De isolatieperiode na een asymptomatische coronabesmetting in de Verenigde Staten is gehalveerd van tien naar vijf dagen. Dat heeft de gezondheidsdienst CDC besloten omdat mensen de eerste twee à drie dagen na een besmetting het meest besmettelijk zijn. Daarna minder en dus is quarantaine dan niet meer nodig, volgens de CDC.
De quarantaineregels voor mensen die al een booster tegen het coronavirus hebben gekregen zijn ook aangepast. Zij hoeven niet meer in quarantaine als ze in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus. Zij moeten de tien daaropvolgende dagen wel een mondkapje dragen.
In Nederland zijn de quarantaineregels onlangs juist strenger geworden voor mensen die een booster hebben gehad, ook zij moeten in quarantaine wanneer ze in contact zijn geweest met iemand met corona.
Ook in de Verenigde Staten stijgt het aantal coronabesmettingen snel de laatste weken. De regering heeft besloten nog niet in te grijpen, maar president Biden zei wel alert te blijven. Er wordt ook hard gewerkt om de testcapaciteit flink uit te breiden.
Mensen die een afspraak hebben gemaakt voor een vaccinatie kunnen die voorlopig niet verzetten. De koepelorganisatie GGD GHOR meldt dat callcentermedewerkers meer tijd nodig hebben om 'boostervaccinaties in te plannen voor ouderen, zodat zij eerder aan de beurt komen'.
GGD GHOR meldt dat van alle telefoontjes bij het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer 40 procent gaat over het verplaatsen of afzeggen van een afspraak. Dit was eerder nog 15 procent. Ouderen die digitaal minder vaardig zijn en telefonisch een afspraak willen maken of mensen zonder DigiD, zijn daarvan de dupe.
Volgens GGD GHOR Nederland verzetten mensen hun afspraak om verschillende redenen, bijvoorbeeld om sneller een booster te kunnen krijgen. Ook gebeurt het dat mensen al een booster hebben gekregen van de huisarts en een afspraak bij de GGD willen annuleren.
De GGD roept mensen op begrip, solidariteit en flexibiliteit te tonen bij het maken van een afspraak. ,,Misschien is het tijdstip niet handig of is het vervelend dat een andere afspraak niet kan doorgaan. Desondanks toch deze oproep: heeft u een afspraak voor een booster, kom alstublieft.”
Een afspraak annuleren via het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer blijft wel mogelijk.
Duizenden mensen zijn maandag de straat opgegaan in Duitsland om te protesteren tegen de coronamaatregelen in het land. In tientallen steden waren protesten. Veel demonstranten zijn tegen de mogelijk aanstaande vaccinatieplicht in het land.
Bij een protest in Bautzen, in de deelstaat Saksen, kwam het tot confrontaties tussen de politie en demonstranten. Er werd onder meer met stenen en vuurwerk naar agenten gegooid. Meerdere politieagenten raakten daardoor gewond, volgens lokale media. De politie maakte bekend dat meerdere mensen zijn aangehouden en dat zij zijn geïdentificeerd.
In tientallen steden door het hele land kwamen duizenden mensen samen. In Maagdenburg kwamen ongeveer 3000 mensen bijeen voor een mars door het centrum. Dat was een van de grotere demonstraties in Duitsland maandag.
Het aantal coronabesmettingen stijgt de laatste weken snel in Duitsland, daarom wordt er nu ingegrepen door de overheid. Vanaf dinsdag wordt de maximale groepsgrootte teruggebracht naar tien mensen, moeten ongevaccineerden op meer plekken zoals in de trein, een negatieve test laten zien en zijn nachtclubs en discotheken dicht.
Frankrijk verscherpt de coronamaatregelen. Fransen moeten indien mogelijk minimaal drie dagen per week thuiswerken. Er mag niet meer gegeten of gedronken worden in openbaar vervoer over lange afstanden. De maximale grootte voor publiek bij evenementen wordt teruggebracht naar 2000 personen binnen en 5000 buiten, aldus premier Jean Castex tijdens een persconferentie. Mondkapjes kunnen ook verplicht worden gesteld in stadscentra, maar dat bepaalt het lokale stadsbestuur.
