassen Nederlanders mee aan de representatieve steekproef.De 91-jarige Britse vrouw die een jaar geleden als eerste persoon wereldwijd een volledig getest coronavaccin kreeg, roept anderen op zich te laten inenten. ,,Doe het gewoon", aldus Margaret Keenan in een video ter gelegenheid van het jubileum.
Zij omschrijft de toediening van het Pfizer/BioNTech-vaccin op 8 december 2020 als 'het beste wat ooit is gebeurd'. ,,Het was geweldig. Ik kan het nu niet geloven, wat er toen gebeurde. Ik ben zo blij dat ik de prik heb gekregen."
De grootmoeder, die volgende week haar 92ste verjaardag viert, heeft inmiddels ook haar boostershot gehad. In de video benadrukt Keenan dat het vaccin sterfgevallen kan voorkomen. ,,Het zal jouw leven en die van jouw vrienden en familie redden.''
Ook richtte ze zich tot de mensen die er nog over nadenken of ze een coronavaccin willen. ,,Denk er niet over na. Ga gewoon en laat het doen. Doe het gewoon. Het duurt niet lang om jezelf te laten vaccineren."
© AP — Margaret Keenan kreeg als eerste persoon een volledig getest coronavaccin. Het aantal omikrongevallen in de wereld is opgelopen naar 1458 mensen uit 55 landen, maar het werkelijke aantal besmettingen kan aanzienlijk hoger liggen. Alle mensen hadden milde klachten of helemaal geen symptomen. Voor zover nu bekend is nog niemand aan de omikronvariant overleden.
Het Verenigd Koninkrijk voert de lijst aan met 437 gevallen, gevolgd door Zuid-Afrika met 360. Volgens de Europese gezondheidsdienst is de omikronvariant aangetroffen bij 337 inwoners van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte. Denemarken is daar koploper met 83 bevestigde besmettingen, gevolgd door Portugal (37), Nederland (36), Frankrijk (32) en Noorwegen (29).
Voor Oostenrijkers die zijn gevaccineerd of genezen van het coronavirus komt in de nacht van zaterdag op zondag een eind aan de lockdown in hun land. Dat hebben landelijke en regionale leiders woensdag besloten. Ongevaccineerde inwoners van het Alpenland krijgen ook daarna nog te maken met de strenge beperkingen.
Oostenrijk ging op 22 november in lockdown. Dat betekende dat inwoners een geldige reden nodig hadden om van huis te gaan. Ook na het versoepelen van de maatregelen blijven regels van kracht die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen. Zo moeten mensen in binnenlocaties mondkapjes dragen en restaurants moeten om 23.00 uur sluiten. Nachthoreca blijft dicht.
Deelstaten mogen echter ook afwijken van de landelijke norm als ze een strenger beleid willen voeren. Dat zijn ze in veel gevallen ook van plan. Zo wil Opper-Oostenrijk tot zeker 17 december in lockdown blijven. Andere deelstaten houden hotels en cafés langer dicht.
De nieuwe bondskanselier Karl Nehammer zegt dat de lockdown voor ongevaccineerden in eerste instantie wordt verlengd met tien dagen. Hij sluit niet uit dat de maatregelen daarna worden verlengd.
Voor de tweede dag op rij zijn er ongeveer 18.000 coronabesmettingen aan het licht gekomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 18.144 positieve tests.
Het RIVM heeft de indruk dat het aantal besmettingen momenteel daadwerkelijk voorzichtig daalt, en dat het geen vertekend beeld is. Minder mensen maken een afspraak om zich te laten testen, mensen houden zich beter aan gedragsregels, in het rioolwater worden minder virusdeeltjes gevonden en het reproductiegetal gaat omlaag, aldus het instituut.
Het gemiddelde blijft ongeveer gelijk aan het niveau op dinsdag. In de afgelopen zeven dagen noteerde het RIVM bijna 148.000 positieve tests, gemiddeld ruim 21.000 per dag. Dat het gelijk blijft, komt doordat er vorige week woensdag ook ongeveer 18.000 nieuwe gevallen waren. Oorzaak was toen een storing. Daar is nu geen sprake van, aldus het RIVM.
Amsterdam telt 711 nieuwe gevallen, Rotterdam 512 en Den Haag 442. Daarna volgen Tilburg (361) en Utrecht (290). Op Vlieland en Schiermonnikoog en in Rozendaal testte niemand positief.
Het aantal sterfgevallen stijgt nog wel. In de afgelopen dag kreeg het RIVM bericht dat 72 mensen aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil overigens niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden.
In totaal liggen er nu 2824 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Dat zijn er 2 minder dan dinsdag.
Op de verpleegafdelingen worden momenteel 2198 coronapatiënten behandeld, vier minder dan een dag eerder. Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten wel iets toe, met 2 tot 626.
Afgelopen etmaal werden er 311 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's werden 46 patiënten met corona opgenomen.
Kinderen tussen 5 en 11 jaar met een verhoogd medisch risico kunnen waarschijnlijk vanaf 20 december een coronavaccinatie van BioNTech/Pfizer krijgen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) meldt dat vanmiddag aan de Tweede Kamer.
Het gaat om kinderen met bepaalde ziektes zoals ernstige astma, chronische longaandoeningen of aangeboren hartafwijkingen. Zij kunnen een vaccinatie krijgen met een lagere dosering dan bij volwassenen wordt gebruikt. De Jonge neemt daarmee een eerder advies van de Gezondheidsraad over.
© ANP — Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) Drie prikken bieden net zoveel bescherming tegen de omikronvariant als twee prikken tegen de originele variant van corona, laten Pfizer en BioNTech weten. Mensen zouden na drie prikken 25 keer zo veel antistoffen in hun lichaam hebben als na twee inentingen.
Die claim lijkt overeen te komen met onderzoek uit onder meer Zweden en Zuid-Afrika, die vaststellen dat de vaccins minder goed zijn opgewassen tegen de omikronvariant. Een booster zou daarbij kunnen helpen. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar dergelijke onderzoeksresultaten, omdat overheden en financiële markten proberen in te schatten hoe groot de impact van omikron is.
Reisbrancheorganisatie ANVR is blij met de plannen die zijn gemaakt over de Europese coronareisregels. Om vrij te kunnen reizen in de Europese Unie moeten reizigers waarschijnlijk vanaf 1 februari binnen negen maanden na hun vaccinatie een verplichte boosterprik halen, zo zei zorgminister Hugo de Jonge na overleg met zijn EU-collega's gisteren. Hij verwacht binnenkort een formeel besluit van Brussel hierover.
ANVR-directeur Frank Oostdam zegt dat daarmee weer zonder problemen door Europa kan worden gereisd met een QR-code. In verband met de nieuwe coronagolf hadden verschillende Europese landen de reisregels aangepast zoals een verplichte extra test. Ook dreigden sommige landen met een sluiting van de grenzen voor EU-reizigers die geen booster hebben gehad binnen zes maanden na hun vaccinatie. De ANVR heeft vaker gezegd voorstander te zijn van uniforme reisregels in de EU.
De Patiëntenfederatie roept het kabinet op om voor de boosterprikcampagne dezelfde volgorde aan te houden als tijdens de eerste vaccinatieronde. Dat wil zeggen dat mensen onder de zestig met een medische indicatie voorrang moeten krijgen op gezonde leeftijdsgenoten. De federatie reageert daarmee op het nieuws dat de regels voor het coronabewijs in de EU mogelijk zullen veranderen. ,,Mensen die in april zijn geprikt, kunnen dan dus in februari niet meer naar het buitenland'', aldus een woordvoerder van de federatie.
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kondigde gisteren aan dat de coronareispas per 1 februari mogelijk alleen nog geldig is als iemand op tijd zijn of haar boosterprik heeft gehad.
© ANP — Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) In Groot-Brittannië is ophef ontstaan nadat beelden van vorig jaar zijn uitgelekt waarop de toenmalige woordvoerster van premier Boris Johnson grapt over een kerstfeestje in Downing Street 10, de ambtswoning van de premier. Johnson, die enkele dagen voordat het feestje zou hebben plaatsgevonden strenge regels had aangekondigd voor tijdens de kerstdagen, ontkent dat een feestje plaatsvond waarbij de regels niet gerespecteerd werden.
Een anonieme bron verklaarde volgens BBC vorige week nog dat 'tientallen' mensen aanwezig waren op een personeelsfeestje op 18 december. Er zou eten en drinken geweest zijn, er zouden spelletjes zijn gespeeld en het feestje zou tot na middernacht geduurd hebben. Johnson bevestigt dat er een bijeenkomst was, maar ontkent dat het om een feestje ging.
Toch werd op het kabinet van de premier kort na de bijeenkomst al rekening gehouden met mogelijk moeilijke vragen erover, zo blijkt uit de gelekte beelden. Toenmalig woordvoerster Allegra Stratton krijgt tijdens een oefenpersconferentie op 22 december enkele vragen voorgeschoteld van collega’s, maar komt niet verder dan wat grappen en grollen. ,,Zou de premier een kerstfeestje goedkeuren'', vraagt een stafmedewerker. Stratton lacht, en vraagt zich af wat het antwoord is op die vraag. ,,Ik weet het niet'', klinkt het uit de zaal. ,,Het was geen feestje, het was kaas en wijn.'' Als Stratton de bijeenkomst met kaas en wijn een 'zakelijke meeting' noemt, barsten alle aanwezigen in lachen uit. ,,Dit wordt opgenomen'', zegt ze dan, waarna ze opnieuw serieus probeert een antwoord te formuleren. ,,Dit fictieve feestje was een zakelijke bijeenkomst'', herhaalt ze. Vervolgens begint ze opnieuw te lachen: ,,Er werd geen afstand gehouden.''
Nabestaanden van Covid-19-slachtoffers eisen nu een verontschuldiging van de premier.
De omikronvariant is inmiddels vastgesteld in 57 landen. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Vooralsnog lijkt de nieuwe coronavariant niet ernstiger te verlopen dan de deltavariant, hoewel conclusies nog niet getrokken kunnen worden.
,,Zelfs als het verloop gelijk is aan dat van de deltavariant, is de verwachting dat het aantal ziekenhuisopnames zal toenemen als meer mensen besmet raken. Dat heeft met vertraging ook effect op het aantal sterfgevallen'', aldus de organisatie in een verklaring.
In de jacht op fraude met vaccinatiebewijzen en QR-codes zijn al zeker twaalf personen aangehouden voor het aanmaken, verhandelen en gebruiken van dergelijke valse verklaringen.
Onder de aangehouden personen zitten zeker zes GGD-medewerkers. Vier van hen zitten al meerdere weken vast. Drie huisartsassistenten uit Amsterdam zaten ook twee weken vast, maar zijn inmiddels vrij in afwachting van hun rechtszaak. In februari staat een eerste zaak op de rol: tegen een man die met een valse QR-code probeerde in te checken voor een vlucht vanaf Eindhoven Airport.
Het boerenprotest in Brussel, dat op 13 en 14 dec zou plaatsvinden, is afgeblazen vanwege de coronamaatregelen. Dat laat boerenprotestbeweging Farmers Defense Force (FDF) weten aan zijn volgers. 'Het is simpelweg niet mogelijk met z'n allen in Brussel te staan', aldus de verklaring in een van de Telegramgroepen. 'De Green Deal zal nog vaak op de agenda staan de komende tijd. Onze tijd komt nog. Brussel kan ons verwachten.'
Er volgen later alsnog acties, kondigt het FDF-bestuur vast aan. 'We willen dat jullie je krachten sparen om, zodra de echte noodzaak, het echt momentum dáár is, er weer te zijn. Dan klappen we er vol op!!! Doelgericht en sterk. Want de strijd is nog niet gestreden. De coalitiepartijen willen boeren laten bloeden. Stikstof, 7e APN, de boer is de zondebok. En daar moeten we ons tegen verzetten.'
© ANP — Een eerder boerenprotest op het Malieveld in Den Haag Gynaecologen in het ziekenhuis in Den Bosch trekken aan de bel, want de groep ongevaccineerde zwangere vrouwen op de ic is zo groot dat de schrijnende verhalen zich blijven opstapelen. ‘Vijftig procent is niet gevaccineerd’.
In het Zwitserse Bern zijn gisteravond meer dan 11.000 kaarsen aangestoken op het plein voor het parlementsgebouw, een voor elke overledene van de pandemie. ,,We willen een plek hebben om te herinneren en te rouwen om de slachtoffers'', aldus een van de initiatiefnemers, die tegelijk de overheid oproepen steviger op te treden om de besmettingscijfers laag te houden.
Het aantal covid-gevallen is de afgelopen weken sterk gestegen in Zwitserland. Hoewel er extra maatregelen zijn afgekondigd, zijn die nog altijd veel minder streng dan in buurlanden Duitsland en Oostenrijk.
© REUTERS — Een vrouw steekt een kaarsje aan op het plein Ook dit jaar komt er geen grote, georganiseerde nieuwjaarsduik op het strand van Scheveningen. Vanwege de coronapandemie heeft de organisatie, net zoals vorig jaar, besloten de duik af te lasten.
© ANP Zuid-Korea heeft voor het eerst sinds de pandemie meer dan 7000 coronabesmettingen op een dag gemeld. De autoriteiten wijten de flinke stijging van het aantal besmettingen de afgelopen tijd aan jongeren die nog niet volledig gevaccineerd zijn en ouderen die hun boosterprik nog niet hebben gekregen. De ziekenhuizen in het land staan volgens minister-president Kim Boo-kyum flink onder druk, meldt The Guardian.
Het aantal ziekenhuisbedden wordt in de omgeving van Seoul, waar een groot deel van de besmettingen zich voordoen, opgeschaald. Maar volgens Kim wordt het lastig om de huidige stijging van het aantal gevallen bij te benen. Het land telde inmiddels al meer dan dertig mensen die zijn besmet met de omikronvariant.
De Zuid-Koreaanse regering heeft strengere maatregelen afgekondigd die zeker tot januari zullen gelden. Jongeren worden aangespoord hun tweede prik te halen. Meer dan 80 procent van de bevolking, die in totaal 52 miljoen mensen telt, heeft inmiddels twee prikken gehad.
De shows die Adele van 21 januari in Las Vegas gaat geven zijn alleen te bezoeken door fans die volledig gevaccineerd zijn en daarnaast een negatieve pcr-test kunnen aantonen. De test moet 48 uur voor aanvang van de show zijn afgenomen. Dit heeft Ticketmaster, het bedrijf dat de kaarten verkoopt, laten weten.
Kaarten voor de shows, die tot en met 16 april plaatsvinden in het Colosseum in Caesars Palace zouden dinsdag in de verkoop gaan, maar vanwege een fout bij Amazon Web Services is dat uitgesteld tot woensdag. Kinderen die nog niet in aanmerking komen voor een vaccinatie dienen een negatieve test aan te tonen voordat ze naar binnen mogen.
De tests dienen gedaan te worden door een officiële instantie, fans kunnen dus niet naar binnen met een zelftest.
Adele liet eerder al weten ontzettend uit te kijken naar haar serie concerten. De plek waar ze een aantal maanden gaat optreden kan zo'n 4100 gasten ontvangen. Eerder traden Elton John, Mariah Carey, Bette Midler, Cher en Rod Stewart op in Caesars Palace.
© REUTERS — Adele Nog voor het einde van het jaar wordt in Canada goedkeuring van het eerste plantaardige coronavaccin verwacht. Het vaccin werd ontwikkeld door de Canadese farmaceut Medicago en de Britse evenknie GlaxoSmithKline (GSK). Proefpersonen kregen met een interval van drie weken twee doses toegediend. Volgens de resultaten van de fase-3 studie kunnen zijn daarna rekenen op een bescherming van 71 procent tegen coronabesmettingen met symptomen.
Aan het onderzoek deden wereldwijd ruim 24.000 vrijwilligers mee, waarvan bijna 7.800 in Argentinië. Onderzoeker Gonzalo Pérez Marc, die verantwoordelijk was voor het onderzoek in Buenos Aires, noemt drie grote voordelen van het vaccin: ,,Het is efficiënt, de productie is makkelijk op te schalen en de doses kunnen in een gewone vriezer worden bewaard”. Ook kan het vaccin binnen vier tot zes weken worden geproduceerd, aldus de fabrikant.
Geen enkele proefpersoon in Argentinië overleed of moest in het ziekenhuis worden opgenomen na besmetting met het coronavirus, van welke variant dan ook. Alleen de bescherming tegen de omikronvariant is nog onduidelijk, aangezien die nog niet rondging op het moment van onderzoek. Ook de bijwerkingen vielen mee: slechts 10 procnt van de proefpersonen had een lichte griep na de prik.
