De isolatieperiode na een asymptomatische coronabesmetting in de Verenigde Staten is gehalveerd van tien naar vijf dagen. Dat heeft de gezondheidsdienst CDC besloten omdat mensen de eerste twee à drie dagen na een besmetting het meest besmettelijk zijn. Daarna minder en dus is quarantaine dan niet meer nodig, volgens de CDC.
De quarantaineregels voor mensen die al een booster tegen het coronavirus hebben gekregen zijn ook aangepast. Zij hoeven niet meer in quarantaine als ze in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus. Zij moeten de tien daaropvolgende dagen wel een mondkapje dragen.
In Nederland zijn de quarantaineregels onlangs juist strenger geworden voor mensen die een booster hebben gehad, ook zij moeten in quarantaine wanneer ze in contact zijn geweest met iemand met corona.
Ook in de Verenigde Staten stijgt het aantal coronabesmettingen snel de laatste weken. De regering heeft besloten nog niet in te grijpen, maar president Biden zei wel alert te blijven. Er wordt ook hard gewerkt om de testcapaciteit flink uit te breiden.
Mensen die een afspraak hebben gemaakt voor een vaccinatie kunnen die voorlopig niet verzetten. De koepelorganisatie GGD GHOR meldt dat callcentermedewerkers meer tijd nodig hebben om 'boostervaccinaties in te plannen voor ouderen, zodat zij eerder aan de beurt komen'.
GGD GHOR meldt dat van alle telefoontjes bij het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer 40 procent gaat over het verplaatsen of afzeggen van een afspraak. Dit was eerder nog 15 procent. Ouderen die digitaal minder vaardig zijn en telefonisch een afspraak willen maken of mensen zonder DigiD, zijn daarvan de dupe.
Volgens GGD GHOR Nederland verzetten mensen hun afspraak om verschillende redenen, bijvoorbeeld om sneller een booster te kunnen krijgen. Ook gebeurt het dat mensen al een booster hebben gekregen van de huisarts en een afspraak bij de GGD willen annuleren.
De GGD roept mensen op begrip, solidariteit en flexibiliteit te tonen bij het maken van een afspraak. ,,Misschien is het tijdstip niet handig of is het vervelend dat een andere afspraak niet kan doorgaan. Desondanks toch deze oproep: heeft u een afspraak voor een booster, kom alstublieft.”
Een afspraak annuleren via het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer blijft wel mogelijk.
Duizenden mensen zijn maandag de straat opgegaan in Duitsland om te protesteren tegen de coronamaatregelen in het land. In tientallen steden waren protesten. Veel demonstranten zijn tegen de mogelijk aanstaande vaccinatieplicht in het land.
Bij een protest in Bautzen, in de deelstaat Saksen, kwam het tot confrontaties tussen de politie en demonstranten. Er werd onder meer met stenen en vuurwerk naar agenten gegooid. Meerdere politieagenten raakten daardoor gewond, volgens lokale media. De politie maakte bekend dat meerdere mensen zijn aangehouden en dat zij zijn geïdentificeerd.
In tientallen steden door het hele land kwamen duizenden mensen samen. In Maagdenburg kwamen ongeveer 3000 mensen bijeen voor een mars door het centrum. Dat was een van de grotere demonstraties in Duitsland maandag.
Het aantal coronabesmettingen stijgt de laatste weken snel in Duitsland, daarom wordt er nu ingegrepen door de overheid. Vanaf dinsdag wordt de maximale groepsgrootte teruggebracht naar tien mensen, moeten ongevaccineerden op meer plekken zoals in de trein, een negatieve test laten zien en zijn nachtclubs en discotheken dicht.
Frankrijk verscherpt de coronamaatregelen. Fransen moeten indien mogelijk minimaal drie dagen per week thuiswerken. Er mag niet meer gegeten of gedronken worden in openbaar vervoer over lange afstanden. De maximale grootte voor publiek bij evenementen wordt teruggebracht naar 2000 personen binnen en 5000 buiten, aldus premier Jean Castex tijdens een persconferentie. Mondkapjes kunnen ook verplicht worden gesteld in stadscentra, maar dat bepaalt het lokale stadsbestuur.
