Zeker een half miljard euro aan schade, vier dodelijke slachtoffers, windsnelheden tot wel 145 kilometer per uur: Nederland was de afgelopen week volledig in de ban van onstuimig weer. Vanmiddag kwam er na zes dagen van storm en chaos eindelijk een einde aan de zware windstoten die ons land op sommige momenten compleet ontwrichtten. Lees hier een korte samenvatting van alle gebeurtenissen.
Daarmee sluiten we dit liveblog af. Bedankt voor het volgen!
De grote hoeveelheid regen van de afgelopen dagen zorgt met name in het noorden van het land voor wateroverlast. Lokale wegen en fietspaden zijn overstroomd doordat sloten en afwateringen overlopen. Zo staat de weg langs de Beilervaart en de Drentse Hoofdvaart in Drenthe onder water. Ook de stadsgrachten in Zwolle zijn volgens waterschap Drents-Overijsselse Delta boordevol en de Overijsselse Vecht is buiten de oevers getreden. Het schap verwacht dat de Vecht nog verder stijgt.
De wateroverlast is ontstaan doordat de bodem helemaal verzadigd is met water. Regen zakt daardoor niet meer de grond in. De watergangen kunnen al dat water niet verwerken, ondanks dat de gemalen overal op 100 procent van de capaciteit werken. Er zijn ook extra gemalen en pompen ingezet.
Voor het hele land heeft het KNMI maandagmiddag de weerwaarschuwingen voor zware wind beëindigd. Na zes dagen van storm komt er een einde aan de zware windstoten.
Maandag werd heel Nederland nog met de zogenoemde code geel gewaarschuwd voor windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur. Aan zee konden windstoten tot ongeveer 100 kilometer per uur voorkomen. De waarschuwing verviel als eerst in Groningen, Drenthe, Overijssel, Maastricht en het Waddengebied, nu volgt de rest van het land.
Het is nog niet duidelijk of ADO Den Haag de competitiewedstrijd van vrijdag tegen Telstar in het eigen stadion kan spelen. Maandagmiddag zou hierover een besluit worden genomen, maar vanwege de nog altijd harde wind konden onderzoekers hun werk niet volledig doen. Lees hier meer.
© District8 — Het dak van het Cars Jeans stadion is beschadigd geraakt door harde windstoten. De beplating hangt op meerdere plekken los. Grote delen beplating waaien over straat wat zorgt voor een gevaarlijke situatie. Bossen en natuurgebieden met veel bomen zijn zeker de komende week nog niet veilig voor wandelaars en fietsers. Natuurbeheerders verwachten minstens een tot twee weken nodig te hebben om de ravage die de stormen hebben veroorzaakt op te ruimen. Ook kunnen veel bomen en loshangende takken alsnog vallen.
De opblaasbare stormvloedkering Ramspol bij Kampen gaat weer dicht. Vanmiddag wordt er opnieuw 3.500.000 liter lucht en 3.500.000 liter water in de 3 balgen gepompt, om het achterland te beschermen tegen de hoge waterstand op het IJsselmeer. Vanmorgen om 01.30 uur werd de stormvloedkering ook al gesloten. Daarna ging de kering weer open, maar de vaarweg bleef gestremd. Scheepvaartverkeer is zeker tot dinsdagmorgen niet mogelijk, aldus Rijkswaterstaat.
Storm Eunice hoort volgens het KNMI tot de top drie zwaarste stormen sinds 1970. Op de lijst, die is opgesteld aan de hand van zogenoemde stormgetallen, gaat de storm van 25 januari 1990 op kop. Dan volgt de storm van 3 januari 1976 en daarna komt dus storm Eunice.
Er is voor ruim 500 miljoen euro schade veroorzaakt door stormen Dudley, Eunice en Franklin. Dat laat brancheorganisatie Verbond van Verzekeraars weten. Dit bedrag is gebaseerd op een eerste schatting.
De ‘februaristormen’ veroorzaakten grote en kleine wind- en waterschades. Daarbij valt te denken aan schade aan auto's, woningen en bedrijven door omgevallen bomen, afgewaaide daken en lekkages. Verder zien verzekeraars ook veel afgewaaide dakpannen en schades aan zonnepanelen en schuttingen.
,,Ondanks dat Nederland goed geanticipeerd heeft op de storm, mede dankzij waarschuwingen van het KNMI, Rijkswaterstaat en verzekeraars, hebben de februaristormen gezorgd voor recordaantallen meldingen en een enorm schadebedrag”, aldus Richard Weurding, algemeen directeur bij het Verbond.
Van de stormen hield met name Eunice flink huis. Die storm trok vrijdag met windstoten tot 145 kilometer per uur over Nederland en liet verspreid over het land een spoor van vernieling achter. Zo stortte in Den Helder de overkapping van een treinperron deels in, werd in Rotterdam een grote opblaassporthal verwoest, en ontstond er grote schade aan het dak van het stadion van ADO Den Haag. Op diverse plekken moesten mensen ook hun woningen verlaten omdat daken waren weggewaaid en werd elders onderdak voor hen geregeld.
© ANP — Onder meer aan het dak van het stadion van ADO Den Haag ontstond schade. Terwijl we in Nederland met de naweeën van storm Franklin te maken hebben, krijgt Madagaskar te maken met cycloon Emnati. Op dit moment is Emnati een categorie 3 tropische cycloon. De gemiddelde windsnelheid rond de kern ligt rond 185 km/uur met windstoten tot zo’n 230 km/uur.
Vandaag neemt Emnati nog iets in kracht toe en komende nacht kan de gemiddelde wind oplopen richting 200 km/uur en de windstoten tot zo’n 240 km/uur. Ter vergelijking: tijdens storm Eunice werd afgelopen vrijdag als maximale windstoot in Nederland 145 km/uur genoteerd.
De stormvloedkeringen die Nederland moeten beschermen tegen overstromingen vanuit zee en het IJsselmeer, zijn de afgelopen dagen volop in gebruik door de hoge waterstanden in combinatie met stormachtige windvlagen. Maandagmorgen vroeg heeft Rijkswaterstaat de Haringvlietdam, de Oosterscheldekering, de Hollandsche IJsselkering en stormvloedkering Ramspol bij Kampen gesloten.
De keringen zijn weer geopend toen het tij keerde, maar Rijkswaterstaat verwacht dat de Hollandsche IJsselkering, de stormvloedkering Ramspol en mogelijk ook de Oosterscheldekering maandagmiddag weer sluiten. Het Ramsdiep tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer is sinds zondagavond laat gestremd voor de scheepvaart vanwege het opblazen van stormstuw Ramspol. De vaarroute blijft in elk geval tot dinsdagmorgen afgesloten, aldus Rijkswaterstaat.
Langs de hele kust en in het IJsselmeergebied worden maatregelen genomen zoals sluiten van dijkdoorgangen en waterkeringen. Maar dat kan niet voorkomen dat er wateroverlast ontstaat in laaggelegen of buitendijkse gebieden. Laaggelegen parkeerplaatsen worden ontruimd. Later in de week zal de waterstand in de grote rivieren en de Maas ook stijgen door de overvloedige regenval in het stroomgebied.
Vandaag blijft het nog flink waaien, zeker tot in de tweede helft van de middag. Code geel blijft voorlopig nog van kracht in het hele land. Officieel woedt er echter geen storm meer. Daarvoor moet er tenminste een uur lang sprake zijn van windkracht 9, vertelt meteoroloog Alfred Snoeks van Weerplaza. ,,Dat gebeurt niet meer.”
Morgen kan het nog flink waaien, maar daarna krijgen we te maken met een rustiger weerbeeld. Woensdag komt eindelijk de zon af en toe door en blijft het droog. Ook in het weekend gaan we blauwe luchten zien en blijft de wind weg. Wel kan het 's nachts nog een graadje gaan vriezen.
Voorlopig komen er geen nieuwe stormen meer onze kant op, vertelt Snoeks. ,,Op de weerkaart zijn wel een paar venijnige stormdepressies te zien. Maar die gaan zich de komende tijd op de gebruikelijke plekken ophouden, boven de noordelijke Noordzee.”
Op Schiphol zijn maandagochtend 240 vluchten geannuleerd vanwege het stormachtige weer. Een woordvoerder van de luchthaven meldt dat met name de ongunstige windrichting er voor zorgt dat de vluchten niet door kunnen gaan. In totaal stonden er voor maandag zo'n 850 aankomende en vertrekkende vluchten gepland.
Afgelopen vrijdag, toen storm Eunice over het land raasde, werden ook honderden vluchten gecanceld. Toen zorgde vooral de harde wind voor problemen, maar was de windrichting gunstig. ,,Nu hebben we te maken met een wind die uit het noordwesten komt, en dat is een ongunstige windrichting voor Schiphol. Daardoor kunnen we de start- en landingsbanen niet goed gebruiken.” Ook zaterdag en zondag werden er nog tientallen vluchten geschrapt vanwege de weersomstandigheden.
Vanwege de harde windstoten maandag heeft het KNMI code geel voor het hele land afgekondigd. In de loop van de ochtend gaat het opnieuw hard waaien met overal zware windstoten, langs de kust tot rond de 100 kilometer per uur.
Dakdekkers en loodgieters hebben het erg druk met reparaties van de schade als gevolg van storm Eunice. Dakdekkersportaal DakPro heeft afgelopen weekend meer dan 3000 schademeldingen binnengekregen.
Het landelijk opererende platform verwacht dat het nog weken duurt voordat alle reparaties zijn voltooid en dat de schade in de miljoenen loopt. Ondernemersorganisatie Techniek Nederland gaat ervan uit dat dakdekkers en loodgieters in ieder geval nog wel enkele dagen bezig zijn met reparaties.
,,Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Vanaf vrijdagmiddag 16.00 uur, toen storm Eunice Nederland binnentrok, heeft de telefoon bij ons roodgloeiend gestaan”, vertelt algemeen directeur Martijn Wijbenga van DakPro in een verklaring. ,,Normaal krijgen we gemiddeld zo'n 75 meldingen over twee dagen, afgelopen weekend waren dat er tot zondagochtend meer dan 3000.”
De schade varieert volgens de dakdekkers van afgewaaide dakpannen tot beschadigde schoorstenen en zwaar beschadigde dakdelen. Techniek Nederland geeft aan dat er ook veel kapotte dakgoten en regenpijpen zijn gemeld. Ook zijn er veel lekkages door afgewaaide of verschoven dakpannen.
Hoe groot de landelijke schade is van de storm, is nog niet bekend. Bij verzekeraar Univé was in het weekend al voor miljoenen euro's aan schade gemeld. Later op maandag komt het Verbond van Verzekeraars naar verwachting met een eerste branchebrede schatting van de omvang van de schade.
