De isolatieperiode na een asymptomatische coronabesmetting in de Verenigde Staten is gehalveerd van tien naar vijf dagen. Dat heeft de gezondheidsdienst CDC besloten omdat mensen de eerste twee à drie dagen na een besmetting het meest besmettelijk zijn. Daarna minder en dus is quarantaine dan niet meer nodig, volgens de CDC.
De quarantaineregels voor mensen die al een booster tegen het coronavirus hebben gekregen zijn ook aangepast. Zij hoeven niet meer in quarantaine als ze in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus. Zij moeten de tien daaropvolgende dagen wel een mondkapje dragen.
In Nederland zijn de quarantaineregels onlangs juist strenger geworden voor mensen die een booster hebben gehad, ook zij moeten in quarantaine wanneer ze in contact zijn geweest met iemand met corona.
Ook in de Verenigde Staten stijgt het aantal coronabesmettingen snel de laatste weken. De regering heeft besloten nog niet in te grijpen, maar president Biden zei wel alert te blijven. Er wordt ook hard gewerkt om de testcapaciteit flink uit te breiden.
Mensen die een afspraak hebben gemaakt voor een vaccinatie kunnen die voorlopig niet verzetten. De koepelorganisatie GGD GHOR meldt dat callcentermedewerkers meer tijd nodig hebben om 'boostervaccinaties in te plannen voor ouderen, zodat zij eerder aan de beurt komen'.
GGD GHOR meldt dat van alle telefoontjes bij het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer 40 procent gaat over het verplaatsen of afzeggen van een afspraak. Dit was eerder nog 15 procent. Ouderen die digitaal minder vaardig zijn en telefonisch een afspraak willen maken of mensen zonder DigiD, zijn daarvan de dupe.
Volgens GGD GHOR Nederland verzetten mensen hun afspraak om verschillende redenen, bijvoorbeeld om sneller een booster te kunnen krijgen. Ook gebeurt het dat mensen al een booster hebben gekregen van de huisarts en een afspraak bij de GGD willen annuleren.
De GGD roept mensen op begrip, solidariteit en flexibiliteit te tonen bij het maken van een afspraak. ,,Misschien is het tijdstip niet handig of is het vervelend dat een andere afspraak niet kan doorgaan. Desondanks toch deze oproep: heeft u een afspraak voor een booster, kom alstublieft.”
Een afspraak annuleren via het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer blijft wel mogelijk.
Duizenden mensen zijn maandag de straat opgegaan in Duitsland om te protesteren tegen de coronamaatregelen in het land. In tientallen steden waren protesten. Veel demonstranten zijn tegen de mogelijk aanstaande vaccinatieplicht in het land.
Bij een protest in Bautzen, in de deelstaat Saksen, kwam het tot confrontaties tussen de politie en demonstranten. Er werd onder meer met stenen en vuurwerk naar agenten gegooid. Meerdere politieagenten raakten daardoor gewond, volgens lokale media. De politie maakte bekend dat meerdere mensen zijn aangehouden en dat zij zijn geïdentificeerd.
In tientallen steden door het hele land kwamen duizenden mensen samen. In Maagdenburg kwamen ongeveer 3000 mensen bijeen voor een mars door het centrum. Dat was een van de grotere demonstraties in Duitsland maandag.
Het aantal coronabesmettingen stijgt de laatste weken snel in Duitsland, daarom wordt er nu ingegrepen door de overheid. Vanaf dinsdag wordt de maximale groepsgrootte teruggebracht naar tien mensen, moeten ongevaccineerden op meer plekken zoals in de trein, een negatieve test laten zien en zijn nachtclubs en discotheken dicht.
Frankrijk verscherpt de coronamaatregelen. Fransen moeten indien mogelijk minimaal drie dagen per week thuiswerken. Er mag niet meer gegeten of gedronken worden in openbaar vervoer over lange afstanden. De maximale grootte voor publiek bij evenementen wordt teruggebracht naar 2000 personen binnen en 5000 buiten, aldus premier Jean Castex tijdens een persconferentie. Mondkapjes kunnen ook verplicht worden gesteld in stadscentra, maar dat bepaalt het lokale stadsbestuur.
Vanaf 15 januari past Frankrijk de coronapas aan. De bestaande wordt vervangen door een vaccinatiepas. Negatieve tests zijn dan niet meer voldoende om toegang te krijgen tot een evenement of horecagelegenheid. De huidige pas wordt volgens media vervangen omdat die te vaak wordt vervalst.
Fransen kunnen vanaf dinsdag drie maanden na hun tweede inenting tegen het coronavirus een boosterprik krijgen. Dat heeft premier Jean Castex maandag bekendgemaakt nadat de Franse gezondheidsautoriteit HAS dat vrijdag had aanbevolen. Eerder was die termijn vijf maanden en sinds vrijdag was die even vier maanden.
De Britten kunnen de jaarwisseling tegemoetzien zonder extra beperkingen. Velen vreesden volgens Engelse media dat hun nieuwjaarsfeest op de valreep door coronamaatregelen zou worden verpest. Maar minister van Gezondheid Sajid Javid heeft bevestigd dat de regering voor het nieuwe jaar geen extra maatregelen neemt.
Hij zei dat de mensen wel voorzichtig moeten zijn. Als het zinvol is zouden ze ook een snelle coronatest moeten doen voor ze naar een feest of evenement gaan. Die tests worden voor circa 35 euro aangeboden. ,,Pas op en zorg binnen voor ventilatie", luidde de oproep van minister Javid.
Griekenland heeft vandaag strengere coronamaatregelen aangekondigd. Na middernacht moeten bars en club de deuren sluiten. Klanten mogen in de horeca met maximaal zes mensen aan een tafel zitten. Deze maatregelen gaan in op 3 januari.
De verscherpingen komen nadat er vandaag met 9284 besmettingen een recordaantal positieve tests is gemeld in Griekenland.
President Macron kondigt naar alle waarschijnlijkheid vanavond strengere coronamaatregelen aan. Dit vanwege het snelgroeiende aantal coronabesmettingen door de omikronvariant. Eerste kerstdag werd het hoogste aantal besmettingen ooit in Frankrijk gemeld. Er was sprake van meer dan 100.000 positieve tests.
Macron houdt op dit moment een crisisberaad vanaf zijn vakantieadres in het Zuid-Franse Bregancon.
Een van de maatregelen die volgens Franse media op tafel ligt is om de coronapas die nodig is om binnen te komen bij restaurants, bioscopen en andere publieke gelegenheden, alleen nog maar beschikbaar te maken voor gevaccineerden. Tot nu toe kon je ook met een negatieve testuitslag naar het restaurant.
Mensen geboren in 1980 kunnen nu een afspraak inplannen voor een boosterprik. Dit kan online, via coronatest.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona.
Wat het kabinet ook beslist: Amsterdamse groep 8-leerlingen krijgen na de kerstvakantie fysiek onderwijs. Voor de rest van de leerlingen is onderwijs op afstand al voorbereid en voor kinderen met slechts één ouder in een cruciaal beroep komt toch noodopvang.
Premier Rutte maakte tijdens de laatste coronapersconferentie bekend dat scholen vanaf een week voor de kerstvakantie tot en met 9 januari de deuren moeten sluiten. Het uitgangspunt van de rijksoverheid is dat het onderwijs op 10 januari weer open kan, maar uiterlijk 3 januari wordt hier pas definitief een besluit over genomen.
De Amsterdamse schoolbesturen zijn het over eens dat leerlingen van groep 8 fysiek onderwijs moeten krijgen, welk besluit er ook wordt genomen.
Vincent van der Voort heeft zich vanwege een positieve coronatest moeten terugtrekken uit het WK darts in Londen. Van der Voort zou maandagavond in de derde ronde aantreden tegen de Engelsman James Wade.
Eerder werd al bekend dat Raymond van Barneveld positief had getest op het coronavirus. Dat maakte hij bekend na zijn nederlaag tegen Rob Cross.
Het aantal coronabesmettingen is afgelopen etmaal verder afgenomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen zondagochtend en maandagochtend 11.495 meldingen van positieve tests. Zondag waren dit er nog 11.939 en zaterdag 12.601.
Daarmee is het gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen per dag verder afgenomen. Afgelopen zeven dagen maakte het RIVM melding van gemiddeld 12.096 nieuwe positieve testuitslagen per dag. Dit gemiddelde daalt al weken. Precies een week geleden, op maandag, stond het gemiddelde nog op 14.018 positieve testuitslagen per dag.
Verreweg de meeste positieve testuitslagen kwamen afgelopen etmaal uit Amsterdam, namelijk 629. Daar heeft momenteel de virusvariant omikron, die besmettelijker lijkt, de overhand. In Rotterdam ging het om 500 nieuwe besmettingen en in Den Haag kregen 359 mensen een positieve testuitslag. Ook in Utrecht (339) en Almere (213) kwamen relatief veel nieuwe besmettingen aan het licht.
Het RIVM meldt maandag 12 nieuwe sterfgevallen. Dat betekent niet dat al deze mensen daadwerkelijk afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt soms even voor een overlijden door Covid-19 aan het RIVM is doorgegeven. Zondag registreerde het instituut 11 mensen die aan de gevolgen van een coronabesmetting zijn overleden.
In de ziekenhuizen liggen nu in totaal 1997 coronapatiënten, veertien meer dan zondag. Het is nu wel de derde dag op rij dat er minder dan 2000 mensen zijn opgenomen, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag met acht gedaald tot 533. Dat is het laagste aantal sinds 26 november. Op de verpleegafdelingen nam het aantal Covidpatiënten afgelopen etmaal toe met 22 tot 1464.
Op de verpleegafdelingen nam het aantal Covidpatiënten afgelopen etmaal toe met 22 tot 1464. In de afgelopen 24 uur zijn er 28 nieuwe patiënten met corona opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 126 nieuwe Covidpatiënten binnengebracht.
Het LCPS wijst erop dat de bezetting van coronapatiënten op de ic's en verpleegafdelingen afgelopen week is gedaald. ,,Ook de instroom van Covidpatiënten is aan het dalen. We volgen de impact van de omikronvariant op de besmettingscijfers nauwgezet. De effecten hiervan op de ziekenhuiscijfers zijn nog onduidelijk, maar de verwachting is dat de instroom van nieuwe patiënten in januari hierdoor weer zal stijgen", stelt de ziekenhuisorganisatie in een toelichting.
Om de druk op de ziekenhuizen zoveel mogelijk te spreiden kunnen coronapatiënten over verschillende regio's worden verdeeld. Ook werden er afgelopen tijd om die reden patiënten naar ziekenhuizen in Duitsland gebracht. Zondag werden twee mensen naar een andere regio in Nederland verplaatst. In de Duitse ziekenhuizen liggen momenteel nog zeventien Nederlandse coronapatiënten.
De omikronvariant zet zijn opmars in België voort. De virusvariant wordt nu al in zestig procent van alle bevestigde besmettingsgevallen vastgesteld, meldt microbioloog Emmanuel André. Voor het kerstweekend ging het nog om 41 procent van de vastgestelde infecties. Experts waarschuwen al een tijd voor opkomst van omikron.
,,Het aantal besmettingen zal nu aangedreven worden door de snelle toename van omikrongevallen”, zegt André op Twitter. ,,De impact zal wel afgezwakt worden door de enorme boostercampagne in ons land en uiteindelijk ook een milder ziekmakend vermogen.” Tussen 17 en 23 december testten ruim 52.500 Belgen positief.CDA-, SP-, PvdA- en GroenLinks-Kamerleden reageren woedend op onderzoek van RTL Nieuws naar fraude met de zorgbonus. De onderzoeksredactie ontdekte tientallen dubieuze zaken rondom de verstrekte zorgbonus in 2020.
Ook fraude-onderzoekers zagen tal van voorbeelden waarbij gerommeld is met het geld dat bestemd was als waardering voor het zorgpersoneel dat in de frontlinie werkte tijdens de eerste coronagolf.
De Kamerleden willen dat er hard wordt opgetreden tegen 'rotte appels' en pleiten voor een bredere aanpak van malafide zorgbedrijven. Het geld moet worden teruggevorderd en malafide zorgdirecteuren moeten worden gestraft, vindt het CDA.
De Nederlandse wegen richting België zijn vandaag opvallend druk, meldt de ANWB. Anders dan in ons land, dat in lockdown is, zijn in België de winkels en cafés wel open. Het is vooral druk op de A27, vanuit Gorkum richting Breda, de A58 bij knooppunt Galder en op de E19, Breda richting Antwerpen.
,,Vooral op de wegen naar Antwerpen was het vanmorgen al opvallend druk", aldus de ANWB. ,,Vooral Brabanders zakken massaal af richting Antwerpen. We raden het als ANWB niet af, mensen hebben hun eigen verantwoordelijkheid, maar ze moeten zich afvragen of het wel verstandig is."Hoewel premier Rutte de Nederlanders begin vorige week al opriep om vooral niet onnodig naar onze zuiderburen (of naar Duitsland af te reizen), zag de ANWB ook de afgelopen dagen meer verkeer richting Antwerpen dan gebruikelijk. België en Duitsland vroegen Nederlanders, uit angst voor de omikronvariant, weg te blijven.
Een Nederlandse toerist krijgt in Italië een boete voor het overtreden van de coronaregels. De vakantieganger moest na een positieve coronatest in hotelquarantaine, maar ging volgens Italiaanse media toch de skipiste op.
De Nederlander vierde vakantie in Sauze d'Oulx, in het bergdal Valle di Susa. Hij zou op eerste kerstdag de pistes zijn opgegaan met twee nauwe contacten, die ook in quarantaine hadden gemoeten.
De twee metgezellen van de skiër worden ook verdacht van het overtreden van coronaregels, maar die zaak zou nog in behandeling zijn. Over de identiteit van de Nederlander en zijn vrienden is verder niets bekendgemaakt.
Italiaanse media schrijven wel dat ze arriveerden met een groep van ongeveer 30 mensen om de kerstvakantie in het gebied te vieren. Hoe hoog de boete is die de positief geteste Nederlander krijgt, is niet bekend.Het speciale telefoonnummer van de GGD Zeeland voor 70-plussers die een afspraak willen maken voor een boosterprik is sinds vrijdag al honderden keren gebeld. ,,Vrijdag zijn er 200 afspraken gemaakt en vandaag waren er tot 11.00 uur 170 bellers", zegt een woordvoerster van de Zeeuwse GGD.
Volgens haar reageren ouderen positief op de speciale lijn om een afspraak te maken voor de booster tegen het coronavirus. De werd is geopend omdat het voor sommige ouderen erg lastig blijkt een afspraak te maken. GGD Hart voor Brabant heeft sinds donderdag een vergelijkbare lijn. Hoeveel er wordt gebeld, is nog niet bekend.
Om de zorg te ontlasten heeft het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda de afgelopen anderhalf jaar al meer dan vijftig coronapatiënten vervroegd naar huis laten gaan met zuurstofondersteuning. Hun gezondheid wordt op afstand in de gaten gehouden.
Wie geboren is in 1978 of 1979 kan vanaf elf uur online een afspraak maken voor een 'oppepprik', twittert coronaminister De Jonge.
Onderzoekers van het Radboudumc en het universitair ziekenhuis van het Duitse Aken tonen aan dat het Sars-CoV-2-virus zodra het de nieren infecteert daar voor littekenweefsel zorgt. Die schade kan leiden tot een verminderde nierfunctie bij ex-Covid-patiënten, klinkt het. Dat het virus de nieren op de korrel heeft, was al bekend. Wat het virus er precies aanricht en hoeveel schade daarbij ontstaat echter niet.
In deze studie, gepubliceerd in Cell Stem Cell, keken de onderzoekers naar het nierweefsel van overleden COVID-19-patiënten die op de ic waren opgenomen. Het weefsel bevatte veel littekenweefsel, meer dan bij patiënten met een non-COVID luchtweginfectie op de ic of bij een gezonde controlegroep. Littekenweefsel kan leiden tot verminderde nierfunctie en in het ergste geval tot ernstig nierfalen.
Volgens hoofdonderzoeker Jitske Jansen van het Radboudumc is met het meest recente onderzoek nu aangetoond dat de nierschade die ontstaat, wordt aangericht door het virus zelf en niet alleen door een overreactie van het immuunsysteem. ,,Hiermee hebben we een nieuw stukje van de puzzel die aantoont welke directe schade het coronavirus in het lichaam kan aanrichten.’
Het Israëlische Sheba Medical Centre, een ziekenhuis in Ramat Gan, nabij Tel Aviv, is begonnen met het testen van een vierde vaccinatie. In een poging een omikrongolf voor te blijven, overweegt het land een tweede booster groen licht te geven. De omikronvariant is bij ongeveer 2000 mensen in Israël vastgesteld.
Het onderzoek onder 150 proefpersonen richt zich op de efficiëntie en veiligheid van een vierde coronaprik, aldus een woordvoerder. En naar de vraag of een vierde vaccinatie voor iedereen nodig is. De deelnemers aan het onderzoek zijn allen werkzaam in de zorg.
Een overheidspanel van gezondheidsexperts adviseerde vorige week dat Israël het eerste land ter wereld moet worden dat mensen boven de zestig, personen met een slechtwerken immuunsysteem en gezondheidspersoneel, een vierde dosis vaccin aanbiedt. De Israëlische overheid staat positief tegenover het voorstel, maar wacht op goedkeuring van het ministerie van VolksgezondheidOmdat testgegevens nog ontbreken, wil de verantwoordelijke minister de leeftijdsgrens verhogen naar 70 en de vierde prik voor zorgpersoneel vooralsnog schrappen. 63 procent van de Israëliërs is volledig gevaccineerd, volgens het ministerie. Bijna 45 procent heeft ook een aanvullende doses vaccin ontvangen.
De Russische gezondheidsdienst meldt vandaag 23.210 nieuwe coronabesmettingen. Gisteren waren dat er 23.721. Er werden het afgelopen etmaal 937 overlijdens door toedoen van Covid-19 geregistreerd. Gister ging het om 968 sterfgevallen.
Ook na de kerst houden de problemen voor het internationale reisverkeer door het coronavirus aan. 2000 vluchten zijn vandaag geannuleerd, zo weet website FlightAware, waardoor voor duizenden reizigers hun vliegreis niet doorgaat. Morgen vallen zeker nog 700 vluchten uit.
De vluchten vormen een klein deel van alle wereldwijde vliegreizen per dag, maar komen wel op een lastig moment. De afgelopen dagen al 8300 vluchten geschrapt. Vliegmaatschappijen kampen, nu de omikronvariant om zich heen grijpt, met personeelstekorten doordat medewerkers besmet zijn of in quarantaine zitten.De Chinese stad Xi'an blijft in lockdown, nadat de gezondheidsdiensten gisteren 150 nieuwe besmettingen hebben vastgesteld. De uitbraken in de stad met 13 miljoen inwoners zijn klein in vergelijking met buitenlandse infectieclusters, maar voor de overheid reden genoeg om de 'strengste restricties' in te stellen.
Om de uitbraak onder controle te krijgen mag niemand zonder goede reden en toestemming de stad uit. Autorijden is in de meeste gevallen niet toegestaan, tenzij iemand bijvoorbeeld de weg op moet voor virusbestrijding. De politie gaat controleren. Wie de regels overtreedt, riskeert tien dagen cel en een boete van omgerekend 69 euro.
In totaal zijn er nu 635 coronabesmettingen in de stad vastgesteld, maar nog niet met de omikronvariant. In heel China werden gisteren 162 nieuwe besmettingen gemeld, waarvan de overgrote meerderheid in Xi'an. Het hoogste aantal besmettingen in China sinds maart vorig jaar.
Inwoners van de miljoenenstad krijgen vandaag de opdracht om thuis te blijven om getest te worden. Het is de tweede keer dat alle inwoners op het virus worden gecontroleerd. De stad is tevens een grote desinfectie-operatie gestart, waarbij wegen en gebouwen worden besproeid. Stedelingen krijgen het advies buiten geen planten en oppervlakken aan te raken.De omikronvariant van het coronavirus leidt minder vaak tot ernstige ziekte en een opname in het ziekenhuis. Dat concludeert een Britse studie, uitgevoerd door het UK Health Security Agency (UKHSA).
Volgens de studie heeft iemand met een omikronbesmetting 45 procent minder kans om op intensieve zorg terecht te komen dan iemand die besmet raakte met delta. De kans op een gewone ziekenhuisopname zou zelfs 70 procent lager liggen.