Vanaf 15 januari past Frankrijk de coronapas aan. De bestaande wordt vervangen door een vaccinatiepas. Negatieve tests zijn dan niet meer voldoende om toegang te krijgen tot een evenement of horecagelegenheid. De huidige pas wordt volgens media vervangen omdat die te vaak wordt vervalst.
Fransen kunnen vanaf dinsdag drie maanden na hun tweede inenting tegen het coronavirus een boosterprik krijgen. Dat heeft premier Jean Castex maandag bekendgemaakt nadat de Franse gezondheidsautoriteit HAS dat vrijdag had aanbevolen. Eerder was die termijn vijf maanden en sinds vrijdag was die even vier maanden.
De Britten kunnen de jaarwisseling tegemoetzien zonder extra beperkingen. Velen vreesden volgens Engelse media dat hun nieuwjaarsfeest op de valreep door coronamaatregelen zou worden verpest. Maar minister van Gezondheid Sajid Javid heeft bevestigd dat de regering voor het nieuwe jaar geen extra maatregelen neemt.
Hij zei dat de mensen wel voorzichtig moeten zijn. Als het zinvol is zouden ze ook een snelle coronatest moeten doen voor ze naar een feest of evenement gaan. Die tests worden voor circa 35 euro aangeboden. ,,Pas op en zorg binnen voor ventilatie", luidde de oproep van minister Javid.
Griekenland heeft vandaag strengere coronamaatregelen aangekondigd. Na middernacht moeten bars en club de deuren sluiten. Klanten mogen in de horeca met maximaal zes mensen aan een tafel zitten. Deze maatregelen gaan in op 3 januari.
De verscherpingen komen nadat er vandaag met 9284 besmettingen een recordaantal positieve tests is gemeld in Griekenland.
President Macron kondigt naar alle waarschijnlijkheid vanavond strengere coronamaatregelen aan. Dit vanwege het snelgroeiende aantal coronabesmettingen door de omikronvariant. Eerste kerstdag werd het hoogste aantal besmettingen ooit in Frankrijk gemeld. Er was sprake van meer dan 100.000 positieve tests.
Macron houdt op dit moment een crisisberaad vanaf zijn vakantieadres in het Zuid-Franse Bregancon.
Een van de maatregelen die volgens Franse media op tafel ligt is om de coronapas die nodig is om binnen te komen bij restaurants, bioscopen en andere publieke gelegenheden, alleen nog maar beschikbaar te maken voor gevaccineerden. Tot nu toe kon je ook met een negatieve testuitslag naar het restaurant.
Mensen geboren in 1980 kunnen nu een afspraak inplannen voor een boosterprik. Dit kan online, via coronatest.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona.
Wat het kabinet ook beslist: Amsterdamse groep 8-leerlingen krijgen na de kerstvakantie fysiek onderwijs. Voor de rest van de leerlingen is onderwijs op afstand al voorbereid en voor kinderen met slechts één ouder in een cruciaal beroep komt toch noodopvang.
Premier Rutte maakte tijdens de laatste coronapersconferentie bekend dat scholen vanaf een week voor de kerstvakantie tot en met 9 januari de deuren moeten sluiten. Het uitgangspunt van de rijksoverheid is dat het onderwijs op 10 januari weer open kan, maar uiterlijk 3 januari wordt hier pas definitief een besluit over genomen.
De Amsterdamse schoolbesturen zijn het over eens dat leerlingen van groep 8 fysiek onderwijs moeten krijgen, welk besluit er ook wordt genomen.
Vincent van der Voort heeft zich vanwege een positieve coronatest moeten terugtrekken uit het WK darts in Londen. Van der Voort zou maandagavond in de derde ronde aantreden tegen de Engelsman James Wade.
Eerder werd al bekend dat Raymond van Barneveld positief had getest op het coronavirus. Dat maakte hij bekend na zijn nederlaag tegen Rob Cross.