Het is de eerste keer dat een uit een plant gewonnen formule wordt gebruikt voor het ontwikkelen van een coronaprik, maar de formule werd eerder met succes toegepast voor vaccins tegen het Ebolavirus en de Mexicaanse griep. De plant in kwestie heet Nicotiana benthamiana en is nauw verwant aan de tabaksplant.
Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat de omikronvariant van het coronavirus ernstiger vormen van Covid-19 veroorzaakt. De huidige vaccins beschermen ook bij omikron tegen een zeer ernstig of fataal ziekteverloop. Dat verklaarde Michael Ryan, verantwoordelijk voor noodhulp bij wereldgezondheidsorganisatie WHO tegenover het Franse persbureau AFP.
,,We hebben zeer doeltreffende vaccins die tot op heden hun werking aangetoond hebben tegen alle varianten van het virus, zowel qua ernst van de ziekte als ziekenhuisopname." Volgens de arts is er momenteel geen reden om te denken dat het niet het geval zou zijn met omikron. Hij benadrukte ook dat wereldwijd onderzoek naar de nieuwste coronavariant, die pas op 24 november ontdekt werd en nu in een veertigtal landen waargenomen is, nog maar net is begonnen.
De door Ryan verstrekte informatie sluit aan bij de voorlopige conclusie van de Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci. Fauci, die de Amerikaanse regering adviseert, verklaarde vrijwel zeker te zijn dat de omikronvariant van het coronavirus niet leidt tot ernstigere ziekte dan de deltavariant. Hij zei wel dat het nog zeker twee weken duurt om voordat hier definitief duidelijkheid over is.
In Slowakije hebben de regeringspartijen een akkoord bereikt over zowel versoepelingen van bepaalde coronamaatregelen als het verscherpen van andere coronaregels. Winkels, die sinds 25 november gesloten zijn, mogen vrijdag de deuren weer openen. Maar wie niet gevaccineerd, of niet genezen is na een infectie, mag alleen bij essentiële winkels als supermarkten naar binnen.
In ruil voor de heropening van de winkels schakelt het onderwijs vanaf komende maandag over naar afstandsonderwijs. Restaurants blijven vooralsnog gesloten, zo kondigde minister van Volksgezondheid Vladimir Lengvarsky aan.
Vorige maand was er al enkele dagen een regeling voor de winkels die neerkwam op een 'lockdown van de niet-gevaccineerden'. Omdat de coronacijfers snel gestegen waren, werd dit op 25 november aangescherpt tot een lockdown voor iedereen.
In Slowakije is slechts 43 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft felle kritiek geuit op het plan om vaccinatie verplicht te stellen voor reizigers die zijn land in willen. Dat idee kwam van Anvisa, de toezichthouder op de gezondheidszorg in het Zuid-Amerikaanse land, en moet de verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan.
,,Anvisa wil het luchtruim sluiten. Niet weer, verdomme’’, zei Bolsonaro vandaag tijdens een zakelijk evenement in hoofdstad Brasilia.
Bolsonaro, die zegt zelf niet te zijn gevaccineerd, spreekt regelmatig zijn twijfels uit over de ernst van het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding ervan tegen te gaan. Wereldwijd is er veel kritiek op Bolsonaro’s aanpak van de coronapandemie. In Brazilië vielen tot nu toe meer dan 616.000 doden.
© REUTERS — Jair Bolsonaro. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat er tot nu toe 577.600 boosterprikken zijn gezet. Onder hen zijn ruim 255.600 mobiele ouderen, die door GGD'en zijn gevaccineerd. Dat zijn er ongeveer 174.000 meer dan vorige week.
Bovendien hebben ongeveer 322.000 mensen een oppepprik gekregen in een instelling of een ziekenhuis. Bij de instellingen gaat het bijvoorbeeld om verpleeghuisbewoners of mensen met het syndroom van Down. Ziekenhuizen vaccineren hun eigen artsen en verpleegkundigen, huisartsen en ambulancepersoneel. De boostercampagne ging op 19 november van start.Daarnaast hebben iets meer 119.000 mensen een aanvullende dosis gekregen. Dit zijn mensen die een afweerstoornis hebben, waardoor ze bij de eerste twee prikken misschien niet genoeg bescherming hebben opgebouwd.
Bij elkaar hebben ongeveer 700.000 Nederlanders een extra inenting gehad, becijfert het ministerie van Volksgezondheid. Dat cijfer wordt doorgegeven aan de Europese gezondheidsdienst ECDC, die de internationale cijfers bijhoudt. De ongeveer 700.000 extra prikken komen neer op zo'n 5 procent van de volwassenen. Daarmee zou Nederland de laatste plaats op de Europese ranglijst verlaten en Letland, Roemenië, Bulgarije en Liechtenstein inhalen.
© ANP — Afgelopen weekend stonden er lange rijen voor priklocaties waar je zonder afspraak terecht kon. De EU lijkt aan te sturen op een verplichte boosterprik binnen negen maanden om de coronapas vanaf 1 februari nog geldig te laten zijn. Volgens demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zijn de EU-ministers van Volksgezondheid het daar in Brussel in principe over eens geworden en moet het besluit de komende dagen alleen nog worden geformaliseerd.
'Gezamenlijkheid' is volgens De Jonge het sleutelwoord om de coronasituatie in de EU weer onder controle te krijgen. De lidstaten moeten niet op eigen houtje maatregelen treffen om het vrij reizen binnen de EU te bemoeilijken. ,,Samen uit, samen thuis'', zei hij. Ook is hij er voorstander van om voorlopig reizigers, ook gevaccineerde, die van buiten de EU naar Europa komen tot een PCR-test te verplichten bij aankomst, hield hij zijn collega's voor.
Volgens De Jonge krijgt hij geen kritiek van de andere lidstaten op de langzaam op gang komende boostercampagne. ,,We hebben ook versneld", zei hij. Volgens de CDA-bewindsman zijn er 'voldoende boosterprikken in voorraad' om alle Nederlanders twee keer een herhalingsprik te geven.
Rivas Zorggroep, met vestigingen in de regio Gorinchem en Dordrecht, vaccineert deze dagen duizenden zorgmedewerkers en verpleeghuisbewoners en maakt de booster zelf klaar. Van een diepgevroren goedje tot een kant-en-klare derde prik. Een kijkje achter de schermen.
Het aantal bevestigde besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus is opgelopen tot boven de duizend. Tot en met vandaag zijn wereldwijd 1137 gevallen vastgesteld. Een dag eerder stond de teller op 905, meldt de Europese gezondheidsdienst ECDC.
Volgens het ECDC is de virusvariant inmiddels vastgesteld in 52 landen. In de afgelopen dag zijn Rusland, Thailand, Fiji en Kroatië toegevoegd aan die lijst.
Het Verenigd Koninkrijk heeft 336 bevestigde besmettingen, gevolgd door Zuid-Afrika (228). Denemarken heeft 73 vastgestelde omikrongevallen en 188 verdachte gevallen.
Voor Nederland meldt het ECDC 24 omikrongevallen, maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde eerder vandaag al dat het is opgelopen tot 36.
De Belgische politie heeft vanmiddag in Brussel demonstranten tegen de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel met traangas verjaagd. Betogers probeerden er het ministerie van Volksgezondheid binnen te dringen.
De actievoerders slaagden er niet in binnen te komen. Ze werden bij de ingang tegengehouden. De entree raakte wel beschadigd. De politie heeft nog niemand aangehouden.
Belgische zorgvakbonden hadden zich met zo'n vierduizend medestanders in Brussel verzameld omdat ze de verplichting voor zorgpersoneel om een coronaprik te halen geschrapt willen zien. Niet-gevaccineerde zorgverleners kunnen in België vanaf 1 april hun baan verliezen, terwijl ze volgens de bonden niet gemist kunnen worden.
De afgelopen weken was Brussel vaker het toneel van protesten tegen coronamaatregelen. Die liepen meermaals uit op rellen.
© EPA — Demonstranten in Brussel. Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 577 meldingen gekregen over mensen die zijn overleden na inenting met een vaccin tegen het coronavirus. Dat zijn er 18 meer dan bij de vorige rapportage, twee weken geleden. Volgens de organisatie overleed één kwetsbare oudere persoon na het krijgen van de boosterprik. Lareb benadrukt dat overlijden na vaccinatie niet betekent dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak daarvan is.
Het gaat om 273 mensen ouder dan 80 jaar, 234 personen tussen de 61 en 80 jaar, 50 tussen de 41 en 60 jaar en 15 mensen tussen de 20 en 40 jaar. Van 5 personen is de precieze leeftijd niet bekend.
Verreweg de meeste meldingen (418) gingen over het vaccin van Pfizer/BioNTech. Dit is ook verreweg het meest gebruikte coronavaccin. Daarna volgen AstraZeneca (75 overlijdens), Moderna (53) en Janssen (17). Bij 14 overlijdens is het vaccin onbekend. Het bijwerkingencentrum wees er eerder op dat mensen die zijn overleden na inenting vaak een kwetsbare gezondheid hadden vanwege uiteenlopende ernstige onderliggende gezondheidsproblemen en/of hoge leeftijd.
Van maandag op dinsdag zijn er 18.017 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Afgelopen drie weken was het aantal nieuwe positieve tests vrijwel elke dag hoger dan 20.000. Het RIVM meldde vorige week woensdag 18.525 nieuwe positieve tests, maar dat kwam door een storing. Ditmaal is van een storing geen sprake, aldus het instituut.
Het RIVM denkt dat het relatief lage aantal positieve tests dinsdag echt het gevolg is van een dalende besmettingsgraad en bijvoorbeeld niet van een toename in het gebruik van coronazelftests. Het zou kunnen dat het begin van een kentering in de besmettingscijfers is ingezet, aldus het instituut.
In de afgelopen week zijn er 1998 nieuwe patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen, zeven procent minder dan in de week ervoor, meldt het RIVM. Op de intensive care werden 343 nieuwe patiënten met COVID-19 opgenomen, een afname van 9%.
Ruim 621.000 mensen kwamen tussen 30 november en 7 december naar de testlocaties van de GGD om zich te laten testen, zeven procent minder dan een week eerder. Het percentage positieve testen bleef met 21,3% nagenoeg gelijk aan de week ervoor.
Het is voor het eerst sinds september dat er minder positieve tests zijn. In alle leeftijdsgroepen nam het aantal meldingen licht af. Het aantal meldingen per 100.000 is nog steeds het hoogst bij kinderen tot en met 12 jaar.
Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen daalde ook, evenals het reproductiegetal. Dat wijst erop dat het coronavirus meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten.
Zeker 70 verplegers en artsen van de ic-afdeling in een Spaans ziekenhuis hebben positief getest op corona. Ze waren allemaal aanwezig geweest op een kerstfeest van het ziekenhuis, meldt CNN op basis van Spaanse autoriteiten.
Het ziekenhuis doet verder onderzoek naar de besmettingen, maar laat weten dat alle positief geteste personen op 1 december op hetzelfde kerstfeest waren. Daar waren in totaal 173 personen. Alle aanwezigen hadden al een boostershot gehad of waren getest.
Polen wil vanaf 1 maart een vaccinatieplicht invoeren voor zorgmedewerkers, leraren en personeel in de veiligheidsbranche. De Poolse minister van Gezondheid Adam Niedzielski heeft de aanscherping van de coronamaatregelen dinsdag aangekondigd vanwege het oplopen van het aantal besmettingen.
Verder moeten alle discotheken vanaf 15 december dicht en worden er minder mensen toegelaten in onder meer hotels, bioscopen en restaurants. Op die plekken mag slechts 30 procent van de capaciteit worden gebruikt, tegen 50 procent nu. Ook krijgen de scholieren tot de kerstvakantie en in de weken daarna onlineonderwijs.
Het Poolse ministerie van Gezondheid meldde dinsdag dat er in 24 uur tijd ruim 19.000 nieuwe besmettingen zijn bijgekomen.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag voor de derde dag op rij toegenomen, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er nu 2826 mensen met Covid-19. Dat zijn er 81 meer dan maandag en het hoogste aantal sinds een week.
Op de intensive cares liggen nu 624 coronapatiënten, 13 meer dan een dag eerder. Half mei lagen er voor het laatst zoveel Covidpatiënten op de ic's. Op de verpleegafdelingen worden momenteel 2202 coronapatiënten behandeld, 68 meer dan maandag.
Afgelopen etmaal werden er 321 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's werden 36 patiënten met corona opgenomen.
In de afgelopen week schommelde het aantal opgenomen patiënten rond de 2750. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), gaf maandag aan dat de instroom van Covidpatiënten in de ziekenhuizen over zijn hoogtepunt heen is. "Dat is positief, we zitten nu al een aantal dagen sterk onder wat we eerder hadden", zei de ziekenhuisdirecteur. Hij gaf ook aan dat de bezetting op de ic's de komende dagen nog wel kan stijgen.
De man die afgelopen week zijn gezin doodde in het Duitse Königs Wusterhausen deed dat nadat hij zonder succes een vaccinatiebewijs had vervalst. De man vreesde volgens zijn afscheidsbrief dat hij en zijn vrouw zouden worden opgepakt met als gevolg dat ze hun kinderen zouden verliezen, dat meldt het Duitse Openbaar Ministerie.
In Duitsland moeten werknemers gevaccineerd, genezen of getest zijn om op locatie te werken. Een aanklager van de deelstaat Brandenburg meldt dat de 40-jarige vader voor zijn vrouw, eveneens 40, een vaccinatiebewijs had vervalst en dat dit door haar werkgever was ontdekt. De lichamen van het echtpaar en hun dochters van 4, 8 en 10 jaar werden zaterdag gevonden. Er zijn geen aanwijzingen dat buitenstaanders betrokken waren bij de dood van de vijf personen.
Heb jij zelf hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0800 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.
België is voor miljoenen euro's opgelicht bij de aankoop van mondkapjes bij het Luxemburgse bedrijf Avrox, denkt het Belgische Openbaar Ministerie. Vier mensen zijn als verdachte aangemerkt, zegt justitie tegen zakenkrant De Tijd.
Net als veel andere landen zocht België na het uitbreken van de coronapandemie koortsachtig naar mondmaskers. Het land bestelde uiteindelijk 15 miljoen stoffen kapjes bij Avrox om aan de bevolking uit te delen. Met de opdracht was 32 miljoen euro gemoeid. Sinds mei liep er al een onderzoek naar onder meer oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte bij de mondkapjesorder. Justitie viel binnen bij Avrox in Luxemburg, Frankrijk en Spanje.
Het eerder laten ingaan van de kerstvakantie is voor het onderwijs 'de minst slecht oplossing' om het aantal coronabesmettingen het hoofd te bieden, zegt de Algemene Onderwijsbond. Bestuurder Thijs Roovers pleit ervoor het OMT-advies te volgen en noemt de bezwaren van het kabinet bij de aanbeveling 'niet overtuigend'.
Het OMT meent dat het 'nuttig kan zijn' om de vakantie voor het basisonderwijs een week eerder te laten beginnen. Zo kunnen coronabesmettingen onder ouderen worden voorkomen. Het is daarbij wenselijk dat kinderen in die week 'in de eigen gezinsbubbel' blijven. Zo vermindert de kans op besmettingen tijdens de kerst.
,,Een week meer vakantie, is een week minder school en dat is in een situatie van leerachterstanden niet wenselijk'', schreef zorgminister De Jonge in een brief aan de Kamer bij het OMT-advies. Ook wijst hij erop dat een deel van de kinderen 'toch opgevangen zal moeten worden, omdat ouders moeten werken'.
Volgens de bewindsman komen de kinderen daarbij, en bij uitstapjes, weer in contact met andere kinderen. Dat leidt weer tot besmettingsgevaar. Roovers op zijn beurt ziet een 'onwerkbare situatie' op de scholen ontstaan. 'Een pas op de plaats is daarom welkom', vindt hij. ,,We trekken al anderhalf jaar een sprint, iedereen is echt op."
De omikronvariant van het coronavirus is inmiddels bij 36 mensen in ons land vastgesteld, meldt het RIVM. Afgelopen zaterdag stond de teller op 20 bevestigde gevallen. Het rijksinstituut zegt dat omikron mogelijk 'de dominante variant in Nederland wordt'.
Het RIVM baseert zich, wat betreft de mogelijkheid op het verdringen van de deltavariant, op berichtgeving uit onder andere Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment is de deltavariant nog dominant in Nederland. Die virusversie is goed voor net geen 100 procent van alle positieve tests.