Uit de resultaten blijkt wel dat omikron vaker voor een herbesmetting zorgt dan eerdere varianten. Ook wordt aangenomen dat de vaccins minder goed werken tegen de nieuwe variant. Zo neemt de bescherming ertegen al na tien weken af.
Het UKHSA wijst er wel op dat de omikronvariant op dit moment vooral rondgaat bij jongeren, die sowieso minder kans maken op ziekenhuisopname. Als ook de kwetsbare bevolkingsgroep meer getroffen wordt, bestaat de kans dat de ziekenhuiscijfers alsnog de hoogte inschieten.
Tsjechië scherpt vanaf vandaag de inreisvoorwaarden aan voor wie het land wil betreden. Dat heeft de nieuwe regeringscoalitie aangekondigd, nadat de noodtoestand in het land zaterdagavond afliep.
Concreet zullen alle volwassenen die Tsjechië binnenkomen een negatieve PCR-test moeten laten zien. Die verplichting geldt ook voor wie gevaccineerd is of wie hersteld is van corona.
Alleen degenen die al een boosterprik hebben gekregen en kinderen tot 12 jaar zijn vrijgesteld van de PCR-test. Iedereen die het land binnenkomt, moet zich op voorhand online registreren.
Meer dan 60 cruiseschepen worden door de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten onderzocht, nadat er de afgelopen week al op drie cruiseschepen coronabesmettingen werden geconstateerd. Dat blijkt zondag uit gegevens van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC.
Verschillende havens in het Caraïbische gebied hebben intussen ook de toegang geweigerd voor de cruiseschepen. Zo mocht de Odyssey of the Seas van Royal Caribbean International, waar deze week 55 mensen positief hadden getest, niet aanmeren in Curaçao en Aruba. De Carnival Freedom van Carnival Cruises werd vanwege een aantal coronagevallen geweerd in Bonaire.
Laatstgenoemde schip arriveerde zondagochtend in Miami waar alle passagiers van boord gingen. Volgens Carnival Cruises gaat de volgende trip door zoals gepland en worden alternatieve bestemmingen gezocht indien boten opnieuw worden geweigerd bij havens.
Door de coronacrisis werden cruises meer dan een jaar stilgelegd. De schepen mogen sinds afgelopen juni weer uitvaren, maar aan boord gelden strenge coronamaatregelen. Zo moeten werknemers en passagiers verplicht gevaccineerd zijn alvorens aan boord te mogen.
Op de getroffen schepen bleek dat niet helemaal het geval te zijn geweest. Volgens Royal Caribbean bleek dat van de positieve gevallen 98 procent volledig was gevaccineerd. Van het totale aantal passagiers was dat 95 procent.
Door de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus in New York stijgt ook het aantal jonge kinderen dat in het ziekenhuis wordt opgenomen. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten van de stad bekend gemaakt.
Het departement van gezondheid ziet in New York "een verviervoudiging van de ziekenhuisopnames" tussen de week van 5 december en die van 19 december. De helft van deze opnames betreft kinderen jonger dan 5 jaar, die dus nog te jong zijn om gevaccineerd te worden.
Uit officiële cijfers van de universiteit Johns Hopkins blijkt dat het aantal besmettingen in de VS blijft toenemen, met gemiddeld bijna 190.000 nieuwe gevallen per dag.
Het Witte Huis beloofde zondag het tekort aan coronatests in het land snel op te lossen. Door de nieuwe variant en de eindejaarsfeesten ontstond een rush op de coronatests in de VS.
De GGD adviseert met klem geen boosterprikken over de grens te halen. Dit kan problemen opleveren bij de registratie in de CoronaCheck-app, zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.
Mensen die in Duitsland een oppepprik halen, zien dat niet terug bij het vaccinatiebewijs in hun CoronaCheck-app. Ze kunnen achteraf via een registratie in Nederland alleen een papieren coronatoegangsbewijs (CTB) krijgen. Ze krijgen geen Digitaal Corona Certificaat om mee te kunnen reizen. Dat laatste is de verantwoordelijkheid van het Europese land waar mensen de booster halen, zegt de woordvoerster van de koepelorganisatie.
,,Om teleurstellingen te voorkomen adviseren we mensen zich in Nederland te laten prikken", aldus de zegsvrouw. ,,Het zetten van de boosters gaat nu ontzettend snel in Nederland, levert achteraf geen problemen op en is het meteen goed geregistreerd in CoronaCheck-app."
Hoeveel Nederlanders al een boosterprik in het buitenland haalden, is niet duidelijk. Maar dát het gebeurt, is bekend. Deze week bleek dat de vaccinatiegraad in Vaals, aan de grens met Duitsland, een stuk hoger ligt dan door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werd gedacht. Volgens de regionale GGD zou de vaccinatiegraad in Vaals zeker 20 procent hoger liggen dan het officiële cijfer, vanwege in Duitsland gezette prikken. In het eveneens Duitse Duisburg, niet ver van Venlo, kwamen dit weekend volgens het Duitse journaal ook Nederlanders af op een lokale prikactie.
Wie zich in Nederland laat prikken, krijgt zowel een nationaal als een internationaal geldige QR-code in de CoronaCheck-app. De boosterprik kan worden gehaald vanaf drie maanden na de laatste vaccinatie of drie maanden na herstel van corona. Het is de bedoeling dat alle volwassenen die dat willen voor het einde van januari een boosterprik hebben kunnen krijgen.
Het aantal coronagevallen daalt landelijk nog steeds, maar in de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland is juist een stijging waar te nemen. Volgens het coronadashboard van de overheid neemt het gemiddelde aantal positieve testuitslagen in en rondom de hoofdstad toe.
Op 19 december stond het weekgemiddelde in de regio op 742 nieuwe coronagevallen per dag. Op tweede kerstdag is dat aantal gestegen naar gemiddeld 910 positieve testuitslagen per dag over de afgelopen zeven dagen. Zondag kregen in de veiligheidsregio 1098 mensen te horen dat ze corona hebben opgelopen.
In Amsterdam is de omikronvariant van het coronavirus sinds deze week volgens de regionale GGD al dominant. Die variant van het virus lijkt besmettelijker dan de deltavariant, die tot voor kort alle besmettingen in Nederland veroorzaakte.
Sanna Elkadiri (40), werkzaam in een Boxtels verpleeghuis, kreeg op 6 januari onder grote mediabelangstelling als eerste in Nederland een coronaprik. Wat dat teweeg zou brengen, had ze compleet onderschat. Spijt heeft ze niet, daar doet de Eindhovense niet aan. Daarbij leverde het haar contact op met twee zeer interessante mannen (Premium).
De meeste positieve testuitslagen kwamen afgelopen etmaal uit Amsterdam. 887 mensen kregen daar te horen dat ze komende dagen in isolatie moeten omdat ze besmet zijn met corona. In Rotterdam ging het om 648 mensen en in Den Haag kregen 317 mensen een positieve testuitslag. In Utrecht werden 235 coronabesmetttingen bevestigd en in Tilburg 161.
Van alle gemeenten bleven alleen twee Waddeneilanden gespaard van nieuwe coronagevallen. Op Vlieland en Schiermonnikoog kreeg niemand een positieve testuitslag.
Ze kennen de wereld niet zonder mondkapjes, lockdowns, kleine (of géén) verjaardagsfeestjes en een hoop onrust. Deze Utrechtse baby’s die sinds het begin van de coronapandemie zijn geboren, leven al bijna twee jaar in een 1,5 metersamenleving. ‘It takes a village to raise a child, maar in deze tijd ís er geen dorp.’ (Premium)
Nadat vanochtend mensen werden opgeroepen die in 1974 of 1975 geboren zijn, kunnen nu ook mensen die in 1976 en 1977 zijn geboren online een afspraak maken voor een boosterprik. Dat kan vanaf 16.00 uur vanmiddag.
De boosterprik kan worden gehaald vanaf drie maanden na de laatste vaccinatie of drie maanden na herstel van corona. Dat was eerst zes maanden, maar gezien de snelle opmars van de omikronvariant is het boostermoment naar voren gehaald. Mensen kunnen niet kiezen welk vaccin ze krijgen: het wordt dat van Moderna of Pfizer, ongeacht de voorgaande vaccinaties.
Van VacciNazi tot vaccinatieomroeper: op Twitter kon je het afgelopen jaar niet om Kirsten Verdel (43) heen. Het leverde haar een trofee op, maar ook haatmail (Premium).
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt over het afgelopen etmaal 11.962 positieve tests. Dat dagcijfer is lager dan dat van de afgelopen dagen. Een dag eerder waren het er nog 12.629 (639 meer) en precies een week geleden steeg het aantal mensen met een coronabesmetting volgens het RIVM binnen één etmaal nog met 13.265.
Ook het gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen per dag is opnieuw afgenomen. Afgelopen zeven dagen maakte het RIVM melding van gemiddeld 12.195 nieuwe positieve testuitslagen per dag.
Dat is een daling ten opzichte van het weekgemiddelde van zaterdag (12.382 gevallen). Precies een week geleden, op zondag, stond het gemiddelde nog op 14.253 positieve testuitslagen per dag.
Het instituut meldt vandaag 11 nieuwe sterfgevallen. Dat betekent niet dat al deze mensen daadwerkelijk afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt soms even voor een overlijden door Covid-19 aan het RIVM is doorgegeven.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is tussen eerste en tweede kerstdag nagenoeg gelijk gebleven, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op tweede kerstdag worden daar 1983 mensen met corona behandeld. Op eerste kerstdag waren dat er vijf minder en lagen 1978 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen.
Tussen vrijdag en zaterdag daalde het aantal nog flink, met 148. Dat was de vijfde dag achtereen dat het totale aantal ziekenhuispatiënten met corona daalde. Die trend stopt met deze kleine stijging.
Op de intensive cares worden 541 personen behandeld, dat zijn er 7 meer dan zaterdag. Er kwamen 23 nieuwe ic-opnames bij.
Op de verpleegafdelingen liggen in totaal 1442 coronapatiënten. Dat zijn er 2 minder dan op eerste kerstdag. De afdelingen namen wel 121 nieuwe mensen op. Doordat mensen de afdeling mochten verlaten of overleden, daalde de totale bezetting wel iets.
Joey Visser ziet zijn vrouw, die als verpleegkundige op de Covid-afdeling werkt, sinds de pandemie minder vaak. Figuurlijk daarentegen ziet hij haar meer staan dan ooit. In de kerstfilm ‘Ik zie jou’, gemaakt door het Reinier de Graaf ziekenhuis, maakt hij samen met andere naasten van zorgpersoneel een diepe buiging.
Mensen die naar het sultanaat Oman willen reizen, moeten volledig gevaccineerd zijn. Dat meldt het staatspersbureau van Oman zondag. Om het land binnen te komen, moeten niet-inwoners op zijn minst twee doses hebben gehad.
Ondanks het verzoek van Barnevelds burgemeester Jan Luteijn om geen fysieke, maar louter online kerkdiensten te houden, huurde de evangelische geloofsgemeenschap Doorbrekers de Midden Nederland Hallen in Barneveld voor vier feestelijke diensten met honderden bezoekers tijdens kerst. ,,De Albert Heijn is ook druk", aldus voorganger Peter Paauwe.
Youp van 't Hek heeft ter gelegenheid van Kerstmis een speciaal gedicht opgenomen waarin hij de wederom gesloten cultuursector een hart onder de riem steekt. In het gedicht verbaast de 67-jarige cabaretier zich erover welke winkels als essentieel worden betiteld en dus open mogen zijn, terwijl de theaters geen gasten mogen ontvangen. Maar ook beklemtoont hij dat elke tunnel een einde kent en aan elke donkere periode ooit een einde komt.
Mensen die in 1974 of 1975 geboren zijn, kunnen vanaf 11.00 uur online een afspraak maken voor een boosterprik.
De boosterprik kan worden gehaald vanaf drie maanden na de laatste vaccinatie of drie maanden na herstel van corona. Dat was eerst zes maanden, maar gezien de snelle opmars van de omikronvariant is het boostermoment naar voren gehaald. Mensen kunnen niet kiezen welk vaccin ze krijgen: het wordt dat van Moderna of Pfizer, ongeacht de voorgaande vaccinaties.
De Canadese tennisser Denis Shapovalov is bij aankomst op het vliegveld van Sydney positief getest op corona. De nummer 14 van de wereld was een van de eerste spelers die in Australië arriveerde om daar vanaf 1 januari deel te nemen aan de strijd om de ATP Cup, een landentoernooi.
Shapovalov meldde op Twitter in quarantaine te zitten en milde klachten te ondervinden. Shapovalov heeft twee weken geleden deelgenomen aan een demonstratietoernooi in Abu Dhabi.
Olympisch kampioene Belinda Bencic uit Zwitserland en de Tunesische Ons Jabeur testten eerder ook positief nadat ze in Abu Dhabi in actie waren gekomen.
Diverse Belgische theaters en bioscopen hebben aangegeven op tweede kerstdag niet hun deuren te sluiten als dit wel moet van de Vlaamse overheid in strijd tegen corona. De burgemeesters van diverse grote deelgemeenten van Brussel en de lokale politie hebben al te kennen gegeven niet in te grijpen als de podia niet dichtgaan.
Burgemeester Christos Doulkeridis van de deelgemeente Elsene: ,,Ik ga de politie niet naar dit soort plaatsen sturen om ze te controleren.''
Ook het college van procureur-generaals van het Openbaar Ministerie is er duidelijk over: ,,We gaan de politie niet vragen om de wacht te houden voor theaterzalen of om systematisch processen-verbaal op te stellen".
Net als in Nederland is ook in Vlaanderen de lockdown van de theaters en bioscopen vrij abrupt afgekondigd. Het Overlegcomité, het Vlaamse OMT, besloot afgelopen woensdag dat vanaf zondag alle podia de deuren moeten sluiten. Het besluit heeft tot veel protesten geleid. Vandaag zijn er in diverse Belgische steden demonstraties aangekondigd.
Gezaghebbende Belgische virologen als Marc Van Ranst hebben laten weten het besluit van het Overlegcomité niet te begrijpen.
Het aantal geschrapte vluchten rond kerst is wereldwijd gestegen tot meer dan 6000. Ook kampten zo'n 19.000 andere vluchten op vrijdag en zaterdag met vertragingen, laten cijfers van de website Flight Aware zien.
Zaterdag werden opnieuw bijna 2800 vluchten geschrapt. Dit aantal kwam bovenop 2400 vrijdag al geannuleerde vluchten. Zondag zullen op zijn minst 1100 vluchten worden geschrapt. Zaterdag hadden zeker 8000 vluchten die wel vertrokken vertraging volgens Flight Aware. Op vrijdag waren zelfs 11.000 vluchten vertraagd.
De problemen in het vliegverkeer worden deels veroorzaakt door een toename van het aantal omikronbesmettingen. Die zeer besmettelijke variant van het coronavirus grijpt ook onder medewerkers van luchtvaartmaatschappijen om zich heen. De problemen zijn vooral in de Verenigde Staten erg groot.
De corona-uitbraak in de Chinese stad Xian heeft ertoe geleid dat China zaterdag zijn hoogste aantal binnenlandse besmettingen op één dag telde in 21 maanden tijd. De stad met 13 miljoen inwoners, die al vanaf donderdag op slot zit, registreerde zaterdag 155 nieuwe besmettingen. Een dag eerder waren dat er nog 75.
In heel het land werden 158 binnenlandse besmettingen vastgesteld. Dat is het grootste aantal sinds China begin 2020 zijn nationale corona-uitbraak onder controle wist te krijgen. Voor China zijn dit grote aantallen, het land telt al heel lang veel minder gevallen dan andere landen. Dat komt deels door het zeer strenge beleid, waarbij onmiddellijk lockdowns worden ingevoerd als er een besmetting in een stad is vastgesteld.
Het hoofd van de Ierse gezondheidsdienst Tony Holohan heeft de Ieren opgeroepen "drukke plekken zoals winkels" voorlopig te vermijden. Ook raadt hij Ieren af om mensen uit andere huishoudens binnen te ontmoeten.
De waarschuwing van Holohan komt een dag na kerst, traditioneel de dag waarop de meeste Ieren bij elkaar op bezoek gaan. Op 24 december telde het land, met 13.765 infecties, zijn hoogste aantal besmettingen binnen 24 uur: ruim twee keer zoveel als vier dagen eerder. De verwachting is dat dit aantal de komende dagen nog verder zal oplopen.
De Ierse regering heeft de openingstijden van bars en restaurants ingeperkt en nachtclubs laten sluiten, maar nog geen officiële beperkingen opgelegd aan winkels, afgezien van de verplichting tot het dragen van mondkapjes.
Meer dan 90 procent van alle Ieren boven de 12 jaar is volledig gevaccineerd, een van de hoogste vaccinatiegraden van heel Europa.
De GGD’s halen alles uit de kast om alle volwassen voor eind januari een boostervaccinatie te geven. In verschillende regio's wordt daarom ook tijdens de feestdagen geprikt, zoals in Zeeland.
Alleen al bij GGD Zeeland zijn deze kerstdagen in totaal vijfduizend afspraken ingepland. Veel mensen hebben niet getwijfeld over het laten zetten van de prik op deze feestdag, blijkt uit de reacties. ,,Kerst of niet. Het kan maar gebeurd zijn.”
Lees hier het verhaal.
De Brusselse politie gaat bioscopen die morgen tegen de regels in de deuren open houden voor het publiek, niet controleren. Dat meldt Het Laatste Nieuws.
Vanaf morgen gelden in België strengere regels. Winkelen mag nog maar met twee personen en bioscopen, concertzalen en theaters gaan dicht. Met deze maatregelen hoopt België zich te wapenen tegen de oprukkende omikronvariant.
,,Wij hebben geen tijd om de bioscopen te controleren", aldus een politiewoordvoerster. ,,We moeten ook al de betoging van de cultuursector in goede banen leiden", voegt ze eraan toe.
Verschillende bioscopen in grote steden hebben al aangekondigd de nieuwe regels niet op te volgen. Ze gaan niet dicht, omdat ze vinden dat ze al genoeg bewezen hebben dat de zalen veilig zijn voor het publiek en de werknemers.
In Frankrijk zijn voor het eerst meer dan 100.000 coronabesmettingen in een etmaal geregistreerd. Zaterdag rapporteerde de gezondheidsautoriteiten om precies te zijn 104.611 positieve tests.
Het land registreerde de afgelopen dagen ook al een recordaantal besmettingen. Vrijdag ging het om 94.000 nieuwe gevallen. Donderdag waren het er bijna 92.000. Dat Frankrijk deze maand nog de mijlpaal van 100.000 zou bereiken, daar hield volksgezondheidsminister Olivier Veran al rekening mee.
Maandag staat een overleg gepland tussen president Emmanuel Macron en de belangrijkste leden van de regering om over nieuwe coronamaatregelen te praten.
In het Algemeen Ziekenhuis Damiaan in het Belgische Oostende zijn de afgelopen week 10 kinderen opgenomen die besmet waren met het coronavirus. De meesten hebben het ziekenhuis weer verlaten. ,,Toch hebben we dit nog niet eerder meegemaakt tijdens deze crisis", zegt woordvoerder Kevin Mollet.
Op dit moment liggen er nog drie kinderen in het ziekenhuis met corona. Maar de toename van kinderen die een paar dagen ter observatie in het ziekenhuis moeten blijven is toch opvallend. ,,In één week tijd ging het om tien kinderen, zowel baby's als jonge tieners”, zegt Mollet. ,,We hebben toen besloten om een aparte zone voor hen te voorzien, zodat ze in alle veiligheid kunnen herstellen.”
De kinderen zijn niet ernstig ziek, maar hebben klachten die vergelijkbaar zijn met een verkoudheidsvirus. ,,We hebben alle kinderen getest en ze bleken allemaal positief op corona. Of de plotse toename van het aantal ziekenhuisopnames te maken heeft met de omikronvariant is niet zeker, maar het vermoeden bestaat van wel.”
Volgens Mollet heeft het AZ Damiaan zo'n toestroom van besmette kinderen nog niet eerder meegemaakt deze coronacrisis. ,,We hebben er ook geen verklaring voor.”
Niet bij de Nederlandse priklocaties, maar in het Duitse Aken haalde Wendy Theune (45) haar boosterprik. ,,We willen in januari naar Disneyland Parijs, en zonder prik komen we er niet in.”