Vanaf 15 januari past Frankrijk de coronapas aan. De bestaande wordt vervangen door een vaccinatiepas. Negatieve tests zijn dan niet meer voldoende om toegang te krijgen tot een evenement of horecagelegenheid. De huidige pas wordt volgens media vervangen omdat die te vaak wordt vervalst.
Fransen kunnen vanaf dinsdag drie maanden na hun tweede inenting tegen het coronavirus een boosterprik krijgen. Dat heeft premier Jean Castex maandag bekendgemaakt nadat de Franse gezondheidsautoriteit HAS dat vrijdag had aanbevolen. Eerder was die termijn vijf maanden en sinds vrijdag was die even vier maanden.
De Britten kunnen de jaarwisseling tegemoetzien zonder extra beperkingen. Velen vreesden volgens Engelse media dat hun nieuwjaarsfeest op de valreep door coronamaatregelen zou worden verpest. Maar minister van Gezondheid Sajid Javid heeft bevestigd dat de regering voor het nieuwe jaar geen extra maatregelen neemt.
Hij zei dat de mensen wel voorzichtig moeten zijn. Als het zinvol is zouden ze ook een snelle coronatest moeten doen voor ze naar een feest of evenement gaan. Die tests worden voor circa 35 euro aangeboden. ,,Pas op en zorg binnen voor ventilatie", luidde de oproep van minister Javid.
Griekenland heeft vandaag strengere coronamaatregelen aangekondigd. Na middernacht moeten bars en club de deuren sluiten. Klanten mogen in de horeca met maximaal zes mensen aan een tafel zitten. Deze maatregelen gaan in op 3 januari.
De verscherpingen komen nadat er vandaag met 9284 besmettingen een recordaantal positieve tests is gemeld in Griekenland.
President Macron kondigt naar alle waarschijnlijkheid vanavond strengere coronamaatregelen aan. Dit vanwege het snelgroeiende aantal coronabesmettingen door de omikronvariant. Eerste kerstdag werd het hoogste aantal besmettingen ooit in Frankrijk gemeld. Er was sprake van meer dan 100.000 positieve tests.
Macron houdt op dit moment een crisisberaad vanaf zijn vakantieadres in het Zuid-Franse Bregancon.
Een van de maatregelen die volgens Franse media op tafel ligt is om de coronapas die nodig is om binnen te komen bij restaurants, bioscopen en andere publieke gelegenheden, alleen nog maar beschikbaar te maken voor gevaccineerden. Tot nu toe kon je ook met een negatieve testuitslag naar het restaurant.
Mensen geboren in 1980 kunnen nu een afspraak inplannen voor een boosterprik. Dit kan online, via coronatest.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona.
Wat het kabinet ook beslist: Amsterdamse groep 8-leerlingen krijgen na de kerstvakantie fysiek onderwijs. Voor de rest van de leerlingen is onderwijs op afstand al voorbereid en voor kinderen met slechts één ouder in een cruciaal beroep komt toch noodopvang.
Premier Rutte maakte tijdens de laatste coronapersconferentie bekend dat scholen vanaf een week voor de kerstvakantie tot en met 9 januari de deuren moeten sluiten. Het uitgangspunt van de rijksoverheid is dat het onderwijs op 10 januari weer open kan, maar uiterlijk 3 januari wordt hier pas definitief een besluit over genomen.
De Amsterdamse schoolbesturen zijn het over eens dat leerlingen van groep 8 fysiek onderwijs moeten krijgen, welk besluit er ook wordt genomen.
Vincent van der Voort heeft zich vanwege een positieve coronatest moeten terugtrekken uit het WK darts in Londen. Van der Voort zou maandagavond in de derde ronde aantreden tegen de Engelsman James Wade.
Eerder werd al bekend dat Raymond van Barneveld positief had getest op het coronavirus. Dat maakte hij bekend na zijn nederlaag tegen Rob Cross.
Het aantal coronabesmettingen is afgelopen etmaal verder afgenomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen zondagochtend en maandagochtend 11.495 meldingen van positieve tests. Zondag waren dit er nog 11.939 en zaterdag 12.601.