Het aantal coronabesmettingen is afgelopen etmaal verder afgenomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen zondagochtend en maandagochtend 11.495 meldingen van positieve tests. Zondag waren dit er nog 11.939 en zaterdag 12.601.
Daarmee is het gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen per dag verder afgenomen. Afgelopen zeven dagen maakte het RIVM melding van gemiddeld 12.096 nieuwe positieve testuitslagen per dag. Dit gemiddelde daalt al weken. Precies een week geleden, op maandag, stond het gemiddelde nog op 14.018 positieve testuitslagen per dag.
Verreweg de meeste positieve testuitslagen kwamen afgelopen etmaal uit Amsterdam, namelijk 629. Daar heeft momenteel de virusvariant omikron, die besmettelijker lijkt, de overhand. In Rotterdam ging het om 500 nieuwe besmettingen en in Den Haag kregen 359 mensen een positieve testuitslag. Ook in Utrecht (339) en Almere (213) kwamen relatief veel nieuwe besmettingen aan het licht.
Het RIVM meldt maandag 12 nieuwe sterfgevallen. Dat betekent niet dat al deze mensen daadwerkelijk afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt soms even voor een overlijden door Covid-19 aan het RIVM is doorgegeven. Zondag registreerde het instituut 11 mensen die aan de gevolgen van een coronabesmetting zijn overleden.
In de ziekenhuizen liggen nu in totaal 1997 coronapatiënten, veertien meer dan zondag. Het is nu wel de derde dag op rij dat er minder dan 2000 mensen zijn opgenomen, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag met acht gedaald tot 533. Dat is het laagste aantal sinds 26 november. Op de verpleegafdelingen nam het aantal Covidpatiënten afgelopen etmaal toe met 22 tot 1464.
Op de verpleegafdelingen nam het aantal Covidpatiënten afgelopen etmaal toe met 22 tot 1464. In de afgelopen 24 uur zijn er 28 nieuwe patiënten met corona opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 126 nieuwe Covidpatiënten binnengebracht.
Het LCPS wijst erop dat de bezetting van coronapatiënten op de ic's en verpleegafdelingen afgelopen week is gedaald. ,,Ook de instroom van Covidpatiënten is aan het dalen. We volgen de impact van de omikronvariant op de besmettingscijfers nauwgezet. De effecten hiervan op de ziekenhuiscijfers zijn nog onduidelijk, maar de verwachting is dat de instroom van nieuwe patiënten in januari hierdoor weer zal stijgen", stelt de ziekenhuisorganisatie in een toelichting.
Om de druk op de ziekenhuizen zoveel mogelijk te spreiden kunnen coronapatiënten over verschillende regio's worden verdeeld. Ook werden er afgelopen tijd om die reden patiënten naar ziekenhuizen in Duitsland gebracht. Zondag werden twee mensen naar een andere regio in Nederland verplaatst. In de Duitse ziekenhuizen liggen momenteel nog zeventien Nederlandse coronapatiënten.
De omikronvariant zet zijn opmars in België voort. De virusvariant wordt nu al in zestig procent van alle bevestigde besmettingsgevallen vastgesteld, meldt microbioloog Emmanuel André. Voor het kerstweekend ging het nog om 41 procent van de vastgestelde infecties. Experts waarschuwen al een tijd voor opkomst van omikron.
,,Het aantal besmettingen zal nu aangedreven worden door de snelle toename van omikrongevallen”, zegt André op Twitter. ,,De impact zal wel afgezwakt worden door de enorme boostercampagne in ons land en uiteindelijk ook een milder ziekmakend vermogen.” Tussen 17 en 23 december testten ruim 52.500 Belgen positief.CDA-, SP-, PvdA- en GroenLinks-Kamerleden reageren woedend op onderzoek van RTL Nieuws naar fraude met de zorgbonus. De onderzoeksredactie ontdekte tientallen dubieuze zaken rondom de verstrekte zorgbonus in 2020.
Ook fraude-onderzoekers zagen tal van voorbeelden waarbij gerommeld is met het geld dat bestemd was als waardering voor het zorgpersoneel dat in de frontlinie werkte tijdens de eerste coronagolf.