Lees hier het verhaal.
De omikronvariant van het coronavirus schopt vluchtschema's van luchtvaartmaatschappijen in de war. Wereldwijd zijn rond de kerstdagen inmiddels meer dan 5700 vluchten geannuleerd. Nog eens duizenden andere vluchten liepen vertraging op, aldus trackingwebsite Flightaware.
Alleen al zaterdag gingen zeker 2500 vluchten niet door, waaronder bijna 900 van of naar Amerikaanse vliegvelden. Een dag eerder ging het om zeker 2400 annuleringen. Daarnaast waren die dag zeker 11.000 vluchten vertraagd. Op zondag zijn al zeker 800 vluchten geschrapt. Volgens de website van Schiphol gaat een aantal vluchten van KLM op zaterdag niet door, al is de exacte reden daarvoor niet bekend.
Piloten, stewardessen en ander personeel hebben zich ziek gemeld of moesten in quarantaine na blootstelling aan corona. Onder de maatschappijen met grote problemen zijn onder andere Lufthansa, Delta Air Lines en United Airlines. Bij United bijvoorbeeld moest ongeveer 10 procent van de geplande vluchten worden afgeblazen. Ook andere maatschappijen werden gedwongen vluchten te annuleren tijdens een van de piekperiodes in het jaar.
Chinese luchtvaartmaatschappijen namen het grootste aantal annuleringen voor hun rekening. China Eastern schrapte ongeveer 1000 vluchten, wat neerkomt op een vijfde van het aantal vluchten. Air China hield vrijdag en zaterdag eveneens 20 procent van zijn geplande vluchten aan de grond.
Tussen de kerststol en het gourmetten door even een prik halen. In de vaccinatiestraat gaat ook op Eerste Kerstdag het prikken gewoon door. Sommigen kwamen vandaag in hun feestelijke kleding een booster-prik halen, anderen wipten in hun dagelijkse kloffie naar binnen voor een prik.
De zussen Willeke en Conny Bouwman trokken speciaal voor deze gelegenheid hun kerstmutsen en kerstmannenpak uit de kast. Op weg naar de prik-hal in Houten hoorden ze voorbijgangers voortdurend ‘ho, ho, ho’ roepen. ,,Daar konden we niet aan beginnen, want anders zouden we hal niet meer op tijd bereiken”, lachen de twee.
Kickbokser Frédéric Sinistra (40), volgens een van zijn tegenstanders de ‘sterkste man van België’ bij de zwaargewichten, is overleden. Volgens Waalse media stierf hij aan de gevolgen van het coronavirus. Sinistra was een overtuigd corona-ontkenner. Hij wilde zich niet laten vaccineren en weigerde zelfs om het woord ‘Covid-19’ uit te spreken.
Lees hier verder.
Het aantal coronabesmettingen is licht opgelopen ten opzichte van het vorige etmaal. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 12.629 meldingen van positieve tests. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend waren dat er 12.517.
Het aantal coronabesmettingen lag nog steeds wel een stuk lager dan een week geleden. Op die zaterdag werden er ruim 14.672 besmettingen bevestigd.
In hoeverre een DigiD-storing op vrijdag invloed heeft gehad op de cijfers is niet bekend. Als gevolg van die storing konden sommige mensen niet inloggen, bijvoorbeeld voor het maken van een afspraak voor een coronatest bij de GGD.
Amsterdam werden afgelopen etmaal de meeste coronabesmettingen gemeld, namelijk 760. In de hoofdstad heeft momenteel de omikronvariant van het virus de overhand.
In Rotterdam hoorden 410 mensen dat ze positief zijn getest, in Den Haag ging het om 402 mensen. In Utrecht kregen 350 mensen te horen dat ze een positieve testuitslag hebben en in Almere waren dat 178.
In slechts drie gemeenten werd afgelopen 24 uur geen enkele nieuwe besmetting gemeld: Rozendaal (Gelderland), Vlieland en Schiermonnikoog.
Het RIVM kreeg in de afgelopen dag bericht dat 45 mensen aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn gestorven. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen 24 uur zijn gestorven.
Het aantal coronapatiënten dat momenteel in de Nederlandse ziekenhuizen ligt, is het afgelopen etmaal verder gedaald. Op eerste kerstdag liggen er 1978 mensen in het ziekenhuis met Covid-19, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecenrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 148 minder dan een dag eerder.
In totaal worden nu 534 personen behandeld op de intensive cares. Dat zijn er 12 minder dan vrijdag. Wel zijn er 22 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic. Doordat er meer mensen overleden of de afdelingen mochten verlaten, ging de bezetting toch omlaag.
Op de verpleegafdelingen worden momenteel 1444 coronapatiënten verzorgd, een daling van 136 ten opzichte van een dag eerder. Het aantal nieuwe opnames was hier 161, maar omdat er ook meer mensen de afdelingen verlieten, daalde de bezetting toch.
Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland waarschuwt voor een nepbericht dat rondgaat over onderwijspersoneel dat voorrang zou krijgen bij de boostervaccinaties. Dit is onjuist, zegt de GGD.
,,In verschillende GGD-regio's zien wij onderwijspersoneel op priklocaties verschijnen met een afspraak op basis van een fake bericht”, staat in een verklaring.
De organisatie wijst op het huidige beleid, waarbij mensen van oud naar jong een prik krijgen. ,,Deze oproepen voor specifieke groepen worden uitsluitend door het ministerie van VWS en de GGD'en gedaan.” Het is niet bekend hoe breed het nepbericht is verspreid.
Paus Franciscus heeft in zijn traditionele kerstzegen Urbi et Orbi (Voor de stad en voor de wereld) gewaarschuwd voor het gevaar dat we ons afzonderen van anderen in deze tijden van pandemie, en roept op tot dialoog. Zonder dialoog, tussen mensen en landen, zullen conflicten oplaaien, zei hij vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.
,,Ons vermogen om sociale relaties aan te gaan wordt ernstig op de proef gesteld'', zei de kerkvorst tegen de gelovigen die de regen trotseerden en zich op het plein voor de kerk verzameld hadden om de paus te horen. ,,Er is een groeiende tendens om ons af te zonderen.''
Die boodschap trok hij door naar de internationale politiek, waar 'er een risico is om de dialoog te vermijden', terwijl alleen die kan leiden tot de 'oplossing van conflicten en tot blijvend voordeel voor ons allemaal'.
De paus noemde onder meer de burgeroorlogen in Afghanistan, Syrië, Ethiopië en Jemen. Ook waarschuwde hij dat de oplopende spanningen tussen Oekraïne en Rusland tot een 'lang en etterend conflict' kunnen leiden.
Nederlandse ziekenhuizen hebben vanaf het begin van de coronapandemie 958 zwangere vrouwen met corona behandeld. Van hen moest bijna één op de vijf naar de ic of naar de obstetrische 'high care', speciaal voor zwangeren. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) waar Nu.nl over bericht. Voor zover bekend gaat het grotendeels om ongevaccineerde vrouwen.
Vanaf juni tot aan begin december, toen de deltavariant dominant was, kreeg de helft van de opgenomen vrouwen een vroeggeboorte. De moeder of het kind waren in een verslechterde conditie waardoor de baby eerder werd gehaald. In één geval tot nu toe overleed de vrouw aan de gevolgen van corona.
Voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls is positief gestemd over de wijze waarop Nederlanders zich aan de coronaregels houden. ,,Ik vind dat we samen ontzettend veel oppakken. Iedereen blijft maar doorwerken. Het systeem is niet omgevallen.” Dat zegt Bruls, verantwoordelijk voor de handhaving van coronamaatregelen, in een interview met nu.nl.
Dat jonge mensen wel eens een feestje organiseren, vindt de burgemeester niet zo problematisch. ,,Hier in Nijmegen wonen vijftigduizend studenten. Ja, als er dan een paar honderd in het weekend met iets bezig zijn, zou ik bijna zeggen: mag het?”
De eerste veertigers mogen een boosterprik gaan halen. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge meldt op Twitter dat mensen met de geboortejaren 1971, 1972 en 1973 aan de beurt zijn om een afspraak te maken.
'Eerste kerstdag en de eerste veertigers mogen: 1971, 1972 én 1973. Plan de oppepprik online vanaf 11.00 uur', schrijft De Jonge. Vaccinatielocaties zijn ook tijdens de feestdagen open.
De boosterprik kan worden gehaald vanaf drie maanden na de laatste vaccinatie of drie maanden na herstel van corona. Dat was eerst zes maanden, maar gezien de snelle opmars van de omikronvariant is het boostermoment naar voren gehaald. Mensen kunnen niet kiezen welk vaccin ze krijgen: de prik wordt gezet met Moderna of Pfizer, ongeacht de voorgaande vaccinaties.
Tot dusver zijn er 2,5 miljoen boosterprikken gezet, meldde De Jonge vrijdagavond. Daarmee komt de algehele vaccinatiegraad van geboosterde mensen op 16,4 procent. Het is de bedoeling alle 18-plussers voor 1 februari geprikt te hebben.
Longarts Sander de Hosson van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen zet vandaag werknemers op de corona-afdeling in het zonnetje:
Mogelijk goed nieuws over de omikronvariant. Er zijn aanwijzingen dat mensen die besmet zijn met de variant al na twee of drie dagen besmettelijk zouden zijn, in plaats van na vier of vijf dagen. Dat zegt RIVM-modelleur Jacco Wallinga in gesprek met de NOS. ,,Het wordt zelden genoemd. Maar als dat zo zou zijn, dan zou dat goed nieuws zijn'', aldus Wallinga. ,,Het virus zou zich in dat geval niet sneller verspreiden doordat het besmettelijker is, maar doordat mensen het eerder doorgeven aan anderen.''
Dat zou betekenen dat omikron weliswaar voor een snellere stijging van het aantal besmettingen leidt, maar dat de piek niet hoger is dan bij de deltavariant.
De Russische autoriteiten hebben het afgelopen etmaal 24.946 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Gisteren waren er 24.703 nieuwe gevallen. Het dodenaantal is de afgelopen 24 uur gestegen met 981.
De omikronvariant schopt over de hele wereld vluchtschema's van luchtvaartmaatschappijen in de war. Wereldwijd zijn rond de kerstdagen meer dan 4500 vluchten geannuleerd. Nog eens duizenden andere vluchten liepen vertraging op, aldus trackingwebsite Flightaware.
Alleen al vandaag gaan zeker 2000 vluchten niet door. Een dag eerder ging het om zeker 2400 annuleringen. Daarnaast waren die dag zeker 11.000 vluchten vertraagd. Op zondag gaan al zeker 600 vluchten niet door.
Piloten, stewardessen en ander personeel hebben zich ziek gemeld of moesten in quarantaine na blootstelling aan corona. Onder de maatschappijen met grote problemen zijn onder andere Lufthansa, Delta Air Lines en United Airlines. Ook andere maatschappijen werden gedwongen vluchten te annuleren tijdens een van de piekperiodes in het jaar. Volgens de website van Schiphol gaat een aantal vluchten van KLM vandaag niet door, al is de exacte reden daarvoor niet bekend.
Chinese luchtvaartmaatschappijen namen het grootste aantal annuleringen voor hun rekening. China Eastern schrapte ongeveer 480 vluchten, wat neerkomt op een vijfde van het aantal vluchten. Air China houdt zaterdag 15 procent van zijn geplande vluchten aan de grond.
Nederland viert voor het tweede jaar op rij kerst in coronatijd. Net als een jaar eerder zijn er strikte maatregelen en adviezen van kracht om de verspreiding van het virus in te dammen.
De overheid adviseert niet meer dan vier mensen te verwelkomen tijdens de kerstdagen en de jaarwisseling. Overigens is dat een uitzondering ten opzichte van de reguliere corona-adviezen die Den Haag heeft uitgevaardigd. Die schrijven voor maximaal twee gasten per dag te ontvangen.
Ook wordt verzocht niet meer dan een keer per dag een bezoekje aan anderen te brengen en zouden zeventigplussers zo min mogelijk kleine kinderen, kleinkinderen bijvoorbeeld, moeten zien.
Op het Kribbeplein in het Palestijnse Bethlehem waren vrijdag op kerstavond weliswaar weer meer mensen te zien dan in 2020, maar opnieuw lag het aantal bezoekers er veel lager dan gewoonlijk. Voor buitenlandse toeristen is het momenteel vanwege de coronapandemie, net als vorig jaar, erg moeilijk om op bedevaart te gaan naar de Bijbelse geboorteplaats van Jezus.
Normaal gesproken lopen er met kerst duizenden bezoekers door de straten van Bethlehem en zitten alle hotels in de stad vol. Maar Israël, dat de controle over alle toegangswegen tot Bethlehem op de bezette Westelijke Jordaanoever heeft, sloot ook dit jaar de grenzen voor buitenlandse bezoekers. Het land doet dat in een poging om het aantal besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Van de 10.000 mensen die de stad voor de coronapandemie elk jaar rond kerst verwelkomde, kwam ongeveer de helft uit het buitenland.
Bethlehem zei dit jaar nadrukkelijk te hebben geïnvesteerd in het aantrekken van meer lokale bezoekers. Toch bleef zeker een kwart van alle beschikbare kamers in de stad leeg. De Palestijnse minister van Toerisme, Rula Maayah, probeerde de zaken echter positief te bekijken. Hij zei dat het 'te danken is aan de vaccins' dat Bethlehem dit jaar tenminste weer enigszins feest kan vieren met kerst.
Ook de rooms-katholieke aartsbisschop Pierbattista Pizzaballa zei in zijn preek in de Sint-Catharinakerk in Bethlehem dat het bemoedigend is dat de kerstviering dit jaar weer 'vreugdevolle' is. ,,In vergelijking met het kerstfeest van vorig jaar is het aantal deelnemers weer veel groter, dat is een bemoedigend teken", zei hij. Maar ook hij zei de afwezigheid van buitenlandse gelovigen, als gevolg van de pandemie, te betreuren.
Ook op Curaçao is de omikronvariant van het coronavirus vastgesteld. Dat heeft de regering op het eiland vrijdag bekendgemaakt. Tegelijkertijd neemt het aantal geregistreerde coronabesmettingen er flink toe: van 202 op 17 december naar 964 op vrijdag 24 december. Curaçao wil een verdere stijging tegengaan door zo snel mogelijk iedereen op het eiland van 18 jaar en ouder een boosterprik te geven.
Volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth is er vooral een grote stijging in het aantal infecties te zien bij mensen tussen de 18 en 33 jaar. Vanaf zondag 26 december kunnen alle volwassenen op het eiland een extra prik krijgen. In dat kader wordt onder meer een grote priklocatie in voetbalstadion SDK geopend. Dit weekend komen 60.000 boosterprikken uit Nederland aan op het eiland.
Gerstenbluth legde vrijdag tijdens een persconferentie ook uit dat cruiseschepen die willen aanmeren in Curaçao zich aan strenge regels moeten houden. Het cruiseschip Odessey of the Seas werd enkele dagen geleden door zowel Curaçao als Aruba geweigerd toen bleek dat zeker 55 passagiers en bemanningsleden positief hadden getest op corona.
In het algemeen geldt dat cruiseschepen die wel mogen aanmeren, moeten melden hoeveel van de passagiers aan boord zijn gevaccineerd. Alleen gezonde mensen mogen aan land.
In de vaccinatiehub Pacheco in Brussel zijn in de nacht van maandag 20 op dinsdag 21 december verschillende computers gestolen. Daar zou ook een computer met gegevens van gevaccineerden bij zijn.
Op een van de computers die gestolen is, stonden gegevens van Brusselaars die gevaccineerd zijn. ,,Het is zo dat de computers uit stonden. Het moet dus al iemand zijn die de computers gaat hacken. Het risico dat er gegevens naar buiten lekken, is beperkt", vertelt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie.
De politie is op zoek naar de daders. Wat het motief van de dieven is, is niet duidelijk. De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie heeft in samenwerking met de politie, haar IT-team en het team data protection meteen actie ondernomen om ervoor te zorgen dat de privacy van de gevaccineerden beschermd blijft.
Het zit Raymond van Barneveld niet mee. Na de pijnlijke uitschakeling op het WK darts heeft de vijfvoudig wereldkampioen nu ook nog eens positief getest op corona. Hij blijft de komende dagen in quarantaine in Londen.
Ruim driehonderd mensen die vrijdagmiddag een boosterprik dachten te krijgen bij priklocatie Alcazar in Putterhoek, moeten volgende week weer terugkomen. Door een ‘planningsfout’ van de GGD waren er niet genoeg prikmedewerkers ingeroosterd.
Mensen die een afspraak hadden werden naar huis gestuurd. ,,Er was een tijdslot opgezet, dat niet opengezet had mogen worden'', zegt een woordvoerder van de GGD Zuid Holland Zuid. ,,Dat mensen een afspraak konden maken, was niet de bedoeling.”
Paus Franciscus heeft de mis op kerstavond gevierd voor een publiek van zo'n 2000 man in de Sint Pieterbasiliek in Vaticaanstad. De dienst ging door ondanks een stijging in het aantal coronabesmettingen - een toename die wél leidde tot een nieuwe vaccinatieplicht voor medewerkers van het Vaticaan. Alle medewerkers moeten nu de prik halen, tenzij ze al corona hebben gehad.
Bezoekers van de mis moeten allemaal een masker dragen. Ook de priesters, bisschoppen en kardinalen droegen een mondmasker. De Paus zelf had er geen op.
Vorig jaar was Italië met kerst nog in volledige lockdown; toen waren er slechts 200 toeschouwers toegestaan. De huidige 2000 bezoekers zijn er ook een stuk minder dan normaal: voor de pandemie kon het aantal bezoekers oplopen tot 20.000.
Waar in Nederland het dagelijkse aantal coronabesmettingen afneemt, hebben landen om ons heen te kampen met een forse toename van de besmettingen. In Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk worden mede door de omikronvariant al meerdere dagen recordaantallen gemeld.
Frankrijk telde in de afgelopen 24 uur ruim 94.000 nieuwe besmettingen. Donderdag waren dat er bijna 92.000. Daarvoor was het hoogste aantal nieuwe besmettingen op één dag in november 2020, toen het land bijna 87.000 nieuwe besmettingen kende. Het lijkt een kwestie van tijd voordat Frankrijk de 100.000 aantikt.
Die mijlpaal heeft het Verenigd Koninkrijk al bereikt. Vrijdag werden ruim 122.000 nieuwe gevallen gemeld. Het is de derde dag op rij dat in een etmaal meer dan 100.000 besmettingen worden geregistreerd.
In Italië ligt het dagelijkse aantal besmettingen weliswaar lager, maar ook daar is voor de tweede opeenvolgende dag sprake van een record. Vrijdag werden er net geen 50.600 nieuwe besmettingen gemeld. Donderdag ging het om bijna 44.600 gevallen.
Spanje telde donderdag bijna 73.000 nieuwe besmettingen, ook een record. Woensdag waren dat er ruim 60.000 en dinsdag ruim 49.800. En ook dat waren records.
In België zakt het aantal besmettingen al een langere periode, nadat daar in november een piek was. Ook in Duitsland is het aantal dagelijkse gevallen relatief aan de lage kant. Daar zijn vrijdag bijna 35.500 nieuwe besmettingen gemeld.
Tot dusver zijn er ongeveer 2,5 miljoen boosterprikken gezet, laat demissionair coronaminister Hugo de Jonge weten. Daarmee komt de algehele vaccinatiegraad van geboosterde mensen op 16,4 procent.
In totaal zijn er ruim 1,8 miljoen boosters gezet door de GGD en hebben ongeveer 130.000 mensen met een afweerstoornis een derde prik gekregen. Ook zijn er ruim een half miljoen vaccins gezet door andere uitvoerders, zoals ziekenhuizen.
Afgelopen week zijn er ruim 900.000 boosters gezet. De week daarvoor waren dat er ongeveer 780.000. Het is de bedoeling alle 18-plussers voor 1 februari geprikt te hebben.
De Nederlandse boostercampagne kwam in vergelijking met de rest van Europa laat op gang. In onder meer Denemarken, Duitsland, Ierland en Frankrijk heeft al ongeveer een derde van de hele bevolking een boosterprik gehad.