De eerste signalen wijzen erop dat de omikronvariant besmettelijker is dan de deltavariant, zegt de Britse premier Boris Johnson vandaag tegen het parlement. Johnson zegt er wel bij dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken, maar dat er al vroege aanwijzingen zijn dat de nieuwe virusvariant meer overdraagbaar is dan delta.
© AFP — De Britse premier Johnson. De Europese medicijnwaakhond EMA en gezondheidsdienst ECDC raden het combineren van vaccins aan, voor zowel de eerste vaccinaties als de boosterprik. Onderzoek wijst uit dat een combinatie van 'ouderwetse' vectorvaccins en de nieuwe mRNA-vaccins, zoals die van Pfizer/BioNTech en Moderna, voor een goede productie van antilichamen zorgt, luidt het in een gezamenlijke verklaring van de instanties.
De aanbeveling van EMA en ECDC volgt op een grote studie waaruit blijkt dat een eerste dosis van het AstraZeneca- of Pfizer/BioNTech-vaccin gevolgd door een dosis Moderna na negen weken een betere immuunrespons geeft. De Verenigde Staten hebben al groen licht gegeven voor de zogenoemde mix-and-match vaccinaties. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO beoordeelt het advies nog.
Spanje gaat kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 11 jaar vaccineren tegen Covid-19, maakt de gezondheidsdienst in het land bekend. Spanje volgt daarmee de aanbeveling van de Europese medicijnautoriteit EMA. Het inenten van kinderen, die het virus onbewust kunnen doorgeven aan anderen, wordt als belangrijke stap in de bestrijding van de pandemie gezien. In Spanje is bijna 80 procent van de bevolking ingeënt.
41 ziekenhuizen, bijna zes op de tien, verlenen geen planbare zorg meer. Vorige week waren dit er nog 25, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit. Het gaat om niet-kritieke behandelingen, zoals knie-, heup- en staaroperaties.
De ziekenhuizen doen dat om acute en semi-acute zorg wel binnen 24 uur te kunnen blijven verlenen, dit om gezondheidsschade te voorkomen. Door een personeelstekort en relatief veel opgenomen coronapatiënten houdt de hoge druk op de zorg aan
Volgens de NZa zijn er nu 41 procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal, tegen 36 procent vorige week. 21 van de 73 ziekenhuizen geven aan de kritieke planbare zorg niet, of niet altijd, binnen de vereiste zes weken te kunnen leveren.
Europees WHO-directeur Hans Kluge ziet een vaccinatieplicht als 'laatste redmiddel' in de strijd tegen de coronapandemie. Pas als alle andere maatregelen om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen het laten afweten, zou voor een prikplicht gekozen moeten worden.
© EPA — WHO-directeur voor Europa, Hans Kluge is geen voorstander van een prikplicht. Zorgminister De Jonge twittert dat wie geboren is in 1944 of 1945 online een afspraak kan maken voor een boosterprik. Wie via de telefoon een prikafspraak wil maken, moet wachten tot de uitnodiging op de mat valt.
De nieuwbakken Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer maakt bekend dat het Alpenland de lockdown voor ongevaccineerden verlengt. Het is de bedoeling dat ongevaccineerden alleen naar buiten gaan voor boodschappen, lichaamsbeweging, werk of bezoek aan een arts. Voor hoelang is nog niet bekend.
De lockdown voor ingeënte bevolking eindigt zondag wel na drie weken. In Oostenrijk is 66,3 procent van de bijna 9 miljoen inwoners gevaccineerd. De regering is van plan op 1 februari een algemene vaccinatieplicht in te voeren. Wie zich niet laat inenten, riskeert een boete van maximaal 7200 euro als aangetoond wordt dat iemand anders risico loopt.De stembussen voor de jaarlijkse verkiezing van het Van Dale Woord van het Jaar zijn open en, hoe kan het ook anders, elf van de vijftien woorden op de shortlist hebben een link met de coronapandemie. Zoals boosterprik, deltavariant, prikpolarisatie, prikspijt, vaccinatievoordringer en wappiegeluid. Vorig jaar ging het woord anderhalvemetersamenleving met de eer strijken. Stemmen kan dit jaar tot 20 december. De winnaar van 2021 wordt een dag later bekendgemaakt.
Intensive care-artsen Sander de Lange en Aernout Lahaije vragen het OMT 'dringend om steun' om meer handen aan het bed te krijgen. Er moeten met spoed structurele veranderingen worden doorgevoerd, om te voorkomen dat meer zorgmedewerkers opstappen. Anderen zouden door de aanpassingen juist moeten kiezen voor een baan in de zorg.
,,Als wij de kans krijgen om het capaciteitsprobleem in de gehele zorg structureel op te lossen, kunnen wij bij elke endemische ziekte iedereen zorg bieden'', schrijven de intensivisten. ,,Reguliere zorg kan dan waarschijnlijk altijd doorgang vinden, zonder dat dit ten koste gaat van de conditie van de zorgmedewerkers of patiënten
Mogelijk zijn er dan ook minder, maatschappelijk en economisch ingrijpende, maatregelen nodig, opperen ze. De artsen willen dat er vanuit de zorg 'keiharde eisen worden gesteld', omdat 'een structurele verbeterslag in de algehele gezondheidszorg nu essentieel is, gezien de acute en chronische toenemende zorgvraag'.De Britse minister van Justitie, Dominic Raab, ziet geen reden om de coronamaatregelen richting de kerstdagen aan te scherpen. Groot-Brittannië zou, dankzij de vaccinaties, 'veerkrachtiger' zijn dan vorig jaar. ,,We denken dat plan B niet nodig is'', zegt hij tegen omroep BBC. ,,Waarom? Door ons succesvolle vaccinatieprogramma.''
© REUTERS — De Britse minister Raab voorziet geen extra maatregelen richting Kerstmis. De afgelopen 24 uur zijn er in Rusland 31.096 positieve coronatesten afgenomen. Een daling ten opzichte van gisteren, toen er 32.136 nieuwe infecties werden gemeld. Het dodental steeg het laatste etmaal met 1182. Gisteren waren het twee overlijdens meer.
De stichting Nederland Schoon roept Nederlanders op om een herbruikbaar mondkapje te gebruiken, zodat een mondkapje 'niet decennia na deze pandemie' nog terug te vinden is. De opnieuw ingevoerde mondkapjesplicht zorgt opnieuw voor meer zwerfafval, terwijl het plastic dat in de maskertjes zit niet biologisch wordt afgebroken.
De app Litterati, waarmee gebruikers zwerfafval in beeld brengen, signaleert meer 'zwerfkapjes' dan in de voorgaande maanden. Herbruikbare mondkapjes zouden dat deels kunnen oplossen, omdat mensen daar 'minder achteloos' mee omgaan, zegt Nederland Schoon-directeur Helene van Zutphen.
De mondkapjes belanden meestal niet bewust op straat. Ze vallen uit jaszakken of tassen. ,,Die onoplettendheid zorgt wel voor een steeds groter wordend zwerfafvalprobleem." Mocht iemand toch voor een wegwerpkapje kiezen, dan is het devies om het na gebruik bij het restafval te gooien.
In Duitsland doen vanaf dinsdag zeker 150 bedrijven mee aan een campagne die inwoners van het land over de vaccinatiestreep moet trekken. Onder de deelnemers zitten grote merken als Shell, McDonald's, Burger King, Lidl, Mercedes-Benz, Vodafone, Porsche, C&A en Nespresso. Zij passen onder meer hun bedrijfsslogans aan om de Duitsers van het nut van een prik te overtuigen.
Bij koffiemerk Nespresso luidt de slogan tijdelijk niet meer 'Nespresso, what else', maar luidt deze nu 'Impfen (vaccineren), what else?'. De slogan van McDonald's luidt nu 'Impfen - ich liebe es', Vodafone spreekt van 'Together we impf'. Shell Deutschland heeft het over 'Deutschland hat die Energie zum Impfen' en bij de chocoladereep van KitKat gaat het om 'Have a break, have a pieks (prik)'.
De campagne heeft als gezamenlijk thema #ZusammenGegenCorona, die ook door de Duitse regering wordt gebruikt. De bedrijven gebruiken hun eigen slogans om vaccinatie onder deze hashtag op hun socialemediakanalen te promoten. De aanstaande bondskanselier Olaf Scholz bestempelt de campagne als 'een uitstekend teken van sociale verantwoordelijkheid en persoonlijk initiatief'.
Als er meer testen worden gedaan bij mensen die terugkeren uit landen waar een zorgelijke virusvariant rondwaart - een zogenoemde Variant of Concern - komt dat het onderzoek naar de nieuwe omikronvariant ten goede, stelt het Outbreak Management Team.
Reizigers uit landen met een VOC worden nu al geadviseerd om bij aankomst op Schiphol een test te doen, maar volgens met OMT 'zijn er zorgen over de mate van opvolging' van dat advies. ,,Personen die geen interesse hebben in een test kunnen deze nu afwijzen en zonder getest te zijn doorreizen in Nederland.''Het kabinet zou moeten onderzoeken of hen een testverplichting kan worden opgelegd, adviseert het team. Het kabinet gaf vorige week aan dat een verplichte test bij aankomst momenteel niet structureel kan worden opgelegd, omdat daarvoor een wetswijziging nodig is.
Het ministerie van Volksgezondheid zegt nog na te denken over een testplicht bij aankomst. Voor de Afrikaanse landen Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibië, Nigeria, Zimbabwe en Zuid-Afrika, geldt momenteel al een dubbele testverplichting.
De huidige avondlockdown wordt vermoedelijk verlengd, zeker nu het kabinet voorlopig de coronaregels bevriest die ongevaccineerden hard raken. Het vertrouwen in de Nederlandse aanpak cirkelt sinds het najaar rond een dieptepunt, het parlementaire draagvlak is eveneens mager. Het uitstel van dit 2G-beleid is een gevoelige nederlaag.
De ouders van een besmette basisschoolleerling uit Californië hebben hun kind een weeklang bewust naar school laten gaan en er uiteindelijk voor gezorgd dat 75 medescholieren in quarantaine moesten. Het resultaat was, zo meldt nieuwszender CNN, dat de Thanksgiving-plannen voor velen in het water vielen.
Het hoofd van de Neil Cummins basisschool in Corte Madera, op zo'n 30 minutes ten noorden van San Francisco, hoorde pas van de besmetting toen hij werd gebeld door de de gezondheidsdienst van Marin County. Brett Geithman zegt dat er niet eerder melding van het coronageval bij de school was gemaakt.
,,In dit geval hebben de ouders zowel de school als de gezondheidsdienst niet geïnformeerd, waardoor er een langere periode van blootstelling is geweest'', zegt dokter Matt Willis van de dienst. Normaliter worden beide op de hoogte gesteld door lokale laboratoriums, zodra er een positieve test wordt afgenomen.
,,Dit is niet alleen een schending van de fundamentele ethiek, maar ook een schending van de wet'', aldus Willis. ,,Overtreding kan leiden tot een boete of strafrechtelijke vervolging wegens het plegen van een misdrijf.'' Vanwege de ernst en omvang van de overtreding is de zaak doorverwezen naar de officier van Justitie.
Om herhaling te voorkomen, hebben de onderwijsautoriteiten de te volgen stappen bij een besmetting binnen een gezin nog eens rondgestuurd. ,,Als we geen strikte coronaprotocollen hadden dan zou de nasleep veel erger geweest zijn'', zegt Geithman. Het zou in de regio nog niet eerder tot besmettingen in een klas zij gekomen.
Als ‘centrale middenvelder’ in de basisopstelling van het OMT en teamhoofd van de GGD in Amsterdam had Anja Schreijer uit Hengevelde een dagtaak aan de bestrijding van corona. Nu wacht haar een nieuwe uitdaging: kennis verzamelen om ons voor te bereiden op toekomstige rampen en pandemieën. „Met een virus kun je niet discussiëren, met mensen wel.”
© Carlo ter Ellen DTCT — Anja Schreijer had een dagtaak aan de bestrijding van corona. Uit onderzoek van Artsen zonder Grenzen blijkt dat 93 procent van de Nederlanders vindt dat coronavaccins wereldwijd eerlijker verdeeld moeten worden. 66 procent van de 1041 ondervraagden vindt bovendien dat Nederland bijdraagt aan de oneerlijke verdeling van de coronavaccins wereldwijd.
,,Vaccins redden levens en we komen niet van de pandemie af als er in sommige landen niet gevaccineerd kan worden'', zegt adjunct-directeur Judith Sargentini. Ze vindt dat zorgminister De Jonge openheid moet geven over wat er 'misgaat' met de donatie. Op 9 december debatteert de Tweede Kamer over de wereldwijde corona-aanpak.
In een brief aan de Tweede Kamer schreef De Jonge in september dat Nederland voor het eind van dit jaar 27 miljoen vaccins zou doneren aan het internationale vaccinatieprogramma Covax. In november zei hij dat dit 'heel ingewikkeld' lag en dat er in elk geval 10 miljoen vaccins versneld gedoneerd moesten worden.
,,In hoge-inkomenslanden zijn nu meer boosterprikken gezet dan dat er in lage-inkomenslanden de eerste prik gezet is", zegt Sargentini kritisch. ,,Ook met de boosterprikken erbij gerekend, hebben we in Nederland nog steeds genoeg." Van de ondervraagden vindt 86 procent dat een land niet meer vaccins moet kopen dan nodig.De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft vandaag geadviseerd om geen plasmatherapie in te zetten bij de behandeling van coronapatiënten met milde of matige symptomen. In het Britse medische tijdschrift British Medical Journal zegt de WHO dat 'huidig bewijs aantoont dat de overlevingskans niet toeneemt en dat de noodzaak voor medische beademingsapparaten niet afneemt' wanneer een patiënt plasmatherapie heeft ondergaan. Bovendien is de behandelmethode duur en tijdrovend.
Om die reden zegt de WHO de toediening van convalescent (genezend) plasma tegen Covid-19 'sterk af te raden' bij mensen die niet ernstig ziek zijn doordat zij het coronavirus hebben opgelopen. Zelfs bij patiënten die wel ernstig ziek zijn zou plasmatherapie volgens de WHO alleen moeten worden ingezet als onderdeel van een klinische proef.
Bij plasmatherapie wordt gebruik gemaakt van de antistoffen uit het bloed van donoren die de infectie al hebben doorgemaakt. Aan het begin van de coronapandemie werd de therapie als een veelbelovende methode gezien voor de behandeling van bepaalde patiënten. Onder anderen de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump pleitte ervoor plasmatherapie versneld in te zetten. Deskundigen zeggen echter al langer dat er geen bewijs is voor de effectiviteit.
De WHO baseert haar advies op de onderzoeksresultaten van zestien klinische experimenten waarbij ruim 16.000 coronapatiënten, met uiteenlopende symptomen, werden behandeld.
Na eerst al een vaccinatieplicht te hebben ingesteld voor werknemers van de ongeveer 184.000 bedrijven in de stad, gaat New York de vaccinatieplicht nu ook uitbreiden naar kinderen van 5 tot en met 11 jaar.
Zij moeten vanaf 14 december in ieder geval één prik hebben gehad om restaurants te kunnen bezoeken of om deel te mogen nemen aan buitenschoolse activiteiten, zoals sporten en muziekles. Voor kinderen vanaf 12 jaar geldt dat zij hiervoor vanaf 27 december volledig gevaccineerd moeten zijn.
Burgemeester Bill de Blasio van New York heeft dat besloten vanwege onder meer de opkomst van de omikronvariant van het virus, het koude winterweer en de vele bijeenkomsten tijdens de feestdagen. ,,Vaccinatie is de enige uitweg uit deze pandemie, en met deze maatregelen moedigen we New Yorkers aan om zichzelf en hun gemeenschappen veilig te houden'', aldus de Blasio.
New York is de eerste Amerikaanse stad die zo'n maatregel neemt. In de metropool zijn minstens 34.000 mensen overleden door Covid-19.
© REUTERS — Niet iedereen in New York is het eens met de vaccinatieplicht van burgemeester Bill de Blasio. Het OMT denkt verder dat het beter zou zijn om basisschoolleerlingen vanaf groep 1 onder begeleiding regelmatig een zelftest te laten afnemen. Dat gebeurt sinds kort bij leerlingen vanaf groep 6.
Het kabinet wil het testbeleid voorlopig echter niet uitbreiden, schrijft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in een reactie aan de Tweede Kamer. Het lijkt hem praktisch onhaalbaar.