De Kamerleden willen dat er hard wordt opgetreden tegen 'rotte appels' en pleiten voor een bredere aanpak van malafide zorgbedrijven. Het geld moet worden teruggevorderd en malafide zorgdirecteuren moeten worden gestraft, vindt het CDA.
De Nederlandse wegen richting België zijn vandaag opvallend druk, meldt de ANWB. Anders dan in ons land, dat in lockdown is, zijn in België de winkels en cafés wel open. Het is vooral druk op de A27, vanuit Gorkum richting Breda, de A58 bij knooppunt Galder en op de E19, Breda richting Antwerpen.
,,Vooral op de wegen naar Antwerpen was het vanmorgen al opvallend druk", aldus de ANWB. ,,Vooral Brabanders zakken massaal af richting Antwerpen. We raden het als ANWB niet af, mensen hebben hun eigen verantwoordelijkheid, maar ze moeten zich afvragen of het wel verstandig is."Hoewel premier Rutte de Nederlanders begin vorige week al opriep om vooral niet onnodig naar onze zuiderburen (of naar Duitsland af te reizen), zag de ANWB ook de afgelopen dagen meer verkeer richting Antwerpen dan gebruikelijk. België en Duitsland vroegen Nederlanders, uit angst voor de omikronvariant, weg te blijven.
Een Nederlandse toerist krijgt in Italië een boete voor het overtreden van de coronaregels. De vakantieganger moest na een positieve coronatest in hotelquarantaine, maar ging volgens Italiaanse media toch de skipiste op.
De Nederlander vierde vakantie in Sauze d'Oulx, in het bergdal Valle di Susa. Hij zou op eerste kerstdag de pistes zijn opgegaan met twee nauwe contacten, die ook in quarantaine hadden gemoeten.
De twee metgezellen van de skiër worden ook verdacht van het overtreden van coronaregels, maar die zaak zou nog in behandeling zijn. Over de identiteit van de Nederlander en zijn vrienden is verder niets bekendgemaakt.
Italiaanse media schrijven wel dat ze arriveerden met een groep van ongeveer 30 mensen om de kerstvakantie in het gebied te vieren. Hoe hoog de boete is die de positief geteste Nederlander krijgt, is niet bekend.Het speciale telefoonnummer van de GGD Zeeland voor 70-plussers die een afspraak willen maken voor een boosterprik is sinds vrijdag al honderden keren gebeld. ,,Vrijdag zijn er 200 afspraken gemaakt en vandaag waren er tot 11.00 uur 170 bellers", zegt een woordvoerster van de Zeeuwse GGD.
Volgens haar reageren ouderen positief op de speciale lijn om een afspraak te maken voor de booster tegen het coronavirus. De werd is geopend omdat het voor sommige ouderen erg lastig blijkt een afspraak te maken. GGD Hart voor Brabant heeft sinds donderdag een vergelijkbare lijn. Hoeveel er wordt gebeld, is nog niet bekend.
Om de zorg te ontlasten heeft het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda de afgelopen anderhalf jaar al meer dan vijftig coronapatiënten vervroegd naar huis laten gaan met zuurstofondersteuning. Hun gezondheid wordt op afstand in de gaten gehouden.
Wie geboren is in 1978 of 1979 kan vanaf elf uur online een afspraak maken voor een 'oppepprik', twittert coronaminister De Jonge.
Onderzoekers van het Radboudumc en het universitair ziekenhuis van het Duitse Aken tonen aan dat het Sars-CoV-2-virus zodra het de nieren infecteert daar voor littekenweefsel zorgt. Die schade kan leiden tot een verminderde nierfunctie bij ex-Covid-patiënten, klinkt het. Dat het virus de nieren op de korrel heeft, was al bekend. Wat het virus er precies aanricht en hoeveel schade daarbij ontstaat echter niet.
In deze studie, gepubliceerd in Cell Stem Cell, keken de onderzoekers naar het nierweefsel van overleden COVID-19-patiënten die op de ic waren opgenomen. Het weefsel bevatte veel littekenweefsel, meer dan bij patiënten met een non-COVID luchtweginfectie op de ic of bij een gezonde controlegroep. Littekenweefsel kan leiden tot verminderde nierfunctie en in het ergste geval tot ernstig nierfalen.