Er komen nog geen versoepelingen van de coronamaatregelen, na een tussentijds OMT-advies. De eerste onderzoeken over de besmettelijkere omikronvariant lijken weliswaar positief, maar toch verwachten de medisch experts dat rond de jaarwisseling het aantal ziekenhuisopnames gaat toenemen door deze coronavariant. Vanwege de onzekerheid rondom omikron houdt het kabinet vast aan de huidige lockdown.
Volgens onderzoeken uit onder meer het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zuid-Afrika lijkt het erop dat patiënten minder snel in het ziekenhuis komen door omikron dan door de tot dusver dominante deltavariant. In het Verenigd Koninkrijk zouden mensen besmet met omikron ongeveer 20 tot 25 procent minder kans hebben om in het ziekenhuis te belanden.
Maar het OMT benadrukt dat er nog geen uitsluitsel is, mede omdat de onderzoeken bij slechts kleine groepen patiënten zijn uitgevoerd. Ook is de bevolking van bijvoorbeeld Zuid-Afrika jonger dan de Nederlandse, wat het beeld verder kan vertekenen. Jonge mensen hebben ook bij de deltavariant een kleinere kans om ernstig ziek te worden. Volgens het OMT is er dan ook 'onvoldoende zekerheid over de eigenschappen van de omikronvariant om aanpassingen van het huidige maatregelenpakket te adviseren.
Het volgende 'weegmoment' is op 3 januari. Dan kijkt het kabinet wat mogelijk is in het onderwijs. Vooralsnog is het onderwijs tot zeker 9 januari gesloten. De lockdown die nu geldt, blijft tot 14 januari van kracht.
De Britse regering wil burgers via een landelijke oproep op mobiele telefoons aanmoedigen om een boosterprik te halen. Grote telecomproviders is gevraagd een tekstbericht te versturen, bericht The Guardian. Die bedrijven vrezen volgens de krant boze reacties van klanten die kritisch staan tegenover het vaccinatiebeleid.
De krant legde de hand op een conceptversie van het bericht. Dat luidt: 'Haal nu je booster. Iedere volwassene heeft een Covid-19-boostervaccin nodig voor bescherming tegen omikron.' Lezers wordt vervolgens gevraagd om naar een overheidssite te gaan waar meer uitleg is te vinden.
Volgens The Guardian zijn bedrijven benaderd als EE, O2, Vodafone en Three UK. Die voelen zich volgens een bron binnen de telecomsector enigszins ongemakkelijk bij het verzoek, omdat het gaat om een gevoelig onderwerp. ,,We gaan het regelen, maar we willen niet dat mensen die het niet eens zijn met de boodschap ons verwijten maken.''
In het Verenigd Koninkrijk grijpt het coronavirus weer ongekend snel om zich heen. De autoriteiten maakten vrijdag melding van een recordaantal van ruim 122.000 nieuwe coronabesmettingen. De regering probeert ondertussen op allerlei manieren om gevaccineerde burgers aan te moedigen ook nog een boosterprik te halen.
De broers Jogi en Junior Deij uit het Zeeuws-Vlaamse Axel proberen op een creatieve manier onder de lockdown uit te komen. Ze hebben hun kledingzaak tijdelijk omgedoopt naar Deto Jeans Essentials, en verkopen tussen de jeans en winterjassen ook 700 pakken wc-rollen. Zo hopen ze aangemerkt te worden als 'essentiële' winkel.
,,Wc-papier heeft iedereen nodig en zodoende hebben wij onze winkel met wc-papier gevuld'', zegt Jogi. ,,Het Kruidvat verkoopt zeventig procent niet-essentiële spullen, maar ja dat is een essentiële winkel en dan mag je ook niet-essentiële goederen verkopen. Wij draaien het nu om. Wij zijn een niet essentiële winkel en we verkopen essentiële spullen. We zullen kijken hoe het loopt.”
Lees hier het hele verhaal.
Het Janssen-vaccin zal vooralsnog niet als boosterprik worden ingezet. Het demissionaire kabinet neemt het advies van de Gezondheidsraad op dit vlak over, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).
Volgens de Gezondheidsraad lijkt een boosterprik met de mRNA-vaccins van Pfizer of Moderna beter te werken, zeker bij mensen die eerder een prik kregen met het Janssen-vaccin. Bovendien kan bij Janssen een zeldzame, maar ernstige bijwerking optreden, waardoor bloedstolsels ontstaan.
,,Voor de boostercampagne blijf ik vasthouden aan de primaire inzet van een mRNA-vaccin als bescherming tegen COVID-19", aldus De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer vrijdag. De Gezondheidsraad kwam eerder op de dag met haar advies.
Volgens de minister zal het Janssen-vaccin alleen worden ingezet als hier een individueel gezondheidsbelang voor is en een mRNA-vaccin niet kan worden gegeven.
De Amerikaanse regering heft de reisbeperkingen op die sinds eind vorige maand zijn ingesteld voor acht landen in zuidelijk Afrika. Het Witte Huis nam destijds deze maatregelen uit vrees voor de zeer besmettelijke omikronvariant van het coronavirus, die voor het eerst opdook in het zuiden van Afrika. Nederland heeft donderdag het vliegverbod voor landen in die regio opgeheven.
Buitenlanders die tot veertien dagen voorafgaande aan hun vertrek naar de VS verbleven in Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Namibië, Lesotho, Eswatini, Mozambique en Malawi zijn vanaf 31 december weer welkom, bevestigt een woordvoerder van het Witte Huis. Het besluit is volgens hem genomen op aanbeveling van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC.
Een hoge functionaris van het Witte Huis laat aan persbureau AFP weten dat nu omikron wereldwijd en in de VS alom aanwezig is, internationale reizigers uit de acht landen uit zuidelijk Afrika nagenoeg geen impact hebben op het aantal besmettingen in de Verenigde Staten.
Een prik met eiwitvaccin Novavax wordt in Nederland mogelijk. Demissionair minister Hugo de Jonge neemt het advies van de Gezondheidsraad over.
Volwassenen die nog niet zijn gevaccineerd tegen het coronavirus en bezwaren hebben tegen de zogeheten mRNA-vaccins die nu standaard worden gebruikt, moeten wat de Gezondheidsraad betreft de mogelijkheid krijgen om voor het nieuwe vaccin van Novavax te kiezen. De raad schreef dat in een advies aan minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.
De Europese Commissie liet het vaccin maandag toe tot de Europese markt, na een positief oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het is voldoende veilig en werkzaam gebleken volgens de deskundigen. Een nadeel is echter dat nog niet bekend is in hoeverre dit vaccin werkzaam is tegen de omikronvariant van het virus, die hard op weg is om dominant te worden in Nederland.
Totdat hier meer over bekend is, adviseert de raad om mensen die nog niet zijn gevaccineerd bij voorkeur te prikken met de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna.
De GGD Zeeland heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor 70-plussers die een afspraak willen maken voor een boosterprik tegen het coronavirus. ,,Het maken van een afspraak blijkt voor mensen uit die leeftijdscategorie soms erg lastig", aldus de GGD. De GGD Hart voor Brabant heeft sinds donderdag ook een speciale lijn voor deze senioren.
Ook ouderenbond ANBO wees er al op dat sommige senioren het moeilijk vinden om online een afspraak in te plannen, omdat ze het aanmeldproces via DigiD lastig vinden of het beantwoorden van de vragenlijst een gedoe is. De landelijke GGD heeft ouderen opgeroepen om hulp te zoeken bij het inplannen van een afspraak, maar de GGD Zeeland heeft nu dus een eigen oplossing gevonden.
De afsprakenlijn speciaal voor ouderen (telefoonnummer 0115-455000) is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur bereikbaar. Deze vrijdag kan er tot 16.00 uur worden gebeld en op 31 december ook.
GGD Hart voor Brabant komt 70-plussers met afspraakproblemen dus ook te hulp. Senioren vanaf 70 jaar uit Midden-Brabant of Brabant Noord kunnen bij deze afdeling rechtstreeks contact opnemen met een bepaald nummer (088 368 7777), dan krijgen ze via het keuzemenu hulp bij het maken van een afspraak bij een van de negen locaties.
Het aantal coronabesmettingen neemt nog steeds af. De daling stokte woensdag even toen het gemiddelde aantal positieve tests vrijwel gelijk bleef. Maar sinds donderdag gaat de afname verder.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 12.517 meldingen van positieve tests. Het aantal coronabesmettingen lag een week eerder aanzienlijk hoger. Op die vrijdag werden er ruim 15.000 besmettingen bevestigd.
In Amsterdam werden afgelopen etmaal de meeste coronabesmettingen gemeld, namelijk 851. In de hoofdstad heeft momenteel de omikronvariant van het virus - die besmettelijker lijkt - de overhand.
In Rotterdam hoorden 584 mensen dat ze deze kerst in isolatie moeten doorbrengen en in Den Haag ging het om 346 mensen. In Utrecht kregen 311 mensen te horen dat ze een positieve testuitslag hebben en in Almere waren dat 176.
In slechts drie gemeenten werd afgelopen 24 uur geen enkele nieuwe besmetting gemeld: Scherpenzeel (Gelderland), Terschelling en Schiermonnikoog.
Het RIVM kreeg in de afgelopen dag bericht dat 41 mensen aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn gestorven. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen 24 uur zijn gestorven.
Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland meldt dat er in de dagen voor kerst sprake is van een toename van het aantal testafnames in de GGD-teststraten. De GGD zag een 'stijging van zo'n 10 procent ten opzichte van wat wij in onze prognose voor deze dagen hadden staan', aldus een woordvoerder van de GGD.
,,Het is niet met zekerheid te zeggen dat dit preventief is voor de feestdagen, maar het lijkt er wel op", vertelt de woordvoerder. Hij vertelt dat er de afgelopen dagen niet méér positieve testuitslagen zijn bijgekomen, ondanks de 'lichte stijging' van het aantal testen. ,,Dat geeft ons het gevoel dat het preventieve testen zijn."
Ongeveer een op de tien Londenaren was zondag besmet met het coronavirus, meldt het Britse bureau voor de statistiek ONS op basis van nieuwe schattingen. De nieuwe cijfers laten zien dat de omikronvariant van het coronavirus bezig is met een forse opmars. In Londen wonen ruim 8,5 miljoen mensen.
Donderdag registreerde Groot-Brittannië een recordaantal van 119.789 nieuwe besmettingen, ruim 13.000 meer dan een dag eerder. Volgens het ONS-rapport was 1 op de 35 Britten geïnfecteerd tussen 13 en 19 december, fors meer dan de schatting van 1 op 45 in de week tot 16 december die op donderdag werd bekendgemaakt.
Veel bedrijven in Groot-Brittannië kampen met personeelstekorten omdat zieke werknemers in thuisisolatie moeten gaan. Ziekenhuizen waarschuwen voor de grote gevolgen van de nieuwe besmettingsgolf. Door de snelle opmars van de omikronvariant zijn de afgelopen week ruim 675.000 nieuwe gevallen vastgesteld. Desondanks heeft de Britse regering van premier Boris Johnson woensdag de quarantaineperiode verkort van tien naar zeven dagen.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is in de afgelopen 24 uur met 95 gedaald. Er liggen nu 2126 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis, blijkt uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen zijn nu 1580 coronapatiënten opgenomen, 77 minder dan een dag eerder. En 546 coronapatiënten zijn er zo slecht aan toe, dat ze op de intensive care worden verzorgd. Dat zijn er 18 minder dan donderdag.
Het aantal nieuwe mensen op de verpleegafdelingen is 145 en op de intensive care 24, maar doordat er ook patiënten van beide afdelingen werden ontslagen of overleden, pakken de totalen toch lager uit.
Marokko staat tot eind volgende maand geen passagiersvluchten toe van en naar het buitenland. De autoriteiten in het Noord-Afrikaanse land verlengen een opschorting van het commerciële vliegverkeer tot 31 januari, bericht de staatstelevisie.
Marokko besloot eind november tot het vliegverbod en neemt ook andere maatregelen om verspreiding tegen te gaan van het coronavirus. Zo worden festiviteiten op oudejaarsavond afgeblazen. Horecazaken moeten dan uiterlijk om 23.30 uur de deuren sluiten. Op 1 januari geldt een avondklok van middernacht tot 06.00 uur 's ochtends.
Nederland heeft voor Marokko kleurcode 'oranje' afgegeven. Dat betekent dat Nederlanders het dringende advies krijgen om alleen naar het land te gaan als dat echt noodzakelijk is. Vakanties worden afgeraden. Voor een klein deel van het land geldt code 'rood'. Dat heeft te maken met de veiligheidssituatie in grensgebieden.
Geen enkel land in Europa kent zo'n lage vaccinatiegraad als Bulgarije. Tot nu toe heeft slechts 27 procent van alle Bulgaren twee prikken gehad, ruim 3 procent is voorzien van een boosterinjectie.
Veel inwoners van het Oost-Europese land laten zich niet inenten vanwege complottheorieën of vooroordelen. ,,Het risico bestaat dat Bulgarije een Covid-getto wordt", waarschuwde de bekende Bulgaarse viroloog Radka Argirova al eerder.
De Bulgaarse regering probeert nu met een bonusmaatregel het aantal gevaccineerden in het land op te krikken, melden lokale media. 65-plussers krijgen vanaf januari een bedrag van 75 leva - ruim 38 euro - als ze zich laten inenten tegen corona.‘Vergeet corona, vier Jezus’, klinkt het in Barneveld op hoop van zegen. De evangelische gemeente Doorbrekers gaat ondanks de lockdown vier 'live' kerstvieringen houden met elk 650 bezoekers. Er wordt niet om een QR-code of een negatieve test gevraagd.
Het ministerie van Volksgezondheid wordt geadviseerd om 'vooralsnog' het vaccin van Janssen niet in te zetten als boosterprik. Een boosterprik met de vaccins van Pfizer of Moderna lijkt beter te werken, vooral voor mensen die eerder gevaccineerd werden met Janssen, stelt de Gezondheidsraad.
,,Boosten met het Janssen-vaccin lijkt in eerste instantie tot een lagere toename in antistoffen te leiden dan boosten met een mRNA-vaccin", aldus de raad. ,,Onduidelijk is nog wat het effect van de booster is op het niveau van de antistoffen na enkele maanden.''
Het Janssen-vaccin geeft daarbij risico op een zeldzame vorm van trombose, voegt de raad toe. De Europese medicijnwaakhond EMA gaf het vaccin van Janssen wel groen licht als booster. De Gezondheidsraad benadrukt dat het vaccin van Janssen als booster voldoende veilig is bevonden.Het kan dat er andere redenen zijn om Janssen toch in te zetten als boostervaccin, zegt de raad. Zoals voordelen wat betreft transport of bewaarmogelijkheden. Ook kunnen er mensen zijn die geen boosterprik met een mRNA-vaccin willen. In dat geval moet een afweging worden gemaakt met betrekking tot de mate van bescherming die dat biedt.
Ook 't Krabbegat moet het in maart zonder carnavalsoptocht doen. Bergen op Zoom heeft het evenement geschrapt. De Stichting Vastenavend heeft tot afblazen besloten naar aanleiding van de zaterdag afgekondigde lockdown. De optocht is het eerste grote onderdeel dat uit het Vastenavend-programma valt. ‘Mogelijk later volgend jaar alsnog’, klinkt het.
Frankrijk stelt een negatieve coronatest verplicht voor reizigers naar overzeese gebiedsdelen, zoals Guadeloupe, Martinique, Frans-Guyana, het eiland La Reunion en Nieuw-Caledonië. De reismaatregel geldt zowel voor Fransen als voor buitenlandse reizigers naar deze bestemmingen, meldt de Franse overheid. De maatregel gaat in op 28 december. Op de Caribische eilanden Guadeloupe en Martinique, die het vooral moeten hebben van toerisme-inkomsten, braken afgelopen maand rellen uit over de coronarestricties.
Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is klaar met discussies en gaat strenger controleren op het aantal bezoekers. Bij de entree wordt geregistreerd welke patiënt bezoek krijgt. Een tweede bezoeker op dezelfde dag wordt niet meer doorgelaten. Het ziekenhuis zet meer beveiligers in vanwege deze nieuwe maatregel.
De omikronvariant is inmiddels verantwoordelijk voor bijna de helft van alle besmettingen in België, schrijft Het Laatste Nieuws. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die de Franstalige viroloog Emmanuel André deelt op Twitter. De variant lijkt steeds sneller op te rukken en is de laatste twee a drie dagen verdubbeld, volgens André.
Amper een week geleden vertegenwoordigde de omikronvariant nog maar 10 procent van alle besmettingen. Maandag was dat al 20 procent, woensdag 27 procent. De viroloog voorspelt: ,,Vanaf vandaag of morgen zal deze dynamiek voor een snelle heropleving zorgen."
Huisartsen werd gevraagd om niet-mobiele patiënten uit hun patiëntenbestand te prikken. Dat zijn er naar schatting zo'n 35.000 die zo hun boosterprik kregen aangeboden. De GGD heeft 36.000 vaccins geleverd aan de huisartsen en 'vanwege de beperkte houdbaarheid van de vaccins hebben waarschijnlijk ook ongeveer zoveel patiënten hun boosterprik van de huisarts ontvangen', zegt woordvoerder van de Landelijke Huisartsenvereniging.
,,Het is niet zeker of nu ook alle niet-mobiele patiënten zijn geprikt, ook al hebben 36.000 mensen hun boostervaccin ontvangen.'' Zo zijn huisartsen ook gevraagd om mensen te prikken die in kleinschalige woonvoorzieningen wonen of mensen in een verzorgingstehuis die nog onder de huisarts vallen. Dat zijn naar schatting zo'n 110.000 mensen. Andere huisartsen hebben hun hele patiëntenbestand opgeroepen voor de boosterprik.
De vereniging weet niet of het doel om alle 60-plussers voor het nieuwe jaar te prikken ook gehaald wordt. ,,Het is ontzettend druk bij de huisartsen, niet iedereen heeft tijd om de niet-mobiele ouderen te prikken. De GGD zegt zich te focussen op de grote priklocaties en komt pas in januari toe aan deze groep mensen." De LHV heeft geen volledig inzicht in bereik en effectiviteit van de boostercampagne door huisartsen. Wel is duidelijk dat er een versnelling plaatsvindt door de hulp van de huisartsen.Wie geboren is in 1968, '69 of '70, kan vanaf 11.00 uur online een afspraak voor de boosterprik maken, twittert coronaminister De Jonge.
Frankrijks gezondheidsautoriteit, Haute Autorite de Sante, zegt dat de boosterprik in het land binnen drie maanden na volledige vaccinatie mag worden toegediend. De beslissing maakt deel uit van de Franse pogingen om de verspreiding van de omikronvariant binnen de perken te houden.
Frankrijk telde gisteren bijna 92.000 besmettingen in 24 uur tijd. Het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Tot aan woensdag hadden 20 miljoen mensen een boosterprik gekregen. Tegen kerst moeten zo'n 22 miljoen tot 23 miljoen Fransen hun aanvullende vaccinatie hebben gekregen.
De Japanse medicijntoezichthouder heeft de anticoronapil van Merck goedgekeurd, zegt premier Fumio Kishida. Japan had in aanloop naar de goedkeuring al een deal gesloten voor 1,6 miljoen doses molnupiravir. De verwachting is dit weekend al 200.000 doses van het antivirale middel te kunnen distribueren.
Japan hoopt zo ernstige ziekteverschijnselen en overlijdens te voorkomen mocht het tot een zesde besmettingsgolf in het Aziatische land komen. ,,Ik ben ervan overtuigd dat dit medicijn een grote stap voorwaarts is in de strijd tegen Covid-19'', zegt zorgminister Shigeyuki Goto. Maandag moeten de pillen beschikbaar zijn.
De Britse premier Johnson noemt coronavaccinaties in zijn kersttoespraak een 'onzichtbaar cadeau van onschatbare waarde'. Johnson sprak ook zijn waardering uit voor alle zorgmedewerkers en alle Britten die zich aan de coronaregels houden.
,,We weten dat het moeilijk blijft, maar ik hoop dat deze Kerstmis voor miljoenen families in het land stukken beter is dan de vorige kerst, omdat we het nu samen kunnen vieren met onze geliefden", aldus de premier.