© ANP — Een boom is op een woning in Haarlem gevallen. Met zes stormdagen achter elkaar, is er een nieuw record gezet. Dat schrijft Weerplaza. Tot nu toe stond het record op vijf stormdagen. Dat gebeurde voor het laatst in 2014. Wanneer een storm rond middernacht passeert kan één stormdepressie twee stormdagen opleveren. Dit was afgelopen week het geval met storm Dudley die woensdag en donderdag over ons land trok. Vervolgens kwam zware storm Eunice die vrijdag veel schade veroorzaakte in ons land en in het noorden aan het begin van de nacht naar zaterdag nog flink tekeerging. Storm Franklin bracht vervolgens zowel gisteren als vandaag storm teweeg aan de Nederlandse kust.
Het KNMI waarschuwt vandaag opnieuw voor zware windstoten tot 90 kilometer per uur. In het gehele land geldt daarom code geel tussen 10.00 en 18.00 uur. Het meteorologisch instituut meldt: 'Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden.'
Automobilisten en motorrijders moeten oppassen voor plotselinge zijwind. Een studie door Auto Club Europe (ACE) toont aan dat als een windstoot de zijkant van een voertuig raakt met 72 kilometer per uur bij een rijsnelheid van 100 kilometer per uur, de auto al minstens een meter opzij wordt gedrukt. Bekijk hier tips van de ANWB om veilig de weg op te gaan.
Ook Franklin heeft veel schade aangericht in Nederland. Drie stormen in korte tijd is ook niet niks. Zo is in Spijkenisse het dak van vier woningen afgewaaid. De ravage in de straat is enorm.
In Bleskensgraaf, bij Dordrecht, is een dijk doorgebroken. Het gaat om een stuk van vijf meter. Het water stroomt vanuit de Graafstroom de dijk op. ,,Op dit moment lijkt er nog geen gevaar te zijn.”
Landinwaarts lijkt Franklin harder uit te pakken dan verwacht. Uit het hele land klinken berichten op social media over harde wind en regen bij het voorbijtrekken van het beruchte koufront.
Code oranje mag dan wel voorbij zijn, het stormt nog even door in Nederland. In onderstaande tweet kun je zien dat Franklin naast wind en regen ook voor flinke onweer zorgt in Brabant.
Het KNMI heeft code oranje in de kustprovincies beëindigd. Eigenlijk zou deze tot 23.00 duren, maar de wind is inmiddels dusdanig afgezwakt dat dat niet meer nodig was. In het hele land geldt nog wel code geel.
Franklin verrast met hardere windvlagen dan van te voren voorspeld. Zo deelt Weerplaza dat er in Vlissingen een windstoot is gemeten van 129 kilometer per uur.
Het stormachtige weer zondagavond zorgt op de weg vooral voor wateroverlast, laat Rijkswaterstaat weten. Toch was er weinig vertraging, aldus een woordvoerster, maar dat komt ook doordat er op zondagen minder verkeer op de weg is.
Zo was de A20 bij het knooppunt Kleinpolderplein tussen Hoek van Holland en Gouda enige tijd in beide richtingen dicht. Op de A16 moesten lichtmasten die op omvallen stonden verstevigd worden met grote zakken zand. Op de A1 bij Muiden richting Amsterdam zijn twee rijstroken dicht door wateroverlast.
Rijkswaterstaat houdt er nog wel rekening mee dat op een aantal plekken bomen of verkeersborden kunnen omvallen of takken op de weg kunnen vallen. ,,Hierdoor kunnen weggebruikers zondagavond, -nacht of maandagochtend nog hinder ondervinden", aldus een woordvoerster.
Bij een grote woningbrand op Kaag, een dorp in Zuid-Holland, worden de hulpdiensten bemoeilijkt door storm Franklin. Hollands Midden Veilig deelt dat het redvoertuig niet vrij kan bewegen, en dat de prioriteit is komen te liggen op het redden van mogelijke slachtoffers in het appartementencomplex.
Volgens Omroep West gaat het om tien appartementen met daaronder een restaurant. Hoeveel mensen in het gebouw aanwezig zijn, is niet bekend.
De A20 is bij het knooppunt Kleinpolderplein tussen Hoek van Holland en Gouda in beide richtingen weer vrijgegeven, meldt Rijkswaterstaat. Dit deel van de snelweg was dicht door zware regenval.
Rond 17.00 uur liet Rijkswaterstaat weten dat de weg blank stond doordat er in een korte tijd heel veel regen was gevallen.
Franklin begint nu het koufront in Nederland is aangekomen echt aan te trekken. De zwaarste windstoot tot nu toe is gemeten op Vlieland. Daar sloeg de wind met 115 kilometer per uur langs het meetpunt. Ook in IJmuiden, Hoek van Holland en Schiphol zijn intussen windvlagen gemeten harder dan 100 kilometer per uur, de grens voor de categorie 'zeer zwaar'.
Door de harde wind zondagavond rijden er geen treinen over de hogesnelheidslijn, meldt ProRail. Hierdoor rijdt de Intercity direct tussen Amsterdam en Breda niet. De trein tussen Den Haag en Eindhoven wordt omgeleid, net als internationale treinen.
De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid moet met storm Franklin weer flink aan het werk. De vele meldingen gaan ditmaal vooral om wateroverlast door de hevige regenval. Een straat in Alblasserdam staat helemaal blank, en in Wijngaarden is een sinkhole ontstaan.
Ook het KNMI herhaalt nog eens dat Franklin vooral in de kustgebieden voor gevaarlijke weersomstandigheden kan zorgen. Ook in de rest van het land is het met code geel oppassen geblazen.
Het koufront van Franklin trekt de komende uren over ons land. Hierdoor gaat het flink tekeer, aldus Weerplaza.
De boosdoener van Franklin is een fors koufront waardoor er in het lagedrukgebied grote hoeveelheden neerslag en wind kunnen ontstaan.
De A20 bij het knooppunt Kleinpolderplein tussen Hoek van Holland en Gouda staat nog steeds blank. De weg blijft afgesloten tot het water van de weg af is. Wanneer dat is kan Rijkswaterstaat niet vertellen.
© ANP — De A20 is bij het knooppunt Kleinpolderplein tussen Hoek van Holland en Gouda in beide richtingen dicht wegens zware regenval. © ANP — Rijkswaterstaat probeert de overstroming zo snel mogelijk op te lossen. Franklin is nu ook officieel de vijfde storm van 2022. Op weerstation IJmuiden werd tussen 19.00 en 20.00 uur namelijk windkracht 9 gemeten. De zwaarste windstoot werd in IJmuiden en Voorschoten gemeten en bedroeg 101 kilometer per uur. De komende uren houden de zware windstoten aan, aldus Weerplaza.
Bij Hoog-Catharijne in Utrecht is een deur uit het kozijn geblazen door de harde windstoten van Franklin. Beveiligers hebben als noodoplossing twee hekken vast getapet aan de deur om de beschadigde deur op zijn plek te houden.
© GinoPress B.V. — Utrecht - Op Hoog Catharijne in Utrecht is een deur uit het kozijn gewaaid door de harde wind. Ook een andere deur is beschadigd geraakt. Beveiligers van het winkelcentrum hebben voor een noodoplossing gezorgd. Met ducttape werd een hek vastgemaakt aan de beschadigde deur. Sinds vrijdagochtend hebben de 25 veiligheidsregio's duizenden meldingen binnengekregen, zegt de landelijke brandweer. De brandweer is 'ontzettend druk' geweest met hulpverlening en het oplossen van schade door de storm Eunice.
,,De veiligheidsregio's hebben zich goed voorbereid op de storm, maar het aantal meldingen is enorm geweest", zegt voorzitter Tijs van Lieshout van Brandweer Nederland. ,,En die meldingen lopen nog door." Met storm Franklin op komst worden er opnieuw veel schademeldingen verwacht.
Alleen bij acuut gevaar mag noodnummer 112 gebeld worden. Hulpdiensten roepen op om voor niet-levensbedreigende meldingen 0900-0904 te bellen.
In het Verenigd Koninkrijk gaat storm Franklin al flink los. Net als Dudley en Eunice deze week trekt Franklin eerst langs het Verenigd Koninkrijk alvorens bij ons toe te slaan.
Het treinverkeer van en naar Hilversum wordt weer opgestart, meldt ProRail. Sinds 16.30 uur reden er geen treinen, doordat dakplaten van het stationsgebouw in Hilversum los hingen. De brandweer moest de dakplaten verwijderen.
© Caspar Huurdeman — De loshangende dakplaten van het stationsgebouw in Hilversum zijn door de brandweer verwijderd. Het weer buiten begint al aardig op een storm te lijken. De eerste zeer zware windstoot van storm Franklin is inmiddels ook al gemeten in Nederland, namelijk in Voorschoten.
Wees vanaf vanavond maar ook komende dagen alert op nieuwe schade.
Via 112 komen heel veel niet-spoedeisende meldingen binnen. Het behandelen van levensbedreigende meldingen kan daardoor onnodig vertraagd worden. Hulpdiensten roepen op om voor niet-levensbedreigende meldingen 0900-0904 te bellen.
Vanaf dinsdag is de kans op storm verkeken en hoeven we geen rekening meer te houden met zeer zware windstoten. ,,Wel kan het af toe nog flink waaien, maar dat zijn we nu wel een beetje gewend", aldus meteoroloog Matthijs van der Linden van Weeronline.
Pas op in het verkeer. Regionaal is al zo'n 20 millimeter regen gevallen en daar komt vanavond nog flink wat bij.
Hevige plensbuien kunnen het zicht enorm beperken en af en toe komt het verkeer zelfs nagenoeg tot stilstand door een hoosbui. Ook aquaplanning kan listig zijn op de weg.
Rijkswaterstaat sluit rond middernacht de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel vanwege de verwachte hoge waterstanden. Maandag wordt in de Hollandsche IJssel een waterstand van meer dan 2.00 meter boven NAP (Normaal Amsterdams Peil) verwacht.
De kering zal naar verwachting maandag rond 22.00 uur weer open gaan. Volgens Rijkswaterstaat sluit de Hollandsche IJsselkering voor de tiende keer dit stormseizoen, dat in oktober is begonnen en halverwege april eindigt. Gemiddeld sluit de kering drie tot vier keer per stormseizoen. Vorig seizoen hoefde die helemaal niet dicht.
© ANP — Rijkswaterstaat sluit rond middernacht de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel vanwege de verwachte hoge waterstanden De A20 is bij het knooppunt Kleinpolderplein tussen Hoek van Holland en Gouda in beide richtingen dicht wegens zware regenval, meldt Rijkswaterstaat.