Volgens hoofdonderzoeker Jitske Jansen van het Radboudumc is met het meest recente onderzoek nu aangetoond dat de nierschade die ontstaat, wordt aangericht door het virus zelf en niet alleen door een overreactie van het immuunsysteem. ,,Hiermee hebben we een nieuw stukje van de puzzel die aantoont welke directe schade het coronavirus in het lichaam kan aanrichten.’
Het Israëlische Sheba Medical Centre, een ziekenhuis in Ramat Gan, nabij Tel Aviv, is begonnen met het testen van een vierde vaccinatie. In een poging een omikrongolf voor te blijven, overweegt het land een tweede booster groen licht te geven. De omikronvariant is bij ongeveer 2000 mensen in Israël vastgesteld.
Het onderzoek onder 150 proefpersonen richt zich op de efficiëntie en veiligheid van een vierde coronaprik, aldus een woordvoerder. En naar de vraag of een vierde vaccinatie voor iedereen nodig is. De deelnemers aan het onderzoek zijn allen werkzaam in de zorg.
Een overheidspanel van gezondheidsexperts adviseerde vorige week dat Israël het eerste land ter wereld moet worden dat mensen boven de zestig, personen met een slechtwerken immuunsysteem en gezondheidspersoneel, een vierde dosis vaccin aanbiedt. De Israëlische overheid staat positief tegenover het voorstel, maar wacht op goedkeuring van het ministerie van VolksgezondheidOmdat testgegevens nog ontbreken, wil de verantwoordelijke minister de leeftijdsgrens verhogen naar 70 en de vierde prik voor zorgpersoneel vooralsnog schrappen. 63 procent van de Israëliërs is volledig gevaccineerd, volgens het ministerie. Bijna 45 procent heeft ook een aanvullende doses vaccin ontvangen.
De Russische gezondheidsdienst meldt vandaag 23.210 nieuwe coronabesmettingen. Gisteren waren dat er 23.721. Er werden het afgelopen etmaal 937 overlijdens door toedoen van Covid-19 geregistreerd. Gister ging het om 968 sterfgevallen.
Ook na de kerst houden de problemen voor het internationale reisverkeer door het coronavirus aan. 2000 vluchten zijn vandaag geannuleerd, zo weet website FlightAware, waardoor voor duizenden reizigers hun vliegreis niet doorgaat. Morgen vallen zeker nog 700 vluchten uit.
De vluchten vormen een klein deel van alle wereldwijde vliegreizen per dag, maar komen wel op een lastig moment. De afgelopen dagen al 8300 vluchten geschrapt. Vliegmaatschappijen kampen, nu de omikronvariant om zich heen grijpt, met personeelstekorten doordat medewerkers besmet zijn of in quarantaine zitten.De Chinese stad Xi'an blijft in lockdown, nadat de gezondheidsdiensten gisteren 150 nieuwe besmettingen hebben vastgesteld. De uitbraken in de stad met 13 miljoen inwoners zijn klein in vergelijking met buitenlandse infectieclusters, maar voor de overheid reden genoeg om de 'strengste restricties' in te stellen.
Om de uitbraak onder controle te krijgen mag niemand zonder goede reden en toestemming de stad uit. Autorijden is in de meeste gevallen niet toegestaan, tenzij iemand bijvoorbeeld de weg op moet voor virusbestrijding. De politie gaat controleren. Wie de regels overtreedt, riskeert tien dagen cel en een boete van omgerekend 69 euro.
In totaal zijn er nu 635 coronabesmettingen in de stad vastgesteld, maar nog niet met de omikronvariant. In heel China werden gisteren 162 nieuwe besmettingen gemeld, waarvan de overgrote meerderheid in Xi'an. Het hoogste aantal besmettingen in China sinds maart vorig jaar.