,,Hoewel de tijd om cadeaus te kopen afloopt, is er een mooi cadeau dat je je naasten kunt geven. En dat is je laten inenten. Zo kunnen de feestdagen volgend jaar nog beter zijn dan dit jaar", aldus de premier. ,,Fijne kerstdagen allemaal!''26 ambtenaren in de Chinese miljoenenstad Xi'an zijn gestraft vanwege een uitbraak van het coronavirus. Ze zijn bestraft omdat ze 'onvoldoende maatregelen namen om de uitbraak te voorkomen en in toom te houden'. Het land voert een zogeheten zero-Covid-beleid en straft mensen die fouten maken in de aanpak daarvan.
Xi'an zit sinds deze week in lockdown. De afgelopen dagen zijn er 250 gevallen vastgesteld. Bij inspecties zou een lakse houding rond testen aan het licht zijn gekomen. Ook kwam het bron- en contactonderzoek slecht op gang. Wat de straffen zijn is niet bekend, maar in soortgelijke gevallen zijn ambtenaren ontslagen.Er zijn momenteel problemen bij DigiD, aldus een woordvoerder van Logius, de overheidsinstantie die daarvoor verantwoordelijk is. Hij weet nog niet hoe grootschalig de storing is, maar dat wordt verder onderzocht. Bij allestoringen.nl zijn inmiddels honderden meldingen binnengekomen over de storing. DigiD is onder meer nodig bij het maken van een vaccinatie of testafspraak.
De GGD laat echter weten dat er nog geen melding binnen is gekomen dat DigiD vastloopt. Als een toegangssysteem vastloopt, krijgt de GGD hier in principe direct een melding van. ,,Dat is niet gebeurd.'' Als DigiD bij veel mensen hapert, zijn de callcenters en servicedesk van de GGD 'een goeie graadmeter, want in die gevallen wordt het ontzettend druk bij ons. Dat is nu niet het geval."
De coronacijfers in Rusland dalen gestaag. De gezondheidsdienst in het land meldt vandaag 24.703 nieuwe besmettingen. Gisteren waren dat er 25.667. Het afgelopen etmaal werden er 998 aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen geregistreerd, tegenover 1002 een dag eerder.
Daags na de goedkeuring door de medicijnautoriteit begint Zuid-Afrika met het verstrekken van boostershots met het Janssen-vaccin aan de bevolking. Het vaccin van Janssen werd al aan zorgmedewerkers gegeven, maar de opkomst van de omikronvariant maakt het nodig ook anderen extra bescherming te bieden.
Iedereen die tenminste twee maanden geleden zijn laatste Janssen-prik heeft gehad, kan nu een booster komen halen. Wie eerder werd ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech had eigenlijk moeten wachten tot januari, maar is nu vanaf 28 december aan de beurt. Mits de laatste prik minstens zes maanden geleden werd gezet.Olifanten in Thailand geven dit jaar een coronadraai aan de kersttraditie door, voorzien van kerstmutsen en mondkapjes, handgel en chirurgische gezichtsmaskers uit te delen op een basisschool in Ayutthaya. Ondanks het feit dat 98 procent van de Thai boeddhist is, wordt Kerstmis gevierd ter afsluiting van het jaar
De stad ten noorden van hoofdstad Bangkok dost de dikhuiden al vijftien jaar uit met kerst, maar doet het dit keer iets anders. ,,Ik ben zo opgetogen'', zegt leerling Beyapha Mhonsuwan, die al bijna twee jaar thuisonderwijs volgt. ,,Dit gebeurt maar één keer per jaar en onze school is de enige met kerstmanolifanten.''
De scholieren maken selfies met de aangeklede beesten, het nationale dier van Thailand. Organisator van het feestje, Reangrhongbaht Meepan van het Olifantenpaleis in Ayutthaya, hoopt dat de versierde dieren de leerlingen enthousiast maken om weer naar school te komen.
,,We weten dat de leerlingen stress ervaren bij de online lessen, hopelijk kan dit evenement hen wat opvrolijken.'' Slechts 30 procent van de klassen op de school zijn gevuld. Thailand telt tot nu toe 2,2 miljoen coronabesmettingen en officieel 21.501 sterfgevallen door toedoen van Covid-19.Bij een brand op de intensive care-afdeling van een Covid-19-ziekenhuis in de zuidelijke Russische stad Astrakhan zijn twee mensen om het leven gekomen, melden de hulpdiensten aldaar. Het ministerie voor Noodsituaties verklaart wel dat er doden zijn gevallen, maar geeft geen verdere details vrij.
,,Iedereen is alle beperkingen rond corona zat. Maar gebruik je gezonde verstand'', zegt politiechef Willem Woelders. In de praktijk blijkt het handhaven van de maximale groepsgrootte van vier gasten bij mensen thuis moeilijk voor de politie. Ook buiten is dat lastig. ,,Strikt volgens de wet valt de groepsgrootte niet te handhaven. Dat is ook niet de insteek waarmee de politie de straat op gaat", aldus Woelders.
De politie zegt daarom vooral op te treden tegen illegale feesten en excessen. ,,Als agenten op straat aanlopen tegen een groep, zullen we ze wijzen op de regels. Hoe groter de groep, hoe eerder dat zal gebeuren. We gaan geen mensen in groepjes tellen. Dat soort politie willen we niet zijn en daar kan het OM ook niets mee." Het uitgangspunt voor de agenten is het gezondheidsrisico.
,,Als de politie dingen ziet gebeuren waarbij de kans op besmetting groot is, dan zullen collega's optreden. Niet met het doel boetes uit te delen, maar om een eind te maken aan dat soort activiteiten." Woelders roept daarom op 'het gezonde verstand te gebruiken' tijdens de feestdagen. ,,Houd rekening met je naasten en jezelf, dan hoeven wij zo weinig mogelijk in te grijpen."De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen United Airlines en Delta Air Lines hebben samen ruim tweehonderd vluchten op kerstavond geannuleerd. Als reden geven de luchtvaartmaatschappijen de omikronvariant die bij veel bemanningsleden voor besmettingen heeft gezorgd.
Dagelijks vliegen er duizenden vliegtuigen over de Verenigde Staten, maar door de annuleringen zullen op het laatste moment toch reizigers stranden.
Delta-topman Ed Bastian stelde eerder deze week aan de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC voor om de verplichte quarantaine voor volledig gevaccineerden te verkorten van 10 naar 5 dagen na een besmetting. Dat zou ervoor zorgen dat minder personeel thuis moet blijven.
Demissionair premier Mark Rutte trekt in een interview met De Telegraaf het boetekleed aan. Tegenover de krant erkent hij vrijdag dat Nederland eerder had kunnen beginnen met een boostercampagne en dat de maatregelen die het demissionaire kabinet in november nam om de pandemie in te dammen niet ver genoeg gingen. Mede daardoor zit Nederland nu in een lockdown. Ook zegt hij dat hij communicatiefouten heeft gemaakt.
Gevraagd naar hoe het komt dat het vertrouwen van burgers in het coronabeleid is gekelderd, stelt Rutte vast dat mensen genoeg hebben van leven met alle beperkingen, maar dat dat ook een te gemakkelijke verklaring is. ,,Ik heb fouten gemaakt, in de communicatie", bekent hij. ,,Ik heb in het begin te veel nadruk gelegd op de eigen verantwoordelijkheid van mensen en te weinig op de verplichte maatregelen. Het tweede is dat het me niet gelukt is om in voldoende mate mensen te overtuigen van de basismaatregelen."
In het interview gaat Rutte ook in op de formatie, de langste uit de parlementaire geschiedenis. Volgens Rutte heeft die te lang geduurd. ,,Wat volgens mij niet heeft geholpen, is dat de koning uit de formatie is gehaald", zegt de demissionair premier. In 2012 is de rol die het staatshoofd speelde in kabinetsformaties aan de Tweede Kamer gegeven. ,,Het is niet zo dat als je de koning terughaalt dat de formatie opeens drie maanden korter duurt, maar het zou wel helpen", denkt Rutte.
De lange formatie, het coronabeleid en de toeslagenaffaire hebben het vertrouwen van burgers in de politiek uitgehold, geeft Rutte toe. Een pasklare oplossing daarvoor heeft hij niet. ,,Het is onmogelijk om jezelf opnieuw uit te vinden. Als een soort slang je huid afwerpen, daar geloof ik helemaal niet in", zegt hij.
Op een cruiseschip dat zaterdag uit de Amerikaanse staat Florida was vertrokken, hebben 55 mensen positief getest op het coronavirus. Zowel passagiers als bemanningsleden zijn besmet geraakt. Dat meldt Royal Caribbean International, de eigenaar van het schip.
Wegens de besmettingen heeft het schip geen toestemming gekregen om aan te meren op de Caribische eilanden Curaçao en Aruba, de laatste twee haltes van de achtdaagse reis. De 'Odyssey of the Seas' blijft op zee en zal op 26 december terugkeren naar Fort Lauderdale in Florida.
Het schip heeft in totaal 3.587 passagiers en 1.599 bemanningsleden aan boord, zo schrijft de krant USA Today. Volgens Royal Caribbean International zijn alle 55 besmette personen gevaccineerd tegen het coronavirus. Ze vertonen weinig tot geen symptomen.
De hoeveelheid sterfgevallen in ons land is vorige week voor de tweede keer op rij gedaald, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar nog steeds overlijden veel meer mensen dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Dat komt vermoedelijk doordat veel mensen ziek zijn van het coronavirus.
Vorige week overleden naar schatting 4100 mensen, 950 meer dan gebruikelijk. De onderzoekers hebben dat ingeschat door te kijken naar sterfgevallen van voorgaande jaren en trends in de bevolkingsstatistieken. Er is nog steeds sprake van oversterfte. Dat betekent dat meer mensen overlijden dan te verklaren valt door gebruikelijke schommelingen in het sterftecijfer.
Twee weken geleden daalde het aantal sterfgevallen voor het eerst in acht weken. Die trend lijkt dus door te zetten.
In alle leeftijdsgroepen is sprake van oversterfte, maar is het aantal overlijdens wel aan het dalen. Het sterftecijfer is het hoogst bij mensen van 80 jaar of ouder. In deze groep overleden vorige week ongeveer 600 meer mensen dan gebruikelijk. Het aantal overlijdens onder mensen van 65 tot 80 jaar lag 300 hoger dan normaal. Er overleden 75 meer mensen van onder die leeftijden.
Het CBS weet nog niet waaraan deze mensen zijn overleden. Wel is bekend van vorige coronagolven dat de oversterfte grotendeels werd verklaard door Covid-19. De onderzoekers beschikken later pas over de doodsoorzaakverklaringen die vertellen of dat deze coronagolf wederom het geval is.
De traditionele jaarwisseling op het wereldberoemde Times Square in New York wordt 'drastisch teruggeschroefd'. Burgemeester Bill de Blasio, die vorige maand nog aankondigde dat het evenement in tegenstelling tot vorig jaar doorgang kon vinden, heeft die beslissing genomen wegens het 'onthutsende' aantal nieuwe coronabesmettingen.
Het maximumaantal bezoekers op Times Square op oudejaarsavond wordt teruggebracht van 58.000 naar 15.000 en iedereen moet volledig gevaccineerd zijn en een mondkapje dragen, kondigde de burgemeester aan. Door deze extra maatregelen kan 'de gevaccineerde mensenmenigte op een veilige manier het nieuwe jaar inluiden', aldus De Blasio.
Times Square was op oudejaarsavond vorig jaar grotendeels leeg. Alleen een paar honderd hulpverleners en hun familie waren uitgenodigd als eerbetoon. Normaal verzamelen zich op het plein met zijn enorme lichtreclames honderdduizenden mensen om het nieuwe jaar in te luiden. Dit jaar hoopte De Blasio op een 'groots feest, vol leven', vertelde hij vorige maand.
Burgemeesters van andere wereldsteden zoals Londen en Parijs besloten eerder al nieuwjaarsfestiviteiten grotendeels af te gelasten. New York meldde woensdag bijna 11.000 nieuwe coronabesmettingen.
De Italiaanse regering verplicht het dragen van een mondkapje op straat en zet een streep door alle feestjes en partijen rond oud en nieuw. Ook in Italië is het dagelijkse aantal nieuwe coronabesmettingen naar recordhoogte gestegen.
De Italiaanse minister van Volksgezondheid Roberto Speranza maakte niet bekend wanneer de mondkapjeslicht in de buitenlucht ingaat. Wel zei hij dat de beter beschermende FFP2-mondmaskers in sommige ruimtes nodig zijn. Het gaat dan om bioscopen en theaters. Men wordt geacht die ook te dragen bij sportevenementen en in het openbaar vervoer. Tot 31 januari moeten ook de discotheken en nachtclubs dicht blijven.
In de afgelopen 24 uur werden ruim 44.500 nieuwe besmettingen in Italië vastgesteld. Dat is een stijging van 70 procent in vergelijking met vorige week. In de ziekenhuizen liggen 9745 coronapatiënten, van wie 1023 op de intensive cares. Ook zijn vandaag 168 aan corona gerelateerde sterfgevallen gemeld.
Deze week nam ook Spanje al het besluit om mondmaskers buiten te verplichten.
Mensen lijken na een besmetting met de omikronvariant beduidend minder risico te lopen op een ziekenhuisopname dan na een besmetting met delta. Tot die conclusie komt de Britse gezondheidsdienst UKHSA, die waarschuwt dat de hoge besmettelijkheid van omikron nog steeds tot gevolg kan hebben dat veel mensen een medische behandeling nodig hebben.
De kans dat mensen met omikron opgenomen worden in ziekenhuizen, ligt volgens voorlopige cijfers 50 tot 70 procent lager. UKHSA-topvrouw Jenny Harries noemde dat een 'bemoedigend signaal dat mensen die de omikronvariant oplopen mogelijk relatief minder risico lopen op ziekenhuisopname dan mensen die besmet raken met andere varianten'.
Harries benadrukte wel dat het gaat om voorlopige onderzoeksresultaten. Er is volgens haar meer onderzoek nodig voordat definitieve conclusies getrokken kunnen worden. Het zeer besmettelijke omikron heeft ondertussen in sommige landen de deltavariant al verdrongen als dominante vorm van het virus.
De Franse minister van Volksgezondheid maakt zich ernstig zorgen om de jongste besmettingscijfers van het land. Vandaag zijn bijna 92.000 nieuwe gevallen in 24 uur tijd vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie.
,,De cijfers van vandaag zijn niet goed", zei minister Olivier Veran over de 91.608 nieuwe besmettingen. Uit overheidsgegevens komt tevens naar voren dat in het afgelopen etmaal 179 coronapatiënten in Franse ziekenhuizen zijn overleden. Het aantal coronapatiënten op de ic liep met 61 op naar ruim 3200.
President Emmanuel Macron hoopt met een boostercampagne het tij nog te keren. Tegen kerst moeten 22 tot 23 miljoen Fransen zijn geboosterd. Tot aan woensdag hadden 20 miljoen mensen een boosterprik gekregen.
Veran meldde gisteren nog dat nieuwe maatregelen nog niet in het verschiet liggen, maar zei toen al wel dat Frankrijk snel naar de 100.000 nieuwe besmettingen per dag gaat door verspreiding van de nieuwe omikronvariant.
Lufthansa schrapt ongeveer 10 procent van zijn winterdienstregeling vanwege de snelle verspreiding van de omikronvariant. Dat betekent dat ongeveer 33.000 geplande vluchten niet meer doorgaan. Het Duitse luchtvaartconcern gaat ervan uit dat de nieuwe virusgolf komende maanden zorgt voor minder vraag naar vliegtickets.
Lufthansa is niet de enige maatschappij die snijdt in haar vluchtschema. Eerder deze week kondigde bijvoorbeeld Ryanair al aan het aantal vluchten in januari met een derde terug te brengen.
Defensie heeft de vaccinatieplicht verder uitgebreid. Ook militairen die zich voorbereiden op inzet of daarvoor gereed staan moeten een prik halen. Deze maatregel is in overleg met de bonden genomen.
Er gold al een vaccinatieplicht voor militairen bij situaties waarin 'niet-gevaccineerd zijn verhoogd risico oplevert voor de inzetbaarheid van de krijgsmacht'. Nu geldt die plicht ook voor de voorbereidingsperiode van zulke operaties, voor militairen die binnen vijf weken moeten kunnen worden uitgezonden en voor militairen in opleiding of trainen in landen waar vaccineren verplicht is.
Een week voor de jaarwisseling is het ziekenhuizen en verzekeraars gelukt om landelijke afspraken te maken voor komend jaar. Dat meldt NRC. Dit was al maandenlang een grote wens van de ziekenhuizen, die door het coronavirus in financiële onzekerheid verkeren.
Er is afgesproken dat ziekenhuizen een onderling gelijkwaardige vergoeding krijgen voor beschermingsmiddelen, de zorg aan coronapatiënten en de opschaling van bedden voor intensive cares. Ook zijn er afspraken gemaakt over een compensatie voor gemiste inkomsten vanwege de zorg die door corona niet kan worden verleend. De afspraken zijn gemaakt door de Federatie van Universitair Medische Centra, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland.
Denemarken gaat buitenlandse reizigers vragen om een negatieve coronatestuitslag, ook als ze zijn gevaccineerd. De maatregel wordt op 27 december van kracht en gaat gelden voor mensen die niet beschikken over een verblijfsvergunning of een Deens paspoort.
In Denemarken moeten reizigers een negatieve PCR-test of een negatieve sneltest tonen. Die moeten in respectievelijk maximaal 72 uur of 48 uur voor aankomst zijn afgenomen, zegt het ministerie van Volksgezondheid.
Er gelden wel uitzonderingen op de regel, onder meer voor kinderen en voor mensen die in het grensgebied wonen. De aangescherpte inreisregels blijven in elk geval tot 17 januari van kracht. Overtredingen kunnen worden bestraft met een boete van omgerekend 470 euro.
Demissionair zorgminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bestelt 'onder dwingende spoed' 1300 extra zuurstofapparaten voor de thuisbehandeling van coronapatiënten. Het gaat om zogenoemde zuurstofconcentratoren. Dit zijn elektrische apparaten die zuurstof uit de lucht halen.
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat op basis van de door het RIVM geschetste scenario's rond de omikronvariant van het coronavirus het 'dringend gewenst is' om meer van deze apparaten beschikbaar te hebben. Coronapatiënten kunnen dan meer thuis worden opgevangen. ,,Elk beschikbaar bed in een ziekenhuis of instelling telt immers.''
De apparaten geeft De Jonge in bruikleen aan Nederlandse zuurstofleveranciers. Hij verwacht dat ze in de laatste week van dit jaar en de eerste week van volgend jaar beschikbaar en inzetbaar zijn.
Ouderenbond ANBO krijgt signalen dat senioren op de bonnefooi naar priklocaties gaan in de hoop zonder afspraak een prik te halen. Soms lukt dat, maar soms ook niet, want iedereen moet eigenlijk een afspraak hebben. Hoe vaak het gebeurt, kan de bond niet zeggen. ,,Mensen willen echt zo snel mogelijk een prik. Ze maken zich echt zorgen.''
Senioren krijgen vooral een punthoofd van de pogingen om een afspraak te maken per telefoon. ,,De capaciteit daar blijft echt de bottleneck'', aldus een woordvoerster. De wachttijd is soms maar een paar minuten, maar anderen hangen schier eindeloos in de wacht of krijgen zelfs meerdere keren te horen dat het nu te druk is.
Het digitaal aanmelden is 'op zich niet heel moeilijk', vindt de bond. Maar sommige senioren zitten te hannesen met hun DigiD en vinden de 'waslijst' van vragen toch een heel gedoe. De GGD heeft deze ouderen opgeroepen hulp te zoeken, omdat het online aanmelden veel sneller gaat dan per telefoon. Volgens de ANBO willen oudere echtparen veelal ook graag een gezamenlijke afspraak maken en kan dat niet online, maar per telefoon wel.
Volwassenen die nog niet zijn gevaccineerd tegen het coronavirus en bezwaren hebben tegen de zogeheten mRNA-vaccins die nu standaard worden gebruikt, moeten wat de Gezondheidsraad betreft de mogelijkheid krijgen om voor het nieuwe vaccin van Novavax te kiezen. De raad schrijft dat in een advies aan minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.
Het vaccin genaamd Nuvaxovid is het vijfde coronavaccin dat in Europa mag worden gebruikt. Het zit anders in elkaar dan de andere vier reeds goedgekeurde vaccins. Het nieuwste vaccin is gebaseerd op eiwitten, een beproefde techniek. Er zijn twee doses van nodig, met minimaal drie weken tussen de twee prikken. Voor zover nu bekend zijn de bijwerkingen doorgaans mild en is het vaccin tussen de 60 en 90 procent effectief in het voorkomen van besmetting met eerdere coronavarianten. Het is nog net bekend hoe effectief het vaccin tegen de omikronvariant is.