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet een invoering van een testplicht voor binnenkomende reizigers uit landen met een hoog risico op een besmettelijke variant van het coronavirus. Vanwege de omikronvariant zijn er recent aanpassingen gedaan in de regels die gelden voor het inreizen in Nederland. ‘Echter, personen die geen interesse hebben in een test kunnen deze test nu afwijzen en zonder getest te zijn, doorreizen in Nederland', zo valt te lezen in het nieuwste advies.
Daarom adviseert het adviesorgaan om na te gaan of een testverplichting (PCR) bij aankomst mogelijk is en ingevoerd kan worden.
In het UMC Utrecht is vanaf vandaag een tweede corona-afdeling open. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat zo’n zestig militairen van Defensie bijspringen.
Lees hier het artikel: ‘Hee daar ben je weer’: militairen springen opnieuw bij op corona-afdelingen in UMC Utrecht (Premium)
© UMC Utrecht — Defensie springt bij in het UMC Utrecht. Foto ter illustratie. De huidige avondklok wordt vermoedelijk verlengd nu het kabinet voorlopig de coronaregels bevriest die ongevaccineerden verder onder druk zouden zetten. Het uitstel van dit 2G-beleid is een gevoelige nederlaag.
Afgelopen weekeinde zagen bewindspersonen de bui al hangen: dit wordt hem niet. Het 2G-protocol, waarbij ongevaccineerden niet meer welkom zijn bij concerten of in cafés, stuit op te veel verzet in de Tweede Kamer. ,,Er is heen en weer gebeld door ministers”, zegt een coalitiebron. ,,Zo van: gaan we dit doorzetten of niet?”
Nee dus, zo werd geconcludeerd na het schriftelijke vragenvuur uit de Tweede Kamer.
In aanloop naar oud en nieuw sluit Frankrijk de discotheken in het land. Dat heeft de Franse premier Jean Castex zojuist laten weten tijdens een coronapersconferentie. Hij riep burgers en bedrijven ook op om de contacten tussen personen zoveel mogelijk te beperken om zo het rondgaan van het coronavirus in het land terug te dringen.
Een lockdown, avondklok of verlenging van de kerstvakantie voor schoolgaande kinderen is voorlopig niet aan de orde. Wel worden de coronamaatregelen op scholen de komende tijd strikter, aldus de premier. Om de razendsnelle verspreiding van corona onder kinderen tegen te gaan, heeft Frankrijk de mondkapjesplicht voor basisscholen verder uitgebreid. De bescherming moet voortaan ook op de speelplaats worden gedragen. Verder is het nodig meer afstand te houden.
De vijfde golf van corona-infecties vereist nieuwe maatregelen, aldus premier Castex. Hij noemt de algemene situatie beter dan een jaar geleden omdat inmiddels 52 miljoen Fransen zijn gevaccineerd.
Castex, die onlangs positief was getest en vorige week uit quarantaine kwam, benadrukte de noodzaak van vaccinaties en extra prikken. Het is de bedoeling dat ook kinderen tussen de 5 en 12 jaar die te dik zijn of gezondheidsproblemen hebben, binnenkort kunnen worden ingeënt, en snel daarna ook de anderen van deze leeftijd. De premier moedigde het thuiswerken aan om te voorkomen dat er voor Kerstmis opnieuw een avondklok moet worden ingesteld of een reisverbod gaat gelden.
© AFP — De Franse premier Jean Castex tijdens zijn persconferentie. De samenleving is toe aan een langetermijnvisie voor de coronacrisis. Het kabinet moet nu niet steeds een paar weken vooruitkijken, maar juist een duidelijke lijn kiezen. ,,De langere termijn is belangrijker dan wel of geen 2- of 3G. Maak als overheid een duidelijke keuze. De huidige maatregelen lopen over twee weken af. Wat is het alternatief?", stelt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, het overleg van de burgemeesters namens de 25 veiligheidsregio's.
De burgemeesters in het overleg denken verschillend over 2G. Ze vinden het jammer dat het demissionaire kabinet die 2- of 3G-beslissing nu doorschuift. ,,Het kabinet laat in het ongewisse wat dan wel en wat het perspectief daarbij is. Als je geen 2G wil, dan heb je het al snel over sluitingsmaatregelen", verwacht hij.
Het Veiligheidsberaad wil juist de korte en de langetermijnvisie aan elkaar verbinden, omdat het coronavirus niet meer verdwijnt. ,,Na forse maatregelen en een succesvolle vaccinatiecampagne is het virus niet weg. Met welke scenario's houdt je rekening als overheid? Als je weet wat je over maanden wil en hoe je corona een plek geeft in de samenleving, kun je de maatregelen op de korte termijn ook beter motiveren," zegt Bruls. Bovendien tast het 'van week naar week' hoppen van maatregelen de geloofwaardigheid van de overheid aan, vindt hij.
Het Veiligheidsberaad nam al eerder het initiatief voor een langetermijnbeleid. Dat leidde toen tot een stappenplan. Opnieuw willen zij het kabinet hierover adviezen geven. ,,Houd er rekening mee dat Covid blijft. Wij hebben heel veel verrassingen gehad de afgelopen 22 maanden. Daarom moeten we de samenleving veerkrachtig maken. Het helpt niet om dilemma's vooruit te schuiven."
© ANP — Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad en tevens burgemeester van Nijmegen. Het gaat ondanks haar coronabesmetting ‘helemaal top’ met prinses Beatrix. Dat liet haar zoon, koning Willem-Alexander, vandaag weten aan Blauw Bloed. Zaterdag werd bekend dat de prinses positief was getest op het coronavirus en dat ze in thuisisolatie zit.
© AP — Prinses Beatrix (archieffoto). Ongeveer 10.000 mensen hebben zich inmiddels gemeld omdat ze willen helpen bij de boostercampagne tegen het coronavirus. Dat laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.
Bij de website GGDreservisten.nl kunnen mensen, organisaties en de bedrijven die willen helpen met prikken zich sinds vrijdag aanmelden. In de eerste uren dat de site online was stroomden er al zo'n 2000 aanmeldingen binnen. In de loop van zaterdag liep de teller op naar zo'n 6500 en ook daarna bleven de aanmeldingen binnenkomen.
De GGD-koepel is bezig om alle aanmeldingen te selecteren en te ordenen, en dan te kijken wat de regionale diensten nodig hebben. ,,We hebben meer nodig dan alleen mensen die vaccins kunnen zetten. We zoeken bijvoorbeeld ook mensen die administratief werk kunnen doen of die ouderen kunnen begeleiden."
Onder de aspirant-reservisten zijn mensen die in de horeca werken, maar ook gepensioneerde huisartsen. Ook studenten geneeskunde hebben zich gemeld, na een gezamenlijke oproep van de GGD'en en vereniging De Geneeskundestudent, maar precieze aantallen zijn nog niet bekend.
Nederlands en andere buitenlands scheepvaartpersoneel kan in Belgische havens een boosterprik krijgen. De extra inenting, bedoeld om de afweer wakker te schudden, moet voorkomen dat het virus weer de kop opsteekt bij deze risicogroep.
België is al veel verder met de boostervaccinaties dan Nederland. Van iedere vijf volwassen Belgen heeft er nu één zo'n herhalingsprik gehad. Vanaf dinsdag komen ook gezonde mensen onder de 65 aan de beurt.
Het meeste scheepvaartpersoneel is ingeënt met het Janssen-vaccin, waarvan het effect al na een paar maanden afneemt. Menig opvarende van schepen die België aandoen is zelfs helemaal niet gevaccineerd. Ze komen bijvoorbeeld uit landen waar de vaccinatiegraad een stuk lager ligt, zoals Oekraïne, de Filipijnen en Indonesië. Omdat ze op zee dicht op elkaar leven, kan het virus gemakkelijk om zich heen grijpen.
Belgische en buitenlandse zeevarenden kunnen sinds maandag een booster halen in Antwerpen en Zeebrugge. Wie nog niet volledig is ingeënt, kan alsnog aankloppen voor een eerste of tweede prik.
De gorilla’s en leeuwen in Diergaarde Blijdorp die in november besmet raakten met het coronavirus, zijn allemaal hersteld. Dat laat wethouder dierenwelzijn Vincent Karremans weten op Twitter.
Pathé opent zaterdag de deuren al om 6.00 uur 's ochtends. De bioscoopketen heeft net als de horeca en sportclubs last van de verplichte sluiting om 17.00 uur en denkt hiermee het filmpubliek een plezier te doen.
De actie is er een zoals bijvoorbeeld bowlingcentrum Superfun in Amersfoort gisteren hield. Daar kon men toen al om 5.00 uur 's ochtends terecht om met ballen de kegels omver te gooien. Café De Butler in Apeldoorn deed onlangs hetzelfde en ging ook om 6.00 uur open.
Lees ook: Door lockdown niet uit eten 's avonds? Dan ga je toch gewoon 's middags: ‘Bevalt mij wel’ (Premium)
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Nigeria per direct toegevoegd aan de landen met een VoC (Variant of Concern). 'De kleurcode blijft oranje (en rood voor gebieden met veiligheidsrisico’s). Reizigers moeten na terugkeer uit dit land verplicht in quarantaine (ook als ze volledig zijn gevaccineerd)', dat meldt het ministerie.
Ook geldt een dubbele testplicht voor reizigers uit Nigeria, ook voor gevaccineerden. 'Vanavond 6 december geldt nog een coulanceperiode voor de testplicht; hier wordt pas vanaf morgen op gehandhaafd. De quarantaineplicht geldt wel per direct'.
© AP — Een vrouw wordt getest op het coronavirus in Abuja, Nigeria. De avondlockdown heeft ervoor gezorgd dat het aantal mensen dat gebruikt maakt van Testen voor Toegang bijna is gehalveerd. Afgelopen week werden er 318.000 afspraken gemaakt voor een toegangstest, een week eerder waren dat er nog 522.000.
Een derde van die 318.000 afspraken werd gemaakt door mensen die aangaven naar een café of restaurant te willen, ongeveer een kwart van de mensen gaf aan zich te laten testen om te kunnen sporten, zo meldt de organisatie. Testen voor Toegang houdt niet bij door hoeveel mensen die 318.000 afspraken werden gemaakt. De drukste dag was zaterdag 4 december met 67.000 afspraken.
Toegangstesten zijn nodig voor mensen die niet zijn gevaccineerd, maar toch toegang willen krijgen tot bijvoorbeeld horeca en bedrijfsbeurzen. Sinds het ingaan van de avondlockdown op 28 november moet alle horeca om 17 uur dicht.
Nu de 2G-discussie in de kamer is uitgesteld tot het nieuwe jaar dreigt de avondlockdown langer te gaan duren. En dit zijn juist de uurtjes die de horeca zo hard nodig heeft, vertelt horecabaas Johan de Vos.
Nu de 2G-discussie in de kamer is uitgesteld tot het nieuwe jaar dreigt de avondlockdown langer te gaan duren. En dit zijn juist de uurtjes die de horeca zo hard nodig heeft, vertelt horecabaas Johan de Vos.
De piek van de instroom van nieuwe coronapatiënten is achter de rug. Dat deelde Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), vandaag in een persconferentie over de situatie in de ziekenhuizen.
In de afgelopen dag zijn 21.053 positieve uitslagen van coronatests doorgegeven aan het RIVM. Het aantal besmettingen is gestabiliseerd, maar de daling is nog niet ingezet.
In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 152.144 meldingen van positieve tests. Gemiddeld komt dat neer op 21.735 positieve tests per dag. Dat gemiddelde veranderde de afgelopen dagen niet veel, terwijl het daarvoor juist 58 dagen achter elkaar was gestegen. Dat wijst erop dat Nederland nu net voorbij een piek zit.
Het RIVM kreeg afgelopen dag 34 meldingen van sterfgevallen vanwege corona. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn gestorven.
In de landen die zijn aangesloten bij de Europese gezondheidsdienst ECDC, waaronder Nederland, zijn dertig nieuwe gevallen van de omikronvariant van het coronavirus vastgesteld. Daarmee stijgt het totaal naar 212. Het gaat alleen om de omikronbesmettingen in de zogeheten Europese Economische Ruimte.
Portugal heeft de meeste bevestigde omikrongevallen (34), gevolgd door Denemarken (32), Frankrijk (25), Noorwegen (19) en Nederland (18). Ook in dertien andere landen is de variant aangetroffen, waaronder Duitsland, België, Italië.
Bij alle positief geteste personen waren de klachten mild, of er waren helemaal geen klachten. Voor zover bekend is niemand aan de variant overleden.
Wereldwijd zijn er officieel nu ruim 900 omikrongevallen in 47 landen bekend.
Alle werkgevers in New York City moeten vanaf 22 december coronavaccinaties verplicht stellen voor hun werknemers. Op deze manier hoopt burgemeester Bill de Blasio een nieuwe golf van coronabesmettingen te voorkomen nu de feestdagen en de koudere maanden eraan komen.
,,In New York City hebben we besloten een preventieve, gedurfde maatregel te nemen om de verdere groei van het coronavirus en de gevaren ervan te stoppen", vertelde De Blasia in het programma Morning Joe. Vaccins waren al verplicht in de miljoenenstad voor onder andere politieagenten, brandweermannen, en leraren. Ook op scholen moet iedereen geprikt zijn. De burgemeester maakt zich geen zorgen om eventuele gerechtelijke uitdagingen.
Wereldwijd zijn vorig jaar zo'n 627.000 mensen aan malaria overleden, een stijging van 69.000 ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt volgens de Wereldgezondheidsorgansatie (WHO) mede door de coronapandemie, omdat de preventie, diagnose en behandeling van de ziekte werd verstoord.
Er waren vorig jaar naar schatting 241 miljoen malariagevallen, 14 miljoen meer dan in 2019. Van de extra sterfgevallen wordt ruim twee derde gekoppeld aan de pandemie, het overige deel aan een nieuwe rekenmethode. De WHO vreesde eerder dat het aantal sterfgevallen door de coronacrisis zou verdubbelen.
Nigeria veroordeelt het besluit van Groot Brittannië om een vliegverbod van en naar het land op te stellen als 'reis-apartheid'. De Britten hebben daartoe besloten omdat 21 van de 134 vastgestelde omikronbesmettingen in het land te herleiden zijn naar Nigeria.
Nigeriaanse commissaris Sarafa Tunji Isola vertelde op de Britse radio: ,,Het reisverbod is apartheid. We hebben nu niet te maken met een plaatselijk probleem, maar met een pandemisch probleem. Hiervoor zou je een globale aanpak verwachten, niet een selectieve." Verder benadrukt hij dat de omicronvariant milder lijkt te zijn dan delta, en dat we dus niet van stapel moeten lopen.
Veel over de omicronvariant is nog niet duidelijk. Veel landen nemen hierom het zekere voor het onzekere.
Het RIVM waarschuwt voor een vals e-mailbericht dat op het eerste gezicht van deze organisatie lijkt te komen. De lezers daarvan wordt gevraagd een afspraak voor een coronasneltest te maken.
In de e-mail staat dat mensen in de nabije omgeving besmet zijn geraakt met het coronavirus. De geadresseerde kan zogenaamd kosteloos een afspraak maken voor een sneltest door op een link in de e-mail te klikken. Aansluitend worden diens bankgegevens gevraagd. Maar het is allemaal vals. ,,Het RIVM verzendt geen berichten over (mogelijke) besmettingen met het coronavirus bij u in de buurt en zal nooit vragen om bankgegevens", aldus een woordvoerder.
Het RIVM roept ontvangers van de mail op om niet op de link in het bericht te klikken, het genoemde telefoonnummer niet te bellen en de e-mail direct te verwijderen. Ze kunnen melding doen van fraude op www.fraudehelpdesk.nl .
In totaal liggen er nu 2754 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 62 meer dan zondag, zo blijkt uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares liggen nu 611 coronapatiënten, 13 meer dan zondag. Op de verpleegafdelingen worden momenteel 2143 coronapatiënten behandeld, een toename van 49 vergeleken met een dag eerder.
In de afgelopen 24 uur werden er 211 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen, het laagste aantal in drie weken. Op de ic's werden 51 patiënten met corona opgenomen.
Militaire artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel gaan ziekenhuizen assisteren in het zwaar getroffen Limburg. In het VieCuri Medisch Centrum in Venlo gaan 25 militairen aan de slag en in het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen acht.