Inwoners van de miljoenenstad krijgen vandaag de opdracht om thuis te blijven om getest te worden. Het is de tweede keer dat alle inwoners op het virus worden gecontroleerd. De stad is tevens een grote desinfectie-operatie gestart, waarbij wegen en gebouwen worden besproeid. Stedelingen krijgen het advies buiten geen planten en oppervlakken aan te raken.De omikronvariant van het coronavirus leidt minder vaak tot ernstige ziekte en een opname in het ziekenhuis. Dat concludeert een Britse studie, uitgevoerd door het UK Health Security Agency (UKHSA).
Volgens de studie heeft iemand met een omikronbesmetting 45 procent minder kans om op intensieve zorg terecht te komen dan iemand die besmet raakte met delta. De kans op een gewone ziekenhuisopname zou zelfs 70 procent lager liggen.
Uit de resultaten blijkt wel dat omikron vaker voor een herbesmetting zorgt dan eerdere varianten. Ook wordt aangenomen dat de vaccins minder goed werken tegen de nieuwe variant. Zo neemt de bescherming ertegen al na tien weken af.
Het UKHSA wijst er wel op dat de omikronvariant op dit moment vooral rondgaat bij jongeren, die sowieso minder kans maken op ziekenhuisopname. Als ook de kwetsbare bevolkingsgroep meer getroffen wordt, bestaat de kans dat de ziekenhuiscijfers alsnog de hoogte inschieten.
Tsjechië scherpt vanaf vandaag de inreisvoorwaarden aan voor wie het land wil betreden. Dat heeft de nieuwe regeringscoalitie aangekondigd, nadat de noodtoestand in het land zaterdagavond afliep.
Concreet zullen alle volwassenen die Tsjechië binnenkomen een negatieve PCR-test moeten laten zien. Die verplichting geldt ook voor wie gevaccineerd is of wie hersteld is van corona.
Alleen degenen die al een boosterprik hebben gekregen en kinderen tot 12 jaar zijn vrijgesteld van de PCR-test. Iedereen die het land binnenkomt, moet zich op voorhand online registreren.
Meer dan 60 cruiseschepen worden door de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten onderzocht, nadat er de afgelopen week al op drie cruiseschepen coronabesmettingen werden geconstateerd. Dat blijkt zondag uit gegevens van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC.
Verschillende havens in het Caraïbische gebied hebben intussen ook de toegang geweigerd voor de cruiseschepen. Zo mocht de Odyssey of the Seas van Royal Caribbean International, waar deze week 55 mensen positief hadden getest, niet aanmeren in Curaçao en Aruba. De Carnival Freedom van Carnival Cruises werd vanwege een aantal coronagevallen geweerd in Bonaire.
Laatstgenoemde schip arriveerde zondagochtend in Miami waar alle passagiers van boord gingen. Volgens Carnival Cruises gaat de volgende trip door zoals gepland en worden alternatieve bestemmingen gezocht indien boten opnieuw worden geweigerd bij havens.
Door de coronacrisis werden cruises meer dan een jaar stilgelegd. De schepen mogen sinds afgelopen juni weer uitvaren, maar aan boord gelden strenge coronamaatregelen. Zo moeten werknemers en passagiers verplicht gevaccineerd zijn alvorens aan boord te mogen.
Op de getroffen schepen bleek dat niet helemaal het geval te zijn geweest. Volgens Royal Caribbean bleek dat van de positieve gevallen 98 procent volledig was gevaccineerd. Van het totale aantal passagiers was dat 95 procent.
Door de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus in New York stijgt ook het aantal jonge kinderen dat in het ziekenhuis wordt opgenomen. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten van de stad bekend gemaakt.
Het departement van gezondheid ziet in New York "een verviervoudiging van de ziekenhuisopnames" tussen de week van 5 december en die van 19 december. De helft van deze opnames betreft kinderen jonger dan 5 jaar, die dus nog te jong zijn om gevaccineerd te worden.
Uit officiële cijfers van de universiteit Johns Hopkins blijkt dat het aantal besmettingen in de VS blijft toenemen, met gemiddeld bijna 190.000 nieuwe gevallen per dag.