Het is nog niet bekend hoe lang de weg dicht blijft. In korte tijd is er heel veel regen gevallen, waardoor de weg blank staat, zegt een woordvoerster van de Rijkswaterstaat.
Omrijden in de richting van Gouda en Utrecht kan via de A4, A15 en A16. Omrijden in de richting van Hoek van Holland kan via A16, A15 en A4, aldus Rijkswaterstaat.
Op de vooravond van storm Franklin deelt spoorbeheerder ProRail dat alle schade die door storm Eunice is ontstaan aan het Nederlandse spoornetwerk is verholpen. Ze hebben meer dan tweehonderd meldingen opgelost. ProRail kreeg door Eunice onder andere te kampen met kapotte bovenleidingen, omgewaaide bomen en beschadigde stations.
,,Met man en macht is er gewerkt om het spoor zo snel mogelijk weer in gebruik te laten nemen", aldus ProRail. ,,Binnen 48 uur hebben onze aannemers en incidentenbestrijders alles weggewerkt."
ProRail zei eerder vandaag scherp te blijven in aanloop naar de nieuwe sterke wind van zondagavond. ,,Door storm Eunice hebben sommige bomen naast het spoor nog maar een klein zetje nodig." Waar mogelijk treft ProRail maatregelen.
© ANP / ANP — Herstelwerkzaamheden aan een bovenleiding. Storm Eunice heeft veel schade aangericht aan het spoor. In Hilversum zijn dakplaten van het stationsgebouw losgewaaid door de stevige windvlagen van de afgelopen dagen. Hierdoor rijden er tot 18.45 uur geen treinen van en naar Hilversum. De brandweer gaat de dakplaten verwijderen, meldt ProRail. Er zijn geen treinen gestrand.
Herstelwerkzaamheden na de storm Eunice zorgden de afgelopen dagen voor veel uitgevallen treinen. Ook vandaag hindert stormachtig weer het treinverkeer. De NS raadt reizigers aan de reisplanner goed in de gaten te houden.
© AS Media — Dakplaten op het stationsgebouw in Hilversum zijn losgewaaid. De brandweer is druk bezig met de reparatie van het dak, maar vooralsnog rijden er geen treinen van en naar Hilversum. Op onderstaande animatie zie je hoe storm Franklin vanuit Amerika over de Atlantische Oceaan naar Europa is gereisd. Franklin is de derde storm in korte tijd die op deze manier over ons land trekt.
Veel test- en vaccinatielocaties sluiten zondag hun deuren vanwege de verwachte harde wind en de nasleep van de storm Eunice. Hier een overzicht:
GGD Noord- en Oost-Nederland (GGD NOG) meldt dat de vaccinatielocatie in Harderwijk sinds 13.00 uur is gesloten. GGD Rotterdam-Rijnmond sloot om 14.00 uur de vaccinatielocaties SS Rotterdam en Albrandswaard. De overige locaties gingen om 15.30 uur dicht. In Almere ging de test- en vaccinatielocatie om 16.30 uur dicht. GGD Amsterdam sluit de vaccinatie- en testlocatie in de RAI om 18.00 uur wegens het stormachtige weer. GGD Utrecht meldt dat de vaccinatielocatie Krachtstation aan de Amerikalaan zondag een uur eerder dicht gaat, om 20.00 uur in plaats van 21.00 uur.
Schiphol heeft inmiddels 174 vluchten van en naar de luchthaven geschrapt. Volgens een woordvoerder komt dat door het stormachtige weer, hoewel dat niet met zekerheid voor elke geannuleerde vlucht te zeggen is. KLM liet eerder al weten dat het 78 vluchten had geannuleerd vanwege storm Franklin.
Ook storm Franklin laat vanavond met windstoten van 100-130 kilometer per uur ongetwijfeld weer schade achter, en dus wordt onderstaand overzicht weer veelvuldig gedeeld. Je hoeft namelijk niet voor alle schade 112 te bellen.
De Ierse, Britse en Nederlandse weerdienst stellen ieder jaar samen de namenlijst op voor de stormen. Iedere weerdienst levert een aantal namen aan. Het KNMI leverde dit jaar voor de lijst Corry, Eunice, Herman, Franklin en Tineke.
Storm Franklin is vernoemd naar meteoroloog Frank Kroonenberg die ruim 40 jaar bij het KNMI werkte en onder meer een belangrijke rol speelde bij de totstandkoming van de naamgeving bij stormen. Frank Kronenberg overleed in 2021 en was een zeer gewaardeerd collega.
De Ierse weerdienst heeft inmiddels de storm Franklin genoemd. Franklin gaat vooral in Ierland later vandaag en morgen voor zware weersomstandigheden zorgen en daarom is daar code oranje uitgegeven. ,,Het forse windveld waar wij vanavond mee te maken krijgen is feitelijk een onderdeel van het grote lagedrukgebied Franklin en daarom spreken wij hier ook van storm Franklin. Stormkracht wordt niet zozeer boven land verwacht maar wel aan de westkust", aldus weerman Raymond Klaassen van Weerplaza.
De neerslag is vanavond tijdelijk intens met kans op hagel en onweer. Tevens trekt de wind kortstondig fors aan hetgeen tot uiting komt in zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur.
Vanaf luchthaven Schiphol vertrekken zondag zo'n tachtig vluchten niet. Volgens een woordvoerder is niet met zekerheid te zeggen dat het door het stormachtige weer komt, maar dat is wel 'voor de hand liggend'.
KLM laat weten dat het zondag 78 vluchten heeft geannuleerd door het weer. Dan gaat het zowel om toestellen die zouden vertrekken als toestellen die zouden landen. Met name de harde wind die zondagavond wordt verwacht, zorgt voor geschrapte vluchten. ,,We begrijpen dat dit heel vervelend is voor passagiers en werken er hard aan om hen zo snel mogelijk op hun bestemming te krijgen", zegt een woordvoerster. KLM raadt reizigers aan de website van de vliegmaatschappij in de gaten te houden voor informatie over hun vlucht.
Afgelopen vrijdag en zaterdag werden al veel vluchten van en naar Schiphol geschrapt. Toen raasde storm Eunice door het land.
© ANP — Dakdekkers en schadeherstellers draaien overuren na de brute storm Eunice en gaan ondanks deze gevaarlijke weersomstandigheden tóch het dak op om tot wanhoop gedreven mensen te helpen. ,,Ik had gisteravond 320 gemiste oproepen en 81 voicemailberichten. Mensen bellen huilend op dat hun hele woonkamer volregent.”
Van afgewaaide dakpannen tot compleet omgeslagen daken. Woorden schieten bij dakdekkers te kort om de drukte te duiden na de storm die vrijdagavond door het land raasde en ‘ongekend veel schade’ veroorzaakte in het hele land. Het is: ‘een gekkenhuis, kneiterdruk, niet te doen, heel extreem’, roepen ze allemaal. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Ik heb gewoonweg geen tijd om iedereen te woord te staan.”
Lees hier het hele verhaal.
Vanavond geldt van 20.00 uur tot 23.00 uur code oranje voor de westelijke kustprovincies door storm Franklin. Eerder vandaag liet het KNMI al weten dat het weer onstuimig zal zijn aan de Nederlandse kust. In de rest van het land blijft code geel van kracht.
Boven land kunnen windstoten snelheden tot 100 kilometer per uur bereiken, aan zee tot mogelijk 120 kilometer per uur. Langs de westkust, op het IJsselmeer en in het Waddengebied is kans op opnieuw een officiële storm.
Aan zee kan het maandagochtend opnieuw tot storm komen met windstoten van ruim 100 kilometer per uur.
De nieuwe storm heeft de naam Franklin gekregen. De naam is gekozen ter nagedachtenis aan voormalig weerpresentator van de NOS Frank Kroonenberg. Hij werkte ruim veertig jaar bij het KNMI en heeft bijgedragen aan de totstandkoming van Meteoalarm, het internationale platform met weerwaarschuwingen, en aan de naamgeving van stormen.
De weerdiensten van Ierland, Groot-Brittannië en Nederland werken samen op het gebied van stormnamen. Als in een van die landen een code oranje of rood wordt uitgegeven voor storm, krijgt de storm een naam.
Een zeldzame vogel is in de Belgische dierentuin Pairi Daiza ontsnapt tijdens storm Eunice en later gedood door een leeuw.
Door een hevige windstoot kwam een boom op de volière terecht, waardoor de zwartsnavelooievaar kon ontsnappen. Dat is een Japanse variant van de Europese ooievaar. ,,De vogel verbleef daar alleen. Hij vloog weg en landde zaterdagochtend in het gebied waar onze leeuwen verblijven. Het jagersinstinct van deze roofdieren is naar boven gekomen en ze hebben de ooievaar gedood en opgegeten", zegt een woordvoerder van de dierentuin.
De zwartsnavelooievaar is een bedreigde diersoort.
© Avifauna — De Japanse zwartsnavelooievaar. ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen mensen die zondag de weg op gaan dat ze rekening moeten houden met windstoten en regen. Vooral in de avonduren kan er hinder zijn voor het verkeer door de weersomstandigheden.
,,Door stormschade kunnen er wegen of delen daarvan worden afgesloten, houd daarom de verkeersinformatie goed in de gaten voor je de weg op gaat", aldus de ANWB. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat voegt eraan toe dat onder meer door slagregens gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. ,,Ook moet het verkeer er rekening mee houden dat bomen die tijdens de storm Eunice nog net bleven staan, tijdens de nieuwe storm het laatste zetje krijgen."
Op de Markerwaarddijk tussen Enkhuizen en Lelystad is vanwege de harde wind de maximumsnelheid teruggebracht naar 70 kilometer per uur. De verwachting is dat daar aan het eind van de middag een verbod voor vrachtwagens en aanhangers moet worden ingesteld.
Sommige test- en vaccinatielocaties sluiten zondag eerder hun deuren vanwege de verwachte harde wind. GGD Haaglanden heeft aangekondigd alle testlocaties te sluiten vanaf 15.00 uur tot nader order. De GGD neemt contact op met mensen die een afspraak hadden zondagmiddag om deze te verplaatsen.
De test- en vaccinatielocatie in Almere gaat zondagmiddag eerder dicht vanwege de harde wind die wordt verwacht. De locatie in Almere bevindt zich in een tent en daarom is besloten om deze al om 16.30 uur te sluiten. Bestaande afspraken voor de locatie Almere worden verplaatst naar een andere locatie of naar een andere dag. Naar verwachting zijn alle locaties in Flevoland maandag weer geopend.
