Hiermee komt ook een einde aan de Winterspelen bij deze site. We waren er de voorbije weken 24/7 bij. Dank voor het volgen van al onze liveblogs, video's, podcast en verslagen en analyses van onze verslaggevers, camjo's en fotograaf in Peking.
© REUTERS Thomas Bach sluit de Winterpelen van 2022. Peking gaat zich opmaken voor de Paralympische Winterspelen, die vrijdag 4 maart beginnen. In Het vogelnest wordt toegewerkt naar de apotheose van de sluitingsceremonie met het doven van het olympisch vuur en ongetwijfeld een paar vuurpijlen en wat zevenklappers.
© REUTERS Nu volgen de eindspeeches van de baas van het organisatiecomité Cai Qi en die van Thomas Bach, de voorzitter van het Internationale Olympisch Comité (IOC). Bach legt de nadruk op gelijkheid tussen mensen en sporters, ongeacht ,,waar iedereen vandaan komt". ,,Jullie hebben vrede een kans gegeven."
© REUTERS — Thomas Bach. Via een grote videopresentatie wordt op de 'vloer' van het Vogelnest het logo voor de Winterspelen van 2026 in Milaan en Cortina d'Ampezzo bekendgemaakt.
© AFP IOC-baas Thomas Bach brengt de burgemeesters van Peking en die van Milaan (Giuseppe Sala) en Cortina d'Ampezzo (Gianpietro Ghedina) - voor de ski-onderdelen - samen. In de laatste twee Italiaanse steden vinden over vier jaar de 25ste Winterspelen plaats. De olympische vlag wordt door de burgemeester van Peking overhandigd aan de Italianen, waarna het Italiaanse volkslied klinkt in Het Vogelnest.
© AFP Op beelden is nu een compilatie te zien van de emotie en de Winterspelen, onder wie een huilende Nils van der Poel en Ariane Fontana.
De ceremonie gaat verder. Via enorme beelden en honderden dansers wordt met een wilgentak nieuw leven en hoop uitgebeeld. We gaan al stiekem toewerken naar het slot van de sluitingsceremonie.
© AFP De vrijwilligers worden in de Chinese avond in het het zonnetje gezet. Zes studenten vertegenwoordigen het enorme leger van vrijwilligers dat de voorbije weken alles in goede banen heeft geleid in en buiten Peking. De Franse biatleet Martin Fourcade, die nieuw is in de atletencommissie, deelt een cadeautje uit.
Irene Schouten komt kort aan het woord bij de NOS. ,,Ik heb geen uitleg meer gehad, maar ik keek gewoon wat degene voor me deed met de vlag. Het was heel mooi om mee te maken. Echt genieten."
Nu de medailleceremonie van de mannen, waar de Rus Alexander Bolsjoenov gisteren won. De wedstrijd was ingekort van 50 kilometer tot 30 kilometer, vanwege de slechte weersomstandigheden. Het zilver was voor zijn landgenoot Ivan Yakimoesjkin, voor de Noor Simen Hegstad Krüger.
© REUTERS — Alexander Bolsjoenov (midden). Links Ivan Yakimoesjkin, rechts Simen Hegstad Krüger. Na een video van enkele hoogtepunten van de afgelopen weken wordt de sluitingsceremonie afgetrapt met de medailleceremonie voor de 30 kilometer vrije stijl bij het langlaufen voor vrouwen. Therese Johaug bezorgde daar Noorwegen de 16de gouden plak. Het zilver ging naar de Amerikaanse Jessie Diggins en de Finse Kerttu Niskanen won brons. Noorwegen won het medailleklassement.
© REUTERS — Kerttu Niskanen springt het podium op. Op de tribune kijken de Chinese president Xi Jinping en IOC-baas Thomas Bach met een verrekijker toe.
Na de Zomerspelen van Tokio waren dit de tweede Spelen in coronatijd. Alle deelnemers, begeleiders, vrijwilligers en andere aanwezigen begaven zich de voorbije twee weken in een zogenoemde superbubbel, volledig afgesloten van de Chinese bevolking. Iedereen werd dagelijks getest op het coronavirus. De strenge aanpak van China bleek te werken. Ruim 1,8 miljoen coronatests leverden tijdens de Spelen 437 positieve gevallen op. Het echte olympische gevoel ontbrak door de superbubbel wel in Peking, waar in 2008 de door velen geprezen Zomerspelen plaatsvonden. Stadions bleven nu noodgedwongen grotendeels leeg.
En daar zijn de Nederlandse sporters, onder wie Sven Kramer, Thomas Krol en de bobsleeërs. Een aantal rent naar vlaggendrager Irene Schouten voor een high-five! Een deel van de Nederlandse equipe, onder wie Ireen Wüst en Kimberley Bos, is al teruggekeerd naar Nederland. Aan het begin van de parade droegen onder anderen ook de Belgische shorttrackster Hanne Desmet en de Chinese schaatser Tingyu Gao, de olympisch kampioen op de 500 meter, de vlag van hun land binnen.
© AFP — De Nederlandse delegatie. China kijkt terug op geslaagde Spelen. Het gastland eindigde verrassend als derde in het medailleklassement, met negen gouden medailles, vier zilveren en twee bronzen. Alleen Noorwegen (zestien keer goud) en Duitsland (twaalf maal) deden het beter. Nederland kwam met acht gouden plakken (en vijf zilveren en vier bronzen) uit op de zesde plek, één positie lager dan bij de vorige twee Winterspelen van Sotsji (2014) en Pyeongchang (2018).
En na de vlaggendragers volgen de nog in Peking aanwezige sporters. Van de 2871 atleten die deelnamen aan de Winterspelen is al een fors aantal terug naar huis.
De vlaggendragers, onder wie Irene Schouten, van de 91 deelnemende landen komen het Vogelnest binnen. De 29-jarige Noord-Hollandse was door chef de mission Carl Verheijen gevraagd de vlag te dragen bij de sluitingsceremonie na het behalen van drie gouden medailles. Daarmee was ze de meest succesvolle Nederlandse olympiër op deze Spelen en schaarde ze zich in het rijtje met onder anderen Yvonne van Gennip en Ard Schenk die ook drie olympische titels pakten op dezelfde Spelen.
© AFP De sluitingsceremonie van de 24ste editie van de Winterspelen is begonnen. De 'hoofdrolspeler' is - net als bij de opening - het 'sneeuwvlokje'.
Met de ceremonie komt een einde aan het evenement dat zestien dagen eerder, eveneens in het Vogelnest-stadion van Beijing, begon. De ceremonie duurt dit keer niet zo lang, slechts anderhalf uur. Langebaanschaatsster Irene Schouten, die drie olympische titels won in China, draagt straks de Nederlandse vlag het stadion in. Veel atleten van de Nederlandse ploeg zijn al naar huis en ontbreken bij de sluiting.© REUTERS Irene Schouten loopt straks met de Nederlandse driekleur het Vogelnest in, maar voor de camera van de NOS vraagt ze zich hardop af: 'Hoe moet ik dit doen? Krijg ik hier nog uitleg over?'
Over een kwartiertje begint in Peking de sluitingsceremonie. Volg alle ontwikkelingen vanuit Het Vogelnest in ons liveblog.