Het Witte Huis beloofde zondag het tekort aan coronatests in het land snel op te lossen. Door de nieuwe variant en de eindejaarsfeesten ontstond een rush op de coronatests in de VS.
De GGD adviseert met klem geen boosterprikken over de grens te halen. Dit kan problemen opleveren bij de registratie in de CoronaCheck-app, zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.
Mensen die in Duitsland een oppepprik halen, zien dat niet terug bij het vaccinatiebewijs in hun CoronaCheck-app. Ze kunnen achteraf via een registratie in Nederland alleen een papieren coronatoegangsbewijs (CTB) krijgen. Ze krijgen geen Digitaal Corona Certificaat om mee te kunnen reizen. Dat laatste is de verantwoordelijkheid van het Europese land waar mensen de booster halen, zegt de woordvoerster van de koepelorganisatie.
,,Om teleurstellingen te voorkomen adviseren we mensen zich in Nederland te laten prikken", aldus de zegsvrouw. ,,Het zetten van de boosters gaat nu ontzettend snel in Nederland, levert achteraf geen problemen op en is het meteen goed geregistreerd in CoronaCheck-app."
Hoeveel Nederlanders al een boosterprik in het buitenland haalden, is niet duidelijk. Maar dát het gebeurt, is bekend. Deze week bleek dat de vaccinatiegraad in Vaals, aan de grens met Duitsland, een stuk hoger ligt dan door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werd gedacht. Volgens de regionale GGD zou de vaccinatiegraad in Vaals zeker 20 procent hoger liggen dan het officiële cijfer, vanwege in Duitsland gezette prikken. In het eveneens Duitse Duisburg, niet ver van Venlo, kwamen dit weekend volgens het Duitse journaal ook Nederlanders af op een lokale prikactie.
Wie zich in Nederland laat prikken, krijgt zowel een nationaal als een internationaal geldige QR-code in de CoronaCheck-app. De boosterprik kan worden gehaald vanaf drie maanden na de laatste vaccinatie of drie maanden na herstel van corona. Het is de bedoeling dat alle volwassenen die dat willen voor het einde van januari een boosterprik hebben kunnen krijgen.
Het aantal coronagevallen daalt landelijk nog steeds, maar in de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland is juist een stijging waar te nemen. Volgens het coronadashboard van de overheid neemt het gemiddelde aantal positieve testuitslagen in en rondom de hoofdstad toe.
Op 19 december stond het weekgemiddelde in de regio op 742 nieuwe coronagevallen per dag. Op tweede kerstdag is dat aantal gestegen naar gemiddeld 910 positieve testuitslagen per dag over de afgelopen zeven dagen. Zondag kregen in de veiligheidsregio 1098 mensen te horen dat ze corona hebben opgelopen.
In Amsterdam is de omikronvariant van het coronavirus sinds deze week volgens de regionale GGD al dominant. Die variant van het virus lijkt besmettelijker dan de deltavariant, die tot voor kort alle besmettingen in Nederland veroorzaakte.
Sanna Elkadiri (40), werkzaam in een Boxtels verpleeghuis, kreeg op 6 januari onder grote mediabelangstelling als eerste in Nederland een coronaprik. Wat dat teweeg zou brengen, had ze compleet onderschat. Spijt heeft ze niet, daar doet de Eindhovense niet aan. Daarbij leverde het haar contact op met twee zeer interessante mannen (Premium).
De meeste positieve testuitslagen kwamen afgelopen etmaal uit Amsterdam. 887 mensen kregen daar te horen dat ze komende dagen in isolatie moeten omdat ze besmet zijn met corona. In Rotterdam ging het om 648 mensen en in Den Haag kregen 317 mensen een positieve testuitslag. In Utrecht werden 235 coronabesmetttingen bevestigd en in Tilburg 161.
Van alle gemeenten bleven alleen twee Waddeneilanden gespaard van nieuwe coronagevallen. Op Vlieland en Schiermonnikoog kreeg niemand een positieve testuitslag.