Vanuit het Maastricht Universitair Medisch Centrum gaat een militaire planner het Regionaal Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding bijstaan. Defensie verleent al steun in Utrecht. 60 militairen springen daar bij op de corona-afdeling van het UMC Utrecht.Rusland heeft de Indiase medicijnautoriteiten gevraagd het Spoetnik M-vaccin - een voor kinderen bedoelde versie van het Spoetnik V-vaccin - goed te keuren voor gebruik bij jongeren tussen de 12 en 17 jaar, meldt investeringsfond RDIF. Het Russische ministerie van Volksgezondheid gaf het vaccin vorige maand al het groene licht. Het vaccin zal vermoedelijk tegen eind december beschikbaar zijn.
© EPA — De M-versie van het Spoetnik-vaccin is bedoeld voor gebruik bij kinderen. De gezondheidsdienst van Kroatië meldt ook de eerste twee omikrongevallen te hebben vastgesteld. ,,We weten niet zeker wat de bron van de infecties is, omdat geen van beide personen in het buitenland is geweest'', zegt epidemioloog Bernard Kaic. ,,Het vermoeden is dat beiden besmet zijn geraakt op een zakenbijeenkomst.'' Bij die bijeenkomst zouden ook bezoekers uit het buitenland aanwezig zijn geweest.
Er zijn vorige week door de GGD's meer dan 150.000 boosterprikken gezet, waarmee het totale aantal aanvullende coronavaccinaties naar 230.000 steeg. Morgen worden de wekelijkse totaalcijfers bekendgemaakt. Het totaal loopt dus nog op.
Minister De Jonge zei in de Tweede Kamer dat de GGD's vorige week 200.000 boosters zouden toedienen. Ook geven ziekenhuizen hun medewerkers, huisartsen en ambulancepersoneel een oppepprik. Die cijfers zijn niet meegenomen in de stand.Van de aanvankelijke 44 reizigers die tien dagen geleden op Schiphol uit Zuid-Afrika aankwamen, verblijven er nog altijd zo'n twintig in het quarantainehotel in Badhoevedorp. Het gaat daarbij om mensen die nog corona hebben, alsook een aantal dat om praktische redenen nog niet kan vertrekken.
De laatsten mogen wel al uit isolatie. ,,Vaak moeten nog formaliteiten geregeld worden om de terugreis te kunnen beginnen en moet er een vlucht geboekt worden", legt de GGD Kennemerland uit. De GGD verwacht dat meerdere mensen vandaag het hotel verlaten. Een onbekend aantal zal langer blijven.
Wie nu nog positief test, moet in quarantaine blijven. Een mobiele testunit komt vrijwel dagelijks langs om mensen te testen. Geen van de betrokkenen is ernstig ziek. Sommigen hebben lichte klachten, anderen zijn klachtenvrij. ,,Dit is een zware opgave voor hen, dat realiseer ik me terdege", zegt GGD-directeur Bert van de Velden.
,,Daarom doen we er alles aan om het verblijf zo goed mogelijk te maken door ruimhartig te zijn in het aanbieden van alles wat nodig is'', zegt Van de Velden. Dagelijks zijn verpleegkundigen aanwezig 'voor directe steun' en om vragen te kunnen beantwoorden.
Rusland heeft voor het eerst de omikronvariant van het coronavirus vastgesteld. Het gaat daarbij om personen die terugkeerden uit Zuid-Afrika, meldt consumentenrechtenorganisatie Rospotrebnadzor. Tien personen die aankwamen testen positief op het coronavirus. Bij twee van hen ging het om omikron. President Poetin heeft de regering vorige week om een actieplan gevraagd om de virusvariant te bestrijden. Hij wees daarbij op de noodzaak om voldoende medicijnen, zuurstof en ziekenhuisbedden, gereed te houden.
Het kabinet bevriest het controversiële plan om ongevaccineerden buiten te sluiten. Dit zogenoemde 2G-protocol gaat voorlopig de ijskast in, meldt minister van Volksgezondheid De Jonge aan de Tweede Kamer. Er is meer tijd nodig.
© ANP — Minister De Jonge zet het 2G-protocol voorlopig in de ijskast. Amerikaanse onderzoekers concluderen dat jongeren die na een coronavaccinatie last krijgen van myocarditis, een zeldzame ontsteking van de hartspier na de prik, over het algemeen snel weer helemaal opknappen, meldt het tijdschrift Circulation.
De wetenschappers - onder meer verbonden aan de Harvard-universiteit, hebben data van 139 tieners en jongvolwassenen geanalyseerd die last kregen van een ontstoken hartspier. De aandoening doet zich sowieso vooral onder jongeren voor.
In negen van de tien gevallen volgde de uitzonderlijke bijwerking op de tweede prik, doorgaans twee dagen na toediening van een zogeheten mRNA-vaccin, zoals die van Pfizer en Moderna. Negen op de tien patiënten waren jongens en mannen.
Het meest voorkomende symptoom waar de jongeren last van kregen, was pijn op de borst. Zo'n 30 procent had ook last van koorts en kortademigheid. De meesten gingen met deze klachten naar het ziekenhuis. 1 op de 5 lag kort op de ic.
Bij ongeveer een even grote groep was de functie van de linker hartkamer licht verstoord. Bij alle patiënten die terugkwamen voor een vervolgafspraak, functioneerde het hart weer helemaal normaal, aldus de studie. Alle jongeren overleefden het.
De American Heart Association constateert dat de voordelen van vaccinatie ook voor jongeren 'de zeer zeldzame risico's op nadelige effecten ver overstijgen'. Volgens bijwerkingencentrum Lareb zijn in Nederland 65 gevallen van myocarditis vastgesteld.
Antidiscriminatiebureau Vizier krijgt veel klachten binnen van mensen die zich door de coronamaatregelen gediscrimineerd voelen. Opvallend veel klachten komen van ongevaccineerde ouders die de zwemles van hun kinderen niet kunnen bijwonen.
De Indiase gezondheidsautoriteiten dringen bij de bevolking aan op vaccinatie, nu het aantal omikrongevallen dit weekend is opgelopen naar 21. Er zijn nu negen gevallen bekend in de westelijke staat Rajasthan, acht in Maharashtra, twee in Karnataka, één in Gujarat en één in de hoofdstad New Delhi.
,,De inwoners van Delhi moeten zich volledig laten inenten, een mondkapje dragen en sociale afstand bewaren'', zegt gezondheidsminister Satyendar Jain op Twitter. De eerste besmetting met de virusvariant werd donderdag in Karnataka vastgesteld. Het ging daarbij om iemand die niet recent in het buitenland verbleef.
De meeste andere omikrongevallen deden zich wel voor bij personen die onlangs terugkwamen uit het buitenland, maar artsen vermoeden dat de variant ook al onder de lokale bevolking rondgaat. ,,Omikron is hier en verspreidt zich momenteel in de gemeenschap'', zegt chirurg Arvinder Singh Soin. ,,Dus maskers op en laat je inenten.''
In India is 51 procent van de volwassen bevolking volledig ingeënt. 85 procent van de 944 miljoen volwassenen heeft minstens één prik gehad. Tientallen miljoenen mensen zijn, vanwege vaccintekorten, te laat met hun tweede prik. De afgelopen 24 uur werden in India 8895 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld en steeg het dodental met 211.
Yvonne van Duijnhoven (52) sprong van de ene voortrazende trein op de andere. Van de GGD in Amsterdam naar die in Rotterdam, waar ze sinds deze zomer directeur is. De trein moet nu weer een tandje harder rijden, met méér prikken en méér testen. ,,We hebben in deze pandemie nog geen meevallers gehad.’’
© Jan de Groen — GGD-directeur Yvonne van Duijnhoven wil meer prikken en meer testen. Uitkeringsinstantie UWV heeft in de laatste periode waarin ondernemers wegens de coronacrisis loonsteun konden aanvragen dik 26.000 verzoeken toegekend, voor in totaal bijna 1,1 miljard euro. Deze werkgevers zijn bij elkaar goed voor 442.000 banen. De steunvraag kwam vooral van horeca- en cateringbedrijven.
In de voorgaande periode voor NOW-steun, die liep van april tot en met juni, vroegen nog 46.000 ondernemers deze subsidies aan. Van de bijna 27.500 aanvragen, het laagste aantal sinds het optuigen van de steunmaatregel, zijn er 1133 afgewezen omdat ze volgens het UWV niet aan de voorwaarden voldeden.
In totaal maakte het UWV sinds het begin van de NOW-regeling al meer dan 20 miljard euro over. Het gaat hier om voorschotten op basis van geschat omzetverlies. Na een definitieve berekening stelt het UWV pas vast op hoeveel geld werkgevers exact recht hadden. Dan kan een nabetaling volgen of moet een deel worden terugbetaald.In België bestaat het vermoeden dat de omikronvariant al langer in het land is dan tot nu toe werd gedacht. Officieel telt België nu negen besmettingen met de virusvariant, maar na nieuw onderzoek blijkt een tiener die enkele weken terug positief testte ook drager van omikron te zijn. Waarschijnlijk raakte zij besmet op school.
Het Agentschap Zorg en Gezondheid bevestigt dat er verschillende omikronbesmettingen gevonden werden in de Sint-Fransiscusschool in Melle, schrijft Het Laatste Nieuws. De variant moet de school zijn binnengekomen, nadat iemand van de Belgische waterpoloploeg in Tsjechië besmet raakte.
De Belgische viroloog Emmanuel André meldde eerder dat dit een van de bekende besmettingsclusters is met de variant. ,,We kunnen deze besmettingscluster linken aan de groep uit Tsjechië", bevestigt het agentschap. Het doet vermoeden dat omikron waarschijnlijk al verder verspreid is dan gedacht.
Een Jordaanse rechtbank heeft vijf hoge gezondheidsfunctionarissen veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor schuld aan de dood van 10 coronapatiënten. Die kwamen in maart om het leven door een storing in een groot staatsziekenhuis, waarbij de beademingsapparatuur ruim een uur zonder zuurstof kwam te zitten.
Kort na het drama maakte gezondheidsminister Nathir Obeidat publiekelijk zijn excuses en trad af. Premier Bisher al Khasawneh zei dat de hele regering verantwoordelijkheid droeg voor het fatale incident. De rechtbank acht de voormalig directeur van het ziekenhuis in de stad Salt en vier van zijn naaste medewerkers schuldig.De Zwitserse farmaceut Roche brengt begin volgend jaar een snelle antigeentest op de markt die kan vaststellen of men besmet is met Covid-19 of met de seizoensgriep. De symptomen van een besmetting met de griep of met Covid-19 zijn vaak hetzelfde. De test combineert beide en is bestemd voor zorgprofessionals. Het resultaat van de test zou al binnen dertig minuten beschikbaar zijn. De tests zouden vanaf januari in Europa beschikbaar moeten zijn en ook de omikronvariant detecteren.
'De lessen die we hebben geleerd van coronapandemie moeten we niet in de wind slaan', zegt een van de makers van het AstraZeneca-vaccin. 'Toekomstige pandemieën zullen mogelijk dodelijker zijn dan de huidige.' De wereld moet ervoor zorgen beter voorbereid te zijn op een toekomstige uitbraak.
,,Dit zal niet het laatste virus zijn dat ons leven en levensonderhoud bedreigt'', zegt hoogleraar vaccinologie aan de universiteit van Oxford, Sarah Gibert, volgens de Britse omroep BBC. ,,De waarheid is dat de volgende erger kan zijn. Mogelijk besmettelijker, dodelijker, of beide.''
,,We mogen na alles wat we hebben meegemaakt niet tot de ontdekking komen dat er, door de economische verliezen die we hebben geleden, nog steeds geen geld is om ons voor te bereiden op een pandemie. De vooruitgang die we hebben geboekt en de kennis die we hebben vergaard, mogen niet verloren gaan.''
Een man die onlangs in Italië verbleef en naar Japan reisde is het derde omikrongeval in het Aziatische land, meldt een overheidswoordvoerder. Afgezien van het feit dat het om een dertiger gaat, worden geen details vermeld. Ook 's mans nationaliteit of land van herkomst worden niet genoemd door de Japanse autoriteiten.
De ziekenhuizen breiden vandaag het aantal ic-bedden uit van 1150 naar 1250. Om die bedden te kunnen leveren, moet andere zorg worden afgeschaald en dat zorgverleners weg worden gehaald bij andere zorgtaken. 'Pijnlijk', noemde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding dat vorige week.
Het aantal patiënten op de ic's moet altijd lager blijven dan de maximale capaciteit. Dit omdat er altijd minimaal 188 bedden vrij moeten zijn voor noodopnames. Dat aantal wordt nu niet gehaald. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit kan een op de drie ziekenhuizen helemaal geen planbare zorg meer leveren.
Daaronder vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. Ook kan bijna een op de drie ziekenhuizen de kritieke planbare zorg niet altijd volgens planning leveren. ,,Dit betekent dat hartoperaties of kankerbehandelingen een of soms meerdere keren worden uitgesteld", aldus de NZa.De examens gaan er weer net zo uitzien als voor de coronacrisis. Dat blijkt uit het voorstel examenmaatregelen van het ministerie van Onderwijs, een concept dat in handen is van De Telegraaf.
De versoepelingen van het afgelopen examen zijn van de baan, ondanks dat de leerachterstanden nog lang niet ingelopen zijn. Zo krijgen scholieren dit jaar niet drie, maar twee herkansingen en verdwijnt het derde tijdvak, waardoor leerlingen minder ruimte hebben om hun examens te spreiden.
Ook de duimregeling, waarbij leerlingen een vak niet mee konden laten tellen, verdwijnt. Hierdoor wordt er door het ministerie weer ingezet op een regulier centraal examen.
De nieuwe omikronvariant van het coronavirus is inmiddels in ongeveer een derde van alle Amerikaanse staten aangetroffen. Toch blijft de Delta-variant van het virus voorlopig verantwoordelijk voor 99,9 procent van alle infecties in het land, zo hebben Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen zondag laten weten.
De omikronvariant heeft zich in ieder geval verspreid naar zestien staten: California, Colorado, Connecticut, Hawaii, Louisiana, Maryland, Massachusetts, Minnesota, Missouri, Nebraska, New Jersey, New York, Pennsylvania, Utah, Washington en Wisconsin. Bij veel van de besmettingen gaat het om mensen die volledig zijn gevaccineerd. Zij hebben slechts milde symptomen.
Anthony Fauci, de medische topadviseur van de Amerikaanse regering, zei zondag tegen televisiezender CNN daarom dat de situatie omtrent de nieuwe variant in de Verenigde Staten 'vooralsnog niet heel ernstig is'. Hij voegde daar echter aan toe dat het nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken, en dat meer onderzoek nodig is.
Het blijft dubbel: vermijd contacten om het coronavirus niet te verspreiden, maar bij Intratuin in Duiven kun je over de koppen lopen bij de kerstshow. ,,Wij volgen trouw de richtlijnen van het RIVM.’’ Lees hier het hele verhaal.
Nederlanders in de grensstreek kunnen opgelucht ademhalen. De restaurants en cafés in België mogen nog altijd tot 23:00 uur openblijven. Daarom trekken liefhebbers ‘massaal’ de grens over. En wat denken ze er daarvan net over de grens in Vlaanderen? ,,Ze zijn hier van harte welkom. Ze respecteren ook netjes de regels.” Lees hier het hele verhaal.
© ANP Schaatstrainer Erwin ten Hove zit sinds vandaag in Salt Lake City in quarantaine na een positieve test op het coronavirus. De trainer van Team Iko heeft geen klachten, maar had uit voorzorg een test gedaan, om eventueel door te reizen naar Calgary waar volgend weekend de laatste wereldbekerwedstrijd van 2021 plaatsvindt. Lees hier het hele verhaal.
Iets in hem zei dat de mail van de GGD die Dirk Eekma (68) uit Nijverdal in zijn mailbox vond, niet klopte. Zijn voorgevoel bleek juist. Want de valse mail is een nieuwe truc van cybercriminelen om aan bankgegevens van met name ouderen te komen. Lees hier het hele verhaal.
Omdat bezoekers de coronaregels zouden hebben overtreden, moest discotheek Index in Schüttorf in de nacht van zaterdag op zondag op last van de autoriteiten dicht. De 2000 bezoekers, waaronder zo’n 1400 Nederlanders, werden door politie en personeel naar buiten gedirigeerd.
De autoriteiten grepen rond 2.40 uur ’s nachts in, nadat gebleken was dat binnen de regels niet werden nageleefd. Bezoekers zouden geen mondkapje hebben gedragen, zo werd door agenten in burger geconstateerd. De controle bij Index maakte deel uit van een algehele coronacontrole in het gebied rondom Schüttorf. „In totaal zijn 2000 gasten door de exploitant verzocht de locatie te verlaten”, meldt de politie.