Eerder deze week waren veel test- en vaccinatielocaties in het hele land eerder of helemaal gesloten vanwege de stormen Dudley en Eunice.
Door storm Eunice zijn tientallen bomen en een parkeerhuisje op attractiepark Julianatoren omgewaaid.
© Julianatoren — Er raakte niemand gewond. De attracties zijn ook onbeschadigd. Het Ierse weerinstituut heeft een waarschuwing afgegeven voor de volgende storm: Franklin. Daar gaan we vanavond in Nederland het een en ander van merken.
,,Want het gaat stormachtig waaien aan de kust", meldt weerbureau Weerplaza. ,,Kortstondig weliswaar. Maar ook wij pakken vanavond dat windveld van Franklin mee." Mocht de wind over een heel uur met gemiddeld windkracht 9 waaien, dan wordt het officieel de derde storm in minder dan een week tijd.
Het is nog onzeker of (een deel van) ons land code oranje gaat krijgen. Het KNMI voert daar vanmiddag overleg over, zegt een zegsvrouw tegen deze site. ,,Maar Franklin zal veel minder heftig zijn dan storm Eunice. Die laatste richtte echt aanzienlijke schade aan, met hoge windkrachten middenin het land." Volgens haar zal provincie Noord-Holland het meeste merken van het onstuimige weer.
Voorlopig geldt code geel in heel het land met waarschuwingen voor (zeer) zware windstoten.
In de Belgische kustregio's is zondagavond van 21.00 tot 01.00 uur code oranje van kracht vanwege harde windstoten die worden verwacht. Het KMI meldt dat in de rest van het land code geel geldt.
Zondagavond kunnen in het kustgebied rukwinden van 100 tot 125 kilometer per uur voorkomen. In het binnenland kan de wind ook snelheden van 120 kilometer per uur halen. Dat kan gepaard gaan met onweer en hagel. In de namiddag kan de windsnelheid oplopen tot 90 kilometer per uur.
Het verschil met storm Eunice is volgens de weerdienst dat de felste rukwinden van zeer korte duur zijn en zich plaatselijk voordoen, tijdens buien. Ook maandag blijft het nog onstuimig met waarschijnlijk rukwinden van 80 tot 100 km per uur of plaatselijk wat meer.
De NS rijdt zondag weer grotendeels volgens de geplande dienstregeling. Op enkele trajecten rijden er nog geen treinen door de herstelwerkzaamheden na de storm Eunice.
,,Het opstarten van het treinverkeer is zonder problemen verlopen", zegt een NS-woordvoerder zondagmorgen. ,,De mensen van ProRail hebben de afgelopen dagen en nachten keihard gewerkt om dat voor elkaar te krijgen."
Er rijden nog geen treinen tussen Amersfoort en Apeldoorn, Geldermalsen en Tiel en tussen Alkmaar en Hoorn. ProRail is nu op die trajecten bezig met het opruimen en het herstellen van het spoor. Het is nog niet precies bekend wanneer op die trajecten weer treinen rijden. De NS adviseert reizigers voor vertrek de reisplanner te bekijken.
Arriva meldde dat er door stormschade geen treinverkeer is tussen Maastricht en Sittard. Ook rijden er vanwege herstelwerkzaamheden geen treinen tussen Tiel en Arnhem van 10.00 tot 14.00 uur.
Tijdens de storm vrijdag gingen in Amsterdam honderden bomen om. Ze knapten soms als luciferhoutjes. Drie inwoners van de stad kwamen daardoor om het leven. De gemeente heeft alle verloven voor bomeninspecteurs dit weekend ingetrokken om de schade in kaart te brengen.
Hans Kaljee, de bomenconsulent van de gemeente, denkt niet dat er iets mis is met de Amsterdamse bomen. ,,Het staat er veelal heel goed bij, we hebben het prima voor elkaar'' zegt hij in Het Parool. ,,We hebben 300.000 bomen, die worden ten minste eens per drie jaar geïnspecteerd. Alles wordt bijgehouden, ze hebben ieder een eigen paspoort.''
Volgens Kaljee kunnen de meeste bomen de storm gewoon aan. ,,Bomen wennen aan wind, ze ontwikkelen extra wortels aan de windzijde. Maar nu hebben veel bomen een klap gehad. Dat maakt ze kwetsbaarder. Als er straks storm uit een andere richting komt, kunnen ze alsnog omgaan.”
Koning Filip en koningin Mathilde van België hebben hun medeleven betuigd aan de slachtoffers van de storm Eunice. In een verklaring op sociale media spreken zij ook hun dank uit aan de Belgische hulpdiensten.
'Onze gedachten zijn bij de slachtoffers van storm #Eunice', schrijft het koningspaar. 'Veel moed en sterkte aan iedereen die getroffen werd. Dank aan alle hulpdiensten voor hun interventies en hulp bij het ruimen van de schade.'
In België vielen twee dodelijke slachtoffers door Eunice. Hulpdiensten kregen tienduizenden oproepen te verwerken, meldt persbureau Belga.
Het KNMI waarschuwt opnieuw voor zware windstoten in het hele land. Zondag in de loop van de dag gaat het weer hard waaien met in de kustprovincies zware windstoten van 70 tot 90 kilometer per uur, in de avond enige tijd toenemend naar 90 tot 110 kilometer per uur. In de avond kunnen ook landinwaarts windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur voorkomen. Het KNMI heeft daarom code geel uitgeroepen voor het hele land.
Maandag overdag zijn opnieuw zware windstoten mogelijk van 75 tot 80 kilometer per uur boven land en rond de 90 kilometer per uur langs de kust.
De NS verwacht zondag weer vrijwel de geplande dienstregeling te kunnen rijden, maar reizigers moeten zaterdagavond nog altijd rekening houden met stremmingen en annuleringen. Op enkele trajecten kan er nog hinder zijn door de herstelwerkzaamheden na de storm Eunice, volgens het vervoersbedrijf. Sinds zaterdagmiddag rijden er weer enkele treinen en daar komen in de avond steeds meer treinen bij.
Op de volgende trajecten zal het treinverkeer volgens NS zaterdagavond waarschijnlijk niet meer worden hervat: van, naar en via Weesp, Amsterdam Centraal - Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal - Gouda, Amsterdam Centraal - Rotterdam Centraal (HSL), Amsterdam Centraal - Haarlem - Leiden Centraal, Haarlem - Alkmaar - Hoorn, Haarlem - Zandvoort, Roosendaal - Vlissingen, Sittard - Maastricht, en Leiden Centraal - Rotterdam Centraal.
Vanavond is evenmin internationaal treinverkeer richting Brussel mogelijk. Reizigers naar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland met de Nightjet worden per bus van de stations Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal en Arnhem Centraal naar Keulen vervoerd. De NS verwacht zondag in elk geval nog hinder op het traject tussen Geldermalsen en Tiel en het traject tussen Amersfoort Centraal en Apeldoorn. De herstelwerkzaamheden gaan vannacht door.
Een paar nokpannen in je voortuin, daar zit je niet op te wachten... ,,Sorry, dat type hebben we niet op voorraad”, zegt het mannetje van de dakspecialist. ,,Moet je halen bij Bogers Dakpannenhandel in Sprang-Capelle.” Het is op dat moment net kwart over acht, zaterdagmorgen. Dus lekker vroeg op weg naar Sprang-Capelle, maar dat dachten er wel meer. Al voor negen uur stonden er lange rijen. Met dank aan Eunice.
© Gert-Jan Buijs — Een lange rij tot aan de straat bij dakpannenhandel Bogers in Sprang-Capelle. Nederland is nog niet van het stormachtige weer verlost. Het waait ook vanavond nog behoorlijk en er komt morgen en maandag meer storm aan. Niet zo hevig als tijdens Eunice, maar de storm kan morgenavond en maandagmiddag wel schade opleveren.
Vanavond is er in het westen en zuidwesten tijdelijk kans op zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur, in Zuid-Limburg van maximaal 80 kilometer per uur. De windstoten komen eerst uit het zuidwesten en later uit het westen, meldt Weerplaza.
Hiervan kan vooral het verkeer hinder ondervinden. De wind neemt in de nacht weer af. Morgen gaat het in de loop van de dag opnieuw hard waaien met in de kustprovincies zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur. 's Avonds zelfs 90 tot 110.
In de avond kunnen ook landinwaarts tijdelijk zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur voorkomen. De windstoten komen uit het zuidwesten. Later in de avond en de nacht naar maandag uit westelijke richting.
In de nacht naar maandag verdwijnen de zwaarste windstoten, maar aan zee staat nog lange tijd een windkracht 8 à 9 met windstoten van tussen de 90 en 100 kilometer per uur. In de loop van maandagochtend nadert vanuit het noordwesten een nieuwe storm.
Die geeft opnieuw zware tot zeer zware windstoten. Boven land staat dan op veel plekken een krachtige wind met windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur. Aan zee komt het dan opnieuw tot storm met windstoten van mogelijk 120 kilometer per uur.
Precies op het hoogtepunt van de storm viel een grote acacia neer op de begraafplaats links van de kerk in Esbeek. Zo'n twintig graven zijn verwoest. Zichtbaar aangeslagen komen nabestaanden zaterdagmiddag de schade bekijken. ,,Het is te triest voor woorden'', klink het.
© Jeroen Verhelst — Marion Schellekens en Lauran van Rijswijk bij het vernielde graf van de ouders van Marion. En dan valt opeens een boom tegen je appartement. Het overkwam bewoners van een appartementencomplex langs de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch vrijdagmiddag tijdens de storm Eunice. Het was zeker niet het enige incident in Den Bosch en omstreken.
Een Belgische man die gisteren tijdens de storm in Gent werd getroffen door een weggewaaid zonnepaneel is overleden, meldt de politie. Na te zijn geraakt werd de onfortuinlijke Belg gereanimeerd en naar een ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij aan zijn verwondingen. Het gaat om het tweede dodelijke slachtoffer van storm Eunice bij onze zuiderburen. Eerder overleed in het West-Vlaamse Ieper een man die in een jachthaven in het water belandde en verdronk.
Een door storm Eunice losgeraakte dakplaat in Bilthoven kreeg vrijdag een wel heel bijzondere behandeling; de toegesnelde loodgieter besloot zijn 103 kilo in de strijd te gooien en ging óp het dak liggen. Daardoor bleef het dak op z'n plek, maar loodgieter Henk Spronk helaas ook. Een team brandweermannen haalde de heldhaftige loodgieter van het dak af.