Demissionair premier Mark Rutte roept Nederlanders en Duitsers samen met minister-president Hendrik Wüst van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen op thuis te blijven en drukte te vermijden. ,,Ga dus niet de grens over om te winkelen of uit eten te gaan."
Duitsland heeft voor het eerst gemeld dat iemand is overleden na een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus. De overleden persoon was volgens gezondheidsinstituut RKI, het Duitse RIVM, tussen de 60 en 79 jaar oud.
In Duitsland zijn in totaal 3198 infecties met omikron vastgesteld, maar in werkelijkheid zijn dat er waarschijnlijk meer omdat niet bij alle positieve coronatests wordt gekeken met welke variant mensen besmet zijn. Er liggen voor zover bekend 48 coronapatiënten met omikron in de ziekenhuizen.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal verder afgenomen. Op dit moment houden nog 2221 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecenrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 34 minder dan woensdag.
Zorgmedewerkers van de verpleegafdelingen behandelen momenteel 1657 coronapatiënten, zeventien minder dan woensdag. Op de intensive cares liggen donderdag 564 coronapatiënten, ook een afname van zeventien patiënten ten opzichte van een etmaal eerder.
Italië gaat de geldigheid van het coronatoegangsbewijs inkorten van negen maanden naar zes maanden na de tweede inenting. Daarna is een boosterprik nodig om de zogeheten groene pas geldig te houden. Dat is een van de maatregelen die de regering donderdag neemt om het aantal nieuwe coronagevallen te beperken.
De groene pas is in Italië nodig om toegang te krijgen tot onder meer horecagelegenheden, voetbalstadions en skipistes. Er komt ook weer een mondkapjesplicht in de buitenlucht.
In een verklaring van de regering staat dat ook wordt overwogen om discotheken en nachtclubs te sluiten tot en met oud en nieuw, maar dat besluit staat nog niet vast. De regering is tot deze maatregelen gekomen na overleg, maar ze moeten nog officieel worden vastgelegd.
Zelfs als de omikronvariant van het coronavirus beduidend minder ziekmakend is dan de deltavariant, zoals diverse onderzoeken suggereren, vrezen deskundigen dat de komende tijd nog altijd veel besmette mensen in het ziekenhuis zullen belanden. ,,De eerste en tweede prikken van coronavaccins beschermen niet goed meer tegen omikron", stelt viroloog en microbioloog Bert Niesters. ,,En we zijn te laat begonnen met de boostercampagne."
Het Imperial College in Londen meldde woensdag op basis van voorlopige cijfers dat patiënten met omikron 20 tot 25 procent minder vaak naar het ziekenhuis hoeven dan patiënten met delta. De kans om langer dan een dag in het ziekenhuis te moeten verblijven ligt zelfs 40 tot 45 procent lager. Onderzoeken uit Schotland en Zuid-Afrika duidden op nog lagere kansen op ziekenhuisopname. Aan de andere kant laat het tempo waarop omikron zich verspreidt duidelijk zien dat deze variant veel besmettelijker is dan delta.
,,Per infectie is het opnamerisico kleiner. Dat is op zich mooi, maar omdat het zo besmettelijk is, gaan we toch nog veel ziekenhuisopnames krijgen", vat een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de situatie samen. ,,Voor de druk op de ziekenhuiszorg maakt het op dit moment niet heel veel meer uit", stelt ook viroloog Niesters. De eerste en tweede prikken van de coronavaccins lijken volgens hem namelijk niet goed meer te beschermen tegen de nieuwe variant.
Eerder vandaag berichtten we al dat Nederland donkerrood bleef op de Europese coronakaart. Bekijk de volledige kaart hier:
Kwaadwillenden proberen de site prullenbakvaccin.nl plat te leggen door de systemen te bestoken met verkeer. Ondanks die ddos-aanvallen lukt het tot nu toe om de site in de lucht te houden, zeggen de mensen achter de site na berichtgeving van RTL Nieuws. Ze hebben een virtuele 'verkeersregelaar' voor de site gezet om overbelasting te voorkomen.
Prullenbakvaccin.nl laat zien welke praktijken in Nederland vaccindoses over hebben. Mensen die graag een boosterprik willen krijgen, kunnen daar dan naartoe gaan. De beheerders weten niet of de aanvallen worden uitgevoerd door mensen die tegen vaccineren zijn of door mensen die het voor de lol doen.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft momenteel geen voornemens om de PCR-lolly op scholen in te zetten. De woordvoerder van het ministerie laat weten dat scholen op dit moment zelftesten krijgen van de overheid en dat het voorlopig daarbij blijft.
De PCR-lolly is een manier van testen die in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen al sinds mei gebruikt wordt. Om de dag sabbelen de kinderen en leerkrachten zo'n dertig seconden op een soort lolly met een katoenen propje. Per klas worden de lolly's verzameld en getest. Als ergens het coronavirus wordt aangetroffen, moet de hele klas in quarantaine. Na onderzoek van de individuele lolly's mogen de kinderen die niet besmet zijn weer terug naar school.
De aangifte van Tweede Kamerlid Wybren van Haga tegen demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over het coronatoegangsbewijs is geseponeerd. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen strafbare feiten gepleegd en bovendien is het van mening dat een bewindspersoon over zijn gevoerde beleid verantwoording aan het parlement moet afleggen.
Volgens Van Haga is een systeem van 2G, waarbij alleen gevaccineerden en genezen personen toegang krijgen tot locaties waar een coronatoegangsbewijs verplicht is, een discriminerende maatregel. Volgens het OM zijn ministers en staatssecretarissen verantwoording schuldig aan de Staten-Generaal. Het OM is ook van oordeel dat het onderscheid dat wordt gemaakt tussen gevaccineerden en ongevaccineerden 'geen onderscheid is op basis een van de discriminatiegronden die in het Wetboek van Strafrecht worden genoemd' namelijk ras, godsdienst of levensovertuiging, homoseksualiteit, geslacht, en handicap.
Alle medewerkers van Defensie kunnen op dit moment al een boosterprik krijgen, meldt een woordvoerder van Defensie desgevraagd. Het ministerie krijgt de vaccins rechtstreeks van het ministerie van Volksgezondheid.
De GGD, die het overgrote deel van de boosterprikken voor alle andere Nederlanders zet, speelt geen rol bij het inenten van militairen en ander defensiepersoneel. Daarom is er volgens de woordvoerder van Defensie ook geen sprake van voorrang. ,,We prikken gewoon zelf.''
Hij benadrukt dat alleen de medewerkers van Defensie geprikt kunnen worden die in aanmerking komen voor een boostervaccin, omdat ze hun vorige prik langer dan drie maanden geleden kregen of langer dan drie maanden geleden een besmetting doormaakten. Wanneer alle defensiemedewerkers geprikt zijn, valt niet precies te zeggen. ,,Sommige mensen zijn met verlof of zitten in het buitenland. Maar ik denk dat we snel klaar zijn."
Rusland heeft de grens van 600.000 coronasterfgevallen gepasseerd, meldt persbureau Reuters op basis van eigen berekeningen. Het dodental is alleen hoger in de Verenigde Staten (813.000) en Brazilië (618.000).
De laatste sterfgevallen zijn het gevolg van infecties met de deltavariant van het coronavirus. Tot dusver bekend is de besmettelijkere variant omikron in Rusland nog niet wijdverspreid. Hoewel het land zelf vijf coronavaccins heeft ontwikkeld, willen veel inwoners zich niet laten inenten. Minder dan 48 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd.
Reuters baseert zich op data van het statistiekbureau Rosstat en de gezondheidsautoriteiten in Rusland. Rosstat heeft tot dusver alleen cijfers tot en met oktober gepubliceerd in maandoverzichten waarbij oversterfte wordt berekend. Voor november en december heeft Reuters gegevens van de gezondheidsautoriteiten gebruikt. Die melden dagelijks hoeveel officiële coronadoden er zijn gemeld.
Door het hele land worden momenteel militairen ingezet bij test- en vaccinatielocaties van de GGD. Een deel van de 1500 militairen die Defensie heeft aangeboden voor hulp is op verschillende plaatsen actief, een deel staat nog stand-by. Dat aantal kan iedere dag afnemen, legt een woordvoerder van Defensie uit, afhankelijk van de hulpvraag.
Zo'n 540 militairen helpen momenteel al bij de boostercampagne en 255 worden ingezet in de GGD-teststraten.
De omikronvariant is in Amsterdam al de meest voorkomende variant van het coronavirus. Volgens de meest recente steekproef van de GGD en Amsterdam UMC bevatte 59 procent van een partij testmonsters die dinsdag werd onderzocht de extra besmettelijke variant, die zich razendsnel verspreidt. In totaal ging het in 63 van de 106 onderzochte positieve coronatesten om omikron.
De cijfers verschenen op het Twitteraccount van het samenwerkingsverband ARGOS, dat staat voor Amsterdam Regional Genomic epidemiology and Outbreak Surveillance. Een woordvoerster van Amsterdam UMC bevestigt dat de daar gepubliceerde gegevens kloppen.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de omikronvariant ook snel in de rest van het land dominant zal worden. Het instituut verwacht dat dit ergens tussen kerst en Nieuwjaar zal gebeuren.
De brandweer schiet de GGD Hollands-Midden te hulp bij het uitdelen van boosterprikken in de Alphense en Goudse regio. Omdat niet iedereen naar een priklocatie kan komen, worden mensen ook aan huis gevaccineerd.
Een derde prik van het coronavaccin van AstraZeneca werkt tegen de omikronvariant, meldt de farmaceut op basis van een onderzoek van de universiteit van Oxford. Drie prikken zouden even goed werken tegen de omikronvariant als twee prikken tegen de deltavariant.
De uitkomsten komen voort uit een laboratoriumstudie waarbij het aantal antilichamen is vergeleken van mensen die drie prikken hebben gekregen, mensen met twee prikken en mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus. De drie prikken gaven de beste bescherming, volgens de onderzoekers. Het bloed van 41 mensen met drie prikken van het middel van AstraZeneca is onderzocht.
AstraZeneca wordt sinds dit najaar niet meer gebruikt in Nederland, onder meer door mogelijke gevaarlijke bijwerkingen die zijn vastgesteld na een inenting.
ME'ers die tijdens de komende jaarwisseling worden ingezet krijgen voorrang bij het zetten van boostervaccinaties. ,,We proberen zo snel mogelijk iedereen de boosters te laten halen om ze inzetbaar te houden", zegt politiechef Willem Woelders, die bij de Nationale Politie aan het hoofd staat van de crisisstaf die de jaarwisseling voorbereidt.
Woelders ziet dat het ziekteverzuim bij de politie-eenheden momenteel hoger ligt dan aan het begin van de coronacrisis. ,,Toen bedroeg het ziekteverzuim 5 tot 6 procent. Dat was redelijk uniek en lager dan vóór corona. We zitten bij sommige eenheden nu rond de 10 procent."
Net als aan het begin van de vaccinatiecampagne krijgen ME'ers, ruiters en arrestatieteams prioriteit bij het halen van een booster. ,,We hebben wel belang bij zo snel mogelijk boosteren en gelukkig is die prioritering opnieuw gehonoreerd door de minister", zegt Woelders. ,,De rest van de collega's gaat gewoon mee in de normale boostercampagne die nu plaatsvindt."
Nederland blijft voor de zesde week op rij donkerrood op de Europese coronakaart, de ernstigste kleurcode op de kaart die de coronabesmettingen in de EU-zone per regio bijhoudt. Het aantal positieve tests mag dan wel dalen, de daling is niet hard genoeg om ook daadwerkelijk van risiconiveau te dalen.
Net als de afgelopen weken blijft Limburg de Nederlandse koploper, alhoewel het aantal besmettingen daar ook het hardste is gedaald. In de afgelopen twee weken, de periode die die Europese kaart meet, zijn met 18.700 positieve tests in totaal zo'n 1681 per 100.000 Limburgers besmet met het coronavirus. Dat is een daling van maar liefst 27 procent ten opzichte van vorige week. Zeeland zit Limburg op de hielen met 1651 positieve tests per 100.000 inwoners, maar ook daar zijn de besmettingen met 20 procent gedaald.
Nederland is al tijden een van de grootste coronabrandhaarden in Europa, samen met Slowakije en Tsjechië. Op de ranglijst van vorige week stond Limburg op de vijfde plaats en Zeeland negende van de meer dan 200 regio's in Europa.
De meest dichtbevolkte staat van Australië, New South Wales (NSW), maakt mondkapjes weer verplicht. NSW volgt hiermee het voorbeeld van Victoria, waar onlangs dezelfde beslissing werd genomen. Ook de overige Australische staten voeren opnieuw een mondkapjesverplichting in.
Naast de verplichte mondkapjes wordt ook buitenshuis werken afgeraden. En als mensen uit eten of naar de kroeg gaan, worden ze opgeroepen bij hun eigen tafel te blijven. Ook moet er weer meer afstand worden gehouden.
Als gevolg van een flinke toename van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen dagen heeft Curaçao nieuwe maatregelen ingevoerd. Zo zijn evenementen met meer dan honderd personen verboden, zijn dansfeesten niet langer toegestaan en mogen mensen in de privé-sfeer maximaal met vier personen bijeenkomen.
De Curaçaose regering maakte de maatregelen woensdag bekend. Het aantal nieuwe besmettingen op het eiland steeg van 23 nieuwe gevallen op zondag naar 181 op woensdag. In totaal stonden er woensdag 452 actieve besmettingen geregistreerd. Elf patiënten liggen in het ziekenhuis, waarvan vijf op de intensive care. Er zijn nog geen besmettingen met de omikronvariant vastgesteld op het eiland.
Zestigplussers op Curaçao kunnen sinds kort een boostershot krijgen. Op korte termijn moet dat ook mogelijk zijn voor iedereen boven de achttien jaar. Nederland stuurt hiervoor donderdag nieuwe vaccins, maakte premier Gilmar 'Pik' Pisas woensdag bekend.
De huidige avondklok tussen 03.00 uur en 04.30 blijft van kracht. Ook is het verplicht om een mondkapje te dragen bij bezoek aan winkels, kappers en casino's, in het openbaar vervoer en bij begrafenissen.
De Nederlandse professionele podia trokken 5,3 miljoen bezoekers in 2020, ruim 14 miljoen minder dan een jaar eerder. Alleen door de tientallen miljoenen euro's aan staatssteun wisten ze te overleven.
Het Europese hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Hans Kluge, waarschuwt landen zich 'schrap te zetten' voor een 'significante besmettingsgolf'. Volgens de WHO-voorman zal de omikronvariant bij aanvang van 2022 de dominante coronaversie in Europa zijn.
Er is nog drie tot vier weken nodig om te kunnen bepalen hoe ernstig de coronaklachten zijn die deze variant veroorzaakt, aldus Kluge. Omikron is al dominant in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Portugal. Volgens Kluge is het meer dan waarschijnlijk dat 'binnen enkele weken' ook in de rest van Europa de belangrijkste besmettingsbron is.
Sinds de virusvariant eind november voor het eerst werd vastgesteld, heeft omikron zich in 38 van de 53 landen binnen de Europese WHO-regio laten zien. ,,We zien een nieuwe storm opsteken'', zegt Kluge. ,,Binnen weken zullen de toch al opgerekte zorgsystemen door omikron naar hun grenzen worden gedreven.''De grote vraag naar boostervaccins zorgt voor enorme drukte op de website prullenbakvaccin.nl. Via die website kunnen mensen die gevaccineerd willen worden, zien of een praktijk bij hen in de buurt doses vaccin over heeft. Inmiddels zijn al bijna driehonderd locaties aangesloten.
De Amerikaanse staat Californië verplicht zorgmedewerkers en personeel van werkomgevingen met een hoog risico op besmetting om zich voor 1 februari te laten boosteren. De beslissing, die gouverneur Gavin Newsom vandaag bekendmaakte, maakt deel uit van de maatregelen tegen de besmettelijkere omikronvariant.
De verplichting tot het laten zetten van een aanvullende coronaprik volgt op de eerdere richtlijn voor zorgpersoneel om voor 30 september volledig ingeënt te zijn. Alleen op grond van religieuze of medische redenen kon om een uitzondering op de prikplicht worden gevraagd.
Wie op dit moment nog geen booster heeft gehad, moet zich tot 1 februari elke week twee keer laten testen. Californië zit wat de vaccinatiegraad betreft al boven het landelijk gemiddelde. In 's lands dichtbevolkte staat is 65,5 procent volledig ingeënt. Qua boostershots zit het, met iets minder dan 30 procent, net onder het gemiddelde.Het afgelopen etmaal zijn er in Frankrijk 84.272 positieve coronatesten afgenomen. Dat is nog niet het record van november vorig jaar, toen er bijna 87.000 nieuwe besmettingen op één dag werden geteld. Het aantal van vandaag komt wel dichtbij de piek van april dit jaar, dat op 84.999 staat. De Franse minister van Volksgezondheid, Olivier Véran, zei vandaag er rekening mee te houden dat de dagcijfers voor het eind van deze maand op 100.000 staan.
Belgische agenten hebben een man opgepakt die zich voor de negende keer wilde laten inenten tegen het coronavirus. Hij deed dat steeds onder een andere naam, om voor diegene zo een coronapas te kunnen aanmaken. De 33-jarige man streek steeds 100 tot 150 euro op, melden Waalse media.
De man liep tegen de lamp doordat medewerkers van een vaccinatiecentrum hem herkenden. Hij ging ervandoor toen ze hem ernaar vroegen, waarop ze de andere centra waarschuwden. Toen de man opnieuw zijn opwachting maakte voor een prik, deed hij dat bovendien met een naam van iemand waarop al werd gelet.
Diegene was er prat opgegaan zonder prik een vaccinatiecertificaat te kunnen regelen. De serieprikker liet zich al acht keer vaccineren, bleek uit zijn verhoor. Volgens medici kan dat niet meteen kwaad. Veel extra bescherming tegen het virus zou het ook niet opleveren.De coronabehandeling Paxlovid van farmaceut Pfizer is voorlopig goedgekeurd door de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA. Het is daarmee het eerste geneesmiddel tegen Covid dat in de VS gebruikt mag worden, mits bij patiënten met een hoog gezondheidsrisico en ouder dan 12 jaar.
Paxlovid bestaat uit twee pillen. De ene pil bevat de stof PF-07321332, de andere ritonavir. Ze moeten twee keer per dag samen worden ingenomen en dat vijf dagen lang. De FDA noemde de goedkeuring 'een grote stap voorwaarts in de strijd tegen deze wereldwijde pandemie'.
Officieel is Paxlovid nog niet helemaal door de screening van de FDA heen, maar de experts vinden het Pfizer-middel veilig genoeg om alvast in te zetten. Het middel mag sinds kort ook al in Europa worden ingezet. De FDA keurt naar verwachting ook snel de pil molnupiravir van concurrent Merck (MSD) goed.
Na de kerst mag je in België nog maar met twee personen winkelen. Bioscopen, concertzalen en theaters gaan opnieuw dicht. Met die veel lichtere maatregelen dan Nederland heeft genomen hoopt België het voorlopig af te kunnen tegen de oprukkende omikronvariant van het coronavirus.
België staat er wat beter voor dan Nederland, toch dringen virologen gezien de omikronvariant aan op hardere maatregelen. ,,We kunnen geen risico nemen", zegt premier Alexander De Croo na overleg met de verantwoordelijke ministers. Hij wijst erop dat omikron al goed is voor drie op de tien besmettingen.
Er zijn volgens De Croo extra maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat in elk geval kinderen na de kerstvakantie weer naar school kunnen. Die maatregelen moeten er nu al komen, omdat de noodzaak steeds pas zichtbaar wordt als het te laat is. Ze zijn er vooral op gericht om drukte te voorkomen
De winkelstraten en horecapleinen liepen de afgelopen dagen soms gevaarlijk vol, ook met Nederlanders die de lockdown in eigen land ontvluchtten. De maatregelen gaan op tweede kerstdag in en gelden voorlopig tot 28 januari. Begin volgend jaar houden de ministers ze weer tegen het licht.