Om de sluiting in goede banen te leiden werden extra politieagenten uit Osnabrück opgeroepen. „Rond 5 uur in de ochtend hadden alle gasten de discotheek verlaten. De afsluiting verliep zonder noemenswaardige incidenten”, aldus de politie.
Eigenaar Holger Bösch noemt de politiecontroles ‘onevenredig’ en is furieus. „We controleren onze gasten drie keer voordat ze binnenkomen. Eerst wordt de vaccinatiestatus opgevraagd, dan de dagelijkse negatieve test en dan het toegangsbewijs. Iedereen die in het weekend geen FFP2-masker bij zich had, kreeg er een van ons”, zegt hij. In de club waren er op vrijdag 20 stewards en op zaterdag 30 om de naleving te controleren. „We doen er alles aan om ons aan alle coronaregels te houden. Meer kun je niet doen”, aldus Bösch.
Hij hekelt het feit dat de controleurs zelfs mensen die aan het eten waren of een drankje wilden nuttigen opdroegen hun mondkapje op te zetten. „Dat heeft niks met veiligheid te maken, maar met het onmogelijk maken van ons werk”, aldus Bösch.
De joodse, Europese organisatie European Jewish Association reageert zondag met afschuw op de afbeelding van een gele ster die door demonstranten tijdens de betoging tegen de coronamaatregelen in Brussel gebruikt werd. ,,Het is moeilijk te zeggen hoe fout dit is", zegt rabbijn Menachem Margolin, voorzitter van de European Jewish Association.
,,Ik heb moeite om de gelijkenis te zien tussen gevraagd worden om een vaccin te nemen tijdens een pandemie, of de gevolgen te dragen als je dat niet doet, en tussen het systematisch uitmoorden van zes miljoen Joden in vernietigingskampen, gaskamers of massale schietpartijen aan open graven", aldus Margolin.
,,Het maakt me ziek om te bedenken hoe weinig mensen de pijn begrijpen die dergelijke spandoeken veroorzaken, en hoe weinig mensen echt begrip en waardering hebben voor de enorme omvang en verwoesting van de holocaust. Aan degenen die vandaag marcheerden met een grote gele ster, zeg ik dit: doe dit niet”, vertelt hij.
© Videostill — Alpaca bij coronaprotest Brussel Op basis van de gegevens van patiënten die in Zuid-Afrika besmet zijn geraakt met de omikronvariant van het coronavirus, kan een beeld worden geschetst dat "een beetje bemoedigend" is. Er lijkt voorlopig geen sprake te zijn van ernstige symptomen. Dat zegt Anthony Fauci, die het Witte Huis adviseert voor de aanpak van de coronapandemie.
,,Het is duidelijk dat in Zuid-Afrika de omikronvariant meer wordt overgedragen", zegt Fauci in een interview aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. Hij wijst erop dat in het land een "verticale" besmettingscurve wordt opgetekend.
Maar ondanks de snellere verspreiding van het virus, is er voorlopig geen sprake van een alarmerende stijging van het aantal ziekenhuisopnames. ,,Tot nu toe zijn de signalen over de ernst een beetje bemoedigend", zegt Fauci. Hij waarschuwt wel dat "het nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken".
Experts wijzen erop dat Zuid-Afrika een veel jongere bevolking heeft, waardoor het risico op ernstige symptomen er hoe dan ook lager ligt. Bovendien kunnen de komende weken nog ernstig zieke patiënten opduiken.
© REUTERS — Anthony Fauci Als de premier zegt dat de kroegen van vijf tot vijf dicht moeten blijven, mogen ze dus ook van vijf tot vijf open! Jongkwan Chen nam in Apeldoorn de proef op de som en keerde zijn openingstijden om. In het holst van de nacht gooide hij de deuren van café De Butler open. ,,Een groot succes,’’ merkte hij. ,,Dat gaan we vaker doen.’’ Lees hier het hele verhaal.
Alle kinderen tussen de 5 en 11 jaar zouden een vaccin tegen corona moeten kunnen krijgen. Dat zeggen zowel de Vereniging van Jeugdartsen (AJN) als verschillende kinderartsen tegen Nieuwsuur. Diverse kinderartsen wijzen op de voordelen van vaccinatie, ook bij gezonde jonge kinderen. Daarin wijken deze kinderartsen af van het standpunt van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).
In Nederland kunnen kinderen onder de 12 jaar geen vaccin krijgen, maar verschillende kinderartsen willen dus dat dit wel mogelijk wordt.
Hugh Jackman heeft zondag zijn boostervaccin gekregen. Dat deelt de Australische acteur door middel van een foto op Instagram.
"Boosted", schrijft de 53-jarige Jackman onder een foto waarop hij de prik krijgt. Daarop spant hij duidelijk zijn arm aan, wat volgers hem juist afraden. ,,Dan gaat het alleen maar meer pijn doen, die fout maakte ik ook", reageert er eentje.
De acteur, vooral bekend van de films The Wolverine en X-Men, woont met zijn gezin in New York.
© AP — Hugh Jackman links Op een cruiseschip van Norwegian Cruise Line dat zondag moet aanmeren in New Orleans, zijn tien gevallen van coronabesmetting vastgesteld. Aan boord zijn meer dan 3200 mensen.
,,De Norwegian Breakaway vertrok op 28 november uit New Orleans en stopte in Belize, Honduras en Mexico," zo zegt het Louisiana Department of Health op Twitter.
De gezondheidsdienst voegde eraan toe dat alle opvarenden een COVID-test moeten ondergaan voordat zij van boord gaan. Wie positief is, moet voor eigen vervoer zorgen of in quarantaine gaan.
Bij de betoging in Brussel tegen de nieuwe coronamaatregelen lopen niet alleen mensen mee, maar ook een alpaca. Samen met zijn eigenaars en met enkele ballonnen vastgemaakt, stapt het wollige dier mee.
De politie heeft traangas en een waterkanon ingezet bij een protest tegen coronamaatregelen in Brussel. In de Belgische hoofdstad waren naar schatting 8000 demonstranten op de been. Volgens Belgische media zoals Het Laatste Nieuws verliep de mars, die inmiddels zijn eindpunt heeft bereikt, behoorlijk chaotisch en is sprake van een grimmige sfeer.
Groepjes betogers richtten zich aan het einde van de protesttocht tegen aanwezige agenten en bestookten hen met vuurwerk en andere projectielen. Die reageerden met traangasgranaten en een waterkanon. Ook tijdens de mars zochten demonstranten de confrontatie met de politie, maar bleven schermutselingen uit.
© AFP In Denemarken is het aantal bevestigde besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus opgelopen tot 183, melden Deense gezondheidsautoriteiten zondag, die dit een 'zorgwekkende ontwikkeling' noemen.
De Europese gezondheidsdienst ECDC meldde eerder op zondag 182 bevestigde besmettingen met de omikronvariant, waarvan achttien in Denemarken. Het ECDC meldt alleen de besmettingen in de Europese Unie en de zogeheten Europese Economische Ruimte.
Omikron wordt in steeds meer landen vastgesteld en er blijven nieuwe gevallen opduiken in andere delen van Europa. Het Verenigd Koninkrijk heeft zondag melding gemaakt van minstens 246 infecties met omikron, die zodanig is gemuteerd dat er wordt gevreesd dat de variant extra besmettelijk is. Dat is een toename van 86 ten opzichte van een dag eerder.
De GGD zegt sinds het begin van de boostercampagne dagelijks gemiddeld 150 afspraken voor een oppepprik af, na een leeftijdcheck. Dat laat een woordvoerster van de GGD GHOR Nederland, de brancheorganisatie van de gezondheidsdiensten, weten. Het gaat dan om personen die niet in de juiste doelgroepcategorie vallen. Zij worden gebeld of krijgen een sms en hun afspraak wordt gecanceld. De vaccinatielocaties zelf gaan nog eens strenger op voordringers controleren.
Het RIVM heeft tussen zaterdagochtend en vanochtend 23.153 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, waarmee de nieuwe dagcijfers weer een stuk boven het weekgemiddelde liggen. Gemiddeld werden er per dag 21.807 besmettingen geconstateerd in de laatste zeven dagen.
Het is de 19e keer in 20 dagen tijd dat er meer dan 20.000 bevestigde besmettingen zijn. De enige dag waarop het aantal onder die grens bleef, kwam dat door een storing. Op zaterdag werden er (bijgesteld) 22.692 positieve tests geregistreerd.
De Europese gezondheidsdienst ECDC telt vandaag 182 bevestigde besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus. Dat zijn er zestien meer dan zaterdag. Het gaat alleen om de besmettingen in de Europese Unie en de zogeheten Europese Economische Ruimte.
Portugal heeft met 34 bevestigde gevallen de meeste omikronbesmettingen in het Europese gebied, gevolgd door Noorwegen (19), Nederland (18), Denemarken (18) en Frankrijk (16).
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is, na twee dagen met een lichte daling, weer iets toegenomen. In totaal liggen er vandaag 2692 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, in het ziekenhuis, tegenover 2670 zaterdag.
Ook het aantal coronapatiënten op de intensive cares steeg iets, van 597 op zaterdag naar 598 vandaag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
In totaal werden er 33 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic’s. Verder zijn er 416 ic-bedden bezet door patiënten die iets anders hebben dan Covid-19.
Nu liggen er liggen er nu 2094 coronapatiënten op verpleegafdelingen, 21 meer dan zaterdag. Op de verpleegafdelingen waren in totaal 225 nieuwe opnames vanwege Covid-19.
Mensen geboren in 1942 kunnen een afspraak maken voor een boosterprik. Een afspraak kan gemaakt worden via coronatest.nl.
Een eventuele 2G-samenleving is moeilijk te handhaven. Dat zegt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in het televisieprogramma Buitenhof. ,,De handhaving is geen onuitputtelijke bron waar je uit kunt tappen. Ik zie bij mijn korps de uitputting.” Halsema heeft zo'n 450 boa's en 2000 agenten op straat ter beschikking. Handhaving van 2G is 'heel lastig' aldus de burgemeester.
Bij de invoering van 2G en ook de prikplicht, twee opties die beiden door de Tweede Kamer worden besproken, plaatst Halsema twee kanttekeningen. Het collectieve belang van volksgezondheid kan boven de individuele vrijheid gaan, maar dan moet er wel een 'fundamenteel debat' worden gevoerd over de proportionaliteit. Ook moet de effectiviteit van dergelijke maatregelen goed gewogen worden, aldus de burgemeester.
Halsema adviseert de regering om een 'nationale denktank' op te zetten die nadenkt over hoe we de komende jaren met het virus omgaan, onder andere op het gebied van zorg, internationale handel en sociale verhoudingen. Halsema noemt Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, en voormalig zorgbestuurder Marcel Levi als geschikte kandidaten voor zo'n denktank.
Voorlopers van de nieuwe Omikron-variant waren waarschijnlijk al maanden aanwezig, zegt Wolfgang Preiser, onderzoeker aan de Stellenbosch Universiteit in Kaapstad en onderzoeker bij het consortium dat de variant ontdekte. ,,Voor zover we nu weten, evolueerde een vroege vorm van Omikron als apart virustype voordat Alpha en Delta opdoken.”
Dit type virus heeft zich vervolgens maanden lang geëvolueerd zonder opgemerkt te worden. ,,De vraag is: waarom kon Omikron zo lang verborgen blijven en nu pas op stoom komen? Misten er nog een of twee mutaties waarmee het zo snel kon verspreiden?” vraagt Preiser zich af.
De Omikron-variant werd ontdekt in Zuid-Afrika en Botswana en heeft een groot aantal mutaties. De WHO heeft het tot zorgelijke variant bestempeld.
Het is mogelijk om voor te dringen bij het halen van een boosterprik bij de GGD. Het ANP meldt dat iemand die op basis van zijn geboortejaar voorlopig nog niet aan de beurt zou zijn voor de aanvullende prik, er moeiteloos in slaagde die toch te krijgen. Een ander die zijn gegevens heeft laten zien als bewijs slaagde daar twee weken geleden al in.
De persoon die zondag de boosterprik haalde, is geboren in 1967. Hij had op de afsprakensite van de overheid 1937 ingevuld om de prik nu al te kunnen krijgen. In de regio Den Haag ontving de man zondag de aanvullende prik die de bescherming tegen het coronavirus op peil moet houden.
Mensen onder de zestig zijn volgens de planning van demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge eigenlijk pas vanaf januari aan de beurt voor een boosterprik, en de campagne begon in vergelijking met andere Europese landen traag. De Jonge kondigde vrijdag aan dat er komende weken meer priklocaties worden ingericht. Dat moet ervoor zorgen dat voor het einde van de maand alle zestigplussers een extra prik hebben kunnen halen.
,,Als je voordringt, en fraudeert bij het invullen van de gegevens, dan neem je een plek van iemand in die deze vaccinatie misschien nog harder nodig heeft dan jij”, liet koepelorganisatie GGD GHOR eerder al in een reactie weten. ,,Er is voor iedereen een vaccin beschikbaar, maar wacht op je beurt en je uitnodiging.”
© ANP — Mensen staan in de rij voor een boosterprik. In het Verenigd Koninkrijk hebben al bijna 20 miljoen mensen een boostervaccin gehad. Om het tempo van het vaccinatieprogramma verder op te hogen, zet de overheid ongeveer 400 militairen in.
Van de bevolking vanaf 12 jaar is 80,8 procent volledig ingeënt en heeft 34,4 procent een booster gehad. Het VK begon halverwege september met het aanbieden van de extra prik die de bescherming tegen het coronavirus op peil moet houden.
In Duitsland hebben 10 miljoen mensen een derde prik gekregen. Nederland heeft eind deze week naar verwachting 700.000 boostervaccinaties toegediend.
Olaf Scholz, die naar verwachting volgende week benoemd wordt als nieuwe bondskanselier van Duitsland, heeft op een congres van zijn partij SPD gezegd dat de restricties voor mensen zonder coronavaccinatie moeilijk, maar noodzakelijk zijn. ,,Precies omdat niet genoeg mensen zich hebben laten vaccineren, moeten we dit weer doen."
Horeca, winkels en culturele instellingen kunnen open blijven onder de 2G-regels. Daarbij mogen alleen mensen die gevaccineerd zijn of recent hersteld zijn van Covid-19 naar binnen. ,,We kunnen ons richten op regels voor die mensen die niet de kans hebben genomen zichzelf te beschermen", aldus Scholz.
In verschillende steden werd zaterdag geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. In Hamburg waren 5000 demonstranten op de been.
© Georg Wendt/dpa — Onder andere in Hamburg gingen mensen de straat op om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Ook de Chileense gezondheidsdienst heeft een besmetting met de omikronvariant ontdekt bij een uit Afrika afkomstige reiziger. De besmette persoon kwam op 25 november uit Ghana aan in Chili. Een coronatest bij aankomst bleek positief. ,,De passagier die twee doses van het Pfizer-vaccin heeft gehad, verkeert in goede gezondheid en zit in isolatie'', zegt de minister van Volksgezondheid van de regio Valparaiso.
'Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is positief getest op corona', verklaart de Rijksvoorlichtingsdienst. ,,Prinses Beatrix heeft zich in verband met milde verkoudheidsklachten laten testen.''
,,De Prinses is thuis in isolatie en houdt zich aan de leefregels voor mensen die positief getest zijn. Personen die in nauw contact zijn geweest met Prinses Beatrix zijn geïnformeerd'', leest het bericht.
Beatrix kwam maandagochtend na een vierdaags werkbezoek terug uit Curaçao. Daar vertelde ze dat ze tweemaal gevaccineerd is tegen het coronavirus en al een boosterprik heeft ontvangen. Ze vloog zondagavond laat, Nederlandse tijd, terug op een lijnvlucht van KLM.© Brunopress — Prinses Beatrix is positief getest op corona. Frankrijk heeft het afgelopen etmaal 51.624 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Het aantal coronapatiënten dat sinds het begin van de pandemie is overleden in de ziekenhuizen stijgt vandaag met 49 naar 92.557.
De Britse overheid trekt de coronateugels aan en verplicht alle vliegreizigers om voor vertrek naar Groot-Brittannië een coronatest te ondergaan. Volgens premier Johnson zijn de maatregelen nodig om de opmars van de omikronvariant te vertragen, zodat wetenschappers ondertussen meer te weten kunnen komen over deze virusversie.