© Fotokoning - Aneo Mario Koning — Loodgieter Henk Spronk besloot zijn gewicht in de strijd te gooien om het dak van een Bilthovense te redden tijdens storm Eunice. ,,Dit had héél anders kunnen aflopen.'' Het was in een paar seconden gedaan. Storm Eunice bulderde, joeg en sloeg het complete dak van de woningen van Turan Guler en Tunahan Tanrisiven af. ,,Gelukkig waren mijn vrouw en kleine kinderen nét ons huis uit.''
ProRail verwacht de hele nacht en zondag nog bezig te zijn met herstelwerkzaamheden, zegt een woordvoerster. Er zijn meer dan tweehonderd meldingen van incidenten binnengekomen na storm Eunice. Zo liggen er bomen op het spoor, is er schade aan stations en zijn er kapotte bovenleidingen.
Het herstel kost veel tijd. ,,In de zuidelijke provincies zijn we daarmee al een heel eind", aldus de woordvoerder. ,,Grote problemen zien we nu nog ten oosten van Amsterdam, tussen Utrecht en Amsterdam en bij de Flevolijn." De regionale vervoerders zouden de normale dienstregeling naar verluidt weer 'redelijk hebben opgestart'.
De hoogstgelegen traditionele windmolen van Duitsland is slachtoffer geworden van de cycloon die over het land is geraasd, heeft de burgemeester van Klettbach, waar de molen stond, bekendgemaakt. Het gaat om een zogenaamde standerdmolen - ook wel standaardmolen - die roteert rond een centrale paal. Die paal is zaterdagochtend in Klettbach afgebroken door de hevige wind.
,,De molen is ons herkenningspunt. Deze gebeurtenis heeft ons wat sprakeloos gemaakt", zegt burgemeester Franziska Hildebrandt. Ze hoopt dat de molen nog heropgebouwd kan worden. De standerdmolen is het oudste type windmolen in Europa. De molen van Klettbach stond 438 meter boven zeeniveau en zou daarmee de hoogstgelegen standerdmolen van Duitsland geweest zijn.
© AP — De ooit zo fiere standerdmolen van het Duitse plaatsje Klettbach. De schrik zit er nog goed in bij Ellemieke Vermolen. Dat laat de actrice en presentatrice, die gisteren aan de dood is ontsnapt nadat een boom op de achterkant van haar auto viel terwijl ze erin reed, weten op Instagram.
Nergens waaide het tijdens storm Eunice zo hard als in Cabauw. Maar waarom precies daar?
Storm Eunice hield in het hele land flink huis, maar op twee weerstations werden wel héél harde windstoten gemeten: tot 145 km per uur. Eén van die twee stations ligt in het Utrechtse dorp Cabauw, in het binnenland. Hoe kan het dat het daar zo hard waaide, terwijl het niet aan de kust ligt? Dat heeft het te maken met de vlakke omgeving van het dorp, zegt meteoroloog Mathijs van der Linden.
Lees hier het hele verhaal.
Verzekeraar Univé heeft zaterdagochtend voor miljoenen euro's aan schadeclaims binnengekregen als gevolg van storm Eunice. Samen met de schade die eerder deze week werd veroorzaakt door storm Dudley en meldingen van vrijdag gaat het al om zo'n 3,5 miljoen euro, schat de firma. En waarschijnlijk loopt dit bedrag nog verder op.
Univé heeft met meer dan 600.000 brandpolissen voor huishoudens een behoorlijk deel van de markt in handen. De firma is de eerste verzekeraar die al een voorzichtige schatting durft te geven van de omvang van de schade van het stormachtige weer. Andere verzekeraars hebben dit nog niet gedaan en wachten tot koepelorganisatie Verbond van Verzekeraars maandag met een eerste branchebrede raming komt.
Zaterdag rijden, in tegenstelling tot wat eerder werd gezegd, toch maar slechts enkele treinen vanaf 13.00 uur. De schade op het overgrote deel van het spoor is nog groter dan eerder werd ingeschat, zo meldt NS. Het duurt langer om dit te herstellen.
De treinen die rijden, worden getoond in de reisplanner, zo meldt NS. Voor het internationale verkeer geldt dat er richting Duitsland geen treinverkeer mogelijk is vandaag. Tot 18.00 uur rijden er ook geen treinen richting Brussel.
Eerder liet de NS weten dat in de loop van de middag treinen weer zouden gaan rijden. Wel was al duidelijk dat reizigers rekening moesten houden met mogelijk langere reistijd of eventueel vaker overstappen en dat de normale dienstregeling zaterdag nog niet op alle trajecten zou kunnen worden gereden.
Bij de hulpdiensten in het hele land zijn vrijdag en zaterdagochtend een groot aantal meldingen van stormschade binnengekomen. Per regio gaat het om honderden meldingen. Dat geldt niet alleen voor regio's als Haaglanden en het noorden van Noord-Holland aan de kust, maar ook voor Limburg, waar code geel gold.
Een groot deel van de meldingen ging over omgewaaide bomen, losgeraakte daken, gevel- en dakplaten en andere weggewaaide materialen als straatmeubilair en zonnepanelen. Wegen en spoorlijnen werden geblokkeerd door omgewaaide bomen. Zo moest de brandweer in Haaglanden naar eigen zeggen 'heel veel extra voertuigen en personeel' inzetten. Ook in Flevoland zorgde de storm voor flinke schade. Hier kwamen 320 meldingen binnen.
In Midden- en West Brabant waren dat er rond de zeshonderd, meer dan de helft uit het westen van deze regio. De piek van de storm bevond zich hier vrijdag tussen 16.00 en 18.00 uur. De meeste schade in het oosten van de regio werd gemeld tussen 17.00 en 19.00 uur.
In het noorden van Noord-Holland belden meer dan 310 mensen de meldkamer. In de regio Zaanstreek Waterland rukte de brandweer 376 keer uit met als hoogste urgentie meldingen in Purmerend (8 keer) en in Zaanstad (14 keer).
En hoewel in Limburg 'slechts' code geel gold, kregen de hulpdiensten zeker achthonderd meldingen, vierhonderd in het noorden en eenzelfde aantal in het zuiden van de provincie.
Een woordvoerster van Veiligheidsregio Brabant Noord gaf aan dat er rond de 950 meldingen bij 112 zijn binnengekomen. ,,Veel mensen belden de gemeente", zei ze. ,,Veel gemeenten staan paraat om de boel op te ruimen. Zo ligt Vught bijvoorbeeld bezaaid met kleine takken." In de regio rond Eindhoven kwamen ruim honderd meldingen binnen. ,,Maar dat is niet meer dan een ruwe schatting, het werkelijke aantal ligt hoger omdat mensen ook hulp inriepen via lokale brandweerkazernes", zei een woordvoerder daar.
Niet alle veiligheidsregio's kunnen zaterdag een overzicht geven, sommige komen daar pas later zaterdag, zondag of zelfs maandag mee.
© ANP — Medewerkers van de gemeente ruimen een omgevallen boom op aan de Reguliersgracht.(ANP/REMKO DE WAAL) Waterschappen in het land hebben het druk met het verwerken van meldingen over schade door storm Eunice. Daarbij gaat het onder meer om overlast door omgevallen bomen. Over schade aan waterkeringen zijn nog geen meldingen binnengekomen bij de waterschappen en Rijkswaterstaat.
Een woordvoerder van het Zuid-Hollandse waterschap Hollandse Delta meldt dat het zaterdagmorgen erg druk op is op de telefoonlijnen, omdat mensen schade door Eunice willen melden. ,,Het gaat dan onder meer over omgewaaide bomen op dijken die wij in beheer hebben. Problemen met dijken of andere waterkeringen zijn niet gemeld."
Het noordelijke waterschap Noorderzijlvest laat weten dat tijdens de inspectie van de dijken en kades in het donker geen bijzonderheden zijn geconstateerd. ,,Later zaterdag volgt nog een inspectie van ons werkgebied, want bij daglicht zie je toch meer", aldus een woordvoerder.
Waterschap Fryslân meldt dat de dijken het door de combinatie van springtij en zeer zware windstoten zwaar te verduren hadden. Maar uit een inspectieronde zaterdagochtend bleek dat de dijken zich goed hebben gehouden.
Waterschap Hollands Noorderkwartier laat weten dat de gebiedsbeheerders op pad zijn gegaan om de wegen te inspecteren. Ze kijken daarbij naar omgevallen bomen en afgebroken takken en andere schades.
Omvallende bomen en rondvliegend puin veroorzaakt door de zware storm Eunice hebben in Europa aan zeker dertien mensen het leven gekost. Ook raakten tal van mensen gewond.
In Nederland kwamen vier mensen om, in Duitsland minstens twee en in België overleed een Brit. Hulpdiensten in het Verenigd Koninkrijk meldden zeker twee overleden slachtoffers en ook in Ierland en Polen vielen er doden.
De harde wind zorgde voor schade en her en der voor uitval van het openbaar vervoer en de stroomvoorziening. In Duitsland raakten tienduizenden huishoudens zonder elektriciteit en in Frankrijk 75.000. In het Verenigd Koninkrijk waren het er 400.000, waarvan de helft inmiddels weer stroom heeft. Daar heeft de weerdienst ook voor zaterdag nog een waarschuwing gegeven voor windvlagen in het zuiden van Engeland en Wales.
SOS Dolfijn meldt dat door de storm ook bruinvissen in de problemen zijn gekomen. Onder meer bij de Brouwersdam (provincies Zuid-Holland en Zeeland), bij de Maasvlakte bij Rotterdam en Ter Heijde (in de gemeente Westland) zijn vrijdag en zaterdag dode bruinvissen gevonden. De dieren zijn overgebracht naar de Universiteit Utrecht waar onderzoek wordt gedaan, zo meldt de organisatie op Twitter.
Meerdere mensen hebben zaterdag mogelijk geen water of een lage waterdruk. Dat komt door leidingbreuken die zijn ontstaan door storm Eunice. Waterbedrijf Vitens zegt de schade te inventariseren en die te gaan herstellen zodra dat veilig kan.
Met name op de Veluwe zijn de problemen. Volgens een woordvoerster van Vitens gaat het daar om tussen de tweehonderd en vierhonderd huishoudens. In Friesland en het midden van het land zijn enkele tientallen huishoudens getroffen.
Eunice heeft de lijst van zwaarste stormen sinds 1970 gehaald. Mogelijk gaat het om de op vier na zwaarste storm, meldt Weer.nl.
Op de lijst, die is opgesteld aan de hand van zogenoemde stormgetallen, gaat de storm van 25 januari 1990 op kop. Daarna volgen stormen uit 1976, 1990 en 1972. De stormen van 18 januari 2007 en 27 oktober 2002 zijn goed voor een vijfde en zesde plek in de lijst. De zware storm van 18 januari 2018 staat op nummer acht.