Zorginstellingen die hun medewerkers graag een FFP2-masker willen laten dragen omdat die beter beschermen tegen het coronavirus, kunnen de kosten daarvan terugkrijgen van het ministerie van Volksgezondheid, laat coronaminister De Jonge. Er zijn volgens hem voldoende maskers beschikbaar op de markt.
De Jonge heeft het Outbreak Management Team, op verzoek van diverse Kamerleden, gevraagd om te kijken naar de noodzaak van het dragen van FFP2-maskers door zorgverleners of burgers. Het Duitse Max Planck Instituut stelt dat FFP2-maskers de kans op besmetting vergeleken met niet-medische mondkapjes sterk verlagen.
Voor sommige, zogenoemde 'aerosolvormende handelingen' in de zorg worden al FFP2-maskers gebruikt. Het gaat dan bijvoorbeeld om het uitzuigen van de longen van een patiënt. Volgens de Federatie Medisch Specialisten is het nu, ondanks de besmettelijker omikronvariant, niet nodig om ze ook elders in de zorg te dragen.
De Nederlandse sporters en begeleiders die in februari deelnemen aan de Olympische Spelen in Peking krijgen - als ze dat willen - snel hun boosterprik. Dat heeft sportkoepel NOC*NSF afgesproken met het ministerie van VWS.
,,Na overleg met VWS zijn er boostervaccins beschikbaar nu dat kan zonder de kwetsbare groepen daarmee in de weg te zitten", aldus een woordvoerder van NOC*NSF. De Olympische Spelen in China beginnen 4 februari.
De Portugese gezondheidsminister Marta Temido voorspelt dat de omikronvariant de komende dagen voor een recordaantal infecties in haar land gaat zorgen. Vandaag meldt Portugal 9000 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal sinds februari en aanzienlijk meer dan een dag eerder. Gisteren werden er 5754 positieve testen afgenomen.
Ondanks het feit dat 87 procent van de ongeveer tien miljoen Portugezen volledig is gevaccineerd - een van 's werelds hoogste vaccinatiegraden - zitten de dagelijkse besmettingscijfers weer bijna op het niveau van begin dit jaar, toen het land de zwaarste coronagolf meemaakte. Het dagrecord staat op 16.432. Op 1 februari lagen er 6869 coronapatiënten in de ziekenhuizen.
,,We zullen de komende dagen heel waarschijnlijk een recordaantal aan gevallen gaan halen'', zegt Temido tegen tv-zender TVI. Om de verspreiding van het virus tijdens de feestdagen wat te temperen, heeft de regering nieuwe maatregelen aangekondigd. Bars en nachtclubs moeten hun deuren sluiten en vanaf kerst geldt het advies om thuis te werken.
Premier Antonio Costa heeft er bij de Portugezen op aangedrongen om het aantal contacten zoveel mogelijk te beperken. Met de nadere kerstdagen is de vraag naar thuistesten zo groot, dat veel apotheken en supermarkten al zonder zitten. De gezondheidsdienst heeft de testcapaciteit daarom al opgeschroefd naar 133.000 coronatests per dag.Coronaminister De Jonge vindt dat de GGD's op locaties waar boosterprikken worden gezet 'heel indrukwekkend' werk leveren. De minister van Volksgezondheid bracht een bezoek aan RAI in Amsterdam, de grootste prikstraat van Nederland, om de aandacht te vestigen op de manier waarop het prikprogramma is ingericht.
,,Dit is echt heel erg indrukwekkend. De enorme getallen en het enorme opschalen dat men hier doet in Amsterdam is echt om een heel diepe buiging voor te maken. Voor de GGD, voor de gemeente, voor iedereen die de GGD helpt hier. Dat is echt heel bijzonder", zei De Jonge, die een rondleiding kreeg door de hallen van de RAI.
Het Verenigd Koninkrijk heeft het afgelopen etmaal voor het eerst meer dan 100.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Er worden vandaag om precies te zijn 106.122 nieuwe gevallen gemeld, schrijven Britse media.
Dat is ruim meer dan het vorige dagrecord van vorige week vrijdag, toen het om ruim 93.000 nieuwe gevallen ging. In het Verenigd Koninkrijk grijpt de nieuwe omikronvariant snel om zich heen. Gisteren waren het er ruim 90.000.De Europese Unie moet drie nieuwe belastingen gaan heffen om het coronaherstelfonds van honderden miljarden euro’s terug te betalen, vindt de Europese Commissie. De drie heffingen moeten samen jaarlijks 15,5 tot 17 miljard euro opbrengen.
Nederlandse staakt morgen het vliegverbod voor landen in zuidelijk Afrika - dat eerder werd ingesteld vanwege de besmettelijkere omikronvariant - maar omdat een Europees inreisverbod voor niet-EU-burgers vanuit zeerhoogrisicolanden nog wel van kracht blijft, verandert er voor de reiziger weinig.
Het Europese inreisverbod kent meer uitzonderingen dan het Nederlandse. Zo mag iemand alsnog naar een EU-land reizen als een familielid ziek is of overlijdt, of voor bezoek aan een kleinkind. Ook gelden er uitzonderingen voor beroepen in bepaalde sectoren, zoals transport, energie, journalistiek, diplomatie of luchtvaart.
Reizigers die via een EU-land doorreizen, krijgen ook een uitzondering. Wie een uitzondering krijgt, moet alsnog een negatieve PCR-test en een antigeentest overleggen. Ook moet diegene bij aankomst in quarantaine. Na vijf dagen is de zelfisolatie weer voorbij, mits de persoon een negatieve coronatest heeft.Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) pleit voor een snelle heropening van de middelbare scholen na de kerstvakantie. Niet alleen draagt de lockdown bij aan een nog grotere leerachterstand, voor veel scholieren 'is lockdown nummer drie een zware mentale klap', aldus Voorzitter Iben Maas: ,,Er is inmiddels vaak gedacht dat de crisis ten einde was en dat scholieren weer konden ondernemen wat ze willen ondernemen. Dat dat niet het geval is zorgt voor veel onzekerheid: sporten kan niet meer en dingen doen met vrienden is erg moeilijk."
Het LAKS roept hierom op na de heropening van de scholen extra aandacht te besteden aan dat mentale en sociale deel. ,,Naast het inhalen van de leervertragingen, waar we nu zeker extra aandacht aan moeten besteden, blijven die twee aspecten ook van groot belang", aldus Maas.
,,Laten we vooral het belang van leerlingen mee blijven nemen in de besluitvorming rond corona", pleit de voorzitter van LAKS. ,,Zo bieden we scholieren zo veel mogelijk perspectief, iets wat vooral in de afgelopen lockdown veel is gemist. Na drie coronaschooljaren is dat het minste wat ze verdienen."
Door de aangescherpte lockdown is het maandag weer rustiger geworden op de weg en in het openbaar vervoer. Dat blijkt uit cijfers van Translink en door Dat.Mobility verstrekte gegevens van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP). In november namen de coronabesmettingen snel toe en begon de verkeersdrukte al af te nemen. Die ontwikkeling zet dus door.
Afgelopen maandag zaten Nederlanders gemiddeld zo'n 27 minuten in de auto. Dat is bijna 6 procent minder dan een week eerder en de rustigste maandag sinds begin april, zo laten gegevens van het NVP zien. De daling was het grootst tijdens de ochtendspits. Onderzoekers hebben hiervoor de verplaatsingen van 10.000 mensen gemeten met een app. Mensen brachten bovendien 3 procent minder tijd door op de fiets, terwijl zij 6 procent meer te voet buiten waren.
Testresultaten van laboratoria duiden erop dat de omikronvariant van het coronavirus zich zoals verwacht snel verspreidt in Nederland. Bijna 3000 testmonsters van laboratoria die samenwerken met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevatten aanwijzingen dat het om de extra besmettelijke variant gaat.
Gegevens van de labs die het instituut heeft gepubliceerd bevestigen de trend dat omikron op weg is om de dominante variant te worden. Het RIVM verwacht dat het door de snelle verspreiding waarschijnlijk nog voor de jaarwisseling de meest voorkomende coronavariant in Nederland zal zijn.
Het RIVM durft tot nog toe niet te zeggen hoe ziekmakend omikron is. Enkele buitenlandse onderzoeken duiden op een lager aantal ernstige ziektegevallen, maar volgens topepidemioloog Jaap van Dissel van het RIVM zijn er nog veel onzekerheden over.
Nederland heeft 12 miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin besteld die mogelijk als eerste zijn aangepast aan de omikronvariant. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid na vragen van de NOS. De vaccins worden geleverd in het tweede kwartaal van 2022 en zijn voldoende om 85 procent van alle 18-plussers een nieuwe boosterprik te geven.
Demissionair minister De Jonge zei gisteren in een coronadebat in de Tweede Kamer al dat er binnen afzienbare tijd een nieuwe vaccinatiecampagne komt met het aangepaste vaccin. ,,We verwachten daarover te kunnen beschikken aan het begin van het tweede kwartaal", zei hij. ,,En ik verwacht ook dat we die dan moeten zetten."
Ook binnen justitiële inrichtingen worden de coronamaatregelen verder aangescherpt. Zo mogen gedetineerden niet meer met bezoekers knuffelen en mag er geen bezoek zonder toezicht meer plaatsvinden. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft demissionair minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) dat de aanvullende maatregelen vrijdag ingaan en voorlopig gelden tot 14 januari.
Daarnaast mogen gedetineerden maximaal twee bezoekers van dertien jaar en ouder ontvangen. De directeur van een inrichting bepaalt wat het maximumaantal is voor het bezoek van kinderen tot en met twaalf jaar. Advocaten mogen nog langskomen, maar Dekker benadrukt dat digitaal overleggen beter is. Ook bezoek van bijvoorbeeld de reclassering vindt zoveel mogelijk online plaats.
De regels rondom kortdurend en langdurend verlof voor gevangenen, tbs'ers en jongeren in jeugddetentie zijn eveneens aangescherpt. Daarnaast blijven de andere basismaatregelen gelden, zoals het houden van 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje op bepaalde plaatsen.
Het opschalen van het aantal dagelijkse coronatests bij de GGD naar 200.000 is geen probleem. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. De Volkskrant schreef eerder dat de capaciteit volgend jaar nog 100.000 PCR-testen per dag is, maar volgens het ministerie is er voorlopig genoeg analysecapaciteit in de laboratoria.
Met de huidige contracten met labs kunnen nog dagelijks 180.000 PCR-testen worden beoordeeld. Het verschil met 200.000 wordt opgevangen omdat er altijd mensen zijn die een testafspraak maken, maar niet komen opdagen, zegt de woordvoeder. In een nieuwe aanbesteding staan echter 100.000 testanalyses per dag, wat dus lager is dan de opschaling die de GGD wil. Het ministerie kijkt nu hoe dat moet worden opgelost, maar voorlopig dekken huidige contracten het verschil af.
Verzekeraars houden uitsluitend rekening met officiële reisadviezen van de overheid. Dat zegt het Verbond van Verzekeraars, dat daarmee reageert op het initiatief van tientallen reisbureaus die met eigen reisadviezen zijn gaan werken. Bij de verzekeraars kwamen naar eigen zeggen veel vragen van klanten binnen over het initiatief reisadvies.nu.
Verzekeraars waarschuwen dat de reisadviezen van de reisbranche consumenten op het verkeerde been kunnen zetten. Daarom wordt aangeraden de reisadviezen van Buitenlandse Zaken op te volgen en ook goed naar de polisvoorwaarden te kijken.
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 13.460 positieve uitslagen van coronatests gemeld bij het RIVM. Dat zijn er iets meer dan de afgelopen dagen, maar het is gebruikelijk dat het aantal nieuwe gevallen in de loop van de week iets oploopt.
In de afgelopen zeven dagen zijn 94.765 positieve tests geregistreerd. Gemiddeld komt dat neer op 13.538 bevestigde besmettingen per dag. Dat is vrijwel gelijk aan het gemiddelde over de zeven dagen tot en met dinsdag.
Het RIVM kreeg in de afgelopen dag bericht van 48 sterfgevallen door het coronavirus. Dat deze sterfgevallen nu zijn gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden.
Zweden eist binnenkort van alle buitenlandse reizigers dat zij een negatieve coronatest bij zich hebben. Steeds meer landen in de Europese Unie willen dat gevaccineerde en genezen reizigers zich laten testen op het coronavirus.
De aanscherping van het beleid gaat op 28 december in vanwege de vele coronabesmettingen wereldwijd en de opmars van de omikronvariant. Op diezelfde dag voert ook Finland de testplicht in. Dat buurland kondigde de maatregel dinsdag aan.
Oostenrijk zet Nederland op de coronarisicolijst en stelt vanaf vrijdag een inreisverbod in. Hierbij geldt een quarantaineplicht van tien dagen. Voor mensen met een boosterprik en negatieve PCR-test geldt géén quarantaineplicht. ,,Dit is echt heel dramatisch. Het is een klap voor veel Nederlanders en reisondernemingen”, reageert Frank Oostdam van de reiskoepel ANVR.
De Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach denkt dat een vierde vaccinatie nodig is om de coronapandemie te bestrijden. Dat heeft volgens de bewindsman te maken met de verspreiding van de zeer besmettelijke omikronvariant van het virus.
Lauterbach zei dat Duitsland inmiddels 80 miljoen doses heeft besteld van een BioNTech-vaccin dat specifiek is bedoeld om mensen te beschermen tegen omikron. Die worden naar verwachting in april of mei geleverd. Duitsland heeft ook miljoenen doses aangekocht van het coronavaccin van Novavax, dat onlangs is goedgekeurd in de EU. Die worden in januari verwacht.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw afgenomen. Momenteel houden nog 2255 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet. Dat is een daling van 94 patiënten ten opzichte van dinsdag, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares liggen momenteel 581 ernstig zieke mensen met Covid-19, 14 coronapatiënten minder dan gisteren. Op de verpleegafdelingen worden momenteel nog 1674 mensen met Covid-19 verzorgd. Dat is een daling van 80 patiënten in vergelijking met een etmaal geleden.
De Duitse Ethische Raad kan zich vinden in een vaccinatieplicht voor een aanzienlijk deel van de bevolking. Dat is een opsteker voor bondskanselier Olaf Scholz, die een voorstander is van een algemene prikplicht voor zijn landgenoten. Daar mag het parlement naar verwachting begin volgend jaar over stemmen.
Duitse overheden hadden de zogeheten Ethikrat om advies gevraagd over het uitbreiden van de vaccinatieplicht, die nu al geldt voor bepaalde beroepsgroepen. Een meerderheid van de raad steunt een aanscherping van het beleid, maar verbindt daar wel voorwaarden aan. Zo moeten Duitsers zoveel mogelijk de optie moeten krijgen om zelf hun coronavaccin te kiezen.
Binnen de raad bestond wel onenigheid over de vraag welke groepen onder een prikplicht moeten vallen. Dertien van de twintig leden vinden dat die maatregel betrekking kan hebben op alle volwassenen. Andere leden zagen meer in een vaccinatieplicht die alleen geldt voor mensen met een hoog risico op een ernstig ziekteverloop.
Ook tijdens het komende carnaval trekt er geen optocht door de straten van Oeteldonk - de carnavalsnaam van Den Bosch. Onder de huidige coronamaatregelen is het volgens de Oeteldonksche Club (OC) onmogelijk om aan wagens te bouwen. Daarom rest hen niets anders dan de optocht voor het tweede jaar op rij af te blazen.
De Chinese stad Xi'an, wereldberoemd door de vondst van het terracottaleger, gaat vanwege een uitbraak van corona donderdag vanaf middernacht in lockdown. Voor de 13 miljoen inwoners betekent dit dat zij thuis moeten blijven en alleen in noodgevallen naar buiten mogen. Boodschappen doen mag nog wel, maar alleen onder strenge voorwaarden. Van elk huishouden mag één persoon eens in de twee dagen naar buiten voor het kopen van voedsel en andere benodigdheden, meldt de lokale overheid.
De lockdown komt een dag nadat Xi'an begon met het testen van alle inwoners. De stad heeft sinds 9 december te maken met een nieuwe uitbraak. Er zijn sindsdien in totaal 143 besmettingen vastgesteld. Woensdag werden 52 nieuwe gevallen gemeld, een dag eerder waren dat er 42.
Tijdens de zoveelste coronagolf bericht verslaggever Jurriaan Nolles over de zorg, het werk en de drukte in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Vandaag volgt hij Johan de Jong, een mortuariumbediende. ,,Snap niet dat mensen zeggen dat corona maar een griepje is.'' Lees het hele verhaal hier.
Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot 1 december ruim 17.000 meldingen ontvangen van menstruatiestoornissen na coronavaccinatie op ongeveer 6,4 miljoen gevaccineerde vrouwen. Het gaat hierbij om verschillende klachten zoals hevige of te late menstruatie. Ook zijn bloedingen na de overgang gemeld. Het centrum gaat vervolgonderzoek doen onder 2000 melders.
Hevige menstruatie werd het meest gemeld (4.537 keer), gevolgd door verlate menstruatie (3.198 keer), onregelmatige menstruatie (3.079 keer) en tussentijds bloedverlies (3.079 keer).
Van alle vrouwen tussen de 20 en 45 jaar die het Janssen-vaccin kregen, meldde ongeveer 1 op de 200 een menstruatiestoornis. Gezien het aantal gegeven Janssen vaccinaties werd bij dit vaccin het relatief meest gemeld. De meeste meldingen waren na toediening van het Pfizer/BioNTech-vaccin.
Menstruatiestoornissen komen ook zonder vaccinatie vaak voor, stelt het bijwerkingencentrum. Een infectie, ziekte of stress kunnen tot de oorzaken behoren. Uit onderzoek in Noorwegen komt echter naar voren dat menstruatiestoornissen vaker voorkomen na een coronavaccinatie dan daarvoor. 'Het vaccin zet het immuunsysteem aan het werk', aldus Lareb. 'Dit kan invloed hebben op de hormoonspiegels en/of de op- en afbouw van het baarmoederslijmvlies. De verwachting is dat dit een tijdelijk effect is.'
Het bijwerkingencentrum benadrukt dat er geen aanwijzingen dat coronavaccins een negatieve invloed op de vruchtbaarheid hebben.
Het ziekteverloop bij mensen die besmet raken met de omikronvariant van het coronavirus is milder dan bij delta. Dat komt volgens nieuwssite Politico naar voren uit voorlopige Britse onderzoeksresultaten. Het is nog onduidelijk hoe groot het verschil precies is.
Politico kreeg inzage in nog niet gepubliceerde gegevens van gezondheidsdienst UKHSA. Die instantie zou concluderen dat omikron weliswaar iets milder is, maar nog steeds kan leiden tot een groot aantal ziekenhuisopnames. Dat komt onder meer doordat de variant zeer besmettelijk is. Daardoor kan het aantal coronagevallen omhoogschieten, met meer ziekenhuisopnames tot gevolg.
Mensen kunnen ook na een omikronbesmetting nog steeds ernstig ziek worden en overlijden. UKHSA gaat naar verwachting ook mededelen dat twee vaccindoses geen sterke bescherming bieden tegen de variant, schrijft de nieuwssite. Een booster zou de kans op besmetting en ziekenhuisopname wel aanzienlijk verkleinen.
Bij de rechtbank in Den Haag dient dinsdag 28 december het kort geding tegen de invoering van de jongste lockdown. Het kort geding tegen de Nederlandse staat begint om 12.00 uur, heeft de rechtbank vanmorgen aangekondigd.
De zaak is aangespannen door advocaat Bart Maes uit Breda. Die noemde de plotselinge invoering van de lockdown afgelopen zondag 'een klap in het gezicht' en 'een drama voor winkeliers, restauranthouders, hoteliers en studenten'.
De advocaat stond eind september ook tegenover de landsadvocaat bij de Haagse voorzieningenrechter. Dat kort geding ging over de invoering van de coronatoegangspas verloor hij. Evenals bij eerdere kort gedingen nam de rechter als uitgangspunt dat hij zich terughoudend moet opstellen bij het beoordelen van nieuwe maatregelen. Op 14 januari dient het hoger beroep tegen deze uitspraak bij het hof in Den Haag.
Iedereen uit 1965 mag vanaf nu een afspraak maken voor een boosterprik. Dat maakte demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zojuist bekend.
Bijna de helft van het aantal nieuwe coronagevallen in Amsterdam, 48 procent, is veroorzaakt door de omikronvariant. Dat meldt de GGD op basis van cijfers van maandag. Amsterdam is koploper met het aantal besmettingen met deze variant van het coronavirus.