Daarmee is het gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen per dag verder afgenomen. Afgelopen zeven dagen maakte het RIVM melding van gemiddeld 12.096 nieuwe positieve testuitslagen per dag. Dit gemiddelde daalt al weken. Precies een week geleden, op maandag, stond het gemiddelde nog op 14.018 positieve testuitslagen per dag.
Verreweg de meeste positieve testuitslagen kwamen afgelopen etmaal uit Amsterdam, namelijk 629. Daar heeft momenteel de virusvariant omikron, die besmettelijker lijkt, de overhand. In Rotterdam ging het om 500 nieuwe besmettingen en in Den Haag kregen 359 mensen een positieve testuitslag. Ook in Utrecht (339) en Almere (213) kwamen relatief veel nieuwe besmettingen aan het licht.
Het RIVM meldt maandag 12 nieuwe sterfgevallen. Dat betekent niet dat al deze mensen daadwerkelijk afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt soms even voor een overlijden door Covid-19 aan het RIVM is doorgegeven. Zondag registreerde het instituut 11 mensen die aan de gevolgen van een coronabesmetting zijn overleden.
In de ziekenhuizen liggen nu in totaal 1997 coronapatiënten, veertien meer dan zondag. Het is nu wel de derde dag op rij dat er minder dan 2000 mensen zijn opgenomen, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag met acht gedaald tot 533. Dat is het laagste aantal sinds 26 november. Op de verpleegafdelingen nam het aantal Covidpatiënten afgelopen etmaal toe met 22 tot 1464.
Op de verpleegafdelingen nam het aantal Covidpatiënten afgelopen etmaal toe met 22 tot 1464. In de afgelopen 24 uur zijn er 28 nieuwe patiënten met corona opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 126 nieuwe Covidpatiënten binnengebracht.
Het LCPS wijst erop dat de bezetting van coronapatiënten op de ic's en verpleegafdelingen afgelopen week is gedaald. ,,Ook de instroom van Covidpatiënten is aan het dalen. We volgen de impact van de omikronvariant op de besmettingscijfers nauwgezet. De effecten hiervan op de ziekenhuiscijfers zijn nog onduidelijk, maar de verwachting is dat de instroom van nieuwe patiënten in januari hierdoor weer zal stijgen", stelt de ziekenhuisorganisatie in een toelichting.
Om de druk op de ziekenhuizen zoveel mogelijk te spreiden kunnen coronapatiënten over verschillende regio's worden verdeeld. Ook werden er afgelopen tijd om die reden patiënten naar ziekenhuizen in Duitsland gebracht. Zondag werden twee mensen naar een andere regio in Nederland verplaatst. In de Duitse ziekenhuizen liggen momenteel nog zeventien Nederlandse coronapatiënten.
De omikronvariant zet zijn opmars in België voort. De virusvariant wordt nu al in zestig procent van alle bevestigde besmettingsgevallen vastgesteld, meldt microbioloog Emmanuel André. Voor het kerstweekend ging het nog om 41 procent van de vastgestelde infecties. Experts waarschuwen al een tijd voor opkomst van omikron.
,,Het aantal besmettingen zal nu aangedreven worden door de snelle toename van omikrongevallen”, zegt André op Twitter. ,,De impact zal wel afgezwakt worden door de enorme boostercampagne in ons land en uiteindelijk ook een milder ziekmakend vermogen.” Tussen 17 en 23 december testten ruim 52.500 Belgen positief.CDA-, SP-, PvdA- en GroenLinks-Kamerleden reageren woedend op onderzoek van RTL Nieuws naar fraude met de zorgbonus. De onderzoeksredactie ontdekte tientallen dubieuze zaken rondom de verstrekte zorgbonus in 2020.
Ook fraude-onderzoekers zagen tal van voorbeelden waarbij gerommeld is met het geld dat bestemd was als waardering voor het zorgpersoneel dat in de frontlinie werkte tijdens de eerste coronagolf.
De Kamerleden willen dat er hard wordt opgetreden tegen 'rotte appels' en pleiten voor een bredere aanpak van malafide zorgbedrijven. Het geld moet worden teruggevorderd en malafide zorgdirecteuren moeten worden gestraft, vindt het CDA.