Weer.nl denkt dat het stormgetal van Eunice niet ver van de stormen uit 2007 en 2002 vandaan zal zitten. Er is zelfs een kans dat Eunice het tot de vijfde plek in de lijst schopt en de storm van 2007 van zijn plek stoot. Als dat gebeurt kan worden gesproken van de zwaarste storm sinds februari 1990.
Het KNMI berekent het stormgetal op basis van de gemeten windsnelheden en -stoten op verschillende weerstations. Op sommige plekken in het land was het uurgemiddelde van de storm een windkracht 10, een kracht gelijk aan een zware storm.
Kenmerkend aan Eunice is dat de hoogst gemeten windvlaag niet aan de kust, maar boven land voorkwam. In Cabauw in Utrecht spande de wind de kroon met een vlaag van ruim 145 kilometer per uur. Dat is opmerkelijk, omdat over het algemeen de sterkste vlagen aan de kust plaatsvinden.
Voor bijna het hele land gelden momenteel geen weerswaarschuwingen meer. Rond 10.00 uur hebben alleen de provincies Zuid-Holland en Zeeland nog de zogenoemde code geel van het KNMI. De rest van het land is groen, wat betekent: geen bijzonderheden. Het verwachte weertype geeft geen aanleiding voor het uitgeven van een waarschuwing.
Overigens meldt het KNMI op de website wel dat er zaterdagavond in het westen en zuidwesten tijdelijk kans is op zware windstoten van 75 tot 90 km per uur. Dat kan hinder veroorzaken voor het verkeer. In de nacht neemt de wind weer af.
Het aantal meldingen van stormschade bij verzekeraars blijft flink oplopen. Univé en Centraal Beheer geven aan dat er vrijdagavond nog veel nieuwe meldingen zijn binnengekomen, net als bij Interpolis het geval was. Daarbij is de verwachting dat er zaterdag in de loop van de dag veel nieuwe meldingen bij zullen komen, vandaar dat de verzekeraars momenteel extra personeel inzetten om alle telefoontjes en online meldingen af te kunnen handelen.
Centraal Beheer heeft sinds woensdagavond al zo'n 2500 schademeldingen gekregen, laat een woordvoerster zaterdagochtend weten. Het gaat zowel om schade van storm Eunice als van storm Dudley die hier net voor zat. Volgens de zegsvrouw betreft het vooral dakpannen die van daken zijn gewaaid, schade door omgevallen bomen, kapotte schuttingen en gesneuvelde zonnepanelen. Ook zou het om relatief grote schades gaan.
Univé wist vrijdagavond al dat de schade van de twee stormen van de afgelopen dagen boven de 1 miljoen euro zou gaan uitkomen. De firma had deze week toen al zo'n 750 stormschademeldingen ontvangen. Zaterdag begin van de dag was dit aantal opgelopen tot ongeveer 1100. Een woordvoerder verwacht zaterdagochtend nog 'een piek aan meldingen' en hoopt later op de dag een beter beeld te kunnen geven over de omvang van de schade.
Ook Interpolis heeft 'erg veel schademeldingen' binnengekregen, verklaarde de verzekeraar vrijdagavond laat al. De teller stond toen op ruim 2400 meldingen, terwijl storm Eunice nog niet was uitgeraasd.
Dat er twee stormen vlak achter elkaar zijn gekomen, jaagt de schade waarschijnlijk extra op, stelt een woordvoerder. Bijvoorbeeld dakonderdelen die losraakten als gevolg van Dudley, door Eunice verder zijn weggeblazen en voor nieuwe schade zorgden.
Een vergelijkbaar fenomeen deed zich begin 2020 voor, toen Nederland in korte tijd met stormen Ciara, Dennis en Ellen te maken kreeg. Toen werden er ook veel schades gemeld.
In de loop van de middag zullen de treinen weer gaan rijden, laat de NS weten. Op een aantal plekken in het land zijn de herstelwerkzaamheden na de storm inmiddels afgerond. Reizigers moeten wel rekening houden met mogelijk langere reistijd of eventueel vaker overstappen, waarschuwt de NS. De normale dienstregeling zal nog niet op alle trajecten kunnen worden gereden zaterdag.
De schade op het overgrote deel van het spoor is nog groot. Door storm Eunice zijn op veel trajecten bomen gevallen of is schade aan bovenleidingen. Op veel plekken in het land zijn medewerkers van ProRail nog hard aan het werk om die schade te herstellen. Reizigers wordt geadviseerd om voor vertrek de reisplanner van de NS goed in de gaten te houden.
De kustwacht heeft zaterdagochtend een melding gekregen van een schip op de Noordzee dat containers heeft verloren. Het is nog onduidelijk om hoeveel containers het gaat en op welke locatie precies het schip de vracht verloren heeft, laat een woordvoerster van Kustwacht Nederland weten. Ook is niet bekend wat er in de verloren containers zit.
Regionale treinvervoerders en busmaatschappijen starten zaterdagochtend hun dienstregeling weer op. Treinen van streekvervoerder Arriva rijden op steeds meer regionale trajecten. Reizigers kunnen op de website van de vervoerder zien waar. Waar dat nog niet kan, wordt busvervoer ingezet, zei een woordvoerder van Arriva zaterdagochtend.
ProRail twittert dat ook Connexxion en Keolis aangeven dat ze weer mondjesmaat treinen kunnen laten rijden. ,,Let op: dit gaat vooralsnog om enkele trajecten. Check een reisplanner voor vertrek", benadrukt ProRail.
De bussen van Arriva rijden zaterdag zoveel mogelijk weer volgens de normale dienstregeling. Ook busvervoerder Connexxion rijdt weer volgens planning, zo laat de vervoerder weten via Twitter.
Keolis meldt rond 09.20 uur ook dat hun bussen en treinen weer rijden volgens de gebruikelijke dienstregeling. ,,Houd lokaal wel rekening met vertraging als gevolg van opruimingswerkzaamheden.''
Vanaf luchthaven Schiphol vertrekken zo'n 80 vluchten niet zaterdag. Het is niet met zekerheid te zeggen of die vluchten geschrapt zijn vanwege de weersomstandigheden, maar dat ligt 'wel voor de hand', aldus een woordvoerder van Schiphol.
In ieder geval KLM laat weten dat 32 vluchten (enkele reizen) niet gaan vanwege de weersomstandigheden die het gevolg zijn van storm Eunice. ,,We begrijpen dat dit heel vervelend is voor passagiers en werken er hard aan om hen zo snel mogelijk op hun bestemming te krijgen", laat een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij weten. In totaal heeft KLM zaterdag zo'n 330 vluchten op de planning staan.
Een woordvoerder van Schiphol zegt: ,,We vliegen vandaag niet op volledige capaciteit, maar verwachten verder weinig problemen door het weer." Storm Eunice leidde er vrijdag toe dat er zo'n 350 vluchten moesten worden geschrapt op Schiphol. KLM annuleerde vrijdag 200 vluchten door de storm.
Het treinverkeer in België komt zaterdag weer bijna volledig op gang na storm Eunice. Vanwege de harde wind lag het treinnet in een groot deel van Vlaanderen vrijdag plat. De Belgische spoorbeheerder Infrabel meldt de hele nacht reparaties te hebben uitgevoerd. Ook richting Nederland rijden er weer treinen.
Eunice zorgde ook in België voor veel overlast en schade. Voor het grootste deel van Vlaanderen was vrijdag code oranje afgekondigd. In de rest van het land gold code geel. Volgens Belgische media kwam een 79-jarige man in Ieper om het leven toen hij door de hevige wind vanuit zijn woonboot in het water viel. Bij Gent raakte iemand zwaargewond toen hij een zonnepaneel tegen zijn hoofd kreeg en in Veurne liep een vrachtwagenchauffeur ernstige verwondingen op toen zijn voertuig omver werd geblazen door de wind.
Treinreizigers moeten er volgens Infrabel rekening mee houden dat er alsnog treinen door de nasleep van de storm kunnen uitvallen. Op enkele trajecten zijn er nog herstelwerkzaamheden nodig. Ook de hogesnelheidslijnen naar Nederland kunnen nog niet rijden.
Ook op de wegen wordt zaterdagochtend al hard gewerkt aan het opruimen van de dingen die er op te terecht zijn gekomen door storm Eunice. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de verkeersinformatie en de weersinformatie te bekijken voor vertrek. ,,Hou rekening met hinder door opruim- en herstelwerkzaamheden", adviseert een woordvoerster van Rijkswaterstaat.
Er is de afgelopen nacht al heel veel opgeruimd, zo zegt ze: verkeersborden, takken, bomen. Ook kwamen er veel gekantelde vrachtwagens op de weg en raakte ergens een verkeersscherm los en kwam dat op de weg terecht.
Op sommige wegen liggen nog bomen en is de weg nog afgesloten, bijvoorbeeld op de A12/A27 bij knooppunt Lunetten.
De ANWB waarschuwt op de site dat in de kustprovincies en rond het IJsselmeer zeer zware windstoten voorkomen. Maar ook in de rest van het land kunnen de komende uren nog zware windstoten zijn.
Medewerkers van ProRail zijn zaterdagochtend vroeg druk bezig met de schade die storm Eunice heeft aangericht aan het spoor. Door storm Eunice zijn op veel trajecten bomen gevallen of is schade aan bovenleidingen. Op Twitter spreekt de spoorbeheerder van 'enorme schade'. NS waarschuwt treinreizigers dat ze er rekening mee moeten houden dat het mogelijk tot in de middag kan duren voordat treinen weer rijden. ,,Plan uw reis kort voor vertrek", stelt NS op de website.
In de vroege ochtend meldde ProRail al dat de storm in het grootste deel van Nederland naar een dusdanig niveau was gegaan dat in het hele land geschouwd kan worden en de herstelwerkzaamheden veilig kunnen worden opgestart. Rond 08.00 uur meldde de spoorbeheerder in het liveblog over de storm dat op enkele lijnen het herstel snel gaat en dat daar 'voorzichtig' weer treinen kunnen rijden. Het betreft hier treinen van regionale vervoerders, niet van NS.
De meeste meldingen kreeg ProRail over bomen op het spoor. ,,Maar we zien ook vaak dat er plastic in de bovenleiding is gekomen. Om dit te herstellen moet eerst de spanning van de bovenleiding gehaald worden voordat onze monteurs dit kunnen verwijderen", stelde ProRail daarover.
Storm Eunice heeft in Duitsland drie mensenlevens geëist. Bij Altenberge in de deelstaat Noordrijn-Westfalen kwam een bestuurder om het leven toen hij vrijdagavond met zijn auto tegen een boom botste. De 56-jarige automobilist raakte beklemd en stierf ter plaatse aan zijn verwondingen.