,,We hebben de afgelopen week, sinds we van omikron hoorden, de gegevens in de gaten gehouden en we zien een toenemend aantal besmettingen die gelinkt zijn aan reizen'', zegt gezondheidsminister Sajid Javid. ,,We hebben altijd gezegd snel te zullen reageren als dat nodig is, als veranderende cijfers daarom vragen.''
De reismaatregel verplicht alle inkomende reizigers ertoe zich maximaal 48 uur voor vertrek te laten testen. De testplicht gaat dinsdagnacht in. Daarnaast wordt Nigeria toegevoegd aan de list met landen waarvoor een vliegverbod geldt. Groot-Brittannië telt nu 160 omikrongevallen, die veelal terug te voeren zijn op Zuid-Afrika of Nigeria.GGD Hollands Midden stopt per direct met het aanbieden van boosterprikken zonder afspraak aan 60-plussers vanwege de grote verkeersdrukte die vandaag is ontstaan. Het besluit is genomen op advies van de veiligheidsregio. Vanochtend stonden er lange files op de wegen rondom de vaccinatielocaties in de regio.
,,Omdat dit tot gevaarlijke verkeerssituaties leidde, is nu besloten te stoppen'', meldt de GGD. De GGD bood 60-plussers de mogelijkheid zonder afspraak langs te komen voor een extra vaccinatie omdat er meer vaccin en personeel beschikbaar was dan dat er afspraken voor een boosterprik werden gemaakt.Gisteren meldde koepelorganisatie GGD GHOR Nederland al dat het prikken zonder afspraak in Hollands Midden een tijdelijke actie was. Van de actie werd gretig gebruik gemaakt. Donderdag kregen 2000 mensen een boosterprik zonder afspraak. Vrijdag ging het om meer dan 1700 mensen. Vandaag werden 2100 mensen geprikt.
Italië telt vandaag 16.632 nieuwe coronagevallen. Gisteren werden er 17.030 gemeld. Het ministerie van Volksgezondheid registreerde 75 overlijdens ten gevolge van Covid-19. Een dag eerder meldde men 74 gerelateerde sterfgevallen.
Er zijn sinds het uitbreken van de pandemie 134.152 personen in Italië overleden na te zijn besmet met het coronavirus. Na het Verenigd Koninkrijk is Italië het land met de meeste coronadoden in Europa en negende in de wereld.
Tot nu toe raakten ruim 5 miljoen Italianen besmet. Er liggen momenteel 5428 coronapatiënten op verpleegafdelingen van de ziekenhuizen. Het aantal mensen met ernstige klachten dat op de ic's ligt, bedraagt op dit moment 732.
De Britse gezondheidsautoriteiten melden vandaag, na twee dagen met meer dan 50.000 nieuwe gevallen, een daling in het aantal besmettingen. De afgelopen 24 uur werden er 42.848 positieve testuitslagen geregistreerd. Er worden 127 sterfgevallen binnen 28 dagen na een positieve test gemeld. Gisteren ging het om 143 overlijdens.
Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares ligt de afgelopen dagen rond de 600. ,,Op dit moment is er dus geen sprake van code zwart'', zegt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, ,,Maar 600 coronapatiënten is nog steeds enorm veel.'' Verpleegkundigen hebben het volgens Gommers zwaar. ,,Er moeten ook vandaag weer patiënten worden verplaatst tussen ziekenhuizen omdat sommige overlopen."
Tien dagen geleden was de verwachting dat er 680 coronapatiënten op de ic zouden liggen. Dan zouden we volgens Gommers, als er geen 'keiharde maatregelen' komen, in een code zwart op de ic's belanden. Inmiddels neemt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen twee dagen op rij af. Vandaag zijn dat er nog 2670. ,,Op de ic's merken we nu absoluut nog geen verschil. Maar als dat verder afvlakt, dan ziet het er iets rooskleuriger uit'', aldus Gommers.
,,Komende week is een belangrijke week waarin we gaan zien welke kant het op gaat: hebben we het gered of komt er toch nog een stijging? Ook gaan we mogelijk de effecten zien van de laatste maatregelen." Maandag gaat het aantal ic-bedden naar 1250. Om dat aantal bedden te halen, wordt andere zorg afgezegd of uitgesteld. Gommers: ,,Die opschaling is nu in volle gang. We zetten met elkaar onze schouders eronder en we hopen dat we het gaan redden.''
© Marco De Swart — Diederik Gommers merkt op de ic's nog geen verschil. Aan een protestmars tegen de coronamaatregelen in Utrecht deden vandaag zo'n 5000 mensen mee, laat de gemeente weten. De demonstratie waarbij een route door de stad werd gelopen, is rustig verlopen. Het maximale aantal deelnemers was van te voren vastgesteld op 5700. De gemeente riep mensen op om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Eén demonstrant kan een proces-verbaal tegemoet zien voor een strafbare leus.
De bekende huisarts Matthijs van der Poel heeft een wel heel bijzondere manier gevonden om Rotterdamse ouderen van een boosterprik te voorzien. Verkleed als Sinterklaas ging hij vandaag langs bij het echtpaar Bas (82) en Anja (77) van der Ven in Rotterdam-Delfshaven. 'U kunt weer genieten van het leven', zei de boostersint na de prikken.
© Sanne Donders — Huisarts Mathijs van der Poel dienst als Sinterklaas boosterprikken toe. Wetenschappers vermoeden dat de omikronvariant van het coronavirus zeker één van zijn mutaties heeft verkregen door een stukje erfelijk materiaal van een ander virus over te nemen. Mogelijk gaat het om een verkoudheidsvirus dat zich in dezelfde besmette cellen ophield, klinkt het. Cellen in de longen en luchtwegen kunnen zowel het Sars-Cov-2-virus alsook gewone verkoudheidsvirussen herbergen.
Die situatie maakt zogenoemde recombinatie mogelijk. Een proces waarbij de virussen kopieën maken die delen van beide meedragen. Het bewuste stukje dna lijkt niet aanwezig te zijn in eerdere versies van het coronavirus, maar is veelvoorkomend in andere virussen, waaronder die welke verkoudheid veroorzaken (HCoV-229E). Het zou ook in het menselijk genoom aanwezig zijn.
Door het stukje dna op te nemen, zou omikron zich 'menselijker' maken waardoor het aanvallen van het immuunsysteem kan ontwijken, zegt Venky Soundararajan van het in Cambridge, Massachusetts, gevestigde analysebedrijf Nference dat het onderzoek leidde.
Het onderzoek naar de vraag óf en waarom deze virusversie voor mildere klachten zorgt, neemt nog zeker een aantal weken in beslag. Ook wordt nog onderzocht of het virus bij ziekte zwaardere klachten veroorzaakt en of het op termijn de deltavariant zal verdringen als dominante virusversie. ,,We hebben waarschijnlijk veel generaties van recombinatie gemist'', zegt Soundararajan. ,,Na verloop van tijd heeft dat tot de opkomst van de omikronvariant geleid.''
De resultaten van het onderzoek moeten nog worden getoetst door andere wetenschappers. Een andere hypothese is dat omikron in een dierlijke gastheer is gemuteerd. Soundararajan wijst onderwijl op de noodzaak van inentingen. ,,Door te vaccineren verklein je de kans dat mensen met een verzwakt immuunsysteem in contact komen met het SARS-CoV-2-virus.''India heeft vandaag het derde omikrongeval vastgesteld, melden gezondheidsambtenaren in het land. De met de virusvariant besmette persoon is een 72-jarige man uit de westelijke staat Gujarat.
Hij zou tientallen jaren in Zimbabwe hebben gewoond en op 28 november zijn teruggekeerd naar zijn geboorteland. In India zijn sinds het uitbreken van de pandemie bijna 35 miljoen coronabesmettingen vastgesteld.In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zijn vandaag duizenden mensen op de been gekomen om te protesteren tegen de coronamaatregelen van de overheid. Geconfronteerd met oplopende infectiecijfers besloot Oostenrijk opnieuw tot een lockdown en voert vanaf februari een vaccinatieplicht in.
Betogers droegen borden mee, met daarop teksten als 'Ik beslis zelf wel', 'Maak Oostenrijk Weer Groot' en 'Nieuwe Verkiezingen', verwijzend naar de politieke chaos waarin het land verzeild is geraakt nadat in twee maanden tijd drie kanseliers opstapten. Agenten wezen de deelnemers op het dragen van mondkapjes.
Er waren zo'n 1200 agenten ingeroepen om de menigte in goede banen te leiden. Diverse protesten zouden samenkomen tot een grote mars in het centrum van Wenen. Een parlementscommissie keurde deze week een verlenging van de lockdown tot 20 dagen goed. Dat is volgens de regering de maximale duur van de lockdown.
© REUTERS — Demonstranten in het centrum van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Bij de website GGDreservisten.nl kunnen mensen, organisaties en de bedrijven, die willen helpen bij de boostercampagne zich sinds vrijdag melden. En het loopt werkelijk storm. Bij de GGD zijn 6500 aanmeldingen binnengekomen, waaronder scholen, bedrijven, tandartsen en studenten. De GGD noemt het 'echt hartverwarmend dat individuele burgers en organisaties zich in zulke groten getale aanmelden'.
Een grote sportschoolketen bood locaties en personeel aan, zegt een woordvoerster van de GGD. Ook horecagelegenheden melden zich, omdat ze door de sluiting om 17.00 uur tijd en ruimte hebben om hun personeel in te zetten. GGD GHOR Nederland heeft via de vereniging van geneeskundestudenten ook studenten opgeroepen. Er is nog vraag naar locatiehoofden, administratieve krachten en callcentermedewerkers.
Het RIMV meldt in de afgelopen 24 uur 22.723 positieve coronatests te hebben afgenomen. Dat is boven het dagelijks gemiddelde van afgelopen week. Gemiddeld werden er per dag 21.666 besmettingen geconstateerd in de laatste zeven dagen.
Het is de 18e keer in 19 dagen tijd dat er meer dan 20.000 bevestigde besmettingen zijn. De enige keer dat het aantal lager lag, kwam dat door een storing. Gisteren werden er (bijgesteld) 21.581 positieve tests geregistreerd.In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM in totaal 151.663 meldingen van positieve tests.
In de ziekenhuizen liggen nu 2670 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 58 patiënten minder dan een etmaal geleden. Ook van donderdag op vrijdag nam het aantal mensen met Covid-19 dat een ziekenhuisbed bezet houdt al af.
Op de intensive cares daalde het aantal coronapatiënten zaterdag weer tot onder de 600, na daar twee dagen boven te hebben gezeten. Op dit moment zorgen medewerkers van de ic's voor 597 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn zes patiënten minder dan vrijdag. Er werden 29 nieuwe patiënten op de ic's opgenomen. Het is voor het eerst in bijna drie weken dat er op één dag minder dan 30 nieuwe opnames van Covidpatiënten op de ic's waren.
De verpleegafdelingen behandelen momenteel 2073 coronapatiënten, een daling van 52 mensen ten opzichte van een etmaal geleden. Een dag eerder nam het aantal mensen met Covid-19 in de klinieken al af met 83 patiënten. Van vrijdag op zaterdag werden 281 nieuwe coronapatiënten op de verpleegafdelingen opgenomen, maar doordat er nog meer mensen de klinieken verlieten, bijvoorbeeld omdat ze werden overgeplaatst naar een andere afdeling of overleden, nam het totaal aantal opgenomen Covidpatiënten er toch af.
Nu door corona heel veel reguliere operaties niet door kunnen gaan, neemt het onbegrip toe bij patiënten die er de dupe van zijn. Zij zien hun klachten verergeren met weinig zicht op een snelle oplossing. Zoals de 80-jarige Anneke Agterberg uit Eersel. Haar heupoperatie werd afgeblazen. Ze levert nu elke dag in op haar gezondheid. Lees hier het hele verhaal.
Het aantal besmettingen met de omikronvariant in Zuid-Afrika gaat hard,vertelt ook de Nederlandse arts Hugo Tempelman die in Zuid-Afrika meewerkt aan het onderzoek naar de nieuwe variant. De nieuwe besmettingen in het land zijn bijna enkel nog met de omikronvariant. En tot nu toe valt het ziektebeeld mee: ,,Er zijn veel besmettingen bij mensen die al gevaccineerd zijn, maar hun symptomen zijn tot nu toe mild”, vertelt Tempelman.
In ons land zijn er tot nu toe 18 bevestigde gevallen met de omikronvariant. In Zuid-Afrika zijn er bijna enkel nog gevallen met de nieuwe variant. Volgens Tempelman, die ook in het land woont, gaat het snel: ,,Die vierde golf gaat enorm hard.”
Ook mensen die gevaccineerd zijn, krijgen toch nog te maken met de omikronvariant. Maar tot nu toe lijkt het wel alsof ze minder ziek worden, de klachten zijn mild. ,,Dat is goed nieuws, maar het is wel te vroeg om hier nu al een sluitend antwoord op te geven”, vertelt Tempelman.
Volgens de Nederlandse arts moeten de neuzen ook allemaal in dezelfde richting wijzen. Zo moet er volgens hem een betere verdeling komen van de vaccins: ,,De productie moet verhoogd worden, we moeten dit probleem wereldwijd aanpakken.” Tempelman vindt ook dat de visie op dit virus moet veranderen: ,,Zowel de media en de politiek moeten hierbij helpen. Er is momenteel geen leven na de pandemie, we moeten ermee leren leven en onze angst beheren. Een vaccinatieplicht is nodig, het is een plicht om anderen te beschermen tegen jezelf.”
Verder gaat Tempelman ervan uit dat we moeten stoppen met van angstperiode naar angstperiode te lopen. ,,Ik wil niet terug naar een periode waarin ik niet naar buiten kan, dan liever de sociale afstand en mondmaskerplicht behouden.”
© Hugo Tempelman — De Apeldoornse arts Hugo Tempelman. Hij werkt al dertig jaar in Zuid Afrika. De Patiëntenfederatie wil dat kwetsbare mensen van jonger dan zestig jaar voorrang krijgen in de boosterprikcampagne. De federatie heeft zaterdag Tweede Kamerleden benaderd met die oproep.
,,De tijd dringt voor 60-minners met een kwetsbare gezondheid", aldus bestuurder van de federatie Dianda Veldman in een Whatsapp-bericht aan Kamerleden. Ze wijst erop dat jonge mensen met een kwetsbare gezondheid in een eerder stadium van de vaccinatiecampagne wel voorrang kregen. ,,Iemand van 25 jaar met een ernstige spierziekte zoals Duchenne kreeg de eerste vaccinatie in maart 2021 en de tweede rond april", schrijft Veldman. Leeftijdsgenoten konden hun prik pas in de zomer krijgen.
Maar in de boosterprikcampagne krijgen jongere mensen met een kwetsbare gezondheid geen voorrang. Mensen onder de zestig komen vanaf januari aan de beurt voor een boosterprik. Zij worden dan geprikt van oud naar jong. Voor iemand van 25 met een kwetsbare gezondheid kan het dus zijn dat er veel meer dan zes maanden tussen de laatste prik en de boosterprik zit. ,,Terwijl hun kans om met corona op de intensive care te komen levensgroot is", stelt Veldman. Volgens haar zijn er zo'n 10.000 heel kwetsbare mensen onder de zestig.
Het is druk in de winkelstraten met mensen die nog cadeautjes willen kopen voor Sinterklaas. De drukte is wel goed te handhaven en mensen houden zich aan de coronamaatregelen zoals afstand houden en mondkapjes dragen, aldus verschillende winkelketens.
Volgens topman Eddy Assies van Intertoys loopt de verkoop in de speelgoedwinkels goed. ,,Mensen komen nog op het laatste moment cadeautjes kopen of halen spullen af die online zijn besteld." De coronamaatregelen worden volgens hem goed nageleefd. Ook op zondag zijn nog veel Intertoys-winkels open, maar volgens Assies ligt het zwaartepunt vooral op de zaterdag. Met name speelgoed van Pokémon en Lego, hobby-producten en gezelschapsspellen zijn populair, aldus de topman.
Ook bij elektronicaketen MediaMarkt gaan de zaken goed, laat een woordvoerster weten. Zij zegt dat het "gemiddeld druk" is in de vestigingen. Het bedrijf had de openingstijden al verruimd door vroeger te openen om zo drukte te spreiden uit veiligheid voor klanten en personeel. Bij MediaMarkt worden de coronamaatregelen door klanten eveneens goed nageleefd. ,,Alles gaat dus goed", zegt ze.
Een woordvoerster van HEMA geeft aan dat het "gezellig druk is in de winkelstraat, maar niet te druk". ,,Alles wordt in goede banen geleid", zegt ze.