De Nederlandse wegen richting België zijn vandaag opvallend druk, meldt de ANWB. Anders dan in ons land, dat in lockdown is, zijn in België de winkels en cafés wel open. Het is vooral druk op de A27, vanuit Gorkum richting Breda, de A58 bij knooppunt Galder en op de E19, Breda richting Antwerpen.
,,Vooral op de wegen naar Antwerpen was het vanmorgen al opvallend druk", aldus de ANWB. ,,Vooral Brabanders zakken massaal af richting Antwerpen. We raden het als ANWB niet af, mensen hebben hun eigen verantwoordelijkheid, maar ze moeten zich afvragen of het wel verstandig is."Hoewel premier Rutte de Nederlanders begin vorige week al opriep om vooral niet onnodig naar onze zuiderburen (of naar Duitsland af te reizen), zag de ANWB ook de afgelopen dagen meer verkeer richting Antwerpen dan gebruikelijk. België en Duitsland vroegen Nederlanders, uit angst voor de omikronvariant, weg te blijven.
Een Nederlandse toerist krijgt in Italië een boete voor het overtreden van de coronaregels. De vakantieganger moest na een positieve coronatest in hotelquarantaine, maar ging volgens Italiaanse media toch de skipiste op.
De Nederlander vierde vakantie in Sauze d'Oulx, in het bergdal Valle di Susa. Hij zou op eerste kerstdag de pistes zijn opgegaan met twee nauwe contacten, die ook in quarantaine hadden gemoeten.
De twee metgezellen van de skiër worden ook verdacht van het overtreden van coronaregels, maar die zaak zou nog in behandeling zijn. Over de identiteit van de Nederlander en zijn vrienden is verder niets bekendgemaakt.
Italiaanse media schrijven wel dat ze arriveerden met een groep van ongeveer 30 mensen om de kerstvakantie in het gebied te vieren. Hoe hoog de boete is die de positief geteste Nederlander krijgt, is niet bekend.Het speciale telefoonnummer van de GGD Zeeland voor 70-plussers die een afspraak willen maken voor een boosterprik is sinds vrijdag al honderden keren gebeld. ,,Vrijdag zijn er 200 afspraken gemaakt en vandaag waren er tot 11.00 uur 170 bellers", zegt een woordvoerster van de Zeeuwse GGD.
Volgens haar reageren ouderen positief op de speciale lijn om een afspraak te maken voor de booster tegen het coronavirus. De werd is geopend omdat het voor sommige ouderen erg lastig blijkt een afspraak te maken. GGD Hart voor Brabant heeft sinds donderdag een vergelijkbare lijn. Hoeveel er wordt gebeld, is nog niet bekend.
Om de zorg te ontlasten heeft het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda de afgelopen anderhalf jaar al meer dan vijftig coronapatiënten vervroegd naar huis laten gaan met zuurstofondersteuning. Hun gezondheid wordt op afstand in de gaten gehouden.
Wie geboren is in 1978 of 1979 kan vanaf elf uur online een afspraak maken voor een 'oppepprik', twittert coronaminister De Jonge.
Onderzoekers van het Radboudumc en het universitair ziekenhuis van het Duitse Aken tonen aan dat het Sars-CoV-2-virus zodra het de nieren infecteert daar voor littekenweefsel zorgt. Die schade kan leiden tot een verminderde nierfunctie bij ex-Covid-patiënten, klinkt het. Dat het virus de nieren op de korrel heeft, was al bekend. Wat het virus er precies aanricht en hoeveel schade daarbij ontstaat echter niet.
In deze studie, gepubliceerd in Cell Stem Cell, keken de onderzoekers naar het nierweefsel van overleden COVID-19-patiënten die op de ic waren opgenomen. Het weefsel bevatte veel littekenweefsel, meer dan bij patiënten met een non-COVID luchtweginfectie op de ic of bij een gezonde controlegroep. Littekenweefsel kan leiden tot verminderde nierfunctie en in het ergste geval tot ernstig nierfalen.
Volgens hoofdonderzoeker Jitske Jansen van het Radboudumc is met het meest recente onderzoek nu aangetoond dat de nierschade die ontstaat, wordt aangericht door het virus zelf en niet alleen door een overreactie van het immuunsysteem. ,,Hiermee hebben we een nieuw stukje van de puzzel die aantoont welke directe schade het coronavirus in het lichaam kan aanrichten.’