Ze kennen de wereld niet zonder mondkapjes, lockdowns, kleine (of géén) verjaardagsfeestjes en een hoop onrust. Deze Utrechtse baby’s die sinds het begin van de coronapandemie zijn geboren, leven al bijna twee jaar in een 1,5 metersamenleving. ‘It takes a village to raise a child, maar in deze tijd ís er geen dorp.’ (Premium)
Nadat vanochtend mensen werden opgeroepen die in 1974 of 1975 geboren zijn, kunnen nu ook mensen die in 1976 en 1977 zijn geboren online een afspraak maken voor een boosterprik. Dat kan vanaf 16.00 uur vanmiddag.
De boosterprik kan worden gehaald vanaf drie maanden na de laatste vaccinatie of drie maanden na herstel van corona. Dat was eerst zes maanden, maar gezien de snelle opmars van de omikronvariant is het boostermoment naar voren gehaald. Mensen kunnen niet kiezen welk vaccin ze krijgen: het wordt dat van Moderna of Pfizer, ongeacht de voorgaande vaccinaties.
Van VacciNazi tot vaccinatieomroeper: op Twitter kon je het afgelopen jaar niet om Kirsten Verdel (43) heen. Het leverde haar een trofee op, maar ook haatmail (Premium).
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt over het afgelopen etmaal 11.962 positieve tests. Dat dagcijfer is lager dan dat van de afgelopen dagen. Een dag eerder waren het er nog 12.629 (639 meer) en precies een week geleden steeg het aantal mensen met een coronabesmetting volgens het RIVM binnen één etmaal nog met 13.265.
Ook het gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen per dag is opnieuw afgenomen. Afgelopen zeven dagen maakte het RIVM melding van gemiddeld 12.195 nieuwe positieve testuitslagen per dag.
Dat is een daling ten opzichte van het weekgemiddelde van zaterdag (12.382 gevallen). Precies een week geleden, op zondag, stond het gemiddelde nog op 14.253 positieve testuitslagen per dag.
Het instituut meldt vandaag 11 nieuwe sterfgevallen. Dat betekent niet dat al deze mensen daadwerkelijk afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt soms even voor een overlijden door Covid-19 aan het RIVM is doorgegeven.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is tussen eerste en tweede kerstdag nagenoeg gelijk gebleven, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op tweede kerstdag worden daar 1983 mensen met corona behandeld. Op eerste kerstdag waren dat er vijf minder en lagen 1978 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen.
Tussen vrijdag en zaterdag daalde het aantal nog flink, met 148. Dat was de vijfde dag achtereen dat het totale aantal ziekenhuispatiënten met corona daalde. Die trend stopt met deze kleine stijging.
Op de intensive cares worden 541 personen behandeld, dat zijn er 7 meer dan zaterdag. Er kwamen 23 nieuwe ic-opnames bij.
Op de verpleegafdelingen liggen in totaal 1442 coronapatiënten. Dat zijn er 2 minder dan op eerste kerstdag. De afdelingen namen wel 121 nieuwe mensen op. Doordat mensen de afdeling mochten verlaten of overleden, daalde de totale bezetting wel iets.
Joey Visser ziet zijn vrouw, die als verpleegkundige op de Covid-afdeling werkt, sinds de pandemie minder vaak. Figuurlijk daarentegen ziet hij haar meer staan dan ooit. In de kerstfilm ‘Ik zie jou’, gemaakt door het Reinier de Graaf ziekenhuis, maakt hij samen met andere naasten van zorgpersoneel een diepe buiging.
Mensen die naar het sultanaat Oman willen reizen, moeten volledig gevaccineerd zijn. Dat meldt het staatspersbureau van Oman zondag. Om het land binnen te komen, moeten niet-inwoners op zijn minst twee doses hebben gehad.
Ondanks het verzoek van Barnevelds burgemeester Jan Luteijn om geen fysieke, maar louter online kerkdiensten te houden, huurde de evangelische geloofsgemeenschap Doorbrekers de Midden Nederland Hallen in Barneveld voor vier feestelijke diensten met honderden bezoekers tijdens kerst. ,,De Albert Heijn is ook druk", aldus voorganger Peter Paauwe.