In het nabijgelegen Saerbeck kantelde rond dezelfde tijd een auto. De 33-jarige bestuurder overleed eveneens ter plaatse. Volgens een woordvoerder van de brandweer raakte het voertuig vermoedelijk als gevolg van een windstoot van de weg.
In het Noord-Duitse Wurster Nordseeküste (Nedersaksen) kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag een 68-jarige man om het leven door de val van een dak. Hij wilde volgens de politie stormschade repareren aan een stalgebouw maar zakte daarbij door het dak en viel zo’n tien meter naar beneden en raakte dodelijk gewond.
Eerder op vrijdag meldden België en het Verenigd Koninkrijk al meerdere doden door de storm. Een 30-jarige vrouw kwam in Londen om het leven toen een omvallende boom de auto waarin zij zat verpletterde. In Liverpool overleed een man nadat hij werd geraakt door rondvliegend puin. In het westen van België kwam de bewoner van een woonboot om het leven toen hij door hevige wind in het water belandde. Ook in Nederland waren vier doden te betreuren.
In het noorden van Frankrijk kwamen 130.000 huishoudens zonder stroom te zitten. Elf mensen raakten gewond, van wie drie ernstig. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin riep de noodtoestand uit om in de getroffen gebieden hulp te kunnen faciliteren.
De Markerwaarddijk, de N307 tussen Enkhuizen en Lelystad, is in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 01.30 uur weer open gegaan voor autoverkeer. Wel geldt er nog een verbod voor vrachtwagens en auto's met aanhangers vanwege de stormachtige wind, meldt de provincie Flevoland. Dat zal naar verwachting tot ongeveer 04.30 uur van kracht zijn, aldus de provincie.
Het verkeer werd vrijdagmiddag om 15.00 uur stilgelegd omdat de weg tussen het IJsselmeer en het Markermeer door storm Eunice veel te veel wind ving.
Het weeralarm van het KNMI (code rood) dat vanwege storm Eunice nog gold voor Noord-Holland, Flevoland, Friesland, het IJsselmeer- en het Waddengebied is in de nacht van vrijdag op zaterdag om 02.19 uur opgeheven. Inmiddels is code geel van kracht in Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, het IJsselmeer- en het Waddengebied, Flevoland, Groningen en Friesland. In de rest van Nederland gelden geen waarschuwingen meer.
In de provincies waar code geel geldt, kunnen nog zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur voorkomen. De komende uren neemt de wind geleidelijk in kracht af, maar zaterdagavond en ook zondag kunnen volgens het KNMI vooral in het westen van het land opnieuw zware windstoten voorkomen.
Eunice was een zware storm met op grote schaal urenlang windkracht 10. Tijdelijk werd op enkele plaatsen windkracht 11 gemeten, maar tot een uurgemiddelde windkracht 11 (officiële zeer zware storm) kwam het niet, meldde Weeronline eerder. De zeer zware windstoten veroorzaakten in vrijwel het hele land grote schade en hinder.
Hier en daar werden uitschieters naar windkracht 12 gemeld, onder meer vanaf Rotterdam The Hague Airport en vanaf de Terschellingse vuurtoren Brandaris.
Code rood was in de eerste uren van de nacht van vrijdag op zaterdag nog altijd van kracht in Noord-Holland, Flevoland, Friesland, het IJsselmeer- en het Waddengebied. In Groningen en Drenthe gold nog code oranje.
Achttien woningen aan de Opwierdeweg in het Groningse Appingedam zijn vrijdag even voor middernacht ontruimd, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. De daken van drie woonblokken drive-in woningen zijn door storm Eunice zwaar beschadigd en deels weggeblazen.
Ook aan de Jacob Schorerstraat in Groningen zijn bewoners van zes huizen in de nacht van vrijdag op zaterdag geëvacueerd omdat het dak er is afgewaaid. Er zijn geen gewonden gevallen.
,,De bewoners kunnen voorlopig niet terugkeren", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio.
Hoeveel mensen precies in beide plaatsen zijn geëvacueerd, kan hij niet zeggen. Ze zijn volgens hem ondergebracht bij familie of vrienden of hebben elders onderdak gevonden.
Bewoners van appartementen bij winkelcentrum Het Rond in Houten mogen terugkeren naar hun woningen, heeft Veiligheidsregio Utrecht aan het begin van de nacht van vrijdag op zaterdag bekendgemaakt. De woningen, een bioscoop en een restaurant werden vrijdagavond ontruimd vanwege een loshangende glazenwassersbak. De brandweer heeft de bak vastgezet en de situatie veiliggesteld, aldus de veiligheidsregio.
De ontruiming was volgens de veiligheidsregio nodig omdat de glazenwassersbak in het stormachtige weer naar beneden zou kunnen vallen. De bewoners werden tijdelijk opgevangen in het gemeentehuis van Houten.
Rond de Elandkerk in het Haagse Zeeheldenkwartier zijn vrijdagavond laat opnieuw woningen ontruimd, meldt de veiligheidsregio Haaglanden. De kerk is door storm Eunice beschadigd, meerdere dakleien zijn van een van de twee kerktorens gevallen. Daardoor kan de toren mogelijk instabiel worden, is de conclusie na onderzoek.
Uit voorzorg worden woningen in de omgeving ontruimd en een deel van de straat afgezet. Bewoners worden opgevangen. Aan het einde van de vrijdagmiddag moesten bewoners van enkele tientallen huizen ook al hun huis uit omdat een van de torens door de extreme wind bewoog. Onduidelijk was of dat gevaar zou opleveren. Na inspectie werd geconcludeerd dat dit niet zo was en konden de bewoners weer naar huis, nadat ze korte tijd in een andere nabijgelegen kerk waren opgevangen.
Nu lijkt er dus toch mogelijk gevaar te zijn en is GRIP 1 in werking getreden, waardoor verschillende diensten als brandweer en politie nauw samenwerken. Zaterdag zullen de torens aan de Elandstraat verder geïnspecteerd worden.
Eerder op de vrijdag was er al een houten balk van de kerk afgewaaid en op een auto beland. Lees hier meer over de situatie.
Wolkenkrabbers zwiepen van links naar rechts, de Euromast schudt op zijn grondvesten en een trouwfoto loopt helemaal in de soep. Niets en niemand ontkomt aan storm Eunice. ,,Het voelt als deining op een schip, maar we zijn niet zeeziek.”
Windkracht tien noteert de windmeter bij de receptie van de Euromast. Met vlagen van 12. Commercieel manager Brianne Pols heeft het restaurant in het Kraaiennest moeten sluiten voor publiek. ,,In de veertien jaar dat ik hier werk, is dat niet eerder voorgekomen”, vertelt ze.
Boven in het restaurant blijkt dat de sluiting een logische beslissing is geweest. De karakteristieke kop van de iconische 185 meter hoge uitkijktoren gaat door de rukwinden niet alleen heen en weer, maar deint ook op en neer. Personeel haalt het glaswerk van de planken, zodat het niet kapot valt.
Lees hier het volledige artikel.
Een aantal (verbindings)wegen is vrijdagavond laat nog dicht vanwege stormschade of gekantelde vrachtwagens, meldt Rijkswaterstaat. Het gaat onder andere om de A1 Amersfoort-Amsterdam. Op de A2 Amsterdam-Utrecht is de rechterrijstrook afgesloten tussen Breukelen en Maarssen. Op de A2 Utrecht-Den Bosch zijn twee rijstroken dicht tussen knooppunt Oudenrijn en Nieuwegein.
De stormvloedkering Ramspol tussen Kampen en Ens is opnieuw gesloten om het achterland te beschermen tegen het hoogwater uit het IJsselmeer. Door de sluiting is het scheepvaartverkeer over het Ramsdiep (tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer) tijdelijk gestremd, meldt Rijkswaterstaat.
Het sluiten van de balgstuw, een opblaasbare dam, begon omstreeks 21 uur en was zo'n 40 minuten later voltooid. Het stormachtige weer met zeer zware windstoten en neerslag in combinatie met het huidige hoge waterpeil op het IJsselmeer zorgen voor opstuwing van water en daarmee verhoogde waterstanden rond de voormalige Zuiderzee. Door de heersende windrichting kan er ook niet gespuid worden bij de Afsluitdijk.
De stormvloedkering was donderdag ook al dicht vanwege hoogwater uit het IJsselmeer. De balgstuw sluit bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer af. Daarmee ontstaat een korte onderbreking in de doorstroming en wordt het achterland beschermd. De kering blijft dicht zolang het nodig is.
Het KNMI heeft de waarschuwingen vanwege zware storm Eunice deels afgeschaald. Alleen in Noord-Holland, Flevoland, Friesland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied is nog sprake van code rood.
Voor de provincies Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland is het weeralarm ingetrokken en geldt nu code geel. Voor Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel gold dat eerder op de avond al. In Groningen, Drenthe is code oranje nog van kracht.
Storm Eunice heeft veel schade aangericht op het spoor. Daarom rijden er zaterdagochtend nog steeds geen treinen, meldt ProRail.
Op veel plekken in het land liggen omgevallen bomen op het spoor of is de bovenleiding beschadigd. ProRail is vrijdagavond begonnen met schouwritten, dat zijn ritten zonder reizigers om te kijken of sprake is van versperringen en of schade aan het spoor. Maar door de aanhoudende harde wind is dat nog niet in het hele land veilig mogelijk.
Waar de ritten al wel zijn uitgevoerd is gebleken dat er grote schade is aan het spoor en aan de bovenleidingen. Herstelwerk is door de aanhoudende harde wind nog niet mogelijk.
'Dat betekent dat we de dienstregeling helaas morgenvroeg nog niet kunnen opstarten. Veiligheid van onze medewerkers staat op één', aldus de spoorbeheerder. Wanneer dit wel kan, is op dit moment nog niet duidelijk.
In het noorden van Frankrijk zijn acht mensen zwaargewond geraakt als gevolg van storm Eunice en zeventien lichtgewond. Dat melden Franse media.
zitten na de doortocht van storm Eunice vrijdagavond zo'n 130.000 huishoudens zonder stroom. Volgens netbeheerder Enedis zijn ongeveer 700 technici ingezet om de stroomvoorziening te herstellen en de schade aan het net te herstellen, meldt Het Laatste Nieuws.
Ondertussen heeft de Franse weerdienst de stormwaarschuwing voor vijf departementen in het noorden opgeheven. In de loop van de dag waren waarschuwingen afgegeven voor windsnelheden tot 140 kilometer per uur en golven tot vier meter hoog aan de kust.