Winkeliersvereniging INretail spreekt van een "soepel verloop" in de winkelstraat in aanloop naar pakjesavond en stelt dat winkeliers de coronamaatregelen goed handhaven en dat bezoekers zich hier aan houden.
© ANP In het Utrechtse Park Transwijk hebben zich rond het middaguur duizenden deelnemers aan een protestmars tegen het coronabeleid verzameld. Voor de vijf kilometer lange tocht door de stad begint wordt een aantal toespraken gehouden. Lees hier het hele verhaal.
© AD — Zwarte rook komt uit vuurpotten aangestoken door demonstranten. In Brussel vindt morgen een demonstratie plaats tegen de maatregelen die getroffen zijn voor de bestrijding van de coronapandemie. De nieuwe bijeenkomst wil voortbouwen op de 'nationale mars' van 21 november, waaraan volgens de politie in totaal bijna 35.000 mensen deelnamen.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in haar laatste wekelijkse videoboodschap opgeroepen tot solidariteit en vaccinaties in de strijd tegen het coronavirus. Ze wordt volgende week naar verwachting opgevolgd na zestien jaar het land te hebben geleid.
Merkel benadrukte dat Duitsland midden in de vierde besmettingsgolf zit en de situatie "zeer ernstig is", in sommige delen van het land zelfs "dramatisch". Ze verwees onder meer naar de drukte in de ziekenhuizen, waardoor coronapatiënten met het vliegtuig moeten worden overgeplaatst.
Ook stond Merkel stil bij "het verschrikkelijk groot aantal mensen" dat dagelijks aan de gevolgen van het "verraderlijke virus" overlijdt. Dat is volgens haar bitter mede vanwege de beschikbaarheid van coronavaccins. Ze roept zo veel mogelijk mensen op zich te laten inenten, zodat Duitsland op termijn "de pandemie achter zich kan laten". Ongeveer 69 procent van de bevolking is nu volledig ingeënt, relatief weinig voor een West-Europees land.
,,Helaas staan er weer moeilijke weken voor de deur, die we alleen aankunnen met een gezamenlijke inspanning. Ik wens oprecht dat we dit samen kunnen doen." De bondskanselier bedankte ook degenen die "verstandig en begripvol zijn in deze moeilijke tijd" en zich aan de coronamaatregelen houden. Ook wenste ze haar kijkers het beste en alvast een vrolijk kerstfeest.
© Michael Kappeler/dpa — Angela Merkel De Gereformeerde Gemeenten vinden hun kerkdiensten essentieel en negeren daarom de sluitingstijd van 17:00, schrijft Trouw. Kerkrechtprofessor en dominee Wijnand Zondag verdedigt die keus tegenover de krant.
Terwijl in Nederland op de supermarkten alles om 17.00 uur de deuren sluit, gaan de avonddiensten van de Gereformeerde Gemeenten gewoon door. Dat adviseert het orthodox-gereformeerde kerkgenootschap, omdat de vieringen 'essentieel zijn voor het geestelijk welzijn', zo schrijft Trouw. Wel zouden de diensten om 20.00 afgelopen moeten zijn, de verplichte sluitingstijd voor essentiële winkels.
Dominee Wijnand Zondag zal de komende zondagen gewoon voorgaan in zijn standplaats Dordrecht (Julianakerk) en in Berkenwoude. ,,Als de kerkenraad beslist dat de dienst doorgaat, dan kom ik. Dat kan online gebeuren, zoals ik vaker doe, dan is de kerk bijna leeg. Maar als er kerkgangers aanwezig zijn, vind ik dat ook goed."
© Hollandse Hoogte / ANP — De Sint-Christoffelkathedraal in Roermond, foto ter illustratie De priklocaties van de GGD Hollands Midden zijn gesloten voor mensen die zonder afspraak een boosterprik willen komen halen, meldt de GGD op Twitter. Direct bij opening van de locatie in Leiden zaterdag om 09.00 uur stond er al een rij van omgerekend zes uur, vertelt een woordvoerster.
GGD Hollands Midden geeft sinds donderdag mensen die in 1961 of eerder zijn geboren een boosterprik zonder afspraak. Die mensen moeten hun laatste prik dan wel langer dan zes maanden geleden hebben gekregen.
De GGD heeft de actie opgezet omdat er meer vaccin en personeel beschikbaar is dan dat er afspraken voor een boosterprik worden gemaakt. De GGD Hollands Midden heeft drie priklocaties, naast Leiden staan die in Gouda en Alphen aan den Rijn. Op de priklocaties zijn twee rijen ingericht: een voor mensen met een prikafspraak en de ander voor de vrije inloop.
Het werd zaterdagochtend zo druk op de drie priklocaties in de regio Hollands Midden dat het verkeer verstopt raakte. De parkeerplekken stonden op alle locaties helemaal vol en dat was niet de bedoeling. ,,Er komen bij de priklocaties ook nog mensen voor een eerste of tweede prik en er zitten testlocaties vlakbij", legt de woordvoerster uit. De GGD heeft mensen 's ochtends dus al opgeroepen om niet meer te komen voor de vrije inloop.
Grote drukte vanochtend bij de priklocaties van de GGD in Gouda en Alphen. In lange rijen wachten 60+’ers urenlang geduldig tot ze aan de beurt zijn voor de boosterprik. Lees hier het hele verhaal.
Overal in Nederland is het aantal positieve tests in de afgelopen weken omhoog geschoten, het aantal nieuwe gevallen brak in november record na record. In de eerste dagen van december zit het land nog steeds op een voorlopige top. Aan Staphorst gaat die trend echter volledig voorbij. In de Overijsselse plaats daalt het aantal gevallen snel.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde in november 502 positieve tests in de gemeente Staphorst. In oktober had het lintdorp 1072 bevestigde besmettingen. Daarmee was het toen de grootste brandhaard van het land.
Het aantal coronagevallen in Staphorst is met 53 procent gedaald. En dat terwijl het aantal positieve tests in heel Nederland in diezelfde periode juist met 300 procent steeg, naar hoogtes die nog niet eerder zijn gezien tijdens de epidemie.
De GGD in de regio IJsselland, waar Staphorst onder valt, zegt dat de daling in november een gevolg kan zijn van de piek in oktober. ,,Door het grote aantal mensen in Staphorst dat ziek is geweest kan er sprake zijn van een grotere immuniteit", laat de gezondheidsdienst weten. Daarnaast is het gedrag van de inwoners veranderd. ,,Wij denken dat mensen zich bewuster zijn geworden van de maatregelen en ook voorzichtiger zijn richting de kwetsbare mensen in hun directe omgeving." Ook de gemeente Staphorst zegt dat inwoners hun verantwoordelijkheid nemen.
Meeste positieve tests in november: 1. Amsterdam (19.398), 2. Rotterdam (14.902), 3. Den Haag (12.216), 4. Utrecht (8928), 5. Tilburg (6580), 6. Eindhoven (5867), 7. Breda (5809), 8. Almere (5489), 9. Nijmegen (5044), 10. Maastricht (4875).
Minste positieve tests: 343. Renswoude (226), 344. Oudewater (22), 345. Mook en Middelaar, Noord-Beveland (beide 204), 347. Baarle-Nassau (202), 348. Terschelling (122), 349. Rozendaal (42), 350. Ameland (30), 351. Vlieland (27), 352. Schiermonnikoog (8).
Meeste positieve tests naar aantal inwoners: 1. Urk (6310 per 100.000), 2. Neder-Betuwe (6204), 3. Voerendaal (5555), 4. Landgraaf (5453), 5. Barneveld (5438), 6. Brunssum (5187), 7. Reimerswaal (5139), 8. Beek (5131), 9. Hardinxveld-Giessendam (5067), 10. Horst aan de Maas (4978).
Snelste stijgers: 1. Vlieland (plus 1250 procent), 2. Beek (985 procent), 3. Son en Breugel (945 procent), 4. Heiloo (922 procent), 5. Asten (903 procent), 6. Weesp (863 procent), 7. Tubbergen (851 procent), 8. Den Helder (835 procent), 9. Vught (787 procent), 10. Heerhugowaard (743 procent).
Een petitie waarin wordt opgeroepen om het coronavaccin van Valneva beschikbaar te maken in Nederland, is bijna 2900 keer ondertekend. De petitie werd halverwege november gestart. Volgens de ondertekenaars is het Valneva-vaccin een 'klassiek vaccin, dat mogelijk een grote groep Nederlanders aanspreekt die zich om uiteenlopende redenen nog niet heeft laten vaccineren tegen het coronavirus'.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) kondigde deze week aan dat het gaat meekijken met onderzoeken naar het vaccin. Deze zogenoemde "rolling review" gebeurt voordat een officieel goedkeuringstraject voor het vaccin ingezet kan worden. Doordat het EMA nu alvast meekijkt, kan het oordeel over het vaccin sneller klaar zijn wanneer de aanvraag wordt ingediend.
Coronaminister Hugo de Jonge schreef in een Kamerbrief van eind november al dat het Valneva-vaccin 'is gebaseerd op de meer klassieke technologie van een geïnactiveerd stukje van het virus'. Valneva maakt het virus in het lab onschadelijk en brengt het via vaccinatie in om de afweer van het lichaam in gang te zetten. Dat is een andere techniek dan wordt gebruikt bij de mRNA-vaccins, zoals die van Pfizer/BioNTech.
In die vaccins zit een stukje genetische code dat lichaamscellen aanzet tot het aanmaken van eiwitten die lijken op een eiwit van het coronavirus. Als iemand dan later met het virus zelf in aanraking komt, herkent het afweersysteem een stukje daarvan en dat is voldoende om de afweer in gang te zetten.
Een kerstfeest in de Noorse hoofdstad Oslo is uitgelopen op een zogeheten superspread-event. Zeker dertien aanwezigen raakten tijdens de festiviteiten besmet met de omikronvariant van het coronavirus. Experts vrezen dat het totaal aantal besmettingen richting de zestig zal kruipen. Volgens de gezondheidsautoriteiten waren de feestgangers allemaal volledig gevaccineerd. De Noorse regering neemt landelijke maatregelen om de verspreiding in te dammen. Lees hier het hele verhaal.
© ANP De Cookeilanden hebben vandaag hun eerste coronabesmetting gemeld. De kleine eilandnatie in de Grote Oceaan was een van de laatste landen op de wereld waar het coronavirus nog niet was waargenomen.
De Cookeilanden, met circa 17.000 inwoners, hebben een van de hoogste vaccinatiegraden ter wereld. Van alle mensen die er in aanmerking komen voor coronavaccins, is 96 procent volledig gevaccineerd.
De besmette persoon is een 10-jarige jongen die in quarantaine zat. Samen met zijn familie keerde hij donderdag met een repatriatievlucht terug vanuit het buitenland. Volgens premier Mark Brown laat de positieve test zien dat het testbeleid en de voorbereidingen voor het hervatten van het internationale reisverkeer van waarde zijn.
De grenzen van de Cookeilanden gingen aan het begin van de pandemie op slot, maar er zijn nu plannen om weer toeristen te verwelkomen. De reisbubbel met Nieuw-Zeeland wordt vanaf 14 januari weer hervat, nadat die eerder dit jaar werd stopgezet vanwege een uitbraak in Auckland.
Van de 61 passagiers op de twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika op 26 november die positief testten op corona, is bij 18 de Omikron-variant vastgesteld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het onderzoek naar de omikronvariant onder passagiers van de vluchten is nu afgerond.
Eerder deze week meldde het RIVM al dat bij twee mensen die op 19 en 23 november positief testten op corona de omikronvariant is aangetoond. Een van hen was niet recentelijk op reis geweest. Dat betekent dat de variant zich ook al binnen de landsgrenzen heeft verspreid.
Sommige KLM-passagiers die de variant bij zich bleken te dragen, hebben milde klachten, aldus het RIVM. ,,Anderen niet of nauwelijks." De mensen die geen klachten hebben mogen deze zaterdag uit isolatie. ,,De situatie is per persoon anders", aldus het RIVM. ,,Voor de mensen die nog in isolatie zijn en niet mogen reizen wordt in overleg met de GGD en het land van eindbestemming een veilige oplossing gezocht."
© ANP De omikronvariant verspreidt zich meer dan twee keer zo snel als de deltavariant, die tot nu toe gold als de meest besmettelijke versie van het coronavirus. Dat stellen wetenschappers vast in Zuid-Afrika, waar de omikronvariant op 23 november voor het eerst ontdekt is. Bovendien heeft ook iemand die al Covid gehad heeft, drie keer meer kans dan bij andere varianten op een herbesmetting met de omikronvariant.
Volgens de Zuid-Afrikaanse wetenschappers is omikron niet alleen erg besmettelijk, maar kan de variant ook ons immuunsysteem verschalken. ,,We weten niet wat de verhouding tussen die twee factoren precies is”, lichtte hoofdonderzoeker Carl Pearson van de London School of Hygiene and Tropical Medicine toe in de New York Times. ,,Het is zelfs mogelijk dat omikron minder overdraagbaar is dan delta.” In dat geval zou de snelle verspreiding vooral een gevolg zijn van het vermogen van omikron om ons immuunsysteem te omzeilen.
Pearson loste de eerste resultaten van zijn onderzoek gisteren op Twitter, maar benadrukte dat de studie nog geen peer review kreeg en nog niet is gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.
Zuid-Afrikaanse wetenschappers stelden in een ander onderzoek donderdag ook al vast dat er een grote toename in het land is van het aantal herbesmettingen. Ze gaan ervan uit dat wie al eens Covid-19 doormaakte drie keer meer kans heeft dan bij de vorige varianten om toch nog de omikronvariant op te lopen.
Van alle positieve testen in november in Zuid-Afrika bleek 73 procent de omikronvariant te zijn, volgens het National Institute For Communicable Diseases. Het is wel maar een kleine fractie van alle positieve stalen die wekelijks wordt ontcijferd.
© EPA De koers van de bitcoin en andere digitale munten ging zaterdag weer hard onderuit, te midden van de grote onrust op de financiële markten door de opmars van de omikronvariant van het coronavirus. De bitcoin, 's werelds bekendste cryptomunt, kelderde met 17 procent tot circa 47.200 dollar.
De ether ging 15 procent onderuit tot minder dan 4000 dollar. De totale waarde van alle digitale munten die wereldwijd in omloop zijn, zakte met bijna een vijfde naar ongeveer 2,2 biljoen dollar, omgerekend 1927 miljard euro.
De bitcoin tikte in november nog een recordniveau aan van circa 69.000 dollar, maar na de ontdekking van omikron ging de waarde hard omlaag. Vanwege de onzekerheid over de nieuwe virusvariant verkochten beleggers meer risicovolle investeringen zoals digitale munten en werden zogenoemde veilige havens opgezocht, zoals obligaties, bepaalde munteenheden als de Japanse yen en de dollar en ook goud. Dat zijn beleggingscategorieën die redelijk waardevast zijn.
© EPA In de Nederlandse discotheken en clubs is het oorverdovend stil, maar pal over Duitse grens wordt nog gedronken, gedanst en meegeblèrd tot in de late uurtjes. Met Nederlands-getinte feestavonden worden jongeren lekker gemaakt om dáár uit hun bol te gaan. De veiligheidsregio IJsselland vindt dit zeer onwenselijk, maar staat machteloos. Lees hier het hele verhaal.
Ziekenhuizen huren extra beveiligers in, sluiten ingangen af en leggen contacten met de politie ter voorbereiding op de dreigende code zwart. Ze vrezen voor heftige emoties zodra ze moeten kiezen welke patiënten nog hulp kunnen krijgen. Lees hier het hele verhaal.
In België is het aantal besmettingen op scholen dubbel zo hoog als in de rest van de samenleving. De vooraanstaande viroloog Marc van Ranst reageert dan ook teleurgesteld op de beslissing om de lagere scholen de komende twee weken open te houden. Lees hier het hele verhaal.
© Hollandse Hoogte / AFP — Marc Van Ranst De Amerikaanse basketbalcompetitie NBA eist van spelers en ondersteunend personeel dat ze uiterlijk 17 december een boostervaccin hebben gekregen. Spelers die niet aan de eis voldoen, moeten voor elke wedstrijd een test laten afnemen, zo meldt The Athletic.
Personeel dat niet aan de eis voldoet, mag geen contact meer hebben met spelers.
Vooralsnog eiste de NBA wel dat personeel van de teams gevaccineerd was, maar hetzelfde werd niet opgelegd aan de spelers. Toch is zo'n 97 procent van de NBA-spelers gevaccineerd.
© AFP