Jaap van Dissel van het RIVM zei gisteren dat de omikronvariant nu 10 tot 15 procent van de besmettingen in Nederland uitmaakt. De voorspelling is dat omikron voor januari in Nederland dominant is. De deltavariant is dan verdrongen.
De GGD in Amsterdam verwacht eind deze week een nieuw percentage te melden. Ruim 80 procent van de Amsterdammers is gevaccineerd.
Landelijke en regionale bestuurders in Oostenrijk gaan om 11.00 uur vergaderen over de aanscherping van het coronabeleid in hun land. Dan zal duidelijk worden of inreisregels worden aangescherpt voor reizigers uit Nederland en andere Europese landen, schrijven Oostenrijkse media. De uitkomst van het topoverleg wordt vanmiddag bekendgemaakt op een persconferentie.
De autoriteiten overwegen volgens Oostenrijkse media om Nederland, Groot-Brittannië, Noorwegen en Denemarken deze week op de lijst te zetten met zogeheten virusvariantgebieden. Reizigers uit die landen moeten dan in principe tien dagen in quarantaine. Dat betekent in de praktijk dat veel mensen moeten afzien van geplande wintersportvakanties.
Het nieuws over een dreigende quarantaineplicht in Oostenrijk veroorzaakt veel ophef en onrust onder Nederlandse wintersportgangers. Velen zijn druk bezig met de voorbereidingen voor hun kerstvakantie in de sneeuw. ,,We hebben speciaal een boosterprik in Duitsland gehaald en dan zou het wel erg frustrerend zijn als we niet mogen skiën”, klinkt het vol ongeloof. Lees hier meer.
Door de nieuwe lockdown worden veel Nederlanders overspoeld door somberheid. Moeten we onze somberheid omarmen, of is het beter de schouders eronder te zetten? Psychiater Esther van Fenema denkt dat het goed is om je gevoelens eerst eens te benoemen.
Een ‘werkvakantie’ van Rotterdamse zorgstudenten moet verpleeghuizen door deze coronagolf helpen. Mbo’ers en hbo’ers kunnen vijf weken vrij krijgen van hun studie, om deze winter aan het werk te gaan daar waar de nood het hoogst is. Ze krijgen een tijdelijk contract, een salaris én studiepunten.
De bijzondere campagne van deRotterdamseZorg, waarin onderwijs en zorg samenwerken, moet minstens honderd studenten verleiden zo’n ‘werkvakantie’ te nemen en aan de slag te gaan om patiënten en instellingen te helpen. Lees hier meer.
In de afgelopen 24 uur zijn er in Rusland 25.264 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Het dodental is opgelopen met 1020.
In België lijkt het de goede kant op te gaan met de coronabesmettingen, maar ook daar ligt de nieuwe omikronvariant op de loer. Vandaag gaat het Overlegcomité in gesprek over mogelijke nieuwe maatregelen.
De laboratoriumcapaciteit voor coronatesten dreigt in januari te klein te worden. Vanwege de opmars van de omikronvariant bereiden GGD'en zich voor op zo nodig 200.000 PCR-testen per dag in de teststraten, maar de nieuwe aanbesteding van het ministerie van Volksgezondheid voorziet slechts in labcapaciteit om er maximaal 100.000 te analyseren, schrijft de Volkskrant vanmorgen.
Programmadirecteur Jaap Eikelboom van de GGD-koepel GHOR meldde deze opschaling van de teststraten dinsdag in een briefing aan de Tweede Kamer. Er wordt nu naarstig gezocht naar opties om de analysecapaciteit voor PCR-testen te vergroten. Aanvankelijk was het plan dat de GGD'en antigeen-sneltesten zouden afnemen als meer dan 100.000 testen per dag nodig zijn. Die sneltesten gebruiken de GGD'en al nauwelijks meer. Ze zijn minder betrouwbaar en bewerkelijker. Bovendien zijn veel GGD-medewerkers nu nodig voor de boostercampagne, waardoor minder testpersoneel beschikbaar is.
Meer dan 1300 zorgmedewerkers hebben Stichting IZZ, het ledencollectief van mensen in de zorg, gevraagd om compensatie voor hun eigen risico, nadat ze dat dat vanwege een coronabesmetting hebben moeten aanspreken. Dit komt volgens de stichting neer op een totaalbedrag van ongeveer 450.000 euro.
Volgens Roland Kip, algemeen directeur Stichting IZZ, is het gemiddelde bedrag dat mensen aanvragen zo'n 340 euro. Hij ziet een stijgende lijn van de kosten. ,,Die stijging betekent dat de mensen die het aanvragen heftiger geraakt zijn en meer zorg nodig hebben. We zien veel zorgmedewerkers die door (long)covid specialistische hulp of medicijnen nodig hebben.’
De reden dat meer mensen hun compensatie van het eigen risico nu aanvragen is ook omdat het jaar afloopt, zegt Kip. ,,Dit is hét moment om voor dit jaar de bonnen in te dienen, want volgend jaar telt je eigen risico weer opnieuw.''
Kip meent dat het nieuwe kabinet de zorg aantrekkelijker moet maken, onder meer door een hoger salaris. ,,Zorgmedewerkers staan onder hoge druk en verdienen meer steun dan nu in de kabinetsplannen wordt geschetst. We waarderen de aangekondigde extra steun vanuit de overheid voor de zorg, echter, we vinden dat de overheid nog meer mag investeren in preventie en behoud van het zorgpersoneel.''
Hoogleraar Erik Scherder zat aan tafel bij Op1 om te praten over wat een gezonde levensstijl kan bijdragen in de strijd tegen corona. Bekijk hieronder het fragment.
De vervroegde sluiting van het Groninger gasveld is door de coronacrisis onzeker geworden. De bouw van een fabriek waar buitenlands gas geschikt gemaakt kan worden voor gebruik in ons land heeft door de pandemie vertraging opgelopen. Het is nog niet duidelijk welke gevolgen dit heeft voor de winning uit en definitieve sluiting van het Groningenveld, meldt Nu.nl.
Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) desgevraagd aan de site. Het ministerie wacht nog op uitsluitsel van Gasunie Transport Services (GTS) over de consequenties. Het lijkt waarschijnlijk dat er de komende tijd wel meer gas uit Groningen gewonnen moet worden dan eerder verondersteld.
AstraZeneca werkt samen met de universiteit van Oxford aan de productie van een vaccin tegen de omikronvariant van het coronavirus, maakte een woordvoerder van de Brits-Zweedse onderneming dinsdag bekend.
,,Vaccins op basis van het adenovirus (zoals die gemaakt zijn door Oxford/AstraZeneca) zouden in principe kunnen worden gebruikt om sneller op een nieuwe variant te reageren dan sommigen zich eerder hebben gerealiseerd", aldus onderzoeksleider Sandy Douglas in Oxford tegen The Financial Times.
Vorige week meldde de farmaceut dat een anti-coronamiddel van AstraZeneca ook werkt tegen de omikronvariant. In laboratoriumtests blijkt dat de zogenoemde antilichaamtherapie tegen Covid-19 van AstraZeneca de nieuwe coronavariant kan neutraliseren. Het is een teken dat de behandeling met het middel Evusheld nog steeds bescherming zou moeten bieden.
Vaccinmakers Pfizer/BioNTech en Moderna zeiden eerder al te werken aan vaccins tegen de omikronvariant. Moderna hoopt begin volgend jaar met klinische proeven te beginnen.
Spanje heeft dinsdag een recordaantal van bijna 50.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. De afgelopen 24 uur stierven 94 Spanjaarden aan de gevolgen van een corona-infectie, meldt het ministerie van Volksgezondheid in Madrid. Volgens dagblad El País is de omikronvariant nu al verantwoordelijk voor 80 procent van alle nieuwe gevallen in de Spaanse hoofdstad.
Het nieuwe record van 49.823 ligt ruim boven het vorige in januari toen de teller bij 44.357 gevallen bleef steken. Groot verschil met bijna een jaar geleden is dat meer dan 80 procent van de Spanjaarden inmiddels ten minste een Janssen-vaccin heeft gekregen. De meeste geïnfecteerden vertonen nu geen of slechts milde symptomen van Covid-19. Desondanks ligt het aantal patiënten dat behandeld wordt op de intensive care nu op 1472, een stijging van 30 procent ten opzichte van een dag eerder.
Premier Pedro Sánchez houdt woensdag een videoconferentie met regionale leiders over maatregelen om de pandemie in te dammen. De regio Catalonië, waar Barcelona onder valt, heeft al nieuwe coronamaatregelen aangekondigd die komende vrijdag ingaan. Nachtclubs, kroegen en cafés moeten dicht, er komt een avondklok van 01.00 uur tot 06.00 uur en de maximale bezetting in restaurants wordt flink verminderd. Ook mogen mensen thuis minder gasten ontvangen. De regels gelden voor een duur van vijftien dagen.
Het Overlegcomité van de zes regeringen in België staat opnieuw voor een besluit over nieuwe coronamaatregelen, negentien dagen na het vorige. Toen werden de scholen vervroegd voor de kerstvakantie gesloten en werd de mondkapjesplicht uitgebreid tot kinderen vanaf 6 jaar. Ook moest de horeca om 23.00 uur dicht en werd thuiswerken voor vier dagen per week verplicht. Sindsdien is de deltavariant in het land, getuige de dalende besmettingscijfers en ziekenhuisopnames, op zijn retour. Maar nu dreigt de omikronvariant roet in het eten te gooien.
In het land worden als een razende herhalingsprikken gezet in de hoop de opkomst en verspreiding van de nieuwe, uiterst besmettelijke coronamutant te drukken; in Vlaanderen heeft al een derde van de bevolking een booster gekregen. België heeft nog speling als het over de capaciteit op de ic-afdelingen gaat en veel steun voor keiharde maatregelen als in Nederland is er niet.
Maar virologen dringen aan op het verder vervroegen van de sluitingstijd van de horeca naar 20.00 uur en maatregelen tegen drukte in winkelstraten. Winkelen zou verplicht alleen moeten. Alle massa-evenementen buiten moeten worden afgelast en bij voetbalwedstrijden zou geen publiek meer kunnen zijn, vinden zij. Maar net als in Nederland is het definitieve besluit aan de politiek. Het Overlegcomité begint om 14.00 uur.
De Portugese regering haalt de eerder aangekondigde coronamaatregelen, die op 31 december zouden ingaan, naar voren vanwege sterk stijgende besmettingen in het land. Vanaf 25 december wordt thuiswerken waar mogelijk verplicht en moeten nachtclubs en bars de deuren sluiten, maakte premier António Costa dinsdag bekend.
De regeringsleider zei dat de vervroeging noodzakelijk is vanwege het risico dat de situatie in Portugal snel verslechtert door de zeer besmettelijke omikronvariant van het coronavirus. Inwoners die hotels en andere openbare gelegenheden willen bezoeken moet bewijzen getest te zijn. Scholen gaan pas op 10 januari weer open, later dan gebruikelijk.
Ondanks dat 90 procent van de Portugese bevolking is gevaccineerd, stijgt het aantal besmettingen.
,,Het is een van de weinige dingen waar we het eens over zijn", grapte Joe Biden dinsdag (lokale tijd) over de boosterprik die zijn voorganger Donald Trump onlangs kreeg. Biden maakte de opmerking in een toespraak over de snelle opmars van de omikronvariant van het coronavirus.
De opmerking van Biden verwees naar een filmpje van een interview van Trump met een voormalige presentator van het conservatieve Fox News, dat maandag op sociale media werd gedeeld.
,,Heb je de prik gehad?", vraagt televisiepersoonlijkheid Bill O'Reilly aan de voormalige president, die bevestigend antwoordt. Als het publiek begint te protesteren, zegt Trump ,,Niet doen!" om hen het zwijgen op te leggen.
Trump en zijn vrouw Melania werden vlak voor ze het Witte Huis verlieten gevaccineerd, maar traden daar niet mee naar buiten. Biden daarentegen kreeg zijn twee prikken en zijn boosterdosis in het bijzijn van de pers.
De huidige lockdown betekent dat de horeca elke week 200 miljoen euro aan omzet misloopt, berekenden economen van ABN AMRO. Ook worden de personeelstekorten door de uitstroom van mensen naar andere sectoren alleen maar groter. De leisuresector, waartoe behalve de horeca ook reisorganisaties behoren, komt door alle problemen ook volgend jaar nog niet terug op het niveau van 2019.
De sector groeit dit jaar naar verwachting 30 procent ten opzichte van vorig jaar en in 2022 met 35 procent op jaarbasis. De terugval in het eerste coronajaar was met 50 procent ten opzichte van 2019 echter zo hard dat de sector nog altijd achterblijft.
De industrie daarentegen groeit dit jaar naar verwachting 13,5 procent, wat harder is dan verwacht. De groei zet ook volgend jaar door, mede omdat de orderboeken bij met name machinebouwers vol zitten. Ook de sector transport en logistiek groeide dit jaar en dat zet door. Wel kan de sluiting van winkels een remmend effect hebben op die groei. Die detailhandel kende dit jaar een kleine krimp ten opzichte van 2020, maar voor volgend jaar een groei denken de kenners van ABN.
Ze wijzen erop dat onzekerheid op alle sectoren van de economie invloed heeft. Zo is het nog niet duidelijk hoe lang de huidige lockdown duurt en hoe snel de boostervaccinaties worden toegediend. Ook hebben vergelijkbare maatregelen in andere landen weer invloeden op de leveringsproblemen en de prijzen van grondstoffen en materialen.
Kroegen in Finland moeten op kerstavond om 21.00 uur hun deuren sluiten als onderdeel van nieuwe coronamaatregelen om het aantal besmettingen in het land terug te dringen, maakte premier Sanna Marin dinsdag bekend. De afgelopen twee weken waren er ruim 23.000 nieuwe gevallen, een record voor het Scandinavische land dat 5,5 miljoen inwoners telt.
Vanaf 28 december gelden voor een periode van drie weken beperkingen voor de openingstijden van de horeca en de verkoop van alcohol. De regering bereidt een steunpakket voor om getroffen horecabedrijven te compenseren, aldus de Finse minister-president.
Onderdeel van de nieuwe maatregelen is dat inwoners van de EU een negatieve coronatest moeten overleggen om het land binnen te mogen. Universiteiten krijgen het advies over te gaan op digitaal onderwijs.
Israël gaat over tot een vierde prik in de strijd tegen corona. Voor 60-plussers en zorgpersoneel komt er een extra vaccinatieronde, maakte de Israëlische premier Naftali Bennett bekend. Ook kwetsbare mensen met een zwakke afweer komen in aanmerking. De stap volgt op het eerste bekende omikron-sterfgeval van een al langer zieke patiënt in het land.
Israël liep al voorop bij het inenten van de bevolking en begon ook snel aan de boostercampagne. Bennett riep alle burgers die aan de criteria voldoen op de vierde dosis te halen. Dat kan vier maanden na de derde prik.
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet uitzoekt of sport en bewegen aangemerkt kan worden als een essentiële sector. Het is voor de gezondheid belangrijk dat mensen blijven bewegen, en bovendien speelt sport een belangrijke rol in het welzijn van mensen, de samenleving en economie, vindt het parlement. Een motie van CDA-Kamerlid Joba van den Berg hierover werd in meerderheid aangenomen.
De Kamer vraagt het kabinet uit te zoeken 'onder welke randvoorwaarden sport en bewegen zo spoedig mogelijk toegevoegd kunnen worden aan de lijst van essentiële sectoren'. Dat is van belang omdat ook tijdens de strengste lockdowns die essentiële sectoren niet gesloten werden. Het gaat dan onder meer om supermarkten, tankstations en advocatenkantoren.
Rutte zei dat hij de motie begrijpt, maar dat er wat meer tijd nodig is om dit goed uit te zoeken. ,,Dat gaat nu niet lukken, voor de kerst." Hij gaf toe dat het onderscheid tussen essentieel en niet-essentieel 'nergens op slaat'. ,,Maar goed, we bedoelen ermee: als je er niet heengaat, verhonger je niet. Maar je kunt ook verhongeren door te weinig cultuur te hebben en je kunt verhongeren door te weinig boeken te lezen. Maar dat is dan een andere vorm van verhongeren."
Volgens de Amerikaanse president Joe Biden zijn de Verenigde Staten voorbereid op de snel oprukkende omikronvariant van het coronavirus. In een toespraak tot de bevolking vanuit het Witte Huis benadrukte hij dat er inmiddels veel meer kennis is, en dat 200 miljoen Amerikanen volledig zijn gevaccineerd.
,,Dit is niet maart 2020", aldus Biden, verwijzend naar het begin van de pandemie. ,,We moeten gewoon gefocust blijven. We zouden ons allemaal zorgen moeten maken over omikron, maar niet in paniek raken."
Hij deed een dringend beroep op de enorme groep ongevaccineerden alsnog een prik te halen. Hij waarschuwde dat zij een goede reden hebben om bezorgd te zijn. ,,Zij hebben een aanzienlijker hoger risico in het ziekenhuis te belanden of zelfs te sterven", aldus de president over de 1 op 4 Amerikaanse volwassenen die niet volledig is ingeënt.
Het kabinet verwacht dat in het tweede kwartaal van volgend jaar een aangepast vaccin beschikbaar is dat beter beschermt tegen de besmettelijkere omikronvariant. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge denkt ook dan een prikcampagne te kunnen starten met het nieuwe vaccin. Hier zijn al afspraken over gemaakt met leveranciers, aldus de minister tijdens een coronadebat in de Kamer.
De huidige vaccins zijn gemaakt voor andere virusvarianten en werken waarschijnlijk minder goed tegen omikron. Dit heeft ook gevolgen voor bijvoorbeeld het zogeheten '2G-beleid', waarbij alleen gevaccineerde en genezen personen een coronapas krijgen. Een coronapas is alleen effectief als de vaccins goed werken, erkent De Jonge.
Omikron is sterk gemuteerd ten opzichte van de vorige deltavariant. Daardoor herkennen antistoffen deze variant minder goed en neemt bescherming af.
Om een nieuwe golf coronabesmettingen te beteugelen, moeten de Duitsers na Kerstmis hun contacten fors gaan beperken. Het land gaat echter niet op slot. Een verregaande lockdown zoals in Nederland komt er niet.
Een vijfde coronagolf, vooral door de agressieve omikronvariant, bedreigt Duitsland, aldus bondskanselier Olaf Scholz over de nieuwe maatregelen.
Vanaf 28 december mogen ook gevaccineerden en genezen mensen nog maar met maximaal tien mensen bijeenkomen, zowel binnen als buiten. Uitgezonderd zijn kinderen tot 15 jaar. Verder gaan overal de nachtclubs en discotheken dicht. Bij voetbalwedstrijden en andere grote evenementen is geen publiek meer welkom. Alle geldende regels blijven van kracht.
Winkelen op afspraak is 'op dit moment' nog even uitgesloten, zegt demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken. De mogelijkheid om een afspraak te plannen bij een meubel- of kledingwinkel zit wel 'in de gereedschapskist' en kan misschien mogelijk worden gemaakt als de strenge coronamaatregelen stapje voor stapje worden versoepeld.
Probleem is vooral dat het winkelen op afspraak een stuk 'lastiger handhaafbaar' is dan het online bestellen en ophalen bij een winkel. Die 'click en collect'-mogelijkheid is er nu wel, ondanks de lockdown. Maar als winkels klanten binnen mogen laten voor afspraken, betekent dat ook dat grote warenhuizen meer mensen kunnen toelaten. Het is ingewikkelder erop toe te zien dat bedrijven zich dan wel aan de afspraken houden.
De Britse premier Boris Johnson zal voor de kerstdagen geen nieuwe coronabeperkingen uitvaardigen wegens de oprukkende omikronvariant.
De Britten kunnen gewoon doorgaan met hun plannen voor Kerstmis, zei Johnson dinsdag na tal van speculaties dat het Verenigd Koninkrijk mogelijk in lockdown zou gaan. Hij maande wel tot voorzichtigheid.
Hij wilde hardere ingrepen ná Kerstmis niet uitsluiten. Johnson wees echter op de onzekerheden rondom de ernst van de nieuwe coronavariant en de gevolgen voor de gezondheidszorg; redenen waarom hij nu nog niet wil ingrijpen.