De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft voor gebieden die door de storm zijn getroffen de noodtoestand afgekondigd om de schadevergoeding te vergemakkelijken.
Het KNMI heeft de code oranje voor Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel afgeschaald naar code geel. In de drie provincies kunnen nog windstoten optreden van 75 tot 90 kilometer per uur.
In de provincies Utrecht, Drenthe en Groningen geldt code oranje nog. Er kunnen windstoten optreden van 100 tot 120 kilometer per uur.
De code rood (weeralarm) is nog altijd van kracht voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland en het IJsselmeer- en Waddengebied. Daar komen vrijdagavond zeer zware windstoten voor van 100 tot 120 kilometer per uur en in de kustgebieden zelfs tot 130 kilometer per uur.
Het KNMI waarschuwt dat er 'aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties kunnen ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. De wind draait geleidelijk van zuidwest naar west.' Aan het einde van de vrijdagavond en in de nacht neemt de wind van het zuiden uit af.
Bij winkelcentrum Het Rond in Houten zijn meerdere appartementen, een bioscoop en een restaurant ontruimd vanwege een loshangende glazenwassersbak. De Veiligheidsregio Utrecht meldt dat de bewoners tijdelijk worden opgevangen in het gemeentehuis van Houten.
De veiligheidsregio twitterde dat tot de ontruiming is besloten omdat de glazenwassersbak in het stormachtige weer naar beneden zou kunnen vallen. Lees hier meer over de situatie.
Storm Eunice heeft in Nederland een vierde mensenleven geëist. Het gaat om een automobilist die overleed na een aanrijding met een omgewaaide boom bij het Groningse Adorp, meldt de politie.
Het ongeluk gebeurde rond 19:30 uur. Verschillende hulpdiensten kwamen ter plaatse. De bestuurder zat bekneld in het voertuig en werd door de brandweer bevrijd. De automobilist was zwaargewond en bezweek later aan zijn verwondingen. Uit onderzoek moet blijken wat er precies is gebeurd, aldus de politie.
Volgens de brandweer is de toedracht nog niet duidelijk. ,,Of de boom op de auto is gevallen of dat de auto er tegenaan is gebotst, is wat onduidelijk', zei hij tegen de regionale omroep RTV Noord. De N361 is afgesloten voor alle verkeer.
Vrijdagmiddag kwamen in Amsterdam en Diemen drie personen om het leven door omgewaaide bomen.
Mensen die de weg op gaan moeten de komende uren, nacht en zaterdag nog rekening houden met hinder als gevolg van storm Eunice. Rijkswaterstaat blijft adviseren niet de weg op te gaan zolang code rood en oranje gelden. Maar ook waar code oranje geldt, raadt Rijkswaterstaat af de weg op te gaan. 'Dit advies geldt nadrukkelijk ook voor automobilisten met een aanhanger en vrachtverkeer.'
De dienst verwacht tot in de loop van zaterdag bezig te zijn wegen op te ruimen en gestrande voertuigen te bergen, zo meldt Rijkswaterstaat vrijdagavond. Op veel wegen zijn vrijdag vrachtwagens gekanteld en liggen bomen, takken of andere voorwerpen op de weg. Rijkswaterstaat verwacht hier nog zeker de hele nacht en waarschijnlijk ook een deel van de zaterdag mee bezig te zijn, ook omdat in verband met de veiligheid pas kan worden begonnen met opruimen als de storm is gaan liggen.
Volgens de ANWB was aan het einde van de middag op de Nederlandse wegen een chaotische situatie ontstaan, voornamelijk door het grote aantal vrachtwagens dat gekanteld was en wegen die daardoor afgesloten moesten worden. Het werd daardoor erg moeilijk omleidingen te bedenken.
Rijkswaterstaat houdt in een liveblog bij welke wegen zijn afgesloten. Rond 19.30 waren dat er meerdere, net als toe- en afritten. De oorzaken waren naast gekantelde vrachtwagens ook dingen als schade aan de geluidswal, een geschaarde aanhanger en omgewaaide bomen.
'Weggebruikers die toch de weg op moeten, raden we aan de weer- en verkeersinformatie goed in de gaten te houden en het rijgedrag aan de omstandigheden aan te passen', zo meldt Rijkswaterstaat.
Op de Noordzee voor de Belgische kust zijn vrijdagmiddag twee schepen op drift geraakt door de storm. Het ging om een cargoschip met zestien opvarenden en een olietanker met achttien opvarenden en 31.000 ton brandstof aan boord, meldt Het Laatste Nieuws.
Het cargoschip, de onder Maltese vlag varende Diamond Sky, moest op een ankerplaats wachten omdat het door Eunice de haven niet kon binnenvaren. Het schip raakte door de storm op drift en is door een Belgisch en Nederlands windmolenpark gevaren zo'n 30 kilometer voor de kust van Zeebrugge. Daarbij heeft het schip wonderwel geen schade veroorzaakt of opgelopen.
De olietanker was de onder Deense vlag varende Maersk Nimbus, dat eveneens een windmolenpark doorkruiste. Nu ligt het voor anker bij windmolenpark Seaport, zo is te zien op MarineTraffic, een maritieme trackingsite die in bijna real time de positie weergeeft van schepen en jachten wereldwijd.
Momenteel wordt nog gezocht naar sleepboten die sterk genoeg zijn om het de tanker veilig weg te halen. Eerder vertrokken al verschillende sleepboten naar de ankerplaats maar die moesten terugkeren vanwege het zware stormweer. Op zee zijn windsnelheden tot 10 Beaufort gemeten met golven tot tien meter hoog. Voorlopig is niet duidelijk of er schade is aan de tanker. De cargo van het schip is wel nog intact en er is geen enkele lekkage aan het schip die voor milieuvervuiling zou kunnen zorgen.
De achttien opvarenden van de olietanker verkeren in goede gezondheid. Volgens de veiligheidsdiensten is het veiliger om de bemanning aan boord te houden dan om ze te evacueren van het schip. De Nederlandse kustwacht beloofde een krachtige sleepboot te sturen. Die boot zou tegen 22 uur bij het schip zijn. Momenteel wordt nog gezocht naar een tweede sleepboot.
© Screenshot MarineTraffic — De Deense tanker bevindt zich in windmolenpark C-Power, zo is te zien op de maritieme trackingsite. De Londense autoriteiten melden de dood van een vrouw door storm Eunice. Volgens de politie waaide een boom om en viel op een auto die door de Engelse hoofdstad reed. De vrouw, een dertiger, was bijrijder in het voertuig. Ze stierf ter plekke. De bestuurder van de wagen raakte gewond en belandde in het ziekenhuis. Zijn verwondingen waren niet levensbedreigend.
In Liverpool kwam volgens de politie een man om door rondvliegend puin. In Ierland viel tot nu toe ook één dode als gevolg van de storm. Het gaat om een gemeentemedewerker in Ballythomas, in het zuidoosten, die werd geraakt door een omvallende boom. De zestiger was op slag dood.
In Engeland en het zuiden van Wales zorgt Eunice voor schade en overlast. Zo heeft de wind het dak van de 02 Arena in Londen deels verwoest. In het land zijn scholen dicht en vluchten en treinen geannuleerd.
© AFP — Storm Eunice raast ook rond boven Engeland. De test- en vaccinatielocatie Jaarbeurs in Utrecht blijft zaterdag de hele dag dicht, meldt GGD regio Utrecht. Door de storm Eunice is het paviljoen vandaag beschadigd geraakt 'en dat geeft een onveilige situatie voor bezoekers en medewerkers'.
Wie zaterdag een vaccinatie- of testafspraak heeft staan, zal door de GGD worden gebeld. In overleg kan uitgeweken worden naar een andere locatie of dag. Zaterdag start de reparatie aan het paviljoen, mits het weer dat toelaat.
Ook het testpaviljoen bij de RAI in Amsterdam heeft stormschade opgelopen. Die locatie blijft tot zaterdagmiddag 12.00 uur gesloten, zo meldt GGD Amsterdam. Net als in Utrecht worden mensen met een afspraak gebeld door de GGD.
Terwijl mensen wordt geadviseerd binnen te blijven vanwege de storm, is 112-fotografe Helene de Groot (52) op pad. De Amersfoortse maakt foto’s van ongevallen, branden en omgewaaide bomen. Ze moet razendsnel zijn om als één van de eersten ergens te staan. ,,Je weet van tevoren nooit wat er gaat gebeuren.’’ Lees hier haar belevenissen van vandaag.
In het Belgische Ieper is vrijdagmiddag een 79-jarige Brit overleden die in de jachthaven door de wind in het water zou zijn gevallen. Dat meldt de Krant van West-Vlaanderen. Het slachtoffer woonde op een boot in de haven. 'Omstaanders konden de man vrij snel uit het water halen, waarna hij ter plaatse werd gereanimeerd. Volgens de politie werd de Engelsman in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Daar is hij later overleden', aldus de krant.
In het Brabantse Dongen, bij Tilburg, is vrijdagmiddag het dak van een huizenblok gewaaid. Tien woningen in de Maczekstraat zijn na het incident ontruimd. Het dak kwam rond 16.45 uur los. De straat is tijdelijk afgesloten.
Storm Eunice is vrijdagmiddag in Nederland uitgegroeid tot een officiële zware storm. Daarbij is sprake van een windgemiddelde van 89 tot 102 kilometer per uur. Die snelheden worden op steeds meer plekken in het land gehaald, blijkt uit een kaartje dat meteoroloog Helga van Leur op Twitter plaatste.
Uit Zuid-Holland en Utrecht komen meldingen van windstoten boven de 130 kilometer per uur. Zelfs in het binnenland wordt windkracht 10 gemeten.
Had Hoek van Holland eerder op de dag de hardste windstoot met 141 kilometer per uur. Even na 17.00 uur meldde het weerstation in Cabauw (Utrecht) een windstoot van 145 kilometer per uur. Daarmee kwam deze windstoot erg dicht bij de zwaarste windstoot ooit gemeten in februari.
Het KNMI gaf eerder al code rood af voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied in verband met de zware windstoten.
Ellemieke Vermolen lijkt vrijdagmiddag in Amsterdam aan de dood te zijn ontsnapt. Op het moment dat ze in haar zwarte Mini door een straat in Amsterdam-Zuid reed, waaide een grote boom om die nog net de achterkant van haar voertuig raakte, zo is te zien op beelden op Twitter. De voormalige actrice en presentatrice scheidde vorig jaar van chef-kok Sergio herman, met wie ze twaalf jaar was getrouwd. Lees hier haar verhaal.
Boom gaat dwars door auto in Nijmegen. Het ging mis op de St. Annastraat. BEELD: Nanne Nicolasen.